Защо в България е толкова мръсно

В Ковид-кризата ресторантите преминаха към продажба на храна за вкъщи, резултатът от което е, че в храстите и около кофите за боклук се трупат планини от кутии и найлони.

© Велко Ангелов

В Ковид-кризата ресторантите преминаха към продажба на храна за вкъщи, резултатът от което е, че в храстите и около кофите за боклук се трупат планини от кутии и найлони.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Ще ви го каже всеки лекар: един от признаците на депресията е загубата на желание да поддържаш чистота. А в България навсякъде е мръсно. Храсти, улици, паркове, дворове - всичко е потънало в боклуци и мръсотия.


Пътешественикът из нашите земи навярно има чувството, че е попаднал в болничната стая на депресивно болен: леглото е неоправено, купичка кисело мляко мухлясва край прозореца, мухи бръмчат около нощното гърне. Ще ви го кажат лекарите: един от признаците на депресията е загубата на желание да поддържаш чистота.
България е потънала в депресия. И в мръсотия.


Защо е толкова мръсно в България? Ако като мен разхождате куче в София, със сигурност знаете, че улиците са пълни с кокали и всякакви други изхвърлени храни - моят домашен любимец сигурно си мисли, че излиза на ресторант. Кучкарите не събират след животните си, а ако ги попитате защо, ще се оправдаят, че при толкова скитащи кучета общият ефект от тяхната съзнателност не би бил особено голям.


Сухите листа свободно си гният по улиците, а ако някой реши да прекопае градинката пред кооперацията, то ще е само под неговия собствен балкон. В Ковид-кризата ресторантите преминаха към продажба на храна за вкъщи, резултатът от което е, че в храстите и около кофите за боклук се трупат планини от кутии и найлони.


Най-любопитен е начинът за справяне с графитите по българските стени - понеже никой не си прави труда да ги чисти, те се наслагват едни върху други и накрая писачите се отказват, тъй като виждат, че заниманието им е безсмислено.


Живея на неголяма улица в централен квартал и от 10 години не съм виждал нито веднъж да я мият. В детството си също живеех на малка улица, но помня, че всеки месец минаваха с едни макари, върху които бяха навити гумени маркучи. От различни цепнатини избликват бурени, може би по програма за дивата природа. Вярно, навремето ни караха насила да хигиенизираме градинките и това никак не ни харесваше. Но ето ви демокрация - можем свободно да се организираме, можем и да изискваме от управляващите да поддържат някакво ниво на чистота. Но не го правим. Едните ще кажат: Само това ми трябва - да се занимавам с бурени. Другите ще се оправдават с ограничените ресурси на местния бюджет. На мен обаче ми се струва, че важна роля тук има усещането, че така или иначе бавно затъваме и нищо вече няма смисъл.


Страната е засипана от боклуци - изриват ги на едно място, а те се появяват на друго. Разходете се из българските села - в тях до ден днешен съществува институцията на "дерето", където местните изсипват отпадъците си. Защо се чудите тогава, когато някой пусне в реката отровите от фабриката си? Оня ден се разправях с един съсед, който изхвърляше клони от двора си през оградата в парка насреща. "Ами нали е природа?", оправдаваше се той. Щом парковете могат да се мислят като бунище, какво остава за полетата, за плажовете, за Рилските езера.


Ако пуснете едно търсене с думите "фекални води", ще видите колко често избликва темата - както самите води, които избликват при всеки дъжд я във Варна, я от луксозните вили край София. Скоро министър Нанков каза, че една трета от българите нямат достъп до канализация. Заедно с Румъния сме на първо място по дворни клозети в ЕС - 15 на сто при близо нула в западната му част. Представяте си миризмите, насекомите, преливането и изпомпването на помийната яма. С удивление ще научите, че за мнозина по-възрастни хора в България външната тоалетна всъщност е въпрос на хигиена - смятат, че мръсното трябва да е именно вън, на двора. А как решават българските общини проблема с тоалетните на обществени места? Наместо да строят истински тоалетни с канализация, намериха еквивалент на дворните - така наречените химически тоалетни, които са толкова миризливи, че много граждани предпочитат директния контакт с природата. Защо не се възмущаваме? Ами който е по-претенциозен, си плаща за тоалетна в близкото кафене и толкова - айде сега, глезотии!


Градовете в България често напомнят абстрактните картини на Мондриан, особено откакто ГЕРБ се захвана с политиката на стиропора: един етаж саниран в бяло, другият в розово, третият и петият си стоят като след бомбардировка. Ще кажете - скъпо им е на хората да боядисват, едва свързват двата края. Не, тук не говоря за самодейните постройки в ромските гета, където живеят наистина бедните. Говоря за тези с жилище в центъра на София, което струва повече, отколкото ще спечелят през целия си живот. Когато влезете вътре, ще видите, че се стараят да поддържат апартамента си чистичък и уютен. А пред ръждясалата дворна врата често стои горд кросоувър, с който да преодоляват градските ями. Как да си обясним тази аномалия?


Ами просто не им е важно как изглежда жилището отвън, "моят дом е моята естетическа крепост", защото тази страна и без това е непоправима. Без обществен натиск няма и сериозни глоби от страна на властите, та да ги накарат да привеждат фасадите в приличен вид поне по главните улици. Започват едни юридически спорове - пък свещената частна собственост, пък културно наследство. Но истинско възмущение от разпадащите се мазилки не долавям.


Помия от лъжи, кражби и некадърно управление


Мръсотията вън търпят и по чисто метафорични причини: защото чувстват, че тя е израз на по-дълбокия морален проблем - че страната е затънала в помия от лъжи, кражби и некадърно управление. След кратки изблици на надежда по време на протестите през лятото, българинът като че ли отново потъва в тежката си депресия. Няма оправия, турско робство, комунизъм, продажна интелигенция...


И ентропията следва своя ход по закона на Нютон, според който при абдикиране на човешкия фактор в крайна сметка всичко се превръща в боклук. Ако искаме да победим националната депресия и да върнем надеждата за промяна, дайте да започнем с най-простото - да извадим по една четка и да боядисаме оградата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (164)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Защото няма яки санкции за замърсителите!

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  Ще ви го каже всеки - при т.нар. ''социализъм'' беше чисто !!!

  [email protected]
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  Имаше съботници, образцови улици и образцови домове, а депресия - нямаше !!!

  [email protected]
 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  "Ако като мен разхождате куче в София, със сигурност знаете, че улиците са пълни с кокали ......"

  Останали от преяждането на Боеко и Фандъкова.
  #незабавнаоставка

 5. 5 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  София в момента определено е много по-мръсна отпреди 2 години. Забелязах, че и бездомниците са се увеличили значително.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Любопитно

  ''Сливи за смет '' чели ли сте ???

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  А съвременните ''домакини '' - с един куп машинки, съдомиялни, перални, сушилни, гладилни, мопове и препарати - дали са я чели ???

  [email protected]
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  А съвременните ''домакини '' - с един куп машинки, съдомиялни, перални, сушилни, гладилни, мопове и препарати - дали са я чели ???

  [email protected]
 9. 9 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Мръсотията и антитоалетните винаги си е имало и при соца. Явно ни убаво в серилника.

 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Е как да не бе чисто, като Кремиковци филтрираше въздуха, а първолаците обираха фасовете и бирените кутийки на вечнопияните другари.

 11. 11 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Истинският българин патриот се къпе един път на седмица. В събота.

 12. 12 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4125 Неутрално

  София в момента определено е много по-мръсна отпреди 2 години. Забелязах, че и бездомниците са се увеличили значително.
  —цитат от коментар 5 на Jazzdevil


  Бездомници има навсякъде, но разликата е, че тук при мен в Шотландия е собствен избор и начин на живот колкото и странно да звучи. Ако останеш на улицата достатъчно е да се обадиш по телефона който е безплатен или да поискаш помощ от всеки полицай и до 2/3 часа ще те подслонят в общежитие кудето ще те нахранят и ще имаш топла вода и чисто легло.
  Докато в България е резултат на немотията и разпада на държавата.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#11] от "wkk57607068":

  Истинският патриот се къпе един път в годината - на леденото хоро.

 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3372 Весело

  Защото е мутренско/феодално владение!

  klimentm
 15. 15 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Весело

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Тролчо, кат' ще водиш "дискусия със себе си" - недей забравя да си сменяш профилите.

 16. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  И зоопарковете бяха образцови, а животните с радост седяха в клетките и донасяха на пазачите за всяко магаре което иска да хване гората.

 17. 17 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1505 Неутрално
 18. 18 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 416 Неутрално

  В цял Свят и в България смето-събирането и смето-извозването са основен бизнес на мафията. Плащаме на Общината,тя прави "конкурси" и избира най-добрата оферта за нас,гражданите.После ние ,гражданите" виждаме с очите си колко струва тази най-добра оферта.

 19. 19 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#12] от "padrino":

  Абе повечето от бездомниците дето виждам из София изглеждат душевно болни хора - не знам чия политика е да ги оставят навънка да спят на дюшеци по подлезите и да ползват единия ъгъла за тоалетна а отсрещния за склад ама това не е добро решение за никого...

 20. 20 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Такова ни е възпитанието.

 21. 21 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  Така е в ЕСhttps://cutt.ly/9kzcSCA
  —цитат от коментар 17 на dosetliv


  Това беше заради мафията която контролира събирането на отпадъци, те спретнаха една стачка на работниците защото искаха нови договори и повече пари разбира се. В момента в който правителството клекна и се съгласи разчистиха всичко за 48 часа. Така, че не можеш да го сравняваш.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 22. 22 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 291 Неутрално

  защото повечето живущи са аборигени и защото няма глоби по 500 долара за замърсяване като в Сингапур

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Защото няма:
  -елементарна гражданска култура;
  -екологично съзнание;
  -ефективен контрол и сериозни санкции за нарушителите!

 24. 24 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 805 Весело

  "леглото е неоправено, купичка кисело мляко мухлясва край прозореца, мухи бръмчат около нощното гърне".

  Професор Дичев, много лошо, че така сте запуснал дома си. Разбирам - громенето на националистите, десните и антилибералите е тежка и неблагодарна задача, но нощното гърне?!? Не знам дали сте дочули, но в градовете от години има канализация и течаща вода. Вземете мерки, моля ви! Не искаме да загубим прекрасните ви пионерски анализи и блестящото тънко чуство за хумор, което блика от всеки ваш ред!

  А относно мръсотията - я ударете една жица на другарчето ви от ДВ - Андреев. Той скоро туитна отвратен (безспорно болезнени спомени от детството на село, при баба и дядо през лятото) от българските шевици и заклейми смрадливото и нехигиенично българско минало!
  Двамата ако се съберете ще сътворите един истински шедьовър, ще заклеймите всичко лошо(т.е. българско) и ще ни отворите очите!

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Любопитно

  До коментар [#16] от "blondofil":

  Кефи ли ви кочината с'я ?

  [email protected]
 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Тук съм съгласен. Доста народ хвърля боклуци където намери за добре.

  Обаче на някои места местните са се взели в ръце и си чистят и поддържат градинките пред блоковете.

 27. 27 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 586 Любопитно

  Също така не помага и факта, че "почистването" на улиците се смята за един вид "социална дейност"... това го е казвала официално Софийска община, та дори не се шегувам. Съответно обикалят десетки роми с едни метлички и побутват калта и листата, никой дори и не си помисля да чисти... всичко е имитация на дейност.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 28. 28 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4125 Весело

  До коментар [#16] от "blondofil":Кефи ли ви кочината с'я ?
  —цитат от коментар 25 на karabastun


  Бастуне, ти се превръщаш бавно но последователно на Кмета2, сам си пишеш постове и сам си отговаряш на тях. Внимавай 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 29. 29 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Това е от както селяндурите налазиха столицата..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 30. 30 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 722 Неутрално

  То за българите си е чисто. А там, че на някакви никаквици им се стрували мръсно, това си е техен проблем.

 31. 31 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Значи след "протестите" сме потънали в тежка депресия и затова е мръсно. Добре. Така да бъде. Иначе, сериозно, има разни филмчета в ютюб. Разхождат се с камерка в северна Филаделфия, например - ужас и безумие... Обаче да я оставим северна Филаделфия. Не защото се депресирахме от неуспешните "протести", не. Факт е, че София се чисти несравнимо по-добре от ерата "Софиянски". Несравнимо. От извозването на контейнерите, през завода за отпадъците, до уличните чистачки с червените униформени якета и клинове, и лопати и метли с дълги дръжки. Чистят и метат. Всеки ден всеки ги вижда. Друг е проблемът. Отвратителното състояние на тротоари, улици и паркоместа в кварталите. Всъщност няма паркоместа. Паркира се в някакви смърдящи локви между тротоара и улицата или по краищата на разни градинки. Самите тротоари не просто от байтошово време, от ранния бай Тошо по-точно. Не става дума за централните райони, а именно жилищните квартали в периферията. Защо не се премахнат най-сетне смърдящите т.н. зелени ивици между тротоара и улицата. Да се подравнят и разчертаят за паркиране. Защо не се подменят разхлопаните байтошови тротоарни плочки, както се прави в центъра... Изглежда им хрумна нещо и се заговори за т.н. кални точки. Правилно. Също добре, че се сетиха за бетонните гаражни клетки, цопнати на бивши паркинги и градинки. Иначе в центъра вярно сградите изглеждат доста добре, освежени и т.н. Обаче до два метра над тротоара са изпоцапани с уродливи драсканици, от които вярно ще се депресират хората. Щяха да ги премахват. Но не би. Първо щели да изучат стила на драскачите!? И още - един немски посланик беше казал за дупките по улиците и пътищата - не е въпрос до пари, а до манталитет. А една немкиня се чудеше как до един вход стърчи някакъв бордюр и всички го прескачат, а не го отместят... Не заради депресията от "протестите".

 32. 32 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  До коментар [#12] от "padrino":

  За една не малка част от бездомниците и тук е въпрос на личен избор. Познавам хора, които си продадоха апартаментите и сега са бездомници, познавам хора, които прехвърлиха жилищата си на децата и внуците и същите ги изхвърлиха, познавам хора с изоставени хубави домове в провинцията, дошли в София, които също са бездомници.

 33. 33 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  Защото е мутренско/феодално владение!
  —цитат от коментар 14 на klimentm


  Да бе. Боко ти е виновен, че си изхвърляш пепелника от колата на светофара.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 34. 34 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Не е чак толкова често да се види боклук по улиците, но основното впечатление от населените ни места е на запуснатост, еклектика, правено на парче, безогледна и неграмотна смесица на стилове и неконсистентни знаци и надписи. Просто сме необразован и неорганизиран народ със слабо чувство за естетика и подреденост.

  Майстори сме когато нещо трябва да се закърпи спешно с подръчни материали, но не и когато нещо трябва да се направи от-до по дадена методика и правила. Мислите и действията ни са неотчетливи, нищо общо с утилитарността и рационалността на западната цивилизация.

 35. 35 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 517 Весело

  Има само един начин да се избавят всички от боклука. Боклукът е навсякъде, в кофата за смет, в телевизора, във вестниците, в градовете, в селата, в гората, в полето, но най вече в управлението на територията. Държавите имат правила които се спазват или се наказват жестоко при неспазване. Друг вариант не е оставен и не случайно! Никаква толерантност дори и за най-малките нарушения! Това променя средата и битието до степен да няма спомен в тези западни държави. Но и в източните държави не е по различно. В сравнение с няколко века назад и едните и другите са си изхвърляли боклуците през прозореца. Това в държавите които ценят околната среда вече не се случва... защото тя не е ничия а наша.

 36. 36 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Тоя да не се прави на ощипана госпожица , защото живее в Лозенец , а там се чисти най-добре от цялата страна! Да отиде при неговите любими "тъмнозелени" , да види какво означава мръсотия!

 37. 37 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  Една домакиня - чистница наскоро ми сподели: "Не търпя никакви боклуци вкъщи! Веднага ги изхвърлям през балкона!".

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 38. 38 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Ние сме малък,но мноо чист народ.България я замърсяват Путин и империалистите.🐵

  Много съм прост
 39. 39 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  На професора боклуците не му ли правиха впечетление при стачките, интересно?

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 40. 40 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5213 Неутрално

  Защото хвърляме много боклуци не на местата отредени за тях.

 41. 41 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":И зоопарковете бяха образцови, а животните с радост седяха в клетките и донасяха на пазачите за всяко магаре което иска да хване гората.
  —цитат от коментар 16 на blondofil


  +++++++++
  Страхотен коментар! Дано те разберат.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 42. 42 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":И зоопарковете бяха образцови, а животните с радост седяха в клетките и донасяха на пазачите за всяко магаре което иска да хване гората.
  —цитат от коментар 16 на blondofil


  +++++++++
  Страхотен коментар! Дано те разберат.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 43. 43 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Мръсотия има,кофите пълни и преливат с отпадаци,но и чекмеджетата са пълни ,та преливат вероятно от комисонни от почистващите фирми.
  Материала,материала.

 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3372 Весело

  До коментар [#33] от "Alarmstufe: Rot":

  Да виждаш някъде да съм написал “Боко”?!
  Обсебен си от идола си и денонощно мислиш само за честа и достойнството му?!

  klimentm
 45. 45 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Да,страната ни като цяло е неугледна!Но авторът не е бил явно в Неапол...

 46. 46 Профил на Диана
  Диана
  Рейтинг: 72 Неутрално

  Наистина ни се струва, яе сме в безизходица - толкова години се опитваме да излезем от блатото, в което ни натика БСП с прехода си, смениха се толкова политици, наслушахме се на толкова обещания, а резултатите са плачевни...Основна причина за това е, че БСП не спира да руши политическото ни пространство с манипулации, простотии и лъжи, с удари под кръста и мръсни войни с талантите, с какво ли не - всичко! Трябва да осъзнаем, че тя е основната причина за това състояние на нещата и да предприемем целенасочени действия...Доколкото схващам, БСП сега насочва усилията си към привличане на циганите за свой електорат и правителството трябва да обърне сериозно внимание на всичко около циганите ако иска да предотврати сериозни злоупотреби с гласове и всякакви проблеми при гласуването - БСП застава зад материала на БиБиСи за циганите в Сливенското гето не случайно! Трябва да ги махаме тези БСПари - родината за тях е само инструмент за власт, готови са да продадат и собствените си майки, негодниците!...Нямам думи!

 47. 47 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Бастуне, около блока ти във Варна, може и да е било чисто, но за малките градове и селата, в западна и северозападна България, знам от личен опит, че тънеха в мръсотия. И прасета и кокошки се гледаха в дворовете, тор се изхвърляше къде ли не, а за Кремиковци, Елисейна, Златна Панега няма какво да ти разправям... Пушеци и прахоляци. Искър течеше тъмнокафяв през дефилето.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 48. 48 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  По-горе един коментар ме подсети - българските зелени да дадат пример. Да организират почистване на сметища на доброволен принцип. Да чистят градинки и междублокови пространства (не само те, разбира се, но да дадат пример. Гражданите ще ги последват). Така политическата им популярност ще нарасне многократно. Не с лежащи, седящи и кресливи протести по политически причини.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 49. 49 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  С мръсотията се свиква!
  Иска време, но малко по малко се свиква.
  Това е най-тъжното.
  После става още по-мръсно, пак се свиква, по-мръсно, пак свикваш.
  Не знам дали депресията види до мръсотия. При мен е обратното, депресирам се от мръсотията.
  Сигурно сте забелязали че в централните части на градовете е доста по мръсно, въпреки ордите от чистачи размахващи метли.
  Като съм в България тръгвам да се разхождам към по крайните квартали, не е толкова заринато с боклук. После излизам към пътечките в планината, в първия половин-един километър има доста боклуци, после намаляват.
  А като си тръгна от България поне две-три седмици се радвам неописуемо на чистите улици, дворове, паркове. И с чистота се свиква, но и там иска време.

 50. 50 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#33] от "Alarmstufe: Rot":

  Борисов е виновен за липсата на работещи институции, които да направят немислимо изхвърлянето на пепелник с фасове на светофара. Проблеми се решават след разпореждане получено през отворения прозорец на джипката. Затова и сме на това положение.

  Бивш tww09306483.
 51. 51 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Преди 10-на години на сфетофара. Спира младежа с черното баварише .... и си пуска безгрижно чашката от кафе на асфалта. Свалям прозореца и му правя любезна забележка. Той ме поглежда и казва с съжаляващо превъзходство в гласа: - Ти ли ще ми кажеш бе, селянин.

  Това е положението, не става с добро. Трябва да има полиция, инспекторати и т.н. Виждат те, че си хвърляш фаса на улицита - бам 50 лева, и така. Иначе няма да стане, те и на Запад не са по-съвестни хората, но глобата е голяма и най-вече неотвратима..

 52. 52 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 531 Неутрално

  това е лесно.
  България е топлкова мръсна,
  защото за повечето хора
  тя свършва на прага на апартамента им.
  след това всичко е на другите и не им дреме.
  оня ден пред мен една си хвърли цигарата
  в снега. казах и госпожо на два метра има
  кошче, а тя, ма като я хвърлям в кошчето пак
  ми се карат да не пламнело. това е.
  докато хората не разберат, че всички кътчета на България
  са и техни, няма да стане. тази умишлено втълпявана
  незаинтересованост е отдавна и основно оръжие на
  комунистичеката мафия.

 53. 53 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#44] от "klimentm":

  Ми не. Ти си обсебен. За всичко ти е виновен Боко.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Тя мръсотията не е от сега. Значи сме в постоянна депресия.

 55. 55 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 607 Любопитно

  Защо в България е толкова мръсно ? Може би има предвид София , това е най мръсният град в България .Ами защото се дават милиони за почистване и събиране на боклука , а парите отиват в определени хора а не за почистване .Другият проблем е столичният инспекторат , опитайте да позвъните по телефоните или да им напишете имейл .
  В крайградските "баровски" квартали от години си изливат нужниците на улицата , при многобройни сигнали и оплаквания от съседи отговор от общината е че нищо не могат да направят.

 56. 56 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Защо в България е толкова мръсно?

  Отговорът е прост и елементарен. Защото хората в България са такива. Мръсни, мърляви и обикновено безотговорни. Лишени от елементарно чувство за ред, дисциплина и естетика. Съчетано с липсата на работещи институции, става и още по-лошо. Това е естествената среда на хората в България. В нея се чувстват добре и спокойни.

  Бивш tww09306483.
 57. 57 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#50] от "Petleshev":

  Сам не си вярваш. Готов съм да се обзаложа, че ако Боко въведе строги мерки, ще ревнете, че е диктатор, че глобите му пълнят чекмеджето и прочее алабализми от репертоара ви.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 58. 58 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Защото така ни харесва. На който не му изнася, терминал 2.

 59. 59 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#19] от "Jazzdevil":

  Навсякъде е така, просто в България няма ефективна система за обгрижване на тези хора. И в момента в който те останат без близки, които да се погрижат за тях и се озовават на улицата. Не мисля че има и един човек, останал на улицата поради "беднотия", има много възможности и социални институции които да го нахранят и подслонят. Но това изисква активна борба с тях а тези хора просто не могат и си остават на улицата.

 60. 60 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Ще ви го каже всеки - при т.нар. ''социализъм'' беше чисто !!!
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Бастонче, вярното е че беше по-чисто, а не чисто.
  Ама да те питам, ти, къде си изхвърляше опаковката от омекотителя, от препаратите за миене на пода и прозорците, от шампоаните, от Ариела и другите перилни препарати, сменената дървена дограма, старите мебели, автомобилни гуми, хладилници, перални, телевизори, обелките от банани и шишетата от Кока и Пепси кола?

 61. 61 Профил на Диана
  Диана
  Рейтинг: 72 Неутрално

  До коментар [#50] от "Petleshev":

  Ти да не си му светил на ББ , че да знаеш как се решават проблеми? Това, че си видял в джипката нещо такова може да означава единствено, че дори в джипката Борисов решава проблеми, но по никакъв начин, че само там ги трешава...За да се даде такова разпореждане, за каквото говориш, са нужни средства, а тези средства явно не достигат - не може да се краде 30г. и да има достатъчно за всички и всичко! Гласувай пак за БСП, която ни доведе до тук, та поне още 30 г. да се оплакваме...

 62. 62 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1208 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":Е как да не бе чисто, като Кремиковци филтрираше въздуха, а първолаците обираха фасовете и бирените кутийки на вечнопияните другари.
  —цитат от коментар 10 на Deaddark


  Пропуснал си, че икарусите, трабанта и вартбурга и москвича тогава имаха катализатори.

 63. 63 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 838 Неутрално

  има една проста истина ,в държава където от банка могат да 'изчезнат' няколко милиарда и никой да не разбере какво е станало всичко друго което не е наред изглежда смешно и незначително...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 64. 64 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  То от 1944 г. все е мръсно.

  ДБ=БКП
 65. 65 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 756 Неутрално

  С нискообразовани, невъзпитани хора това е резултатът. Сега всеки е демократ, кълне "онова" време. Но тогава имаше и ред, и дисциплина, и възпитание. И взаимно уважение. Сега е времето на вълците. На криворазбраната демокрация. Който е по-силен - печели.

 66. 66 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Все се чудех кой е автора на "Ода на срането", сега разбрах.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 67. 67 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Слаба държава - опростачен народ

  Апокалипсисът апокалиптичен
 68. 68 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Любопитно

  Защо в България е толкова мръсно?Отговорът е прост и елементарен. Защото хората в България са такива. Мръсни, мърляви и обикновено безотговорни. Лишени от елементарно чувство за ред, дисциплина и естетика. Съчетано с липсата на работещи институции, става и още по-лошо. Това е естествената среда на хората в България. В нея се чувстват добре и спокойни.
  —цитат от коментар 56 на Petleshev


  И защо тогава Пловдив, Стара Загора и Бургас изглеждат приемливо чисти, докато София и Варна са със запустато-мърляв вид?

 69. 69 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Слаба държава - опростачен народ
  —цитат от коментар 67 на БМЗ


  Опростачен народ-слаба държава.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 70. 70 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2050 Весело

  "Ще ви го каже всеки лекар: един от признаците на депресията е загубата на желание да поддържаш чистота "

  Аз пък си мислех, че е признак на мързел и културни особености.

  подпис
 71. 71 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Весело

  До коментар [#50] от "Petleshev":


  До коментар [#65] от "papunqk":

  От криворазбран социализъм (Норвегия), преминахме в криворазбрана демокрация (САЩ). Явно е от материала. Тухлата става и за склад и за палат, калта - сал за кочина.

 72. 72 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2050 Разстроено

  Имам едно тъжно наблюдение докато се разхождам из страната. Около турските села няма толкова много разпилан боклук колкото около българските.

  подпис
 73. 73 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Ами що е така мръсно навсякъде автора го е обосновал още в началото- повсеместна депресия българска -т.е. българите са болен народ и се нуждае от прихиатрична помощ.

 74. 74 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Щото ни приеха да сме в ЕС, за да сме бунището на богатите страни.

  мурзилка
 75. 75 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Неутрално

  1. София не е чист град, но е днес не е по-мръсен от преди 2 години.
  2. Имам куче от 92 година, миналият век. Тогава ЕДИНСТВЕНО аз си събирах в торбичка фекалиите на кучето и всички ме гледаха като извънземно. Буквално ми се смееха. Сега, над 90% от собствениците на кучета чистят след тях. Който не вярва да се разходи в някой парк.
  3. Незная кой по-горе спомена, че през социалиЗъма било по-чисто.. Верно ли? който е живял тогава си спомня, че боклукът се събираше през 5 дни. И около клъглите кфи за смет при блоковете ставаше мъничко бунище.
  4. Освен София, другите големи градове не са мръсни. Поне не в мащаба, който авторът описва. Той е космополит, нека отскочи до Париж и Рим за да види какво означава МРЪСЕН град. Парижкото метро мирише на тоалетна още от стълбите, а около вратите на пъбовете в Англия и Германия мазилката на височина 1,20 е отлюспена от уриниране. Преди няколко години в Лондон и Берлин започнаха да боядисват фасадите с една специална силиконова боя, която връща струята в краката на уриниращия.
  5. В България основния ОГРОМЕН проблем със сметищата не е свързан с битовите градска смет, а със индустриалните отпадъци. Това е наистина неглижирана тема. Има много какво да се желае е направи.
  6. И най-накрая да си дойдем на думата: отново, както винаги, Дичев високомерно, но с удоволствие унижава родината си. В огромна степен безмислено.Желанието да докаже антибойковизмът си го превръща в лицемер. Защо? Защото проблемите със замърсяването не са присъщи на едно управление. Това е дефект на цялото общество. Дори т.н. "зелени", които уж са чистници оставят след себе си по дивите плажове купища боклук... А пък летния град на протестърите беше такова гнусно място, заринато от отпадъци (имам предвид буквално БИТОВИ отпадъци, да не се засегне някой), че миризвата на "свобода" се носеще цяло лято на талази.
  7. Увлечени по манталитета на един господин, живеещ в президенството, който все намира маана, но никога не дава отговори "анализаторите" на "Дневник" обезмислят усилита си да бъдат опозиция, защото забравят най-важното: опизицията не посочва проблемите, тя дава решения. Е? Какво е решението? Тъжното е, че във форумът има по-продуктивни идеи отколкото в анализа.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 76. 76 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#64] от "anonim440":

  Абсолютна лъжа, имам спомени от 1979 до 1989, нямаше никакви разпилени отпадъци наоколо. Никакви! Нула!

  мурзилка
 77. 77 Профил на Диана
  Диана
  Рейтинг: 72 Неутрално

  Защото така ни харесва. На който не му изнася, терминал 2.
  —цитат от коментар 58 на gmranger


  Да...Така ни харесва, защото стигнахме дотук така да ни харесва! Иначе другите народи не са по-чисти от нас - боклуци се изхвърлят навсякъде по света по улиците и къде ли не...Просто има хора, които да ги събират, а тези хора са добре платени и не само работят много, но и са много на брой и въоръжени с всякакви техники и технологии, които по някаква "случайност" не се оказват в парична стойност по джобовете на разни разнообразни...

 78. 78 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Поредната антибългарска статия на Доче Веле.
  Всеки, който е излизал извън България ще ви каже, че и на Запад не блести от чистота.

 79. 79 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#71] от "Deaddark":

  мне. преминахме от военен комунизъм към
  посткомунистически анархизъм.

 80. 80 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  България е една от най-чистите страни в Европа. Факт.
  Така, че Дойче веле да си гледа работата.

 81. 81 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  има една проста истина ,в държава където от банка могат да 'изчезнат' няколко милиарда и никой да не разбере какво е станало всичко друго което не е наред изглежда смешно и незначително...
  —цитат от коментар 63 на не на безразличието


  Никак не е проЗто, след като 16 банки бяха фалирани преди това и изчезнаха парите на 8 000 000 българи и на никой не беше потърсена отговорност, защо да не изчезнат парите на още една банка?

 82. 82 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#65] от "papunqk":

  Помня "онова време", как доста хора от блока мереха от етажите си долу кофите за боклук... Беше ужас.
  А за уважението нямаше уважение тогава. Уважение между хората имаше веднага след 1989 г. Хората започнаха да се извиняват като се докоснат навън на улицата.

  ДБ=БКП
 83. 83 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#72] от "Иван K":
  Обаче в "турските" села няма цигански махали.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 84. 84 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#76] от "Маршалов":

  Помня "онова време", как доста хора от блока мереха от етажите си долу кофите за боклук... Беше ужас.

  ДБ=БКП
 85. 85 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#57] от "Alarmstufe: Rot":

  Кой? Борисов да въведе някакви непопулярни мерки? Ти чуваш ли се? Как ще посегне на изконното право на основния си електорат? Все едно да започнат да спират от движение димящите и разпадащите се трошки по пътищата. Няма да допуснат такова нещо!

  Бивш tww09306483.
 86. 86 Профил на Диана
  Диана
  Рейтинг: 72 Неутрално

  Поредната антибългарска статия на Доче Веле.Всеки, който е излизал извън България ще ви каже, че и на Запад не блести от чистота.
  —цитат от коментар 78 на pepisky


  Съгласна съм с теб - не могат да излезнат от рамките на Студената Война! За всичко ние сме им черни! - лесни боклукчийски кошчета...Могат да си ни плюят без никакви опасности, значи...Хем лесно, хем безопасно!...Но е истина, че при нас става много мръсно - някога самите хора като видехме боклуче на улицата, ще се наведем и ще го вземем, сега сме толкова затормозени всъщност, че нищо не ни прави впечатление...Хубаво би било нещо да се промени в тази област и в този смисъл, в статията няма нищо лошо...Лошото е в отношението! Това не е доброжелателно отношение на партньори...

 87. 87 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Поредната антибългарска статия на Доче Веле.Всеки, който е излизал извън България ще ви каже, че и на Запад не блести от чистота.
  —цитат от коментар 78 на pepisky


  Ми не си прав: били сме извън България. Въобще не е така. А в Германия си е направо идеал по нашите норми.
  Морал+възпитание+строги мерки = добър резултат.

 88. 88 Профил на ve.lin
  ve.lin
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Прави ми впечатление че много хора сутрин излизат от подземните си гаражи или направо се качват по колите и изобщо не забелязават че около новичкият им блок е пълна мизерийка.

 89. 89 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Инициативата ,,Да изчистим България за един ден” е страхотна и доста ефективна!
  Нека не спира! Има нужда даже всяка година по два пъти да се прави.

 90. 90 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#83] от "olexander":

  Така е. Турците по селата не търпят цигани. Особено това важи в селата покрай Кърджали, а те там всички села са турски. А в турските села в останалата част на България циганите, ако ги има в турско село са малко и са кротки. При турците няма това онова, ако крадеш, мародерстваш и не разбираш от дума играе тоягата.

  ДБ=БКП
 91. 91 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Спрямо повечето европейски страни, ако има някаква разлика, то тя е в сметосъбирането:
  - Контейнерите са под земята, а не над земята (което спира разпиляването и изобщо помага за естетиката).
  - Използват се специални машини (като машини за "издухване", "коли-прахосмукачки") за почистване на градовете и особено търговските улици. Много по-често.
  - Има тротоари. Много по-трудно е за българските фирми да събират боклуци при липсата на тротоари.

  Иначе, преди пандемията, средно-статистическия европейски град в 2:00 през нощта винаги е бил много по-мръсен от българските. Разликата е, че там през нощта всичко се събира, прахосмукира и дори често измива. И на сутринта, Европа съмва по-чиста от България.

  Средно-статистическия българин обаче много по-често пази, събира си боклуците и дори нерядко ги хвърля в близък кош (нещо нечувано в много страни).

  Разликата е в съборането.

  Разбира се, има броени страни, където и културата и събирането са на по-високо ниво, но те са по-скоро изключения (сещам се за провинцията на Австрия например).

 92. 92 Профил на Диана
  Диана
  Рейтинг: 72 Неутрално

  До коментар [#57] от "Alarmstufe: Rot":Кой? Борисов да въведе някакви непопулярни мерки? Ти чуваш ли се? Как ще посегне на изконното право на основния си електорат? Все едно да започнат да спират от движение димящите и разпадащите се трошки по пътищата. Няма да допуснат такова нещо!
  —цитат от коментар 85 на Petleshev


  Циганите не са основния електорат на ГЕРБ, а на ДПС! Дори във връзка с увеличаване на относителния им брой днес у нас, явно БСП им е хвърлила око за следващите избори - защитават ги със зъби и никти , подкрепяйки коментара на БиБиСи за сливенските цигани и тяхното гето, където този път ни обвиняват в расова дискриминация...Така че, изгледите да станем още по-циганска държава съвсем не са илюзорни....

 93. 93 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Нивото на културата и интелекта на човек са пряко свързани с хигиенните му навици.

 94. 94 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  [quote#86:"Диана"][/quote]

  "Лошото е в отношението! Това не е добро оношение на партньори..."

  Такова отношение е много рядко и най-често идва, както и в случая, от българи, а не от чужденци. Българите в чужбина (включително тези в Дойче Веле) разпространяват подобни неистини (или преувеличения), за да се почувстват по-добре, че са направили правилен личен избор.

  Така се подхранва тази идея на Запад за България като страна, която граничи с Ада на Земята. Но по-интелигентните хора и там разбират, че това не е така, а тези които са идвали, остават приятно изненадани. Българските градове са завидно безопасни и чисти.

 95. 95 Профил на Диана
  Диана
  Рейтинг: 72 Неутрално

  Слаба държава - опростачен народ
  —цитат от коментар 67 на БМЗ


  Оригиналът е "Прост народ, слаба държава", моля....Всички грешки на този свят се заплащат, понякога от поколения наред...

 96. 96 Профил на Диана
  Диана
  Рейтинг: 72 Неутрално

  До коментар [#94] от "observador":

  Да...Съгласна съм с теб! ...Ти видя ли какво направиха БСП в ЕС по време на протестите им миналата година? И това са официални български политици, представящи страната ни в ЕС! Какво да си помислят там хората?! Когато самите ние плюем срещу себе си, защо и другите да не ни поплюят, значи?...Затова мисля, че БСП са готови да продадат собствените си майки, за да седнат във властта, какво тук значи някаква Родина?

 97. 97 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5510 Неутрално

  На снимката не виждам да е мръсно, фирмата за извозване на смет не си е свършила работата. Само ефективното налагане на предвидените по закон глоби ще реши нещата с боклука, както и редовното почистване. Ето, снимката, неизвозен боклук, който кучетата и котките разнасят по цялата улица.

 98. 98 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1607 Гневно

  Мръсно.....е , по-скоро е редно да говорим за отрови ( всякакви....)!

 99. 99 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 930 Неутрално

  В Родината е мръсно, защото Българите нямат чувство за общност и принадлежност. Все пак да не забравяме че сентенцията "Моето си е мое, пък общото е чуждо" беше ( може все още да е ) разпространена. Докато Българите не осъзнаят че улицата на която живеят е тяхна а не чужда, че общината е тяхна а не на кмета/общинарите, че държавата е тяхна а не на политиците/управляващите, ще продължи да бъде мръсно и неугледно.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 100. 100 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#99] от "tsyrvulan":

  това е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK