Как заведение оцелява 10 години при непрестанно променящи се правила и закони

Как заведение оцелява 10 години при непрестанно променящи се правила и закони

© Марин КаравеловНарича се просто "Бар". И вече 11 години работи на едно от култовите места в София - градинката на "Кристал".


За повече от 100 години това място е претърпяло много промени. Тръгва от идеята там да се построят Народна библиотека и Народен музей, от което останала само вдлъбнатината откъм Военния клуб. Градинка става през 1927 г., която днес е паметник на градинското и парково изкуство. И стига до уж завършилия, но реално все още неприключил последен ремонт, който, както и други "обновявания" в централната градска част, предизвика порой от критики. Само за 11 години обаче и барът е преминал през не по-малко перипетии. Най-често са свързани с правилата за шума, но далеч не само с тях.


На възможния максимум сме като легалност и спазване на правилата, което е доста трудно, разказва Любомир Левичарски, един от собствениците. "Преди десетина години регулациите бяха доста по-лесни за преодоляване, имаше толеранс - ако не създаваш проблеми, те оставят да работиш. Докато в момента цялата нормативна уредба, не само за шума, е така конструирана, че реално и държавата, и общината, и други институции винаги могат да ти намерят нещо, за което да се хванат. Освен шума са сума ти други неща. На нас папката ни с документи, защото ние работим напълно легално, е дебела поне 10 сантиметра - пожарна, ХЕИ, какво ли не, не мога да ги изброя дори."
Е, в момента проблемите са увеличени, и то драматично. След първия локдаун през пролетта на миналата година сега заведението отново е затворено задълго, без да се знае кога точно ще отвори отново. В средата на януари градинката е напълно пуста.


Иначе барът е популярно място. Събират се хора от различни прослойки - фотографи, журналисти, актьори. Идвали и свещеници, депутати, настоящи и бивши министри, хора от БАН. Всъщност през 80-те и 90-те години на миналия век някогашният ресторант "Кристал" е любимо място именно за интелигенцията на столицата. Просто мястото е средищно и очевидно остава привлекателно.


Барът се появява и по чужди туристически форуми като едно от местата, които си струва да се посетят. Допреди година-две имало и наплив на туристи покрай бума на нискотарифните авиокомпании. Бил е част от така наречения бар кролинг. Сборният пункт на групите тръгвал от паметника на Стефан Стамболов на другия диагонал на градинката, после групите минавали през няколко бара и много от тях се връщали в бар "Бар".


Как заведение оцелява 10 години при непрестанно променящи се правила и закони

© Марин Каравелов


Цената на упорството


Фирмата е от четири души, които винаги са искали да си направят бар. "Когато започнахме, се отвори това място", разказва Любомир. Пробвали много други, но били все или под земята, или далеч от центъра. Тук се съчетават всички изисквания - да е в центъра, да има градинка наблизо, да е относително далеч от жилищни сгради. Най-близката е ъгловата зад бара, а входът е откъм градинката, където няма живеещи. "Иначе сме пробвали да отваряме още два-три бара в София, по една-две години, включително и в НДК, суперподходящо, но не се получи. В центъра, на "Славянска" - също, но не стана и там. Само че това място си остана - то ли ни дръпна, ние ли го дръпнахме, не мога да преценя."


Проблема с шума решили както е разписано в закона и по наредбата на общината. В 11 часа вечерта вратите се затварят и отвън се работи без музика, но по-често хората се прибирали вътре. Въпреки това има жалби, макар че за тези години съседите разбрали, че заведението не създава проблеми. Една съседка от близката жилищна сграда пускала редовно сигнал след сигнал и на практика една година трябвало да затварят в 11 часа. На проверяващите им омръзнало да идват непрекъснато и написали предписание, че не може да работят до по-късно.

 • През годините също промените били много. По едно време имали 24-часово разрешение, после до 2 часа сутринта, после до 4, после до 11 вечерта. Непрекъснати промени, без възможност да се планира нормално.

"Реално един човек може направо да ти затвори бизнеса от този тип. Търсили сме и контакти, намерихме ги, но по някакви причини тя не желае да има заведение в градинката" казва Любомир.


Всъщност до бар "Бар" е прилепен още един - "Кристал". Заедно с "Манджа станция" мястото, макар и в ограничено пространство, се превръща в своеобразен мини хранително-питеен център.

  • Фирмата опитала да поддържа заведение и на морето, в Синеморец, със същото име. Но спрели точно заради шума. Било в партера на хотел. "На морето животът почва нощем, а ние по регламент трябваше да затворим в 11 вечерта. Две-три години го мъчихме, но просто не се получава. Там, за да работи барът, отваряш късно и работиш до 5-6 сутринта. Така че се отказахме."

Но и на морето, и в София, заведението трябва да е с много специална локация, за да може да просъществува. Или да е извън жилищните зони, или ако е в центъра, където са повечето от баровете, наоколо трябва да има бизнес сгради, офиси, да няма жилищни сгради. И тогава има шанс. За да се получи разрешение за работно време след 11 вечерта, заведението трябва да има отстояние от жилищна сграда минимум от 30 метра. Но много са тези, които го получават, макар че не отговарят на това правило. Вярно, обикновено са в сутерена или под земята и не би трябвало да вдигат шум, но все пак излизат хора, често почерпени или най-малкото за да пушат.


"Това място работи само за себе си - да си плаща наема, заплати, осигуровки, тротоарно право, каквото трябва. Накрая за собствениците остава съвсем малко", казва Любомир.


Как заведение оцелява 10 години при непрестанно променящи се правила и закони

© Марин Каравелов


Как се работи в несигурна среда


Бар в сърцето на София. Колко са проверките? Когато работят, често идва полиция. "Не по сигнал дори, хората си вършат работата." Има и мобилни екипи на общината, те се задействат по сигнал, но напоследък не се случвало често. "Имали сме проверки от НАП, ревизии, насрещни проверки, но засега излизаме чисти. Влизали са от икономическа полиция да търсят алкохол без бандерол, но ние това не сме си го и помисляли - безсмислено е, особено в центъра на София, смешно е направо. Иначе по касов апарат спрямо реалния оборот си съвпада, стремим се да сме изрядни. Проверяват всички възможни институции - някои дори се учудват, че изобщо имаме всички тези документи".

 • Големият тест за оцеляване бил ремонтът на градинката, част от оня продължаващ в неясно бъдеще време проект на Столичната община за обновяване (или загрозяване) на градския център. Тогава заведенията се оказали под пълна блокада, оградени, но без да са затворени.

Оцелели заради "твърдото ядро" от посетители, които преодолявали някак си загражденията. А компенсация? "Никаква, макар че ни убиха бизнеса, но все пак минахме и през това. Сега, покрай пандемията, пак сме почти унищожени, но вероятно пак ще оцелеем, макар че е второ затваряне в рамките на една година, и то задълго."


При първия локдаун фирмата кандидатствала за държавна помощ. Намерили им проблем по счетоводния баланс и не се класирали. "Те помощите са така структурирани, че в повечето време оставаш извън тези, които ще ги получат", казва Любомир. Сега, въпреки разходите, които трябва да покриват, не са спрели дейността на фирмата - заради наетите в нея петнадесетина души. Пуснати са в неплатен отпуск, за да могат да получат онези 24 лева на ден, които определи правителството като компенсация в ковид кризата.


Тоест това заведение изхранва четири семейства, питам. "Всъщност повече, защото на много от барманите ни това им е единствена работа. Осигуряваме ги реално, на колкото е изработката. Имат по две, максимум три нощни смени на седмица. С 5-6 могат да си закърпят бюджета - твърда заплата плюс процент от оборота. За бакшиши - те си знаят, това си е жест от клиента към бармана."


Надеждата да минеш през всяка криза


Покрай ремонта на градинката барът придобил и друга "социална" функция. Освен че чистят наоколо, поддържат и единствената безплатна тоалетна. В съседното им заведение искат такса от 2 лева. А това създава проблеми, защото, когато заведението работи, се събира дълга опашка. Можело да има двама-трима на бара, а петнадесетина да се редят зад тях за тоалетната.

 • Само на тридесетина крачки разстояние е една от най-скъпите тоалетни в София - две клетки за по стотина хиляди лева, над 9000 евро на квадрат, всяка. В момента са блокирани с високи огради. Причината - част са от проекта за ремонт на градския център. Макар да са готови заедно с подземни контейнери за отпадъци наблизо, не работят. По информации от края на лятото на миналата година, предизвикали остри коментари, били част от втория етап на реконструкцията. Налагало се препроектиране, съгласуване с множество инстанции... Тоест общината сама е влязла в капана на прекомерните регулации. Признаци за сериозно намерение да се справи с проблема и да продължи проекта засега няма.

Любомир вече е на 48 години. Занимавал се с друг бизнес преди години - фирма за асемблиране на компютри с оборот до милион долара годишно. "Но този тип съществуване в офис ми дойде в повече и продадох дяловете си." Не съжалява ли - компютърният бизнес е във възход? "Бизнесът се глобализира и такива фирми нямат много място, такъв тип устройства се търсят по-рядко. Лаптопите иззеха този пазар. Започнах с един приятел да реставрирам селски имоти, които имат потенциал - в края на селото, с хубав голям двор. После дойде финансовата криза, срина се имотният пазар. И тогава направихме бара. Защото при криза, като изключим сегашната, хората винаги намират време и средства да излязат вечер, колкото и да е тежко времето."
 • Регулациите за шума само популизъм ли са? "Нормално е. Ако там, където живея, под нас има бар и той работи след 11 часа, ще ми пречи изключително много и ще направя възможното да изчезне оттам."

Значи въпросът е бизнесът все пак, ако спазва правилата, да има някаква глътка въздух и вилицата да не е непрекъснато върху врата му? Тя сега не е върху врата, забита е до дъно, казва Любомир. "В България така са измислени наредбите, законите, че всеки може да те затвори във всеки момент, в който реши - ако си неудобен, непослушен и т.н. Всеки бизнес може да бъде отнет, реално."


Мястото, на което е разположен бар "Бар", някога, отдавна, може би и по времето на първите протести на
"Екогласност" преди повече от 30 г., проведени оттам, беше магазин за цветя. Тогава беше един цветен ъгъл на края на градинката. Сега е цветен ъгъл на надеждата за оцеляване.


Послепис


В дискусионния материал на ИПИ, който коментира темата с регулацията на шума, се разглежда развитието на нормативната рамка в тази посока. Отбелязана е твърде суровата регулация и липсата на баланс между икономиката на кефа и запазването на обществения ред. По-силна роля на местната власт, по-гъвкави правила за нощния живот, в т.ч. за събитията на открито, както и възможност за ефективно райониране са сред коментираните възможности за промяна в регулацията.


Текстът е от поредица на Института за пазарна икономика от конкретни примери, които представят личните истории и поглед на хора и бизнеси, засегнати директно от свръхрегулациите. През първата половина на 2020 г. ИПИ публикува кратка дискусия върху популизма в стопанството и регулациите, които ограничават различни аспекти на човешкото действие. Много често това са сфери, в които естествено и добросъвестно поведение попада извън обхвата на правната рамка и бива наказвано.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Херой!
  Ами, да не се мъчи. Да затваря и да почва на чист въздух в кооператива.
  То не се изържа/

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5647 Неутрално

  "Как заведение оцелява 10 години при непрестанно променящи се правила и закони"

  С упоритост и изобретателност

 3. 3 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#2] от "pet_fire":

  “Как заведение оцелява 10 години при непрестанно променящи се правила и закони?”

  1. С упоритост, труд и изобретателност

  Или

  2. С изобретателност и по един или друг начин не спазвайки никакви правила и закони

 4. 4 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Как ли са го построили този бар в района на градинката.....
  И аз исках ама не ми дадоха!

 5. 5 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Идеята на цялата статия си е лобистка - постоянно се говори за шума и явно се подготвя промяна в законодателството, която да позволи на кръчмите да дънят музика цяла нощ.
  А въпроса с шума е сериозен и дори кръчма без музика, която работи до късно е проблем - като излязат пияниците оттам и започват да си "говорят" на висок глас и да се смеят и става ад. А повечето хора трябва да спят, защото работят. Но безделниците това не ги интересува.
  В нормалните държави няма нощни кръчми в жилищните райони. Всички заведения работещи до късно вечер или през нощта са изнесени в обособени райони - някъде това е историческия център, където никой не живее, някъде е в някой индустриален квартал, или на пристанището (където има).
  При нас всичко се прави в полза на кръчмарите - отварят където си искат и после ауууу някаква лелка се жалвала. Не е нормално да има заведение в жилищна сграда - дори и в мазето да е, тонколоните дънят и блока се тресе. Или тези - барака насред сгради, някои от тях жилищни.
  Трябва общината да помисли и да каже - заведение след 10 часа - примерно само в Студентски град. В останалата част на града - забранено.

 6. 6 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 560 Любопитно

  До коментар [#5] от "PoToP":
  В Испания кръчмите / бар т.е. квартална бирария с ядене / и ресторанти работят /извън пандемията/ докато имат клиенти, 2-3 - 4 през нощта. Шумът е значителен, но на никой не му пука! Испания нормална държава ли е????

 7. 7 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Само фирмите, на които се наливат пари от еврофондове и обществени поръчки са добре. фирмите, които работят със собствени средства почти не оцеляват, много от тях имат и висящи плащания.

 8. 8 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1276 Весело

  До коментар [#6] от "Gustav Mahlerov Vienski":

  Испания не е нормална държава и заради това аз живея там/тук.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 9. 9 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  В нормалните държави няма нощни кръчми в жилищните райони.
  —цитат от коментар 5 на PoToP


  Въпросът е защо идеален център се води жилищен квартал. В повечето средни- до големи градове на запад където съм бил в центъра е дори по-шумно от София. В София даже е сравнително тихо, защото няма много пешеходни зони и като цяло е неприятно за разходка. Тук обаче всички се бутат в центъра и мрънкат, че е шумно, че няма паркоместа и т.н.

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  "Проверяват всички възможни институции - някои дори се учудват, че изобщо имаме всички тези документи"

  Ми рядко се вижда такива скрънзи, сега начи за 50 лв да си извадите всички документи, то бива ли. :)

  Нали проверяващите ще останат без работа и без доходи. :)

 11. 11 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  брей, цяла статия за една кръчма. То това не е нещо особено ценно другари. Това е кръчма.

 12. 12 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  По света си има райониране/зониране, но тук сме твърде хитри за това. Ателиета стават на апартаменти и хората, които спят в уж-офиси се дразнят на шума, който би трябвало да безпокои само празни бизнес сгради. Ниското ниво на шумоизолация и пригаждането на произволни помещения за заведения, без да имат читава вентилация също усложнява нещата, инцидентите през годините са довели до неприложими на практика наредби, с които управляващите си мият ръцете, огромните лобита на свързани с властта хора, за които нищо не важи...

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 13. 13 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 88 Неутрално

  От една страна се чудят как така някаква съседна не искала да има бар в градинката, от друга страна - ако до моето жилище има бар, ще направя всичко възможно да го затворя ;)

 14. 14 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  До коментар [#5] от "PoToP":

  Що? В Студентския град хора не живеят ли?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 15. 15 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  До коментар [#14] от "the_flea":


  До коментар [#5] от "PoToP":Що? В Студентския град хора не живеят ли?
  —цитат от коментар 14 на the_flea


  Не там има само студенти, а те са нечовеци. Издържат без сън много дни поред. хахах :-)

 16. 16 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Сборище на маргинали.
  Но по принцип всеки бизнес ВИНАГИ "оцелява". Това е смисълът на частнното предприемачество. Иначе да се върнем по татово време - бачкаш в държавна кръчма, крадеш и си купуваш кола... е, трабант или москвич-квич.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 17. 17 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 1135 Неутрално
 18. 18 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#3] от "911":

  Дали?

 19. 19 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#16] от "olexander":

  Сборище на маргинали е пред вашия вход на панелката

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#13] от "Венко":

  Голема грешка, още страдам, че затвориха Арт хотела на Кънчев. Накрая много се промени клиентела та, но лятото беше прекрасно в градината

 22. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  "Как се работи в несигурна среда"
  ...........................
  Сега някои хора много искат да върнат сигурната среда. Когато беше сигурно, че няма как да имаш собствен "Бар", собствен лекарски кабинет, собствен камион, собствена сладкарница, собственен бизнес.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Сборище на маргинали. Но по принцип всеки бизнес ВИНАГИ "оцелява". Това е смисълът на частнното предприемачество. Иначе да се върнем по татово време - бачкаш в държавна кръчма, крадеш и си купуваш кола... е, трабант или москвич-квич.
  —цитат от коментар 16 на olexander


  Я да прочетем какво казва Самият Другар Живков по този въпрос.
  http://kiselec1.blogspot.com/2018/04/4-1985.html?m=1

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  Те да благодарят, че някой от управляващите партии не им е харесал бара.

 26. 26 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Вярно, че в колкото градове по Европа и Америка съм ходил, навсякъде баровете са си в зони. Има няколко улици - бар до бара. Хора, гюрултия... мръднеш няколко преки натам - лампите угасени, хората спят. Че утре са на работа.
  Би могло и тук да измислят нещо такова, но то не става от днес за утре. Много хора ще изпищят, че им убиват бизнеса. На други пък, които се случат в зоните за барове, ще им се даде наготово бизнес възможност в ръцете.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1657 Весело

  До коментар [#19] от "limbize":

  Предполагам се опитваш да ме засегнеш с "панелката", та няма да ти обяснявам тухла ли е, панелка ли е, къща ли е, замък ли е. :)
  Но няма маргинали, освен преминаващите нататък, към "Барът"
  Да не се засегна лично?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Всички пропускате тънка подробност.Някога там беше рестораната на Кристал, а не барът. Кафе през деня,след обед салатка ракийка,вечер естествено вечеря лакърдии ит.н. В 10,най-късно в 11 любезните другари милиционери разпращаха хората по къщите,а прекалилите в "Изтрезвителя".Разликата между ресторант и бар е надлежно описана в закона. Странно е как се жалят хора ,които са виновни за съсипията на цели браншове/ в случая господина откъдето е минал.../ .А лелката която надлежно си плаща данъците има права. В останалото описано за държавата-рекетьор всичко е верно.

 31. 31 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#30] от "wpo34378687":

  Пардон,сега загледах фотоса /с очелките/.Директно заявявам,нито му е там мястото ,нито предназначението!!! Там си беше цветарница за галантните някога ...

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Дисекция на една кръчма :)) От институт се очаква МОДЕЛ ....

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  "На проверяващите им омръзнало да идват непрекъснато и написали предписание, че не може да работят до по-късно. "

  Българска работа... много важен бар.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 53. 53 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  Да построиш барака в центъра на София и да те търпят 10 години говори единствено и само за корупция! Изобретателността на собственика, доколкото я има, е в сферата на кого колко да даде! Не може и не трябва да съществува тази кръчма в жилищен квартал, в пълен разрез с градоустройствените планове и в противоречие с околната архитектура!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 54. 54 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Мястото вероятно е приятно за посещение, за разлика от много други в тази част на града. Странно как досега не съм го забелязал. Предимството на подобни малки бизнеси в ситуации като сегашната е, че би следвало да са по-гъвкави и съм сигурен, че ако големите заведения не бяха собственост на близки до властта мутри, които не само че не оцеляват, но и перат пари от други дейности, то досега щяха да са фалирали.

  До коментар [#53] от "lz2":
  Да построиш кочина в центъра на София и да те търпят 142 години говори единствено и само за "европейски ценности".

  "върви, народе възродени, от кой ли не осеменени..."
 55. 55 Профил на Един Там Несичувалзамене
  Един Там Несичувалзамене
  Рейтинг: 18 Весело

  Бар БАР е любимият ми бар в София!

 56. 56 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Явно това заведение е свързано по някакъв начин с умен и красив щом толкоз го хвалят, при условие , че завзело зелена площ , а уж от Дневник са защитници на зелети площи ... Явно нямат проблеми да се застрояват градинки стига да са техните хора....

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Добро барче за допивка, но не му е там мястото. Нощем се ядва, но през деня наистина прилича на сглобен от ламарини социалистически локал.

  CONTADOR GRATUITO!
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#4] от "Gustav Mahlerov Vienski":

  Да беше прочел статията, щеше да разбереш, че нищо не са строили.
  "...беше магазин за цветя. Тогава беше един цветен ъгъл на края на градинката."

 66. 66 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#53] от "lz2":

  Същото и на теб ще напиша:
  "Да беше прочел статията, щеше да разбереш, че нищо не са строили.
  "...беше магазин за цветя. Тогава беше един цветен ъгъл на края на градинката.""

 67. 67 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#56] от "Kalinoff Ivan":

  Боже тука един чувал с "коментиращи" нещо без да са го прочели.
  "...беше магазин за цветя. Тогава беше един цветен ъгъл на края на градинката."
  То така е и с управлението на страната. Един чувал с некомпетентни за постовете си калинки. Ама заплатите се превеждат навреме нали?

 68. 68 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Леле, голяма статия, голямо чудо, смисъл никакъв от нея.
  Собственика на заведението се оплаква, че трябва да спазва законите и наредбите, а преди години разбираш ли, не било така.
  След като всички останали бизнеси по света и у нас трябва да спазват законите и наредбите, ще трябва и кръчмарите да ги спазват. Какво толкова неясно има?

 69. 69 Профил на stefan stoyanov
  stefan stoyanov
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#26] от "Камен":

  Има такова животно и у наше село Студентски град.

 70. 70 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Кога пък в България е имало "сигурна среда за бизнеса"?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 71. 71 Профил на Ralchev
  Ralchev
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#4] от "Gustav Mahlerov Vienski":

  Там бе сралника

 72. 72 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Кога пък в България е имало "сигурна среда за бизнеса"?
  —цитат от коментар 70 на Darcas


  Няма такова нещо като "сигурна среда"!
  Нито един бизнес не е подсигурен от фалити например.
  Фалираха компании като Кодак, Томас Кук... Волво се препродадоха 5-6 пъти... па нашите тук искат да им падат милиони от небето всеки месец. Е нема как да стане.
  Но повечето реват, защото до преди 15-на години никой не им обръщаше внимание на магариите.
  Беше време в което всички си оправяха ДДС-то и данъците с фалшиви фактури.
  С години не плащаха данъци и никой не ги гонеше. А сега вече е по-трудно и е възможно само за някой хора. Та в това е цялата работа.

 73. 73 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#56] от "Kalinoff Ivan":

  щом толкова го търпят, значи е герабав. а ако е умен явно знае как да оцелее в корумпирана държава

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Дневник се превръща в жалко жълто вестниче - бива ли толкова фермани за прослава на някаква неугледна и противна барака, бе?... Ебаси кича, ебаси "нивото", дето го имате....

  Настроение - жалка работа.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 97. 97 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Как да се довериш на финансов брокер в днешно време? Бистра М., още известна като скандалната брокерка милионерка, хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите, втори пример, Харалампи Х. който пък краде от клиентите си и след това ги изнудва. Пълен фарс е цялата тая индустрия в България!!!

 98. 98 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 107 Неутрално

  Аз лично съм потърпевша от Харалампи, но за съжаление се възползва от вратички в закона и обезпечителна заповед. След това най-нагло започна да ме изнудва!

 99. 99 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 107 Неутрално

  А Бистра е точно скандална – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 100. 100 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 107 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK