Българският национал-консерватизъм мирише на чубрица и барут

Българският национал-консерватизъм мирише на чубрица и барут


Българският национал-консерватизъм има свой балкански аромат - мирише на чубрица и барут. Той е носталгичен, евроскептичен, ксенофобски и мачистки. Защото истински патриот може да бъде само истинският мъж. Коментар на Г. Лозанов за "Дойче веле" под заглавие "Мачист, ксенофоб, носталгик, евроскептик - такъв ли си?".


Либералната демокрация не е идеология, а празна идеологическа рамка, в която открито можеш да си привърженик на всяка идеология, стига да не е противозаконна. Задачата на държавната власт там е да управлява социалните системи в услуга на хората, а не мисленето им. В тоталитарните общества е обратното - има държавна идеология, чиито опоненти открито се преследват от силовите институции. В страните от съветския блок тя се наричаше марксизъм-ленинизъм и отклоненията от нея се наказваха, ако не със затвор, лагер или изселване, то с професионално декласиране и социална маргинализация.


Доколко тази идеология бе продукт на държавна репресия, а не на собствен избор, пролича, когато за броени дни след падането на режима, марксистите-ленинци у нас изчезнаха. Дори политическите наследници на бившата комунистическа партия престанаха да се обявяват за такива. Демокрацията, ако не друго, ни беше донесла свобода на убежденията.
Белезите на българския национал-консерватизъм
Само че по време на управлението на ГЕРБ и Обединените патриоти отново започна да се усеща обвързване на държавната власт с идеология - тази на национализма, активно прокламирана от малкия коалиционен партньор при очевидната отстъпчивост на големия. Вярно, за репресии по такава линия било пресилено да се говори, но не и за кампанийно заклеймяване на хората с либерални убеждения от страна на представители на властта и на лоялните към нея медии. Превръщането им в идеологически враг е показателно за местния национализъм - той функционира като вариант на днешния консерватизъм с неговата амбиция, особено изявена при лидери от типа на Тръмп, Путин или Орбан, да е нова държавна идеология, която в световен план да сложи край на либералната демокрация.


Какви са белезите на нашенския национал-консерватизъм - по-отчетливи или по-срамежливи? Той може да не е кой знае колко оригинален като идеология, но си има свой балкански аромат, мирише на чубрица и барут. И на първо място, разбира се, е носталгичен - съвременниците "не могат да стъпят на малкия пръст" на предците си, настоящето се храни със славата на миналото. При нас не само далечното и още по-далечното, но и близкото - не само ханове, царе и патриарси, но и социализмът е обект на носталгия, особено дисциплинарните му структури, задължителната казарма, например. Или пък сътрудничеството на тайните комунистически служби като изпълнение на патриотичен дълг. Така логично българските патриоти се оказват русофили, но не в културен, а в политически смисъл. Нито имат нищо против мита за Русия като двойна освободителка, нито се изправиха срещу скорошните посегателства на Кремъл над българската история, макар иначе ревниво да я бранят. Нямат проблем и със зависимостите на БПЦ от РПЦ и въобще с превръщането на Православната църквата в щит срещу влиянието на западните демокрации.


На второ място национал-консервативната идеология е евроскептична - едно, защото по принцип е за връщането на автономността на националните държави, и второ, защото специално от нас ЕС само се възползва (не обратното) без най-малко да ни оценява по достойнство. А кой, питат те, ако не ние, ги е спасил от османското нашествие, да речем.


Трето, тази идеология е ксенофобска - бързо превръща различните (турци, роми, бежанци, хомосексуални и пр.) във врагове. Особеното в нашия случай обаче е, че превръща във врагове и подобните. Повече от век след балканските войни националистите продължават да са най-подозрителни и най-склонни към вражда със съседите. В разбирането им, дори да са принудени да го премълчават, и в традицията на ВМРО националните идеали се постигат с кръв. Или си победител, или си жертва!


Четвърто, национал-консерватизмът ни е мачизъм. Истински патриот може да бъде само истинският мъж. При това истинските мъже са на Изток, на Запад са хомосексуалните и другите общности с неясна сексуална идентичност. Мачизмът се оказва евроскептицизъм, евроскептицизмът - русофилия, русофилията - соцносталгия и т.н., докато кръгът се затвори и надянат на главата ти скафандъра на идеологическата слепота.


Националистите в управлението направиха два удара, станали пословични, с които подчиниха държавната политика на идеологията си - отказът от ратифицирането на Истанбулската конвенция и ветото върху преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Въпреки че ГЕРБ вече бяха приели конвенцията без обструкции и въпреки че ветото задраска цялата ни политика досега в подкрепа на Македония, като се започне от това, първи ги признахме и се стигне до ангажиментите ни при европредседателството за балканско разширение на ЕС. Посланието е недвусмислено: идеологията на националистите в момента е по-силна от позицията и на партньорите им, и на предшествениците им.


Ударите бяха осъществени в режим на постистина, при който шумно изразените мнения изместват фактите. Накрая излезе, че конвенцията не е срещу домашното насилие, а за някаква множественост на половете, нищо че в нея няма и дума по такъв въпрос. Обаче постистината свърши много работа в идеологическата борба на национализма срещу либералната демокрация, ЕС, толерантността към различието и в защита на традиционното право на "истинските мъже" да пошляпват жените си в къщи.


Със Северна Македония пък на националистите направо им "падна сърце на място", откога ВМРО чакаше да я вземе "на мушка". Режимът на постистина се осъществи като един политически въпрос, който изисква окончателно решение, и се подмени от множество исторически, които не могат да имат такова. Защото, както казва Попър, една теория (историческа в случая), за да е научна, трябва да може да бъде опровергана, иначе е религия. Излезе, че това дали македонците ще започнат преговори за влизането си в ЕС зависи от отговора на следния въпрос: българин ли е Гоце Делчев или македонец, или - защо не - и двете.


Ако ГЕРБ и "патриотите" отново се коалират


Ветото обаче, освен че даде израз на ксенофобията "от близко разстояние" на национализма, обслужи и, впрочем, съвсем не изненадващо, сръбско-руските интереси в региона, насочени към блокиране на евроинтеграцията му. Така националистите, които на приказки громят просръбския и антибългарския македонизъм, на дело му дадоха рамо.


Ще кажете, ти си говори, но българите масово са срещу конвенцията и за ветото. Така е, защото пропагандните стратегии на постистината подменят твоето мнение с чуждо и когато се усетиш, вече е късно. Това стана с избора на Тръмп, с Брекзит, а и ние вероятно ще дадем поредния казус - успехът на ВМРО на парламентарните избори, след като успяха да се отърват от бившите си съмишленици Симеонов и Сидеров. Сега само те са българският национал-консерватизъм. И ако пак се коалират с ГЕРБ, нищо чудно марксизмът-ленинизмът да се възроди, само че с други думи около тиретата.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (150)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3607 Весело

  " При нас не само далечното и още по-далечното, но и близкото - не само ханове, царе и патриарси, но и социализмът е обект на носталгия, особено дисциплинарните му структури, задължителната казарма, например."

  Не съм видял откакто казармата е доброволна, някой от нейните радетели да е пратил децата си доброволно в нея ! Странно ! Може пък и в мен да е проблема.....

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1363 Весело

  До коментар [#2] от "chichka":

  ... белким малко ти прелее, ама надали.

 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Георги Лозанов е един от умните хора у нас, обаче тук е написал няколко напълно неверни неща.

  1. "обвързване на държавната власт с идеология - тази на национализма"
  Тази държавна власт няма никаква идеология и това я прави печеливша. Не ѝ пречи да е ортак и с Шкембе войвода, и с Доган.

  2. Национал-консерваторите са: русофили, евроскептици, мачисти...
  Да се наричат тези издънки на Държавна сигурност и руското посолство националисти, че и консерватори, е вина на онези, които пък се определят като "либерали" и "интелектуалци", но си нямат и понятие от либерализъм и от просветителски дълг. Те трябваше да просвещават младите какво е българският възрожденски национализъм, а не да се срамят от него като по-европейски интернационалисти от коминтернонците.

  Толкоз по съчинението на г-н Лозанов.

 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  На второ място национал-консервативната идеология е евроскептична - едно, защото по принцип е за връщането на автономността на националните държави, и второ, защото специално от нас ЕС само се възползва (не обратното) без най-малко да ни оценява по достойнство.

  -----------------------

  Ето това е напълно вярно, ЕС експоатира българското потребление, като успешно продава собствените си брандове, в следствие на това много специалисти останаха без работа, увеличи се емиграцията, намаляхме от 9 на 7 млн, националните богатства бяха взети на концесия.
  Когато стана ясно как се използват парите за "Развитие на селските райони" и къщите за тъщи, всички бяхме възмутени. Когато се оказа , че на така наречения "Брюксел" не му пука, тогава вече стана ясно, че те само се възползват от пазарът ни и не ги интересува ни корупция, ни нищо. Даже обратното, корупцията им помага и те я стимулират.

  Отговорът на това безкръвно превземане на България е национал-консерватизмът, мисля и единственото ни спасение.

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 341 Любопитно

  До коментар [#5] от "spiegel":

  По умен ле е от Георги Харизанов?🐵

  Много съм прост
 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  И да добавя - днес псевдолибералите ще клеймят лошия Луковмарш. Ама нали техен дълг беше да просвещават младежите-патриоти, че ген. Луков никога не е бил нито фашист, нито антисемит. Не, няма да имат нито дупе да отида при младите, нито дупе да се опълчат на глупостите на американското и руското посолство.

 9. 9 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Чубрица и барут? По-скоро чесън и бобена ... пръдня!

 10. 10 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#6] от "hope":

  От нашия смешен пазар, който като обем е малко по-малко от Мюнхен и околностите му никой не се интересува. Интересуват се от транспортните коридори и територията ни, която в един момент ще бъде напълно обезлюдена. С 50-60000 на година се топим. След 20 г ще сме с поне 1.2 млн по-малко.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Любопитно

  До коментар [#6] от "hope":

  :)......
  Снощи си приказвахме и за тия неща..... Днес се появи статия....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1421 Весело

  Темата слабо ме интересува , но изненадващо има попадения в статията. Примерно:
  "Ударите бяха осъществени в режим на постистина, при който шумно изразените мнения изместват фактите."
  Тенденция в световен мащаб , не е само тук. Постистина , алтернативни факти все хубави нови думички.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 13. 13 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1669 Весело

  Аз лично не съм видял някой от противниците на ИК да е казал, че е право да биеш жена си. Това е в сферата на "постистината", дет вика проф. Лозанов - привържениците на конвенцията изразяват силно мнението си, че който е срещу нея, е привърженик на домашното насилие и фактите нямат значение. За Северна Македония е ясно. Най-накрая някой направи забележка, че скопските сърбомани не спазват договорките и 30 години бичат яростна антибългарска пропаганда и цялото "проевропейско войнство" получи тремор. Щото как така ще имаш претенции да не ти обиждат нацията и държавата?!? Нямаш такова право - в прекрасния нов свят нации с история нямат място, приемат се само създадени от Коминтерна. Убеден съм, че уважаемият професор ще полудее ако утре някой в Сърбия възроди отколешното им активно мероприятие за "шопската нация" и някой "патрЕот" тук отговори официално. Пак ще има Путин, Тръмп, чубрица, барут и т.н. Жалка история.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Любопитно

  До коментар [#12] от "Jalis Ironhammer":

  Що бе колега....?
  Много е интересно....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#14] от "eti mehter":

  Всеки с интересите си.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  " Така логично българските патриоти се оказват русофили, но не в културен, а в политически смисъл. Нито имат нищо против мита за Русия като двойна освободителка, нито се изправиха срещу скорошните посегателства на Кремъл над българската история, макар иначе ревниво да я бранят. Нямат проблем и със зависимостите на БПЦ от РПЦ и въобще с превръщането на Православната църквата в щит срещу влиянието на западните демокрации."

  Това не е никакъв национализъм, нито консерватизъм, нито нещо подобно ! Това си е чиста проба предателство на страната ни спрямо враждебни нам интереси ! Не бъркайте черното и бялото !

 17. 17 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1669 Весело

  До коментар [#12] от "Jalis Ironhammer":

  Отличен пример за алтернативен факт - "Всеки, който е против ИК иска да може да бие жена си.". Или "Русия и Сърбия не искат Северна Македония да влезе в ЕС.". Първото е пълна глупост, а за второто няма никакви следи, даже мотиви няма, но неомарксистите ги повтарят по цял ден като закони от физиката.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 18. 18 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 451 Неутрално

  " При нас не само далечното и още по-далечното, но и близкото - не само ханове, царе и патриарси, но и социализмът е обект на носталгия, особено дисциплинарните му структури, задължителната казарма, например."

  Папионката пак не е в час. Казармата в България е задължителна от освобождението до унизителния Ньойски договор и след 1936 г. (след като отхвърляме ограниченията) пак е възстановена.

  Къде тук е замесен комунизма бе, Папионко?????

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Любопитно

  Би било интересно, а вероятно и забавно да се направи проучване колко от онези, които мислят себе си за "консерватори" са чели ПОНЕ Едмънд Бърк???
  Подозирам, че голяма част от така наречените "консерватори" се смятат за такива, защото правят консерви, а иначе са поклонници на североизточният режим или на оранжадата....

 20. 20 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  Чубрица и барут е доста изтънчено.
  По скоро на пърцуца и кисело зеле.

  Here for the LOLS
 21. 21 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Защото, както казва Попър, една теория (историческа в случая), за да е научна, трябва да може да бъде опровергана, иначе е религия.
  =============================================
  Попър има предвид само частно научното знание, в което може да се правят експерименти. Както примерно Галилей е правил такива, за да опровергае разни религиозни догми. Друг е въпросът че като антикомунист Попър изплзва това разграничени вече идеологически за да "опровергае" Маркс. Ако към самия принцип на Попър приложим принципа на опровергаване ще се получи порочен кръг. Маркс толкова лесно не се опровергава.

  Свободата, Санчо...
 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1669 Весело

  До коментар [#16] от "samoedin":

  Ами идеята е да се наложи нов алтернативен факт в ерата на постистината - че всеки който се обяви за националист и/или консерватор е путинска подлога. Така после лесно ще се справяме с всякаква конкуренция на политическото поле. В САЩ го изпитват успешно - обявиха всичките 75 милиона гласували за Тръмп за расисти, нацисти и бели супремасисти, които трябва да ходят в лагери. От тук насетне никой дето се свързва с Тръмп (гласувал е за него) "няма думата", независимо какво говори. Нашенските зомбита като Лозанов пробват същото, ама тук на никой не му пука какви глупости плещят.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  са чели ПОНЕ Едмънд Бърк???
  —цитат от коментар 19 на selqnin


  Свръхелитарно, забравен дори от англичаните автор от 18 ти век.

  Свободата, Санчо...
 24. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1669 Весело

  До коментар [#19] от "selqnin":

  А на мен ми е интересно колко от умнокрасивите, дето непрекъснато използвате тоя лаф кой е чел и кой не Бърк знаете, че той е представител на един от многото видове консерватизъм? За Местр и Шатобриан да си чувал? За Бисмарк? Дизраели? Метерних? И още и още. Само британския консерватизъм има един бюлюк школи, а Бърк е само една от тях.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 25. 25 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Барут,марут, пърцуца - все по добре от миризмите на нафталинена папионка и ацетон от маникюра.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 26. 26 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Българският евролиберализъм мирише на грантове, ама вече много станаха на клона, май пак ще се счупи на 04/04.

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Весело

  До коментар [#22] от "Тюфлекчия":

  Вече започна да се усеща тревогата в коментарите ти..... :)
  И да ти кажа ли....?
  Това не е никакъв сюрприз....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  баси клишетата !
  гогоооо, гого...хич ви няма тва лЕбералете -веганье-нонбинари-хентелегенти

 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3139 Весело

  До коментар [#9] от "john_3volta":

  Пот и чесън. Патриотите се къпят веднъж годишно на ,,мъжко" хоро в Калофер.

 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1669 Весело

  До коментар [#22] от "Тюфлекчия":Вече започна да се усеща тревогата в коментарите ти..... :) И да ти кажа ли....?Това не е никакъв сюрприз....
  —цитат от коментар 27 на eti mehter


  Старши, май си пропуснал лекциите по психология в Магнаурската школа в Симеоново.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Много плитко съждение на професора, препечатано от Дойче зеле. Ако искам да чета Дойче зеле, отивам на сайта им. Ето така се губи доверие и барът на Дневник става евтина пивница.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 32. 32 Профил на cgx03646116
  cgx03646116
  Рейтинг: 52 Неутрално

  и на потни мишници, и на немити зъби.

 33. 33 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1669 Весело

  Свръхелитарно, забравен дори от англичаните автор от 18 ти век.
  —цитат от коментар 23 на Bornagain


  Тая опорка за консервите дето не били чели дори Бърк им я спусна някой мислител от типа на Дайнов или Дичев преди време и те я повтарят до смърт. В политологическата школа на Философския факултет на СУ, изградена от бивши комунисти през 90-те, Едмънд Бърк се приема за "родоначалник на консерватизма" и съответно е едно от малкото имена, които помнят и цитират с повод и без повод. Други такива са Дерида, Фуко, Бурдийо, Маркузе, Фром. Толкова си могат.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 34. 34 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Наблюдава се "кампанийно заклеймяване на хората с либерални убеждения" казва човек, който е изписал 3 листа статия, заклеймяваща консерватизма.......

 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Любопитно

  До коментар [#30] от "Тюфлекчия":

  Симеоново
  ======
  Никога не съм бил там.....

  А ти не се нервирай толкова.....
  Тия исторически директиви са предвидени още в края на 18 век...
  Дори.....тогава един живеещ в Америка масон.....е пратил писмо на един друг масон, но живеещ в Европа....
  Обяснил му е всичко.....

  Bukalemun
 36. 36 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Въобще слагането на общи етикети - русофил, на всеки, който не е възторжено ляв либерал, е доста слаба опорка. По темата Македония 80% от хората имат еднакво мнение, всички ли са русофили и ксенофоби и расисти? Разбира се, че не и е глупаво да се твърди обратното.
  Липсва и прочит как югославяните допринасят за ветото с омразата и лъжите си.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":
  "Не съм видял откакто казармата е доброволна, някой от нейните радетели да е пратил децата си доброволно в нея"

  В днешната доброволна казарма никой не праща децата си, защото децата решават а не родителите.

  подпис
 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  До коментар [#31] от "Пипера е много лют":

  Много плитко съждение на професора
  ======
  Ами то е достатъчно..... "като една лъжичка вода" в която един колега вече почна да се дави... :)

  Bukalemun
 40. 40 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  До коментар [#6] от "hope":От нашия смешен пазар, който като обем е малко по-малко от Мюнхен и околностите му никой не се интересува. Интересуват се от транспортните коридори и територията ни, която в един момент ще бъде напълно обезлюдена. С 50-60000 на година се топим. След 20 г ще сме с поне 1.2 млн по-малко.
  —цитат от коментар 10 на Darcas


  --------------
  в голяма грешка си. За това ли, като Теменужка Петкова се опита да постави на по-добри търговски площи в Кауфланд и Лидъл българските стоки, онези писнаха веднага, направо ни обвиниха в липса на върховенство на закона.

  Над 5 млрд. оборот правят веригите им в България. и разходите им са 99% от печалбата /естествено към компанията майка в Германия/. Така ощетяват българския бюджет.

  Кога ще въведем Данък ОБОРОТ за тях, като в Полша и Унгария????

  Любовта ще спаси света!!!
 41. 41 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  До коментар [#6] от "hope"::)...... Снощи си приказвахме и за тия неща..... Днес се появи статия....
  —цитат от коментар 11 на eti mehter


  Благодаря за статията, но гугъл преводача, така ми я преведе, че нищо не разбрах. За пръв път го изполвам за нещо по-сериозно, не става.

  Любовта ще спаси света!!!
 42. 42 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 624 Весело

  Българските консерватори най-обичат да консервират МОЧА, руски тръбопроводи и путински енергийни проекти .
  КунсерватизЪмь - последната утеха на путинските мекерета и ДС ченгета, крещейки в кръчмата
  “България - на 3 морета “
  За тях Путлер е велик , а Навални е соросоид.
  В Русия е демокрация , а в САЩ е диктатура (щото не позволили на клетия рогат шаман да застреля Нанси Пелоси)

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Любопитно

  До коментар [#41] от "hope":

  гугъл преводача,
  =======
  Допусках го.... 😖....
  Жалко.....!
  Това бе рядко обективна статия....
  Здраве да е...

  Bukalemun
 44. 44 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2777 Весело

  ”. А кой, питат те, ако не ние, ги е спасил от османското нашествие, да речем.”
  Много интересен въпрос. Зависи, кой попиташ и къде го попиташ, отговорите могат да бъдат —> мадярите, чехите, хабсбургите, поляците, сърбите и власите 😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 45. 45 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  И пак да повторя, това че не приехме Истамбулската конвенция и промените в законите за отнемане на деца, стана възможно благодарениена на ВМРО, БСП и Патриотите и против желанието на ГЕРБ, които послушно правят това, което им нареди ЕНП.

  Демократична България са членове на ЕНП. Христо Иванов каквито е пируети да прави ние не сме толкова наивни.

  Любовта ще спаси света!!!
 46. 46 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  В деня на Луков марш - тази статия ?!

 47. 47 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Манджа с грозде! Най-пасва на статията такова определение! Смесват се ощонационални ценности, ксенофобия и джендър-идеология, и всичко под един знаменател, с едничката цел, всичко да мине за правилно! Ами, Гошо, да те светна: Много ти е елементарна пропагандата! Не минава!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 48. 48 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2777 Любопитно

  Материала започва добре, за да завърши зле. Явно поръчката е за абтигерб материал но реално се получава промакедонистка публикация. Неволно възниква въпроса за полезните ...ти 😱

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 49. 49 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Манджа с грозде! Най-пасва на статията такова определение! Смесват се ощонационални ценности, ксенофобия и джендър-идеология, и всичко под един знаменател, с едничката цел, всичко да мине за правилно! Ами, Гошо, да те светна: Много ти е елементарна пропагандата! Не минава!
  —цитат от коментар 47 на lz2


  Напротив-много добре му се е получило.Написал е всичко, за което дават грантове-Истанбулска конвенция, промакедонска позиция,анти Орбан, анти Тръмп. Останалите неща са пълнеж.

 50. 50 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1573 Любопитно

  "Ще кажете, ти си говори, но българите масово са срещу конвенцията и за ветото. Така е, защото пропагандните стратегии на постистината подменят твоето мнение с чуждо и когато се усетиш, вече е късно."

  ...Не думай!
  Демек това, което дефекира Лозанов, хич не е (добре)платена пропаганда и няма за цел да подмени едно мнение с друго?!

  I Want To Believe
 51. 51 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 624 Неутрално

  И пак да повторя, това че не приехме Истамбулската конвенция и промените в законите за отнемане на деца, стана възможно благодарениена на ВМРО, БСП и Патриотите и против желанието на ГЕРБ, които послушно правят това, което им нареди ЕНП.
  До коментар [#45] от "hope":


  Както добре ви е известно, тъпи американци, илюминати, юрогеюви, соросоиди и евреи извратиха консервативния човек!
  Извадиха от дълбоката му душевност речите на Ленин, Сталин и Цола Драгойчева, облъчват го 4/5/6 ЖИ-ту , пускат му чип в ДУПИТУ, норвежки пидуфили берат децата му и ги товарят на коли, вагони и камили до Централна гара, докато Сорос, Ротшилд и Бил Гейтс финансират плана Ран-Ът да избият 2,3094672913736 милиарда от населението на земята с ваксина с ковид, разработена на симпозиум на масони, тамплиери и комбайнери!
  Както добре ви е известно, агент Иван и Карбофский и Джамбаский ще спасят дицата ни от илюминатити и джендърити , които искат да конвертират полът на дицата ни и да ги изядат в мазата на някоя пицария.
  Да, ама не ! Ние не сме некви гадни викинги , ние сме мъдър народ и сме дали на света шкембе чорбата , киселото млеко и Дани Кирилов. Долу рацете от нашите дица ! БАлгария е жива и дица не дава !
  Море войводо , 3 милиарда давам на Путин за тръбата, но на брюкселски жендър си не давам дицата

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 52. 52 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2890 Весело

  И кой са тези "национал-консерватори" дето миришели на чубрица и барут и били "евроскептичени"........че то национал-консерватори са само десни в България...... Що не ги изреди авторът поименно кой са тези партии? ..... Членове на коя европартия са?

 53. 53 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Каквито преподавателите , такава и журналистиката. Едно изречение и няма нужда друго да четеш , словото е станало ПРОПАГАНДА. За да се подчертае "червената линия", трябва да има определен набор от думи като ...Путин ,Русия , комунизъм . Новите служители на ЕТИЧЕСКИЯТ РАЙХ. Няма нещо по тоталитарно от ЛИБЕРАЛ, който се бори за всеобщото равенство и добро ..., а равенството както ГОЛЕМИЯТ брат казва са ....Имали сме десетки учители , които са учели децата по българската земя ! Сега имаме десетки УЧИТЕЛИ , които са контрольори на ДУМИ.

 54. 54 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 824 Весело

  Така е, Гогица. Далеч по-достойно и хубаво е да си бълващ клишета маниерничещ бета-хипстър, слуга на всяка власт, за награда трудоустроен едновременно в БТА и Леле Веле.

  Дневник, препечатвайки точно клоуна с папионката (моден консерватор, ухаещ на бяло сладко, нихт вар?) не помагате, а вредите на каузите, които защитавате.
  Но разбирам - нерадостни условия на финансирането...

 55. 55 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  Миришело му на Георги Лозанов на чубрица и барут....... а на женски феромони, дали не му мирише от толкова обслужване на власта 13 г...... Наспал се вчера сабалян и решил, че му миришело на "национал-консерватисти"....... а на "национал-либерастисти" утре щяло да му мирише сигурно зависи откъде духне вятъра ........ Всички го знаят колко е принципен и как може да си наляга парцалите.....

 56. 56 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1363 Весело

  До коментар [#52] от "MPetr":

  И кой са тези "национал-консерватори" ...,
  кой са тези партии? ...
  —цитат от коментар 52 на MPetr

  Това са най-често тези, които не знаят, не могат или не искат да си ползват и-краткото.

  🙃

 57. 57 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#56] от "Zippie":

  LOL

  Here for the LOLS
 58. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  До коментар [#52] от "MPetr":

  кой са тези "национал-консерватори"
  ========
  Няма такива.....
  За 'национал'....не знам, но консерватори със сигурност няма.....
  В средата на миналия век, те бяха ликвидирани.....
  Старта на ликвидацията им започна с взрива на една църква.....

  Bukalemun
 59. 59 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 158 Неутрално

  "Ще кажете, ти си говори, но българите масово са срещу конвенцията и за ветото. Така е, защото пропагандните стратегии на постистината подменят твоето мнение с чуждо и когато се усетиш, вече е късно."

  По папионката посрещат,по акъла изпращат.
  Късно е.
  30 години се върти пред камерите,като мисирка и я докара до нищото.
  111 място - телевизионер и джурналист,лъзгав...лъзгав нищонаправец НСРТ,СЕМ,...
  111 място това е.
  Малко срам и се скрийте

 60. 60 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  "Либералната демокрация не е идеология, а празна идеологическа рамка, в която открито можеш да си привърженик на всяка идеология, стига да не е противозаконна." Така би трябвало да е, но всъщност напоследък не е точно така, като тази статия съвсем ясно го показва. Първо, крайно дясно няма, има крайно ляво /макрсисти правещи се на демократи/ и нормални хора /най0нагло наричани крайнодесни/. От марксистките наклони и от тази лъжа, че десните са "крайнодесни" тръгва цялото изкривяване на "либералната демокрация" и тя вече не е либерална, а НИКАКВА.

 61. 61 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Трябва да си кьорав да не виждаш, че държавата отива по дяволите, с изключение на София и трийсетина километра от София. От друга страна границата е отворена и всеки може да си бие шута, да отиде в някоя богата държава и лека полека да започне да се доказва, доколкото му позволяват местните ксенофоби и възможностите му.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 62. 62 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Трябва да си кьорав да не виждаш, че държавата отива по дяволите, с изключение на София и трийсетина километра от София. От друга страна границата е отворена и всеки може да си бие шута, да отиде в някоя богата държава и лека полека да започне да се доказва, доколкото му позволяват местните ксенофоби и възможностите му.
  —цитат от коментар 61 на Vency Mirchev


  Ти кога последно излиза от София, та твърдиш подобни неща?По улиците не можеш да се разминем от автомобили, постоянно се строят нови жилища.
  Онзи ден говорих с един шеф на строителна бригада ,която се занимава със строежи и поддръжка на пътища.В бригадата работеха български турци със средна възраст 60 години. Питах го защо няма млади хора и ниско ли е заплащането и той каза, че изкарвали над 2000 лв месечно,ама работата не била лека и нямало кандидати за нея. А преди 15-20 години за подобна заплата щеше да има стотици кандидати.

 63. 63 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Опит за интелектуална полюция. Неуспешен.
  Миришат Ви папионките господине. Неприятно.
  РС. Миризмата на чубрицата е превъзходна!

 64. 64 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  А бе Гошко, едно хубаво нещо ни остана, а ти и него ще оцапаш?
  Да оставиш чубрицата на мира!

 65. 65 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2890 Весело

  До коментар [#58] от "eti mehter":

  Ново бля-бля за матриала....... Да им мътим мозъците с глупости и да се възпроизвеждаме под нови форми, ако не ние, наши мекерета..... първо се пробваха свободните демократи на Стефан Софиянски, после радикалите на Евгений Бакърджиев.....после партията на онова недоразумение Бареков бе официално приета за член на Алианса на европейските консерватори ..... Бившият лидер на СДС Пламен Юруков се опита да направи консервативна партия. Тя се казваше Вот – Консерватори.
  Юруков се разходи из телевизионните студиа, даде няколко интервюта за вестниците. В тях заяви, че само идеите на новия консерватизъм могат да решат проблемите в страната и бля-бля до там ....Преди Юруков друг лидер на сините се опита да дяла консерватизма – президентът (1997 – 2002 г.) Петър Стоянов.
  Действието се развиваше през 2006 г. и вдига най-големия шум, свързан с консервативното, в най-новата българска история......когато Бареков се присъедини към групата Европейски консерватори и реформисти в ЕП, се заговори, че пътя натам му е проправил точно Петър Стоянов...... че отново, трябваше на някой да му замирише на чубрица и барут и консерватизъм и изпълзя на 4 крака Георги Лозанов да подгрява с глупости матриала ........

 66. 66 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  "Задачата на държавната власт там е да управлява социалните системи в услуга на хората, а не мисленето им. "
  *
  Е, като е така оставете хората сами да си избират идеологията, а не да ги заклеймявате за това. Има място за всякакви идеологии и партии така, че не виждам трябва да се хвърлят взаимни обвинения.
  Ако една партия иска да печели съмишленици, трябва да залага на позитивните послания, които да я направят привелкателна за избирателите.

 67. 67 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 832 Неутрално

  На второ място национал-консервативната идеология е евроскептична - едно, защото по принцип е за връщането на автономността на националните държави, и второ, защото специално от нас ЕС само се възползва (не обратното) без най-малко да ни оценява по достойнство.-----------------------Ето това е напълно вярно, ЕС експоатира българското потребление, като успешно продава собствените си брандове, в следствие на това много специалисти останаха без работа, увеличи се емиграцията, намаляхме от 9 на 7 млн, националните богатства бяха взети на концесия.Когато стана ясно как се използват парите за "Развитие на селските райони" и къщите за тъщи, всички бяхме възмутени. Когато се оказа , че на така наречения "Брюксел" не му пука, тогава вече стана ясно, че те само се възползват от пазарът ни и не ги интересува ни корупция, ни нищо. Даже обратното, корупцията им помага и те я стимулират.Отговорът на това безкръвно превземане на България е национал-консерватизмът, мисля и единственото ни спасение.
  —цитат от коментар 6 на hope


  Толкова булшит на едно място, само червено-кафяв патрЕот може да натвори.

  ЕС продава собствените си брандове защото хората искат да живеят като бели хора и да имат качествени и евтини продукти.

  Вероятно единственият начин да запазим "национално-отговорноите" производители е да ЗАБРАНИМ ВСЯКАКЪВ ВНОС и да създадем перферктните условя за МОНОПОЛИ. Да видиш тогава как ще хрупаш всякакви странни, но "патрЕотични", произведени в България и много правослвани хранителни продукти и ще се стараеш да не мислиш каква химия има вътре.

  Ще си купуваш патрЕотични хладилници произведени в България по съветска технология за по 2000 лева единия - защо да се развива един продукт, като така или иначе миш'луенцата няма как да си купят друг?

  Ще караме коли "Great Wall" и ще си мечтаем за западни автомобили внесени контрабанда на части.

  Да продължавам ли да изброявам? Защото този филм сме го гледали - всякакви производства на соц-боклуци морално изостанали с десетилетия моментално се сринаха под напора - забележете!!!! - западни изделия ВТОРА РЪКА!!!! - в началото на 90-те българите масово си купуваха втора вещи защото нямахме пари за нови.

  Сега обаче поне за толкова имаме - въпреки организираният грабеж на организираната престъпна група Пеевски-Борисов-Гешев и ВМРО помагачи,

  патрЕотете може ли да ми отговорите защо само България затъва в ЕС? защо ЕС не повлия толкова "зле" на останалите държави в Източна Европа? Чехия достигна Португалия и Испания по стандарт. Румъния ни изпревари с десетилетие и заполати и пенсии са над 5 пъти по-високи, въпреки че 2007 бяхме на едно ниво?

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":

  "...подменят твоето мнение с чуждо.." за Тръмп и Брекзит направо кърти.
  Тоя вече е издухана флигорна, само папионката му е останала.

 70. 70 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2464 Гневно

  "Само че по време на управлението на ГЕРБ и Обединените патриоти отново започна да се усеща обвързване на държавната власт с идеология - тази на национализма, активно прокламирана от малкия коалиционен партньор при очевидната отстъпчивост на големия."

  Стига смешки Гого! В България управлява турският национализъм прикрит като либарализъм и евроатлантизъм! Не знам ДАНС да е арустувал някой либерал от ДПС но затова пък следи националистите като нацисти и врагове на етническият мир! Един даже беше самоубит при странни обстоятелство при задържане в ДАНС!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1401 Весело

  ИК НАНАЙ. И коминтерн НАНАЙ.

  Умнокрасивите крепостни за много неща могат да лъжат бай Българ по команда от собствениците си но за тия двете точно номера не минава поне докато има активен имунитет срещу комунизма съответно донякъде срещу по-уродливия му вариант умнокрасивицизма по тия ширини :)

  Facing Worlds
 73. 73 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Когато стана ясно как се използват парите за "Развитие на селските райони" и къщите за тъщи, всички бяхме възмутени. Когато се оказа , че на така наречения "Брюксел" не му пука, тогава вече стана ясно, че те само се възползват от пазарът ни и не ги интересува ни корупция, ни нищо.
  —цитат от коментар 6 на hope


  Ти какво очакваш - да изпратят танкове? да сложат генерал-губернатор? или да спрат съвсем парите, за да имате повод да квичите как са ни изоставили и само Путин ще ни помогне.

  Това ви е крайната цел - България да се преименува на Задунайска Губерния - тогава вече няма ЕС да ни "смуче кръвта", едионственият внос ще са китайски и руски стоки, ще има "национално отговорни" производители, окупирали цялата индустрия - хора като Марешки, Ковачки, Домусчиев и т.н. "патрЕтое", границите ще са затворени и младите няма да им акъде да бягат от "хубавото" - а руският генерал-губернатор ще се казва Делян Пеевски.


  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 74. 74 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  По-скоро мирише на некъпано и нечисто плътно.

 75. 75 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Весело

  До коментар [#24] от "Тюфлекчия":

  Умнокрасивите не ме понасят, понеже систематично им обяснявам как не са в час и са неадекватни!
  "Билюк" е изключително подходящ понятиен апарат за множествеността в консервативните философски доктрини.
  Иначе в департамента по политически науки съм учил освен споменатите автори и всички останали.
  А ако се опитате да овладеете злобата, омразата и яростта си може би ще разберете какво точно имам предвид, ...въпреки, че дълбоко се съмнявам в способността Ви да го направите!

 76. 76 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 624 Весело

  Теменужка Петкова се опита да постави на по-добри търговски площи в Кауфланд и Лидъл българските стоки, онези писнаха веднага
  До коментар [#40] от "hope":

  А ти кво предлагаш ?
  Да изгоним всички западни вериги , щото са соросоиди и да отворим “Берьозка” на тяхно място , да консумираме само православни консервативни консерви сельодка, пелмени , марципан Кума Лиса и Тройной одеколон ?
  Да върнем обратно ТКЗС-тата , КООП магазините и Корекомите ли ?
  Лятото вместо на море в Гърция, ще ходиш 20 дни да береш домати и чушки доброволно в ТКЗС-то да им накривиш капата на западняците

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 77. 77 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  "Мачизмът се оказва евроскептицизъм, евроскептицизмът - русофилия, русофилията - соцносталгия и т.н., докато кръгът се затвори и надянат на главата ти скафандъра на идеологическата слепота."

  Това е логиката на сталинските репресии когато всяко отклонение от правата партийна линия е представяно като работа в полза на враговете на съветската власт и се наказва с лагер или разстрел!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 78. 78 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2464 Гневно

  "Това ви е крайната цел - България да се преименува на Задунайска Губерния - тогава вече няма ЕС да ни "смуче кръвта", едионственият внос ще са китайски и руски стоки, ще има "национално отговорни" производители, окупирали цялата индустрия - хора като Марешки, Ковачки, Домусчиев и т.н. "патрЕтое", границите ще са затворени и младите няма да им акъде да бягат от "хубавото" - а руският генерал-губернатор ще се казва Делян Пеевски.

  Това което пророкуваш ще стане като нищо ако ДПС докопа още власт! И няма да сме Задунайско губерния а Дунавски вилает на Новата Османска империя! Която ще е авроатлантическа и ще бъда преден форпост на НАТО срещу Рассия! Надявам се тогава да си щастлив!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тюфлекчия":

  Братле, то и твърденията ти, че Хилъри имала отряд асасини да разчистват неудобни свидетели са глупости, ама ти си вярваше.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 81. 81 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#21] от "Bornagain":
  "Маркс толкова лесно не се опровергава."

  Шарлатаниите на Маркс са опровергани още докато е бил жив. След него всичко е пропаганда , наложена чрез тоталитарна дикттура.

 82. 82 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2890 Весело

  Тоя филм е игран..игран.... Преди време една групичка политици и общественици, сред които проф. Огнян Герджиков, Соломон Паси, Стефан Софиянски, Николай Бареков и т.н "обсъждаха" този въпрос, предполагам да усвоят "едни пари".... Кръглата маса под надслов "Завой надясно" на Европейските консерватори и как да се наредим в "матрицата" "Щом като имаме над 300 партии, винаги може да бъде учредена още една. Но дали ще има успех или не - това е съвършено различен въпрос и не е толкова важно", заключи мъдро тогава проф. Огнян Герджиков......и предполагам усвоиха гранда и до там беше.."някой" спомена "Да не забравяме, че бащицата Путин официално е консерватор и не е редно да оставяме левицата да доминира на "терена на русофилството"..и Пасито изтръпна и почна да се почесва и оглежда трескаво.....Новият консерватизъм има следните три стълба, с които в България се подлъгва предимно син десен матриал:
  1. добро управление (общи приказки "бля-бля")
  2. малко правителство (дето ще ми купи тати колело, ама друг път)
  3. умно управление (от умници като нас).. ......

 83. 83 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1292 Любопитно

  Ти кога последно излиза от София, та твърдиш подобни неща?По улиците не можеш да се разминем от автомобили, постоянно се строят нови жилища.
  До коментар [#62] от "Мусаши":
  ...с изключение на София и трийсетина километра от София."
  Написъл съм изключенията, ти кой град или село ми говориш, че вземат 2000 лева заплата строителите и не може да се разминеш от автомобили?

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 84. 84 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#40] от "hope":
  "Над 5 млрд. оборот правят веригите им в България. и разходите им са 99% от печалбата /естествено към компанията майка в Германия/. Така ощетяват българския бюджет.

  Кога ще въведем Данък ОБОРОТ за тях, "

  Защо не попиташ кога ще отпадне данък Русия , който българите плащат в размер на милиарди всяка година?

 85. 85 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Питах го защо няма млади хора и ниско ли е заплащането и той каза, че изкарвали над 2000 лв месечно,ама работата не била лека и нямало кандидати за нея. А преди 15-20 години за подобна заплата щеше да има стотици кандидати.
  До коментар [#62] от "Мусаши":
  Преди 15-20 години, 2000 лева се равняват около 10 000 сегашни. Та поне половината пари ще идат за наем и разходи по- жилището. А остатъка ще иде за храна, в последствие за доктори и лечение с години. Работил ли си на строежи? Аз съм работил...

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 86. 86 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2890 Весело

  До коментар [#40] от "hope":

  ""'разходите им са 99% от печалбата /естествено към компанията майка в Германия/. Така ощетяват българския бюджет....""'" ............... аз мисля че е по важно друго..... "малко по лява политика" , ..... примерно едно законче, че примерно най-малко 30 или 50% от брутната печалба на фирмите задължително да се разпределя като фонд заплати и бонуси на служители и персонал ......

 87. 87 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  Теменужка Петкова се опита да постави на по-добри търговски площи в Кауфланд и Лидъл българските стоки, онези писнаха веднага До коментар [#40] от "hope":А ти кво предлагаш ? Да изгоним всички западни вериги , щото са соросоиди и да отворим “Берьозка” на тяхно място , да консумираме само православни консервативни консерви сельодка, пелмени , марципан Кума Лиса и Тройной одеколон ?Да върнем обратно ТКЗС-тата , КООП магазините и Корекомите ли ?Лятото вместо на море в Гърция, ще ходиш 20 дни да береш домати и чушки доброволно в ТКЗС-то да им накривиш капата на западняците
  —цитат от коментар 76 на Al Tikvone


  Надеждата не предлага , а мечтае за това.

 88. 88 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":
  "Георги Лозанов е един от умните хора у нас, обаче тук е написал няколко напълно неверни неща."

  Георги Лозанов беше добър манипулатор , но вече не е. За умен да е бил , не знам.

 89. 89 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мусаши":

  Ако бях майстор-строител, нямаше да работя в София за 1000 евро, а щях да отида в Германия за тройно повече. Там нямаше да ми плащат под масата, щях да спестявам 1000 евро които бих вземал в България и бих давал за наеми и незнам още какви си разходи, а след години щях да получа няколко пъти по- висока немска пенсия, от тази която бих вземал у нас.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 90. 90 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":

  Твоят г-н Лозанов, дори не е антибългарин, той е един обкновен нагаждач от класата на Алберт Коритаров. Отдавна е подушил откъде идват паричките (от левичарските НПО и съюзницине им - глобалните корпорации) и прави теманета натам. Човекът е интелегнтен и ерудиран, има само малък недостатък - пълен дефицит на съвест...
  За подробности, виж статията на Хр Ботйов: Длъжностите на писателите и на журналистите.

 91. 91 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 160 Неутрално

  До коментар [#51] от "Al Tikvone":

  Ашколсун мараба!.....Браво! :) 😀

 92. 92 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#37] от "nmq25555650": by Thomas Sowell (who was Black, by the way).
  >>>>Защо:.. who was Black? Доскоро беше жив и доста активен. Вярно, че навърши 90 години, но си публикува редовно. Освен че е черен, човекът е и тръмпист:):
  Two weeks before the 2016 presidential election, Sowell urged voters to vote for Donald Trump over Hillary Clinton. In 2018, when asked on his thoughts of Trump's presidency, Sowell replied "I think he's better than the previous president."
  In March 2019, Sowell commented on the public's response to mainstream media's allegations that Trump is a racist: "What's tragic is that there's so many people out there who simply respond to words rather than ask themselves 'Is what this person says true? How can I check it?' And so on." A month later, Sowell again defended Trump against media charges of racism, stating: "I've seen no hard evidence. And, unfortunately, we’re living in a time where no one expects hard evidence. You just repeat some familiar words and people will react pretty much the way Pavlov’s dog was conditioned to react to certain sounds....
  https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Sowell

 93. 93 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  Би било интересно, а вероятно и забавно да се направи проучване колко от онези, които мислят себе си за "консерватори" са чели ПОНЕ Едмънд Бърк???Подозирам, че голяма част от така наречените "консерватори" се смятат за такива, защото правят консерви, а иначе са поклонници на североизточният режим или на оранжадата....
  —цитат от коментар 19 на selqnin


  -------------
  вземи прочети нещо за Атлантизма и Традиционализма.
  Даже и линк ще ти дам:

  "Основна идеологическа формула на Запада за бъдещото развитие на
  човечеството е мондиализмът. Според негови представители пред съвременната
  цивилизация възникват непознати препятствия и опасности. Те са следствие от
  увеличаващата се относителна тежест на периферните народи (бедните страни от
  Изтока и Юга) около високоорганизираните пространства (богатите страни от
  Запада и Севера). Нарушеното демографско равновесие, екологичните проблеми,
  контрабандата с наркотици и оръжие, международният тероризъм и други
  съпътстващи модерната епоха явления изискват от Запада нова глобална политика
  (Attali, 1990). За да се предотвратят тези опасности, е необходимо да бъде установен
  твърд политически контрол на мондиално* равнище. Поради това е необходима
  целенасочена политика за изграждане на единен световен политически център,
  разположен в западния свят!
  Според западното тълкуване мондиализмът изисква икономически приоритети,
  които да установят пълно господство на пазарната стопанска система и
  консумативния тип общество. Това трябва да се съчетава с непрекъснато расово-
  етническо смесване между народите и поощряване космополитизма на големите
  градове. В духовен план основа на мондиализма създаването на единните
  религиозни и културно-политически ценности – обожествяване на нови месии,
  създаване на религии (мормонство, адвентизъм, баптизъм, „Свидетели на Йехова”,
  „Свидетели на 40-ия ден” и много други), стимулиране на нетрадиционни
  стереотипи на социално, икономическо и политическо поведение. В геополитически
  план мондиализмът предлага да се наложи безусловният приоритет на интересите
  на западните държави.

  * От лат. Mundãnus – космополитен, световен. – Бел. авт.
  61
  Традиционализмът е пълна противоположност на мондиализма. Вместо
  модерна икономика, в него значителен дял имат архаичните форми на производство
  от цехов тип. Вместо икономическа принуда твърде разпространена в държавите от
  Изтока е “нравствената”, а понякога и физическата принуда. Обичайно явление е
  приоритетът на социалната справедливост и защита в системата на производството
  и разпределението. Вместо към либерална демокрация и човешки права, Изтокът
  клони най-често към авторитаризъм, т.е. към различни типове социални режими, в
  центъра на които не е индивидът със своите права, а са обществото, нацията,
  народът, идеята, религията, културата, култът към вожда и пр. Пространствата, в
  които се проявяват традиционалистични идеологии, са Русия (народничество,
  евразийство), Индия (аскетизъм), арабският свят (ислямските нравствени ценности)
  и други. Типични форми на традиционалистични общества са бившият СССР,
  Япония до 1945 година, комунистически Китай, Виетнам, КНДР, Либийската
  джамахирия, фундаменталистки Иран, управлението на талибаните в Афганистан и
  други.
  Изтокът е верен на расово-етническите традиции с особено предпочитание към
  “големия национализъм” от имперски тип пред “малкия национализъм” със
  сепаратистки акцент (Трубецкой, 1927). Религиозно Изтокът демонстрира
  преданост към старите религии – православие, ислям, будизъм и други.
  Мондиалистката доктрина не може да се класифицира нито само като дясна,
  нито само като лява. Мондиализмът е радикално десен на икономическо равнище,
  т.е. предполага абсолютен приоритет на частната собственост, пълна свобода на
  пазара и тържество на индивидуалната инициатива в икономическата сфера.
  Едновременно мондиализмът е радикално ляв в културно-политически план, тъй
  като идеологията на космополитизма, смесването на народите и нравственият
  либерализъм принадлежат към левите политически приоритети. Това съчетание
  служи като концептуална ос на съвременния мондиализъм, като основна формула за
  бъдещето на цивилизацията."


  file:///C:/Documents and Settings/anet/My Documents/Downloads/Политическа география геополитика и сигурност - Марин Русев.pdf
  Любовта ще спаси света!!!
 94. 94 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  Мондиализъм = Атлантизъм

  Любовта ще спаси света!!!
 95. 95 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  "Националистите в управлението направиха два удара, станали пословични, с които подчиниха държавната политика на идеологията си - отказът от ратифицирането на Истанбулската конвенция и ветото върху преговорите на Северна Македония за членство в ЕС."

  И той лошо ли е или добро? :)

  В крайна сметка нали това е демокрацията - хората не искат ИК и не искат макетата да крадат история.

  Къде има национализъм па и барут даже. :)

 96. 96 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4995 Любопитно

  А нещо за наденицата.......

 97. 97 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  ИК НАНАЙ. И коминтерн НАНАЙ.Умнокрасивите крепостни за много неща могат да лъжат бай Българ по команда от собствениците си но за тия двете точно номера не минава поне докато има активен имунитет срещу комунизма съответно донякъде срещу по-уродливия му вариант умнокрасивицизма по тия ширини :)
  —цитат от коментар 72 на Morbias


  Еврофондове - ДА,ДАЙ! Бюджет - ДА, ДАЙ!
  Консерватизмът в БГ е ДС на власт+еврофондове+главен прокурор!

 98. 98 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2413 Весело

  "носталгичен, евроскептичен, ксенофобски и мачистки. Защото истински патриот може да бъде само истинският мъж"
  очевидно не се класирам тук
  не се самоопределям и като либерал
  затова ли
  този текст ми беше безумно скучен

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 99. 99 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2413 Весело

  До коментар [#88] от "tacheaux":

  Жесток коментар!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 100. 100 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1401 Весело

  До коментар [#97] от "Ruse_Island":

  "Консерватизмът"

  Всеки осъзнаващ крайното умнокрасиво лицемерие и негодност е консерва-фашис-хомофобо-путино-човекоядо-женобиец, да

  Facing Worlds
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK