Как източноевропейците станаха хомофоби

Участници в "София прайд" 2017

Участници в "София прайд" 2017Нетолерантността спрямо хомосексуалните не е присъща на Източна Европа. Точно обратното - по отношение на сексуалната ориентация дълго време източноевропейците са повече толерантни, отколкото на Запад.


По комунистическо време щяха да нарекат хомосексуалността "второстепенно противоречие". В първа разделителна линия между Изтока и Запада тя се превръща едва след промените. Оттогава насам най-вече политиците-националисти в източноевропейските страни, които иначе хвалят народите си като "толерантен" антипод на "натрапчивия", "мисионерски" Запад, са тези, които проявяват максимална нетърпимост към лесбийките и хомосексуалните.


"Аз не съм толерантен, аз съм нормален", прочетохме на плакат на една дясноекстремистка партия в България. Но не всички противници на хомосексуалните са толкова брутални. Кой би искал сам да се определи като нетолерантен? Но тази партия уцели един нерв.
При това липсата на толерантност не е присъща на Източна Европа, нито пък хомофобията. Точно обратното - по отношение на сексуалната ориентация Източна Европа дълго време беше повече толерантна, отколкото например това беше в Германия или Великобритания. Достатъчно е да споменем аферите около Оскар Уайлд в Англия или около генерала от Бундесвера Гюнтер Кислинг в Германия.


Напредничавостта на Изтока


В Източна Европа тази тема не е приемана като особено важна. От обявяването на независимостта през 1918-а година в Полша санкциите за секс между мъже са точно толкова малко, колкото и във Франция или Италия. В Съветския съюз темата разделя сталинистите и националболшевиките от реформаторите и революционерите: Ленин премахва наказанията, Сталин ги връща.


Чехословашките комунисти искат да декриминализират хомосексуалността още през 1950-а година, но се подчиняват на ветото на Москва. В ГДР сексът между пълнолетни мъже не се преследва още от 1957 година, в Унгария - от 1961, а от 1962 - и в Чехословакия. Във Великобритания стигат дотам едва през 1967, в Западна Германия - през 1969, а в Австрия - през 1971 година.


Борбата между културите


В началото на този век обаче от спора за равнопоставеността на гейовете и лесбийките, за еднополовите партньорства и бракове се поражда една източно-западна културна борба с висок мобилизационен потенциал - първата от 1989-а година насам. Колкото и да е парадоксално - именно политическите конотации направиха темата "секси". Докато попкултурата се отнесе към нея критично или иронично - в Русия дуетът "Тату" се прочу именно заради асоциациите с хомосексуализма, а в Сърбия певицата Мария Шерифович спечели благодарение на това конкурса "Евровизия" и се превърна в национална икона. Няколко години по-късно страната дори се сдоби с хомосексуална министър-председателка.


Но напрежението се запази. Заведенията за хомосексуални трябваше да се прикриват. Из целия регион организации на хомосексуални и правозащитници се борят за възможността в колкото може повече градове да бъдат организирани гей-паради. И всеки състоял се бива честван като победа.


"Западното" влияние


Там, където е особено трудно или дори опасно да разкриеш хомосексуалността си, както е в някои балкански държави, току се появяват западни политици и дипломати начело на парадите - и така без да искат подкрепят твърдението, че хомосексуалността идва от Запад и е чужда на собственото население.


Според берлинския сексолог Мартин Данекер, актуалната източна хомофобия има психологическо обяснение. Враждебността се дължи на дълбокото "съмнение в кохерентността на ценностите". Във времената на несигурност само "природата" е в състояние да ни даде известна опора - или поне така изглежда. За да се придаде авторитет на слабата, несигурна държава, тя и семейството се свеждат до едно.


"Неестествената" сексуалност


Всъщност обаче "естествената" норма, за която става дума, изглежда разклатена - щом се налага постоянното полагане на усилия за поддържането ѝ. Но защо да се полагат усилия, ако правилното естествено поведение се разбира от само себе си? Никой от тези, които се застъпват за традиционните роли на половете и срещу "неестествената" сексуалност, не може да избегне противоречието: щом природата е предопределила нещата така, както казват хомофобите, половата идентичност не би могла да се повлияе от никакви гей-паради или "хомосексуална пропаганда". И отношението към тях би могло да бъде по-спокойно.


Откъде идва омразата?


Сексологът Мартин Данекер смята, че хомосексуалните са обект на омраза, защото са "свързвани с пасивността". Много от хората в Източна Европа са лично убедени, че са обречени на пасивност. Но и често цялата нация, с която се идентифицират, споделя тази болезнена съдба. Нея я поучават и ѝ нареждат, превръщат я в пасивна получателка на даваното и даряваното от Запада - с една дума: в жена.


Плакати от контрапроявите на "София прайд"

Плакати от контрапроявите на "София прайд"


Хомосексуалните се оставят "в ръцете на другите" и това възпламенява омразата. "Те влизат в ролята на предатели", обяснява Данекер. Той открива разлики между Изтока и Запада не само покрай хомофобската вълна след 2000-а година, но и в исторически план във връзка с отношението към хомосексуалността. На Запад, и по-конкретно в Англия и в Германия, след продължителна проблемна фаза е настъпил период на един вид "негативна просвета".


Опити за сатанизиране


Вместо просто да продължи да бъде осъждана като грях, дълго време бяха правени опити хомосексуалността да бъде психопатологизирана - като душевно смущение или невроза. По характерния за Запада подход се търсеха причините за това, че някой е хомосексуален. "Но не се намери нищо", обобщава Данекер. И така единствен изход остана само приемането на обстоятелствата.


Докато на Изток, особено в Русия, където ортодоксалната традиция има приоритет пред "вътрешната мотивация", не става дума за това какво чувства някой, а за това какво върши. Именно поради това голяма част от обществеността реагира агресивно на демонстративните, ексхибиционистки и поучителни елементи в движението за правата на ЛГБТ.


Норберт Мапес-Нидек работи от 30 години като кореспондент на германски медии за Югоизточна Европа. Новата му книга "Разделена Европа. Защо Западът не разбира Изтока" на берлинското издателство Christoph Links Verlag излиза на 15 февруари на германския книжен пазар.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (192)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Ами хетерофобите ги направиха такива.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Защо изкуствено се рекламира нещо, което е противоестествено?
  —цитат от коментар 2 на anonim440


  Защото е много адвансд, евроатлантическа ценност.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 4. 4 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  Идеята за липсата на нормално и ненормално не е нова. Някои искат ако те смятат, че истината може да се променя, то тя да може да се променя. Т. е. те искат обективната реалност да не съществува, а реалността да е такава каквато някои друг казва (т. е. каквато те казват).

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 5. 5 Профил на cgx03646116
  cgx03646116
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "И така единствен изход остана само приемането на обстоятелствата." - Ще свикнете и на изток.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#3] от "amerikanbastard":

  Е в статията пише, че комунистическите страни първи обявяват хомосексуализмът за нещо ненаказуемо. Т .е. е комунистическа ценност. Ленин е бил пасивен гей. Писмата му към определени дрогари вече са разсекретени и са пълни с всякакви гнусотии.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 8. 8 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Аз пък никога не съм попадал в българските социални мрежи на някаква активна прохомо агитация или налагане като нещо позитивно. Напротив- само отричане и демонизиране, което ме кара да съм напълно скептичен, че някой се опитва да ни налага хомо култура и джендаризъм . А сме 21-и век, никой нищо не може да пропагандира и налага, ако не ползва новите мрежи.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Ех, Норберте, Норберте, тези "хомофоби" ще те опраскат с двеста. . . стига да не разберат съседите. . . Но докато вие дъните ЛГБТ+-?! пропаганда 25 часа в денонощието, а в същото време Путя дудне за некви негови си ценности, обикновените хора, които се чудят как да си нахранят децата и да се опазят от вируса, копнеят поне за малко да спре тази ненужна шумотевица. А накрая сигурно ще се окаже, че пак старият вещер Кисинджър, зает да обърква света още от войната във Виетнам, е измислил цялото "противопоставяне". Оборот да става.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  Ако не ни пълнехте главите периодично с хомосексуална пропаганда, нямаше изобщо да говорим за това. Знаем, че има такива хора, ако не ни пропищяват ушите, не ни пречат. Живи и здрави!

  Еретик
 13. 13 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#2] от "anonim440":

  Защо изкуствено се рекламира нещо, което е противоестествено?
  —цитат от коментар 2 на anonim440

  До коментар [#3] от "amerikanbastard":
  Защото е много адвансд, евроатлантическа ценност.
  —цитат от коментар 3 на amerikanbastard


  Статията не рекламира хомосексуализма, а ни казва да опознаем собствената си история и самите себе си.
  Въпреки, че конкретно по отношение на България не си дава труд. 30 години следил Югоизточна Европа, а не се сеща кога е декриминализирана у нас – с новия Наказателен кодекс от 1968.

 14. 14 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  "И така единствен изход остана само приемането на обстоятелствата." - Ще свикнете и на изток.
  —цитат от коментар 5 на cgx03646116


  С какво? С хомосексуалните ли?
  Ами на огромното мнозинство от хората, хомосексуалните не им пречат.
  Дразнят се единствено от показността и демонстрацията на хомосексуалност.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Да , виждам на снимката , че различните се сбрали пред МОЧА.......

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  А точно на изток какво са правили, още от на Александър Македонски воините, които по двойки са си спяли, през римляни, византийци, та до Османската империя и небеизвестни български депутати. Само за пред чужденците се правят на ощипани

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  Не сме “станали хомофоби”, а сме останали нормални. Социализмът фалира, имаше репресии, НО имаше и положителни неща, това е едно от тях.

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  Само аз ли забелязвам, че всичките младежи-гейове, са с много тежко детство, дали са расли сами, дали е имало тормоз, дали родителите са им хвърляли само пари, без грам обич и разбиране.

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на cgx03646116
  cgx03646116
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#14:"atmanpg"][/quote]

  Също като събираниятаа на Копринка или маршовете на нацисти ли?

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Да цениш нормалното семейство и да не харесваш противоестественото било хомофобия! После как да няма "език на омразата".
  Дневник копае дъното с Дойче Зелевската пропаганда.

 26. 26 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие
  Член 3 — Определения
  ""пол" означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете"

  Т. е. според истанбулската конвенция "пол" като факт не съществува.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Източна Европа още не е стигнала Западна по лицемерие :)

  Самоубийство е да бъдеш толерантен с нетолерантните.

  Така че сме нетолерантни към нетолерантните и толерантни към толерантните. :)

 28. 28 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Също като събираниятаа на Копринка или маршовете на нацисти ли?
  —цитат от коментар 23 на cgx03646116


  Луковмарш ли визираш?
  Какво общо има с хомофобията?

 29. 29 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#17] от "Сенсей НАНАЙ":

  Мда, ако съдим по теб изавен човекомразец, да. Но повечето хора не мразят хората, както ти!

 30. 30 Профил на cgx03646116
  cgx03646116
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#28:"atmanpg"][/quote]

  Мразим различните, другите?

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Българите ще станат толерантни, когато започнат да се къпят всеки ден. Т.е. няма да е скоро.

 33. 33 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Мразим различните, другите?
  —цитат от коментар 31 на cgx03646116


  Носили ли са плакати, проповядващи омраза?

 34. 34 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Самоубийство е да бъдеш толерантен с нетолерантните.
  —цитат от коментар 27 на realguru


  Мхм. Щото хомосексуалните са известни със своята нетолерантност...

 35. 35 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Защото наглите чуждестранни организации с натиск се опитват да нормализират нещо, което не е нормално. А хората не обичат натиска.

  За това.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 36. 36 Профил на cgx03646116
  cgx03646116
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#33:"atmanpg"][/quote]

  А, не, носят плюшени меченца сигурно. Не се изкарвайте нормален, след като толкова мразите една част от обществото и непрекъснато се опитвате да я окачествите като "друга, не от нашите, различна". Именно това е хомофобията.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#34] от "Сенсей НАНАЙ":

  Всъщност си прав.
  Ти си живият пример.
  Прочети си коментарите под тази статия и ще видиш колко омраза има в тях.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#37] от "Александр Г. Дугин (№55)":

  Не,бият онези дръзнали да излязат с фенерчета за 'сигналят' на самальотите на НАТО!

  klimentm
 41. 40 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#36] от "cgx03646116":

  Дай факти.
  Аз не съм бил на мероприятието, но в репортажите видях никакви призиви към насилие или нетолерантност.

 42. 42 Профил на kjf47693753
  kjf47693753
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И в Рим и в древна Гърция, не е имало проблем като хомофобия, напротив даже!
  Хомофобията идва от юдаизма и християнството, там е основното заклеймяване!
  Тази тема за мен е заглавичкване на природонаселението и на изток и на запад, да го ангажираме там с некви измислени каузи, че току виж , ако не е заето, прогледне и се заеме да си реши истинските проблеми!

 43. 43 Профил на cgx03646116
  cgx03646116
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "cgx03646116":Дай факти.Аз не съм бил на мероприятието, но в репортажите видях никакви призиви към насилие или нетолерантност.
  —цитат от коментар 40 на atmanpg


  Обаче сигурно ги видя в гей-парад?

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  Ако има нещо способно да сплоти българскии народ това са хомосексуалните,мигрантите и македонците! Нищо друго не е способно да пробуди заспалий балкански лев!

  klimentm
 46. 46 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2321 Весело

  "В Източна Европа тази тема не е приемана като особено важна. "
  *
  Това изчерпва цялата тема за хомосексуалността.
  Повечето от тези, които ги наричат хомофоби не се интересуват от темата, а по-скоро не желаят да се просвещават малки деца по отношение на видовете сексуалност, еднополовите двойки трансджендърството и т.н.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#32] от "wkk57607068":

  Тая глупост с къпането, кога ще спрете да я повтаряте. До средата на 18-ти век на католиците им е било забранено да се къпят. Забранено от църквата. За това са измислени пафюмите! В България поне са се къпели веднъж седмично!

 50. 50 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Мхм. Щото хомосексуалните са известни със своята нетолерантност...
  —цитат от коментар 34 на Сенсей НАНАЙ


  Повечето са толерантни и всички сме ОК с тях. Ама има едни амбриажи, дето си мислят, че трябва да си демонстрират сексуалността пред всички, особено пред децата. А обществото за това трябва да им е благодарно и да им плаща даже. :)

  Щото то не е лесно да участваш в гей парад, след 2-3 участия трябва да те пишат активен борец против репресиите и да получаваш доживотна пенсия и розови балони. :)

 51. 51 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ами на огромното мнозинство от хората, хомосексуалните не им пречат.
  Дразнят се единствено от показността и демонстрацията на хомосексуалност.
  —цитат от коментар 14 на atmanpg


  Много точно казано! Ако хомосексуални и лезбийки не правят пропаганда по улиците ни е все едно!

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Повечето са толерантни и всички сме ОК с тях. Ама има едни амбриажи, дето си мислят, че трябва да си демонстрират сексуалността пред всички, особено пред децата.
  —цитат от коментар 50 на realguru


  Първо, защо да не я демонстрират пред децата? Забранено ли е да си гей? Само това показва колко си "ОК с тях".


 54. 54 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Ако има нещо способно да сплоти българскии народ това са хомосексуалните,мигрантите и македонците!
  До коментар [#45] от "klimentm":

  Ами то затова Ристю прави молебен за 4%, защото по тези позиции "по-умният" от умнокрасивият му електорат ще го сиктердоса.

 55. 55 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#52] от "Сенсей НАНАЙ":

  Напротив! Не само че ги мразите, ами ги и презирате. Само ги използвате, за да прокарвате интересите на шефовете си!

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Първо, защо да не я демонстрират пред децата? Забранено ли е да си гей? Само това показва колко си "ОК с тях".
  —цитат от коментар 53 на Сенсей НАНАЙ


  Еми дай да им пуснем порно направо на децата тогава. :)

  Въпросът е че пред децата не бива да бъде демонстрирана сексуалност. А не знам защо ЛГТБ-тата държат точно пред деца да си я демонстрират.

 58. 58 Профил на ПетКо
  ПетКо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Много преди източноевропейците имаше един западноевропеец с мустачки и един трети райх ... удобно пропуснати от Дойче веле.

 59. 59 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2292 Любопитно

  Ценностна система , а......е , няма как да стоиш на два-три стола едновременно , нека си публикуват предизборните намерения-обещания и ще видите , че няма нито дума по темата !

 60. 60 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#26] от "anonim440":

  ""пол" означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете"

  Ако правилно съм разбрал определението, то съществува мъжка и женска работа.
  Какво стана?! Вековната борба за еманципация е у канала. Пе де ли те прецакват жените.
  Никога не съм сменял памперс, това прави ли ме подкрепящ обратните?
  Какафония.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 61. 61 Профил на cgx03646116
  cgx03646116
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "cgx03646116":Не! И при гей-парадите също не съм забелязал такива призиви.Но докато Луковмарш ми е безразличен, то гей-парада ми е неприятен.Луковмарш е демонстрация на почит към делото и възгледите на една историческа личност, докато гей-парада е демонстрация на психически отклонения.Има разлика.
  —цитат от коментар 56 на atmanpg


  Ясно, че има разлика. Длъжни ли сме обаче да забраним всички неща, които са ни неприятни? ДА забраним тогава и футболните агитки, и носенето на дажапанки - много хора се дразнят от такива неща. Като искаме да забраним гей-парад (непризоваващ към насилие) - не ставаме ли непоискани цензори на обществото? Утре ти може да си в някаква група, която да бъде забранена от мнозинството.

 62. 62 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#60] от "Красимир Андонов":

  Не сте разбрали правилно.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 63. 63 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#57] от "realguru":

  Точно. На децата трябва да се дава информация относно нещата от живота, която да е съобразена с възрастта им. Както не е редно да се запознават в подробности със секса, така и не е редно да им се дават познания за видовете сексуални ориентации, трансджендърство и т.н.
  Когато ми се наложи да обяснявам на дете в четвърти клас какво е това "педераст" се ограничих до определението: "Мъж, който харесва мъже, а не жени".

 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#50] от "realguru":

  Ах да! Децата!
  Иначе ви е през шлифера за децата изоставени в домове живеещи в нечовешки условия,за онези които гледат мама и тате да лочат ракия,слушат чалга и търкат биилетчета, за децата на родители едва свързващи двата края?!
  Вярно, тези ще ни изпорртят дечицата и сетне кво ще прайми?!

  klimentm
 65. 65 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Въпросът е че пред децата не бива да бъде демонстрирана сексуалност. А не знам защо ЛГТБ-тата държат точно пред деца да си я демонстрират.
  —цитат от коментар 57 на realguru


  И ... по какъв начин я демонстрират тая сексуалност? И откъде реши, че "държат"?

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Всяка прекалено натрапвана тема в медиите не остава без последствия. В последните 2-3 десетилетия съм прочел за няколко убийства между гейове и едно или две от пубери решили да се правят на мъже.Ако българите бяхме хомофоби прайдовете щяха да са окървавени. Работя с няколко възпитани гейове и нямам никакъв проблем с тях.
  П.С . Те не ходят на парадите и не се крият какви са.

 68. 68 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#54] от "Bond007":

  Да,да Ристю е виновен! Ристю ме интересува колкото ланшния сняг, нито повече нито по малко!

  klimentm
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 87 Неутрално

  . Новата му книга "Разделена Европа. Защо Западът не разбира Изтока"
  ================================================================
  Смятам че след 22.06. 1941 и тотланата разруха до която войната започна от Германия докара света, всички на Изток мнгоо добре разбраха Запада.

  Свободата, Санчо...
 71. 71 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#32] от "wkk57607068":

  Пич по нашите земи бани е имало ако не на всяко, то през всяко село.
  Поне веднъж седмично хората са се къпали. И това още преди няколко хиляди години.
  Поинтересувай се в Западна Европа, особено Англия откога го правят.
  Са допреди 160 години, това им е било крайно неизвестно.

  Common sense !
 72. 72 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#63] от "pamela":

  "Както не е редно да се запознават в подробности със секса"

  Ти в кой век живееш? Сексуалният инстикт е един от основните драйвъри на човешкото поведение, все едно на какво ги учиш той си остава генетично вграден у всяко същество. като си заровиш главата в пясъка околният свят съвсем не изчезва

  klimentm
 73. 73 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако българите бяхме хомофоби прайдовете щяха да са окървавени. .
  —цитат от коментар 67 на star bastun


  Глупости. Просто полицията ги пази, иначе по-показните представители на вашите ценности всяка година са фенове да ги окървавят пред одобрителният ви поглед.

 74. 74 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 87 Неутрално

  Преди известно време немски специалисти ни убеждаваха че евреите са унтерменши и евреин и болшевик са едно и също и че трябва да изтребим цяла Русия и половин Полша или обратно, за да може Запада да даде свобода на света. Пак останаха неарзбрани.

  Свободата, Санчо...
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Работя с няколко възпитани гейове и нямам никакъв проблем с тях. П.С . Те не ходят на парадите и не се крият какви са.
  —цитат от коментар 67 на star bastun


  Ние българите не сме се променяли от 100 години по отношение на педерасите, гейовете и лезбийките! Не сме ги преследвали, но те не протестираха и си бяха мирни граждани!

  Промените станаха преди около 30 години, когато нашите под натск на западните станаха нахални и започнаха безсмислени демонстрации и опити да вербуват от подрастващото поколение! Това няма как да го толерираме!

  И ние познаваме един от София, известен музикант! Интелегентен човек и не парадира със сексуалната си ориентация!

 77. 77 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 894 Весело

  Когато в България на обратните са им викали хюмнета но са били приети, квото такова и даже често уважавани чисто меритократично, на запад предците на тая грантаджийска улична превъзходна са пречукали Тюринг и подобни.

  Айде много резко улево такива с морализаторстването

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 78. 78 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Статията показва елементарно непознаване на историята. Източна Европа и особено страните, влизащи в сферата на влияние на Византия, са възприели от нея Юстиниановия кодекс и неговия наследник Еклога. В които, освен в светите писания, са предвидени изключително строги наказания за мъжеложество. Дори след като турското робство е заличило държавността в тези райони, то не е променило законодателството, по което е живеела раята. Напротив - замразило я е за цели 5 века, допускайки изключения единствено към решения на база законите на шариата, които са още по-строги в това отношение. А култура, манталитет и обичай за нравственост, осигурили оцеляването в продължение на половин хилядолетни премеждия, не могат да се изтрият по вълшебното желание на няколко лумпена.

 79. 79 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Когато в България на обратните са им викали хюмнета но са били приети
  —цитат от коментар 77 на Hella Good


  Да, затва хора като Васил Найденов и Георги Парцалев никога открито не са признавали, за са гей, щото много са били "приети".

  Глупост до глупостта.

 80. 80 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 696 Весело

  Източноевропейската хомофобия е само в главите на православните дойчовелевци и на обикновените идиоти.
  Но все пак и активистите трябва да ядат, затова периодично някоя плаха и по пионерски заклеймяваща статия се появява.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 81. 81 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Хомосексуалтостта е широко разпространена в природата сред всички видове бозайници, а при другите класове животни - влечуги и земноводни още повече......това е научно докозан факт.......И съответно при Хомо сапиенс....не е заболяване, не е прищявка, не може да се придобие по желание и не може да изчезне по поръчка.....който/която е педал/лесбийка е такъв по рождение. и до живот......и не е наследствено.....и такова дете може да се роди във всяко семейство....
  А що се отнася до това какво е разбрал Ганьо по въпроса - по добре да не засягаме тази тема защото ще замирише на лошо....

 82. 82 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 696 Весело

  Българите ще станат толерантни, когато започнат да се къпят всеки ден. Т.е. няма да е скоро.
  —цитат от коментар 32 на wkk57607068


  Как са нещата във вашето семейство не интересува никого.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 83. 83 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  започнаха безсмислени демонстрации и опити да вербуват от подрастващото поколение! Това няма как да го толерираме!
  —цитат от коментар 76 на Dariya Koleva


  Я ни разкажи за някакъв истински случай, в който някой гей се е опитвал да "вербува" подрастващото поколение.

 84. 84 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#72] от "klimentm":

  Писах "в подробности със секса", а не въобще да не им се дават познания. Достатъчно е да се запознаят с това откъде идват децата и каква е ролата на двата пола. Освен това трябва да се каже на детето как да се пази от перверзници като му се обясни да не говори с непознати чичковци, а също и за опасностите, които го дебнат в нета.
  За дете в четвърти клас това е достатъчно.
  Не смятам, че е уместно да се занимават 10-годишни деца с трансджендърство и еднополова любов, както се опитват да правят това в разни книжки, предназначени за деца. В по-горните класове може.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на anrieff
  anrieff
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Драги DW,

  аз не съм хомофоб.

  Но наблюдавам как западняците създават някаква изкривена и пресилена загриженост за LGBT-тата и ми я навират толкова ребром, че просто почва да ми става задушаващо.

  Това е реалният проблем. Струва ми се, че истински важните теми на ежедневието винаги отскачат на заден план, когато се намесят правата на различните. На мен ми изглежда направо като някакъв световен заговор това да се слага в устите на хората, понеже като че ли най-много могат да откликнат. На тема секс и сексуална ориентация, явно, всеки човек се чувства капацитет, да се изкаже. Виж когато се говори за това как авиобизнеса ще понесе transition-а извън изкопаеми горива, как да спрем замърсяването на океаните, как да се справим с епидемията от затлъстяване и attention deficit disorder в училищата - повечето хора не се чувстват толкова уверени да действат и просто тези ключови теми се замитат под килима.

  Това е реалният проблем.
  Спрете да се правите на ощипани госпожици!

 88. 88 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 894 Весело

  До коментар [#79] от "Сенсей НАНАЙ":

  И двамата са успешни и почитани и до днес в 'хомофобска' България. ФАКТ.

  През 1952 г. Тюринг е съден за хомосексуалност. После се е самоубил. НА ЗАПАД.

  Днес си много удобен за ъперкъти, я пак ми зАстани :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 89. 89 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#17] от "Сенсей НАНАЙ":

  “Още в първото си изречение авторът прави много грешно твърдение. Източноевропейците никога не са били по-толерантни към хомосексуалните. Поне ако се съди по ганьовците.”

  Бай хей- сенсей, ганьовците не са обект на изследване на автора, щото ганьовците живеят в Южна Европа. Човекът е писал за Източна или е имал предвид Източният Блок.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 90. 90 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И двамата са успешни и почитани и до днес в 'хомофобска' България. ФАКТ
  —цитат от коментар 88 на Hella Good


  Колко е факт е спорно, но айде, да го приемем. То е защото никога не са се признали за гей открито.

 91. 91 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 87 Неутрално

  и така без да искат подкрепят твърдението, че хомосексуалността идва от Запад и е чужда на собственото население.
  ============================================
  Що без да искат, съвсем умишлено го правят, нали са морални лидери, това и демонстрират. Вярно , с много особен "морал".

  Свободата, Санчо...
 92. 92 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Първо те са много агресивни към нормалните хора.
  И второ - във всяко общество си има норми на поведение.
  Например един китаец може да клекне на открито и да си свърши работата ако наблизо няма тоалетна.
  И никой няма да се възмути .
  В Европа това не е прието.
  Както арабите са длъжни да спазват християнските ценности в Европа и да не са агресивни
  така и гейовете или както се наричат са длъжни да спазвагт приличие на улицата у нас.
  Това го изисква елементарното възпитание да се съобразяваш с обществото.
  А те правят точно обратното и после се оплакват.

 93. 93 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Еми ония сами си го изпросиха нормалните хора да станат (пак неточното заклеймаващо определение) хомфоби!
  Навремето в махалата имаше двама педерастина, и си живееха съвсем кротко и тихо без да пречат на никого, а и никой на тах.
  Видеха се малко у демокрация и като развихриха едни паради, оргии, пропаганди и агитации, започнаха да навлизат в личното пространство на нормалното, и... каквото почукало, това се обадило...
  А съм обърнал внимание, че при извратеняците се наблюдава черта на мазохизъм. Мже би на тях им харесва да бъдат освирквани, оплювани и гонени?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 94. 94 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Струва ми се, че истински важните теми на ежедневието винаги отскачат на заден план, когато се намесят правата на различните
  —цитат от коментар 87 на anrieff


  Разбира се. А интерес от това имат именно крайно-десните, които пълнят главите на хората с хомофобски бръмбари.

  Апропо, това, че се обявяваш за не-хомофоб не значи, че не си хомофоб, нали знаеш?

 95. 95 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 440 Весело

  До коментар [#81] от "pkh07609293":То и канибализма е широко разпространен сред животните и влечугите. Нещо по въпроса и как Ганьо не бил разбрал?

 96. 96 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Единственото хубаво в това , е че няма либералите няма да се плодят и размножават :)

 97. 97 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#81] от "pkh07609293":

  “Хомосексуалтостта е широко разпространена в природата сред всички видове бозайници, а при другите класове животни - влечуги и земноводни още повече......това е научно докозан факт......”

  Девиантните практики от животинския свят, не оправдават практикуването им в човешкия! Ако ще приемаме подобно поведение, то заащо и да не приемем канибализъм? При много животни майката изяжда малките след раждане или женския паяк изяжда мъжкия след любовния акт. Верно ли си вярвате на глупостите?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 98. 98 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#85] от "pamela":

  Не се хаби. Той няма детеродни органи. Има само изход, който с гордост нарича вход и парадира (прайдира) с това.

 99. 99 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  ...Не смятам, че е уместно да се занимават 10-годишни деца с трансджендърство и еднополова любов, както се опитват да правят това в разни книжки, предназначени за деца. В по-горните класове може...
  —цитат от коментар 84 на pamela


  Вие наистина ли си мислите, че наклон на детето и светоусещането му се дава с един час годишно или няколко часа за 12 години учене? А не с ежеседмичните, да не кажа ежедневни псувни на баща му, брат му, сестра му, приятелите му на тема пед....си? И да ми отговорите, че го мислите, подлагам на съмнение изцяло способността ви за мислене, в такъв случай...


 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK