"Препъникамъните" на паметта

"Препъникамъните" на паметта


Над 75 хиляди паметни плочи - но с големината на паве, 96х96 мм, вградени в паважа, ръчно изработени от месинг, с името на един човек, чийто живот е бил насилствено прекъснат от националсоциализма. Това са така наречените "препъникамъни" (Stolpersteine), които немският артист Гунтер Демниг започва да поставя от 1995 г. първо в Германия, после в други страни. Проектът не спира до днес и се превръща в най-големия децентрализиран мемориал в света.


"Графикът ни е пълен. Не приемаме повече заявки за церемонии по полагане на камъните преди 2022", може да се прочете на сайта на проекта. Поръчаните мемориални камъни ще бъдат доставени тази година по план, но артистът няма да пътува, както обикновено, при тяхното поставяне в паважа - тази церемония трябват да извършат на място самите поръчители на камъните.


Всъщност това е единствената промяна, която пандемията от коронавирус внася в проекта на Демниг. Желанието на отделни хора и общини в цяла Европа и по света именно по този начин да отбележат жертвите на националсоциализма в местата, където те последно са живели, не намалява.
До няколко месеца тази година и Сърбия ще има своите първи мемориални камъни.

Индивидуално препъване

Виждаш нещо блестящо в паважа с надпис и трябва да се наведеш, за да го прочетеш. Едно паве, което се отличава от останалите. Именно в това индивидуално "препъване", спиране и навеждане е смисълът на проекта на Демниг.


Както и в превръщането на номерата, в които жертвите на националсоциализма са били просто отбелязвани, отново в имена. На хора. Живели на улиците, по които днес вървим.


Първият камък, който поставя, е пред кметството в Кьолн.В началото самият артист изобщо не предполага, че ще се стигне до такъв глобален отзвук. През май 1990 г. той рисува по паважа в Кьолн пътя, по който са били депортирани 1000 синти и рома - генералната проба за последвалата депортация на евреите.


Първият камък, който поставя, е пред кметството в Кьолн - на 16 декември 1992 година - така той документира 50-ата годишнина от заповедта на Хайнрих Химлер за депортиране на "циганите" в Аушвиц. Самата заповед е изписана върху повърхността на камъка, както и в кухината на павето.


По-късно Демниг разработва концепцията за "препъникамъните" - като начин за припомняне на всички групи, преследвани и унищожени от националсоциалистите - евреите, синти и рома, психически болните хора, хората с различна сексуална ориентация, привърженици на различни религиозни групи като "Свидетелите на Йехова", хората, определяни като "асоциални" - бездомни, проституиращи


Демниг развива проекта си първоначално само като теория, защото му се струва невъзможно да се поставят над 6 милиона мемориални павета за всички жертви. Но един кьолнски свещеник го убеждава да изработи и постави няколко, за да даде реален знак. Така първо евангелистката църква Antoniterkirche в Кьолн става мястото, където той прави изложба с 230 камъка. Първите камъни на обществени места в града са поставени през 1995 година.


Първоначално Демниг поставя камъните, без да иска разрешение от общинските власти. Но от 1997 година това е неизменна част от цялостната концепция.

Всеки може да бъде спонсор

Идеята печели популярност много бързо. Един мемориален камък струва 120 евро. Всеки в който и да било град или село по света, който иска да документира по този начин съществуването и изличаването на хора заради националсоциалистическата идея за тяхната различност, може да поеме спонсорство и да поръча такъв камък.


Самоубийството се отбелязва като “ бягство в смъртта”, емиграцията като “бягство в изгнание”.Разбира се, необходима е много точна изследователска работа и сътрудничество с архиви и общини. Камъните се поставят пред последния адрес, където хората по собствено желание са живели - не например на местата, където са били принудително изселени. Обикновено надписът е прост: "Тук живя" или понякога "Тук работи, тук преподава". Следва името, датата на раждане, датата и мястото на депортиране. И кратко съобщение за съдбата - убит, бягство в изгнание, неизвестен край.


Създателите на проекта имат свои думи, за да отбележат насилствената съдба. Самоубийството се отбелязва като "бягство в смъртта", емиграцията - като "бягство в изгнание".


От 2005 година поради огромния интерес Демниг започва да изработва камъните заедно със скулптура Михаел Фридрихс-Фриландер. През 2015 година създава фондацията "Следи-Гунтер Демниг", която поема организацията по поръчването, изработването и ритуалното поставяне на камъните.


От над 75 000 изработени и поставени мемориални камъка в Германия има около 7000. От 2013 няколко инициативи разработват и специално мобилно приложение, което документира с подробна карта всички места, както и биографиите на хората. Единственият град, който не приема поставянето на камъните на обществени места и дори го забранява със специално решение от 2015 година, е Мюнхен.

Критиката

Критиката там, особено от страна на еврейската общност, е, че това потъпкване с крака на имената на жертвите няма нищо общо с почитането на паметта им, а по-скоро продължава делото на извършителите. Има и критики, че езикът в надписите напомня езика на националсоциализма. Мюнхен избира свой начин за отбелязване на жертвите - отново с индивидуални табелки за всяка жертва, но не в земята, а на нивото на погледа - на стените на сградите.


Въпреки това Демниг вгражда през 2018 година 32 мемориални павета в различни райони на града - върху частни имоти - по желание на семействата. Досега по този начин в Мюнхен има 90, а още 240 вече са поръчани.


Освен камъни, Демниг изработва още така наречените "прагове"(Stolperschwellen). С тях се припомнят имената на по-голяма група хора. Такъв праг, например, е поставен през 2017 година в Аржентина - на прага на училището Песталоци в Буенос Айрес, което въпреки националсоциалистическата пропаганда, дава подслон и хуманистично образование на политически преследваните от режима.


Коментарът е от страницата на "Свободна Европа".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Ние пък сме по-авангардни с гранитни перки на акули и оголени кабели под напрежение.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 2. 2 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Поредният дрънкаш по струната на немския мазохизъм с непрестанното натякване за нацизма на хора, които никога не са били нацисти в страна отдавна осъдила тая идеология. Смъсъл от подобни акции има не в Германия ами примерно в Турция с павнца с имената на арменци, българи, гърци или в Китай с имена на уйгури.

 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  За изтрепаните от комунизма - нищо.
  Типично...

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4899 Неутрално

  Плочите пред "Св. Седмочисленици" са като в Мюнхен.

 5. 5 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  "... училището Песталоци в Буенос Айрес, което въпреки националсоциалистическата пропаганда, дава подслон и хуманистично образование на политически преследваните от режима."

  От написаното излиза, че училището хем пропагандира нацизма, хем се грижи за преследваните от него.
  Всъщност училището Песталоци (кръстено на известния швейцарец) е основано като алтернатива на нацистката пропаганда в немските училища в Аржентина, като примерно училището Гьоте в Буенос Айрес.

 6. 6 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#3] от "pag":

  За изтрепаните от комунизма - нищо. Типично...
  —цитат от коментар 3 на pag


  Недей да лъжеш! Има паметници на жертвите на комунизма. Твърде малко са, но ги има. Включително в центъра на София.
  И "Свободна Европа" редовно има публикации за тези жертви.

 7. 7 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 852 Неутрално

  И в момента имаме същия тоя социализъм властва в Европейския парламент където всяка втора партия има "социал" в името си. Жалко за загиналите от ноционалсоциализма в момента паметта им е поругана от другите социалистически другари които вярват в същото.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 8. 8 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Мошефикация.
  Мошефикация, другари.

  Не ви "препъва" паметта за милионни, в пъти повече,
  Човешки индивиди... жертви на марксистки интернаци .

  С камънаци се опитавате да забравите... и да манипулирате Европа.
  Срам за вас във всеки час

  ""Препъникамъните" на паметта"

 9. 9 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Гюнтер, Гюнтер....Известен с това, че когато разбрал, че баща му е управлявал зенитни оръдия по време на Втората световна война, той не си говорил с него в продължение на пет години.
  Промиването на мозъци след войната и силно ефективно ....

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4593 Гневно

  И в момента имаме същия тоя социализъм властва в Европейския парламент където всяка втора партия има "социал" в името си. Жалко за загиналите от ноционалсоциализма в момента паметта им е поругана от другите социалистически другари които вярват в същото.
  —цитат от коментар 7 на radelmarfx


  Това са пълни глупости! Явно не знаеш историята на Германия през 30-те години на миналия век! Най-големият политически опонент на престъпната нацистката партия в Германия е била точно Германската СОЦИАЛдемократична партият (ГСДП(SPD))!

  Първите жертви на престъпния нацистки режим в Германия са били германските социалдемократи! Хиляди техни членове биват вкарани в затворите и концлагерите, голяма част от тях умират там! Паметта на нацистките жертви (сред тях има много социалисти) бива поругана НЕ от днешните европейските социалисти и демократи (ГСДП е най-голямата лява партия в ЕП и ЕС като цяло), а от крайно десни лъжци като теб!!! И лицемери също, защото в своите политически позиции споделят голяма част от нацистката идеология, като расизма, ксенофобията и крайния национализъм!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#10:"Иво"][/quote]

  Може би е добре да се образоваш. Доктор Желев го написа още 1969 година в една книжка наречена Фашизма. Национал социализма и социализма са едно и също нещо. Затова се хвърлят едни други в затвора защото са си пряка конкуренция. Сталин не тръгва да трепе който свари когато взема власта а първо почва със своите другари.

  Но за промити мозъци като теб е нормално да не може да направи разлика между две ябълки.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 12. 12 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1237 Весело

  До коментар [#3] от "pag":
  —цитат от коментар 6 на tamada


  Оф, поредният, който чете, но не разбира.
  Къде ви намира Кутев все такива гении......

  Знанието е сила, информацията - власт
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Мръсотия!
  Тоталитарски агитпроп.

  Сравнете с изкуството на великия Христо (Кристо) Явашев
  (eмигрант спасил се от тоталитаризъм).
  Само естетика.
  Нищо политическо.
  Нищо "вечно".
  След седмица или месец изложба, мястото е като преди.

 15. 15 Профил на KYULC
  KYULC
  Рейтинг: 78 Неутрално

  пред такъв камък в германия спрях и мълчах (блокирах): имха хора и сега,коита са зверове:не им пожелавам да им откъснат с клещи торбичките.

 16. 16 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#9] от "georgievb":

  Гюнтер, Гюнтер.... Известен с това, че когато разбрал, че баща му е управлявал зенитни оръдия по време на Втората световна война, той не си говорил с него в продължение на пет години. Промиването на мозъци след войната и силно ефективно ....
  —цитат от коментар 9 на georgievb


  Всъщност е разбрал, че баща му е служил в Луфтвафе още преди Втората световна. И по-конкретно – в известния немски "Легион Кондор", който участва в Испанската гражданска война. За който се смята, че е първият приложил стратегическата бомбардировка "бомбен килим", чрез комбинация от експлозивни и запалителни бомби. Което удря не само стратегически и военни цели, ами трепе наред.

  Този първи опит сега е световноизвестен под името "Бомбардировката на Герника".

 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не са пълни глупости, а сложи акцента където му е мястото.

  Едните и другите били социалисти (конкуренция).
  Имало и разлики.
  Антифашистите били социалДЕМОКРАТИ.

  До коментар [#10] от "Иво":

  И в момента имаме същия тоя социализъм властва в Европейския парламент където всяка втора партия има "социал" в името си. Жалко за загиналите от ноционалсоциализма в момента паметта им е поругана от другите социалистически другари които вярват в същото.
  —цитат от коментар 7 на radelmarfx

  Това са пълни глупости!
  Явно не знаеш историята на Германия през 30-те години на миналия век!
  Най-големият политически опонент на престъпната нацистката партия в Германия е била точно Германската СОЦИАЛдемократична партият (ГСДП(SPD))!

  Първите жертви на престъпния нацистки режим в Германия са били германските социалдемократи! Хиляди техни членове биват вкарани в затворите и концлагерите, голяма част от тях умират там! Паметта на нацистките жертви (сред тях има много социалисти) бива поругана НЕ от днешните европейските социалисти и демократи (ГСДП е най-голямата лява партия в ЕП и ЕС като цяло), а от крайно десни лъжци като теб!!! И лицемери също, защото в своите политически позиции споделят голяма част от нацистката идеология, като расизма, ксенофобията и крайния национализъм!

 18. 18 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 648 Неутрално

  рез май 1990 г. той рисува по паважа в Кьолн пътя, по който са били депортирани 1000 синти и рома

  Толкова малко !!!

 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  Милиарди хора са клани, бесени, смазвани по време на войни, бунтове, агресии, грабежи, ...... При една от френско-германските войни населението на Германия е намаляло с 2/3-ти. През сръбско-българската и първата балканска война пленници не са вземани. На кого му пука? А тези камъни с надписи се поставят за увековечаване на Победата и Статуквото. Празна работа е това, не си хабете ресурса.

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4593 Гневно

  [quote#10:"Иво"]
  —цитат от коментар 11 на radelmarfx
  Може би е добре да се образоваш. Доктор Желев го написа още 1969 година в една книжка наречена Фашизма. Национал социализма и социализма са едно и също нещо. Затова се хвърлят едни други в затвора защото са си пряка конкуренция. Сталин не тръгва да трепе който свари когато взема власта а първо почва със своите другари. Но за промити мозъци като теб е нормално да не може да направи разлика между две ябълки. [/quote]

  Ти трябва да се образоваш, НЕ аз! Доктор Желев може да си пише каквото иска, това не променя историческата истина! ГСДП е била най-големия политически противник на нацистките уроди през 30-те години на миналия век в Германия! Когато нацистите взимат властта първите им жертви са били германските социалисти и комунисти. Това е ФАКТ! Относно новите глупости в твоя коментар нацизма и социализма НЕ са едно и също нещо! Точно напротив: нацизма осъжда демокрацията, свободата и парламентаризма, погазва човешките права и свободи! Докато автентичните европейски социалисти, каквито са германските социалдемократи защитават точно свободата, демокрацията и разбира се спазването на човешките права и свободи в Германия. Както тогава, когато са били гонени и избивани от нацистите, така и днес.

  За нацистките уроди впрочем всички други политически партии са конкуренция, те и затова, когато взимат властта в страната забраняват дейността на само на ГСПД, ГКП, но и на всички либерални и десни партии в Германия по онова време!

  Промити мозъци като теб просто НЕ познават историята на Германия, пък и на Европа също!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  Поредният дрънкаш по струната на немския мазохизъм с непрестанното натякване за нацизма на хора, които никога не са били нацисти в страна отдавна осъдила тая идеология. Смъсъл от подобни акции има не в Германия ами примерно в Турция с павнца с имената на арменци, българи, гърци или в Китай с имена на уйгури.
  —цитат от коментар 2 на Jazzdevil


  А няма ли необходимост от такива милиони павенца в целокупния източен блок и най-много в Русия. Милионите жертви не 'дрънкат" на ничия струна - поне не се наблюдава такова дрънкане у нас, В Унгария, а като гледам в Русия, може да стане обратното, да сложат павенца с името на Сталин или с имената на по-възрастните колеги на Путин - Ягода, Берия и подобни.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  "препъникамъните" - като начин за припомняне на всички групи, преследвани и унищожени от националсоциалистите - евреите, синти и роми, психически болните хора, хората с различна сексуална ориентация..."
  А за унищожените от комунистите няма ли да направят такива камъни. Техните жертви не са по-малко.

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4593 Любопитно

  До коментар [#21] от "tsvetko_51":

  Правилна забележка Цветко. Германците си правят такива павенца на хората, които те са избили по време на ВСВ. Източноевропейците трябва да си направят павенца на техните жертви избити от техните комунистически режими. В България например ние трябва да си направим павенца с имета на българите, които българските комунисти са избили след 9.11.1944 г. Същото и в другите източноевропейски държави били част от Източния блок. А специално Русия трябва да направи най-много павенца за всички милиони жертви избити от комунистическите режими на Ленин, след това на Сталин и неговите наследници в СССР.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  пред такъв камък в германия спрях и мълчах (блокирах): имха хора и сега,коита са зверове:не им пожелавам да им откъснат с клещи торбичките.
  —цитат от коментар 15 на KYULC

  Сега оправен ли си или е останало в тебе от блокажа..
  За да те осъзнаят и се освестиш , са ти късали .. ...

  Що не опитаха да ти дадат да дишаш амоняк?
  Боже, Боже ..

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  "А за унищожените от комунистите няма ли да направят такива камъни. Техните жертви не са по-малко."Наградата е за радетелите на
  До коментар [#22] от "Роси":

  Увековечаването е за заслуги към Победата и Статуквото. Комунистити имат признание за Победата, но ги изтриха от Статуквото и камъни не им се полагат.

 26. 26 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#12] от "pag":

  До коментар [#3] от "pag":
  —цитат от коментар 6 на tamada
  Оф, поредният, който чете, но не разбира.
  Къде ви намира Кутев все такива гении......
  —цитат от коментар 12 на pag


  Поредният, който говори с недомлъвки за да изглежда по-мъдър.
  Какво толкова има за разбиране? Айде щом не разбирам, вземи пък да ме просветиш, вместо да ръсиш тъпи намеци за Кутев!

 27. 27 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  75 хил.?! И кога ще се спре след като приема "поръчки". Така всеки трети, ако не го е срам от дядо му и баба му ще поиска да се изкара жертва на национал-социализма. В спомените си последният околийски началник на Силистра преди 09.09.44. описва, как комунистите са го накарали да напише имената на най-малко 35 убити в неговата околия "партизани". Това било трудна задача, защото до 1940 г. Силистра е в Румъния, а "партизанско" движение в България все пак се смята, че има по-отдавна. Имало там един Дочо Михайлов, известен добруджански разбойник (с паметник в Силистра и до днес), убит от румънците, но после?! Накрая плюл на калема и написал имената най-вече на цигани, които били линчувани от местните чифликчии и селяни заради конекрадство и други поразии.

  CONTADOR GRATUITO!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK