Малко сметки за изборите. Търси се кръчмарят, който ще ги направи

Малко сметки за изборите. Търси се кръчмарят, който ще ги направи

© Юлия ЛазароваПреди месец написах предложение до Правната комисия за изграждане на специални секции за гласуване на карантинирани с декларация, че не са и няма да гласуват на друго място. Както се гласува в чужбина. Написах и "Избори по време на чума" (още на 10 декември 2020 г.) Засега ЦИК и здравните власти взеха решение за подвижни урни.


Преди дни прочетох, че според математика на НОЩ тази седмица можем да очакваме до 1500 новозаразени на ден. Сигурно е песимистичен сценарий. Сега ще посмятаме малко без претенции за научност.


Ако допуснем, че около изборите ще сме с толкова новозаразени на ден (1500 ЕГН-та), това означава две неща.
Първото е, че за 4 дни, от 1 до 4 април, ще се натрупат общо 6000 заразени. От тях избиратели са около 5000. Другите са под 18 години. По сегашната схема те няма да могат да заявят подвижна урна и ако са под карантина (а предполагам, че ще са, щом са заразени), няма да могат да гласуват. Може да ви се вижда, че 5000 не са малко, но това е лишаване от права, при това безалтернативно.


Сега второто предположение - ако допуснем, че тези 1500 заразени на ден са под карантина и ще бъдат обслужени от подвижна изборна секция, значи под карантина ще са около 21 000 човека (1500 по 14 дни) или около 17 000 избиратели. Тези хора ще гласуват с подвижна урна, след като поискат такова гласуване и бъдат проверени в РЗИ-тата. Разни хора казват, че една подвижна урна може да обслужи около 50 адреса в изборния ден. Излиза, че за тези 17000 избиратели ще трябват 340 подвижни секции. По трима души - това са над 1000 човека. Те задължително трябва да са преболедували, защото се разбра, че с ваксина няма време да изградят имунитет. Друг е въпросът, че тези избиратели не са равномерно разпределени. По селата и в малките градчета може да са 10 - 20 човека, а в областните центрове да са хиляди.


Да не забравяме, че има и други подвижни секции за хора, които не са заразени и са заявили такава по други причини. Това поставя въпроса едни и същи комисии ли ще обслужват карантинираните избиратели и здравите, но с увреждания.


Алтернативният вариант:


Ако допуснем обаче, че за тези карантинирани 17000 се изградят специални секции за гласуване, да речем, една секция за 300 карантинирани, то може да "обслужим" тези 17 000 избиратели с 60 секции по 5 човека, или с 300 човека общо в изборния ден. Действително гласуващи.


Както казват и медицинските експерти, сред нас постоянно се движат носители на вируса. Щото не знаят или не им пука, че ръсят вируси. Редно е от НОЩ да коментират с колко ще се повиши рискът, ако се отвори времеви прозорец от един ден, в който карантинираните могат да отидат до тези 60 секции и да гласуват.


При евентуална комбинация от двата начина може да се окаже, че в малките населени места подвижната секция си е ОК и ще успее да покрие всички карантинирани по къщите (до 50 адреса на ден), а специални секции за карантинирани да са необходими само в големите градове. Примерно в областните центрове и по-големи общински центове като Казанлък.


Разбирам, че тези сметки са безкрайно условни. Но се надявам, че НОЩ и математиците там могат да направят моделите на заболеваемост/карантинираност при добър, среден и лош сценарий и на тази база да се реши проблемът с гласуването на карантинираните, без да се лишава никой от право на глас.


Една такава промяна, даже и да е в Изборния кодекс, ще бъде преглътната от международните консултативни органи и наблюдатели, защото разширява възможността да се упражнят правата за гласуване и не засяга фундаментални аспекти на изборния процес. Това би било просто техническо решение. Дали може да бъде реализирано само с решение на ЦИК е друга тема.


Ако такъв ред бъде приет, той може да бъде предварително начертан и решението да бъде взето непосредствено преди изборния ден (няколко дни предварително все пак). Но всеки ангажиран в процеса ще знае предварително какво да прави в конкретния сценарий. Карантинираните от "Дружба" гласуват в една от 2-те секции в това училище, карантинираните от "Люлин" гласуват там и там, тези от "Младост" - там. Препоръка - ползвайте личните си автомобили и елате да гласувате цялото семейство наведнъж... и др. такива полезни неща. Носете си маските, каските, ръкавици, собствени химикалки и каквото там се сетят медицинските власти.


Подобно предложение вече беше направено още на 13 януари. Дали вече късно да кажат експертите от ЦИК и НОЩ. Аз съм до тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK