"Британският" вариант разболява по-тежко много повече хора

В неделя Борисов каза: "Още 14 дни трябва да издържим, заради вас, лекарите, защото вие самите казвате, че отново подготвяте COVID-отделенията. Преди болниците бяха пълни на 70%. Днес нивата ни са много добри."

© Пресслужба Министерски съвет

В неделя Борисов каза: "Още 14 дни трябва да издържим, заради вас, лекарите, защото вие самите казвате, че отново подготвяте COVID-отделенията. Преди болниците бяха пълни на 70%. Днес нивата ни са много добри."В петък Консултативната група за новозараждащи се заплахи от респираторни вируси към британското правителство повиши оценката за тежестта на доказателствата, че така нареченият "британски" вариант освен по-заразен е също и по-патогенен.


От "има реална възможност инфекция с него да се асоциира с по-висок риск от смърт", оценката сега се промени в: "новият вариант е вероятно да се асоциира с повишен риск от хоспитализация и смърт".


Както може да се види, промяната се съобщава много внимателно и нюансирано, като се спазват принципите за комуникиране на риск към обществото, така че тази комуникация да е максимално информативна, разбираема и премерена, отразяваща и нивото на несигурност в познанието.
Въпросната промяна в нивото на риска е резултат от над 12 нови, отделни изследвания по темата, които са проведени през трите седмици от предишния им доклад през януари насам. От тях всички, които изследват риск от хоспитализация, тежко протичане, или смърт сред общото население, показват повишена смъртност сред заразените с новия коронавирус вариант в сравнение с предишния вирус.


Изследванията, сравняващи риска от смърт сред вече хоспитализирани пациенти или такива в интензивни отделения, не могат да открият статистически значима разлика между двата вируса. Както и преди, това са изследвания, правени от различни институции във Великобритания, от различни екипи, прилагайки различни подходи. Освен че изследванията са много повече от преди, новото е и че повечето от тях ползват различни, и по-богати масиви от данни в сравнение с трите анализа от януари.


Взети в цялост, новите резултати сочат, че така нареченият вариант B.1.1.7, открит първо във Великобритания, освен че е по-заразен от оригиналния корона вирус, най-вероятно е и по-патогенен.


Новите изследвания потвърждават своеобразния механизъм, предложен още през януари, за повишената смъртност. Тогава беше предложено, че новият вариант не повишава риска от смърт на вече хоспитализирани хора и такива в интензивна грижа, който така или иначе при тях вече е много висок. Вместо това той средно статистически просто причинява по-тежко заболяване сред повече от тези, които заразява, и така увеличава риска от хоспитализация.


Иначе казано, новият вариант действа, като разболява по-тежко много повече хора и по този начин ги "качва" от по-нискорисков статус в по-високорисковия на тежко болните и хоспитализираните пациенти.


За да се разбере значението на това развитие конкретно за ситуацията в България, ще напомня четири факта, които, взети заедно и добавени към гореизложеното развитие, са достатъчно красноречиви и не се нуждаят от коментар:


- В петък в България референтната лаборатория на НЦЗПБ съобщи че в 68 от 96 съмнителни проби, които те са анализирали (повече от 2 от 3) е установен "британският" вариант. Техният молекулярно-епидемиологичен анализ показва, че новият вариант с висока вероятност е бил в България (Кюстендил) още през декември.


- От 3 седмици нараства броят на заразените, а от 2 - броят на хоспитализациите;


- От понеделник 42 000 ученици от прогимназиални и гимназиални класове се върнаха към присъствено обучение.


- Премиерът Бойко Борисов преди два дни каза, че на 1 март ресторантите "задължително" трябва да отворят.


Коментарът е от личния профил на д-р Марков във "Фейсбук".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK