"Британският" вариант разболява по-тежко много повече хора

В неделя Борисов каза: "Още 14 дни трябва да издържим, заради вас, лекарите, защото вие самите казвате, че отново подготвяте COVID-отделенията. Преди болниците бяха пълни на 70%. Днес нивата ни са много добри."

© Пресслужба Министерски съвет

В неделя Борисов каза: "Още 14 дни трябва да издържим, заради вас, лекарите, защото вие самите казвате, че отново подготвяте COVID-отделенията. Преди болниците бяха пълни на 70%. Днес нивата ни са много добри."В петък Консултативната група за новозараждащи се заплахи от респираторни вируси към британското правителство повиши оценката за тежестта на доказателствата, че така нареченият "британски" вариант освен по-заразен е също и по-патогенен.


От "има реална възможност инфекция с него да се асоциира с по-висок риск от смърт", оценката сега се промени в: "новият вариант е вероятно да се асоциира с повишен риск от хоспитализация и смърт".


Както може да се види, промяната се съобщава много внимателно и нюансирано, като се спазват принципите за комуникиране на риск към обществото, така че тази комуникация да е максимално информативна, разбираема и премерена, отразяваща и нивото на несигурност в познанието.
Въпросната промяна в нивото на риска е резултат от над 12 нови, отделни изследвания по темата, които са проведени през трите седмици от предишния им доклад през януари насам. От тях всички, които изследват риск от хоспитализация, тежко протичане, или смърт сред общото население, показват повишена смъртност сред заразените с новия коронавирус вариант в сравнение с предишния вирус.


Изследванията, сравняващи риска от смърт сред вече хоспитализирани пациенти или такива в интензивни отделения, не могат да открият статистически значима разлика между двата вируса. Както и преди, това са изследвания, правени от различни институции във Великобритания, от различни екипи, прилагайки различни подходи. Освен че изследванията са много повече от преди, новото е и че повечето от тях ползват различни, и по-богати масиви от данни в сравнение с трите анализа от януари.


Взети в цялост, новите резултати сочат, че така нареченият вариант B.1.1.7, открит първо във Великобритания, освен че е по-заразен от оригиналния корона вирус, най-вероятно е и по-патогенен.


Новите изследвания потвърждават своеобразния механизъм, предложен още през януари, за повишената смъртност. Тогава беше предложено, че новият вариант не повишава риска от смърт на вече хоспитализирани хора и такива в интензивна грижа, който така или иначе при тях вече е много висок. Вместо това той средно статистически просто причинява по-тежко заболяване сред повече от тези, които заразява, и така увеличава риска от хоспитализация.


Иначе казано, новият вариант действа, като разболява по-тежко много повече хора и по този начин ги "качва" от по-нискорисков статус в по-високорисковия на тежко болните и хоспитализираните пациенти.


За да се разбере значението на това развитие конкретно за ситуацията в България, ще напомня четири факта, които, взети заедно и добавени към гореизложеното развитие, са достатъчно красноречиви и не се нуждаят от коментар:


- В петък в България референтната лаборатория на НЦЗПБ съобщи че в 68 от 96 съмнителни проби, които те са анализирали (повече от 2 от 3) е установен "британският" вариант. Техният молекулярно-епидемиологичен анализ показва, че новият вариант с висока вероятност е бил в България (Кюстендил) още през декември.


- От 3 седмици нараства броят на заразените, а от 2 - броят на хоспитализациите;


- От понеделник 42 000 ученици от прогимназиални и гимназиални класове се върнаха към присъствено обучение.


- Премиерът Бойко Борисов преди два дни каза, че на 1 март ресторантите "задължително" трябва да отворят.


Коментарът е от личния профил на д-р Марков във "Фейсбук".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Бедният вирус! Искат да е благороден, а той беден!

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5932 Неутрално

  Носете си маските и се пазете...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 323 Весело

  Корона вируса е много страшен ама по страшен от китайския вариант в Европа е Брекзит щама :))) Много опасен, особено за европейците

  Ако някоя друга страна реши да се изолира от стадото, вируса може да мутира и да развие други екзит щамове :)))

 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4316 Неутрално

  Поредната притеснителна новина свързана с корона-вируса

 5. 5 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1221 Любопитно

  Интересно, как това твърдение кореспондира с фактите изложени в другата статия за Коронавируса, а именно, че в световен мащаб заразените са с 16 % по-малко на седмична база.

 6. 6 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 323 Весело

  До коментар [#4] от "bat_plamen":

  Вируса ме притеснява толкова, колкото фалирането на футболните клубове и тоталното сриване на футбола в България.

  Даже второто го виждам като плюс, защото ще принуди доста хора да си намерят хобита, които ги обогатяват реално, щото гледането на футбол, яденето на чипс и пиенето на бира не е хоби според мен :))) Но може би не го гледам с правилната нагласа.. Може би придобиването на диабет тип 2 да е вид хоби.. Виж всеки е свободен да живее както иска, проблема е, че като се разболее щот е кибик, ходи и търси "социална" помощ в лечението, пък е по евтино да живее здравословно за мен и по принцип :)))

 7. 7 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Не излизайте изпод кревата.... докато не усетите истински глад. Тогава вече ще ви се проясни пред очите...гладът има свойството да прояснява ситуацията и винаги побеждава страха.

 8. 8 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Изследванията, сравняващи риска от смърт сред вече хоспитализирани пациенти или такива в интензивни отделения, не могат да открият статистически значима разлика между двата вируса. Както и преди, това са изследвания, правени от различни институции във Великобритания, от различни екипи, прилагайки различни подходи. Освен че изследванията са много повече от преди, новото е и че повечето от тях ползват различни, и по-богати масиви от данни в сравнение с трите анализа от януари.

  уважаеми д-р Марков - гледайте си работата и не насаждайте паника

 9. 9 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  - Премиерът Бойко Борисов преди два дни каза, че на 1 март ресторантите "задължително" трябва да отворят.
  "И да не чувам повече да се говори по този въпрос!"
  Той единствен знае!
  Той единствен може!
  Мното учен човек!

 10. 10 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Изследванията, сравняващи риска от смърт сред вече хоспитализирани пациенти или такива в интензивни отделения, не могат да открият статистически значима разлика между двата вируса. Както и преди, това са изследвания, правени от различни институции във Великобритания, от различни екипи, прилагайки различни подходи. Освен че изследванията са много повече от преди, новото е и че повечето от тях ползват различни, и по-богати масиви от данни в сравнение с трите анализа от януари.уважаеми д-р Марков - гледайте си работата и не насаждайте паника
  —цитат от коментар 8 на Станислав Генов


  Ти не виждам да си се паникьосал!
  Борисов ще ни преведе през вирОса!

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Че трябва да се пазим в рамките на разумното спор няма.
  Но даже и да е разбираемо, че има и вероятно ще има още повече неизвестни около вируса, май трябва да се ограничи пускането на всякакви тези в режим на "прима виста".
  Това, което в момента става е, че ни правят на маймуни. Едно нещо не излезе като краен резултат и вярно. То беше със шалове, после не, само с маски.Беше че маските след час-два са за изхвърляне, сега обратно, като са влажни си на кяр.
  За ваксините също, от това, че не е специално проверена в дадена възрастова група, произтече че е едва ли не опасна за тази група, после се разбра, че не е така, а ( при това може би) не е баш ефективна.
  За тестовете всеки ден различно - бързи, бавни, ПСР и не знам какви други и се оказва, че зависят от маса доълнителни фактори, та иди после вярвай на резултатите, което обаче не ги прави нито безплатни, нито евтини.
  Та малко тишина може и да помогне на епидемита:)

 12. 12 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Няма проблем! Ние си имаме премиер който майсторски управлява кризата, за това сме на последните места по % ваксинирани и първите по смъртност на 1 милион души. Не трябва да забравяме че имаме рядкото щастие да ни управлява такъв премиер!

 13. 13 Профил на честита промяна
  честита промяна
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  "е вероятно да се асоциира с повишен риск от хоспитализация"
  "вероятно" означава, че може да може, може и да не може...

 14. 14 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 634 Неутрално

  [quote#10:"Alexander97"][/quote]

  Какво общо има Борисов? Следя публикациите на д-р Марков и смея да твърдя че в тях винаги има мазохистична потребност да изплаши читателя до смърт....това е всичко друго но не и присъщо за лекар. недостойно е

 15. 15 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 323 Весело

  До коментар [#7] от "georgievb":

  Вие мислите за глада, които потенциално следва, пък аз вече съм подготвил карти, компаси и път през гората, план, безопасно място, транспорт и припаси :)))

  Знам звучи крайно но никои не иска да е онзи герой във зомби филма, които е в средата на ордата в средата на града, без дори шишенце вода :))) А хората се превръщат в зомбита, когато са гладни :))) Повярвайте ми, можете да оправдаете много жестоки действия с камък, когато сте гладни :))

  Цивилизацията е винаги една тънка завеса над развитите от милиони години инстинкти :)) Но добре де, продължавайте да вярвате във вътрешната доброта на масите... Нали то ако стане достатъчно зле както е ставало в историята, поне ще нахраниш доста хора :)))

  Няма страшно, засега не са толкко страшни нещата, но продължавайте в същия дух и може да станат много възможни :)))

 16. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  Смело и решително ще се жертвате за благото на кръчмарите.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Интересно, как това твърдение кореспондира с фактите изложени в другата статия за Коронавируса, а именно, че в световен мащаб заразените са с 16 % по-малко на седмична база.
  —цитат от коментар 5 на Умнокрасив гербераст от Позитано


  Ми разпространението сега на вируса е по-бавно отколкото в началото. Британския щам не се разпространил, нито южноафриканския или бразилския както предния. Отделно ваксини, мерки, ограничения.

 18. 18 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Всички с маски, Баце без.

 19. 19 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#7] от "georgievb":Вие мислите за глада, които потенциално следва, пък аз вече съм подготвил карти, компаси и път през гората, план, безопасно място, транспорт и припаси :))) ..............
  —цитат от коментар 15 на Ramon Asvalda


  Не точно това имах предвид. Просто едни добри хора с пари ще изкупят всичко що си струва като бизнес, а на останалата част от огладнелия народ ще раздадат кредити, които да изплащат и внуците ви, така че да ви си иска накрая вируса да ви е убил... Това е "цялатя магия" на случая...
  И да, "теория на конспирацията" е ... ще си говорим пак след 1-2 години.


 20. 20 Профил на xpo07646145
  xpo07646145
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Британците да не се допускат до Европа. Пълна карантина.

 21. 21 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  [quote#10:"Alexander97"]
  —цитат от коментар 14 на Станислав Генов
  Какво общо има Борисов? Следя публикациите на д-р Марков и смея да твърдя че в тях винаги има мазохистична потребност да изплаши читателя до смърт....това е всичко друго но не и присъщо за лекар. недостойно е[/quote]

  Борисов е този, който съсипва работата по опазване на населението!
  Ако това не го виждаш и разбираш – жалко!
  Отваря и затваря както МУ хрумне в момента! Пример– ресторантите!
  Нищо от пандемията не го интересува!
  Интересува го единствено резултата от изборите!
  Народът да мре!
  Не докторът разболява нехайното население, а безхаберието на същото това население!
  Така че хулите ти по адрес на д-р Марков са за укор!

 22. 22 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#19] от "georgievb":

  Това е единия вариант, да живеете на кредит за сметка на децата и внуците си, които няма да съдя ако ви тикнат в старческия дом или ви изоставят после, щото нали, никои не иска да бъде чужд роб :)) А принципно старите трябва да живеят и да бутат нещата в полза на бъдещето, а не бъдещето да обслужва тях за сметка на младите :)))

  Не знам, кое е по лошо... Да поробиш някои или да поробиш някои, които все още не съществува, преди да съществува, да се роди роб :)))

 23. 23 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#17] от "realguru":

  Специално за британския щам това изобщо не е вярно. Разпространен е и даже вече доминиращ. Ваксините разбира се оказват влияние, но с изключение на ОК и Израел никъде другаде масовата ваксинация не е факт все още. Едно две изключения, които вероятно ще ми посочиш само потвърждават факта. Изобщо май всяването на паника взе да става основно занимание на доста медици по света.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1442 Весело

  От "има реална възможност инфекция с него да се асоциира с по-висок риск от смърт", оценката сега се промени в: "новият вариант е вероятно да се асоциира с повишен риск от хоспитализация и смърт".

  Чисто смислово няма много голяма разлика между двете твърдения, но уважаемият доктор е развил една твърде апокалиптична картина върху тази основа. Защо така, бе докторе? Кое е Ви кара садистично да разпръсквате нееднозначно потвърдена плашеща информация в медиите? ... :-)

 26. 26 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3196 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иполит Матвеевич":

  Clickbait му викаха едно време.

  કટાક્ષ
 27. 27 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Тея още не знаят откъде се взе вируса. Китайците, американците, Бил Гейтс, Ротшилдите, прилепите или бог знае кой. Главното да затваряне... И да ваксаме...

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7650 Неутрално

  Това вече е аргумент за отваряне на кръчмите.

 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#23] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  Така, е. Британския щам е разпространен, но хората които може да зарази вече са по-малко. Може би ръста на Запад, третата вълна да е бил виновен той.

  В България има над 250 000 официално прекарали го. Казват че бройката била 1 открит срещу 7-8 до 10 неоткрити (без симптоми). Което значи само за България към 2 милиона (а може и повече) с някакви антитела и по-трудно податливи на вируса.

 31. 31 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Всеки си има его и то работи в права пропорционалност: "Колкото с по-сложна и отговорна е материята се занимавам, толкова повече съм значим в собствените си очи и в очите на обществото". Обаче това е до определени предели, след като егото прекали, на околните им писва и си казват "Аман от теб".
  Ето това прави д-р П. Марков в момента: понеже на хората взе да им ипсва от информация, Мерки и пр. относно "оригиналната, тривиалната, познатата" корона, трябва нещо да се донагнети по самата корона, така че пазителите на живота да си върнат първоначалната тежест (март - април Мутафчийски беше Бог).

  Внимателният прочит на статията му сочи, как едно предположение със определена вероятност се превръща в директно твърдение. Недопустимо, и всичко това - по субективната ми оценка - резултат от егото на специалиста да продължава да бъде важен.
  Всъщност, твърдението "британският вариант е по-зарезен и по-патогенен" може да се приеме за доказано, когато д-р Марков ни даде БИОЛОГИЧНАТА разлика в механизмите на разпространение (предаване на заразата) и патологичнотто увреждане на човешкия организъм, сравнено между двата щама. Известна информация може да се даде при сравнението на статистическите показатели, но при подобно изследване ще има толкова много "шум" (грешки), че резултатите ще са твърде съмнителни. За честта на д-р Марков трябва да се отбележи, че го е казал с половин уста, но след това директно е забил, че тези съмнителни резултати са факт...

  Едно е сигурно - че изхвърляние като тази статия много повече работят за все по-силното отгегчение на аудиторията, респ. - гъделичкащите собственото си его специалисти по короната стават все по-досадни. Накрая специалисти като този изобщо ще спрем да ги слушаме - мисля напълно справедливо.

 32. 32 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  За пореден път Марков "страхува" стадото с апокалиптични картини. Явно с това си вади хляба. Ами добре. Ама кога успяха да изолират новия вирус, кога успяха да го проучат и да съберат статистически данни, след като за такова нещо са нужни много седмици и месеци? Този доктор Марков на мене ми е известен с първоначалните си апокалиптични прогнози от миналата година, подобни на сегашните. Може да го приемем за "професионално плашило", така да се каже. Но не и за меродавен източник. Щото и Лъжливото овчарче първоначално е било възприето като "меродавен източник". Да, ама после?

 33. 33 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Опасен ли е коронавирусът? Как Пламен Пасков е преболедувал Ковида и как сам се е справил с него. Заедно с нЕкои съображения за ваксините и масовата имунизация:

  https://www.youtube.com/watch?v=XUsv8BYrWIY

 34. 34 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#30] от "realguru":

  Това би трябвало да означава, че вървим към стадния имунитет. Което на практика е добра новина. Може би са прави учените, които казват, че с идването на летния сезон и изминаването на почти две години от появата на вируса, епидемията по естествен път ще започне да се ограничава. С по-усилено ваксиниране може и да се надяваме на нормална зима.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ramon Asvalda":

  Ееее, не с лошо ве колега, ти като старшината в казармата, за който от небръсненето до отцеубийството имало само една крачка :) :)

  (Иначе това за фалирането на Българския футбол напъло подкрепям мнението)

  Наздраве!

 57. 57 Профил на Калоян Андонов
  Калоян Андонов
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Няма ли кой да озапти най-накрая този идиот, псевдо лекар?!?

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Явно ще достигаме стаден имунитет чрез прецоледуване, а не чрез ваксиниране.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  народ който гласува три мандата за мутра пожарникар нищо не може да го уплаши

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86 Профил на SerenaLipuma
  SerenaLipuma
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Британският вариант заразява повече, по-малко, прекарва се по-леко, по-тежко, тази ваксина го хваща, не го хваща, като преболедуваш трябва, не трябва да се ваксинираш, тази ваксина става за всички, не става за стари,.....Всеки дрънка, каквото му падне, а ако рачиш да възразиш, щото вчера колегата му е казал нещо друго, ти си @#№%€&, пунто и баста!

 87. 87 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Носете си маските и се пазете...
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град


  Не сме си купували още маски и няма от какво толкова да се пазим, освен от това какъв зулум ще измислят затварачите и паникьорите.

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK