Прагматизъм без изход - германската стратегия за Русия след Меркел

Прагматизъм без изход - германската стратегия за Русия след Меркел


От години Германия - и по-специално канцлерът Ангела Меркел - е представяна като фундамент на европейската политика и санкциите срещу Русия. И все пак събитията през последните седмици хвърлиха нова светлина върху непоследователността на позициите на германския политически елит спрямо Изтока - което предполага, че след напускането на Меркел Берлин ще се затрудни трудно с проблема.


Скоро след като Армин Лашет беше избран за нов лидер на германския Християндемократически съюз (ХДС) и следователно най-вероятният наследник на Меркел, възникна дебат за неговия подход към външната политика. Някои от предишните изявления на Лашет говорят за съчувствие към режимите на Путин и Асад и тяхната външна политика, докато силно критикува САЩ и Великобритания и открито защитава газопровода "Северен поток 2".


Симпатията му към Франция предизвиква допълнителна загриженост в Източна Европа, където Германия е масово възприемана като противовес на Париж и по-специално на опитите на президента Еманюел Макрон да се сближи с Москва. Тъй като външната политика не играеше почти никаква роля в кампанията, предшестваща гласуването на ХДС, дебатът за външната политика на Лашет започна да тече едва след като той беше избран за лидер на партията.
Докато Лашет се опитва да изчисти имиджа си, критикувайки руското правителство за затвора на опозиционния лидер Алексей Навални, човек се чуди доколко неговите идеологически позиции ще повлияят на външнополитическата му позиция, ако стане канцлер. Това, което се знае за неговите политически приоритети, предполага, че той ще постави работните места и икономиката на първо място и ще третира външната политика като средство за подкрепа на вътрешния растеж.


В продължение на десетилетия германската външна политика е измъчвана от неспособността да се справи с последиците за сигурността от търговските и инвестиционни отношения с Русия и Китай, както и с дефицитите на устойчивост, особено в областта на отбраната, контраразузнаването и финансовия надзор - както беше болезнено демонстрирано от скандала с Wirecard. Изглежда малко вероятно Лашет да промени нещата към по-добро.


Отдавна има няколко основни недостатъка във възгледите на Германия за отношенията ѝ с Русия: призивите на Берлин за по-нататъшни преговори с Москва - които идват винаги когато Русия попада в заглавията на медиите - пренебрегват факта, че вече има изобилие от разговори между Кремъл и различни европейски лидери. Просто този диалог не дава резултати.


Малцинството от опитните германски законодатели, които подкрепят повече санкции, военно възпиране и сдържане, не призовават за прекратяване на диалога като такъв, но са наясно, че нарастващият натиск върху Москва би сигнализирал, че европейците са сериозни относно своите искания. Едва тогава те биха могли да очакват да постигнат съществен напредък.


Германците - заедно с французите и други западноевропейци - често се опитват да проучват възможностите за "селективен ангажимент" с Москва и сътрудничество в области от "общ интерес". Те обаче погрешно преценяват готовността на Кремъл да си сътрудничи по въпроси, които са от значение само за Европейския съюз - било то подобряване на европейската сигурност или прилагане на климатичната политика. Освен това Европа няма с какво да се пазари с Москва.


По икономически причини ЕС не обмисля налагането на твърди санкции срещу Русия. Освен това Европа е слаба във военно отношение, европейското разузнаване и контраразузнаване не представляват заплаха за руските тайни операции в Европа или околните страни, а общата външна политика на ЕС за източните му съседи е толкова слаба, че може лесно да бъде дерайлирана от военната сила. С други думи, ЕС няма какво да предложи и с какво да заплашва. Защо Кремъл да го слуша?


Прагматизъм без изход - германската стратегия за Русия след Меркел

© Reuters


Жозеп Борел, върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност, наскоро пътува до Москва, за да проучи възможностите за селективно сътрудничество. Не е изненадващо, че се върна с празни ръце. Още по-лошо, Борел беше унизен от решението на Русия да изгони дипломати от Германия, Полша и Швеция по време на посещението си - за да се затвърди тезата, че вътрешните работи на Москва не са част от работата на ЕС.


Посещението на Борел не беше неуспешно поради лоша дипломация или липса на подготовка от страна на върховния представител - както твърдят някои коментатори - а защото целият мандат за пътуването се основава на погрешно допускане: че Русия по някакъв начин ще има интерес да се съобрази с европейските структури и норми.


Неуспехът на визитата ще предизвика нов кръг дискусии за това как да се работи с Москва. Берлин няма воля да преосмисля дългогодишната си позиция, че може по някакъв начин да подобри отношенията между Европа и Русия, като се ангажира с Москва от позиция на слабост и заложи на предимствата на дългосрочните икономически връзки. Но този подход се среща все по-рядко в Европа.


Бързото демонтиране на руската политика на Меркел в нейната партия може да е изненадващо за публиката в чужбина: в края на краищата тя твърдо защитава санкциите в Европейския съвет и отхвърля желанията на други държави за укрепване на икономическите връзки с Москва. Но нещата изглеждат по различен начин у дома. През последните 16 години тя централизира всички важни външнополитически решения в канцлерството. За съжаление Меркел също прогони всеки интелектуално способен претендент в собствената си партия през последното десетилетие. А нейното лично безразличие към въпросите на сигурността и отбраната едва ли е помогнало за насърчаването на устойчив вътрешен консенсус за това как да се справи с Москва или за залозите за европейската сигурност.


И така, германският дебат за Русия и европейската сигурност ще се върне към състоянието си от 2005 г., подценявайки темповете, с които светът се е променил.


Когато Лашет описва себе си като "прагматик", той е прав в съвременния германски термин: той иска да намери минимална обща основа за взаимноизгодно участие. Този "прагматизъм" обаче едва ли ще работи със сили, които мислят от гледна точка на принуда и господство, готови са да използват като оръжие всякакви отношения в съответствие с целите си и да възприемат сближаването с европейските структури и норми по-скоро като заплаха, отколкото като възможност. Следователно "прагматизмът" се е провалил в миналото и е предопределен да се провали в бъдещето.


Междувременно мнозина от експертната общност и международната преса хранят надежди за възход на германската Зелена партия, чиято външнополитическа програма повече съответства на техните очаквания. Но е твърде рано да се очаква по-дълбока промяна в германската външна политика. Докато партийната система на Германия претърпява фундаментална промяна, не бива да се подценява присъствието на "прагматизъм" във всички основни партии и административния апарат.


Външнополитическите въпроси ще играят второстепенна роля само по време на предизборната кампания и коалиционните преговори. Докато външната политика има значение в тесните среди на експертите, тя няма значение в политическата конкуренция. В крайна сметка всяко коалиционно правителство ще намери компромиси по най-ниския общ знаменател, който е малко вероятно да задоволи някой от тях.


В този смисъл единственото нещо, което изглежда предвидимо, е, че Германия след Меркел ще бъде по-малко стабилна във външната си политика и дори по-малко надеждна.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (107)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8547 Любопитно

  Германия незабавно трябва да прекрати доставките на руски газ - на 100 процента !

  [email protected]
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1828 Весело

  . "......Някои от предишните изявления на Лашет говорят за съчувствие към режимите на Путин и Асад и тяхната външна политика, докато силно критикува САЩ и Великобритания и открито защитава газопровода "Северен поток 2"."
  ....................
  Интереса клати феса.
  Немска поговорка.

 3. 3 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5877 Весело

  "В този смисъл единственото нещо, което изглежда предвидимо, е, че Германия след Меркел ще бъде по-малко стабилна във външната си политика и дори по-малко надеждна."
  ––––––––––––––––––––
  Човек трябва да прочете цяла статия за да види, че авторът изобщо си няма представа от геополитика...
  Т@ш@ци!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Много добра статия според мен , за съжаление веднага си личи че не е от български автор.

  Леко офтопик: следа какво се случва с FCAS и като гледам как се дърлят Франция и Германия ( също Мадрид изяви претенции за по голям дял) явно идва период на нестабилност. От друга страна това е и възможност. Харесвам Меркел , но политиката и вече не отговаря на действителността.
  Пак покрай FCAS един френски представител неофициално беше заявил че ако имаха избор би предпочел да работят с Лондон заради близките отношения по много външни въпроси. Не за пръв път се чуват подобни приказки но винаги ми е смешно като го прочета.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3781 Неутрално

  " За съжаление Меркел също прогони всеки интелектуално способен претендент в собствената си партия през последното десетилетие. А нейното лично безразличие към въпросите на сигурността и отбраната едва ли е помогнало за насърчаването на устойчив вътрешен консенсус за това как да се справи с Москва или за залозите за европейската сигурност"

  Скъсахме се във форума да предупреждаваме, че немската политика спрямо Русия се основава на късогледство и криво разбран прагматизъм, който много повече прилича на професията на каките в Амстердам, отколкото на европейска отговорна и последователна линия на поведение срещу един престъпен режим, опасен за всички ! Наистина за всички и всеки, включително и за самите руснаци ! Резултатът е, че заприличах на руски тролове от типа на котаранц ! Дано най - после в самата Германия да прозрат докъде ги е довела Меркел не само в беззъбата си линия спрямо Кремъл, но и спрямо Пекин, като тук нещата стават дори още по - плачевни и трагични ! Цяла Европа е в разкрачена поза......

 6. 6 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Проблемът е, че под въздействието на зелените екоталибани Германия закри атомната си енергетика. С въглищата също приключи.
  Постави си за цел пълно преминаване към "възобновяеми" източници на енергия, но разчетите излязоха грешни.
  При дял от 45% на ВЕИ в "енергийната кошница" цената на един квт/ч достигна 33.74 евроцента.
  И, което е още по-лошо - при нарастване на дела на ВЕИ цената на тока расте не пропорционално, а в геометрична прогресия.
  Единственото решение е облагане на въглеводородните енергийни източници (в т.ч. и природния газ) с екоданък, който да компенсира субсидирането на "зелените" безумия.
  Но това прави нещата сложни и непредвидими.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  Боко ще загуби още един поддръжник за руските си далавери.

 8. 8 Профил на har30841771
  har30841771
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Аз както винаги съм на страната на канцлерката Ангелка Меркел, без сам да я подкрепям. Смятам, че тя е най-нагодената за управляване при кризисна ситуация.

  Скоро ще има избори, на 14 март. Очертава се зелените да спечелят, аз за тях няма да гласувам, а за AFD. имам чуството, че от година на година броят на негрите със всяка година само се увеличава.

  Винаги съм се питал, каква е ползата от масово вкарване на негри в Германия?
  Работодателите май не ги искат ....

 9. 9 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  С други думи, ЕС няма какво да предложи и с какво да заплашва. Защо Кремъл да го слуша?
  =========================================================
  Може да заплашиш Южен Судан или Малави, ако ти провърви - и онова, което остана от Либия или в изключителни случаи - дори някоя Турция. Ама Русия да заплашиш, особено с такива сили в състава като Естония, Словения или Люксембург е изключително рисковано и направо убийствено.

  Свободата, Санчо...
 10. 10 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Германия е сякаш по инерция и ако изобщо вземе решение във външната политика, то обикновено е като (често закъсняла) реакция. Инициативата във външната им политика е сведена близко до нула. Усещането е за някой заспал над волана, но успяха да изнервят доста страни в ЕС покрай "прагматизма" с Китай, Русия и Турция.

  Ако нещо хубаво излезе от това, то е, че останалите страни в ЕС се научиха от неволя да вземат много повече инициатива, формират блокове по определени теми, придвижват сами много от това, което преди правеха само големите страни. Германия явно не иска и/или не може да бъде лидер или визионер, въпросът е доколко го осъзнава и доколко е готова на компромис по въпроси като този със СП2 или Китай.

 11. 11 Профил на har30841771
  har30841771
  Рейтинг: 86 Неутрално

  До коментар [#5] от "samoedin":

  Интересно, че намерихме някой с подкрепа на моите интереси.

  Не съм против негрите, Джексън се изнесе в неделя. Все говореше, Танзания била до края на първата световна война немска колония. Понеже колониите не си заслужаваха, парично не си покриваха разходите вкарани в тях, бяха махнати.

  Имам чуството, че тези много негри, които са в Германия, идват от бивши колонии на Германия.

  С хазаина си поговрихме върху тях, те са много мръсни, където живеят е пълна мръсотия.

  И аз съм временно мързелив и ме мързи да изчистя, но не дотолкова както е при тях.

 12. 12 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Пореден бълвоч от думи с претенции за експертност, но без дълбочина.

  Цитирам: " призивите на Берлин за по-нататъшни преговори с Москва - които идват винаги когато Русия попада в заглавията на медиите - пренебрегват факта, че вече има изобилие от разговори между Кремъл и различни европейски лидери. Просто този диалог не дава резултати."

  Един вид няма смисъл от преговори. Е, няма как каквито и да било разговори да дават резултати, след като европейските лидери не спазват ангажиментите си.

  Пример 1. Русия, европейските лидери, Янукович подписват документ за мирно решение на политическата криза в Киев (предсрочни избори, връщане към стара конституция, преходно правителство). Гарант за изпълнението на плана са Германия, Франция и Полша. "Мирните протестиращи" превзеха в държавните сгради, прогониха законно избран президент - европейски лидерите ни лук яли ни лик мирисали.

  Пример 2. В Минск Путин и Пороченко и "европейски лидери" договарят изход, който да върне Донбас в рамките на Украйна (и да спаси украйнската армия от разгром по това време). Киев се съгласява да направи конкретни стъпки за да бъде постигнат траен мир. Гаранти са пак Германия и Франция. От тогава са минали 7 (словом седем години). Киев не предприема нито една стъпка в изпълнение на договореностите. "Гарантите" пак са разсеяни.

  Та какъв смисъл има изобщо Русия да си губи времето в постигане на договореност, които ервропейските лидери съвсем лицермерно не спазват? Какви резултати иска да дадат разговорите с Кремъл след като "европейските лидери" сами не спазват това под което са се подписали?

  И да обърнем въпроса: кой европейски лидер може да обвини Кремъл, че не е спазил поет ангажимент?

  Who the fuck are you to lecture me?
 13. 13 Профил на har30841771
  har30841771
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Проблемът е, че под въздействието на зелените екоталибани Германия закри атомната си енергетика. С въглищата също приключи. Постави си за цел пълно преминаване към "възобновяеми" източници на енергия, но разчетите излязоха грешни. При дял от 45% на ВЕИ в "енергийната кошница" цената на един квт/ч достигна 33.74 евроцента. И, което е още по-лошо - при нарастване на дела на ВЕИ цената на тока расте не пропорционално, а в геометрична прогресия. Единственото решение е облагане на въглеводородните енергийни източници (в т.ч. и природния газ) с екоданък, който да компенсира субсидирането на "зелените" безумия. Но това прави нещата сложни и непредвидими.
  —цитат от коментар 6 на Литекс се преименува на ЦСКА минус София


  Италия открай време няма атомни електроцентрали и въпреки това има икономически растеж.

  За българия, както се видя, няма смисъл от атомна електроцентрала, излишното електричество се продава. Баща ми плаща за киловат час електричество към 80 евро,, колкото и аз с 80Е месечно( 120 евро студен наем плюс 80 евро ел.ток/парно). Тока е много скъп в България

 14. 14 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Меркел е като Борисов - проруски ориентиран "евроатлантик".
  На приказки едно, а в действията обратното. Тоя, новият, е още по-комичен "евроатлантик". Най-много да видим един нов пакт - "Лашет - Лавров".

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 15. 15 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 1234 Весело

  "За съжаление Меркел също прогони всеки интелектуално способен претендент в собствената си партия през последното десетилетие. А нейното лично безразличие към въпросите на сигурността и отбраната едва ли е помогнало за насърчаването на устойчив вътрешен консенсус за това как да се справи с Москва или за залозите за европейската сигурност."

  Густав явно е някакво нео-наци, което бълнува за завръщане на военното величие на Германия, която да може "да се справи с Москва", една отколешна мечта (за опостушителен сблъсък Прусия-Русия) на англосаксонците, спосори на ЕСВП, където изкарва хляба си Густав :)

  Who the fuck are you to lecture me?
 16. 16 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#10] от "observador":

  Трябваше Германия да се махне от ЕС, а не Великобритания!!!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 17. 17 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 1234 Гневно

  "Борел беше унизен от решението на Русия да изгони дипломати от Германия, Полша и Швеция по време на посещението си - за да се затвърди тезата, че вътрешните работи на Москва не са част от работата на ЕС."

  О, каква изненада!!!! "Вътрешните работи на Москва не са част от работата на ЕС"? !?!?!???? Е, това вече върхът на наглостта!!! Как така "вътрешните работи на Москва" не са "част от работата на ЕС"?

  Who the fuck are you to lecture me?
 18. 18 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  Има един момент от който "прагматизма" трябва да се разбере, че не може: "Хем да прекаляваш със захарта и тлъстините, хем да си здрав и слаб", "Хем да се съюзяваш с мафиоти и престъпници, и да даваш пример за останалите", "Хем да алъш- веришваш и нормализираш убийци и мафиоти, и хем да си в Рая!".

  Няма такова положение!

  А с пРоссия наистина няма средно положение, или си с тях и в киреча, презрян от всички, или си против тях и си нормален и пример за останалите!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 19. 19 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#10] от "observador": Трябваше Германия да се махне от ЕС, а не Великобритания!!!
  —цитат от коментар 16 на quatro_4x3


  Е, България е пудел на Германия. Тогаз и ние щяхме да се "махнем" от ЕС :)

  Who the fuck are you to lecture me?
 20. 20 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1408 Весело

  . "......Някои от предишните изявления на Лашет говорят за съчувствие към режимите на Путин и Асад и тяхната външна политика, докато силно критикува САЩ и Великобритания и открито защитава газопровода "Северен поток 2"."....................Интереса клати феса.Немска поговорка.
  —цитат от коментар 2 на 4ort


  При толкова фесове в Германия, може и германска да е или вече да е станала.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 21. 21 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 1234 Весело

  С други думи, ЕС няма какво да предложи и с какво да заплашва. Защо Кремъл да го слуша?=========================================================Може да заплашиш Южен Судан или Малави, ако ти провърви - и онова, което остана от Либия или в изключителни случаи - дори някоя Турция. Ама Русия да заплашиш, особено с такива сили в състава като Естония, Словения или Люксембург е изключително рисковано и направо убийствено.
  —цитат от коментар 9 на Bornagain


  Густав е ясен. Явно според него ЕС (рзбирай Германия) трябва да закупи от САЩ 400-500 Ф-16-ки с предплащане на 100% (разбира се), за да може да страхува после Москва :)

  Who the fuck are you to lecture me?
 22. 22 Профил на har30841771
  har30841771
  Рейтинг: 86 Неутрално

  До коментар [#10] от "observador": Трябваше Германия да се махне от ЕС, а не Великобритания!!!
  —цитат от коментар 16 на quatro_4x3


  В Германия работят много българи, също така и румънци, за ниското залащане . Бях си казал, че няма повече да купувам месо от Тшнис, което и го изпалнямвам, баща ми купува месо и от неговите манджи ям, иначе в Германия не ям месо. Заплатите там са 10,50€ за което не бих работил, освен ако не съм нещо закъсал, което го няма в момента.

  Румънката с часовата заплата от 10,50 беше щастлива, имаше собствено жилище, без да го дели с други румънци

 23. 23 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  [quote#19:"Helen of Bikini"][/quote] "Е, България е пудел на Германия. "

  Ти може и да си пудел. Ти си знаеш. Но със сигурност не на Германия, а на бункерния психопат.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 24. 24 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  "прагматизъм" = на клякане на Русия.

 25. 25 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4435 Любопитно

  Германия незабавно трябва да прекрати доставките на руски газ - на 100 процента !
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Германия незабавно трябва да прекрати доставките на руски газ - на 100 процента !
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  А няма ли да е по-добре Русия незабавно да прекрати

  наливането на германски и от ЕС евро в бюджета си

  представляващи цената по която продава газа си в Европа

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на har30841771
  har30841771
  Рейтинг: 86 Неутрално

  До коментар [#25] от "Hawaii":

  САЩ иска Германия да купува от САЩ втечнен природен газ, при втечняването се изисква 10% електроенергия.

  За смотаните тръби вече са инвестирано 25 млр.€ и няма връщане обратно. Ако Германия спре строежа на газовата пипелина, ще трябва от данъчни приходи сама да плаща строежа.

  Като си четох мнението, макар не мое, ми се стори , като собствено.

 28. 28 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 742 Неутрално

  “Междувременно мнозина от експертната общност и международната преса хранят надежди за възход на германската Зелена партия, чиято външнополитическа програма повече съответства на техните очаквания. “

  Дано Зелените спечелят и да натикат в ъгъла ( или в затвора )проруските корумпета , шрьодеровци и путински пудели от CDU/SPD и да унищожат руския корупционен газопровод

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 29. 29 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 20 Весело

  До коментар [#13] от "har30841771":

  В България цената на регулиран пазар е най-ниската в ЕС.

  Спри да пишеш глупости като цяло.

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 30. 30 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Има една проста истина: Европа ползва суровините на Русия и в замяна си пласира произведените стоки, което е предпоставка за чудесни отношения. Това бърка плановете на американският ни партньор, но той не може да отмени изгодата от тази ситуация. Очевидно политиците не могат да преодолеят тази колизия и не виждам как ще я променят.

 31. 31 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#10] от "observador": Трябваше Германия да се махне от ЕС, а не Великобритания!!!
  —цитат от коментар 16 на quatro_4x3


  Имай търпение.

 32. 32 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#16] от "quatro_4x3":

  Великобритания е минало. Англия излезе, и то правилно, защото са много различни от нас и играта на развален телефон през Ламанша изобщо не помагаше на никой. Шотландия ще си се върне вероятно до 10-20 години, както и лиспващото парче от Ирландия.

  В сферата на научната фантастика, бих искал да заменя Германия с Австралия : )

  В реалността, за страни като България, никак не е зле ако например Варшава, Мадрид и други страни имат повече глас в ЕС, понеже нашите нац. интереси много по-често се покриват с техните, отколкото с тези на Германия, Франция или Англия.

 33. 33 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#6] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  Германия балансира потреблението си от АЕЦте на Франция. Както Австрия от унгарската Пакши.

  Който има пари, може да си го позволи.

  Но най-голямата тъпотия би било България да НЕ построи нови ядрени мощности. Ще затрием енергетиката си и ще опрем да внасяме ток от Румъния и Турция.

  Или токът ще поскъпне толкова рязко, че ще ни върне 20 години назад икономически.

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 34. 34 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Много добра статия според мен , за съжаление веднага си личи че не е от български автор.
  —цитат от коментар 4 на Jalis Ironhammer


  Не мисля. Статията е тенденциозна и пренебрегва редица факти, извеждайки преднамерено погрешни внушения. Политическа статия, не аналитична.

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 35. 35 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4144 Неутрално

  Някои си мислят за германците , че не са наясно с...интересите си.

 36. 36 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4435 Любопитно

  Но най-голямата тъпотия би било България да НЕ построи нови ядрени мощности. Ще затрием енергетиката си и ще опрем да внасяме ток от Румъния и Турция.Или токът ще поскъпне толкова рязко, че ще ни върне 20 години назад икономически.
  —цитат от коментар 33 на Ша Шчупат държавата на Пеевски


  Пишеш така все едно да произвеждаш ток от ВЕХТИ РУСКИ АЕЦове
  е безплатно
  Ама НЕ Е БЕЗПЛАТНО !
  Дори напротив - МНОГО СКЪПО Е и то БЕЗ да се калкулират
  НАЙ-ГОЛЕМИТЕ РАЗХОДИ - тези по СЪХРАНЯВАНЕТО НА

  РАДИОАКТИВНИТЕ ОТПАДЪЦИ

  КОИ град или село ще са съгласни земята им да се превърне в БУНИЩЕ
  където да се съхраняват РАДИОАКТИВНИТЕ ОТПАДЪЦИ от АЕЦ !

  И после - ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ВНОСА НА ТОК би бил по-скъп
  ОТ ЧЕРВИВОТО С КОРУПЦИОННИ СХЕМИ производство на ток
  от РУСКА АЕЦ !

 37. 37 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#6] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  еко талибаните са агенти на Путин

  гошо
 38. 38 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4435 Любопитно

  До коментар [#25] от "Hawaii":САЩ иска Германия да купува от САЩ втечнен природен газ, при втечняването се изисква 10% електроенергия. За смотаните тръби вече са инвестирано 25 млр.€ и няма връщане обратно. Ако Германия спре строежа на газовата пипелина, ще трябва от данъчни приходи сама да плаща строежа.Като си четох мнението, макар не мое, ми се стори , като собствено.
  —цитат от коментар 27 на har30841771


  САЩ не иска от Германия нищо

  Ако САЩ рекетираше като Русия щеше не само да иска Германия
  да купува само и единствено втечнен газ от САЩ ами да иска

  ГЕРМАНИЯ ДА Й ПЛАТИ ПОСТРОЯВАНЕТО НА ТАНКЕРИТЕ с които
  САЩ да й доставят втечнения газ

  Така както РУСИЯ ИЗРЕКЕТИРА БЪЛГАРИЯ ДА Й ПОСТРОИ ЗА СВОЯ СМЕТКА
  ТУРСКИ ПОТОК до СЪРБИЯ

  САЩ искат само и единствено ДА СТОПИРАТ СЕВЕРЕН ПОТОК 2
  като ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ НА РУСИЯ нямащ нищо общо с икономиката

 39. 39 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2735 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  И да се отоплява от ВЯТЪРНИ ПЕРКИ :) Одобрявам , Грета ли ще духа ?:)

 40. 40 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2735 Неутрално

  До коментар [#3] от "Петър Самсонов":

  Е, затова има такива умни ГЕО.., за да просветлят германците и нас простите българи. Предполагам коментарите от България се сменят на 5 минути , а тя си води бележки :)

 41. 41 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2735 Неутрално

  До коментар [#37] от "гошо":

  Мдааааа.......... Гретито отдавна е вербувана, така стават тия неща :)

 42. 42 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 20 Весело

  До коментар [#36] от "Hawaii":

  Ей Капсилока,

  Ти пишеш за неща, които Ептен на са ти ясни.

  Руските реактори ВВР са си съвсем ок и като технология и като безопасност. Това го казват всички ескперти, тъй чи ти НЕ ВАЖИШ с твоите истерични капсове.
  Купили сме ги, трябва да ги използваме. Освен ако ти не извадиш едни 500 млн. евро да покриеш цената.

  Да не мислиш,че технологиите за ядрени реактори се сменят през 2 години?

  Технлогията за нашите реактори е почти същата, която ще прилагат и Финландия, Унгария и Турция - всички ще строят с АЕЦ с руски реактори. Да не би да разбираш повече от всичките им инжинери накуп, а?

  Атомната енергия Е и ЩЕ остане НАЙ-ЕВТИНАТА и НАЙ-ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТА БАЗОВА ЕНЕРГИЯ!

  Ако не си чувал, използваното гориво МОЖЕ ДА СЕ ПРЕРАБОТИ И СТАВА БЕЗОПАСНО ЗА СЪХРАНЕНИЕ.

  Може да договорим руснаците да си взимат обратно. Това изобщо не е ПРОБЛЕМ.

  Я обясни защо ток от собствен АЕЦ ще ни излезне по-скъпо от внос на ток от турски АЕЦ, пак строен от Росатом?

  Може и да обясниш прдварително по кое договорно задължение за строеж на нова ядрена мощност ще има корупция, ако може с имена и числа.

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 43. 43 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  Кои факти пренебрегва? За Лашет например веднага след избора припомниха с притеснение негови коментари за Русия и Сирия.
  Мислиш че няма да е канцлер?

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 44. 44 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 20 Весело

  До коментар [#36] от "Hawaii":

  И по принцип съм казал кибиците, ако не живеете в България да не се обаждате за неща, които нито са ви ясни, нито ще ги плащате.

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 45. 45 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#28] от "Al Tikvone":

  На 14-ти март има регионални избори в BADEN-WÜRTTEMBERG и там според последните проучвания изглежда Зелените водят с 32% към 28% за партията на Меркел. Но на национално ниво засега няма такава тенденция:

  https://www.politico.eu/europe-poll-of-polls/germany/

  Миналия март разликата между Зелените и CDU беше само 5-7 пункта.
  Има надежда да се избегне Лашет, но може би е рано да се каже колко е истинска.

 46. 46 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Имам въпрос: вас ист дас ЕСВП?
  ВП Владимир Путин ли е?
  Или ЕС - ВП = Вечна дружба?

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 47. 47 Профил на har30841771
  har30841771
  Рейтинг: 86 Неутрално

  До коментар [#42] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  "Технлогията за нашите реактори е почти същата, която ще прилагат и Финландия, Унгария и Турция - всички ще строят с АЕЦ с руски реактори. Да не би да разбираш повече от всичките им инжинери накуп, а?"

  Във Википедия не се чете така.

  Япония с малката си територия имат 52 атомни електроцентрали.
  Аз работих в Германия при фирмата, На месец бях към 8 часа работещ.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#5] от "samoedin":

  Напротив, според мен немската политика спрямо Русия е най-прагматична и правилна. Основана на вековен исторически опит и знания. В Германия отлично си дават сметка например, че скоро се задава една след-путинова Русия, с която също ще трябва да се разговаря някак. И тази следпутинова Русия е по-добре да се опитаме да помогнем да бъде по-малко путиновска, вместо да захранваме с материал последователите на Путин.

  Или както каза и френският въшен министър, Русия винаги си е била там, няма да отиде никъде за наше удобство и за това трябва да се намери начин да се разговаря с тези хора.

  А някои истерични балкано-полски другари верват, че ако викат достатъчно силно слава на Ю ЕС ЕЙ, точно както викаха едно време слава на Ес Ес Ес Ер, Путин ще вземе да премести Русия някъде в Космоса и проблемите им ще се решат.

  Путин върви към залез, военната реформа в руската армия изостана и излезе ивън всякакви срокове, Русия не е военна заплаха и няма да има условия за военен конфликт с Нато вероятно до края на режима на Путин.

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 50. 50 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2735 Неутрално

  До коментар [#14] от "quatro_4x3":

  И правилно ! Берлин -Москва - Пекин е добър пакт ...Защо Германия трябва да издържа различни ЛЕШПЕРИ ...или да дава пари на тотално откачилата Полша ?:) В историята между двете страни няма само войни , а и много приятелство . Германската империя започва възхода си с помощта на Русия, а в общите войни винаги е печелила. Едва ли има друга Европейска страна с толкова внимание от Русия. Не трябва да се забравя ,че Русия стартира като немски проект , а има и няколко императора с германска кръв . Искането да се заличи държавата Германия бе спряно от СССР и Сталин , а Горбачов се съгласи на обединение ...въпреки протестите на Англия и Франция..тези неща не се знаят ?? :)

 51. 51 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4598 Неутрално

  Ще почнете да се сещате какви бели стори другарката Меркел за ЕС и за цяла Европа, но вече е късно...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 52. 52 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":Кои факти пренебрегва? За Лашет например веднага след избора припомниха с притеснение негови коментари за Русия и Сирия. Мислиш че няма да е канцлер?
  —цитат от коментар 43 на Jalis Ironhammer


  Пренебрегва например това, че дефицитът на немската външна политика, когато опре до баланс между сигурност и търговски отношения, страда от дефицит спрямо всички, не е специално отношение към Русия. Просто комплекс на немските политици, идващ от рзгрома на Германия след ВСВ и тежките години на възстановяване.
  Когато в Германия дойдат нови лица (тип ала Макрон), необремени от този комплекс, може да видим една по-активна и гъвкава Германия на световната сцена.

  Абсолютно по идентичен начин Германия си затвори очите, когато стана ясно че американските служби подслушват Меркел и други немски политици. Мега скандал, който беше заметен, щото щеше да стане "малко леко неудобно" в отношенията с Големия брат.

  Както писах, преекспонира се и военната заплаха от Русия за Европа и Германия. Такава няма. ЗА това и немците не си дават зор да се въоръжават до зъби и да купуват американски оръжия както му се искаше на Тръмпи.

  Дори и "Зелените" не биха се съгласили на такива безумни разходи без видима причина за това. Все пак всички немци са еднакви като опре до пари.

  Руските военни демонстрации и дрънкане на оръжие по границите на Нато са толкова нелепи, колкото и заплахите на Сащ как щели да си изтеглят войските от Германия.


  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 53. 53 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 44 Неутрално

  И защо Германия и Русия трябва да се вълнуват от укрите? Само питам.

 54. 54 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  [quote#31:"Литекс се преименува на ЦСКА минус София"][/quote] "Имай търпение."

  Какво търпение да имам?! Великобритания няма да е по-зле извън ЕС. Откакто излязоха паундът се вдигна с 10 стотинки, а всички очакваха да падне. Британците никога не си оставят колата в калта!
  Като "лидер", Германия като нищо може да завлече целия ЕС в същата кал, с външната си политика на сплуто мекотело. Зле и се отрази топлото и сигурно местенце под американското крило!
  Накрая може да стигнем до там ЕС, без Германия(мисля, че ролята на пасивната Германия е не малка за брекзит), да кандидатстваме за членство в Обединеното кралство. :)

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5866 Весело

  Германия незабавно трябва да прекрати доставките на руски газ - на 100 процента !
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  И 40% от тук живеещите зимата ще тракаме със зъби!

  Прагматизъм е вълшебната дума, критикуваме, обаче се греем!

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 787 Весело

  2045та година... Руснаците отново са обкръжили Берлин...
  Пиян руски мужик се провиква:
  - Немецо, предай се!!!
  А в окопите група араби си приказват:
  - И сега откъде да им намерим немец, та да им го предадем?
  ---
  Лавров докладва на Путин:
  Лавров:
  - Снощи в Лондон са изнасилили Тереза Мей!
  Путин:
  - Русия ли обвиняват или само мен?

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 60. 60 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3781 Неутрално

  До коментар [#49] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  Уважавам всяко мнение, но с такава политика " следпутинова Русия" няма да видим скоро, да не говорим, че далеч по - реалния сценарий е " следмеркелова Германия", която обаче с такова мекотело за наследник на Меркел няма да кажа на какво ми прилича ! От чиста проба благоприличие !

 61. 61 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#60] от "samoedin":

  Жалко, че не може да стане по-добра дискусия тук.
  Риториката на Путин отпреди 10-15 години спрямо днес много се е променила. Финансовата криза и срива на цените на петрола охладиха мераците му за по-войнствена политика.

  Все пак Путин ще стане скоро на 70. Той си е вече дедушка и ми се струва, че се е кротнал доста и мисли повече как да си осигури спокойни старини.

  Германия не може да бъде някакъв европейски вожд и да задава тон на европейската политика спрямо Русия, да не я надценяваме. Големите държави в ЕС като Франция, Италия, Полша няма да се съгласят, дори малките като Швеция и Финландия имат собствена стратегия за Русия и няма да следват идеите на Германия, ако не съвпадат с техните.

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 62. 62 Профил на msb04694227
  msb04694227
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Проблема на Германия и останалите развити европейски държави е много ясен - нямат суровини и енергийни ресурси, каквито Русия има в изобилие. Взаимоизгодно е да се търгува с Русия, но това икономически не е изгодно за САЩ. Едно е да чакаш да ти дойде кораба с шистов газ от другия край на света, друго е да дойде газта по тръбата от Сибир. Приказките за човешки права и демокрация са вятър и мъгла, каквито бяха и приказките за загнилия капитализъм. Брекзит потвърди твърденията на Чърчил, че са важни само интересите. Безкрайно е лицимерието на Запада!

 63. 63 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  Истината е ,че политическата кариера на Меркел завършва с пълен провал относно европейската сигурност, а кликата на германските концерни, която извади тази безлична лелка с тъмно гедерейско минало от нищото, за да бъде удобен инструмент в ръцете им, относно далаверите им с Путин, Китай и Турция, продължава да налага неадекватни решения, както в Германия, така и вътре в ХДС-ХСС.
  Ето основните и провали с тежки за европейската сигурност последици ":
  - Отказът да бъдат подкрепени Грузия и Украйна за членство в НАТО през 2008 г в Букурещ, за да не бъде дразнена Москва. Резултат- руската агресия в Грузия, анексията на Крим и окупацията на част от Донбас.
  - Решението за строеж на Северен поток 2. Нанасяне удар по сигурността на Украйна, Полша и прибалтийските републики и даване на инструмент на Русия за икономичесо и политическо влияние в региона и целия ЕС.
  - решението да се подаде на шантажа на Ердоган с политиката на "отворени врати" към хиляди емигранти, умишлено тласнати от него в Европа, както и неадекватните решения за "емигрантски квоти" . Резултат- възход на десния популизъм и евроскептицизъм, укрепване на режимите на Орбан и идването на власт на популисти в Чехия , Словения и Италия.
  -допускане на безкритично и несъобразено с европейската сигурност
  икономическо проникване на Китай в Европа, оето нанася ущърб на европейската икономика.
  - непрестанно и последователно спъване на всякакви опити за налагане на по-сурови санкции срещу режима на Путин, в резултат на което той става все по-нагъл и агресивен, а във вътрешнополитически план все по-диктаторски и репресивен.
  - по отношение на България- пряко участие в създаването на мутро-милиционерската партия Герб и признаването и за дясна, както и защита до последно на корумпираното му, пропутинско и проердогановско управление, базирано на кражби на еврофондовете и полицейщина, довело до икономическа стагнация, засилване на руските и турски позиции на Балканите,както и на дискредитация на дясната идея и на образа на ЕС като блюстител на правото и като гарант за девократичното и развитие.
  С една дума, като се тегли чертата се вижда едно управление на Германия и ЕС, подчинено изцяло на финансовата далавера на крупни икономически играчи и подкопаващо сигурността ,стабилността и демокрацията в ЕС като цяло.

 64. 64 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#61] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  "Все пак Путин ще стане скоро на 70. Той си е вече дедушка и ми се струва, че се е кротнал доста и мисли повече как да си осигури спокойни старини."

  Последните развития показвта точно обратното. Престъпен диктаторски режим като неговия може да се крепи единствено на агресия.

 65. 65 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#62] от "msb04694227":

  Ами страни като Полша и Литва си решиха проблема и си получават газ по този начин. Само, че някой в Германия иска да върти далавера ,купувайки евтин газ от Русия и препродавайки го двойно и тройно.
  А иначе кое е по-добре да си купиш евтина стока от някой бандит, който винаги след това ще почне да те изнудва или да ти направи мръсотия или по-скъпо от някой ,който държи на правилата. В живота като цяло винаги важи максимата, че евтиното излиза скъпо.

 66. 66 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#35] от "Николай Бучков":

  В 21 век, когато си изправен пред икономически колоси и глобализацията върви в пълен ход, да си мислиш, че можеш самостоятелно да си играеш на шикалки е глупаво и опасно. Още повече политическата визия и стратегия винаги е била слабото място на германците, колкото и в икономически план да са поддържали висок стандарт. Двете световни войни, както и гениалните идеи на германския елит да бъдат финансирани и вкарани във властта ненормалници като Ленин и Хитлер ,с възможни най-тежки последици за континента и света ,го доказват.

 67. 67 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#62] от "msb04694227":

  "Брекзит потвърди твърденията на Чърчил, че са важни само интересите. "

  В случая с Брекзит, както го доказва последвалото развитие, интересите на Великобритания, не само че не бяха защитени а бяха потъпкани в интерес на една съмнителна шайка обединила местни финансови търгаши, руски олигарх(уж скъсал с Москва) и отвъдокеански мошеници промотирали чучелото Тръмп.

 68. 68 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 621 Неутрално

  В Европа вече мъжество няма. Топки не останаха. Ялова, мека и беззъба политика а Русия разбира само от твърда сила и силни характери!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 69. 69 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Аз не виждам статия за протестите в Испания, там може да свалят правителството, но тук няма да се появи и думичка. Не знам къде се покриха "анализаторите" от ареста на Навални. Те спокойно могат да копи пейстнат статиите си за навални за да защитят правото на демократично изразяване на задържания рапър в Испания. Но те гузно мълчат, потъпкването на демокрацията в западните общества е приемливо, на изток е напълно забранено!

  Другата възможна причина е липсата на грантове за статии за събитията на запад. Червея излиза от дупката само когато е примамен с грантче.

  Също много показателна е липсата на декларация от Захариева, която да осъди действията на полицията срещу протестиращите в Испания и още една декларация за неправомерното задържане на рапъра. Двойния стандарт на западните "демокрации" е очеваден. Когато протестиращ удря полицай и е задържан в Русия, това е полицейско насилие и произвол, липса на демокрация и т.н. Когато обаче някой в България, Испания, Франция, Холандия, САЩ или Англия удари полицай и е задържан или убит (ако е в САЩ) тогава няма проблеми, нападателя е терориста, а полицията си е свършила работата...
  Това е то демокрацията - правото да тълкуваш събитията както ти оттърва!

 70. 70 Профил на SerenaLipuma
  SerenaLipuma
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Германия е окупирана държава. Щатите няма да мръднат оттам. Няма да се изнесат, както направиха руснаците. Това е реалността. Останалото е мъгла и блаблабла.

 71. 71 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2215 Разстроено

  Поредният текст на ЕСВП, писан с верноподанически поглед към Вашингтон.
  Жалък слугинаж....

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 72. 72 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#68] от "пустиняк":

  Европа вече мъжество няма. Топки не останаха. Ялова, мека

  Това го разбрах когато не направи нищо срещу Ислямска Държава, която избиваше, режеше глави на на европейските граждани в Франция, Испания и Белгия и ако не беше Путин да ни спаси никой не знае как щеше да свърши това

 73. 73 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Ех Густав, Густав... Не знаеш български! "ще се затрудни трудно"

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#63] от "antonio_vivaldi":

  Поздравления. Много точен коментар.
  Меркел наистина стори много, много зло на Европа като често поставя чуждия интерес пред европейския. Също съм на мнение, че без глупавите решения на Меркел, нямаше да има т.н. "крайно-десни" националисти, понеже тези партия се хранят най-вече само от миграцията.

  Грузия е много тъжен случай (тези дни отново влезе в спирала от събития) и както уместно припомняте, грузинската кръв по ръцете на Европа е отново на Меркел.
  Когато и да си тръгне тази жена, все ще бъде късно.

 80. 80 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#61] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  "Все пак Путин ще стане скоро на 70. Той си е вече дедушка и ми се струва, че се е кротнал доста и мисли повече как да си осигури спокойни старини."

  Донякъде съм съгласен с Вас. Русия вече не е огромна заплаха нито военно, нито икономически. След 2010-2015 са по-скоро регионална, а не световна сила.

  Но проблемът е колкото в глупавата и безидейна политика на Меркел, толкова и на още по-глупавата и безидейна политика в Кремъл. Те нямат визия, план, приоритети - нищо. Иначе щяха да си изиграят картите с Борел по много различен начин. Щяха да работят по някакъв нов модел за новите реалности.

  Най-голямата заплаха за Русия, както и за ЕС, е един още по-силен Китай. Но Кремъл още живее в 1980-1990 когато те бяха истински фактор и явно си вярват, че безсисленото противопоставяне с Европа им е по-важно от тяхната собствена сигурност (Русия е на кръстопът, колкото и ние; някой трябва да й пре-инсталира теле-комуникациите и лъжата колко близка й е Китай е само за вътрешна пропаганда).

  Голямото "оръжие" на Русия - нейните полезни изкопаеми - също няма как да спасят режима след 2030-2035, понеже цената им продължава да пада, а търсенето да намалява. Много страни сами ще произвеждат над 50-70% от енергията си, а за останалите 30%, които засега възобновяемите не могат да покрият, Русия не е единствен доставчик.

  Изкопаемите горива са минало и страната, която го разбра по-добре е Китай. Независимо дали промяната на климата е заради човека или не, много по-умно е (екологично, повече суверенитет за всяка страна) да се произвежда от възобновяема енергия. Страните от ЕС до 2030-2040 ще произвеждат сами значителна част от енергията си и ще купуват много по-малко газ. А Русия не е единствен доставчик за това свиващо се търсене.

  Китай като много по-умна страна, стана лидер във повечето технологии за възобновяема енергия и печели от тенденцията. Русия междувременно инвестира не в тези технологии, а в пропаганда как няма алтернатива за изкопаемите горива, безсмислени спорове дали промяната на климата е човешна дейност или не (просто няма значение). Глупаво. Също като пропагандата, която повтяря на руснаците, че Китай е тяхна братска страна. Китай с евтините си възобновяеми източници и 5Г взема на Русия доходите от горива и националната й сигурност. Китай е най-опасната страна и за Кремъл, и за ЕС.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  Германия има слабост към Русия още от 1970-те години заради газовите доставки, но ми е чудно защо Франция подкрепя руснаците. След като двата двигател на ЕС имат непоследователна политика към сибирската мечка, много ясна, че почитателите на реал-политиката в Кремъл ще започнат да си разиграват коня. И те наистина го правят. Геронтофилският азиатски режим разбира само от дълбоки и последователни санкции. Пък нека тогава да си ядат танковете и ракетите.

 99. 99 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#69] от "otrqdnik":

  " Когато протестиращ удря полицай и е задържан в Русия, това е полицейско насилие и произвол "

  Кой от протестиращите в Русия е удрял полицай ? Напротив- насилието беше срещу мирно протерстиращи, които не само че бяха бити и арестувани, но и тормозени допълнително в милиционерските участъци- оставени без храна и вода, душене с книжни кесии, заплахи за изнасилване и т.н.

 100. 100 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3257 Неутрално

  До коментар [#10] от "observador": Трябваше Германия да се махне от ЕС, а не Великобритания!!!
  —цитат от коментар 16 на quatro_4x3


  ВБ е непотъващ /формално/ американски самолетонасач. И да се махне, и да не се махне, все тая. Германия е нещо различно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK