Новите бедни, които ще решат изхода от изборите

Колкото по-зле изглеждат нещата, толкова по-добре за политиците.

© Юлия Лазарова

Колкото по-зле изглеждат нещата, толкова по-добре за политиците.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Обикновено ферментът на фрустрацията кипва там, където бедността е сравнително отскоро и се появяват "новите бедни".


Ерик Хофър, "Истинският вярващ" (1951)
Бедността е онова, което се измерва като бедност. Иначе "тя не е порок, а голяма свинщина", както гласи един руски каламбур от края на XIX век. Това състояние е толкова неприятно, че в класическата икономика се предполага, че малцина не биха се старали да се измъкнат от него. Затова икономистите от онова време се интересуват от богатството на народите. Вниманието към бедността винаги е било политически феномен, свързан с търсене на обществена подкрепа.


Новите бедни във всички общества са двигател на обществената промяна. Дори и да има общо намаляване на бедността, съревнованието за гласа на избирателите издирва губещите от едно или друго стечение на обстоятелствата, за да ги мобилизира за промяна.


Ако броят на тези хора е по-малък, отколкото при предишните избори, налага се те да бъдат произведени. Като самочувствие и възприятие, не задължително в действителност.


Какво означава да си беден днес


Предизборната ситуация през 2021 г. се различава от изборите след 2001 г. досега по това, че сега наистина ще има нови бедни. Положението няма да бъде сведено до мизерия. Дори когато се е случвало да се стигне до нея, като например през 1996 - началото на 1997 г., обществената промяна се е случвала поради обстоятелството, че обедняването е относително скорошно. И недоволството е по повод загуби, които са се случили неотдавна.


Ако постоянно мизерствате, вие нямате много време да се занимавате с обществени дела. Но ако сте недоволни от загуби от миналата година, ако бедността е временна, е възможно да потърсите отдушник в някаква обществена деятелност. И изборите дават прекрасна възможност без много усилия, с едноактно действие, да подкрепите някой, който обещава бърза промяна към по-добро.


Естествено е при спиране на стопанския живот хората да губят доход. Но дори според изчисленията на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ през 2020 г. семействата, които не могат да си позволят "издръжка на живота", каквото и да означава това понятие, намаляват от 68% на 65% от домакинствата в страната, въпреки че самата издръжка се увеличава, макар и с малко.


Издръжката на живота според ИССИ не е бедност по някой от известните в статистиката критерии. Независимо дали вземаме за ориентир Националния статистически институт (НСИ), Евростат, Световната банка или Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). През 2020 г. издръжката на живота според КНСБ е 2542 лева на месец или 635.5 лева на човек от четиричленно семейство. Тези пари са доста повече от онова, което се смята за национален критерий за бедност. През 2020 г. според приетия от правителството праг за бедност той е 363 лева.


ИССИ никога не е разяснявал ясно методиката, по която се изчислява издръжката. В дъното й обаче е възгледът на Карл Маркс от "Покупка и продажба на работна сила" (глава 6 на "Капиталът"). Проблемът не в използването на този възглед, а в това, че трудовият договор не е за покупко-продажба на работната сила, а договор за нейното преотстъпване за ползване при определени условия и за определен период от време.


Затова в изчисленията на ИССИ не се вземат предвид много обстоятелства. Колегата Явор Алексиев преди три години преизчисли техните замервания, сравнявайки ръста на разхода от 2008 до 2018 г. (31%) с ръста на средната месечна заплата (119%) и се оказа, че ако в началото на периода 44% от домакинствата са могли да си позволят издръжката, то в края му техният дял е 73% от всички домакинства.


Номерът с новината обаче е, че се слага много висок праг, не се отчита действителен брой на членовете на домакинствата, вътрешно семейното преразпределение, страничните доходи (от икономиката на бурканите през безплатната работа на роднини до рентата от собственост) и динамиката на цените на активите, с които те разполагат.


След като е направено това упражнение, начинът, по който се е стигнало до левовия израз на издръжката в предизборна обстановка, бива забравен.


Кандидатите от различните партии имат свободата да се позовават на резултата от сметките, трудно е да се преизчислява на глас, а и никой няма да слуша.


Правителствата правят нещо подобно. Всяка година те преизчисляват линията на бедност нагоре (защото нарастват доходите). Това става по методика на изследванията на работната сила на Евростат. Но критериите, по които са правени изчисленията преди 20 или 10 години, са забравени и се изисква специално усилие да бъдат намерени и разбрани. Избирателите нямат нито желание, нито време, нито пък им е занятие да правят това.


Колкото по-зле изглеждат нещата, толкова по-добре за политиците. Те биват избирани, защото се позовават на способността си да "оправят нещата" и обещават да сторят именно това.


Предизборните стратегии


През 1997 г. най-приложимият за България критерий за бедност е този на Световната банка и ООН за крайна бедност - 1.9 щатски долара на ден на човек. През 2020 г., понеже правителството е вдигнало прага спрямо предишната година с 12 лева, критерият вече е 7.5 щатски долара, или приблизително 6.2 евро на ден.


През 2021 г. според разменния курс за деня вече става дума (след едно скорошно увеличение от 6 лева) за 7.6 щатски долара, или 7.3 евро на ден.


Сравнението на 2019 г. с критерия от 1997 г. би показало намаляване на дела на бедните в България от около 26 пъти (точността зависи от разменния курс, който се смята за постоянен).


Това е крайно неудобно за участващите в избори сравнение. Защото за периода 1998 - 2021 г. през всяка изборна година се оказва, че статуквото е по-добро от предишното положение на нещата.


Остава сравнението с бъдещето. То не е известно със сигурност. И колкото по-зле изглежда настоящето, толкова по-лесно и достоверно в очите на избирателите изглежда обещанието нещата да се оправят.


Предизвикателствата са донякъде различни за политиците от правителството и техните конкуренти за изборите за нов парламент.


- Конкурентите през 2021 г. ще убеждават избирателите, че положението им се е влошило през миналата година. И ще бъдат прави.


- Политиците от управляващата коалиция ще доказват, че са допринесли да се избегне най-лошото и че са предпазили от обедняване възможно най-много хора. Те също ще са прави. Но тук очевидният проблем е, че никога с 50 милиарда лева (колкото е приблизително бюджетът с резерва и новите заеми) не можеш да спасиш всичко в икономика за 110-120 милиарда.


Иначе казано, проблем на статуквото в политиката на 2021 г. е да обясни защо не може да помогне на всички.


Колко ще са все пак новите бедни


Представянето на ползи за "всички" е винаги най-големият и никога нерешим напълно проблем в политика. Според изказа на бившия финансов министър Владислав Горанов от март миналата година правителството не може да помогне на "маргинализираните групи" хора, които работят за себе си. Според интервю на социалната министърка Деница Сачева от началото на февруари тази година по принцип е невъзможно да се помогне на хора, които са "недобросъвестни данъкоплатци" - нямат трудов договор, работят за себе си или на сезонни договори или в чужбина.


Подробният анализ бързо може да докаже, че основна причина за маргинализиране и недобросъвестност на данъкоплатците е самата правителствена политика от много години насам, най-често подкрепена от синдикати и работодатели. Но тук е важно да видим колко са "недобросъвестните" и "маргинализираните" и какво се случва с тях.


По последни данни на НСИ работещите за себе си са 960 хиляди, 80-85 хиляди са "обезкуражени" да търсят работа, 350 хиляди са извън заетост-образование-обучение. Към тях трябва да се добавят около 80 хиляди без гражданска регистрация и около 150 хиляди завърнали се от временна работа в чужбина. Което прави приблизително 1.6 милиона души.


Ако всички тези хора живеят с 500 лева на месец, приносът им към централния бюджет вероятно е 1.8 милиарда на година само по линия на ДДС. Ако живеят с доход, равен на правителствено определената линия на бедност (369 лева) - приносът ще е 1.1 милиарда. А ако е вярно изчислението на издръжката на живота от ИССИ - то приносът им би бил 1.9 милиарда приход от ДДС (без да се смята облагането с акцизи на пиенето и пушенето).


За сравнение, схемата за субсидирани заеми за физически лица на Българската банка за развитие (ББР) е за 144 милиона лева (приблизително толкова правителството, което и да е то, ще изразходва на един астрономически ден през тази година) и се разглеждат заявления на 47 хиляди души.


Делът на бедните по критерия крайна бедност ще се увеличи на 1.8-2% от населението. А на тези под националния праг на бедността - от 22.6% през 2019 г. на 29.4% в началото на тази година.


При българите бедните по този критерий ще са най-малко - 21.7% (от 16.7% преди COVID-19), т.е. новите бедни вероятно ще са 5%. При турците - 40.1%, увеличение от 8.5%. При циганите положението е доста по-неблагоприятно: през 2019 г. от тях 64.4% са под националния праг на бедност, в началото на тази година вероятно са 83.7% - разликата е 19 на сто.


Тези разлики в процентите са новите бедни. И те са резервът от избиратели, които вероятно ще решат изхода от парламентарните избори.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (134)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Големият проблем не е че си беден сега или за месец два , проблема е че няма светлина в тунела и ще става все по лошо. Най високата корупция в ЕС ,ни прави и най бедните в ЕС.

 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Общи приказки ниво пазара в Илиенци. Уж ИПИ, а няма теза, няма обосновка, няма разбивка и оттам анализ. Икономиката борави с реални данни, не с имагинерни.

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  ДПС се заканва да стане първа политическа сила в Монтанска област. Местни активисти внушават на българи и роми, да приемат реалностите и да участват в победата.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  ,,През 2020 г. издръжката на живота според КНСБ е 2542 лева на месец или 635.5 лева на човек от четиричленно семейство. Тези пари са доста повече от онова, което се смята за национален критерий за бедност. През 2020 г. според приетия от правителството праг за бедност той е 363 лева”

  Разликата е космическа!...

 7. 7 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":


  Красен Станчев никак не ви е виновен че за 11 години ГЕРБ НЕ УСПЯХА ДА ИЗРАВНЯТ МРЗ да бъде като в другите европейски страни

 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4199 Любопитно

  ДПС се заканва да стане първа политическа сила в Монтанска област. Местни активисти внушават на българи и роми, да приемат реалностите и да участват в победата.
  —цитат от коментар 4 на cinik


  Не искам да звуча негативно, но си мисля наблюдавайки от разстояние, че ДПС ще се завърнат във властта. То те и сега си управляват чрез пешките, но този път ще стане явно май....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":

  Аз пък си мисля че ДПС ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ след репортажа за Росенец!

 10. 10 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 920 Любопитно

  До коментар [#1] от "svoboden":

  Какво налага тук да се пропагандират поръчкови сайтове като Свободна Европа?
  —цитат от коментар 1 на svoboden


  Че кой те кара да ги четеш?
  Бягай при Раша тудей!

  Там ще си толкова "свободен", колкото маломерното царче, благоволи!

 11. 11 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Какво налага тук да се пропагандират поръчкови сайтове като Свободна Европа?
  —цитат от коментар 1 на svoboden


  Има други медии, които не пропагандират поръчкови сайтове. На твое място бих се насочил натам.

 12. 12 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Едно време Роналд Рейгън беше казал : " В Америка е беден,само който иска да е беден ". У нас ,горе -долу същата работа.Работи ли ти се,искаш ли да се развиваш,да се дообразоваш ,няма да си беден.

 13. 13 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4199 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":Аз пък си мисля че ДПС ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ след репортажа за Росенец!
  —цитат от коментар 9 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Дано да си прав, дано, но не забравяй всичките скрити лимонки които имат навсякъде.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 14 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 52 Неутрално

  ...Уж ИПИ, а няма теза, няма обосновка, няма разбивка и оттам анализ. Икономиката борави с реални данни, не с имагинерни.
  —цитат от коментар 3 на Deaddark


  Инcтитyт за пазаpна икономика НЯМА !
  Има ФОНДАЦИЯ "Инcтитyт за пазаpна икономика" c пpeобладаващо чyждecтpанно финанcиpанe. Наpочно нe ce cпомeнава иcтинcката им оpганизационна фоpма, а ce набляга на "инcтитyт" c цeл пpидаванe наyчна cтойноcт на пyбликациитe cи. Доcта агpecивно мeдийно пpиcъcтвиe, нeобяcнимо от глeдна точка на качecтвото на пpодyктитe им.
  Докyмeнтът им за peгиcтpация:
  https://ime.bg/var/images/Min_pravosadie_certificate.PDF

  До коментар [#3] от "Deaddark":

 15. 15 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#2] от "lout66":

  Дали си беден или не, зависи от желанието!
  Ако искаш всичко, винаги ще се чувстваш беден!

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#7] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Понеже преди години беше "изравнен", а сега "рязко пропадна", нали така?!
  Чувството Ви за хумор е доста странно...

 17. 17 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Боекоо ни пази от руснаците, ще ни пази и от комунистите. И няма да има бедни:

  https://www.capital.bg/biznes/energetika/2021/02/22/4176989_turski_potok_prez_bulgariia_napolovina_po-malko_gaz_i/?ref=widget_capital

  Ей за т'ва ще си гласувам аз за ГЕРБ.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 18. 18 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#15] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Има и нешо друго. За тези 30 г. на българина вече му създадоха комплекс за бедност.
  Изпариха се ценностите възпитание, морал, взаимопомощ, семейство и тяхното място се запълни от плейемейтки, силикони, скъпи коли и курорти

 19. 19 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 883 Неутрално

  " за периода 1998 - 2021 г. през всяка изборна година се оказва, че статуквото е по-добро от предишното положение на нещата."
  Не съм съгласен с такова представяне на фактите. Това е от само гледна точка на Баце.
  Правилната база за сравнение не е какво е било по Жан-Виденово време, а какво е положението всяка година спрямо същата година в останалите държави от ЕС. Дори не Германия, Франция, и Холадния, а например Чехия, Полша, Хърватия.
  Ако погледнем сравнението с тях, всяка година, през която Баце ни води, изоставаме все повече от тях. То и от Румъния изоставае, а вече май и от Албания.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#14] от "yxy36658763":

  Станчев има доста прилична визитка, но това неопределено нещо, което е сътворил, не отговаря на никакви критерии за икономичесли анализ. Искам да видя тежестта на параметрите, а не нещо нахвърляно накуп и анализ през пръсти. Темата е сериозна и лаладжийски лакърдии не се приемат.

 22. 22 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Какво налага тук да се пропагандират поръчкови сайтове като Свободна Европа?
  —цитат от коментар 1 на svoboden


  А защо не? Какво те тревожи?
  По-добре прочети написаното и ако има нещо с което не си съгласен го сподели.

  SHADOWS of SOFIA
 23. 23 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#19] от "Камен":


  Не,правилната база за сравнение е как си живял,какво си можел да си позволиш преди 1,2,3 години и как и какво сега.Останалото са лозунги.

 24. 24 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#15] от "Tzar Vova Josei-ki":Има и нешо друго. За тези 30 г. на българина вече му създадоха комплекс за бедност.Изпариха се ценностите възпитание, морал, взаимопомощ, семейство и тяхното място се запълни от плейемейтки, силикони, скъпи коли и курорти
  —цитат от коментар 18 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Липсва ти Павлик Морозов?

 25. 25 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  До коментар [#15] от "Tzar Vova Josei-ki":Има и нешо друго. За тези 30 г. на българина вече му създадоха комплекс за бедност.Изпариха се ценностите възпитание, морал, взаимопомощ, семейство и тяхното място се запълни от плейемейтки, силикони, скъпи коли и курорти
  —цитат от коментар 18 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Хи хи. Много внимателно повдигат градуса на водата за жабата.

  SHADOWS of SOFIA
 26. 26 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  [quote#22:"Hepo"][/quote]

  "А защо не? Какво те тревожи?
  По-добре прочети написаното и ако има нещо с което не си съгласен го сподели."
  ..............
  Как да се съгласи, като пише че заплатата е скочила за 10 години със 119%?!?!?!?
  Как да си обясни, че хем има такъв ръст на заплатите, хем се пълнят чекмеджетата?

 27. 27 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":Аз пък си мисля че ДПС ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ след репортажа за Росенец!
  —цитат от коментар 9 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  ДПС, по-точно техните избиратели не гледат "репортажи".
  А които гледат – не разбират смисъла им!
  Там няма никаква надежда.

 28. 28 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Големият проблем не е че си беден сега или за месец два , проблема е че няма светлина в тунела и ще става все по лошо. Най високата корупция в ЕС ,ни прави и най бедните в ЕС.
  —цитат от коментар 2 на lout66


  И ти ли не вярваш на светлината след 04.04.?
  Христо(с) идва!

 29. 29 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#23] от "uvtest":

  При Филип Димитров бях(ме) най-добре. Може да бе млада демокрация и див капитализъм, но по-добро не е имало.

 30. 30 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 923 Весело

  Ще си позволим да коригираме автора с български принос в теорията - не новите бедни, а новите прости ще решават историята.

 31. 31 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#13] от "padrino":

  ГЕРБ държат ДПС !

 32. 32 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2315 Весело

  Какво налага тук да се пропагандират поръчкови сайтове като Свободна Европа?
  —цитат от коментар 1 на svoboden


  ...врагове на Тутраканската селищна система. Нали?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 33. 33 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  ........ся ше видиме кой КВО ше ОБЕЩАЕ.......!!!!????!!!!!.....ииии дали ше може да го ИЗПЪЛНИ.........!!!!!!.......по ПРИНЦИП ....!!!!!????!!!!!.....ВЯРВАМ САМО на ГЕНЕРАЛИ......!!!!.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 34. 34 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#23] от "uvtest":


  Това не е правилната база за сравнение, защото ние сме европейска държава и летвата я вдигнахме сами!

 35. 35 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  [quote#22:"Hepo"]
  —цитат от коментар 26 на 4ort
  "А защо не? Какво те тревожи?По-добре прочети написаното и ако има нещо с което не си съгласен го сподели."..............Как да се съгласи, като пише че заплатата е скочила за 10 години със 119%?!?!?!?Как да си обясни, че хем има такъв ръст на заплатите, хем се пълнят чекмеджетата?[/quote]

  Дохода и неговото повдигане не винаги кореспондира с покупателната способност , съпоставено с различните потребности и услуги. Но , че "имането" от две хилядната та до сега не може да се отрече. Уморително е да се спори с числа.

  SHADOWS of SOFIA
 36. 36 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  """"Новите бедни във всички общества са двигател на обществената промяна.""""" точно така е, авторът е прав , но само ако бъдат организирани !!! А има ли партия на "Новите бедни" в България?.....НЕ ! Това е и целта на "статуквото " да бъдат разединени и заблудени хората......... .....троцкизма и социализма в САЩ има милиони последователи..... В Германия, Франция, Испания, Англия и редица други европейски страни от 3 години има секции .....това е начина за обединение и координирани действия на международните работници и служители в общата борба за равенство и рационално, демократично, и справедлево използване на общественото богатство ... бизнеса вече е глобализиран, време е и работническото движение да стане глобално ! Не вярвайте на казионните синдикати и измислени "тристранки" .....има и друг път! .... Ако Искате да се присъедините към истинските социалистически ценности и да се създаде българска социалистическа секция ... Регистрирайте се ..........Партията за социалистическо равенство организира работническата класа не само в САЩ и в Европа, но и по света : реорганизация на целия икономически живот, за да служи на социалните нужди, а не само на частната печалба...... Дори и да сте решили да гласувате за БСП или друга партия, но сте наемен работник или малък семеен бизнес пак се регистрирайте на линка долу, нужно е за съжаление отново някой друг да ни организира логистично, платформено и финансово , в противен случай ще ни въртят на въртележката още дълго : "Новите бедни" във всички общества са двигателят на обществената промяна !!!!!  Регистрирайте се: https://www.wsws.org/en/special/pages/sep/us/join.html

 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Въпросът е новите бедни дали биха гласували за една политическа сила и коя би била тя.

  Ако са гласували преди за Атака, сега за кой ще гласуват? :)

 38. 38 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2266 Весело

  . През 2020 г. според приетия от правителството праг за бедност той е 363 лева.
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Стига бе!:))
  363 лева, това е 16 335 ₽. Путин смята че това е среден клас!:))))

  "Чуждестранен агент"
 39. 39 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#19] от "Камен": Не,правилната база за сравнение е как си живял,какво си можел да си позволиш преди 1,2,3 години и как и какво сега.Останалото са лозунги.
  —цитат от коментар 23 на uvtest


  Близо 70% от българите живеят с доход, по-нисък от необходимия за нормален живот.

  Останалото са лозунги.

 40. 40 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Само за избори се пише,защото партиите си рекламират своето и искат пак да докопат баницата.Властта е най-доходния и лек бизнес,само трябва да си вътре.

 41. 41 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  До коментар [#13] от "padrino":ГЕРБ държат ДПС !
  —цитат от коментар 31 на und16569194


  Да, ама обратно – ДПС държат ГЕП!

 42. 42 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2326 Весело

  До коментар [#39] от "Сенсей НАНАЙ":

  Супер !!! Значи 70 % от българите ще гласуват за ДБ ,които им обещават ,че а сменим Главния прокурор и всичко ще тръгне по мед и масло. Отваряй шампанското и почвай да празнуваш .

 43. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#31] от "und16569194":

  Тц...! Обратното е.

  Бивш tww09306483.
 44. 44 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":Аз пък си мисля че ДПС ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ след репортажа за Росенец!
  —цитат от коментар 9 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Звучи приятно за ухото, но няма да се случи и не защото аз го казвам или съм го научил от достоверен източник, а защото тези, коит са гласували досега за тях, както и новите предразположени да гласуват за тях, не гледат такива репортажи, а дори и да са видяли нещо, бързо го забравят.

 45. 45 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#39] от "Сенсей НАНАЙ":Супер !!! Значи 70 % от българите ще гласуват за ДБ ,които им обещават ,че а сменим Главния прокурор и всичко ще тръгне по мед и масло..
  —цитат от коментар 42 на uvtest


  Пак лъжеш. Никой от ДБ не е казвал такова нещо. Как е възможно, наистина, ВСИЧКО при теб да е една измислица, замислял ли си се? Защо не можеш, примерно, да цитираш някого от ДБ какво точно е казал и да разсъждаваш по казаното, а трябва да си измисляш някакви цитати.

 46. 46 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#23] от "uvtest":

  Базата за сравнение са Унгария, Чехия, Полша, Словения...! Все държави от Източна Европа. Къде са те, къде сме ние?! Ей това е базата! Лозунгите си ги развявайте в ГЕРБ.

  Бивш tww09306483.
 47. 47 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  [quote#8:"padrino"][/quote]

  Управляват чрез своя квота в ГЕРБ и патриотите, като посредник и арбитраж за уреждане на споровете при натрупване на напрежение е съветът мъдреци от генерало-сарайския КГБ-ДС мозъчен тръст. Например, 4-те министри на ДПС бяха подменени с тяхна санкция, като предпазен клапан до изборите. А след тях ще си вкарат и 8 министъра, веднъж ГЕРБДПС+Патриоти+Воля да вземат 51%

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 48. 48 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Работещи бедни, това го има само при дивия капитализъм !!!

 49. 49 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  На тия с червените знамена не вярвам

 50. 50 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  На тия с червените знамена не вярвам
  —цитат от коментар 49 на Alarmstufe: Rot


  Да, да, знаем. Ти вярваш на Боко - ученикът на Тодор Живков.

 51. 51 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#49] от "Alarmstufe: Rot":

  """""На тия с червените знамена не вярвам""""" .... смешно е това !!!! "тия с червените знамена" са по цял свят и стават все повече....... ама нямат нищо общо с нашето измислено "ляво" и пвсевдолеви олигарси .....

 52. 52 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2326 Весело

  До коментар [#46] от "Petleshev":

  Добре ,Петлешев. Остава само и да убедиш чичо Пешо ,който като се прибере от работа и си сипе ракийка,да не съпоставя как е живял преди 4 години и как сега,ами да гледа ,как им се е вдигнал стандарта за това време на Иржи или на Ищван.Пробвай,може и да ти се получи.

 53. 53 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#49] от "Alarmstufe: Rot":"""""На тия с червените знамена не вярвам""""" .... смешно е това !!!! "тия с червените знамена" са по цял свят и стават все повече....... ама нямат нищо общо с нашето измислено "ляво" и пвсевдолеви олигарси .....
  —цитат от коментар 51 на MPetr


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 54. 54 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1902 Весело

  "По последни данни на НСИ работещите за себе си са 960 хиляди, 80-85 хиляди са "обезкуражени" да търсят работа, 350 хиляди са извън заетост-образование-обучение. Към тях трябва да се добавят около 80 хиляди без гражданска регистрация и около 150 хиляди завърнали се от временна работа в чужбина. Което прави приблизително 1.6 милиона души.
  Ако всички тези хора живеят с 500 лева на месец, приносът им към централния бюджет вероятно е 1.8 милиарда на година само по линия на ДДС."

  Типичен пример на маниулация на данните- тези 960 х., които работят "за себе си" сигурно не живеят с 500 лв. на месец.
  Кой идиот ще работи "за себе си" при такъв доход?
  А те са основната група от тези 1.6 млн.
  И още- тези, които са на "временна работа в чужбина" в един момент отново се ангажират с "временна работа в чужбина"
  Като се махнат и 350 хил., заети с обучение и образование, колко остават?
  Та, викам, колкото и да се пънат умнокресливите, по линия "бедност" не могат да изсмучат що годе електорат.
  Да оставим това, че го правят в качеството си на обгрижвани от спонсора си Божков, който е особен любимец на най-бедните в България.
  Но тези напъни са индикатори за друго- те са отчаян опит да се компенсира очевадната некадърност и пълната липса на правилен политически подход към проблемите на България, за да се генерира някаква подкрепа сред населението.

  ПС Още по татово време имаше един виц , че когато Индира Ганди поискала да му покаже индийски факири, Бай Тошо й казал: "Не можеш да ме учудиш с факири, в България ги имам 8 млн. Получават заплата 100 лв., а живеят като за 1000."

 55. 55 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Праг на бедност е странно понятие. Какво влиза в него? 600 грама хляб на ден и 500 г кисело мляко на човек, но без възможност да си платим топлото зимата. Колко често трябва да си сменям палтото, за да кажа че не съм под прага на бедност? Тия неща отразени ли са при определяне на минималната работна заплата? А някой мислил ли е, че освен за себе си повечето хора живеят в семейства с по едно дете и две работни заплати трябва да стигат за 3ма човека? Как в същност трябва да се храним, колко време да спим и колко да спортуваме, за да не се разболяваме? Когато политиците почнат да се замислят за тези неща, тогава хората ще почнат да се замислят дали да гласуват по съвет или да вземат 50 лева и няколко кебабчета срещу бюлетина.

 56. 56 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  След като дълги години красен станчев се маскираше като "десен" очевидно най-после е решил да се върне към марксизма!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Абсолютно! Това се отнася за абсолютно всички от лилавата част от политическия спектър.

 57. 57 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  До коментар [#17] от "Николай Колев":

  Нищо подобно. Ти ще гласуваш за БСП(к).

 58. 58 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Ако института по пазарни неща , погледна с икономиèски категории на така наречения социализъм , ще види че покупателната възможност на българина е върната на равнище 1974 . Разбира се това не се прави , защото онова нещо е ...лошо, лошо по идеологическо определение . И какво ?:)) Развихме ли пазарната икономика ? Социлистиèскта пазарна ръка се знаеше с имена и ЕГН. Сега и невидимата пазарна ръка се знае ..., и тя е доста неприятна и лицемерна ..Къде е разликата , освен общи алабализми !

 59. 59 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Едно време философът Талес доказал, че "фолософстването" не е празна наука. За негово щастие тогава НЕ Е имало "либерални анализатори". Тези хорица превърнаха нищоговоренето в интелектуален модел.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 60. 60 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  "Сравнението на 2019 г. с критерия от 1997 г. би показало намаляване на дела на бедните в България от около 26 пъти (точността зависи от разменния курс, който се смята за постоянен)."

  Ако 1997 г. населението е било около 8 млн. и ги приемем всичките бедни, то 2019 бедните би трябвало да са абсурдните 307 хил. Само пенсионерите получаващи пенсии под линията на бедност са около 1.2 млн.

  Ако авторчето беше готвач, щеше да готви най-безвкусните манджи. Нещо такова са и статийките му... 61. 61 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  До коментар [#50] от "Сенсей НАНАЙ":

  А ние знаем, че ти вярваш на тези с червените знамена.

 62. 62 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Добре ,Петлешев. Остава само и да убедиш чичо Пешо ,който като се прибере от работа и си сипе ракийка,да не съпоставя как е живял преди 4 години и как сега,.
  —цитат от коментар 52 на uvtest


  Що си мислиш, че чичо Пешо живее по-добре?

 63. 63 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#50] от "Сенсей НАНАЙ":А ние знаем, че ти вярваш на тези с червените знамена.
  —цитат от коментар 61 на Alarmstufe: Rot


  Не знам кои са "тези с червените знамена". Но Боко го знаем кой е и знаем, че със сигурност е фен на Тодор Живков, както знаем със сигурност, че ти си фен на Боко.

 64. 64 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#55] от "Batezuzi":

  Политиците да мислили 🤣🤣🤣.
  Нали видя как МИСЛЯТ политиците.
  Видя ги и когато му изтипосаха снимката от нощното шкафче на Бойко, видя ги и когато Божков им изтипоса паметната записка, видя ги и когато показаха СМС-ит между Божков и Горанов, видя ги и когато мълчаха като п-КИ на Росенец, виждаш ги и сега, когато тока умътви детето което беше стъпило на шахтата...

 65. 65 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  Все бях виждал шантави коалиции, но такава не. На едно място ССД и комунисти и да ми го бяха казали нямаше да повярвам, но уви вярно е. Обърнете внимание на лист 2 , където са регистрирани коалициите , коя коалиция е под номер 8 и състава на партиите. За ваше улеснение казвам, è коалицията се казва:
  "КП ГРАЖДАНИ ОТ ПРОТЕСТА"
  https://www.cik.bg/bg/ns2021/registers/per

  Комунистите са виновни!
 66. 66 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  ===.След като дълги години Красен Станчев се маскираше като "десен" очевидно най-после е решил да се върне към марксизма!======.................................... как пък решихте колега че е към """марксизма"""" ???...... Защо да не е към троцкизма ??? И впрочем е логично да е така! "Дясното" се проваля в цял свят, и върви бясно към "крайно дясно", това ли искат хората? .......

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Едно време философът Талес доказал, че "фолософстването" не е празна наука. За негово щастие тогава НЕ Е имало "либерални анализатори". Тези хорица превърнаха нищоговоренето в интелектуален модел.
  —цитат от коментар 59 на olexander


  От позицията на какъв го казваш тва? Сипеш само мантри, без никаква аргументация, на базата на личното ти мнение. В такъв случай, трябва да имаш някаква квалификация, образование, кариера, които да правят мнението ти компетентно. Какви са твоите? Какво си завършил, какво си работил, какво работиш?

 69. 69 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#63] от "Сенсей НАНАЙ":Ние знаем, че тези с червените знамена сте ти.
  —цитат от коментар 67 на Alarmstufe: Rot


  Не, не сме "аз". Тоест, както обикновено, мислиш си, че знаеш, а всъщност "знаеш" нещо.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Доста интересен поглед на Красен Станчев. Не го понасям много, но знанията му в икономиката не могат да му се отрекат и охулят.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 72. 72 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#62] от "Сенсей НАНАЙ":

  При положение ,че доходите му са се увеличили с повече от инфлацията /а това реално е така,има статистика /. При положение,че блокчето му е санирано,пътят до съседния град -ремонтиран,училището в което учат децата му -обновено и храмът в който се черкува майка му -реновиран ,най вероятно ,чичо Пешо си мисли ,че живее по добре ,отколкото преди години.Не си ли съгласен?

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  "Ако броят на тези хора е по-малък, отколкото при предишните избори, налага се те да бъдат произведени. Като самочувствие и възприятие, не задължително в действителност."
  ...........
  Това работи перфектно! Това е основната причина да милеем по бай Тодар. Всички знаем колко" хубаво" беше тогава.

 75. 75 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  "През 2020 г. издръжката на живота според КНСБ е 2542 лева на месец или 635.5 лева на човек от четиричленно семейство. "

  Особено в големите градове и най-вече в София, това е минимума, при положение, че имаш собствено жилище. Ако си под наем или изплащаш заем, това няма да стигне за никакво четиричленно семейство. И то това трябва да е чистата сума след облаганията, иначе съвсем няма да стане и ще си мизерстваш.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 77. 77 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  При положение ,че доходите му са се увеличили с повече от инфлацията /а това реално е така,има статистика /
  —цитат от коментар 72 на uvtest


  Не, няма. Има макроикономическа статистика, която не специфизира на чичо Пешо колко му се е дигнал стандарта на живот. Има статистика, която евентуално може да покаже, че средната заплата на българинът се е дигнала, но няма как да знаем дали това е облагодетелствало чичо Пешо и колко точно чичо Пешовци са били облагодетелствани. Можем само да гадаем, като вероятността е ниска нещо да се е подобрило в живота му в последните години.

 78. 78 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  При положение ,че доходите му са се увеличили с повече от инфлацията /а това реално е така,има статистика /
  —цитат от коментар 72 на uvtest


  Не, няма. Има макроикономическа статистика, която не специфизира на чичо Пешо колко му се е дигнал стандарта на живот. Има статистика, която евентуално може да покаже, че средната заплата на българинът се е дигнала, но няма как да знаем дали това е облагодетелствало чичо Пешо и колко точно чичо Пешовци са били облагодетелствани. Можем само да гадаем, като вероятността е ниска нещо да се е подобрило в живота му в последните години.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Ако института по пазарни неща , погледна с икономиèски категории на така наречения социализъм , ще види че покупателната възможност на българина е върната на равнище 1974 . Разбира се това не се прави , защото онова нещо е ...лошо, лошо по идеологическо определение . И какво ?:)) Развихме ли пазарната икономика ? Социлистиèскта пазарна ръка се знаеше с имена и ЕГН. Сега и невидимата пазарна ръка се знае ..., и тя е доста неприятна и лицемерна ..Къде е разликата , освен общи алабализми !
  —цитат от коментар 58 на dejmos


  Би ли дал база за сравнение '74 и днес! Цени и заплати!

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  До коментар [#23] от "uvtest":Базата за сравнение са Унгария, Чехия, Полша, Словения...! Все държави от Източна Европа. Къде са те, къде сме ние?! Ей това е базата! Лозунгите си ги развявайте в ГЕРБ.
  —цитат от коментар 46 на Petleshev


  Няма да е зле да кажеш, че тези държави си направиха реформите, докато ние се чудихме и маехме. :)

  Плана Балцерович (известен още като шокова терапия) за преход от планова към пазарна икономиката почна веднага след падането на комунизма в Полша през 1989 година в Полша и приключи някъде през 1992.

  Па при нас нещата започнаха чак след 1996 год когато комунягите за втори път фалираха България.

  После почнаха Юго войните, икономическите блокади на Сърбия и Югославия, транспорта трябваше да минава от горе през Румъния.

 83. 83 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#52] от "uvtest":

  Чичо Пешо няма как да го убедиш. Чичо Пешо трябва да му го набиват с 200-та, за да му е хубаво. Чичо Пешо въздиша по социализЪма и вярва, че само и единствено Костов е виновен за всичко. С чичо Пешо не можеш да проведеш смислен разговор. Единствено правилното поведение спрямо чичо Пешо е да го гледаш в очите и да го лъжеш, като дърт циганин. Това е истински правилното поведение и с него се печелят избори. Тръгнали Ристю и Радан да обясняват и да говорят на чичо Пешо за класическа музика...! :)))

  Бивш tww09306483.
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 983 Разстроено

  С какво новите бедни ще променят положението?Да се върнем назад във времето - А.Луканов, Д.Попов, Ф.Димитров, Ж.Виденов, И.Костов, С.Саксборурготски, П. Орешарски, Б.Борисов / сигурно изпускам някой/ не можаха да ни измъкнат от последните места по доходи! Какво да очакват старите бедни - работили и по времето на социализЪма, и по времето на демокрациЯта с общо над 45 г.трудов стаж, но живеещи с подаянията, които им подхвърля "осигурителната" система? Няма измъкване от "осигурената" ни институциална бедност!

 86. 86 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#82] от "realguru":

  "... Няма да е зле да кажеш, че тези държави си направиха реформите, докато ние се чудихме и маехме..."!

  М-да...! Няма да е зле и да кажеш, че при Борисов чуденето и маенето продължава много успешно! Хората си били направили реформите, а? Пък нашите, кой да дойде да ни ги направи? Ученикът на Тодор Живков, а? :)))

  Бивш tww09306483.
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#52] от "uvtest":Чичо Пешо няма как да го убедиш. Чичо Пешо трябва да му го набиват с 200-та, за да му е хубаво. Чичо Пешо въздиша по социализЪма и вярва, че само и единствено Костов е виновен за всичко. С чичо Пешо не можеш да проведеш смислен разговор. Единствено правилното поведение спрямо чичо Пешо е да го гледаш в очите и да го лъжеш, като дърт циганин. Това е истински правилното поведение и с него се печелят избори. Тръгнали Ристю и Радан да обясняват и да говорят на чичо Пешо за класическа музика...! :)))
  —цитат от коментар 83 на Petleshev


  Не съм съгласен напълно с профилът на чичо Пешо, но истианат е, че медузата няма абсолютно никакъв начин да знае дали се е е вдигнал стандарта на живот на чичо Пешо, нито как ще гласува той. Цялата му работа е една спекулация, че едва ли не ГЕРБ са подобрили масово живота на българите, което просто не е вярно.

 89. 89 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 282 Неутрално

  E имате развит социализъм какво искате. Там богати са само комунист-олигарсите. Не помните ли?

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 90. 90 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Може да сте партийна медия, но трябва да бъдете поне малко обективни и да отбележите, че това правителство удвои минималната пенсия и вдигна минималната заплата с 50 %. Което си е постижение и едно изпълнено обещание от ПФ.

 91. 91 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1555 Весело

  E, ако......бедните можеха да си имат по една майка като на Марешки......нямаше да са бедни и мислят за избори!

 92. 92 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  Красен Станчев мисля че знам защо е написал това "анализче"...... Има ново италианското правителство, тва е ясно.... """новото правителство на Марио Драги""".....че Драги цитира преди 2-3 дена данни на "Каритас" за социалните последици в Италия, които показват, че между май и септември миналата година процентът на „новите бедни“ се е увеличил от 31 процента на 45 процента. „Почти всеки втори човек, който се обърне към Каритас, прави това за първи път“, каза той. Сред „новите бедни“ процентът на семействата с малки деца, жени, млади хора и хора в трудоспособна възраст се увеличава........и т.н.... от 28 години „Каритас” има офис в България и явно Красен Станчев е решил да направи едно "паралелче" ей тъй на бързичко........ но го е досрамяло да завърши статийката с думичките на Марио Драги и финансовата олигархия на Италия, че е нужно  „национално единство“ , „национална отговорност“,  "днес единството не е опция, а задължение“......и бля-бля..... Как това ще оправи положението на "Новите бедни" и хубаво ще бъде "двигателя на обществената промяна"...... да продължи да работи на празен ход...... щото така им харесва на финансово-политическата олигархия.......

 93. 93 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2110 Любопитно

  Най-вероятно така ще стане. Това, за разлика от социологическите внушения, почива на коректен анализ.
  Страхувам се от духовно бедните, които определят политиката отдавна.
  А транспарантът от снимката на т.нар. "нови бедни" е много скъп. Гротеска.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 94. 94 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#14] от "yxy36658763":Станчев има доста прилична визитка, но … лаладжийски лакърдии не се приемат.
  —цитат от коментар 21 на Deaddark


  Какво му гледаш визитката, като разпъва лаладжийски лакърдии.
  Този вече 30 години лъже хората повярвали,
  че по-справедливо е Пазарът да определя Цените!  До коментар [#21] от "Deaddark":

 95. 95 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#83] от "Petleshev":

  Ей за това става въпрос.Докато обиждате и презирате бай Пешо /средностатистическия българин,той и гласоподавател / . Докато се мислите за по умни от него и се гнусите да го приближите ,ще сте там където сте,под опашката или , в най добрия случай в миманса на НС. Обратното,ГЕРБ не се свени да говори за проблемите му и за това ,какво е направил и ще направи за него. Затова вече 10 г. печели избори след избори,това е истината.

 96. 96 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#83] от "Petleshev":Ей за това става въпрос.Докато обиждате и презирате бай Пешо /средностатистическия българин,той и гласоподавател / . Докато се мислите за по умни от него и се гнусите да го приближите .
  —цитат от коментар 95 на uvtest


  Всъщност, няма нито една индикация, нежели доказателство, че който и да е от самите партии в ДБ се гнуси или презира "Бай Пешо". Ей такива като теб се хаващат за думите на отделни форумци из интернет, но това не е по никакъв начин показателно за отношението на самата партия.

  Изборните победи на ГЕРБ нямат нищо общо с това какво са направили за обикновения човек. Най-вече са плод на купуване и манипулиране на гласове. Това е истината.

 97. 97 Профил на milenmihailov
  milenmihailov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#72] от "uvtest":

  Миналата година преди коронавирусът, Евростат каза, че с този темп на развитие ще настигнем средноевропейските доходи след 70 години. Това не е перспектива за децата на децата ти!
  Така че чичо Пешо, може и да мисли, че живее по добре, но ще тъжи всеки ден за децата и племенниците, които никога няма да се върнат да живеят в България, и тяхните деца които няма да са български граждани!

 98. 98 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Обратното,ГЕРБ не се свени да говори за проблемите му .
  —цитат от коментар 95 на uvtest


  Вярно ли? Я ни разкажи малко повече кога ГЕРБ са идентифицирали проблемите на бай Пешо и как?

 99. 99 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  В България най-зле са възрастните пенсионери, които не могат да разчитат на допълнителни доходи и не могат вече и да работят.
  Затова всеки трябва отрано да се подготви за пенсионирането си чрез осигуряване на допълнителни доходи от наеми, ренти и дивиденти. За съжаление пенсиите винаги ще изостават от средната заплата, а изредените по-горе доходи се увеличават с инфлецията.

 100. 100 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Към то коментар [#92] от "MPetr":

  Хм..... Красен Станчев вкара новият термин за "Новите бедни""....... Че като почнах долу да пиша за Италия, то е защото паралела с България може да се окаже 1/1 след изборите...... 73-годишният бивш шеф на Европейската централна банка сформира правителство миналата седмица, включващо всички основни национални партии, с изключение на фашиста Fratelli d'Italia, от крайнодясната Lega .... Някои ключови министерства ще бъдат ръководени от необвързани """технократи""'. Бизнес лобистката група Confindustria и синдикатите обещаха на правителството подкрепата си....Пълен збирщайн от всички маймуни в гората !!! .... и повтаряне на мантрите за  „национално единство“ , „национална отговорност“,  "днес единството не е опция, а задължение“.....И всичко това само и само защото "'''Новите бедни във всички общества са двигател на обществената промяна........ а такава "обществената промяна" не е желана от финансово-политическата олигархия....... Регистрирайте се и се организирайте "Новите бедни" не чакайте италиански и други сценарии : https://www.wsws.org/en/special/pages/sep/us/join.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK