Четете книжки, хора

Работата на парламентарните групи е да внасят такива закони, които да обслужват общото благо (по Аристотел) и националния интерес (по Бърк).

© Надежда Чипева, Капитал

Работата на парламентарните групи е да внасят такива закони, които да обслужват общото благо (по Аристотел) и националния интерес (по Бърк).Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Тия дни пуснах телевизора. Гледам - двамина политолози. Видима възраст: около пет години по-млади от сина ми. "Аха", казвам, "да чуем нещо модерно, прогресивно и европейско."


В първите пет минути не разбрах какво ми обясняват тези хора. Какво ли разбира драгият зрител, запитах се, който не е политолог? Насилих се да вникна в разговора. Ще рече: казах "шът" на околните, увеличих звука на телевизора, спрях фоновата музика (жертвах Питър Грийн - онзи бял британски блусар, за когото Б. Б. Кинг споделя, че е единственият, когото някога е виждал като опасен конкурент по китарлък). Вторачих се в екрана, наострих уши. И чух.
Какво чух? Учебниците по политология, издавани в путинова Русия в последните десетина години (имам ги почти всичките). Зад изричаните на екрана думи проблеснаха онези базисни схващания за властта и за хората, които разпространяват мислителите на Путин. Не долових просветената и прилична мисъл, гушеща се от над хилядолетие из долините и пристанищата на Европа. Чух онова скандиране и тропане на ботуши, което кънти из безкрайната евразийска степ.


В името на общото или на личното благо?


Според путиновите политолози политологията е "наука за завземането, употребяването, съхранението и усилването на властта". Звучи логично? Да, но само в една концепция за света, която съвършено се отличава от онази, в която живеем - европейската или "западната". Ние, европейците, от 2 300 години следваме схващането на Аристотел, според което политиката е "служене на общото благо", а политологията е науката, която изследва, как властта служи (или не) на общото благо - на благото на всички. Според схващанията, доминиращи от блатата на Санкт Петербург до просторите на външна Монголия, целта на политиката е да докопаш властта, а целта на политологията - как да ти помогне никога да не я пуснеш.


Има разлика. Това е разликата между два свята, стъпили върху съвършено различни схващания за това, що е то човек. За нашия свят е важен всеки човек, тъй като всички в равна степен са включени в общото благо. В евразийския свят важни са хората с власт. Останалите са безлична масовка (в най-добрия случай) или съпътстващи жертви (в най-лошия).


Единствено на основата на евразийското разбиране за политика и политология може да се изведе съждението, което чух от български политолози по телевизията, че задачата на всяка парламентарна група е да налага дисциплина върху своите членове. Тук, очевидно, иде реч за запазване и усилване на собствената власт, а не - за работенето за общото благо.


Добре, какво вършат партиите, че питате? На нас, европейците, в случая ни помага не само Аристотел, но и Едмънд Бърк, основател както на консерватизма, така и на съвременното схващане за партиите.


"Партията", пише Бърк през 1770 година, "това е група хора, обединени в името на отстояване на националния интерес посредством своите обединени усилия, стъпили върху някакъв принцип, по който те всички са се съгласили". Съответно, попаднала в парламента, тази партия продължава да прави същото: да работи за националния интерес, стъпила върху някакъв ясен принцип. Нито партията, нито нейната парламентарна група съществуват единствено, за да налагат дисциплина върху своите членове. И партията, и парламентарната група съществуват, за да постигат общото благо на нацията си. Правят същото дори тогава, когато успеят да сформират правителство.


Нима това е естественото състояние?


Чели ли са тези наши политолози, запитах се, путинските учебници по политология? Ако да, тогава защо са им повярвали? Те наистина ли смятат, че целта на властта е самата власт, а не (да речем) вършенето на полезни дела за гражданството?


Тъжният отговор е, че най-вероятно - дори не са чели. Както 25-годишните днешни журналисти могат с лекота да пишат по онзи лакейски и придворен начин, по който се пишеше преди 1989 година, без да са чели "Народна армия", която в казармата четяхме, за да си правим майтапи. Не са чели, но безпогрешно възпроизвеждат онези образци на слугинаж на властта.


Откъде идва това? Как хора, които не помнят падането на Берлинската стена, безпогрешно възпроизвеждат най-отвратителните мисловни и поведенчески модели на "реалния социализъм"? Да не би това да е естественото състоянието на всеки човек? Да не би хората по природа да са лакеи, с лекота обслужващи най-близко стоящия до тях партиен вожд?


Отговорът на този въпрос е от съдбовно значение. Защото, ако човеците по природа са подли и лакействащи, това обяснява, защо в цяла Източна Европа (и не само там) виждаме възраждане на мисловните модели и практики на "реалния социализъм". Просто е било прекратено усилието, което да поддържа хората в състояние на лично достойнство и критично мислене - и човеците са се свлекли обратно в природното си, т.е. лакейско и недостойно, състояние.


"Всички са маскари" и други


Не знам как е в Унгария и в други подобни авторитарни страни, но за българския случай имам хипотеза. По природа българите са мнителни. Мислейки единствено лоши неща за другите, в крайна сметка те си представят човешкото същество като лошо по природа. Оттук произтичат типично български обобщения, като например:


1. "Ако не става дума за пари - става дума за много пари." Че може да става дума за съвсем други мотивации на поведението, като например обич, благородство, себеотрицание, следване на кауза или принцип (по Бърк) - това изобщо не фигурира в картината за другия. Той може да бъде тласкан единствено от себични и лоши мотиви. Каквото и да ти говори - говори така, защото са му дали едни пари да говори така.


2. "На всеки някой му дърпа конците". Това обобщение, разбира се, отрича самата възможност човеците да имат свободна воля, т.е. сами да решават какво мислят, говорят или правят. Всички са крепостни на някой друг и всичко, което правят, е резултат от неговите инструкции.


Да се върнем на темата: "Целта на всяка парламентарна група е да запази дисциплината на своите членове". От телевизионния екран се даде пример с внасянето на калпав закон. Калпав, калпав, ама всички от групата трябвало да го подкрепят, за да се постигне висшето благо - вътрешната групова дисциплина. А всъщност, според нас - европейците, работата на парламентарните групи е да внасят такива закони, които да обслужват общото благо (по Аристотел) и националния интерес (по Бърк).


Духът на времето: Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Взети заедно, дори само горепосочените три български обобщения обясняват не само, защо живеем в общество, подобно на кочина, но и защо в това общество хората, убивани от или поради властта, нямат значение. Всеки е купен. Всеки е кукла на конци. Всеки се подчинява на някакъв началник. Никой няма нито свободна воля, нито достойнство, нито онова въображение, което да очертае по-добро бъдеще за всички.


"Четете книжки!"


Изходът от тази кочина? В края на "реалния социализъм" из софийските подлези се появиха графити, писани с един и същи почерк: "Четете книжки!". Някой светъл дух, отчаян от тогавашната свинщина, отчаяно призоваваше: Четете книжки, за да престанете да бъдете такива, каквито сте! Ще ви стане по-добре!


Минаха се 30 години. Хора, които тогава са били в горната група на детската градина, днес предлагат анализите си от телевизионния екран. А тези анализи не се различават съществено от анализите на телевизионните глави от, да речем, 1987 година.


Четете книжки, бре, хора! Не сте длъжни да сте лоши. Колкото сте по-лоши, толкова по-лошо ще живеете. След толкова години това не стана ли ясно?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 282 Неутрално

  2020
  Мисес - Human action
  https://cdn.mises.org/Human Action_3.pdf?token=Xy00qyUC
  Мисес - Liberty and property
  https://cdn.mises.org/Liberty and Property_3.pdf?token=VDcIC-K2
  Apocalypse Never - Michael Shellenberger
  https://www.amazon.com/Apocalypse-Never-Environmental-Alarmism-Hurts/dp/0063001691

  2021
  Почваме с
  Hans Hope - Демокрацията, богът който се провали
  https://www.amazon.com/Democracy-Economics-Politics-Perspectives-Democratic-dp-1138522163/dp/1138522163/ref=mt_other?_encoding=UTF8&me=&qid=1613968510

  Утре почвам - Hope - Democracy the god that failed.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 2. 2 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 538 Неутрално

  "Не знам как е в Унгария и в други подобни авторитарни страни, но за българския случай имам хипотеза."
  :-)
  А аз бих добавил, че на българина авторитаризъм му звучи авторитетно и солидно.

 3. 3 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Така е, като вече не издават Книжки с комикси на Супергерои.

 4. 4 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Г-н Евгений Дайнов (ако, недай си боже, прочетете коментарчето ми):

  не знам за кой ги пишете тези материали. Циникът в мен дори подозира, че ги пишете не за публика (коя е тази публика?), а за хонорара. И хайде стига с тези лирични отклонения: разбрахме, че сте не само начетен, не само образован, далеч над възможностите на нас, простосмъртните, или на нашите второразрядни родители; а че имате и вкус към музиката. Това дето ББ Кинг го бил споделил, нали е в първия абзац на статийката във Википедия? Кого и с какво се опитвате да впечатлите? Тези нескопосани опити да се самоизтъкнете ви дискфалифицират от категорията "мислител" или "писател", а може би дори и "публицист". Едва ли на стари години ще го осъзнаете или промените, но критиката ми, макар и несдържана, е искрена и без пари.

  По темата на статията: "Западът" може да ни учи на много неща, но да ни ПОУЧАВА на теми като "общото благо" е най-малкото пошло. Отдавна отминаха времената, в които само единици изпитваха на гърба си какво и как задвижва западните демокрации. Твърде много от нас живяха там, и се образоваха, и работиха, и послужиха за смазка на колелата на тази чудовищна машина. Повтарям: има какво да научим, но тези уроци не са за общото благо.

  Боравите с теми и тези от една отминала епоха. Светът не е същият, и ние също сме други. Помислете си над това, и приятно писане.

 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Ние нямаме авторитаризъм.
  Ние имаме сВободия.

 6. 6 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1089 Неутрално  Аз имам само един въпрос към Генчо :

  Генчо , ти самият вярваш ли в глупостите , които си написал или ги пишеш за пари ?

  И следващия път не се задълбочавай да слушаш политолози изказващи противоположни на твойте теории и тези . Слушай си Питър Грийн . 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Интелектуалец на разсъмване? Комунизма отглеждаше и обучаваше борци до живот, и не случайно се завръща в най уродливата си форма, борба с класовия враг, лепене на етикети, цензура....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2974 Любопитно

  Хубав текст, но доста тъжен. За разлика от някои политически анализи, които поне на мен ми прозвучаха доста пожелателно, тук Дайнов е много по-близо до истината.

 9. 9 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 55 Неутрално

  Да преведа за младите и неопеънените гербери, дет сачева ги търси за листите - прочетете Винету, прочетете Винету и сте готови

 10. 10 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#6] от "bxr35608444":

  Май ги пише за пари и да се занимава нещо да не се пропие. Дано не си вярва, ако е така, тогава съвсем се излага.

  Така или иначе "традиционните медии" са на доизживяване. Съвсем без значение е от коя страна на която и да е въображаема линия се опитват да се позиционират. Такива идиоти като мен да се хабят да четат и коментират почти няма (затова и съм още по-озадачен, за кого е написана тази статия?).

 11. 11 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Путинизмът отдавна пълзи из българските медии и особено в БНТ под вещото ръководство на алкохолизираната кадесарска маша Кошлуков. Вадят се от нафталина филми от времето на ранния комунизъм, разказващи за трудови подвизи и партийни секретари, за бригадирски ентусиазъм и за кадесарите на "тихия фронт". А Драго Чая ни залива с комунистическа носталгия - оня ден беше поканил червеното изкопаемо Найден Вълчев да се хвали как написал стихотворение за Сталин по поръчка.Не изостава и военния канал, където ни представят "17 мига от пролетта", руски филми за милиционери и военни и прочее путиноиден боклук. Харизановата телевизийка и тимаджийската Бълария он Еър(също въртяща руски филми) продлъжават пък да леят сълзи по Доналд Тръмп. За престъпленията на комунистическия режим не се споменава вече почти нищо, липсва документалистика и реална публицистика. На празниците непрестанно ни заливат с битови суеверия и бабини деветини. Особено умиление предизвикват напъните на пишман социлози -"консерватори" на по 25 години, които без почти никакъв жизнен опит дрънкат клишета за "консервативна революция" (дървено желязо) и за "либерални елити". На един от тях ,някой си Шкварек, малоумието му стигна до там да сравнява ЕС и НАТО с Османската империя, срещу която Левски се борел.

 12. 12 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  До коментар [#4] от "nocomnet":

  "По темата на статията: "Западът" може да ни учи на много неща, но да ни ПОУЧАВА на теми като "общото благо" е най-малкото пошло"

  Явно искаш да те поучават Путин, Лукашенко, Ли Пън и Ким Чен ун.

 13. 13 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Тотално "изтрещели" позиции , които УЖ трябва да защитят либерализма. Продължава тоталното неглижиране на руските политически ,икономически , философски ,естетически школи. Там има от всичко и спорят върху неща , които са солата на живота. Тук продължава плъзгането към ЛИБЕРАЛЕН ФАШИЗЪМ ..,а всъщност не каза ли един американски президент че фашизма с "къщата на хълма" , ще дойде като либерализъм :)
  Хайде да види, как говорят , спорят .., и се изказват руски либерали (западники)
  https://www.youtube.com/watch?v=zaQMqwOH26g

 14. 14 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1089 Неутрално  "Ако не става дума за пари - става дума за много пари." Че може да става дума за съвсем други мотивации на поведението, като например обич, благородство, себеотрицание, следване на кауза или принцип (по Бърк) - това изобщо не фигурира в картината за другия. Той може да бъде тласкан единствено от себични и лоши мотиви. Каквото и да ти говори - говори така, защото са му дали едни пари да говори така . "

  Ама , Генчо , за да ти повярваме , че не става дума само за пари , а за принципи трябваше на 50 - те статии , които ти написа за неудачника Навални да напишеш барем една за политическия затворник Джулиан Асандж .

  Фактът , че ти не смееш да си отвориш устата за Джулиан Асандж говори само за едно или ти плащат , за да не си я отваряш или нямаш абсолютно никакви принципи .

  Защото , Генчо , ако имаше принципи нямаше как да не забележиш и политическите затворници на запад . Карлес Пучденом е осъден задочно от Испанският Съд под диктовката на Испанското Правителство и е принуден да се крие и търси политическо убежище в чужбина . Има една камара Каталунски политици , които са в затвора по чисто политически причини , за организиране на референдум . Един от тях излежава присъда от 13 ( тринадесет ) години в Испански затвор , но ти , Генчо , се правиш , че той не съществува . Защото на теб , Генчо , този , който ти плаща ти дърпа конците и ти пишеш само за този , за който ти казват , а именно за Навални .

  Нещо повече , Генчо , даже Путин е по принципен от теб . Той не признава за политически затворници нито Пучдемон , нито Навални . Путин си има един аршин и с него мери всички , а ти , Генчо , си имаш няколко аршина или " принципи " . Според случая и човека вадиш от от торбата си различни " принципи " . Другата възможност , е че ти плащат пари , за да пишеш така . Добре де , възможно е Спонсораът ти да ти плаща много пари . 15. 15 Профил на ewj20877315
  ewj20877315
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Четете книжки, хора"
  Ми четем книжки, и гледам издали сте "Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп",
  а за как стигнахме от "Love Me Do до antifa", кога?

  Интересно е какво щеше да ни припява автора, ако не беше извършена подмяната след след 1989. Май щеше да наследи работата в Работническо дело на тати или да пише "стратегии за управление" в някой институт за социално управление на масите.

 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#12] от "antonio_vivaldi":

  Ние си имаме българска цивилизация според западната наука.
  В момента сме пълноправни членове на западните съюзи. Значи не сме нещо отделно, че да ни поучава някой.

 17. 17 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3517 Весело

  Според путиновите политолози политологията е "наука за завземането, употребяването, съхранението и усилването на властта".

  А според гербавите политолози?

 18. 18 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Човек прочел само Винету докъде стигна. Какъв светъл пример е за милиони.

 19. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3517 Весело

  Според схващанията, доминиращи от блатата на Санкт Петербург до просторите на външна Монголия, целта на политиката е да докопаш властта, а целта на политологията - как да ти помогне никога да не я пуснеш.

  Е, защо от блатата на Санкт Петербург - от полите на Витоша е по-точно!

 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3517 Весело

  За нашия свят е важен всеки човек, тъй като всички в равна степен са включени в общото благо.

  Нали! И милиардерът... и клошарят на улицата...

 21. 21 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#12] от "antonio_vivaldi":


  До коментар [#4] от "nocomnet":"По темата на статията: "Западът" може да ни учи на много неща, но да ни ПОУЧАВА на теми като "общото благо" е най-малкото пошло"Явно искаш да те поучават Путин, Лукашенко, Ли Пън и Ким Чен ун.
  —цитат от коментар 12 на antonio_vivaldi


  Там е работата другарю Вивалди , че ние не искаме никой да не ни поучава . Всъщност лично на Путин най - много ми импонира именно с това , че не ми се бърка как да живея и не ме поучава за разлика от цял вагон " западняци " от посланиците в София през един куп политолози и експерти та се стигне до разнокалибрените неизбрани от никого чиновници в Брюксел .

  В момента , в който и Путин започне да ми дава акъл как трябва да си устройваме живота и обществото и по него ще започна да плюя .

  Ако ти се чувстваш като някакъв непълноценен абориген и непрекъснато имаш нужда Западът да те поучава , проблемът си е лично твой . 22. 22 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#21] от "bxr35608444":

  Ама ти забрави как патриархът на Путин "поучаваше" българския президент.

 23. 23 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  "Мислейки единствено лоши неща за другите, в крайна сметка те си представят човешкото същество като лошо по природа. "

  А същевременно много българи мечтаят ако не те, поне децата или внуците им да отидат в подредени държави. И веднъж емигрирали, огромното мнозинство българи се държат като почтени граждани.

  Оттук тъжният извод, че българската държава и общество са вредни за българите.

 24. 24 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#21] от "bxr35608444":

  Путин ли не се бърка в българските работи? Това наистина само анонимен ник може да го напише.

 25. 25 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Добра статия. Тиквите и калинките от всяка възраст трудно се сещат за общото благо, но винаги се грижат за своето. По тази причина бръщолевенето им по телевизията прилича на пут-инистко. В нещастната Русия имаме ярък пример как при добри възможности може да имаме 20+ пропилени години. И при нас вече станаха 10+.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 26. 26 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  До коментар [#18] от "wkk57607068":

  Човек прочел само Винету докъде стигна.

  Сещам се за един полски дисидент от преди 40 години, който, когато го запитали, защо се е захванал с небъдна работа - да се бори срещу комунизма, отговорил: "Защото съм възпитан с уестърни".

  та не е проблемът, че е чел някой Винету, ами че лошо го е чел.

 27. 27 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  "Партията", пише Бърк през 1770 година, "това е група хора, обединени в името на отстояване на националния интерес посредством своите обединени усилия, стъпили върху някакъв принцип, по който те всички са се съгласили".
  _____________________________________________________

  Дайнов, няма как всяка партия да отстоява националния интерес, с изключение на комунистическите лъже-партии, под една такава сте израстнали и вие!

  Не случайно в една страна има много партии и всяка от тях защитава интересите на членовете и!

  Целият анализ е пропит с подобни грешни изводи и концепции!

 28. 28 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1707 Весело

  Г-н Евгений Дайнов (ако, недай си боже, прочетете коментарчето ми):не знам за кой ги пишете тези материали. Циникът в мен дори подозира, че ги пишете не за публика (коя е тази публика?), а за хонорара. И хайде стига с тези лирични отклонения: разбрахме, че сте не само начетен, не само образован, далеч над възможностите на нас, простосмъртните, или на нашите второразрядни родители; а че имате и вкус към музиката. Това дето ББ Кинг го бил споделил, нали е в първия абзац на статийката във Википедия? Кого и с какво се опитвате да впечатлите? Тези нескопосани опити да се самоизтъкнете ви дискфалифицират от категорията "мислител" или "писател", а може би дори и "публицист". Едва ли на стари години ще го осъзнаете или промените, но критиката ми, макар и несдържана, е искрена и без пари.По темата на статията: "Западът" може да ни учи на много неща, но да ни ПОУЧАВА на теми като "общото благо" е най-малкото пошло. Отдавна отминаха времената, в които само единици изпитваха на гърба си какво и как задвижва западните демокрации. Твърде много от нас живяха там, и се образоваха, и работиха, и послужиха за смазка на колелата на тази чудовищна машина. Повтарям: има какво да научим, но тези уроци не са за общото благо.Боравите с теми и тези от една отминала епоха. Светът не е същият, и ние също сме други. Помислете си над това, и приятно писане.
  —цитат от коментар 4 на nocomnet


  Г-н Дайнов е зает да чете книжки и да пише статии , няма да има време за коментачето Ви !

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Аха", казвам, "да чуем нещо модерно, прогресивно и европейско."

  Прогресивиъм е полит-коректната дума на комунизъм. Хайде няма нужда

  'progressives' is the politically correct word for communists
 31. 31 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3517 Весело

  До коментар [#27] от "Dariya Koleva":

  Не случайно в една страна има много партии и всяка от тях защитава интересите на членовете и!

  А в останалите 190 страни по света по колко партии има?

 32. 32 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3517 Весело

  До коментар [#27] от "Dariya Koleva":

  има много партии и всяка от тях защитава интересите на членовете и!

  Не на всички членове, а на най-равните от равните членове!

 33. 33 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1555 Весело

  Вай, вай, вай.....мани, мани, мани......а недей ! Особено да се чете от..." книжки "!

 34. 34 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Тези политолози, които Генчо професора критикува са плод на самия него. Потомствения комунист е добре да не забравя, че самият той е преподавател по политически науки. А, както знаем, какъвто преподавателя, такива и студентите.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 35. 35 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Пак е оплескал нещата Дайнов.
  Пише добре, винаги съм го казвал, само дето погрешно - предрече края на Борисов, края на ГЕРБ, края на прокуратурата в този й вид и какви ли още не хубави, но погрешни прогнози.

  В случая за мнителния българин.

  Ами "Всеки е на конци" и " всичките са маскари" се отнасят само за хората "отгоре", т.е. хората, от които българина зависи.
  Не за приятелите му и хората от неговата черга.
  И като така тази "мнителност" не е нищо повече от клинично обобщение на цялостната картина в България - и преди 1988, и след това.
  Впрочем това го има и в книжките.
  И не е български патент.
  Просто България е толкова малка, че няма как в управляващата мафия да се задържи някой, който да наруши принципа "всичките са маскари".
  Аз например зная за един виден автор, който ходи на парти на Станишев докато вървяха протести срещу последния, даже тук в Дневник.
  Поне може да се каже, че е ерудиран маскара.
  Като разликата между Тръмп и Байдън, например.
  иначе и двамата, без съмнение, са маскари.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 36. 36 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#12] от "antonio_vivaldi":

  Глупости. Еднакво безмислено е да се поставяме в услуга на която и да е страна в една чужда и вредна за нас борба между "доброто и злото", или да си го кажем, едните и другите безмерно богати и безкрайно над нас, нормалните хора.

 37. 37 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Весело

  Не са само книжките, а и образованието, в частност учителите. И понеже се споменава македонецот Аристотел (той е от Страгира, Халкидики), ето един виц:
  Учителката:
  - Иванчо, на 30 години, Александър Македонски е владеел света, а от теб какво ще излезе?
  - Е той е учил при Аристотел, госпожо, а аз....

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 38. 38 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  "Има разлика. Това е разликата между два свята, стъпили върху съвършено различни схващания за това, що е то човек. За нашия свят е важен всеки човек, тъй като всички в равна степен са включени в общото благо. В евразийския свят важни са хората с власт. Останалите са безлична масовка (в най-добрия случай) или съпътстващи жертви (в най-лошия)."

  Генчо, преди да пишеш хвалебствия за Запада да беше се възмутил от начина по който в САЩ третират привържениците на Тръмр!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 39. 39 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Любопитно

  До коментар [#21] от "bxr35608444":Ама ти забрави как патриархът на Путин "поучаваше" българския президент.
  —цитат от коментар 22 на wkk57607068


  Ами нямаме си Вазов който да го поучи затова опряхме до руският патриарх! Или според теб до 2014г. сме изказвали почит на украинците които ни били освободили от турско робство???!!!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 40. 40 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 984 Весело

  Забавна е дълбоката вяра на многоуважаемия професор че всички са чели по-малко книжки от него.
  да не говорим - разбрали каквото са прочели.
  Изобщо скромността краси професора...

  Знанието е сила, информацията - власт
 41. 41 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3517 Весело

  До коментар [#39] от "Julian Mall":

  Бе не знам дали на украинците, ама от 1978 ходя на църква и все се е споменавало: "руски, финландски и полски воини".

 42. 42 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 52 Неутрално

  ... предрече края на Борисов, края на ГЕРБ, края на прокуратурата в този й вид и какви ли още не хубави, но погрешни прогнози....
  —цитат от коментар 35 на Боби Колев


  Добре де, защо тогава продължават да го публикуват тука?
  Вече прогнозите за времето станаха по-точни от Дайновите предсказания!

  До коментар [#35] от "Боби Колев":

 43. 43 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Аз имам само един въпрос към Генчо : Генчо , ти самият вярваш ли в глупостите , които си написал или ги пишеш за пари ? И следващия път не се задълбочавай да слушаш политолози изказващи противоположни на твойте теории и тези . Слушай си Питър Грийн .
  —цитат от коментар 6 на bxr35608444


  A сега прочети какво си написал. После отново , чувствай се възвишен човек който няма нужда от книжки.

  SHADOWS of SOFIA
 44. 44 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Политиците са слуги на гражданите, а не господари.

 45. 45 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Властта опиянява!
  Независимо с какви мотиви даден политик е дошъл на власт - той се старае да не я напусне до края на дните си. Освен това, властта развращава.
  Няма Изток, няма Запад, Това правило важи навсякъде.
  Разликата е по скоро в законите, които позволяват по-лесната смяна на политиците, независимо от мераците им да продължават да са на власт.
  Разликата е и в структурата на държавната власт, която е децентрализирана.
  Защото децентрализацията на властта води до по-ниски нива на корупция., ерго - до по-добро управление.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  Барон де Миндя, политологията навсякъде е в услуга на властта и служи за нейното окрепване и усилване. Навсякъде! И на изток, и на запад. Но в главата на Евгени Дайнов, продължава да кънти тропота на съветските ботуши. Музика за душата на предния приспособленец. Тридесет години след разпадането на соц. лагера. Ех, Евгени! Ех, файлов!

 48. 48 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Ех Дайнов, Дайнов...що народна пара е потрошена да се учиш по Ингелизко, ама си оставаш рожба на "Работническо дело".================Какъв Путин какви 5 лв., хазарочекистката държава вече повече от 100 г. се управлява от ЦК на КПСС и тази червена проказа има почва там, но за съжаление и в България има благодатна почва 80% (по Иво Христов).-----------------------По Леним -> Комунизма може да победи в една отделна държава, и думите му се сбъднаха, държавата се нарича Тиквония!!!Ленин -> ще дойде време когато всеки пожарникар (кухарка де, демек готвачка) ще може да управлява държава, е на това време се наслаждаваме повече от 10 г.!!!
  —цитат от коментар 46 на LudLustrator


  Той говори за платените политолози . Това , че възпроизвеждат написаното от путинските теолози. Има пряка връзка между това и влезлите във властта и как я упражняват. Да не говорим за авто цензурата която блика охолно от много журналисти.

  SHADOWS of SOFIA
 49. 49 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Разстроено

  Мъдреца от Миндя цитира Бърк, но заедно с христо иванов е готов да цуне пРезидента и да прегърне крушовската...
  "НЕ, БЛАГОДАРЯ"!!!

 50. 50 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Мъдреца от Миндя цитира Бърк, но заедно с христо иванов е готов да цуне пРезидента и да прегърне крушовската..."НЕ, БЛАГОДАРЯ"!!!
  —цитат от коментар 49 на selqnin


  Точно така наплюй го и се извиси. Нали това ти казва Дайнов.

  SHADOWS of SOFIA
 51. 51 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Някой трябва да светне американското посолство, че се самодискредитират, финансирайки такива като Дайнов (директно чрез грантове и индиректно чрез НБУ).
  Желанието на автора да се хареса на спонсорите си е по-нелепо и от хвалебствията на баща му към Партията. Цялата работа щеше да е доста комична и иронична, ако не беше толкова балкански провинциална. А уж много четящият книжки сам не се усеща, че напомня на Бай Ганьо, и по излишното самочувствие, и по политическия си плам.

  Sic transit gloria mundi...
 52. 52 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 550 Неутрално

  ""Ако не става дума за пари - става дума за много пари." Че може да става дума за съвсем други мотивации на поведението, като например обич, благородство, себеотрицание, следване на кауза или принцип "


  Модерното левичарство приканва към масов активизъм. И го прави като реално плаща на тези 'интелектуалци'. Така че в този ред на мисъл наистина за масите не става дума за пари. Става дума за идеология

  'progressives' is the politically correct word for communists
 53. 53 Профил на Gerberche Malko
  Gerberche Malko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Точно пък Дайнов да се оплаква от качеството на анализа на свойте колеги пишейки анализ на тая тема е иронично. Човека явно има претенциите че неговите анализи са обективни и струват нещо повече. Това е също толкова забавно като да маже че се е смял на статиите в “Народна Армия” докато баща му е бил редактор в “Работническо Дело” - незнам дали на тези статии се е смял или пък е бил горд от тях като и от своите писания ?

 54. 54 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1089 Неутрално  До коментар [#24] от "еспресо":


  До коментар [#21] от "bxr35608444":Путин ли не се бърка в българските работи? Това наистина само анонимен ник може да го напише.
  —цитат от коментар 24 на еспресо


  Защо , бе . Ти да не би да се казваш еспресо ? 55. 55 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#42] от "yxy36658763":

  Първо, пише добре. Може да не съм съгласен с него, може да не уважавам личността му, но това не пречи да кажа, че пише по-добре от доста други.
  Медиите не плащат за истиност на материалите, а за интерес към тях и според мен Дайнов е сред добрите попадения (както беше и Любослава Русева; аз лично съм любопитен защо се разведоха с Икономедия).
  Второ, според мен вижданията му като цяло ( и за този период) съвпадат с редакционната политика.
  И трето, според мен е близък с някой от Икономедия, възможно някой от двамата Прокопиеви. В което, ако е вярно, няма нищо лошо.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 56. 56 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  До коментар [#24] от "еспресо":
  —цитат от коментар 54 на bxr35608444


  Ами попитал те нещо Конкретно. Или и ти нямаш нужда от четене на "книжки" защото всичко си знаеш.

  SHADOWS of SOFIA
 57. 57 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3517 Весело

  До коментар [#44] от "plynii":

  Политиците са слуги на гражданите, а не господари.

  Политиците са слуги на НЯКОИ граждани... На най-равните от равните.

 58. 58 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не ще Генчо пушка, иска автомат...

 59. 59 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Весело

  До коментар [#39] от "Julian Mall":Бе не знам дали на украинците, ама от 1978 ходя на църква и все се е споменавало: "руски, финландски и полски воини".
  —цитат от коментар 41 на Patsis


  Пропуснали са сърбите поповете симпатизанти на ВМРО!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 60. 60 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Поговорки за напреднали :

  "Научи кучето да седи, да те научи да лаеш"
  и специално за Дайнов -

  "Научи мързеливия да пише, да те научи да четеш"

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Нещо повече , Генчо , даже Путин е по принципен от теб . Той не признава за политически затворници нито Пучдемон , нито Навални . Путин си има един аршин и с него мери всички , а ти , Генчо , си имаш няколко аршина или " принципи " . Според случая и човека вадиш от от торбата си различни " принципи " . Другата възможност , е че ти плащат пари , за да пишеш така . Добре де , възможно е Спонсораът ти да ти плаща много пари .
  —цитат от коментар 14 на bxr35608444


  Двоен морал на Дайнов, парите не миришат!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 63. 63 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Само Винету не стига !!!

 64. 64 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Аз не знам кой е блусарът Питър Грийн и рядко гледам телевизия. Знам едно - политологията в България се преподава от бивши преподаватели по научен комунизъм. А народът в огромната си част има комунистическо или неокомунистическо мислено. Второто е основната причина преподавателите-сталинисти да не станат на сапун, а студентите да бъдат избавени от тях!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 65. 65 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#49] от "selqnin":

  Обаче нямаш нищо против прегръдката на Борисов с Доган, а? И едни генералски пагони, а?! Сладур ГЕРБ-ерски...! :)))

  Бивш tww09306483.
 66. 66 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#63] от "valtoro":

  За някои стига, че и артисва...! :)))

  Бивш tww09306483.
 67. 67 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  " Нещо повече , Генчо , даже Путин е по принципен от теб . Той не признава за политически затворници нито Пучдемон , нито Навални . Путин си има един аршин и с него мери всички
  —цитат от коментар 14 на bxr35608444


  Демек, щото Путин не признава политическият затворник, който сам е осъдил, е много принципен... Уау, каква "логика" само.

 68. 68 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Весело

  Този път нямам какво да кажа против професор Дайнов. Описва детайлно, с разбиране и натруфен синтаксис точно чувствата, които изпитвам четейки неговите "анализи".
  Браво, Дайнов! Лицемерие без граници.

  Впрочем Дайнов за втори път очертава линията "добри/лоши" политолози. Явно Нинова се учи от него. Жалка история. "Мъдри" "мисли" от "професор" "бунтар".

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 69. 69 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#67] от "Сенсей НАНАЙ":


  Ти специално се концентрирай върху политическите затворници в любимия ти Запад , който непрекъснато ни даваш за пример .

  Вместо да се занимаваш с това да ни обясняваш на нас Българите какви сме диваци и варвари обясни ни защо оня ден беше вкаран в затвора каталунския рапър ?

  Не знам кого и наколко години са осъдили Владимир Путин и Бойко Борисов ама нито в Русия , нито в България някой не лежи в затвора заради някаква глупава песен , която е изпял . За разлика от Испания .

  Може ли да ни дадеш пример на друг политически затворник някъде по света в момента да лежи в затвора заради една песен ?

  Или си въобразяваш , че след като " Дневник " не пише за протестите и золумите в Испания и не брои ежедневно колко протестиращи излизат по улиците на Испанските градове ние не знаем какво се случва там ? 70. 70 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  "Според путиновите политолози политологията е "наука за завземането, употребяването, съхранението и усилването на властта"
  Другарю Дайнов, може ли връзка, която да докаже това абсурдно твърдение? Че ние, четящите, знаейки, че четем по-малко и от братята руси, се съмняваме във Вашите твърдения.

 71. 71 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#67] от "Сенсей НАНАЙ":Ти специално се концентрирай върху политическите затворници в любимия ти Запад
  —цитат от коментар 69 на bxr35608444


  Концентрирам се и не виждам абсолютно нищо, еквивалентно на случая Навални.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 560 Весело

  Дайнов може и чете книжки, но доста избираемо. Препрочита и възхвалява Бърк, а се прави, че не съществува един друг мислител като Макиавели, който в много по-голяма степен е повлиял на на "европейската или "западната" концепция, и който точно от едно шикозно пристанище на Европа е излязал, а не от блатата на Петербург :)

  Но целта на многоуважавания професор, преживяващ от новонапечатени долари, не е да ни запознае с дълбочината и протичоречията на западната мисъл, още повече днес когато няма ляво, няма дясно, а да заклейми "путиновите политолози"? Звучи логично, нали?

  Who the fuck are you to lecture me?
 74. 74 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2682 Весело

  "Аха", казвам, "да чуем нещо модерно, прогресивно и европейско."
  *
  Какво разбира авторът под "прогресивно"? Да не са идеите на самоопределилите се "прогресисти" зад океана? С всичките им разбирания за правата на малцинствата и самоопределение по отношение на пола?
  Е, хайде, няма нужда да ставаме чак толкова прогресивни.
  При демокрацията всеки има право на мнение и политически избор без да бъде осмиван и принизяван. Ако има недоволни от изборите политически партии да помислят как да спечелят този избирател, а не да казват например, че 80% от българите били дебили, а след това да очакват "дебилите" да гласуват за тях.

 75. 75 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Всичко това, написано от Дайнов - добре, ама айде стига с това "кауза" и "себеотрицание" които пробутва почти между редовете, за да не се окаже, че е чел следващото ниво путински учебници по политология, където принудата е заместена с промивка на мозъка.

  Ако досегашните режими потискаха хората, сегашните искат хората сами да се потискат, уж в името на някаква "кауза". Но що за кауза е това, която изисква "себеотрицание"? Защо това да е необходимо? Какво прави тогава новата "концепция ца човека" по различна от старата - отново имаме саможертва в името на колектива. Т.е. индивидът е нищо, колективът е всичко, което контрастира с увода на писанието на Дайнов. Нали уж всеки човек бил важен?

  Нека в следващия си материал Дайнов спомене как се е саможертвал в името на Демокрацията, за да бъде по убедителен.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 76. 76 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 560 Любопитно

  Пак, чета, чета. И у мен се заражда едно друго голямо чудене. Пускам си СНН (не познавам по-прогресивна медия в "свободния свят") и почвам да се чудя как, как по дяволите "хора, които не помнят падането на Берлинската стена, безпогрешно възпроизвеждат най-отвратителните мисловни и поведенчески модели на "реалния социализъм?"

  Who the fuck are you to lecture me?
 77. 77 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 550 Неутрално

  [quote#71:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  Навални дето симпатизира на анексирането на Крим ли става дума?

  "In a radio interview in 2014 he was asked about President Putin's annexation of Ukraine's Crimean peninsula. He said that despite Crimea being "seized" in violation of international law, "the reality is that Crimea is now part of Russia". "Crimea is ours," he said."

  От крайно лавата ББС
  https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-16057045

  'progressives' is the politically correct word for communists
 78. 78 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 850 Неутрално

  др. Дайнов и той е чел книжки, основно по марксизъм-лелинизъм!

 79. 79 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Политолози си мерят теориите, докато живота си върви :)

  Тя май от тука е дошла поговорката "Кучетата си лаят, керванът си върви" ;)

 80. 80 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 560 Весело

  И като си говорим за "модерно, прогресивно и европейско", да попитаме: консвервативната партия в ЕП за закакъв "национален интерес " (по Бърк) работи, когато спазва "вътрешната групова дисциплина" и брани своя "кучи син" Борисов?

  Или пък, чии ботуши се чувя да кънтят, когато и САЩ, и ЕС си затвярят очите за противоконституционното затваряне на телевизионни канали и санкционирането на опозиционни политици в Украйна?

  Who the fuck are you to lecture me?
 81. 81 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1089 Неутрално  До коментар [#71] от "Сенсей НАНАЙ":


  А бе , философе , ти нали го раздаваше антифашист . Проглуши ни ушите във форума . Ето ти тук видео , в което испанските антифашисти считат Пабло Хасел за антифашист вкаран в затвора заради възгледите си : https://youtu.be/t5lOeuNHmDA
  Оправяйте се и се разбирайте по антифашистка линия . И не ми обяснявай на мен , а на тях , испанските антифашисти , колко двата случая нямат нищо общо . 82. 82 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  С всичките им разбирания за правата на малцинствата и самоопределение по отношение на пола?
  —цитат от коментар 74 на pamela


  Я, може ли нещо по-конкретно за какви толкоз опасности иде реч?

 83. 83 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Дайнов, няма как всяка партия да отстоява националния интерес, с изключение на комунистическите лъже-партии, под една такава сте израстнали и вие!Не случайно в една страна има много партии и всяка от тях защитава интересите на членовете и![/quote]

  Това е най-малкото смешно! Имало много партии, за да защитават интересите на членовете си?! А не е ли, че има много партии, защото по различен начин хората си представят как да се работи за националния интерес? И се обединяват в партии тези, които имат сходно виждане какво е то, общественото благо, и как да се постига?

 84. 84 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#27] от "Dariya Koleva":

  Пост 83 е за Вас.

 85. 85 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Продажбите на лъвмиду да не са се изчерпали с двете групи студенти преди изпит?

  Ми да земат няколко педи и за офиса на ДБ. Стига стискане.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 86. 86 Профил на bezdom
  bezdom
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#45] от "atmanpg":

  Ама за да стане това трябва да се знае по какво си приличат управляващите и памперсите. Отговора е - трябва да се сменят редовно. По една и съще причина.

  Не плащам данък обществено мнение
 87. 87 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Четете книжки, бре, хора! Не сте длъжни да сте лоши. Колкото сте по-лоши, толкова по-лошо ще живеете. След толкова години това не стана ли ясно?
  —цитат от коментар 0 на Евгений Дайнов

  Професор Дайнов като снайперист - точно в десятката.
  Четете бре!

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 88. 88 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Две книги съм чел на Дайнов и много ми харесаха.
  Духът на времето и книгата му за Дейвид Боуи.

 89. 89 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2262 Весело

  Дайнов може и чете книжки, но доста избираемо. Препрочита и възхвалява Бърк, а се прави, че не съществува един друг мислител като Макиавели, който в много по-голяма степен е повлиял на на "европейската или "западната" концепция, и който точно от едно шикозно пристанище на Европа е излязал, а не от блатата на Петербург :)Но целта на многоуважавания професор, преживяващ от новонапечатени долари, не е да ни запознае с дълбочината и протичоречията на западната мисъл, още повече днес когато няма ляво, няма дясно, а да заклейми "путиновите политолози"? Звучи логично, нали?
  —цитат от коментар 73 на Helen of Bikini


  Както съм казвал многократно във форума, проблемът на българската политологична мисъл изпълзяла от мазетата на АОНСУ и реализирала се във Философския на СУ на 4-ти километър (бившите общежития), е че в началото на 90-те някой им каза за Бърк и че бил бащата на консерватизЪма (което не просто не е вярно, а показва безкрайно опростенческо мислене, ама децата на БКП толкова си могат, нищо че са слушали "Бийтълс" докато другите са ходели на концерти на Бисер Киров по читалищата, както миндяджията обича да се хвали особено като удари няколко чашки) и те от тогава го повтарят като мантра. Както може да се види и под всяка статия на тема я Полша, я Унгария, няколко форумеца, дето и те се мислят за умни и начетени като Дайнов, задължително плясват по едно "Хехе, кви са тия нашенски "консерватори", те Бърк не са чели". Та поради тази причина един второстепенен политик и писател от края на XVIII век ни се натяква непрекъснато, въпреки че наследството му не се счита за нещо особено дори в родината му.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 90. 90 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 487 Весело

  Четем,бре дайноф,четем,и затова нито те харесваме,нито те препоръчваме за четене!

 91. 91 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Явно , тези путинови политолози съветват и Борисов. Толкова се е вкопчил във властта, че е станал за смях и на кокошките.

 92. 92 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 487 Весело

  До коментар [#91] от "Роси":
  Не ги чете,не чете и *Ръководство за садене на картофи*!

 93. 93 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Аз станах супер начетена, откакто чета коментарите тук и честно, не ми е нужно да давам пари някому за да ми натрапва мислите си. И безплатно не им ги ща. Опит имам бол.

 94. 94 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Не чета либерални "книжки". Чета книги.

 95. 95 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Не чета либерални "книжки". Чета книги.

 96. 96 Профил на Dimitar Nekov
  Dimitar Nekov
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Ако на това нещастно и болно човече ( "професор" по нещо си при това) му се забрани да плюе по Русия, няма да може да напише и един ред.
  Наистина ли твърди, че политиката и политологията на запад служели за "общото благо"? Затова ли "демократите" откраднаха изборите в САЩ и така ли се служи на "общото благо"? Или благото е общо, ама задължително така както някакъв самообявил се либерастки "елит" го разбира?
  Или за "общото благо" меркел напълни хубавата и уредена Германия с всевъзможни дивАци? То тия приказки за "общото благо" най-много комунистите ги разправяха, за да прикрият безобразията си !!!

 97. 97 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Към "Четете книжки, хора" ще добавя: "за да забравите социализма, лукановата зима, виденовата инфлация...!"
  Дайнов с многото образования не си спомням да е познал с нещо.

 98. 98 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Весело

  "Дайнов с многото образования не си спомням да е познал с нещо."

  Беше обещал да влезе в манастир ако царя спечели изборите! Не влезе в манастир но поне на външен вид го докарва на монах отшелник!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 99. 99 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  "Аха", казвам, "да чуем нещо модерно, прогресивно и европейско."*Какво разбира авторът под "прогресивно"? Да не са идеите на самоопределилите се "прогресисти" зад океана? С всичките им разбирания за правата на малцинствата и самоопределение по отношение на пола?Е, хайде, няма нужда да ставаме чак толкова прогресивни. При демокрацията всеки има право на мнение и политически избор без да бъде осмиван и принизяван. Ако има недоволни от изборите политически партии да помислят как да спечелят този избирател, а не да казват например, че 80% от българите били дебили, а след това да очакват "дебилите" да гласуват за тях.
  —цитат от коментар 74 на pamela


  Това за осемдесетте порцента го каза "кадър" на БСП - най-успешният конкурент на ГЕРБ.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 100. 100 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  До коментар [#91] от "Роси":

  Ти знаеш ли какво е вкопчване във властта?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK