Политиката – между епидемията и икономическата криза

Няма основания да се твърди, че българските власти са управлявали най-добре икономиката в пандемията.

© Правителствена информационна пресслужба

Няма основания да се твърди, че българските власти са управлявали най-добре икономиката в пандемията.Анализът е препубликуван от "Медиапул" със съгласието на редакцията.


Чуваме все по-често, колко успешно българските власти се справят с епидемията и икономическата криза. На 4 януари 2021 премиерът Бойко Борисов заяви: "Ще минат месеци и ще се окаже, че България най-правилно е управлявала финансите, икономиката и здравните мерки по време на кризата".


Такова твърдение вероятно се основава на самопреценката на възможностите. Всеки, който в собствените си очи е дал всичко от себе си, очаква най-високо признание. Но това очевидно е субективно.
За една обективна оценка са необходими метод и критерии. Един такъв широко разпространен метод е "сравнителният анализ" (comparative analysis).


Оценка на здравната политика


Сравнението по страни предполага наличие на отчети за 2020 и за периода 2015-2019 на най-общия критерий за ефективността на здравната политика - показателя за общата смъртност.


От реално отчетените починали лица в 2020 изваждаме "нормалния" им брой, който изчисляваме с коефициента на общата смъртност умножен по броя на населението за 2019. Положителната разлика е броят на "извънредните смъртни случаи" (excess deaths).


Според данните на НСИ през 2020 г. у нас са починали 123 728. Нормалният брой очакваме да е 107 478. Извънредните смъртни случаи са 15 980. Знае се, че от covid-19 са умрели 7 576. За останалите 8 404 няма обяснение. Крайният резултат е годишен коефициент на общата смъртност в 2020 от 17.8%0, докато през 2019 г. е 15.5%0. Още няма окончателни данни за всички страни, но наличните показват, че това сигурно ще бъде най-високата смъртност с най-високото нарастване за една година в света.


На този читател, който ще поиска потвърждение от независим източник, предлагам да отвори сайта на едно от най-авторитетните икономически списания The Economist от 2.2.2021 потвърждава горните резултати в таблицата Excess deaths since country or city's first 50 covid deaths. България е категорично на първо място по брой извънредни смъртни случаи на 100 000 население. Графиките на списанието за седмичната смъртност по страни показват още, че у нас необяснените извънредни смъртни случаи са изключително голям брой.


Списанието потвърждава първите оценките за България, макар да изчислява показателите за по-други периоди и да ползва за умалител средният брой починали седмично за периода 2015-2019 година. Това доказва, че българската здравна политика е допуснала най-висок коефициент на обща смъртност с най-бързо годишно покачване и най-висок дял извънредно починали лица, които не са необясними с епидемията от Covid 19.


Не е нужно да минат месеци, за да се направи заключението, че през 2020 година българските власти са управлявали най-неправилно здравните мерки по време на кризата.


Оценка на антикризисната икономическа политика


Тук сравнителен анализ може да се направи на база на зимната европейска икономическа прогноза на Европейската комисия за динамиката на БВП и на експресните оценки на НСИ.


Преди резултата от сравнението - две пояснения:


1. Девет страни с най-силно развит и най-пострадал туристически сектор очакват над -8.3% спад на БВП в 2020. Тяхната антикризисна политика не може да се сравнява наравно с българската. Противно на разпространеното в България убеждение, че сме туристическа страна, преди нас има 19 страни членки на ЕС с по-голям брой нощувки на човек от населението. По този критерий не можем да бъдем сред страните с развит туризъм. Тези най-засегнати страни следва да бъдат изключени от сравнението.


2. Европейската комисия прогнозира -4.9% свиване на реалния БВП в България. Според експресната оценка на НСИ то е -4.2%. Прогнозата на БНБ от декември 2020 бе за -4.4% - много близко до отчетената. Данните не са окончателни и позволяват интерпретация.


Споделям констатациите на БНБ, че отчетеното от НСИ нарастване на частното потребление за деветмесечието на 2020 г., което е със значителен дял в БВП у нас, "не съответства на развитието през периода в останалите държави от ЕС и се различава от наблюдаваната в исторически план зависимост спрямо алтернативни индикатори за доходите и разходите на домакинствата".


Добавям още един аргумент срещу това отчетено уникално за ЕС нарастване на българското потребление. За януари-септември БНБ отчита нарастване на депозитите на домакинствата с 2 507.8 млн. лева и на кредитите с 1 231.8 млн. лева. Балансът сочи ограничаване на домакинските парични разходи с 1 276.0 млн. лева. Затова очаквам действителният спад на БВП да бъде по-голям от експресната оценка на НСИ и по-близо до прогнозата на ЕК.


Сравнителният анализ показва следното класиране по темп на намаление на БВП:


Политиката – между епидемията и икономическата криза


Сред тези 18 страни България е на 8-а позиция в класацията по най-неуспешна антикризисната политика. На по-лошата 7 позиция сме по загуба на темп в сравнение с 2018 година. Десет страни са се справили по-добре от нас с икономическата криза.


Както посочих по-горе, вероятно е българската антикризисна политика да е още по-близко до най-неуспешните. Следователно:


Няма основания да се твърди, че българските власти са управлявали най-добре икономиката. В най-добрия случай са се справили малко по-лошо от средното за европейските страни, с които има основания да бъдат сравнявани.


Още не са публикувани отчетите за прекомерни бюджетни дефицити на страните от ЕС. Затова не е възможно да се направи сравнителна оценка за управлението на българските финансови рискове от правителството. Може да се очаква, че бюджетната подкрепа за домакинствата и бизнеса у нас да е била сред най-ограничените в ЕС. И въпреки това не е била насочена към най-нуждаещите се, защото е довела през 2020 година до увеличаване на депозитите на домакинствата с 5 396.0 млн. лева, а не до нарастване на частното потребление и съответно до ограничаване на спада на БВП.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (158)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Сравнявайте гербери, сравнявайте, четете и се учете.

 2. 2 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Много приличен и аргументиран анализ, но както знаем "светът от джипката изглежда по друг начин" и управленската машина е впрегната да ни увери много настоятелно, че именно светът през джипката е истинският.
  За жалост не малко хора предпочитат "мушенгиите" и простоватия изказ на премиера пред аргументите и фактите.

 3. 3 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Чакам моментът, в който Боко заяви:
  "Ас ги въксиниръм, пък те ни мъ хъресвъли! Гласувъйти зъ мен бе!"

 4. 4 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 633 Неутрално

  И нека плюенето по Костов да започне!
  А ако не беше той, днес нямаше да сме ни в НАТО, ни в ЕС.Вероятно щяхме да сме на хала на Беларус или най-много - на Сърбия!
  За съжаление, преди 20 години българите доказаха най-видимо, че са прости и тъпи, като масово гласуваха за онзи дърт лъжец - царя, от който произлязоха Пеевски, Борисов и всичките им там производни.Медиите тогава целокупно обявиха Костов за сатана, като забравиха какво беше при Виденов и казаха, че само и единствено царя мошеник ще ни оправи.
  Бях студент и виждах как всякакви хора - от 20 до 80 години, буквално полудяха и вярваха, че иде време на благоденствие и невиждан просперитет.Тогава осъзнах, че простотията и тъпотията е главната черта на българина и това ежедневно се доказва.
  Хайде - почвайте го Костов, че нали само той, а не вие - сте си виновни!

 5. 5 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Сравнявайте гербери, сравнявайте, четете и се учете.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Те управляват, нямат нужда да четат, учат или сравняват, тези неща са за лузърите :-))

 6. 6 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  От къде изпълзя тоя демократ?

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 7. 7 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#2] от "debruckere":


  ...че именно светът през джипката е истинският...
  —цитат от коментар 2 на debruckere


  Истинският Свят е че Тойота се сдоби в тест-драйв-шофер - ПраймМинистър!

 8. 8 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 402 Неутрално

  И докато провала със тестването , прикриването на смъртността и тоталната липса на план за спрявяне с една от най-късните вълни в Европа е ДОБРЕ ДОКУМЕНТИРАН,

  нека все пак се фокурисаме върху случващия се в момента добре оркестиран провал с
  ваксинирането.

  Хронология на престъплението:
  290 000 доставени ваксини в Бг,

  поставени - 108 000 (21.02.2021)

  на топло при Бойко - 182 000.

  На 27-ви януари знаеха, че пристигат 260 000 ваксини през Февруари.

  "261 997 дози от ваксината на "АстраЗенека"/Оксфордския университет очаква да получи България през февруари, обяви Министерството на здравеопазването на страницата си във Фейсбук. "


  Какво направиха? Ами за 22 дни през февруари, с тази информация на лице ТЕ поставиха....

  КОЛОСАЛНИТЕ 60 000 ваксини. Престъпници.

  Обявиха, че очакват още 500 000 през март...


  Поставени ваксини към 21.02.2021

  Румъния - 1 350 000
  Гърция - 693 000
  Чехия - 540 000
  Словакия - 363 000
  Литва - 180 000
  Словения - 144 000

  БЪЛГАРИЯ - 108 000

  https://ibb.co/QjF9b5j (Cumulative COVID-19 vaccination doses administered)

  https://ibb.co/4YS5tXN (excessive deaths per capita)

  Първи по смъртност. Последни по ваксиниране. СРАМ И ПОГНУСА.

 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#4] от "Капабланка":

  Нищо не оправдава кражбата на 30 милиарда активи чрез 5120 РМД-а и две министерски постановления.
  А за влизане в ЕС и НАТО колкото и да е парадоксално решенията се вземат при Виденов. Затова БСП се тупа в гърдите.
  Така, че няма как да промените отношението на мнозинството от хората към Костов.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Айдеее, на Фончо пак му станаха на пух и прах хвалбите. Тия с нищо не могат вече да излязат пред избирателите си. Пълен крах!

 14. 14 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#4] от "Капабланка":Нищо не оправдава кражбата на 30 милиарда активи чрез 5120 РМД-а и две министерски постановления. А за влизане в ЕС и НАТО колкото и да е парадоксално решенията се вземат при Виденов. Затова БСП се тупа в гърдите.Така, че няма как да промените отношението на мнозинството от хората към Костов.
  —цитат от коментар 9 на Да вярваме на истината


  Моля???
  Май не сте много запознат с процеса на раздържавяване , та повтаряте опорни точки
  Масовата публична приватизация, включително чрез РМД-та я стартираха комунистите, за да може някогашните шефове на държавни активи и хора на номенклатурата под прикритието на уж-публичната приватизация мда овладеят ресурсите. Костов опита да канализира процеса и да ограничи щетите, доколкото е възможно.
  Ако тогава управляваше ББ, сигурно още щяхме да изсипваме стотици милиони държавни дотации в БГА Балкан и Кремиковци, както впрчем се прави с повечето държавни фирми и в момента...

 15. 15 Профил на ewj20877315
  ewj20877315
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ми хайде хората на Костов да я спечелят тая власт и да започнат да ни управляват по добре.
  Ама няма да стане, нито ще бъдат по добри.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 737 Неутрално

  тези заключения са ясни на всички, освен на придворните икономически лакеи около буци, начело с младежкото герп около харизанката - кой без вишУ, кой с бакалавър от УНСС при Румен Гечев.....

  а бибитко в нормална държава освен да носи кафе на костов друго едва ли би трябвало да прави

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  Некадърността на властта се вижда даже и от Космоса!

 19. 19 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 439 Разстроено

  Първи по извънредна смъртност в света.
  Последни по ваксинирани в Европа.

  Най-общо казано: видими резултати.

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Любопитно

  До коментар [#2] от "debruckere":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Това е така , защото тези които се "връзват на тенекиите на властта" прост толкова им е капацитета/ горе-долу на нивото на онзи от Жипкта/

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#15] от "ewj20877315":

  Българинът е зомбиран комунист!
  Затова се чувства добре под крилото на БКП-2!

 23. 23 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#4] от "Капабланка":

  Състоянието на здравната система днес без лекари и медсестри и заминали над 14000 лекари за 20 години се дължи И НА другаря Костов от ВИИ Карл Маркс' ,., По негово време също заминаваха по 500-600 лекари на година, защото псевдо-дясното му правителство беше заложило на традиционно социалистическите виждания за безплатното ползване на доктора кой когато свирне , денонощно и с не остойностен труд, не начислен и не даден в съответствие с квалификацията и отговорностите на лекаря. Сигурно сте забравили и ,че другарят лаборант не извърши лустрация и декомунизация в нито един сектор. Защо ли ? И че другарката Костова (с която съм се запознал лично 1995г и бях отвратен) само слухтеше откъде ще падат пари по западни финансирания на здравни заведения и социални домове за да дойде с фондацията си и да си ги усвои целево чрез благодарни фирми. Нищо различно от другите мутри ,които не носят и никога няма да носят вина за скапаното от тях здравеопазване...
  Никой демократ не е наричал лекарското съсловие 'бяла мафия' . Това е патент на комунистите и другаря Костов също го изтърси и продължава да го показва …. 35 години след Вълко Червенков с израза му 'черни души в бели престилки' . Защото интелигенцията винаги е била трън в очите на мръсните комунета. Ето това е фалшивият демократ другаря Костов умело пробутан 1990 г в редовете на демократите. От кой ли ?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 24. 24 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Всичко въврви на самотек и Питекантропът гледа от кое има файда
  Някои доста прости му пригласят
  Ние гледаме в изумление и не можем да повярваме
  Това Ние май не сме огромно болшинство
  Светът е видял и по-големи трагедии
  Ще го преживеем след като преживяхме така наречения комунизъм
  Историята знае и по-тежки случаи-това последното е малко клише

 25. 25 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  До коментар [#8] от "sowhat":

  Нали за това беше тази антиваксърска истерия на комунета и лиляви...за да се саботира плана за ваксинация и да ревете сега как се е провалило правителството...ама хората разбраха какви ги кроиихте и сега масово се ваксинират...

 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#14] от "debruckere":

  Що не я спря?!
  Властта беше у него.
  И моля, моля. Виж приватизаторите.
  Но не мене трябва да убеждавате, а хората.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Неутрално  До коментар [#4] от "Капабланка":Нищо не оправдава кражбата на 30 милиарда активи чрез 5120 РМД-а и две министерски постановления. А за влизане в ЕС и НАТО колкото и да е парадоксално решенията се вземат при Виденов. Затова БСП се тупа в гърдите.Така, че няма как да промените отношението на мнозинството от хората към Костов.
  —цитат от коментар 9 на Да вярваме на истината


  А нещо по темата или просто така си спамите ?

  Може ли да извадите факти срещу анализа на Костов ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 30. 30 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Апропо и дургарката Корнела по онова време видна СДС-арка и тя нямаза един Техноимепкс от другаря Костов.

 31. 31 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#28] от "shylock":

  Това е. Кратко и ясно.
  И останалите една шепа Костовисти не искат да го видят. Но далаверата РМД беше ясна на хората още тогава. Нали мнозинството е работило в тези 5120 предприятия.
  И най-големите РМД приватизатори кои са?!
  Божков, Банев, Манол Велев. Все подставени лица на ДС.

 32. 32 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dr_Doolittle":

  егати интелигенцията си щом си написал тия тъпотии

  лекарите напускаха И при Костов, понеже той завари една фалирала държава със заплати по 10 долара завещана му от другарите каманисти - какво е трябвало да направи Костов - да опъне телена мрежа пред летището и да стреля с калашници по лекарите търсещи по- добър живот на запад ли?

  историята ще отсъди, и за Костов, и за дрогарите каманисти, и за Буци и неговите 3 мандата непрестанно крадене

 33. 33 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Българските власти са се справили средно с икономиката, за сметка на най-неправилно управляваните здравни мерки по време на кризата.

 34. 34 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dr_Doolittle":

  Остави Костов. И аз не го харесвах. Кажи за Борисов.

 35. 35 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#31] от "Да вярваме на истината":

  Сега говорим за Слънчицето, което 112 г управлява и ни е закотвило яко на дъното, въпреки милиардите от Брюксел

 36. 36 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Когато Костов говори, тулупите мълчат

 37. 37 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#12] от "SSS":

  "Знаете ли защо гербаристите заедно с комунистите ненавиждат Костов?
  Достатъчно е да прочетете подобен анализ, интервю или нещо подобно и ще намерите отговора."

  Съгласявам се с коментара Ви на 100 %. Винаги след анализи на Костов апологетите на Борисов пишат коментари, с които потвърждават мисълта на Пол Валери, че "Ако не могат да атакуват мисълта, атакуват мислителя". Но от това все-още-настоящият премиер не става по-умен, не ли.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 38. 38 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 783 Неутрално

  герберасите и пет пъти да прочете този анализ включително и вожда им пак нищо няма да разбере, чакат някои да им спусне опорки явно.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 39. 39 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2115 Весело

  Когато арогантен младеж предизвикал Марсел Пруст на дуел с неграмотно написано писъмце и предложение да избере оръжията, писателят отговорил кратко: Избирам правописа и Вие сте убит.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 40. 40 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Кефи , как по т.1 е изключил държавите с развит туристически сектор , но пък е оставил Ирландия, където по едни причини са централите на всички технологични компании. И въпреки това сме в златната среда по спад на БВП :))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 41. 41 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Я колко народ е уморил тоя с некадърност и кражби. Това задължително трябва да се разясни на избирателя.

 42. 42 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Ликвидирането на Балкан беше гениален ход. Сякаш господин Костов още тогава е знаел за пандемията и ни е отървал от Балкан.

 43. 43 Профил на Уинстън
  Уинстън
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Достатъчно е да посочим, че Чехия, която има приблизително същото население като нас, има 1 157 180 заразени и 19,214 починали срещу 236 666 за България и 9,854 починали - близо 5 пъти повече заразени и двойно повече починали - за да стане на пух и прах и поредният "анализ" на този "корифей"!

  https://coronavirus.jhu.edu/map.html

 44. 44 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#35] от "nij50393132":

  Не бих казал, че в момента България е на дъното. И то не заради Костов и Борисов ама не ми се спори с партийни фанатици.
  Само факта, че България никога не е била по-богата от от 1878 година до днес и има валутен резерв еквивалентен на 650 тона злато обезмисля спора.
  А що се отнася до заплатите в Румъния например имайте предвид, че там няма осигуровки за сметка на работодателя и ДОД е 15%. Така, че 22 плюс 5 равно на 27% значи 1900 лева средна брутна заплата в Румъния се равнява на сегашната 1468 лева средна брутна заплата в България.
  Даже КНСБ и Подкрепа го отчитат знаят, че доходите в Румъния са след нашите и сега КНСБ иска тази година да сме минали Латвия.

 45. 45 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  При всичките му грешки за съжаление толкова години по-късно Костов е сред малцината, които мисли и говори като политик!
  Никакъв хейт не е в състояние да промени този Факт!!!

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  А па, на върховния политик Костов , какъв елементарен номер му врътнаха с ЦарА , че още не мой се опомни :) . И аз страдах и гласувах за Командира, ама нъц !

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 48. 48 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#44] от "Да вярваме на истината":

  Ти в Румъния знаеш ли какъв е % на държавна и общинска администрация и тия в държавните дружества, я направи статистика на заплатите в частния сектор, който бичи цял ден за да могат ония да си пишат каквито искат. Ти на това икономика ли му викаш? На 3 в частния има 2 чиновника. Е те така се вдига средна заплата.

 49. 49 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Извън склонността на Борисов към хвалби и преувеличения не може да не се отбележи следното: Смъртността на населението зависи предимно от това как е организирана здравната система и здравната култура на населението. Здравна система основана на пазарни принципи е преди всичко търговско дружество, което се интересува първо от печалби и после от здравеопазване. А население, което има ниска здравна култура, естествено живее по-кратко. Култура не се създава за кратък период и се променя бавно, с поколения хора.

 50. 50 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Г-н Костов говори на една група хора, г-н Борисов на друга. Хората във форума правилно са отбелязали, че втората е по-многобройна. Към 80% от населението е според някои.

 51. 51 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#6] от "radelmarfx":

  Пълзящите са едни други....

 52. 52 Профил на Уинстън
  Уинстън
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Смъртността на населението зависи предимно от това как е организирана здравната система и здравната култура на населението. Здравна система основана на пазарни принципи е преди всичко търговско дружество, което се интересува първо от печалби и после от здравеопазване.
  —цитат от коментар 49 на Roumen Stoilov


  Пропуснали сте основният и най-съществен факт - търгашеската и мафиотизирана здравна система беше създадена именно от горния "анализатор", който сега се опитва да се изказваз като "експерт" - ни лук ял, ни лук мирисал.

 53. 53 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Здравната ни система е много зле, няма какво да се заблуждаваме. Отделно хората в България живеят доста нездравословно. На този фон е напълно нормално да имаме най - висока смъртност.

  В икономически план определено сме по - добре и това е, защото при нас мерките не са чак толкова крайни, както е в много страни в Европа. Тях няма да ги спасят и печатниците, с които разполагат. Най - много да предизвикат стагфлация, която в даден момент ще засегне и нас, за жалост.

 54. 54 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#4] от "Капабланка":

  Бил сте студент по време на операцията по докарването на Симеон.
  Аз бях активно работещ /на повече от едно място; на едното отговарях за работата на малко над 150 човека/. Имах възможност да срещна екземпляри като Светлана Дянкова, Пламен Радонов, Цоню Ботев, Ал. Божков. Заради тези и хилядите им подобни Костов загуби властта. Няма как да замениш комсомолските кадри на Луканов и Виденов с отпадък, не успял да се пласира дори и при комсомолците и да разчиташ на успех; няма как да издигнеш лицето Данчо Ментата и да очакваш да ти вярват.
  Костов се провали сам преди всичко с неумението си да си подбира кадрите.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#54] от "ivangabrovo":

  Тука сме на едно мнение.
  Светлана Дянкова и Цоньо Ботев излязоха големи .....
  За Данчо Ментата и Бисеров да не говорим.

 57. 57 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#25] от "BiGman1":

  Не ревем бе човек, радваме се на провала. Буци и шайката ще си тръгнат като най-провалените управленци. Тези от тях, които не влязат в затвора ще бъдат отритнати от обществото.

 58. 58 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  Да се доказва, че Бойко Борисов е гОла вОда е просто загуба на време.

  Имам и още една забележка към Костов - няма защо и той, и БНБ да се дивят, че вътрешното потребление за деветте месеца на 2020 г. се е увеличило. Ще се увеличи, как няма да се увеличи - затвориха кръчмите и укриваните обороти лъснаха.

  Което пък доказва, че Бойко Борисов е ама хептен гОла вОда.

 59. 59 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Весело

  До коментар [#57] от "nij50393132":

  И като си тръгнат кой ще ги наследи?!
  Май още не разбираш, че причината да не си тръгне Борисов поне още 4 години е, че на тезгяха политическият няма друга стока.
  Само бракувана, вмирисана с изтекъл срок на годност.

 60. 60 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Сега е момента за сравнителен анализ нали фенове на баце?
  От една страна все повече приличащия на чичо Митко баце. И от друга държавника Костов. Дано спите спокойно след сравнението.

  SHADOWS of SOFIA
 61. 61 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":

  ей паляк.
  само лъжеш.
  я си прочето какво е актив.
  в България през 97ма имаше само пасиви
  момче, пасиви. демек дългове.
  а знаеш ли от какво станаха тея дългове.
  аре за следващия път.

 62. 62 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#59] от "Да вярваме на истината":

  гласувай за демократите.

 63. 63 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#60] от "Hepo":

  То само според Баце Костов е голям държавник. Казва го вече не знам колко пъти:)
  Обаче вървете из хората да чуете кокво мислят за Костов.

 64. 64 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#60] от "Hepo":То само според Баце Костов е голям държавник. Казва го вече не знам колко пъти:)Обаче вървете из хората да чуете кокво мислят за Костов.
  —цитат от коментар 63 на Да вярваме на истината


  Ще разбереш скоро какви предизборни преговори се водят за след изборите. Дали ще си щастлив тогава ще разберем ако прегърнеш БКП -обединена.

  SHADOWS of SOFIA
 65. 65 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#62] от "mihail_p":

  Ще гласувам като си сменят сегашните лидери, махнат зелени формации и най-накрая да напишат Програма За.
  В момента са жалка работа. Да стигнем до там как приятел ме убеждава че Радев е голям натовец и беше щастлив, че говорил с него на Шипка.
  И второ ако беше единен РБ 2017 година щеше да има поне 30 депутати и да беше в управлението 4 години. А когато си в управлението можеш реално да влияеш. Но безумния ход на Радан даже не ми се коментира.
  Иначе тука по разни форуми за убиване на времето няма как да повлияем. Та 11% гласове отидоха 2017 година в канала. Факт.

 66. 66 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Весело

  Костов много рядко го изкарват от заслубената му почивка, обаче винаги преди избори, за да даде едно рамо на ДБ! Но българинът знае каква роля изигра кандидат-члена на БКП и преподавател по Марксизъм/лениниьъм в прехода, не направи Лустрация, продаде в последния денм от премиерството си една от Мариците на американска фирма и т.н. и т.н.

  Но неговите анализи не помагат на ДБ, те са си постоянно на около 3%!

 67. 67 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#54] от "ivangabrovo":

  глупости.
  Костов уволни 10 министъра за изчерпано обществено доверие.
  много добре знаеше с какво си има работа. любен гоцев и сие
  от монтерей направиха активното мероприятие с царя, за да
  отнемат гласове. нещо още да искаш.

 68. 68 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Весело

  До коментар [#57] от "nij50393132":И като си тръгнат кой ще ги наследи?!Май още не разбираш, че причината да не си тръгне Борисов поне още 4 години е, че на тезгяха политическият няма друга стока. Само бракувана, вмирисана с изтекъл срок на годност.
  —цитат от коментар 59 на Да вярваме на истината


  Костов как мисли, има ли алтернатива ГЕРБ и коя е тя?

  Само по тази негова позиция ще си лъсне за какво е писал анализа!

 69. 69 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 827 Неутрално

  "...Не е нужно да минат месеци, за да се направи заключението, че през 2020 година българските власти са управлявали най-неправилно здравните мерки по време на кризата...според Костов и ДСБ. Международни источници показват друга картина, според която по-малко се разболяваме и мрем, безработицата и стагнацията в икономиката, и начина на живот е по-малка отколкото в повечето страни. Трудно е да се направят цифрови сравнения защото не се създаде единна методика по която да се отчитат данните, но по смъртност бяхме начело и при неговото управление.

 70. 70 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1947 Весело

  Прочетох, внимателно прочетох, сериозен точен аргументиран анализ. Вдъхва доверие, направо Истина от последна инстанция!
  Но преди време четох от същия автор един още по сериозен анализ, за НХК, за нефт, деривати........ и като човек работил 24 г само това с нефта и продуктите...... грешката в относителното тегло на нефта бе най-малката грешка в анализа на Костов!
  Та как да приемем този сериозен, научен направо анализ?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 71. 71 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#65] от "Да вярваме на истината":

  не гласувай, все едно си на мис вселена.
  гласувай, все едно това ще е новия ти
  домоуправител на блока.
  досегашния го разпердушини.
  ако искаш отчетност за кражбите
  на сегашното управление.

 72. 72 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#66] от "Dariya Koleva":

  абе я прочети "Свидетелства на прехода"
  и престани да пишеш глупости.

 73. 73 Профил на Уинстън
  Уинстън
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сега е момента за сравнителен анализ нали фенове на баце?От една страна все повече приличащия на чичо Митко баце. И от друга държавника Костов. Дано спите спокойно след сравнението.
  —цитат от коментар 60 на Hepo


  Костов е "държавник", защото подари единствената ни работеща рафинерия на Путин, а Борисов не е държавник, защото ни вкара в Еврозоната, или как?

 74. 74 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1947 Весело

  До коментар [#59] от "Да вярваме на истината":

  +++ Ама Тошко сценариста на Слави шъ нъ упрай! Тошко- Премиер!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Уинстън
  Уинстън
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Но безумния ход на Радан даже не ми се коментира. Иначе тука по разни форуми за убиване на времето няма как да повлияем. Та 11% гласове отидоха 2017 година в канала. Факт.
  —цитат от коментар 65 на Да вярваме на истината


  Не е факт, не е! 11% отидоха не на боклука, а в БСП и от 40 депутата вкараха 80! Което и беше задачата на "автентично десните"!

 77. 77 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Бат Ваньо с годините все повече издиша...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1769 Гневно

  До коментар [#35] от "nij50393132":Не бих казал, че в момента България е на дъното. И то не заради Костов и Борисов ама не ми се спори с партийни фанатици. Само факта, че България никога не е била по-богата от от 1878 година до днес .....
  —цитат от коментар 44 на Да вярваме на истината


  Слез на земята и си отвори очите!
  Престани да лъжеш най-накрая!!!

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#77] от "hamiltonf":

  не плюй.
  че да не започваме с числата.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 84. 84 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#83] от "hamiltonf":

  мне. ти си играеш.
  кажи нещо смислено.
  на мен ми е много лесно да кажа еди кой си издиша.
  ма земи аргументирай.

 85. 85 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#79] от "Virgin":

  Като промениш данните за макроикономиката на БНБ и на останалите страни веднага пиша твоите данни.
  В Румъния всички данъци и осигуровки са за сметка на работника. 33% осигуровки и 15% плосък данък.
  В България 12% са за сметка на работника и 10 % плосък данък.
  Смятай, изчислявай. И най-вече вярвай, че в България сме много зле защото не ни управлявате, ти и Студено и Кмета.
  Ако ни управлявате вие щяхме да сме минали Люксембург.

 86. 86 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Весело

  До коментар [#84] от "mihail_p":

  С втория най-нисък дълг сред държавите в ЕС, в средата по спад на БВП, съизмерим с Нидерландия, тази Нидерландия, която има БВП повече от Русия....
  Отделно, най-либерални мерки по време на кризата...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#86] от "hamiltonf":

  аа ще ме извиняваш.
  мерките ни бяха закъснели.
  много закъснели преди втората вълна.
  аре па ти точно не ми ги лафи тея лакърдии.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Весело

  ...Така, че няма как да промените отношението на мнозинството от хората към Костов..
  —цитат от коментар 9 на Да вярваме на истината


  Виж си резултата бе многознайко!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 92. 92 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1769 Весело

  До коментар [#79] от "Virgin":Като промениш данните за макроикономиката на БНБ и на останалите страни веднага пиша твоите данни. В Румъния всички данъци и осигуровки са за сметка на работника. 33% осигуровки и 15% плосък данък. В България 12% са за сметка на работника и 10 % плосък данък.Смятай, изчислявай. И най-вече вярвай, че в България сме много зле защото не ни управлявате, ти и Студено и Кмета.Ако ни управлявате вие щяхме да сме минали Люксембург.
  —цитат от коментар 85 на Да вярваме на истината

  И кой въведе плоския данък от 10 % в България?
  Знаеш ли?
  И надали щяхме да сме минали Люксембург, но поне можеше да сме пред Румъния ако не застоя при Бреж..... пардон, Борисов.

 93. 93 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Весело

  До коментар [#85] от "Да вярваме на истината":

  Абе я обясни на нас простите хора, като как постигнахте тези гигантски успехи?
  Какви непознати икономически хватки приложи най-компетентното в Европа правителство на пожарникаря, който по съвместителство сега го раздава шофьор на джипка?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 94. 94 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":
  Не само герберите трябва да се учат от анализа на Костов. Това е сериозно аргументиран текст с ясна теза, ясни доказателства и ясни изводи. Много добър текст, такъв какъвто от много време не сме чели в любимият вестник.
  ИМа две неща, обаче, които минават (съвсем умишлено) под радара на Ивон Костов.
  1. Оказва се, че ген. Мутавчийски е бил прав. Тогава, вина за лошото оправление на здравната криза носи както управляващите, така и опозицията, която умишлено използва здравния аспект на кризата за да подкопава доверието във "враговете"... Нещо, което е заплатено с животи на реални хора!

  2. Както самият анализ заявява (" Няма основания да се твърди, че българските власти са управлявали най-добре икономиката. В най-добрия случай са се справили малко по-лошо от средното за европейските страни, с които има основания да бъдат сравнявани.") управлението на икономическата стнан на кризата НЕ Е перфектно, но е далече от апокалиптичните картини, които опозицията рисува.
  И двете горни неща можеха да се избегнат или поне да се намалят, ако поведението на скачащите по площадите "граждани" от политически партии бяха поставили общественият интерес над чисто конюктурните си дребно партийнисметки.

  Горният аналиц показва защо Коство, колкото и да е демонизиран и мразен, беше министър-председател, а новите "лидери" на лилавите най-мого да се докопат до зам. министерско кресло в "кабинет на съгласието".
  Политиката в България загуби много от отсъствието на Костов и заместването му с някакви политически дилетанти.
  Както някой по-горе каза: нека плуенето почва!

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 95. 95 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#77] от "hamiltonf":

  Не мисля, че се прав. Костов нагледно показва какво означава да си опозиция - критикува се това, което се прави, но аргументирано. Не се говори за чекмеджета, острови, незоконородени деца и подобни комикси от криминали.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 96. 96 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 499 Неутрално

  "На този читател, който ще поиска потвърждение от независим източник, предлагам да отвори сайта на едно от най-авторитетните икономически списания The Economist от 2.2.2021"
  Този читател, господин Костов, не може да чете на български, а как ще прочете The Economist? Този читател може да прочете някоя гола снимка в ПИК. Този читател е сложил на стената в спалнята си портрет на Караянчева, а в хола на агенти Иван и Николай.

 97. 97 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#50] от "Индиана":

  Дебили, да го кажа направо.

 98. 98 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#59] от "Да вярваме на истината":

  Само това повтаряте, кой щял да дойде. Ще дойде не бой се, ако не дойде по закон служебен кабинет и така, даже може и няколко години да е служебен кабинет, какво лошо, президентът има хора, не е като баце само калинки около него

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Вярно е, че последните 11 месеца актуалните теми в целия свят са управлението на здравната и икономическата криза. На това е посветил и анализа си Иван Костов.

  Ако е позволеноь само за миг да откъснем очи от тези теми и да си спомним каква беше България преди 1 година, сравнена със троните от ЕС и в собствените ни очи. Преди 1 година, когато вече се заговори за ковид, локдауни и мнозина тотално истерясаха, се уморих (изявите ми на тема политика са само в този форим), че всъщност ковид-киразата е манна небесна за Борисов. Ако ясно си спомним обществените настроения от 02.2020 г. Борисов се сриваше като същински тулуп. КРИЗАТА ЗАЛИЧИ КРЕЩЯЩИТЕ РАЗЛИКИ НА НОРМАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ между нормалните страни на ЕС и БГ. Кризата даде шанс на банкянския простак отново да се изкара спасител. Защото - както сполучливо каза Мангъров - кризата даде шанс и най-идиотските мерки - здравни и икономически - да си бъдат обявени от всяко правителство за "уин-уин" решение: Ако мнозина умрат, всяко правителство ще каже, че без мерките му щяха да са повече; ако умрат много по-малко хора от очакваното, всяко правителство пак ще каже, че спасението е дошло е благодарение на него".

  Тази хитрос я умножете по 100 и ще имате самообяваваните от Борисов резултати. Само си спомнете юли - август миналата година, когато вирусът си замря естествено и какво му се случи на чобанина от Банкя - беше наврян в кучи гъз от гневните граждани. Така че отново казвам - кризата се оказа дяволски късмет за патологичния лъжец Борисов - изигра си ролята на спасител на нацията. Без кризата е по-видимо трагичното забиване на България. Един хитър артист се прави на държавник вече 15 г. И има достатъчно матриал (зрители) на представлението му...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK