Незаконната будка – универсална метафора за управлението на България

Как става така, че реалността в България се оказва изведнъж толкова радикално незаконна?

© Георги Кожухаров

Как става така, че реалността в България се оказва изведнъж толкова радикално незаконна?Анализът е препубликуван от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Дете загина на улицата в центъра на София. Уби го ток, потекъл по кабелите, които захранват "незаконна" будка. Будката е била на мястото си изглежда от памтивека - следите ѝ се губят в 90-те години на миналото столетие. Освен че физически си е съществувала и функционирала, собственикът ѝ не се е криел, а точно обратното: бил е в официален контакт с властите. Общината му издавала служебни бележки, той си плащал наеми и сигурно някакви данъци, енергийните дружества му дали зелена светлина за връзка с мрежата и т.н. За неговия обект даже имало преписка в органите за контрол върху незаконното строителство, която обаче не завършила със затварянето му и изглежда се загубила между различните институции.


Когато трагичният инцидент се случи, изведнъж властите констатираха, че будката е била изцяло незаконна. Служебните бележки били с юридическата стойност на "билет за баня", нямало един куп нужни документи и одобрения, а енергийното дружество не трябвало да свързва обекта с мрежата. Накратко: реалността се оказа коренно различна от нормите в страната. И така беше обявена за незаконна.
Метафора за състоянието на България


В казуса с отнетия детски живот трябва, разбира се, да има наказателна отговорност за този, който макар и без умисъл е пуснал тока по металните повърхности на шахти и парапети. Следствието и прокуратурата навярно работят по установяването на преките извършители. Но този казус повдига и един по-общ въпрос. Как става така, че реалността в България се оказва изведнъж толкова радикално незаконна? Кой е отговорен за драстичното разминаване между правилата и практиките на хората?


Народопсихолозите сигурно ще прибягнат до стандартните обяснения за културата на българина: битовата му изобретателност, склонността му да връзва с тел и свински опашки, желанието да мине напряко, за да спести някой лев. Но нещата изглежда са по-дълбоки и народопсихологията е просто непохватно извинение за разминаването между норми и реалност.


Това разминаване е болест на управлението, белег за незавършилата модернизация на властта, която виси, разпъната между Просвещението и Средновековието. За съжаление, структурата на казуса с "незаконната будка" е универсална метафора за управлението на България.


Да вземем като пример "незаконната лотария" на Васил Божков, която може да бъде представена като една гигантска, милиардна будка за вкусни сандвичи от статистически невъзможни надежди. През годините тя е била създадена и е функционирала физически. Собственикът ѝ не се е криел, а е бил публична личност, плащал е някакви данъци и такси, бил е вързан към ток и вода и т.н. В един момент обаче става някакъв високоволтов инцидент в отношенията на собственика с властта. След този инцидент будката-лотария изведнъж е обявена за незаконна, а собственикът ѝ става престъпник-беглец.


Паралелът между будката и лотарията е оправдан поради следната причина. И будката, и лотарията години наред съществуват в някакво неясно положение - уж са законни, но всеки момент могат да бъдат обявени за извънзаконни. Това неясно положение е именно белегът на незавършената модернизация на България. Собствеността и правата не са нещо ясно разписано и гарантирано от държавата, а просто смътни притежания, които могат да изчезнат в мига, в който собственикът им загуби личната си връзка с властта, влезе в конфликт с нея или просто е толкова осветен от публичното внимание, че вече не може да се ползва от неформална защита "отгоре".


Собственикът на будката, който и да е той, се е справял успешно с удържането на своето притежание до момента на инцидента. Дали е бил в добри отношения с администрацията, дали е давал нещо под масата, дали просто щастливо е минавал под радара на контролните органи - това е вторичен въпрос, който може и някога да се изясни. Важното е, че за защитата на притежанието си (будката) той не е разчитал на правовата държава, а по-скоро на нейното отсъствие. Както в Средновековието правата на васалите са зависели от личното подчинение на сюзерена им, така и в България собственикът на будката е разчитал основно на благосклонността на властите, срещу което се е подразбирало, че ще им служи с каквото може.


Същите са отношенията и в казуса с гигантската будка - лотарията на Васил Божков. "Собственикът" ѝ си е гарантирал нейното притежание с определени престации към управляващите - подкрепа за футболен клуб, пари за реклами в тяхната телевизия и т.н. По негови твърдения престациите са стигнали и до директни и лични васални плащания в размер на 64 млн. лева. В момента, в който тези лични отношения се развалят по някаква причина, "собствеността" на Васил Божков изчезва в рамките на дни. Лотарията се оказва напълно незаконна.


Този модел не е измислен в България - Ходорковски в Русия също загуби собствеността си върху "Юкос" (а и свободата си) веднага след като личната му лоялност към Путин бе поставена под въпрос. При Навални не особено добре защитена се оказа не само собствеността, но и правото му на живот, след като оспори властта на сюзерена.


Големият въпрос за домодерното управление на България


От тази гледна точка казусът с трагичната смърт на момчето в София повдига отново и големия въпрос за домодерното управление на България. От будките до големия бизнес - собствеността и правата на гражданите зависят не от строги и безлични правила, а от лични, неформални отношения, с които да се гарантира благосклонността на властите. Дали тези отношения са подкупи, дали са партийни лоялности и пристрастия - това зависи от конкретните казуси. Но докато при малките будки подобни отношения може да са само инцидентни, при големия бизнес изглежда са систематични. Така или иначе обаче, ситуацията е много далеч от правовата държава и изискванията за добро управление.


На предстоящите избори България ще получи шанс да смени модела на управление и по този начин да придвижи модернизацията на властта малко напред. За да се случи това обаче, характерът и дълбочината на проблемите в управлението трябва да бъдат добре разбрани. Защото е напълно възможно лицата да се сменят, а неформалните отношения и зависимости да си останат. И да се сещаме за тях само когато произведат поредната обществена трагедия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 160 Разстроено
 2. 2 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Така е... живеем в някакъв абсурд, мафиот да е държавник, да обикаля села и паланки и да вика "Боли ли бе", но да не ходи в парламента, където би трябвало да ходи периодично да дава отчет... Това ли му харесва на народа?

 3. 3 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Има "червена нишка" в литературното произведение ...Навални -Путин, всичко е ОК !
  Защо не беше поставена "тъмната държава" и десетките вече загубили ,и свобода ,и живот в САЩ ??? Е, чак толкова гащи няма . :))

 4. 4 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  От всичко по темата изпъква много явно, че висши държавни управници и общинари вкупом и в синхрон погазват дещо закон има за една семкаджийница
  - През 2011 ЧЕЗ на база само една служебна бележка откриват партида и дават точка на захранване на 150 м от обекта, като електромера е отделен от обекта от булевард. Това на нормален абонат не може да му се случи, изискването е електромера да е в обекта или на имотна граница, но поне кабела е пуснат безопасно въздушно като ползва стълбовете на светофарите, последното изисква съгласие от общината, но явно е имало "широко затворени" очи вкл и от техниците поддържащи светофара.
  - През 2016 г АГКК нанася в кадастралната карта преместваем обект като сграда, без документ за собственост и неясно каква проектна документация, който е и абсолютно незаконен. Всички в тази система казват, че това е невъзможно.
  - За да се случи горното молбата трябва да е от собственика - при държавен имот това е Областния на София град
  -Пак през 2016 се сменя наемателя и стига до съпруга на една дама, която гравитира между ГЕРБ и АБВ, които по това време са в коалиция в управлението.
  - През 2018 при ремонт на булеварда се премахва стълба на светофара и кабела неясно от кой влиза в общинска инфраструктура тръба под булеварда и шахта (въпросната), от там в разрез с всички мерки за безопасност стига до семкаджийницата, през същото трасе и същата точка на захранване се прави такова на 3-те на ощ тротоар, които и до ден днешен не се знае на кого са, а и на още една семкаджийница в държавния двор на болницата. Тук няма извинение за СГО, която е трябвало да премахне това захранване и да остави семкаджийницата да се захрани по закона, но не
  - В началото на 2019 настава як хаос с 5-те павилиона, като се включват Кмет и гл.арх на района, гла арх на София, столичният инспекторат нищо не вижда, а основани е за актове, колкото си искаш
  - Започва някаква процедура по премахване на незаконния павилион, но удря на камък, защото е нанесен като сграда в кадастъра, а и скача в негова защита директора на болницата и областния управител
  - В началото на 2020 Областния актува семкаджийницата - преместваем обект като държавен имот - частна държавна собственост (може да се продаде) но с това го признава за сграда?!!
  Като си знаем, че всиччки тия не смеят да забъркат такъв правен батак без да им е разрешено или наредено от Един в държавата, отговорът е кристално ясен

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Този модел не е измислен в България - Ходорковски в Русия също загуби собствеността си върху "Юкос" (а и свободата си) веднага след като личната му лоялност към Путин бе поставена под въпрос. При Навални не особено добре защитена се оказа не само собствеността, но и правото му на живот, след като оспори властта на сюзерена."

  Това вече е трогателно. Мир на праха на Епстайн

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Важен елемент от конструкцията е прокуратурата и съдебната система. Щом всичко е в зоната на здрача, от прокурора зависи кое е твоя собственост и кое не е.
  Затова съдебната система е по-важна за властовата пирамида, отколкото парламент, президент и прочее глезотии и формални атрибути на демокрацията.

 7. 7 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Цялата хронология говори, че някой с много власт е подготвял поне от 2016 да купи тази семкаджийница но със статут на сграда и да постави всички пред свършен факт. Толкова сериозни чиновници да ги е страх да приложат закона не се вижда всеки ден.

 8. 8 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Този модел не е измислен в България - Ходорковски в Русия също загуби собствеността си върху "Юкос" (а и свободата си) веднага след като личната му лоялност към Путин бе поставена под въпрос.
  ________________________________________________________

  Ходорковски не е добър пример в тази статия, Смилов!

  Да не плащаш данъци не означава, че си против диктатурата в Русия и Жужето!

  Станалото с будката в София е просто народопсихология в България! Да се уредя нелегално, да си платя някой лев за да ме оставят на мира, да си прекарам ток за будката дори през голям булевард и после се бием в гърдите и викаме Булгар Булгар!

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Будката е символ преди всичко на всеобщата циганийка, процъфтяваща в името на дребния краткосрочен келепир.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 10. 10 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Животът на всеки човек е ценен. Независимо дали е циганин, българин, евреин, ром и т.н. Безспорно за изложените на показ кабели имат вина доста институции. Но е очевидно, че проблемът се обобщава и политизира, а не се разследва.
  Дали някой орган се опита да установи, как е достигнал до кабела Шукри-Людмил, от кого е придружаван, дали не е принуждаван от познат или роднина да събира кабели. Става дума за същите роднини-роми, които с еднакви, твърде луксозни плакати митингуват в центъра на София.

 11. 11 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 130 Неутрално

  Незаконната будка е най хубавото нещо което може да се случи на България. Проблема е че не се случва повече и в по големи количества. По същия начин както и в Германия има 10% сив сектор трябва в България да дадем челен опит и да го направим 99%.

  Държавната мафия няма смисъл от съществуването си.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 12. 12 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Любопитно

  Преди няколко дни тук един съфорумник ми обясняваше, че съм бил такъв или онакъв защото съм живеел извън България и, че той щял да ме "уважава" ако съм бил в Бг да развивам бизнес и т.н.
  Единственото което ще направя е да цитирам пасаж от статията:

  "Собствеността и правата не са нещо ясно разписано и гарантирано от държавата, а просто смътни притежания, които могат да изчезнат в мига, в който собственикът им загуби личната си връзка с властта, влезе в конфликт с нея или просто е толкова осветен от публичното внимание, че вече не може да се ползва от неформална защита "отгоре".

  Това дава отговор защо аз никога няма да го направя а от това което виждам и мнозина други Българи....според статистиката над 2 милиона други Българи, които са избрали живот зад граница вместо в България.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Любопитно

  Важен елемент от конструкцията е прокуратурата и съдебната система. Щом всичко е в зоната на здрача, от прокурора зависи кое е твоя собственост и кое не е. Затова съдебната система е по-важна за властовата пирамида, отколкото парламент, президент и прочее глезотии и формални атрибути на демокрацията.
  —цитат от коментар 6 на еспресо


  И като знаем КОЙ назначи прокурора....наистина всичко е ясно за зоната на здрача.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на gerberche malko
  gerberche malko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Като сме на вълна метафори: “На предстоящите избори България ще получи шанс да смени модела на управление”, но надеждите за смяна ще отплават към отвъдното с гумена лодка, управлявана от капитан чиято майка е филосовски приятел на “дявола”. Лодката ще акустира на южен бряг близо до Созопол, където душите на правоверните ще бъдат теглени и сметка за гредовете ще им бъде поискана. А в света на живите, една жипка ще продължи да се носи и магистралите родни

 16. 16 Профил на gerberche malko
  gerberche malko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "ACER":

  Да ти кажа една смешка да те развесели - не заобиколите фактори бяха заобиколени ... смешно нали ?

 17. 17 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 606 Неутрално

  И в пут-инова Русия, и в бойкова България спокойствието струва пари. Още не сме стигнали дереджето на сатрапията, но на тиквите и калинките много им се иска.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 18. 18 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#13] от "Червен дисибар":

  Не е нещастен случай, а убийство на дете, колкото и от ГЕРБ да го прикривате, явно сте свикнали и претръпнали, че след ваши действия умират хора - 20 човека при Своге, тези от падналите лампи в тунела на Хемус, тези на стълбите на болницата, сега дете ударено от ток пуснат по тротоара, няма да стане. Фандъкова и ГЕРБ са убийци.

 19. 19 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Като сме на вълна метафори: “На предстоящите избори България ще получи шанс да смени модела на управление”
  —цитат от коментар 15 на gerberche malko


  То затова е цялото напъване и цялото виене. Смисъла на десетките статии е "искаме да сме на власт а тия са лоши"

 20. 20 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#13] от "Червен дисибар":Не е нещастен случай, а убийство на дете, колкото и от ГЕРБ да го прикривате, явно сте свикнали и претръпнали, че след ваши действия умират хора - 20 човека при Своге, тези от падналите лампи в тунела на Хемус, тези на стълбите на болницата, сега дете ударено от ток пуснат по тротоара, няма да стане. Фандъкова и ГЕРБ са убийци.
  —цитат от коментар 18 на nij50393132


  Я не се престаравай.

 21. 21 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#20] от "Червен дисибар":

  Ще ти се, ама това ще чуваш всеки ден.

 22. 22 Профил на kjf47693753
  kjf47693753
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В България е по-трудно да направиш нещо по законния начин , отколкото по незаконния!
  Всъщност всички тези "институции" те "администрират" и контролират до степен на изнудване и както им е угодно, вместо да те улеснят, да изпълниш нещата както трябва.
  От друга страна, ако си нагъл, хитър и агресивен и познаваш безсмислеността на системата, ти не съществуваш за тях! А най-голямата смешка е, че ПРОВЕРЯВАТ САМО ПО СИГНАЛ, вместо да отговарят за спазването на законите!

 23. 23 Профил на gerberche malko
  gerberche malko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#22] от "kjf47693753":

  “ В България е по-трудно да направиш нещо по законния начин , отколкото по незаконния!” и целта е не да променим нещо (щото няма как) а просто парите да влизат в правлния джоб, що сега се “краде” от тоя джоб и парите отиват в лошия джоб

 24. 24 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Корупцията бих казал е косвено следствие от нещо друго, а именно безхаберието и паразитизма на голяма част от съгражданите ни. Ще ви дам два примера. Преди време един познат ми разправя как монтирали едни метални елементи на машина и ги върнал за дооправяне. Човекът, който ги боядисал бил искрено изненадан и твърдял, че то не било нужно да се боядистват от страната, която не се вижда. При последната ми разходка около езерото в Панчерево се подпрах на един парапет. Погледнах и видях не само, че е накриво, не само че болтовете нямаха капачки, за да не ръждясват от дъжда ами можех и някои от тях да ги развия на ръка. Тука е така ще каже някой. Не от нас зависи и просто сме си мърляви и мързеливи.

 25. 25 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Добре де, няма ли да стане по-ясна ситуацията, ако се изясни, с имена!, кои са били собственици на въпроснара будка?
  Тя едва ли самата будка е разнасяла хартийките между институциите. Дори някой Мунчо да го е правил, то е било от името на собственика.
  Аз за каквото и да отида до общината, винаги се почва с: "дай лична карта, пиши молба" и т.н. В случая май не е било точно така.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 26. 26 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  Така е... живеем в някакъв абсурд, мафиот да е държавник, да обикаля села и паланки и да вика "Боли ли бе", но да не ходи в парламента, където би трябвало да ходи периодично да дава отчет... Това ли му харесва на народа?
  —цитат от коментар 2 на Kotarak


  И президент, който отказва да свика консултативния съвет по национална сигурност. Който повежда метеж срещу законно избрани държавни органи, като главен прокурор и правителство.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 27. 27 Профил на gerberche malko
  gerberche malko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ebeneezer Goode":

  Абе човек, я не рови и не задавай въпроси, че кмета е наш и ако излезе някво съмнение там, няма да е добре, точно преди избори. Викай долу Фандъкова, долу ГЕРБ и това е!

 28. 28 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  Продължават гнусните опити да се пришие един нещастен случай към политиката. Сякаш слушам пРезидента и той все вие и все плюе.
  —цитат от коментар 13 на Червен дисибар


  Това е същото като "България уби дете" навремето.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 29. 29 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Изключително правдиво четиво. На вожда така му харесва.

 30. 30 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Г-жо Фандъкова подайте оставка!

 31. 31 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Всичката ни работа такава, хубава, ама българска: съдията има задачата да осъди, но превъзпитанието на осъдения и връщането му в "стадото" не го интересува; учителят преподава и изпитва в училището, но че ученикът му ще си купи наркотик на метри от училището, че ще прахоса сума пари в близкото казино или ще се събере с 14 съученици да се "веселят" на "купон" не го интересува; полицаите и съветниците в общината не се занимават с нещо, за което конкретно не им е разпоредено, ще си минават покрай кабелите, будките, препълнените с боклуци кошчета и пет пари не дават, не ги касае; ще заседават в народното събрание, ще приемат закони, ще гледат реклами за хазарт по телевизора, децата им ще попадат в мрежите на мафията, ще им дават бързи необезпечени кредити, фамилните златни скъпоценности ще изчезват по заложните къщи, но закони за забрана на хазарта, за дългогодишен затвор на онези, които раздават необезпечени кредити и доживотна присъда за производителите и трафикантите на наркотици, няма да приемат. ЗАЩОТО ЧИПЪТ ИМ Е БЪЛГАРСКИ, ЗАЩОТО НЕ ГИ КАСАЕ, НАЛИ!!!!

 32. 32 Профил на gerberche malko
  gerberche malko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#31] от "bobhunter":

  “ Всичката ни работа такава, хубава, ама българска: съдията има задачата да осъди” ... “ учителят преподава и изпитва в училището” и голяма част от тях го правят по финансова съвест/стимоли. Системата се крепи на далаверата и едни пари под масата и докато това е така и господ да дойде, нищо няма да се промени. А и идеята не е да се променя нещо а просто паричните потоци да се насочат в правилната посока и да пълнят нечии празни чемеджета ... дет се вика мандат година храни а самолета лети с гориво, а то пари струва.

 33. 33 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#27] от "gerberche malko":

  Честно казано, докато има "наш" и "ваш" ... така ще е.
  Аз не питах чий е кмета, а чия е будката. После ще се разплете историята.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 34. 34 Профил на gerberche malko
  gerberche malko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ebeneezer Goode":

  Абсолютно съм съгласен се теб, и това е основния проблем! Но идеята е да се разплитат само историите които трябва, а за другите, ако говориш е хейт и фалшива новина, която не е доказана а ти си трол. Докато това не се промени, ще сме си все така ...

 35. 35 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Системата се крепи на далаверата и едни пари под масата и докато това е така и господ да дойде, нищо няма да се промени.
  —цитат от коментар 32 на gerberche malko


  Проблемът е че голяма част от обществото не иска или не е готова да отхвърли системата "имам човек", "да дам под масата", "да ме уредят" и т.н. Просто българите са изключително страхливи и се опасяват, че ако им вземат това мнимо предимство няма да им остане нищо. Мисленето е че е по-добре да се оправяме сами отколкото да изградим някаква система, която да помага на всички. Резултатът е хаос, анархия и ГЕРБ.

 36. 36 Профил на gerberche malko
  gerberche malko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#35] от "kapitan_laino":

  “ Резултатът е хаос, анархия и ГЕРБ.”

  Не, брато нищо не си разбрал, което 2,3,4 буквено съкращение да сложиш накрая, на твоето последно изречение, резултата ще е все същия, и дори и любимата ти 2 буквена, ниско процентна, формация да спечели, пак нищо няма да се промени.

 37. 37 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Логично е, да видим четири оставки, начело с Фандъковата. Разследването - след това. Тая жена ходеше с перука заради химиотерапия / да не дава Господ /, оправдаваше некадърността си и некадърността на управлението с тотално безочие. Това не е нормален човек.

 38. 38 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 739 Неутрално

  ...Важното е, че за защитата на притежанието си (будката) той не е разчитал на правовата държава, а по-скоро на нейното отсъствие...
  Toвa e завлaдянa държава!

 39. 39 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Цялата държава е незаконна. Беззаконията са тръгнали почти веднага след Освобождението, с отмяната на Търновската конституция от княз Батенберг. Следват няколко преврати, отново незаконна власт. Върхът е периодът 1944-45, когато сме имали две незаконни правителства - на забранения Отечествен фронт на червените дяволи, и на проф. Цанков - на кафявите дяволи. Следва незаконен референдум за република, непредвиден в тогава действащата Търновска конституция, породил незаконната НРБ. Следват нови незаконни действия, пренареждания на парламента, и още, и още. Резултатите са налице.

  master
 40. 40 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Незаконна будка е и всяка остъклева (усвоена) тераса. Така си я караме.

 41. 41 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#35] от "kapitan_laino":“ Резултатът е хаос, анархия и ГЕРБ.” Не, брато нищо не си разбрал, което 2,3,4 буквено съкращение да сложиш накрая, на твоето последно изречение, резултата ще е все същия, и дори и любимата ти 2 буквена, ниско процентна, формация да спечели, пак нищо няма да се промени.
  —цитат от коментар 36 на gerberche malko


  Точно мисленето, че нищо никога няма да се промени и затова няма смисъл да пробваме е горивото на четирибуквения тумор. По-добре да ме бие моя мъж, отколкото да пробвам с друг нали, поне си го познавам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Miroslav Vladimirov
  Miroslav Vladimirov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  За да дефинира "универсарната си метафора", автора използва универсарна (за автора) логическа конструкция на текста, увиверсално (за автора) заключение и виновници и универсален изход от ситуацията. Някак много универсални са публикациите му ,само обекта се променя. За добро и лоши светът около нас е много по пъстър и не далеч не е толкова унивресален калкото му се иска на автора. Ирония.

  Мирослав Владимиров
 44. 44 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  А вие какво искате, да съборят будката? Стабилността предполага че незаконните бараки стоят стабилни.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 45. 45 Профил на Gerberche Malko
  Gerberche Malko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#44] от "Свинчуга":

  Стабилността предполага собствениците на незаконни бараки да плащат стабилно на стабилните хора. Нестабилността настъпва от това че нестабилните хора искат да изместят стабилните за да се стабилизират и те. Човещинка дет вика Ганьо

 46. 46 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Всъщност има много тъмни страни на тая история, както има и много спекулации за законен-незаконен. За да убие някого ток трябва да протече през сърце или мозък и за опасен се смята ток по голям от 50 милиампера. Вероятност има тока да предизвика спазъм на сърдечния мускул и евентуално спиране на сърцето. При това положение изкуствено кървообращение е животоспасяващо. Дори еднократен натиск може да поднови работата на сърцето, но без кървообращение мозъка загива за няколко минути.
  Сега, за да протече така ток, изобщо е невъзможно при описваната ситуация - ако ще на тая шахта и 500 киловолта да има, ток няма как да протече, освен ако детето не се е хванало за парапета, който пък да е заземен. Разбира се и да е имало обувки, които да не го изолират.
  България е страна на забраните, в много случаи ако спазиш един закон ще нарушиш друг, правен хаос и сбъркана нормативна база. Разбира се това не е случайно, така и рушвет се дава, така изнася на чиновниците да колят и бесят.
  Има много начини да се захрани една будка безопасно и по тоя начин както е направено, но те са пак незаконни но пък безопасни, и това е по-важното. Например галванично разделяне с понижаващ трансформатор на 110 Волта. Или дори на 220 Волта. Другото е дефектнотоковата защита която би спасила живота на детето.

 47. 47 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1177 Любопитно

  Божков не беше ли подгонен, защото не плащал някакви данъци, а не защото лотарията му е незаконна?

 48. 48 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#47] от "rainbou1":

  Смешно беше с това с данъците на Бошков. 100 години данъците му уж си бяха наред. После имаше врата в закона, която позволяваше да се плащат и по-малки данъци за едно и също. Но това, че Бошков е плащал по-малко не е по негова вина а на държавата. Според мен го обвиниха и в криминални престъпления.

 49. 49 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не ми е приятно да го кажа ,но колкото повече мисля и наблюдавам събитията последните десетилетия, стигам до извода ,че ситуацията вместо да се подобрява ,отива към безнадеждна.Още преди 75-76 г от държава ни превърнаха в територия
  под червен терор. Избит бе елита на нацията а матряла ,бе тъпкан ,опростачван и редовно облъчван пропагандно.Всички ценности бяха заменени с една преклонение и мазнене пред партията и ръководителите и по места като начин да оцелееш и живееш една идея по добре.Накрая след като фалираха два пъти държавата за няма и 50г измислиха наистина гениален план за фасадна демокрация и те пак се настаниха във върхушката ,но вече без ангажимента за поддържане на минимален стандарт на живот за стадото.Минаха на безочлива пропаганда и криминални методи.Допуснаха обаче една грешка .Заслепени и самозабравили се в грабежа докараха матряла до дъното на мизерията.Ножа опря до кокъл и стадото се размуча и взе ,че даде власта на СДС.Другарите предвидливо обаче бяха напълнили всички опозиционни партии със ДС кадри и други подривни елементи .Въпреки всичко СДС някак успяха да закрепят икономиката с цената на тежки и непопулярни мерки и дори отвориха преговори с НАТО и ЕС .Това вече другарите ги уплаши ,а и реформите бяха в кофти време .След хиперинфлация,разбита банкова система,стотици губещи държавни предприятия и дишащ във врата МВФ настояващ за преструкториране в рамките на година две.
  Започна яростно плюене и компромати и откровени пропагандни лъжи .А и внедрените агенти не бездействаха ,подриваха отвътре.Бе активирано и негово НИЩОЖЕСТВО царя за да излъже матряла.И успя късопаметният матрял даде власта на негово НИЩОЖЕСТВО.И нещата пак си тръгнаха режисирани от другарите.Те обаче си научиха урока ,да не оставят пак мизерията да стане толкова голяма ,че да се посъбуди стадото и да не може да бъде омайвано с пропаганда и полуистини.През тези години
  Корупцията се разгърна и обхвана всички области от живота и на всички нива .
  Овладени бяха на 100% съд,прокуратура,парламент и изпълнителна власт.
  На читавите хора все повече им писваше и доста емигрираха /близо два милиона/
  и продължават с темпо което в комбинация с високата естествена смъртност/висока поради "високият " стандарт на територията/ ни прави втората най-бързо топяща се нация в света.Навъдиха се и доста тарикати стрижещи блеещото стадо.
  Та натрупването на по-голяма маса критично мислещи хора стана невъзможна,което прави и промяната невъзможна.Надеждата е след поколение две необременените млади да променят нещата ,но мисля ,че ще е доста трудно и бавно а територията ,ще е още по изостанала от нормалният свят.Външен натиск и намеса са по-скоро екзотични опции. Та така .

 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  "той не е разчитал на правовата държава, а по-скоро на нейното отсъствие. "
  Той е разчитал на отсъствие на правосъдие, а нормалните хора, които искат правосъдие, те на какво да разчитат. В държавата на мафията, на какво да се надяват хората, освен на чудо. Защо ЕС е отвърнал очи от безобразията, които се случват тука и защо.

 51. 51 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Добре де, неможе ли да се разбере кой ОЛИГОФРЕТ е вързал по този начин кабела към захранването? Каквото и да си говорим всичко друго е размиване на вина. Ако се Фандъкова, кметът от ДБ, Борисов или Нинова припечелват допълнително като електротехници нека си понесат отговорността.
  Миналато година един подобен "експерт" ми съсипа ел. инсталацията. Жалко, че се разправях с него. Трябваше направо да поискам оставката на кмета и компенсация от "Държавата".

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 52. 52 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 664 Любопитно

  Друго интересно в случая е че няколко дни общината, районът и ЧЕЗ се изреждаха да се обясняват, но за фактическите "обитатели" на будката де факто не чухме нищо. Завъртя се нещо бегло за някаква варненска фирма, но така и не стана ясно кой работи в самата будка ежедневно, кой е бил на място по време на трагедията, кой (и на кого) плаща наем, кой се грижи за доставките? Сякаш някакъв фантом е бил там.

 53. 53 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#50] от "Роси":

  "Защо ЕС е отвърнал очи от безобразията, които се случват тука и защо."
  Първо да очакваш някой друг да ти оправи държавата (ЕС или СЕСЕСЕРЕ) е глупост.
  Второ "безобразията" са толкова дело на обправляващите, колкто и на всеки един "електротехник". Щото съм убеден, че ОЛИГОФРЕНЪТ вързал кабела не е направил подобна демонстрация на "майсторство" в неговия си дом. Вярваш ли, че е заземил инсталацията за парапета на балкона?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 54. 54 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#53] от "olexander":

  Ами у дома сигурно всичко му е точно ,щото го прави за себе си.На работа прави това което прекият му ръководител нареди защото си пази работата.Ако ще са виновни само техниците за чии са ни всички чиновници по веригата?Ти лично колко пъти отказа на шефа си да свършиш нещо с което не си съгласен?

 55. 55 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#54] от "стефан иванов":
  ".На работа прави това което прекият му ръководител нареди защото си пази работата" - и според теб прекият му началник е казал да сложи електрошоков капан???
  Ако е така може да разглеждаме случай като тероризъм.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 56. 56 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Една камара клатикурковци взимат заплати за да гарантират ,че всичко е по стандарт и да носят отговорност .Ами да я понесат най-после.Техника е само инструмент,той не решава нищо ,той изпълнява.Кой ще му храни семейството като го уволнят щото много знае и се отваря?Разберете "Рибата се вмирисва откъм главата" народа мъдро го е казал.

 57. 57 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "olexander":

  А ти какво мислиш му е казал началника при положение ,че липсва скица ,план и инструкции за полагането.Не разбираш ли ,че въпросният кабел е призрак в правното пространство.Знае се ,че го има ,но никой не е одобрявал и подписвал необходимите планове и съгласувания за полагането му.Съответно като призрак никой от органите натоварени с контролни функции не го вижда,това технически,комисия от общината приела ремонта,столичен инспекторат и тн не могат го видят ,щото е кабел фантом.

 58. 58 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 590 Неутрално

  А както и ти каза, кагото го прави за него си има ли "скица ,план и инструкции за полагането" ?
  Не казвам, че няма проблем при надзора на ремонтите, но подобни безобразия НЕ СА по вина на надзора, а на прекия изпълнител.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 59. 59 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "olexander":

  Не можеш да си представиш колко много опасни кабели има в София.Просто ремонтите се правят със работници основно "Бай Мангал" дето едва чете и пише .И му казват тоя кабел тука тоя там .Тоя излиза тука ,другия там .Техник се появява само за самото присъединяване и пускане на захранването /ма не винаги/.Аз съм почти сигурен ,че този кабел не е теглен от техник ами от Бай Мангал по заповед на техническият ,дето и на него му е писнало да върши безобразия ,ма го натискат отгоре и той също си пази хляба.

 60. 60 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "olexander":

  Ами естествено ,че има .Всеки обект преди да бъде присъединен от енергото си има строителна документация и едната папка е ЕЛЕКТРО със съответните ел схеми и чертежи и указания за изпълнение.Това веднъж се контролира от строителният надзор ,после от общинска комисия която приема обекта на място ,физически оглед се прави.
  Чак тогава се прави включвание на обекта към мрежата.Промени после и ремонти може да се правят само със нова документация и от правоспособен техник.

 61. 61 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "olexander":

  Добре де ако хем ще извършва физическата работа ,хем ще носи отговорност за законосъобразност техника ,за какво са надзора ,приемателната комисиа на общината и столичният инспекторат? Ми да му дада на техника и техните заплати.Сигурен съм ,че ако техника взима 15 000 лв месечно и няма началник на главата а само пред съда отговаря никога не можеш да го накараш да направи такова свързване.Мисля ,че ще е стриктен до запетайките от закона.И пак казвам имам подозрения ,че кабела не е теглен от техник а от общите работници на обекта.

 62. 62 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Щатният хейтър - универсална метафора за опозицията в България.

  Знанието е сила, информацията - власт
 63. 63 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#61] от "стефан иванов":

  Нещо не сме се разбрали. Говоря ти за ОЛИГОФРЕНИЯТА за сложиш необезопасен кабел.
  Това не е свързано със законноста на павилионите, а с престъпното безобразие на изпълнението

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 64. 64 Профил на Gerberche Malko
  Gerberche Malko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#63] от "olexander":

  Мога да ти обясня как става - пращат ни 3та с Пешо и Гошо на обекта, ама ни цепи глава, за това първо пием по 1-2 кафета и пушим, докато решим какво ще правим. После Гошо решава, че ще сложи свински опашки, щото кой ще то копа на тоя студ а ние с Пешо отиваме да вземем по бира. Докато пием бирата и пушим по цигара, папътстваме Гошо в работта, а после тримата отиваме да ударим по едно шкембе с 2-3бири, че на вън е студ а главата цепи.

 65. 65 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Не е лесно да си законен в България, иначе как ще съществуват всичките тия чиновници

 66. 66 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#64] от "Gerberche Malko":

  Дап Прав си. И вината за трагедията е приди всичко на юнаците от твоя разказ.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 67. 67 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Узаконяването на обект или смяната на предназначението му е сложна процедура, трае над половин година и струва над 3 бона. Започва се с проект, чието изпълнение се проверява и това става под прекия надзор на ОБЩИНАТА, на чиято територия се намира. Тя е отговорна за изпълнението му и се узаконява с "Удостоверение за въвеждане в експлоатация" /УВЕ/, а не Фандъкова, Борисов, Тръмп и дядо Господ. Никакъв проблем не е да се установи кой не си е свършил работа по веригата за да си понесе отговорността. Това трябва да е известно на Смилов /спестявам титлите му за да не ги компроментирам/ и да го възпре от глобални сравнения с държавата и Вселената с цел политическа пропаганда. За сведение нередовният обект е в район "Триадица", чиито кмет е от ДСБ.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.


  За да видите коментара кликнете тук.


  Пълен текст на коментара:
  Продължават гнусните опити да се пришие един нещастен случай към политиката. Сякаш слушам пРезидента и той все вие и все плюе.

 70. 70 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  Рибата се вмирисва откъм главата, беззаконието в държавата тръгва от башбаканина на Републиката. Всеки си мисли, че прецаква държавата, но всъщност прецаканите сме всички ние. А Бочко е доволен от това и ехидно ни се присмива.

 71. 71 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 837 Неутрално

  при герп е така, всичко е 'схема'....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 72. 72 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Не съм фен на Смилов но за съжаление тук е абсолютно прав.

 73. 73 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Проста логика. Умрял ли е човек? Да За убийство лежи ли се в затвора? Да. Собственикът на обекта декларирал ли е че документите са изрядни? Да/Не Органите разрешаващи изграждането и пускането на обекта в експлоатация изискали са документите/направили ли са нужните проверки? Да/Не. Собственикът на земята където е будката изискал ли е документите/разрешителните за пускане в екплоатация на обекта? Да/Не
  Отговорите на тези въпроси автоматично дават отговор и кой трябва да лежи в затвора за непредумишлено убийство, а ако законът е такъв, че не може да се носи подобна отговорност на някои от тази верига значи трябва да променим закона.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK