В Сърбия успехът с ваксините подхранва евроскептицизма

Сръбският президент Александър Вучич чака китайски ваксини на летището в Белград.

© Instagram/buducnostsrbijeav

Сръбският президент Александър Вучич чака китайски ваксини на летището в Белград.Сърбия не е изключение в тенденцията ваксинирането да е повече въпрос на геополитика, отколкото на обществено здраве, но там изтъкването на китайската помощ е както за сметка на евроинтеграционните нагласи на гражданите, така и може би на сръбските данъкоплатци. Такава равносметка може да се направи от коментара, който написа за "Дневник" сръбският експерт Мая Биелош.


Помолена да опише как се отразява изборът на сръбското ръководство да заложи силно на китайски ваксини в момент на недостиг в ЕС и в Западните Балкани, Биелош предостави този коментар, за да обясни как изглежда ситуацията през призмата на сръбското обществено мнение. Заглавието е на "Дневник".


Сърбия е получила около 1.5 млн. дози ваксина от китайската, подкрепяна от държавата, "Синофарм", а също така използва руската ваксина "Спутник V" и американо-германската инжекция на "Пфайзер" и "Бионтех". Само китайската ваксина обаче беше посрещната "с тъпани и гайди" - нещо подобно стана и преди почти година, когато сръбският президент похвали Китай за изпращането на медицинска помощ, като същевременно критикува ЕС.
Днес ваксинирането е по-малко въпрос на обществено здраве и повече въпрос на политически маркетинг и геополитика. Кампанията за ваксинация срещу COVID служи на политическото ръководство на Великобритания, за да покаже на британското население, че Брекзит е добро решение. От другата страна на Атлантика подходът "Америка на първо място" се вижда най-добре при администрацията на Байдън, тъй като повечето доставки на ваксини отидоха за Съединените щати. Междувременно сръбският президент Александър Вучич иска да потвърди величието си пред местна и международна публика и в същото време да укрепи връзките с Китай, като поддържа и добрите отношения с Русия. С други думи, ентусиазираната прегръдка на Белград със "Синофарм" и "Спутник" беше мотивирана както от желанието да се използва ЕС, така и от желанието на президента да угоди на своите избирателни райони преди вота през 2022 г. и да се популяризира в страната като посредник за приятелство и партньорство с Китай и Русия. Освен това сръбският президент практикува собствена ваксинна дипломация, като споделя ограничени количества ваксина със съседни държави, за да спечели престиж и да утвърди лидерството си или за други политически цели.


Всички тези политически решения и послания са намерили израз в общественото мнение в Сърбия. Проучването на Белградския център за политика на сигурност от октомври 2020 г. (повече за това проучване четете тук - бел. ред.) показа, че общественото мнение в Сърбия се формира от политици чрез проправителствени медии, които представят Китай и Русия изключително положително. В резултат на прокитайската кампания през пролетта на 2020 г. 75% от сръбските граждани погрешно вярват, че Китай предоставя най-голяма помощ на Сърбия за борба с пандемията, докато това е ЕС. Напротив, тонът за ЕС в сръбската преса е или неутрален, или крайно негативен. Същият е случаят с ваксината, тъй като сръбското правителство успешно предаде посланието на международната аудитория, че "Сърбия е втора по най-бързо поставяне на ваксини срещу COVID-19 в Европа - благодарение на Китай", докато разказът как "Вучич, Путин и Си спасяват Сърбия" е предназначена за местната публика.


В резултат на това ваксинацията увеличи популярността на Вучич в очите на обществеността и много хора са доволни от факта, че живеят в Сърбия и могат да получат ваксината в сравнение с останалия свят. Обикновените граждани също осъзнаха, че сръбската външна политика - седнала на много столове - дава плодове. Освен това се затвърди убеждението на обществеността, че не е лошо да стоиш извън ЕС и да имаш (авторитарен) лидер, който може да получи ваксината от различни доставчици и държави. Мнението на хората се оформя и от това, че опитът с китайската ваксина е добър, така че публичният образ на Китай е дори по-положителен. Поддържането на позитивен имидж на Китай и неговата ваксина в сръбската общественост е важно, тъй като създава благоприятна почва за Китай още повече да разшири своите инвестиции в Сърбия не само в общественото здраве, но и в други области. Като предоставят огромни дози ваксина, Китай и Русия също спасяват репутацията на Вучич и подкрепят укрепването на управлението му във вътрешен план. Изводът е, че политическото ръководство насърчава нарастващия евроскептицизъм в Сърбия, тъй като страната бавно се отдалечава от ЕС и се доближава до Китай.


В крайна сметка най-сериозните последици са за сръбските граждани. Освен задълбочаването на авторитарното управление, негативният ефект е, че сръбските граждани не са информирани колко пари на данъкоплатците ще бъдат похарчени за ваксини. Процесът на договаряне, както и цената на китайската или руската ваксина са държавна тайна. Независимо от това, ако човек чете между редовете новината, че китайската CRBC (China Road and Bridge Corporation - бел. ред.) ще изгради канализационна инфраструктура, пречистватели на вода и депа за отпадъци в цяла Сърбия, може да се предположи колко би могла да струва на сръбските граждани.


Мая Биелош е анализатор в областта на публичните политики с девет години опит за Белградския център за политика в сигурността. Изследванията ѝ са посветени на различни теми от въпроси на сигурността в Северно Косово до равенството на половете в сектора.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK