Санират панелки, а рушат къщите от Третото българско царство

В рушенето на старите къщи се оглеждат най-тежките проблеми на днешното ни общество.

© Юлия Лазарова

В рушенето на старите къщи се оглеждат най-тежките проблеми на днешното ни общество.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Не е за вярване: продължава разправата с политическия и икономическия елит на Третото българско царство, водена от революционния следдеветосептемврийски елит и от криминогенния следдесетоноемврийски елит в тяхното задочно съглашение.


Разправата в дълбоката си мотивация е ценностна. За стария елит - на господата, чиито последни представители са физически и морално унищожени от Народния съд и Народната власт, определящи са порядъчността, образоваността, вкусът, честта, признанието За новите елити - на другарите и на братоците, определящи са насилието, партизанщината, присвояването, бутафорията, произволът, далаверата
Старият елит влага силите си, за да построи държава в следосвобожденска България, докато новите елити я използват за собственото си облагодетелстване: през комунизма - като я превземат "с оръжие", а след падането му - като я подчиняват корупционно.


И настава битка "на живот и смърт"


Има само едно кратко прекъсване в тази разправа, когато веднага след Десети ноември "безхлебниците" от тогавашното СДС се опитаха да хвърлят исторически мост назад към Третото българско царство и да възкресят негови вестници и партии, нрави и ценности. Но бързо и те самите, и историческият им мост отидоха в историята и вече са забравени, почти колкото онези, което се опитваха да възкресяват.


Ако казаното ви звучи прекалено есеистично, достатъчно е да се поинтересувате от съдбата на фамилните къщи, строени през Третото българско царство и останали след собствениците им като свидетелство за техния начин на живот, разбирания и самочувствие. Те, въпреки че често са обявени за архитектурни паметници (само в София има около 1700 такива), не престават да стават жертва на принудително изчезване. Макар и рядко, това предизвиква скандал. И още по-рядко скандалът дава ефект: след битка на "живот и смърт" къщата оцелява.


Както преди време се случи с къщата на Яблански (китайско посолство през соца), която е една от най-красивите сгради на столицата, или както сега вероятно ще се случи с друг архитектурен шедьовър - Къщата с ягодите, според уверенията на днешния ѝ собственик Валентин Златев. И както не се случи, да речем, с Двойната къща на Митови, която през 2017 беше разрушена, за да не пречи на бизнес апетитите на Киро Японеца, или с къщата на Иван Гешов, която всеки момент сама ще си рухне.


Списъкът е дълъг не само за София, където не беше пощадена дори къщата на Стамболов, а и за Пловдив, Варна, Добрич и т.н.


Рушат различното, градят грозно еднообразие


Има, разбира се, разлика в "справянето" с архитектурното наследство от Третото българско царство след Девети септември и след Десети ноември. "Победилата революция" воюваше идеологически с къщите на буржоазията и ги премахваше "на едро", за да изчезне заедно с тях паметта за частната собственост и за фамилните истории. И да се появят на мястото им празните мраморни площади със задължителния Партиен дом, които да карат индивида да се чувства незначителен и гузен в своите делнични маршрути и лични стремежи.


Заедно с това архитектурата на старите къщи в стиловото си многообразие и грижа към детайла бе защита на правото да си различен, докато комунизмът прокламираше равенство, сведено до подобието. Емблема на неговата естетика бяха панелните блокове с еднаквите си фасади, разпределение на апартаментите и дори секциите и гарнитурите в хола, създадени сякаш за да няма какво да те отличава от другите и да разпознаеш като свое. И днес ние с далеч по-голям ентусиазъм ги санираме (нищо, че са строени с 50 години срок на годност), отколкото опазваме малкото останали архитектурни образци от Третото българско царство.


След Десети ноември, естествено, подобна, идеологически мотивирана кампанийност няма. Унищожаването става "на парче" според конкретен бизнес интерес по следния изпитан механизъм: набелязаният архитектурен паметник дълго се оставя без поддръжка и надзор, допуска се разграбването му и пренощуването на бездомници в него, дори може да бъде предизвикан пожар, докато се докара дотам, че да стане опасен и да трябва да бъде разрушен.


Целта е на негово място да се постигне максимална разгърната площ, доходът от която да се превърне в кюлчета злато, скъпи коли, дрога, чалга и яхти и пр. В помощ на подобни "бизнес начинания" идва пълната липса на респект към всичко, което не носи пряка материална изгода, в това число и наследената култура.


Мутробарок и други псевдобарокови вариации


Каква пък е присъщата култура на следдесетоноемврийския елит личи по къщите, които строи за себе си - в София приоритетно в полите и подполието на Витоша. Там не отминава модата на мутробарока и други псевдобарокови вариации в духа на "антикизацията" на централния площад в Скопие. Усещането е за културен инфантилизъм - за деца, които са гледали картинки и са си играли с лего. При това без да са се отдалечили от подобието, но то вече не им е наложено, а произтича от собствените им дефицити.


Пластики и прочити
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Обезкуражаващо е, че разрушаването на старите фамилни къщи става със съучастието на наследниците им, които и да имат съзнание за символната стойност на наследството си, нямат материални средства да го запазят. Държавата "по закон" ги оставя на произвола на съдбата, а специално Националния институт за паметниците на културата е с толкова оспорен авторитет и намален капацитет, че когато се намесят големи интереси, веднага се превръща в "безгласна буква".


Дали в предизборните си програми някой ще се загрижи за къщите от Третото българско царство преди да изчезнат и в чието рушене се оглеждат най-тежките проблеми на днешното ни общество - нормативният лобизъм, корупцията, лошото образование, соцносталгията Или любовта ни към миналото ще стига само до историческите разправии с македонците и до новото строителство на стари крепости?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 942 Неутрално  Гого , за какво точно плачеш ? Аре комунистите лоши , че се нанесли в къщите на богаташите ама след 1990 година си ги взехте обратно
  . От същата 1990 годин насам всичките кметове са от десни , по десни . За тия 30 години кой носи вината за тези къщи , които са изчезнали ?

  Вместо да се жалваш по медиите направи едно журналистическо разследване и посочи виновниците . Да ти помогна с паметта :

  Александър Каракачанов - СДС ( Зелена Партия )

  Александър Янчулев - СДС ( яростен Седесар и безкрайно крадлив , първият и единствен кмет на София оставил града без вода )

  Стефан Софиянски - СДС (по - късно Съюз На Свободните Демократи , по израза на вестник Капитал по онова време той беше Усмихнатото Лице На Корупцията )

  Бойко Борисов - Гражданин За Европейско Развитие На България

  Йорданка Фандъкова - Гражданка За Европейско Развитие На България

  Кажи сега , Гого , кой от всичките тези събори фамозните къщи архитектурни паметници на Третото Българско Царство ? 2. 2 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 942 Неутрално  Впрочем и Варна и Пловдив и почти всички останали големи градове в България от 1990 година досега са управлявани преди всичко от десни кметове . Кой им попречи да ги запазят ?

  Да не би да са алчността , наглостта и кражбите ? 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  Нищо чудно. От санитарен на панелите се краде яко. От разрушаването не тези къщи и последвалото строителство, също се печели много. Има пари и за разрешилите такова безумие, и за начело. Чак до онова чекмедже.

 4. 4 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Съдбата на къщите е символ цялото развитие на България след капитулацията в края на Студената война. Намаше и днес няма сили, личности в обществото, които да осигурят завръщане към корените в Царство България и развитие на нацията и държавата като негов приемник. Вместо това болшевишките помияри, следвайки опита на съветските си покровители изградиха подобно на тях криминалните структури за имитация на държавност. Остава ни да се надяваме на прословутата легенда за четиридесетте години...

 5. 5 Профил на qaq19646191
  qaq19646191
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Впрочем и Варна и Пловдив и почти всички останали големи градове в България от 1990 година досега са управлявани преди всичко от десни кметове . Кой им попречи да ги запазят ? Да не би да са алчността , наглостта и кражбите ?
  —цитат от коментар 2 на bxr35608444


  Портних - "десен"???

 6. 6 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 942 Неутрално  До коментар [#5] от "qaq19646191":

  Ами Гражданите За Европейско Развитие На България не бяха ли член на Европейската Народна Партия ? Да не са Я напуснали тайно ? 7. 7 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1039 Разстроено

  Абсолютната истина, така е, за съжаление...

 8. 8 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#1] от "bxr35608444":

  Изброените не бяха десни, а най-обикновени подставени лица на червената мафия, които излъгаха избирателите си. Колкото до връщането на собствеността, тя бе върната в безобразен вид след десетилетно варварско ползване от държавата, а на собствениците не беше изплатена компенсация за тези години.

 9. 9 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4582 Неутрално

  Впрочем и Варна и Пловдив и почти всички останали големи градове в България от 1990 година досега са управлявани преди всичко от десни кметове . Кой им попречи да ги запазят ? Да не би да са алчността , наглостта и кражбите ?
  —цитат от коментар 2 на bxr35608444


  В Пловдив всички къщи, тези от Възраждането и тези от третото царство, са запазени. Някои са с обновени фасади вече втори път!

  Проблеми има в София, като къщите ги купуват олигарси, които ги влече само дворното място, обикновено в атрактивни квартали!


 10. 10 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Хиляди пъти беше казано, че за сградите-паметници на културата трябваше да има програма за реновация, в която разноските да бъдат поети от държавата, но от мафиоти-селяци, за които естетиката не означава нищо и е даже дразнеща такова нещо не може да се очаква. Важното беше да бъдат топлоизолирани, а не дори санирани, както уж бе предвидено, бетонните гета. Така България в архитектурно отношение се превърна в страна от третия свят - с грозни панелни общежития, ултрамодерни ,ръбести и некачествени сгради и кичовски селяндурски вили на новобогаташи. В този контекст старите уникални и красиви градски къщи стават излишни.

 11. 11 Профил на qaq19646191
  qaq19646191
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#5] от "qaq19646191":Ами Гражданите За Европейско Развитие На България не бяха ли член на Европейската Народна Партия ? Да не са Я напуснали тайно ?
  —цитат от коментар 6 на bxr35608444


  ГЕРБ са "десни"???

 12. 12 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#4] от "ivangabrovo":

  Точно. Архитектурата и градската среда са израз на състоянието на обществото. В страна, в която градската култура беше унищожена и заменена с просташки чалга кич, тази среда отразява много точно вулгарността на посткомунистическото статукво, в което липсват средна класа и гражданско общество, а царстват мафиотско-мутренска наглост и смачкани от системата(икономическа ,правна, образователна и здравна) псевдограждани.

 13. 13 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Парите за саниране на отвратително грозните, нехигиенични соц панелки са пари хвърлени на вятъра, немъчени пари, от които се облагодетелстват една шепа привилегировани. Всичко за човека, в името на човека, но за Нашия човек. Панелките не могат да бъдат санирани, а за да ги разрушиш, да ги отстраниш от пейзажа, със сигурност ще трябват огромни пари. Със сегашните пари, които дават за саниране, биха могли за подпомогнат отстраняването им.

 14. 14 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Бившето китайско - къщата на Яблански - се спаси, тя беше при Цеко и Иво. Там имаше някакви напъни да се надгражда и да става билдинг, но в крайна сметка я възстановиха. Имах възможност да вляза по време на ремонта, от вътре също се възстановяваше без забележка. Само да кажа, че когато китайците я получават за посолство я сриват тотално от вътре, всичко било символ на ретроградната буржоазия. Възстановяването на касетирани тавани, парапети и др детайли се правеше по снимки. В началото я направиха на частен бизнес клуб и не беше общо достъпна, няма идея за какво се ползва в момента.

 15. 15 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1087 Весело

  Когато реституирахте "в реални граници" не рИвахте.
  Когато стрижехте наеми от мутри и мутреси не рИвахте.
  Даже напротив, например изчезналия напоследък Грънец напоително се хвалеше какво шампанско пие на Лаго ди Комо за сметка на "селяндурите", които му наемали имота.
  Когато се оказа, че имотите имали нужда от поддръжка и ремонт, ВНЕЗАПНО ревнахте, че държавата била ДЛЪЖНА да ви ги плати, щото били много ценни, уникални и неповторими.
  Лицемери...

  Знанието е сила, информацията - власт
 16. 16 Профил на Gerberche Malko
  Gerberche Malko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#13] от "bobhunter":

  “ Панелките не могат да бъдат санирани, а за да ги разрушиш, да ги отстраниш от пейзажа, със сигурност ще трябват огромни пари. Със сегашните пари, които дават за саниране, биха могли за подпомогнат отстраняването им.”

  Дрънкаш на изуст мой човек, и като ги бутнем, къде ще живеят стотиците хиляди семейства и как ще си платят за ново жилище ?
  Опитай се да изиринеш младост и Люлин и тогава ще видиш какво е народно въстание. Или викаш тогава няма да има значение защото умнокрасивите бизнесмени съвсем законно ще врътнат далаверки за милярди за да си финасират бутиковите политически проектченца.

  А за хубавите стари къщи - проблема е че те си имат собственик който не искат да плащат и чакат държавата да им даде пари или пък нарочно чакат да се разрушат за да се направи кооперация или няква сграда от която ще вземат много пари. Пак далаверка за умнокрасивия ресттут от старта градска “десница”.

 17. 17 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Тук не съм съгласен с автора. Една къща е къща, докато има 1 собственик, той може да я поддържа и/или живее в нея. В някакъв смисъл панелките са по-реални сгради, защото в тях /частично/ живеят собственици. Ако идеята на тези къщи е да са някакъв театрален декор за украса на улиците на големите градове, да го кажат ясно, да ги отчуждят и общината да ги поддържа. Иначе да ги събарят, защото явно са изпразнени от житейска логика и дори и собствениците им не ги искат в този вид.

 18. 18 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Когато се оказа, че имотите имали нужда от поддръжка и ремонт, ВНЕЗАПНО ревнахте, че държавата била ДЛЪЖНА да ви ги плати, щото били много ценни, уникални и неповторими.Лицемери...
  —цитат от коментар 15 на pag


  Георги Лозанов едва ли живее в панелка, сигурно дори не знае кой живее в тях, общо взето му е все едно, дали панелките са санирани или не!

  Той е философ, той е над дребнавостите в живота, той е светъл ум, устремен в бъдещето!

  Полковник Паликъщов
 19. 19 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Да си оди в царствието, дето го "възцари" на пиедестала писарушка.

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  До коментар [#5] от "qaq19646191":

  Да...! Както и червен Кирчо, който Борисов ходи на крака да представя, като кандидатура на ГЕРБ! :)))

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Да беше жив великият Ботев би написал СМЕШЕН ПЛАЧ V 2.0.
  Георги Лозанов дами и господа!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ruse_Island":

  В Западна Европа ходил ли си? Да видиш как се пазят стари къщи и история. Да не си мислиш, че там старите къщи нямат по много наследници за собственици?

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#22] от "Petleshev":

  Както и да е там, икономическата и житейска логика е универсална. Ако си собственик на такъв имот и не можеш или не искаш да го поддържаш, нямам как да те накарат, без някаква форма на експроприация. Ако такъв имот ти носи повече разходи, отколкото приходи, поради разни правни регулации или защото имота е нефункционален, дългосрочно то пак отиваме на липса на заинтересованост и вероятно изоставяне. Без икономическа логика, тези сгради са обречени на общинско/държавно субсидиране под някаква форма.

 24. 24 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1087 Весело

  До коментар [#17] от "Ruse_Island":В Западна Европа ходил ли си? Да видиш как се пазят стари къщи и история. Да не си мислиш, че там старите къщи нямат по много наследници за собственици?
  —цитат от коментар 22 на Petleshev


  Там, уважаеми, ако не си поддържаш паметника на културата и историческото наследство, ОБЩИНАТА наема фирма да го направи и ТИ ВРЪЧВА СМЕТКАТА + ГЛОБА.
  Като не можеш да си платиш, ТИ Я ПРОДАВА, а ти получаваш само РАЗЛИКАТА и отиваш да живееш там, където можеш да си позволиш, а не където смяташ, че безценната ти персона "заслужава".
  И няма мърдане, щото там законите са писани не от адвокати с интимната мисъл да са оплетени и противоречиви, че да се водят дела за всичко с десетилетия, а от хора с пари и визия за бъдещето, не за плюскане сега и веднага.
  Там старите къщи с история не са населени от бедни реститутки с претенции, а със СОБСТВЕНИЦИ С ПАРИ, затова са поддържани и красиви.
  Нищо лично, просто капитализъм.

  Знанието е сила, информацията - власт
 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  За съжаление в правилата за устойчивост на земетръс на ЗУТ не пише, че на дъртите къщи от третото царство им се прощава.

 26. 26 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Да ме извини г-н Лозанов, но е сътворил глупост. Не може да се сравняват двете неща. Панелите са продукт на държавна политика и съответно държавата трябва да бъде ангажирана с тях. В панелите живеят стотици хиляди хора, които, ако останат без жилища, остават на улицата. Това би довело до социална и икономическа криза. Рушащите се частни имоти са отговорност на собствениците си реститути, които умишлено ги чакат да се саморазрушат или ги повреждат, за да се отърват от статута на културно-историческа ценност и ги продадат за много пари. Малкото нереституирани или такива сгради са отговорност на общините. В Пловдив общината работи по въпроса, за София не зная как е.

 27. 27 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 653 Неутрално

  България тясна за философската душа на Лузанов е, та за това списва за немската вълна DW, не защото добре плащат там, а защото немците културен народ и ще го разберат. А пък Дневник редовно услужливо синдикира мастърпийсите му и ги прави достояние на широките български лузърски и непросветени маси.
  Ако аз притежавах импакт фактора на Лузанов например бих инициирал дискусия за закон за одържавяване на културните ценности, чиито собственици не се грижат за тях.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 28. 28 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 432 Неутрално

  дали ще е царство, република или народна република все тая. хората са си същите - прости селски байганьовски цървули. и тук там по някой глас в пустиня. носталгията по царството докара симеончо и какво стана... как да научиш бай ганьо: кое е ценно, кое е красиво, кое трябва да се пази...

 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  Топлоизолацията на панелните жилища или тяхното саниране , както не точно се употребява тази дума , е едно от малкото добри неща , които направи ГЕРБ , разбира се ако се абстрахираме от корупционните практики , които съпътстваха този процес.
  Що се отнася до старите къщи от Третото българско царство ,мнозина от тях са обявени за архитектурни паметници незаслужено. Те нямат нито архитектурна , нито историческа стойност и не се вписват в съвременната градска среда . Няма никаква житейска , икономическа и градоустройствена логика от тяхното съществуване

 30. 30 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Ми вашите благодетели пък да дарят някой лев за реставрация на някоя къща. Вместо да наливат пари само в пропаганда и партийни боричкания.

 31. 31 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Какво толкова е станало? Липсата на респект между българските граждани намира естествен израз в безразличието към чуждите постижения. Имаше един афоризъм:
  Първото поколение забогатява, второто учи в чужбина, третото свири на пиано.
  Парвенютата от първото поколение се видяха с пари, вкарват парите в скъпи коли и в имоти. Имотите трябва да носят още пари, резултатът е ясен. - Второто поколение загрява край пистата, за тях скъпите имоти ще бъдат символ на богатство и власт. Каквото остане след напъна на бащите и майките, ще остане за тях, да се фукат колкото могат. Техните наследници ще се чудят какво да правят с парите и властта, докато свирят на пиано.
  И колелото се завърта, идват следващите парвенюта, за които Къщата с ягодите е някаква съборетина ...

  master
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7462 Неутрално

  "Старият елит влага силите си, за да построи държава в следосвобожденска България, докато новите елити я използват за собственото си облагодетелстване: през комунизма - като я превземат "с оръжие", а след падането му - като я подчиняват корупционно."
  От това по-ясно, здраве. Само не разбрах, за какви нови елити става въпрос и дали днешните опростачени политици, могат да се нарекат елит.

 34. 34 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 441 Весело

  До коментар [#13] от "bobhunter":
  Не са хвърлени на вятъра, а прилежно скатани и прибрани в чекмеджета на нощни шкафчета. Нищо не се губи!

 35. 35 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 209 Любопитно

  А бе , Лозанов , че те цяло царство разрушиха , че ще се будалкат с едни къщи....къде,къде панелката е......

 36. 36 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Това потомствено комунде няма ли да мре вече, бе.. заради такива измекяри като тоя сме на това дередже..

 37. 37 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 152 Неутрално

  https://e-vestnik.bg/29193/kolko-pametnitsi-na-kulturata-mozhem-da-ponesem/

  Една друга категория имоти – да я наречем условно „къщата с ягодите“. На пръв поглед обществото трябва да е доволно и даже щастливо, че тези имоти са попаднали в добри и богати ръце. Какво по-хубаво от това някой друг да се грижи и да плаща за един имот, а ти да се наслаждаваш на красивата му фасада, подреден двор и да поздравяваш усмихнатите и доволни собственици. Но, не би. Тези имоти събуждат нашия гений – геният на завистта.

  Какво става на практика? Баровецът купува разсипан имот в центъра. Иска да си го направи дом и да живее в него. Иска да се гордее, че е оправил една съборетина и тайно се надява, че обществото ще оцени това. Храни си егото с народната мъдрост „Кеф цена няма“. Но, както е известно, за всяка народна мъдрост, народът прави по сто простотии.

  Всяка стъпка на баровеца се гледа под лупа. Даже той да е наел светила на строителството да му прегледат къщата и да кажат какво да се прави, винаги се намират архитектурни фундаменталисти, които не са съгласни. Нищо, че къщата може да се събори според компетентните хора, които са се подписали под мнението си. Пазителите на старините искат да одобряват, да контролират и да надзирават от името на обществения интерес. Но не искат да плащат. Обществото, според тях, и по-точно конкретно те имат право да надзирават. И какво искат архитектурните фундаменталисти?

  Обикновено искат автентичност. Във всичко. Да се използват същите материали като преди 100 години, да не се прави вътрешна реконструкция, щото била много ценна и имало пруски свод, камина от дребни камъчета, дюшеме от странджански бук, корито за пране от поцинкована ламарина от 19ти век и керемиди от фабрика, закрита преди 80 години, ама много ценни. Само дето не нареждат на баровеца жена му да пере в поцинкованото корито, да готви само на дърва и кюмюр и да спи в чаршафите на първия собственик на къщата от началото на 20 век. Никакво парно, топла вода, климатик и др. глезотии. И на собственика му остава само да козирува, да мъкне дърва и да чака къщата да му падне на главата, както са предсказали специалистите.

  Резултатът? Разрухата продължава
  Архитектурните талибани са победили здравия разум. А общественият интерес? Него кучета го яли. Вместо обществото да се радва на една красива сграда, то продължава да крачи между руини. Обществените активисти из телевизиите искат да контролират какво става вътре, под юргана. Дали пък няма пералня „Бош“, дали има парно, дали не е сменено дюшемето или пък глиненият под не е покрит с италианска теракота. Ами пруският свод? Не дай си боже да е намерено друго решение! Сакън. Ами мебелите ако са от ИКЕА? Позор!

  Решението? Ами пак същото. Вземате шапката, събирате парите, откупувате от баровеца безценната обществена ценност и правите с нея всичко, което вие, архитектурните талибани, сте искали да бъде направено от собственика. Правите я музей на архитектурата от началото на 20ти век, късате билетчета, разказвате за пруския свод, правите събития, отдавате пространства под наем (ама без да променяте нищо) и т. н. Има и втора опция, любимата ви. Убеждавате държавата да купи съответния имот, окачате го на врата на държавата/общината за да го издържа. За ваша най-голяма радост. Докато критична маса от електората не се запита колко ни струва това и искаме ли да го плащаме.

  Аз наистина приветствам решението да се откупи Яворовата къща от общината/държавата и да се грижим за нея всички през данъците си. Така ще разберем дали ни е ценност.  Има ли добри примери? Има


  Бившата къща на Стефан Савов на ул. Врабча, 9. Изглежда великолепно, оградата и дворът са поддържани. Общественият интерес задоволен ли е? Да, моят е задоволен – виждам много красива къща. Какво има вътре, на каква печка готви домакинята, дали има съдомиялна в кухнята и биде в банята не ме интересува. Дали плочките и мивките са италиански също не ме интересува. Кой е собственикът? Аз го знам, но това не е важно за темата. Не е важно и за обществото, освен ако то не иска да му благодари.

  Само че дори един такъв положителен пример може да бъде неглижиран. Ето как е описана тази къща в „Капитал“ от 6 февруари, 2015 г. в статията „Гласовете им чувам“, посветена на знакови къщи в центъра с драматична история

  Цитирам със съкращения: „Затварям карето по ул. „Врабча“, където на №9 е забележителната къща на Савови, проектирана през 1921 г. от арх. Никола Лазаров – дипломант на парижката архитектурна школа и син на занаятчия от Карлово… През всичкото време дотогава къщата на семейството му е служела за детска градина, а днес е нечия непристъпна собственост.“ Край на цитата.

  Разбрахте ли сега? Авторката не знае чия е къщата (дали пък не знае), но акцентира на нейната непристъпност. И нито дума за това как изглежда имотът, добре ли е възстановен, руши ли се. Това не е важно. Важното е да неглижираме собственика (нечия) и да кажем, че е непристъпна собственост. От подобни авторки няма да научите, че съседната къща на „Врабча“ 7 и сега „служи“ за детска градина, че къщата на Сава Дупаринов на „Врабча“ 20 също е детска градина с отвратително олющена фасада, но с ПВЦ дограма (да не духа) и храст, поникнал на фасадата. Догодина сигурно ще стане горичка.

  Ами да. Така трябва да бъде. Собствеността трябва да бъде непристъпна без съгласието на собственика или без решението на съда. А не да си мечтаем какво да направим с един имот така, че всички ние от бюджета да плащаме за него, а не някой просветен чорбаджия-изедник, който лично ние или нашият спонсор (или издател) не харесваме.

  Може ли да имаме много такива красиви стари къщи? Може ли да няма други погребани под тухлите на някоя руина?
  Може. Стига някой да спре да прави по медиите помени с чужда пита и да монополизира правото да говори от името на обществения интерес.

 38. 38 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Третото българско царство е точно толкова българско, колкото в Дойче Веле сте германци.

  Останалото си го заври в НСРТ.

  Господи, пази ме от приятелите, от враговете ще се пазя сам.
 39. 39 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#37] от "Stoil Stoilov": Браво.

 40. 40 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#15] от "pag":

  Кой ползва тези имоти безвъзмездно близо половин век ? Такова нещо като пропуснати ползи да си чувал случайно.

 41. 41 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#29] от "tacheaux":

  "Те нямат нито архитектурна , нито историческа стойност и не се вписват в съвременната градска среда . Няма никаква житейска , икономическа и градоустройствена логика от тяхното съществуване"

  Това сериозно ли ?

 42. 42 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#21] от "amerikanbastard":

  Да беше жив Христо Ботев щеше да поведе чета през Дунава срещу оялите се мутро-мафиоти.

 43. 43 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ruse_Island":

  И да потррят едни уродливи билдинги , на които мазилката започва да пада още преди да са завършени.

 44. 44 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#2] от "bxr35608444":

  Кви десни е, досиетата им дълги до луната

 45. 45 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Да ме извини г-н Лозанов, но е сътворил глупост. Не може да се сравняват двете неща. Панелите са продукт на държавна политика и съответно държавата трябва да бъде ангажирана с тях. В панелите живеят стотици хиляди хора, които, ако останат без жилища, остават на улицата. Това би довело до социална и икономическа криза. Рушащите се частни имоти са отговорност на собствениците си реститути, които умишлено ги чакат да се саморазрушат или ги повреждат, за да се отърват от статута на културно-историческа ценност и ги продадат за много пари. Малкото нереституирани или такива сгради са отговорност на общините. В Пловдив общината работи по въпроса, за София не зная как е.
  —цитат от коментар 26 на murttle


  Да не говорим, че например къщата с ягодите е собственост на Валентин Златев. "От 2004г. имотът е собственост на директора на Лукойл-Валентин Златев, който засега не е показал, че има някакво отношение към този паметник на културата"
  Ама Гого, като типичен демагог удобно е пропуснал тези тънки подробности. Важно е да се пише на кило халтура.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK