Борисов няма право еднолично да нарежда масова ваксинация

"Така излиза, че една от най-уязвимите обществени групи, a именно възрастните хора, отпадат от приоритетните етапи поради правно невалидно разпореждане на министър-председателя."

© Пресслужба Министерски съвет

"Така излиза, че една от най-уязвимите обществени групи, a именно възрастните хора, отпадат от приоритетните етапи поради правно невалидно разпореждане на министър-председателя."Анализът е препубликуван от страницата на адвокат Силвия Петкова. Заглавието е на "Дневник".


Месец след като се оказа, че България е на последно място в Европейския съюз по темп на ваксиниране, министър-председателят разпореди да се създаде "зелен коридор" за масова ваксинация на всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19. Това се случи по време на работно съвещание от 19.02.2021 г., свикано от него с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министъра на здравеопазването.


Разпореждането на премиера е масова ваксинация да се започне едновременно с четвъртата фаза, съгласно Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.
Още на следващия ден се формираха огромни опашки от желаещи за ваксиниране пред пунктовете за ваксинация в големите градове в страната, а премиерът се похвали в социалните мрежи, че ваксинирането на неприоритетните групи вече е започнало.


При условията на наближаващи избори, дълбока икономическа криза, поради ненавременни и неправилни противоепидемични мерки и продължаващ страх сред населението от заразяване с COVID-19, подхранван от всекидневната "черна статистика", подобно разпореждане вероятно звучи примамливо за масовата публика. Съвпада ли обаче този подход с принципите на правовата държава?


Национален план за ваксиниране срещу COVID - 19 в Република България и петте фази на ваксинация


На 7 декември 2020 г. с Решение № 896 на Министерския съвет беше приет Националният план за ваксиниране. Той предвижда пет фази за приоритетно ваксиниране и те са:


I фаза: Медицински персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник фармацевти и друг помощен персонал


II фаза: Потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки


III фаза: Служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности


IV фаза: Възрастни хора на и над 65-годишна възрасти и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т. ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити


V фаза: Уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот


Според съдържанието на Националния план за ваксиниране:


"Първоначално, при ваксинацията срещу COVID-19 няма да има налични достатъчно количества ваксина, за да се отговори на общите нужди. Приоритизирането на целевите групи се основава на епидемиологични и етични критерии. Определянето на целевите групи и препоръките за ваксинация ще зависят от посочените в официалната документация на разрешените за употреба ваксини групи от населението, за които е предназначена дадената ваксина".


Правна стойност на разпореждане на министър-председателя за масова ваксинация


Решението на Министерския съвет за приемане на националния план е административен акт на централния колегиален орган на изпълнителната власт, който има обща компетентност. Докато това решение е в сила, то следва да се спазва от всички държавни органи, на които неговото изпълнение е възложено.


Отмяната на решения на Министерския съвет може да става само от самия Министерски съвет или от Върховния административен съд по жалба на заинтересувано лице.


Това означава, че никой друг не може да отменя такива решения. Още по-малко еднолично министър-председателят може да издаде законосъобразно разпореждане на неофициална среща, която в случая е наречена "работно съвещание" за предприемане на действия в противоречие на разпоредби на решение на Министерския съвет. Това е така най-малко поради факта, че министър-председателят като централен едноличен орган на изпълнителната власт има само ръководни функции спрямо правителството, но не стои над Министерския съвет, а е само негов член.


Така се оказва, че разпореждането за създаване на т.нар. зелени коридори за масова ваксинация с ваксината на Astra Zeneca противоречи на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България и не просто няма правна стойност, но и противоречи административен акт, който е задължителен и за самия министър-председател.


Проблемът в разпореждането за масова ваксинация не е само в неговата правна стойност. Освен че противоречи на задължителен административен акт, разпореждането за масова ваксинация разкрива и още един проблем, който е по-скоро морален.


Към момента дейността по ваксиниране е на етап започване на третата фаза за ваксиниране: служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности. Както беше отбелязано, започнала е дейността и по масова ваксинация във връзка с разпореждането на министър - председателя на работната среща от 19.02.2021 г. с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министъра на здравеопазването.


Така излиза, че една от най-уязвимите обществени групи, a именно възрастни хора на и над 65-годишна възрасти и лица с придружаващи хронични заболявания, в това число имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити, предвидени за приоритетно ваксиниране с решение на Министерския съвет, отпадат от приоритетните етапи, поради правно невалидно разпореждане на министър-председателя, което, освен всичко останало, е и предварително и незаконосъобразно приведено в изпълнение.


Извън правния аспект на въпроса, се повдига и моралният проблем за изоставянето от страна на държавата на уязвими социални групи, чиято закрила би следвало да бъде приоритет съгласно Конституцията на Република България.


В заключение


Ускоряването на процеса на ваксиниране срещу COVID-19 и предвиждането на масова ваксинация на всички желаещи е безспорно необходимо с оглед постигане на по-голямо ваксинационно покритие за по-кратък период от време. Такава необходимост има и с оглед осигуряване на възможност за по-скорошно възвръщане към нормалния живот.


Това ускоряване обаче не може да става чрез използване на популистки методи във връзка с наближаващите избори, които противоречат на принципите на правовата държава, уредени в Конституцията.


Макар и българското общество често да става свидетел на подобни методи в последните 10 години, те са по-скоро присъщи на един режим, действал на територията на страната преди 31 години.


С цел спазване на залегналите в Конституцията на Република България принципи, необходимо е всички решения на държавните органи да бъдат в съответствие с правото. В конкретния случай, при наличие на политическа воля за ускоряване на процеса на ваксиниране и създаване на организация за масова ваксинация, това може да стане легитимно единствено чрез промяна в Националния план за ваксиниране.


P. S. След публикацията на този текст, на 24.02.2021 г. беше публикувано Решение № 144 на Министерския съвет от 2021 г. за допълнение на Националния план за ваксиниране. Решението е с дата 19.02.2021 г., като към момента на изготвяне на този материал на страницата на Министерския съвет не са публикувани данни за дневен ред на извънредно заседание на Министерския съвет от тази дата, нито стенограма от такова. С единствената разпоредба на това решение се определя, че се допуска ваксиниране "по изключение и при налични достатъчно количества ваксини срещу COVID-19 в събота и неделя и на лица, които не попадат в целевите групи на фаза I - V, при условие че са изразили желание за имунизиране".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Аман от едностранчиви/поръчкови анализи...

 2. 2 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  А, няма право!
  каквото каже баш башията, това е . Нема това закони, институции и др.
  България се управлява с разпореждания. ББ даже не го крие-"разпорЕдил сът това, разпорЕдил съм онова..."

 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5644 Неутрално

  Боце има право и да няма право!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2217 Весело

  "министър-председателят разпореди" - декрети имени Борисова...! Един от друг по-панирани.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Няма право. Трябва от ДеБъ да го одобрят и Ристо да излезе с искане! Аман от простотии!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Мин. съвет е като централата на СИК. Босът си е бос и колектив и коректив! :-))

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Тази пък адвокатка, какви закони, каква конституция. Баце е над закона

 11. 11 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#8] от "Willy Messerschmitt":

  Простичко е. Спазване на закона!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Аман от платени мрънкачи!!!!!Тъй нареченият журналист Петкова какво по-точно иска?????Да се спре масовата ваксинация?Или какво?От глупотевините написани в статия разбираме "че важно да има политическа воля" за процеса по ваксинация!?!Да питаме Курнела и резидентина ли?Или Карадайь?
  —цитат от коментар 8 на Willy Messerschmitt


  Ясно е, че четенето и разбирането на вас не ви е силна страна, но все пак да опитам:

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Решението на Министерския съвет за приемане на националния план е административен акт на централния колегиален орган на изпълнителната власт, който има обща компетентност. Докато това решение е в сила, то следва да се спазва от всички държавни органи, на които неговото изпълнение е възложено.


  Отмяната на решения на Министерския съвет може да става само от самия Министерски съвет или от Върховния административен съд по жалба на заинтересувано лице.


  Това означава, че никой друг не може да отменя такива решения. Още по-малко еднолично министър-председателят

 14. 14 Профил на xex02646215
  xex02646215
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Борисов се изживява като средновековен бей, който нарежда на раята какво може и не може да прави.

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  "Престъплението" е констатирано...?!
  Очакваме адвокат петкова да вкара боко в затвора...
  Голямо чакане ще падне...!

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Весело

  Кой ще отрече, че Баце си е "многолик" ?
  Та може ...

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Глупости на таркалета.Целта е-колкото се може повече хора да се ваксинират за по кратко време ,за да може да се ограничи вируса и да се гарантира здравето на населението.Израел го направиха и сега вече берат плодовете на ума и усилията си.Ние тука казваме-няма дасе ваксинирам,защото не съм сигурен,няма да се ваксинирам,защото защото другарят Радев-да се свети името му и неговото и на Деса, каза на митинга на Шипка че това било грипче,няма да се ваксинирам, защото другарката Петкова ката ,че няма ново решение на МС.Нека адвокатите да си гледат делата и да не се занимават с политиканстване.

 19. 19 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#13] от "xhi13317223":Явно и на Вас пазбирането не Ви е силната страна!Къде прочетохте че министерският съвет НЕ е разпоредил масовата ваксинация????????В съждението на "журналистката"?
  —цитат от коментар 17 на Willy Messerschmitt


  Ами горе ясно е описан реда, по който МС е разписал да премине ваксинирането. Може ли да обясните тогава как онзи деншния юруш, "разпореден" от Борисов се вмества с този ред?

 20. 20 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Гледайте клипа "Борисов в храма на лъжата" в YouTube. Той (клипът) пасва за коментар по всяка тема за Борисов.

 21. 21 Профил на bry14687126
  bry14687126
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Абе вие в казарма не сте ли били. Важи принципа на единоначалието. Няма тън мън. Няма демокрация

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  Всичко може. Качват те на джипката и започваш да кимаш послушно с глава. След това малко се срамуваш от деца и приятели, но свикваш.

 25. 25 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#18] от "dolna4erti4ka":Болката на троловете и жадните за власт е че скачаха по площадите и вдигаха лозунги....за ВЛАСТ.Ваксините сега се използват за пропаганда-докато бяха малкоГЕРБ са виновни...когато има пак тия са виновни защото имено резидентина,Ристьо лодкаря и Курнела не можаха да си направят пиар....Търсят по вола теле!!!И манипулират и без това скодоумната част от "електората"....Само днес в Дневник постват 3 статия срещу масовата ваксинация...ако и това не е манипулация.......
  —цитат от коментар 23 на Willy Messerschmitt


  Масова ваксинация у нас няма - там където живее майка ми, няма една доза ваксина, и никой не знае кога ще има. Именно за този хаос, създаден от Борисов и нефункционалното му правителство и държава пишат хората.

 26. 26 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Айде, госпожа адвокатката пак е тук да громи наред. Сред като се би с маски, извънредни положения, тестване и миене на ръце, сега наред е ваксинацията. И всичко на контра, нали, наобратното на всичко!

 27. 27 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Има няколко момента, които този анализ не адресира:

  - по какъв начин мярката със зелените коридори отменя решението за 5-те фази? В публичното пространство изглежда, че двете мерки се случват паралелно, а не че едното отменя другото. Има ли доказателства, че зелените коридори се случват за сметка на ваксинацията по фази?
  - Националният план за ваксиниране изхожда от допускането, че ще има недостиг от ваксини. Реалното положение е, че има огромно излишество от ваксини във всяка една от целевите групи, свързани с всяка една фаза. Не откривам данни за процента ваксинирани медици, но в началото на февруари учителите, заявили желание за ваксинация са 20 %. https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nad-5000-uchiteli-sa-se-zapisali-za-vaksinaciia-sreshtu-covid-19-321121/
  На 11ти февруари председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари твърди, че само между 5 % и 10 % от пациентите са заявили желание за ваксинация. https://www.nsoplb.com/poziciya/d-r-georgi-mindov-okolo-10-sa-zhelaeshtite-da-se-vaksinirat-sreshtu-covid-19 .
  При толкова висок процент нежелаещи да получат ваксина, решението да се отворят зелени коридори и да се работи приоритетно с желаещите изглежда логично и наложено от практиката. Не коментирам защо процентът желаещи е така катастрофално нисък - и това, като всичко останало в политиките на управляващите за справяне с Ковид, е пълен провал. И ползването на масовата ваксинация за правителствен ПР няма да коментирам. И все пак, ако има една адекватна политика на правителството за Ковид, това са зелените коридори. В тотално неадекватен контекст, ОК. Но адекватна. И сочеща някакъв изход от комплексната криза, в която сме.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Масова ваксинация – доброволна и безплатна. Ако, когато и както искаш!

  Драми да има – цял свят се ваксинира: Израел привършват, Великобритания само с Астра, Сърбия с всички възможни видове ваксини, Германия, Франция, Италия, Сащ...само ние тука проблематични. Докато нямаше – защо сме последни, до 2077 г. ли ще се ваксинираме? Сега като има – ама защо така, ама как така, ама защо не казахте по-рано?...Е, как да стане?!?

 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3823 Весело

  Масовата ваксинация, и съвпада ли обаче този подход с принципите на правовата държава?!
  "Сложен въпрос", трябва да питаме Борката Джонсън, Джо Байдън, Меркел, и който друг си избере Силвия...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 31. 31 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#28] от "Хи-хи":

  Е, щом не се ваксинираш напук на него и за да му накривиш капата...жалко за теб!

 32. 32 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  Явно някои хора са свикнали винаги да им нареждат. :)

 33. 33 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1712 Весело

  До коментар [#26] от "nniikkii":

  Не е странно, че има толкова много вицове за адвокати!
  Не е странно, че точно тези вицове са много популярни и харесвани!

 34. 34 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2274 Весело

  Айде пак поредната специалистка по всичко пишеща за редакцията. После защо повечето хора въобще не четат статиите, а направо почват да пцуят във форума. Ами то тука въртят едни 10 човека, дето се изказват по всички въпроси от битието, съзнанието, науката, физкултурата и изкуството. Че някои са живи енциклопедисти - е Алекс Пенда цял трактат на тема Тръмп изнесе, нищо че е оперна певица.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4276 Любопитно

  До коментар [#24] от "wkk57607068":

  Точно така. И това се заснема от екипа на Боко и след това се излъчва всеки ден по националните ТВ. Вчера пак гледах по новините как Боко беше спрял на някакъв черен път, говореше някакви щуротии на един от своите министри, а той само гледа "умно" и кимва с глава. Понякога изнася речите си и в любимата си държавна джипка докато кара, а отзад министрите слушат и от време на време казват ... да ... да.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Г-жо адвокатке, пише се компрометирани, а не компроментирани, а вместо лекари по дентална медицина можеше да кажете и зъболекари.

  Националният план е съставен на рационален и етичен принцип, но нашето общество не е нито рационално, нито етично, и е общо взето безмилостно към старите и инвалидите. Вместо да се правим на каквото не сме, може би е по-добре да си следваме самобитния характер, да намерим отнякъде евтина ваксина, може и китайска, да ваксинираме младите, подвижните, гуляйджиите, барманите, фризьорките. . . като на Филипините, което е много по-добре от нищо и може би по-подходящо за нас.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 37. 37 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#1] от "dma12587967": Първи на амбразурата. Браво, похвално!

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#37] от "pantarea":

  Как ли го видя, прочете и написа коментар за 3 минути :D

  Иначе - да, едноличният вожд е абсурден метод за управление на повече от една шепа хора. Но в България е изключително популярен. Феновете на Борисов обясняват как без него нищо не ставало, все едно не е той построил такава безгласна администрация, а критиците му обикновено просто търсят друг вожд

  Не ме търсете преди обяд
 40. 40 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Аве няма ли кой да му вземе таз жипка за да не шашалдисва повече лизачите около него , както и целия народ , вече не се понася ! ? !

 41. 41 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2011 Весело

  Масовата ваксинация, и съвпада ли обаче този подход с принципите на правовата държава?!"Сложен въпрос", трябва да питаме Борката Джонсън, Джо Байдън, Меркел, и който друг си избере Силвия...
  —цитат от коментар 30 на hamiltonf


  Каква правова държава..... правото на живот е неотменима част от разните харти на ООН, на конституции, на международни конвенции, дари на Галактическия правилник!!! А тук един разпасал се бей пожарникар ще нарежда биене на ваксини да убиват милите вирусчита и бацили, ще стерилизират храни да трепят микроби.... Убийцииии! Веднага един протест на жълтите павета и О-СТАВ-КА!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 42. 42 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  разпорежданията на премиера са театър пред публиката. "успехите" които отчита са откровени лъжи, но като се повторят от всички медии по 10 пъти на ден за повечето хора стават истина.
  фактът е, че България все още е на последно място в Европа по % ваксинирани с около 2 на 100: https://www.statista.com/statistics/1196071/covid-19-vaccination-rate-in-europe-by-country/
  повечето страни в Европа са ваксинирали между 5 и 7 на 100.

  Истината ни прави свободни.
 43. 43 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 247 Весело

  Не е хубаво така , а онзи кмет , който му пожела дълъг живот , че да дава пари.....

 44. 44 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 891 Неутрално

  разпорежданията на премиера са театър пред публиката. "успехите" които отчита са откровени лъжи, но като се повторят от всички медии по 10 пъти на ден за повечето хора стават истина. фактът е, че България все още е на последно място в Европа по % ваксинирани с около 2 на 100: https://www.statista.com/statistics/1196071/covid-19-vaccination-rate-in-europe-by-country/ повечето страни в Европа са ваксинирали между 5 и 7 на 100.
  —цитат от коментар 42 на Forrest Gump


  Да, но според някои тук, Борисов бил единствения който поне вършел работа!!!

 45. 45 Профил на kutlovchanin
  kutlovchanin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#23] от "Willy Messerschmitt":

  Каква масова ваксинация видяхте.Ваксини няма. А с малкото налични се ваксинират слабозастрашени.

 46. 46 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Ми Силвето и то леб требе руча , за това се мъчи да пише нефелни глупости.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 47. 47 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#34] от "Тюфлекчия":

  Верно бе, де е Алекс Пенда да плесне унищожителен за диктатора , трактат , а ний да се забавляваме ?!

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 48. 48 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Възрастен човек, на когото според плана му е предстои ваксиниране. Поради "зелените коридори" на Борисов, ваксината му е насочена към "Пирогов" или "Иван Рилски", защото телевизиите бодряшки отразяват "успехите" на Борисов.
  Човекът е отложен, но след седмица се заразява, болестта протича тежко и се стига до смърт.
  Борисов, кой ще е виновен за смъртта на този човек?

 49. 49 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#48] от "Локомотив":

  Не се знай кой ше е виновен, по важното е че "человекът* съществува само у развинтеното ти въображение:) . Тъстът ми оня ден изяви желание за ваксина, днес са го наболи при личния му лекар. Та фантасмагориите си ги хортувайте на 4 очи с афтурката на пасквила, реалността е друга.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4276 Весело

  До коментар [#41] от "chichka":

  Чичка, много си забавен. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 99 Весело

  "Дълбока икономическа криза"

  Койо?!

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov
 52. 52 Профил на mariya.lyubenova
  mariya.lyubenova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Поздравления за добрия анализ!

 53. 53 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 760 Неутрално

  На всеки един от нас му е ясно, че едноличното нареждане за ударна ваксинация е добре нагласен предизборен пиар на Борисов, но като всичко приготнено от ГЕРБ е извън закона - в конкретния случай събирането на лични данни е направо подсъдимо.

 54. 54 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2011 Весело

  До коментар [#50] от "Иво":

  ++ Ами какво да правим, спазваме противоепидемичните мерки и не висим в кафенето, нито в кръчмата, спазваме дистанция... драскаме по клавиатурата...

  Русия- проказата на планетата Земя.
 55. 55 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2011 Весело

  До коментар [#53] от "petrapetra":

  Кое събиране на лични данни и от кого? Медицинското учреждение извършващо ваксинацията или джипито?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 56. 56 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Няма право. Трябва от ДеБъ да го одобрят и Ристо да излезе с искане! Аман от простотии!
  —цитат от коментар 6 на lz2


  Премиерът на една държава има всякакви права, дори да нарежда масова имунизация, понеже той носи голямо бреме на главата си, наречено политическа отговорност!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 57. 57 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  Госпожата, загрижена за Конституцията, явно не е наясно какво правят белите държави по света. Тук включвам Великобритания, САЩ, Израел и т.н. Там, да й напомня се прави масова ваксинация и то спусната отгоре, а не по някакви магически, неземни пътища. И второто нещо (което по същество е най-важното в случая), с което авторката, не е наясно, здравето и живота на хората стои над всякакви закони, конституции, юридически еквилибристики и пр. Изглежда според написалата текста, за умрелите Конституцията е над всичко?

  Пазете се от доносника vesolr
 58. 58 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Възрастен човек, на когото според плана му е предстои ваксиниране. Поради "зелените коридори" на Борисов, ваксината му е насочена към "Пирогов" или "Иван Рилски", защото телевизиите бодряшки отразяват "успехите" на Борисов.Човекът е отложен, но след седмица се заразява, болестта протича тежко и се стига до смърт.Борисов, кой ще е виновен за смъртта на този човек?
  —цитат от коментар 48 на Локомотив


  Поневе Борисов няма как да отговори да опитам аз!

  Ако е над 80 години и има тежки съпътстващи заболявания дори имунизацията няма да му помогне много!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 59. 59 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#18] от "dolna4erti4ka":Болката на троловете и жадните за власт е че скачаха по площадите и вдигаха лозунги....за ВЛАСТ.Ваксините сега се използват за пропаганда-докато бяха малкоГЕРБ са виновни...когато има пак тия са виновни защото имено резидентина,Ристьо лодкаря и Курнела не можаха да си направят пиар....Търсят по вола теле!!!И манипулират и без това скодоумната част от "електората"....Само днес в Дневник постват 3 статия срещу масовата ваксинация...ако и това не е манипулация.......
  —цитат от коментар 23 на Willy Messerschmitt


  Предизборна кампания е, влизай им в положението!

  Те си имат техни виждания, ние си имаме нашите, на 4 април ще се види кой крив и кой прав!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Протестите от лятото Го пратиха извън закона. Той стои на инат, герберите ще гласуват за заплатите си в държавната администрация. Гарантирано от ГЕРБ!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 940 Разстроено

  Вече слагам един текст под повечето стотии в Дневник. Все е на място! "++ Ти направо бръкна с пръст на авторката в ..... опорната точка!Права е, не може ББойко да нарежда ваксинации, откриване на отделения за лекуване, не може да прилага мерки за ограничаване на заразата..... трябва да се мре по улиците, да пламне "пожара на световната умнокрасива революция" и озверелите реваншисти с "цената на милиони жертви" да докопат властта!Звучи ли ви познато?"
  —цитат от коментар 38 на chichka


  +++++++++++++++++++++

 65. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4276 Весело

  "Никой друг освен правителството не може да променя и отменя Националния план за ваксинация. Още по-малко министър-председателят на неофициална среща, наречена "работно съвещание".

  Смее ли някой от правителството да противоречи вожда Боко Т@@@@@@!? По скоро не.... и затова той взима еднолично решения като това за масовата имунизация.

  П.П.
  Надявам се, че редактираният ми коментар, който беше изтрит [#12] вече е приемлив за модераторите. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 66. 66 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 940 Весело

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.


  За да видите коментара кликнете тук.


  Пълен текст на коментара:
  Абе дневник,нямате ли намерение да провеждате предизборна кампания?! Само един диагонален поглед по страницата ви е достатъчен човек да се убеди,че вие правите реклама на ББ. Е,антиреклама,ама и това си е вид реклама. Не се ли усещате поне малко?! Тук вместо да ни заливате с пропаганда за вашите любимци, да ни осведомявате за всяка крачка на Хр.Иванов,за всяка дума на Р.Кънев,за всяка от партиите в коалицията,вместо денонощно да бълвате позитивни материали за ВАШАТА коалиция...вие се занимавате с оплюване само и единствено на Борисов.Много тъпо!
  И за да не ми изтриете коментара,айде и нещо по темата да ви напиша: да,Борисов няма право еднолично да нарежда масова ваксинация.
  И кое му е обидното на коментара ми,че го изтрихте?!

 67. 67 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Прости неща от проста жена!

  Машини прости, народ неук.
 68. 68 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#66] от "G.Okatova":

  те са в дълбока вода.... или....или...

  Машини прости, народ неук.
 69. 69 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  "Още на следващия ден се формираха огромни опашки от желаещи за ваксиниране....."

  Нищо не е наредил Боко. Просто народът му вярва, народът го иска, народът го величае! Кой друг би могъл да накара хората да се наредят на опашка за инжекция!?
  Чакаме Боко-четвърти, той пристига със страшна сила. Ще го посрещнем като Червената армия!

 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7145 Неутрално

  Той не е ли цар, как да не може. Той си мисли, че всичко може, даже и това, което изобщо не му е ясно.

 71. 71 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Това Борисов да нарежда еднолично масова ваксинация е не само напълно незаконно, но и изключително тъпанарско изпълнение.

  Въобще не се иска много акъл да вденеш, че може и не всички да искат да се ваксинират, но тези които искат са много повече от ваксините, които имаш и които скоро ще имаш. И трябва да си наистина голям тъпънар да хвърлиш хората по опашките и след четири-пет дни да ти свършат ваксините. Което днес вече се случва и обявените с фанфари ваксинационни центрове започнаха да затварят.

  Има и добра новина - цялата неразбория и недовоство на хората на изборите ще се пишат на задника на Борисов.

  А светлината в тунела е, че масовата ваксинация ще бъда приключена от следващото правителство - без некадърниците от ГЕРБ.

 72. 72 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Петкова, ти заведе ли дело срещу премиера?

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 73. 73 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1197 Разстроено

  Много уместен въпрос, за съжаление ще си остане като глас в пустиня. ББ е най-простия човек, който е яхал управлението на страната еднолично след 89-та година. Ще се опитва да я яха още дълги години и не знам дали има сила, която да му попречи това да стане - електоратът му си го харесва, щото и ТЕ са със същото КПД, демек малко над нулата. Та тоя Бек-тюфлек просто дава разпореждания (за него правовата държава не съществува, а съм сигурен, че не знае и не го интересува терминологията) и като средновековен феодал очаква изпълнението им. Ама дали е крив или прав му е все едно, той просто е прав, винаги. И ако бяхме нормална държава някой/някоя институция щеше да му потърси сметка, но не виждам в обозримо бъдеще някой да се заеме сериозно с него и ГЕРБ в частност, просто недосегаем/и за законите и последствията от тяхното прилагане/спазване...

 74. 74 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Той няма, но вече няма институции, които да съблюдават кой какви права има. Всичко е наужким.

 75. 75 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Борисов иска да прилича на Чичо Пу и на Ерголям, но то и за да бъдеш диктатор се иска акъл!

 76. 76 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 696 Любопитно

  Ваксинирането според авторката трябва да става като по филмите: "Искам да се обадя на адвоката си", той да реши дали е законно, или не. Сериозно, мин.председателят е човека, който взема решенията и носи отговорността, ако няма топки да взема такива решения, по-добре да дойде Х.И./снемаме доверие/ и си правим ПР по крайбрежието и критикуваме. Анимационен герой.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 77. 77 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Ако специалистката по “Мониторинг на нормотворчество” твърди, че има нарушения, тя може като професионалистка направо да осъди нарушителя (Б. Борисов), вместо да се обяснява като белетристка на три страници.

 78. 78 Профил на Mitko Georgiev
  Mitko Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "dolna4erti4ka":
  Ти ваксинира ли се?Ако да,личи си.

 79. 79 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Башбаканина обича да се прави на бабаит. Обича да прилича на аверите си Чичо Пу и Ерголям. Като има кой да му се връзва...

 80. 80 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 336 Разстроено

  добрутро :) нещото от банкя 15 години си присвоява право след право - да лъже, да манипулира, да харчи обществени пари като лични , да се разпорежда с цялата държава все едно му е бащиния и сега забелязваме че нямал право за едно малко произволче ?
  има , щот си траем. щото ни отърва. На всички ни отърва - подиграваме се мърморим и толкоз. даже не гласуваме , щото то няма и за кого, нали.... при 20 % одобрение за кабинета как изведнъж 40 % ще гласуват за герб/сдс/вмро/марешки ? вижте социологията и помислете къде отиваме.... ама мисленето е труден процес, по лесно е да изпсуваш и толкоз.

 81. 81 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 739 Неутрално

  "Така се оказва, че разпореждането за създаване на т.нар. зелени коридори за масова ваксинация с ваксината на Astra Zeneca противоречи на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България и не просто няма правна стойност, но и противоречи административен акт, който е задължителен и за самия министър-председател."

  Авторката адвокат сериозно се е объркала. Ако ли не, то се опитва умишлено да манипулира публиката.
  Ми не, не "противоречи". Не "противоречи", защото не отменя Националния план който продължава да се изпълнява.
  Големият проблем на този план, е че: "Възрастни хора на и над 65-годишна възрасти и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т. ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити" са предвидени за ваксинация в IV фаза/цитатът е от самия план/, а не в първа, както е в Израел/там всички възрастни над 60 бяха ваксинирани с две ваксини до началото на февруари/, Дания, Англия и САЩ.

 82. 82 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  То цялото му управление е незаконно. Постоянно заповеси към министри. А той няма никакво право да издава такива на министрите.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 83. 83 Профил на Господин Нинов
  Господин Нинов
  Рейтинг: 10 Весело

  Всеки има право да емигрира в Северна Корея. Там Ковид-19 официално няма, няма и ваксини. Аз, лично, смятам да се преместя да живея там, но не ми дават виза ..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK