Атлантикът Драги може да стане третият лидер на Европа с Меркел и Макрон

Атлантикът Драги може да стане третият лидер на Европа с Меркел и Макрон

© ReutersАнализът е препубликуван от Project Syndicate. Преводът е на "Дневник"


Първата реч на Марио Драги като министър-председател на Италия даде да се разбере, че правителството на националното единство ще се занимава не само с вътрешната италианска политика и политически реформи, но и с Европа. Драги изпраща сигнал за драматично преподреждане на европейската политика, с големи последици за Европа и отношенията на Европейския съюз с Русия и Съединените щати.


Като премиер Драги ще бъде член на влиятелния Европейски съвет; всъщност той трябва да бъде един от основните му лидери заедно с френските и германските си колеги Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Както каза Йорг Асмусен - член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка, когато Драги беше президент на ЕЦБ - малко преди встъпването в длъжност на Драги, "европейската политика може да премине към по-скоро триъгълник".
Асмусен беше прав. В първата си реч пред италианските депутати Драги подчерта, че Италия "ще трябва да структурира и укрепи стратегическите и ключови отношения с Франция и Германия". Ясно е, че преконфигурирането на европейската политика ще бъде основен приоритет за неговото правителство. "Без Италия няма Европа", каза Драги.


И няма Европа без по-нататъшна интеграция в ЕС. Прицелвайки се не само в италианските популисти срещу еврото като Матео Салвини, Драги каза: "Подкрепата на това правителство означава споделяне на необратимостта на избора на еврото." И добави, че това също "означава споделяне на перспективата за все по-интегриран Европейски съюз, който ще стигне до общ публичен бюджет, способен да подкрепя страните във времена на рецесия."


Изкачването на Драги на европейската сцена заедно с Макрон и Меркел също предполага по-тесни отношения между ЕС и САЩ. Президентът на САЩ Джо Байдън не може да намери по-добър съюзник в Европа. Новото правителство на Италия, обеща Драги, ще бъде "силно проевропейско и атлантическо, в съответствие с историческите основи на Италия". Това бележи скъсване с външната политика на Джузепе Конте, предишния министър-председател, който беше обвързал Италия по-тясно с Китай. Драги дава шанс на трансатлантическия алианс да се възстанови след четири години стратегическо безразсъдство на Доналд Тръмп.


Байдън и Драги мислят еднакво за НАТО. И двамата подкрепят задържането на американските войски в Европа и двамата искат по-голям германски финансов принос в общия бюджет за отбрана. По-фундаментален момент е, че двамата виждат САЩ като най-добрия защитник на независимостта на Европа.


Атлантизмът и проамериканските настроения на Драги са твърде дълбоки, за да подкрепи настоящия натиск - воден от Макрон, с голяма подкрепа от елита - за по-голяма "стратегическа автономия" на ЕС. Но споделяйки с Макрон сходни позиции по много други въпроси, Драги вероятно ще изглади различията им по този трънлив въпрос.


Позицията на Драги по отношение на европейската сигурност е твърда - в обозримо бъдеще не може да има заместител на американските войски в Европа. Постепенно избледнява влиянието на Тръмп в САЩ и също така ще започне да се разсейва притеснението на европейците относно надеждността на американската гаранция за сигурност. Което може да потисне усещането, че е необходима по-голяма "стратегическа автономия".


Силната вяра на Драги в атлантизма трябва да укрепи доверието на целия Европейски съвет, като по-специално работи като противовес и модерираща сила на Меркел, която понякога поставя германските бизнес интереси с Русия и други пред трансатлантическите връзки и европейската сигурност. Колкото по-голямо влияние има Драги в европейския триъгълник на властта - и мандатът му в ЕЦБ, изглежда, му дава значително влияние върху Меркел - толкова по-строг ще бъде ЕС с руския президент Владимир Путин, както и с европейски автократи като Виктор Орбан и Ярослав Качински.


В крайна сметка положението на Драги не почива единствено на репутацията му на финансовите пазари, където той се разглежда като човек, който може да намали италианските разходи за заеми и да повиши цените на италианските акции. Той е завършил история, има силни демократични ценности и стратегически усет от типа, от който Европа има много нужда, за да се справи ефективно с Путин и неговите идеологически сродни души в Централна Европа.


Проатлантическата позиция на Драги очевидно не противоречи на перспективите за по-обединена Европа. Когато беше президент на ЕЦБ, той не спаси еврото само за да запази членството на Италия в общата валута, както твърдят неговите недоброжелатели. Той го направи, за да спаси самия европейски проект. По същия начин той не въведе т.нар. количествено облекчаване просто за да спаси италианските облигации; той го направи за по-нататъшна интеграция между Севера и Юга.


Сега той защитава фонда за възстановяване на ЕС не само за да помогне на Италия и други южни страни да преодолеят икономическите последици от пандемията, но и да направи постоянни най-смелите съвместни усилия за интеграция Север - Юг в Европа. Следващата стъпка в процеса може да бъде въвеждането на истински еврооблигации. Подкрепата на Драги за такъв общ дългов инструмент може да се окаже решаваща.


Драги може да бъде министър-председател на Италия до 2023 г., когато трябва да се проведат нови избори. Но той може да реши да се оттегли след май 2022 г., ако Шарл Мишел, настоящ председател на Европейския съвет, не се кандидатира за втори мандат. Като се има предвид фокусът на Драги върху бъдещето на Европа, възможността да заеме с този пост би било трудно да се игнорира. Конвенционалното мислене, че Драги ще се насочи към поста на президент на Италия, е преувеличено. В тази работа няма сила.


Въпреки че икономиката на Италия може да се окаже ахилесова пета на Драги, ако той бъде принуден да прекара цялото си време и политически капитал в борба за необходимите реформи, в крайна сметка вътрешните и европейските му предизвикателства са свързани. Самият факт, че той ще разполага с над 200 милиарда евро за възстановяване, за да ги насочи към различни вътрешни сектори, намалява риска от това италианската икономика да го провали.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3343 Весело

  Кхъ, кхъ ...

  Петият, бе редакцията, петият!

  Местан беше пръв, още преди 5 години!
  Цвъ беше втори, после Меркел, Макрон и чак сега Драги!

 2. 2 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Малко буламач стана цялата работа. Прекалено много лидери станаха. Имаме лидери на отделните държави, отделно някакви си там европейски лидери, дето не им се знае точната бройка. Всеки е лидер. Всеки евродепутат се надува и той все едно от него зависи бъдещето на вселената. И въобще кой реално управлява? ЕП ли, националните правителства ли?

  Анатема на комунизма!
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2178 Неутрално


  Добра новина за Европа!
  Тъжна новина за североизточният бункерник!
  Тъкмо си беше купил италиански премиер с евтина руска нафта и "капията" му се разпадна!

 4. 4 Профил на xex02646215
  xex02646215
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Успех на Драги срещу руските тролове.

 5. 5 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Еее, ако Драги застане до М и М, Испания ще се засегне. Ако Испания направи четириъгълник, Полша ще поиска петоъгълник и така ще си дойдемна думата: Северна Македония начело на ЕС! Еропейска пародия...

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5649 Весело

  И нека мурзилските песнопения за еврогейския съюз, ръководен от брюкселски зелки и претъпкан с ислямисти, да започнат СЕГА!!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3343 Весело

  Малко буламач стана цялата работа. Прекалено много лидери станаха.
  —цитат от коментар 2 на anonim440


  Начи ... Езоп като го продавали на камъка от двете му страни били двама други роби, които се хвалели, че могат всичко! Когато Ксант го попитал него какво умее, той отговорил - нищо! Е, как така нищо?- изненадал се Ксант. А Езоп му отвърнал: Ами след като тия двамата покрай мен могат всичко!
  Затова философът Ксант купил Езоп!

  Та и с нашите Лидери така. Прекалено много?
  Ами значи ... нЕма ни един! Истински ...
  То затова е и всичката работа напоследък такъв буламач у Европата ...

 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  То хубаво ще укрепят позициите на еврото в Италия, ама защо се сещам какво казал Вуте след Декемврийския пленум: "Е още еднъж ако ми повИшат жизненото равнище и че пукнем".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Успех на Драги срещу руските тролове.
  —цитат от коментар 4 на xex02646215


  Да Ви обясня като на начинаещ комсомолец: няма принципни различия между соросоидите и путиноидите. Принципното различие е между тези, които се екзалтират от обещанията, и тези, които гледаме резултатите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 912 Неутрално  Много Европейски вожд малко Европейски индианец . 11. 11 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1251 Разстроено

  То хубаво ще укрепят позициите на еврото в Италия, ама защо се сещам какво казал Вуте след Декемврийския пленум: "Е още еднъж ако ми повИшат жизненото равнище и че пукнем".
  —цитат от коментар 8 на Един вампир броди из Европа


  Особено да се вчрва на Драги, пуснал печатницата за еврони с бясна скорост, за да се генерира инфлация!

  Че тая инфлация ни яде спестяванията и дига цените кой го интересува!

  Полковник Паликъщов
 12. 12 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Много Европейски вожд малко Европейски индианец .
  —цитат от коментар 10 на bxr35608444


  И много руски трол ...

 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  [quote#11:"Полковник Паликъщов"][/quote]

  Инфлацията е най-гнусният скрит данък, който те удря толкова по-лошо, колкото си по-беден. Антипропорционален и антисоциален.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Весело

  ""Атлантикът"" Драги може да стане третият лидер на Европа с Меркел и Макрон.......... """Атлантикът""" ......хахаха ..... че: 73-годишният бивш шеф на Европейската централна банка сформира правителство , включващо всички основни национални партии, с изключение на фашиста Fratelli d'Italia, от крайнодясната Lega ..... Някои ключови министерства ще бъдат ръководени от необвързани "технократи". Бизнес лобистката група Confindustria и синдикатите обещаха на правителството подкрепата си...... !!!! пълен збирщтйан от целият политически спектър.... на софрата ! .... Италия има право на 210 милиарда евро субсидии и заеми, като лост за „реформиране“ на страната. .... Драги многократно подчерта, че средствата не са насочени към подобряване на социалната мизерия, а към „модернизиране“ на икономиката.  "Правителството ще трябва да защити работниците, "доколкото" е възможно", каза той. „Но би било грешка да се защитят всички икономически и социални дейности в еднаква степен. Някои от тях ще трябва да се променят, дори радикално. И изборът кои дейности да се защитят и кои да се съпътстват чрез трансформация е трудната задача, пред която трябва да се изправят икономическите политики през следващите месеци. "........

 15. 15 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Тая "гнусотийка" - сформиране на правителство , включващо всички основни национални партии, и "необвързани технократи"......в името на едни 210 милиарда евро субсидии и заеми за „реформиране“ може да се случи и в България след изборите ...... Плюха се, плюха се в Италия и се прегърнаха накрая вкупом да нажулят 210 милиарда евро на квотен принцип......

 16. 16 Профил на xex02646215
  xex02646215
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#9:"Един вампир броди из Европа"][/quote]

  Ъхъ. Руските тролове ви познаваме - ЕС туйцък, онуйцък....

 17. 17 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Дано се задържи, че го подкрепят най-разнородни партии. Иначе е добре дуото Меркел - Макрон да има алтернатива.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  И защо не, Италия е третата икономика в ЕС. Е, вярно,че е и с най-високите заеми...

 19. 19 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4573 Весело

  И Меркел и Макрон са пътници, колкото до Драги, той не може сам да изплува а сега и Европа ще спасява....😂😂😂 Старите навици от ЕЦБ не се забравят лесно. Сега като пусне пак печатницата и всички ще запеят одата на радостта.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 20. 20 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  Тая "гнусотийка" - сформиране на правителство , включващо всички основни национални партии, и "необвързани технократи"......в името на едни 210 милиарда евро субсидии и заеми за „реформиране“ може да се случи и в България след изборите ...... Плюха се, плюха се в Италия и се прегърнаха накрая вкупом да нажулят 210 милиарда евро на квотен принцип......
  —цитат от коментар 15 на MPetr


  Точно за това е това "съглашение" след като даде и три министерства на Берлускони, който нямаше представител във власта от 2012 сам можеш да си направиш изводите какво раздаване се задава. Но като гледам ти твойте изводи си ги направил, но мнозинството от тук пишештите пак за Путин си коментират.....и каква е връзката само те си знаят 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 21. 21 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 847 Неутрално

  авторът на този „анализ“ май е в мозъчна смърт.

 22. 22 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Един от престъпните печатари на безумни пари, бламирали икономическата наука и довели до сегашната безизходица.
  Тези, освен да печатат пари - нищо друго не са в състояние да измислят.
  Също както и кукловодите зад Байдън очевидно са решили да стигнат до края.
  Няма дори да направят опит да върнат невъзможната вече нормалност.
  Печатане до абсолютния край. После шепа привилегировани се спасяват, а останалите се хващат за гушите в битка за оцеляване.

 23. 23 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Правителството на Драги идва с големи обещания и надежди, но ще бъде изключение от италинската политическа традиция ако изкара повече от година и половина. Правителствата на “технократите” в Италия никога не са завършвали с позитивен индекс на обществено доверие и аз лично не вярвам и сега да се случи. Иначе не виждам как Драги ще увеличи стойността на италианските акции, както се твърди в статията, а впредвид факта, че вече и Франция е с дълг над 160% от БВП по-вероятно е лидерите на Франция и Италия да се обединят срещу германската стиснатост. Пт друга страна, политическите партии подкрепящи Драги - 5 звезди и Салвини са силно популистки и при първите опити за структурни реформи на италинската икономика ще се разбягат. Популисткият вот и в Италия и в цяла Европа ще нараства.

 24. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1548 Весело

  Е с такъв триумвират начело нЕма начин да не дойде "светлото бъдеще"...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3882 Весело

  До коментар [#7] от "xm...":
  "То затова е и всичката работа напоследък такъв буламач у Европата ..."

  Само в Ерефеята няма буламач. Там шахматистът играе своята игра. Някои казват , че бил по-добър дори от Фишер.

 26. 26 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Германия е лидер на евросъюза не защото Меркел е някаква впечатляваща личност, а защото германската икономика е мотора, който изкарва парите.
  Затова наричат страната "локомотив".
  Италия е затъналият в дълбоки борчове тежък длъжник. Един от "болните хора" в Европа.
  Италия не е локомотив, а клатушкащият се последен вагон, за който в даден момент може да бъде взето решение да бъде откачен, за да не блокира цялата композиция.
  Какъв лидер и пример за кого и какво би могла да бъде?
  Още по-малко с Драги начело - известен печатар и прахосник.
  Драги е поредния банкер, финансист, алхимик от гилдията на правячите на пари от въздуха. Такива в последните десет години в Европа и по света с лопата да ринеш.
  В Германия все още има основи на здравия разум. На индустриалната икономика , на класическия пазарен капитализъм.
  Ако и там плъзне вируса на неолибералния фалш - фърляйте скапания съюз на боклука.

 27. 27 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  "Атлантика" .. сигурно океана е преплувал за да заслужи прозвището.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3882 Весело

  От публикацията разбираме , че Драги е убеден евроатлантик. Не е като Салвини , който носеше фланелка с лика на Путин.
  На "шахматистът" нещо не му се получава играта.

 29. 29 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 912 Неутрално  До коментар [#28] от "tacheaux":


  От публикацията разбираме , че Драги е убеден евроатлантик. Не е като Салвини , който носеше фланелка с лика на Путин.На "шахматистът" нещо не му се получава играта.
  —цитат от коментар 28 на tacheaux


  Хи - хи - хи . Еми точно там е проблемът на Атлантиците , че с такива Евроатлантици като драгият Марио Драги е по - зле за Атлантизма , отколкото без тях . 30. 30 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Мечтите са хубаво нещо, но в повечето случаи не се сбъдват, за съжаление! Принципът в политиката е един (като на попа) не ме слушайте какво говоря, а какво правя! Така че ще видим!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 31. 31 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#26] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  Силно! И много вярно!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK