Умира ли "вишеградската мечта"

На тази снимка са премиерите от Вишеградската четворка, отляво надясно: Игор Матович, Матеуш Моравецки, Виктор Орбан и Андрей Бабиш.

© Associated Press

На тази снимка са премиерите от Вишеградската четворка, отляво надясно: Игор Матович, Матеуш Моравецки, Виктор Орбан и Андрей Бабиш.Вишеградската група е изправена пред труден избор да се превърне или в застинал паметник, или в модел на регионално сътрудничество в Европа. Така чешкият президент Вацлав Хавел видя бъдещето на този регионален съюз (Чехия, Унгария, Полша и Словакия) преди 10 години.


Известната като V4 група току-що навърши 30 години, но няма много за празнуване. Особено ако се има предвид егоистичният подход на групата към справянето с миграционната криза или заплахата на Унгария и Полша да наложат вето на бджета на ЕС от страх, че ще се наблюдава как спазват принципите на правовата държава.


Влошаващото се състояние на демокрацията се доказва от постепенна финансова и регулаторна маргинализация на независимите медии. Последните примери са Klub Rádió в Унгария, ограничаването на независимостта на съдебната власт в Полша и влошаващото се обществено възприятие за корупцията в Словакия.
Именно в Полша Хавел говори през 1990 г. за уникалната възможност на региона да стане още един стълб на демокрацията и свободата в повторно обединена Европа. Заедно с бащите основатели Йожеф Антал и Лех Валенса той мечтаеше регионът да развие не само силна икономика, но преди всичко демократични и децентрализирани институции и самоуверено гражданско общество. Хавел се надяваше, че с 40-годиншя си опит с комунизма регионът може да играе важна и смела роля в регионът с неговия 40-годишен опит на комунизъм може да изиграе важна и дръзка роля в бъдещето на една непроменяща се Европа.


В източните съседи на ЕС вече се случват важни социални и политически събития. Над шест месеца наблюдаваме смелостта на беларуското гражданско общество, изискващо демократични избори. Репресивният режим на президента Александър Лукашенко вече е арестувал над 30 хил. души и изгражда нови лагери, подходящи за задържане, за да остане на власт. Руснаците, изглежда, губят търпение с подобен режим в страната си. Демократичният свят призовава за освобождаването на Алексей Навални, главния критик на президента Владимир Путин. Ясно е, че опитът за физическо ликвидиране на Навални и настоящото му лишаване от свобода са резултат от постоянните му обвинения в ширеща се корупция и задушаваща бюрокрация в режима на Путин, докато жизненият стандарт на страната все повече се срива.


Докато през август миналата година президентите от V4 отговориха адекватно на протестите в Беларус със съвместно изявление, този път те не успяха да припознаят напрегнатата ситуация в Русия и призива за обща позиция на ЕС. Срещата им (миналата - бел. ред.) седмица на полския полуостров Хел бе посветена единствено на пандемията и възстановяването на националните икономики. Правомощията да се справят с въздействието на пандемията, бичуваща региона, обаче са на националните правителства.


Мълчание за Русия


Компетенцията на президентския пост, до голяма степен представителен, се крие в силата на думите. Така съвместното им комюнике пропусна възможността да изпрати послание, че те наистина забелязват събитията в източните съседи на ЕС и че застават на страната на жестоко репресираното руско гражданско общество.


Фактът, че президентите на V4 не са коментирали Русия, е разочарование, но не и изненада. Вишеградската група е по-скоро разделена, отколкото обединена от предизвикателствата, пред които е изправена Европа. Вярно е, че до момента всички държави от V4 са гласували за удължаване на санкциите, наложени на Русия за анексиране на Крим, а техни войски са разположени в Прибалтика като част от мисия на НАТО.


Това обаче не означава, че V4 има единна позиция за Кремъл. Полша традиционно е силно критична, в Чехия президентът Милош Земан е забележително мек към Путин, такава е и Унгария. След президентските и парламентарни избори Словакия отново възприе ценностно, принципно отношение към Москва.


Приемането на общи действия от V4 едва ли може да се очаква на предстоящата среща на върха на ЕС, която вероятно ще обмисли допълнителни санкции срещу Русия. Изграждането на газопровода "Северен поток 2", който много централно и източноевропейци и САЩ настояват да бъде прекратен, също е спорна тема за V4. Завършването му би заобиколило региона и би причинило икономически и геополитически щети. Не става въпрос само за рязкото намаляване на приходите от таксите за транзит на газ до Западна Европа; става дума и за общия "геополитическа рента" за централноевропейския регион, която ще се свие пропорционално на намаляващото значение на сегашните газопроводи.


Единственият гласен критик на изграждането на Северен поток 2 сред страните от V4 обаче е Полша. Словакия е неуверена; Чехия се преструва, че този въпрос не е от значение, докато Унгария поддържа привилегировани отношения с Русия. Това се отнася главно за газовия и атомния енергиен сектор, където гигантът MOL си сътрудничи с "Газпром".


Всичко това като че ли предполага, от една страна, че V4 е постигнал основната си цел - да интегрира страните в евроатлантическите структури. Очевидно е, че тясното регионално сътрудничество е допринесло за успокояване на отношенията между Унгария и Словакия и осъществяването на редица регионални проекти, особено в областта на инфраструктурата, както и в общите полета на културното сътрудничество и това между хората.


В същото време е факт, че с позицията си по отношение на имиграцията и придържането към демократичните стандарти V4 се позиционира като един вид "лошото дете" в средата на Европа.


Независимо от настоящата си репутация страните от V4 не трябва да се отказват от тясно сътрудничество. Те представляват естествена регионална единица с обща история и общо културно и политическо наследство. Тези, които подтикват отделните правителства да се дистанцират от Вишеградската група в полза на сключването на съюзи с "големите играчи" във и извън ЕС, грешат. Това би означавало неразбиране на важността и необходимостта от регионално сътрудничество.


Как можем да призовем страните от Западните Балкани да наберат смелост за ефективно регионално сътрудничество, ако ние самите - като пълноправни членове на евроатлантическия алианс - не успеем да служим за пример? Съседите винаги са били и винаги ще бъдат важни. Регионалната стабилност е стълбът на глобалната стабилност. В крайна сметка правителствата идват и си отиват, но страните и регионите остават.


Текстът е от EUObserver.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 949 Неутрално  За разлика от Евроколхозът , който има какво да празнува . Напускането на вироглавото Обединено Кралство и подготовката на приема на заместниците му , послушковците от Западните Балкани . Македония , Албания , Черна Гора , Босна И Херцеговина , Косово . И изобщо ЕС е сила .

  У наше село на това му викаха кон за кокошка . 2. 2 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Поредното доказателство за това че политиците са мафия. Тия четиримата са локалната мафия изправена пред голямата ЕС мафия. Истината е че нито една от тези държави няма нужда от ЕССР. То всъщност никоя няма.

  Проблема е че ЕССР обещава хартийки и политиците на тия малки държави трябва да крадат от някъде. Така че лъжейки втеления плебс с евроатлантически ценности те влизат в ЕССР, крадат от субсидиите и се обогатяват на гърба на всички. Естественно големите ЕССР мафиоти не искат локалните да крадат, а да намърдат собствени такива за да могат и те да се облажат.

  И накрая имаме една голяма мафия в лицето на ЕССР и няклоко малки като тия които и мътят водата. И пропагандата си върви.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  Четворката има същите проблеми с ЕС каквито имаха Полша, Унгария, Чехия със СИВ. Е знаем кой умря...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  "Именно в Полша Хавел говори през 1990 г. за уникалната възможност на региона да стане още един стълб на демокрацията и свободата в повторно обединена Европа."

  От къде тръгна Полша и къде е сега– все по залитаща към авторитаризма.В4 не умира а просто губи значение.И то точно заради Полша. Най голямото предизвикателство за нея е Русия. На последните военни игри дори с Ф 35 и Патриот полската армия капитулира пред Русия за едва пет дена. В4 освен да се дръфчи на Брюксел е безполезен.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Е, изокала се авторката ,в стил ...защо не казвате нещо за Русия !? Четворката е символ на нещо срещу непрекъснато растящите права на "сексуалните малцинства". Нещо да се е променило ??

 7. 7 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Често наричат някои от тези горе "ултра десни" или "десни", а те не са, щом чакат на субсидии. Дясно значи минимално преразпределение на ресурси, малко държава, лична отговорност и вяра в собствените сили. Такива по света почти няма. Политиците не искат да режат клона, върху който стоят.

 8. 8 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1417 Весело

  Умира, умира, чакайте я да умре😂😂😂
  Един ден западноевропейците ще драпат с нокти и зъби към единственото остнанало непокварено от болни в главата леви социопати и техните деривати, местенце в ЕС

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4245 Весело

  Словакия отново възприе ценностно, принципно отношение към Москва.

  Е, сега разбрахме, че ценностно, принципно и отрицателно са синоними!

  Ами ИДИЛ имат ценностно и принципно отношение към САЩ!

 10. 10 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4245 Весело

  До коментар [#1] от "bxr35608444":

  Бе някоя стара кранта да замениш за цял курник носачки хич не е лоша сделка!

 11. 11 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 919 Неутрално

  егоистичния подход за справяне с миграционната криза? защо нищо не се чува за егоистичните подбуди по тази политика на германия - която оправя репутационните се щети от всв?

 12. 12 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Вярно е, че до момента всички държави от V4 ....а техни войски са разположени в Прибалтика като част от мисия на НАТО.
  ===============================================================
  Военните и политически гиганти Словакия и Чехия изпратили войски срещу Русия. Чехия, която прооизвежда до май 1945 оръжие за нацистка Германия и Словакия, която заедно с нацистите напада Русия, Унгария, която е между най-верните съюзници на Райха и поляците за които омразата към Русия е висша добродетел, пак се зъбят на руснаците, вярно смениха нацистите -покровители с американците и после пак ше хленчат.

  Свободата, Санчо...
 13. 13 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 748 Любопитно

  Госпожата иска да каже, че за да не са застинал паметник, то В4 трябва да се подчинява безусловно на Германия и нейните интереси, прокарвани през Брюксел ли, не мога да разбера точно?

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3651 Неутрално

  " Единственият гласен критик на изграждането на Северен поток 2 сред страните от V4 обаче е Полша. Словакия е неуверена; Чехия се преструва, че този въпрос не е от значение, докато Унгария поддържа привилегировани отношения с Русия. Това се отнася главно за газовия и атомния енергиен сектор, където гигантът MOL си сътрудничи с "Газпром"."

  Всеки си гони собствените интереси и до тук никакви изненади ! Четворката остава предимно за пред камерите и когато става въпрос за битка с Брюксел ! .....

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Тая статия нищо не казва, освен да повтаря до болка заучени клишета как демокрацията си отивала, щото не искали да приемат мигранти от Африка и Афганистан. :)

 16. 16 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Е да, Орбан и Земан се състезават кой да целуне по-ниско от кръста Пут-ин, но иначе са големи патриоти и ервоскептици.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 17. 17 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Много ги е яд извратеняците, че хорта дам държат на здравия разум. Унгария дори определи пола в конституцията - "майката е жена, бащата е мъж". Това не могат да им простят повредените левичарски мозъци.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 18. 18 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Е да, Орбан и Земан се състезават кой да целуне по-ниско от кръста Пут-ин, но иначе са големи патриоти и ервоскептици.
  —цитат от коментар 16 на stein


  Когато разни световни сили като естонци, литовци, латвийци и българи се чудят как повече да се счупят в кръста на северноамериканеца Биден и биденовци, някой трябва да мисли и за Европа и за националния си интерес.

  Свободата, Санчо...
 19. 19 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Държавите от Вишеградската група, колкото имат общо, толкова имат и сериозни различия в историята си и в сегашната си структура.

  Полша е най-голяма, но и с най-хетерогенна история, повлияна сериозно от три страни - Русия, Германия и Австрия - и то не само след делениятта през XVIII век, но още от X до XIV век, когато са се конкурирали с Бохемия (не е идентично с днешната Чехия) за Силезия и Моравия. Чехите избутват окончателно поляците от Моравия през 1025 година, а около 1350 - и от Силезия, докато не загубват на свой ред 90% от нея от Прусия през войните 1742-47. През 1945 в Долна Силезия почти няма поляци, в Горна са малцинство, но цчлата Силезия, че и с част от Лаузиция им е подарена от СССР, за да може от своя страна да им заграбят източната 1/3 от Полша.

  Унгария (т.е. Долна Унгария - Уйвидек на унгарски) и Словакия (т.е. Горна Унгария - Фелвидек на унгарски) са главно повлияни от борбата с Австрия и Османската империя, като не разглеждам периода 907 - 1526 през който са относително кохерентно Унгарско кралство, независимо от Свещената Римска империя. Те и до сега по култура и манталитет са си доста близки. Неразбориите и ненавистта помежду им започват след 1800 г. и дори след 1848, когато словашкото и унгарското Възраждане навлизат в решаваща фаза. Словаците започват да се осъзнават като народ, а унгарците пък решават, че многонационалната Корона на Св. Крал Стефан (Унгария, Седмоградско, Хърватско и Славония) е унгарска национална държава. Резултатът е разпад през 1918-19.

  Короната на Св. Вацлав (Бохемия, Моравия, Чешка Горна Фалц и частта от Горна Силезия) пък се развива кохерентно от 895 до 1918 с различни варианти на по-голяма или по-малка зависимост от Свещената Римска империя, след 1804 - от Австрия. Резултатът е относителен изолационизъм и скептичност спрямо Империята, който после се пренася спрямо СССР (1948 - 1989), а след 2004 - спрямо ЕС.

  Всичко, което накратко се опитах да изложа, показва, че Вишеградската група няма особена основа за единство. Историята на ХХ век е кратка и не особено успешна за всички тези страни и не е могла да преориентира вековните им нагласи.

  E PLVRIBVS VNVM
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на ДеСеИбе Комунист
  ДеСеИбе Комунист
  Рейтинг: 9 Весело

  Умира, умира, чакайте я да умре😂😂😂Един ден западноевропейците ще драпат с нокти и зъби към единственото остнанало непокварено от болни в главата леви социопати и техните деривати, местенце в ЕС
  —цитат от коментар 8 на venci4


  Ба... Ти де спа, кога Прага избра Бабиш?

 22. 22 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Много ги е яд извратеняците, че хорта дам държат на здравия разум. Унгария дори определи пола в конституцията - "майката е жена, бащата е мъж". Това не могат да им простят повредените левичарски мозъци.
  —цитат от коментар 17 на Мизийски


  Да, ама не смеят да кажат в прав текст че именно от това ги боли най-много. Това за влошаващата демокрация е просто димка

  'progressives' is the politically correct word for communists
 23. 23 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  Четворката има същите проблеми с ЕС каквито имаха Полша, Унгария, Чехия със СИВ. Е знаем кой умря...
  —цитат от коментар 4 на дерибеев
  Даваш ли си сметка, при какви условия имаше и функционираше СИВ и при какви - ЕС ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  Вишеградската мечта се сблъска с имперското самочувствие и егоизма на Запада и се умаломощи.

 28. 28 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Ами тя е мъртвородена. Бивши (или пък настоящи) комунисти, искат да си направят клуб, за да си надуват антиевропейското и наципатрЕотично Его.

 29. 29 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Палавата Вишеградската 24-ка на брюкселския таван беше разтурена от белгийската полиция и изтече през водосточната тръба и в канализацията. Голите брадясали вишеградски палавници обичали да консервират амфетамин в джобчето си и да играят на “чичо доктор” и “ кой скри салама в задния двор на Йожко Зайчето”

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 30. 30 Профил на ДеСеИбе Комунист
  ДеСеИбе Комунист
  Рейтинг: 9 Весело

  Голите, брадясали палавници от ДеБъ обичали да консервират амфетамин в джобчето си и да играят на “чичо доктор” и “ кой скри салама в задния двор на дълбока Рада”
  —цитат от коментар 29 на Al Tikvone


  Да, и ние чухме. А някои и видяхте.

 31. 31 Профил на xex02646215
  xex02646215
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Умира, умира, чакайте я да умре😂😂😂Един ден западноевропейците ще драпат с нокти и зъби към единственото остнанало непокварено от болни в главата леви социопати и техните деривати, местенце в ЕС
  —цитат от коментар 8 на venci4


  ЩЕ? 😂😂😂

 32. 32 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#20] от "ДеСеИбе Комунист":

  Четворката си е баш Вишеградска. Името идва от развалините на кралския замък Вишеград (Visegrád) - на север от Будапеща, край Дунава е. Там е подписано споразумението.
  Чешкият Вишехрад (Vyšehrad) e в Прага и също са развалини на княжески и кралски замък.
  Думата градъ на старославянски/старобългарски е значела укрепено селище и се е развила в две понятия - на български (и руски) - град, на западнославянските езици - замък. И двете са логични - градовете са имали укрепления, а в градищата, които са предшественици на замъците, наред с благородниците и войниците им, са живеели и семействата на слугите, търговците и т.н. На Пражкия Храд - поне до XIV век.

  E PLVRIBVS VNVM
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1452 Весело

  Някак се натрапва че сочените с пръст като непослушни от СССР навремето сега ПАК са сочени като непослушни от ЕС 'либералите' и всякакви умнокрасиви неокомунисти (обикновено със здрав комунистически произход) маскирани като 'демократи'

  Facing Worlds
 36. 36 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2021 Неутрално

  Разкъсвани между ЕС и Русия. Лошо географско разположение.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 37. 37 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Да, така е! Либерастията няма много за празнуване. Вишеградската четворка им вдига кръвното нон стоп. хахах :-)

 38. 38 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Много ги е яд извратеняците, че хорта дам държат на здравия разум. Унгария дори определи пола в конституцията - "майката е жена, бащата е мъж". Това не могат да им простят повредените левичарски мозъци.
  —цитат от коментар 17 на Мизийски


  Хаха, да бе яд ги било на здравия разум на маджарите, само туй ще да е!
  Квото и да си пишат в конституцията, еврото и долара са им и баща и майка, особено на бай Орбан! Не мош го изкара от Евросъюза, че Орбан без еврокинти и власт, може и до политическо убежище да го докара, като наший Череп.

 39. 39 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#38:"Ruse_Island"][/quote]

  9 държаваи с 'дават' повече от колкот 'получават'. Слагам го в кавички, защото никъде в тези цифри не е сметнат човешкият капитал които багите държави получиха под формата на миграция от по-бедните такива.
  https://www.statista.com/chart/18794/net-contributors-to-eu-budget/

  В този ред на мисли - поне 18 държави зависят от 'еврокинитите''

  Пробвай пак с някоя друга опорка

  'progressives' is the politically correct word for communists
 40. 40 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 151 Любопитно

  А старият ЕС какво има за празнуване? Брекзит?

 41. 41 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  До коментар [#39] от "AllLivesMatter":

  Каква опорка, точно според твоя линк, в дъното като най-получаващи държави са точно Полша и Унгария. Вземат в пъти повече от други държави, като двете заедно получават нетната вноска на Германия, смятай! Всички останали получаваме от нетните вноски Франция, Холандия и още няколко държави. Ако им резнат тези пари и пазарите на Евросъюза, подозирам че бързо-бързо ще му се разклати позицията на Орбан и ще го изгонят със шутове от Маджария. Толкоз за консерватизма и християнството на Унгария и Полша.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  Четири държави, които не искат правилата, а само парите и пазарите на ЕС. Да добавим и България.

 43. 43 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  За мен е странно мекото отншение на Чехия и Унгария към Путин. Тези страни пострадаха най-много от СССР, включително и с военно нахлуване.

 44. 44 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 762 Весело

  тва е може би най- дебилният формат в света - събрали се 4-ма тарикати които не могат да се гледат един друг и само цоцат пари от ЕС и само заплахи как ще блокират това и онова

 45. 45 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Четвъртия Райх победи Източна Европа и източи благата и интелектуалния и потенциял..

  Марс е изконна Американска територия!
 46. 46 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Много ги е яд извратеняците, че хорта дам държат на здравия разум. Унгария дори определи пола в конституцията - "майката е жена, бащата е мъж". Това не могат да им простят повредените левичарски мозъци.
  —цитат от коментар 17 на Мизийски


  Така е. Вишеградци никога не бъркат половете на бащите и майките. Дори когато се спускат голи по брюкселските водоскоци.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 47. 47 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#43] от "pepisky":

  Чехите много мразят руснаците,но нямат нищо против парите им .Омразата си е за вътрешна употреба а бизнеса си е бизнес ... на първо място е прагматичния подход

 48. 48 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  Прочетох някое и друго мнение тук и ми става все по-ясно, че противоречия има не само по ..руския въпрос. Днес гледам унгарския държавен секретар, отговорен за малцинствата им в чужбина е призовал унгарците в Словакия да се определят като унгарци в текущото в момента национално преоброяване. Трябвало и да определят унгарски като свой майчин език, за да се обучват на родния си език и да не се асимилират.
  FEB 25, 2021 State Secretary asks Slovakia’s Hungarians to declare ethnicity in national census
  http://abouthungary.hu/news-in-brief/state-secretary-asks-slovakias-hungarians-to-declare-ethnicity-in-national-census/

 49. 49 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4245 Неутрално

  До коментар [#48] от "тулса":

  Те половината "унгарци" в Словакия са унгарски цигани. В някогашна Австроунгария, а после и в нейните наследнички не можеше да се регистрираш като циганин/ром, както и като евреин. Защото нямали национален език, ами само жаргони.
  И така в бивша Чехословакия имаше твърде подробни изследвания за броя и демографската структура на ромите, към които задължителна част беше: еди колко си роми-чехи, еди колко си роми-словаци, еди колко си роми- унгарци, еди колко си роми-немци, еди колко си роми-поляци, еди колко си роми- украинци...
  Едва след разпадането на Чехословакия можеш вече да се регистрираш като ром, но по традиция голяма част от ромите в Словакия се регистрират като унгарци.

 50. 50 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#49] от "Patsis":
  Това не го знаех за циганите. Как се определя тяхната принадлежност към циганите?
  По културните ..особености, външния вид, генетиката?
  По-интересно е дали украинските цигани искат да са унгарци...

 51. 51 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#50] от "тулса":

  > Как се определя тяхната принадлежност към циганите?
  По това какъв е размера на паламарката му. Ако е над 18 сантима начи е циганин

  Марс е изконна Американска територия!
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#51] от "satanail13":
  Ако е над 18 сантима начи е циганин
  >>> Айде сега..на циганин ли ша са обиждами?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK