Пет предизвикателства пред външната политика на Джо Байдън

Струпването на толкова много дълбинни предизвикателства пред външната политика на САЩ се случва веднъж на генерация.

© Associated Press

Струпването на толкова много дълбинни предизвикателства пред външната политика на САЩ се случва веднъж на генерация.Анализът е от блога на автора.


Тим Форд изкара една ужасна Коледа. Изпълнителният директор на собственика на най-известната марка вина, Penfolds, изпадна в ситуация на свободно падане след внезапното решение на Пекин да наложи мита от до 212 процента на вноса от Австралия. Бизнесът на компанията в Китай се оценява на около 4 милиарда американски долара и затрудненият достъп до неговия пазар не просто означава срив на нейните акции, а сериозно свиване на приходите за австралийската хазна. Ударът е по няколко местни индустрии, най-вече износа на въглища и други енергийни ресурси и редки метали.


На практика официален Пекин обяви широкофронтова търговска война на Канбера и постави под заплаха икономиката, която расте от 27 години без прекъсване. Австралия е страната, която най-рано предупреди за нарастващата агресия на Китай, предприе редица мерки, за да му се противопостави, но дълго време не успяваше да намери точната външнополитическа формула, с която да го направи успешно и дългосрочно. Сега погледът на австралийците се насочва към новата администрация на Байдън.
Според повечето очаквания конструирането на външната политика на новия президент е относително лесно упражнение. В основата му е комбинацията от завръщане към вижданията и подхода на Барак Обама и укрепване на ключовите съюзи и партньорства на САЩ. Конкретните изяви са достатъчно очевидни: завръщане към парижкото споразумение за климата, възстановяване на членството в СЗО, подновяване на диалога със съюзници и партньори и други. Тази стъпка към многостранна дипломация, съчетана с движение към добронамерен и ангажиран стил на междудържавно общуване приличат на успешна формула.


Всъщност същинските външнополитически предизвикателства за страната са на друго ниво. На първо място, САЩ и Европа са изправени пред трудността да изградят нова трансатлантическа връзка в ситуация на множествени размествания в глобалната среда. Полето, върху което тя може да бъде изградена е широко, но изисква различни промени. Двете страни не просто трябва да престанат да се замерват с мита, а да интегрират икономиките си в по-голяма степен чрез изоставеното ново търговско споразумение.


Изграждането на "съвместни индустриални шампиони" е друга възможност, например чрез американска подкрепа за Ericsson и Nokia в битката за 5G доминация. Необходима е и по-голяма политическа съвместимост в отношението към Китай и общи инициативи. Европа не просто трябва да инвестира повече в сигурността си, но и реално да се включи в гарантирането на сигурност далеч от нейните граници. Списъкът може да бъде продължен, но дори в този си вид съдържа достатъчно предизвикателства.


От системна гледна точка, най-същественото предизвикателство пред Байдън е формулирането на ново равновесие в отношенията с Китай. Два процеса се събират на едно място през последните години и вече изискват по-системна политическа формулировка. От една страна, от почти десетилетие Пекин има нова стратегия на повсеместна експанзия и позициониране в сърцевината на международната система. От друга, САЩ загубиха опцията да игнорират тази реалност и усилията на предходната администрация в това отношение са достатъчно показателни.


Във Вашингтон има вече не просто политическо мнозинство за далеч по-офанзивна стратегия спрямо Пекин, но и напредваща подготовка за нея. В сърцевината си то обаче още няма ясна концепция за баланса между елементите на съперничество и сътрудничество. Това означава, че администрацията разполага с няколко месеца, за да формулира и предложи вариант на такава. На пръв поглед този баланс изглежда достатъчно ясен: технологии и сигурност в първата графа, климатични промени и пандемии във втората. Реалността обаче ще бъде различна и стабилната му подредба ще е по-трудна и ще отнеме повече време от очакваното.


САЩ са изправени пред друга, не по-малко сложна задача. Успешната многостранна външна политика в сегашната глобална ситуация изисква съграждане на нова западна политическа общност, която отива отвъд отношенията с Европа. Геополитическите размествания на изток и конкуренцията с Пекин налагат по-добри, по-интензивни и по-структурирани отношения в целия индо-тихоокеански периметър. Това означава не просто подобряване на ключови двустранни партньорства с Южна Корея, Япония, Австралия, Филипините и Тайланд, но развиването на по-устойчиви структури.


Например т. нар. QUAD с Япония, Австралия и Индия укрепна по време на администрацията на Доналд Тръмп, но сега трябва да бъде доразвит. Сближаването с Индия е ключово в този контекст, но това трябва да се осъществи внимателно на фона на нейната дългосрочна политика на стратегическа автономност. Вашингтон трябва да разработи и платформи за сътрудничество в конкретни области и теми, за да укрепи позициите си, например, в областта на инфраструктурата. Новата администрация следва да намери и обратен път към регионалните споразумения за свободна търговия. Друга нелека задача е убеждаването на Европа, че и нейните интереси са застрашени, ако западните държави и техните модели продължават да отстъпват в този огромен геополитически периметър.


Съществува и следващо предизвикателство, на което американските власти ще трябва да намерят отговор. В десетилетията преди възхода на Изтока, формулата на американски ангажимент в много части на света включваше политически ангажимент, гаранции за сигурност и отворен пазар. През последните години обаче геоикономическото изместване към Азия проблематизира икономическата част от това уравнение в различни отношения.


Двете най-съществени, особено в самата Азия, но не само, са нарастването на важността на търговските отношения с Китай и скокът на китайски инвестиции в различните държави. Това отслабва стопанската връзка със САЩ и започва да създава устойчиви стимули за политическо отдалечаване. Тук трудността пред Вашингтон е сериозна, защото става въпрос за системна динамика, но не само. В американския модел компаниите не правят инвестиции по партийна или държавна поръчка, а външната търговия не е толкова съществен компонент на БВП. За да удържи позиции обаче, администрацията на Байдън ще трябва да намери инструментариум за стопанско и инвестиционно реангажиране в най-различни части на света. Наченки на подобен процес има в областта на инфраструктурата и дигиталните технологии, но остават немалко въпросителни.


Петото предизвикателство има съществен вътрешнополитически компонент и е свързано с разклатения социален договор за външната политика на страната. В годините след началото на 21-ви век, той се основаваше на укрепване на сигурността, особено след 11 септември 2001 година, и на ползите от глобализацията. И двата елемента обаче бяха поставени под съмнение през последното десетилетие, а дисонансът между елити и обществено мнение стана и политически осезаем. Предходната администрация съдържаше в себе си политики на реакция на това състояние, най-вече в свиването на външнополитическата активност и предоговарянето на и изтеглянето от споразумения за свободна търговия.


На сегашната администрация обаче се пада трудната задача да намери нов баланс между усилия и ползи в глобалното позициониране на страната, което да има подкрепата на множеството американски избиратели. Струпването на толкова много дълбинни предизвикателства пред външната политика на САЩ се случва веднъж на генерация, а самият президент и неговия екип достатъчно ясно показват, че разбират мащаба на задачата и мерната единица за успех. Още първите месеци на новата администрация ще покажат как точно те мислят да се справят с тях.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Цитат:

  --------------------
  Петото предизвикателство има съществен вътрешно-политически компонент и е свързано с разклатения социален договор за външната политика на страната.
  ------------------
  Владко, ами той Бо Джайдън и Сие го разклатиха тоя договор с насърчаването на Черните Животи Имат значение и Антифата. Сега втеления старец им обеща по Д2000 в кампанията си им отказа. Обеща им да им опрости студенските заеми и им отказа. Обеща да не спира фракинга и излъга.

  Така че не те знам ти къде виждаш възможност тоя компонент да се оправи ама определено трябва да се вгледаш по добре във вътрешно американските социални проблеми и ще видиш че тая държава е пред полуразпад и Бо Джайдън няма да оправи нещата а ще ги задълбочи.

  Слаба статия много слаба.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 2. 2 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1358 Весело

  “Сега погледът на австралийците се насочва към новата администрация на Байдън.”....😂😂😂 WTF!!!

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3100 Весело

  И как ще стане тая квато я мислят в САЩ , като книжния тигър вече не е хартиен !?

  А и хартията дето печатат гущери е отдавна китайска ...

 4. 4 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 962 Неутрално  Това не мога да разбера статия ли е или фейлетон . Другарят Йосиф Бай Дън , който беше докаран на власт от финансово банковия капитал , технологичните олигарси и корпоративните медии щял бил да тръшне Китай и да му даде да се разбере .

  Ако авторът сериозно ги пише и вярва тези неща значи последните 30 години е живял в някоя пещера без връзка с реалния свят и цивилизацията . 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4485 Неутрално

  До коментар [#2] от "angeles":

  В подчертаването има резон, Австралия очаква консолидация и подкрепа на обща политика със САЩ опонираща на Китайската доста арогантна политика с "извиване на ръце" на по-малките, но наистина мисълта не е развита ясно. Все пак се споменава за липсата на изяснена американска политика към Китай. Четем и чуваме че такава се подготвя, и че няма да е особено приятелска що се отнася до идеология, но в никакъв случай няма да я има икономическата остра конфронтация, просто защото такава засега не е реална.

 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  Текст без конкретно съдържание. На всички е ясно ,че "къщата на хълма" , е изгнила дъсчена барака. Там не можеше да се стоплиш , не може да се измиеш , непрекъснато нещо се разваля .А, статията говори , ..как със стария "форд", който не е каран от 10 години хората щели да ходят на пикник !?

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 678 Весело
 9. 9 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1200 Любопитно

  Ей това е много забавно:
  "В годините след началото на 21-ви век, той се основаваше на укрепване на сигурността, особено след 11 септември 2001 година..."

  Сигурността след 2001 г. я "укрепиха" като разшутиха двайсетина относително нормални държави, дадоха мощен тласък на всякакви ислямски екстремисти, наводниха Европа (и не само, в Северна Африка и Близкия Изток също реват) с "бежанци", позволиха на С. Корея да създаде ядрено оръжие (сигурен съм, че Иран също вече имат) и най-вече инвестираха до откат в китайската икономика, оттам и в китайската военна мощ и външнополитическо влияние.

  Яко, няма спор, да дават все така и след още 20-30 години уважаемият автор ще пише статии "Пет предизвикателства пред външната политика на Председателя ХУ", а за душевните терзания на поредния американски президент (вероятно възмургав травестит или нещо, което все още не познаваме) ще се интересуват само специалистите.

  Знанието е сила, информацията - власт
 10. 10 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  ... но в никакъв случай няма да я има икономическата остра конфронтация, просто защото такава засега не е реална.
  —цитат от коментар 5 на daskal1


  ...защото такава ВЕЧЕ не е реална, а Бай Дън е последният, който би имал желание и възможности да опита нещо.
  За него върховният успех ще е ако избута жив мандата, какви конфронтации, какви пет шекела....

  Знанието е сила, информацията - власт
 11. 11 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Едно е сигурно, ако водят тая битка с изкуствено създадени вируси пуснати в Китай, няма да победят

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4430 Любопитно

  Едва ли най-голямото външно политическо предизвикателство на САЩ е политиката спрямо Китай. Има много други по належащи теми по които администрацията на Байдън трябва да работи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4797 Весело

  След като прочетох статията започвам да си мисля, че Владимир Шопов е новият Алекс Пенда 😂
  Дневник скриха нейните "политически" репортажи и сега си имаме ново име: Владимир Шопов който се пуска в битката за пропагандиране на успехите на новият "СоциализЪмЪт" в САЩ 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 14 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Байдън няма да направи нищо на китайските комунисти. Кръговете дето го назначиха и му фалшифицираха изборите имат сериозни интереси там - няма какво да се чудим, че тона на Байдън е, че "Те не били лоши хора"; "Геноцида над уйгурите бил "културни особености"" и пр.

 15. 15 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1358 Разстроено

  До коментар [#5] от "daskal1": Кой да я води тая битка Даскале, тоя клоун ли,трябва да е много наивен човек ,да си помисли че сегашното “управление” ще промени нещо! Само печатене и раздаване на кинти на сульо и пульо! Милиони вече работят на кеш и лапат ънемплоймент! Сега да им го удължи до края на годината,да гласуват 15$ минимално заплащане и сме готови! Жалко и за Австралиици и за Англичани,другите задници( с извинение) съм ги отписал!

 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  Ма няма ли да го Анатемосате бе алтернативни консерватори-путинисти? Скука

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Баластра мухабет в типичен лъндън скул ъф икомикс офисен планктон!
  Разбирането и тълкуването на политико икономическите отношение в света заменено с пожелателно мислене. ...
  Слабо попадение на редакцията.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 18. 18 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Ма няма ли да го Анатемосате бе алтернативни консерватори-путинисти? Скука
  —цитат от коментар 16 на Hepo


   Е виж новите комунисто - прогресисти вече започнахте с мятането на фекалии.

  По темата - САЩ отдвана е с ниско доверие като равнопоставен партнъор в Азия. Каузата борба в икономически план с Китай е абсолютно загубена още в зародиш. Индия и Пакистан само кимат като им се скарат, но си правят какво им е изгодно за тях. Новата администрация няма да промени нищо по темата Азия, освен празнодумието си разбира се

  'progressives' is the politically correct word for communists
 19. 19 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  "след внезапното решение на Пекин да наложи мита от до 212 процента на вноса от Австралия. "

  Не че е много важно според автора, ама първо Австралия забрани на Хуавей да продава оборудване и инсталира 5Г мрежата, а после, като реципрочна мярка китайците удариха с митата.
  И все пак не са им забранили да внасят вина. Просто са им дигнали митата.

  Panta rhei....
 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Нито Бадън нито Тръмп са пряк път към решаване на сигурността на НАТО.
  Мъск в момента прави повече от тях.
  Погледнете на картата как оптичните кабели на световната мрежа свързват държавите от НАТО и други демокрации от Азия. Ако тези кабели се прекъснат западът ще загине.
  Никой не може да опази тези кабели.
  Само хилядите спътници на Мъск могат да заместят оптичните кабели. Никой не може да унищожи хилядите спътници, нито може да се скрие докато се опитва да навреди на спътниците.

  подпис
 21. 21 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  """предизвикателства пред външната политика на Джо Байдън""""хахаха....... те САЩ да си видят "вътрешната" че Вашингтон още е под обсада, всичко е у мрежи и заграждения, 10000 военни още се разхождат сякаш са във Бейрут ..... По заможните, вече им минава през главата да се преселват другаде.....

 22. 22 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 971 Весело

  Махнете я тая статия! Путин и шайката му вложиха толкова усилия и пари за разрушаване на всичко това, а тоя пише, че трябвало да се възстановява, надгражда и усъвършенства. И защо руснаците ручаха жабетата и стигнаха това положение на сриваща се икономика и стандарт на живота?!
  Да, да! Искаха да имат "велико" джудже, което покорява света. Получиха среден пръст и по-голяма мизерия. Пак да пробват!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#18] от "AllLivesMatter":
  "Индия и Пакистан само кимат като им се скарат, но си правят какво им е изгодно за тях. "

  Точно това ще помогне и на нас. Индия и Пакистан нямат интерес служат на Китай. Те са конкуренти на Китай.
  Очевидно е, че западните фирми трябва да се изнесат от Китай или като се върнат в родината си или като се преместят в Индия, Пакистан, Малайзия,....

  подпис
 24. 24 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Европейските фирми, които инвестират н Китай трябва да се преместят в Африка. Така дори ще подтикнем на африканците да си стоят у дома.

  подпис
 25. 25 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  """На практика официален Пекин обяви широкофронтова търговска война на Канбера и постави под заплаха икономиката"'""........ В случая не е вярно това, че Пекин е обявил "широкофронтова търговска война" ....Канбера, се подведе по глупостите на САЩ и дори арестува депутати от китайски произход по измислени обвинения и стана голям панаир..... Големия бизнес многократно предупреждаваше правителството, че прави дивотии и че трябва да се разграничи от търговската воина на САЩ.... но политиците не се съобразиха...... Над 26 писма на бизнеса и крупни индустриалци бяха пренебрегнати и ....Пекин чака търпеливо цели 6 месеца !.... Канбера сами се подложиха на тея мита от до 212 процента на вноса..... 100 пъти ги предупреждаваха и сега гнева на тея винопроизводители не е към Китай а към собственото им правителство.....и тва за митата на виното е най малкото..... а Фейса трият ли трият всякакви масови групи където се обсъждаше проблема ,както беше с фейсгрупата с 92000 члена на круйзните работници примерно....... Която беше затрита за 1 ден и вече я няма.....

 26. 26 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  Тежкото наследство плюс климатът, т.е. четирите годишни времена.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 27. 27 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  Едва ли най-голямото външно политическо предизвикателство на САЩ е политиката спрямо Китай. Има много други по належащи теми по които администрацията на Байдън трябва да работи.
  —цитат от коментар 12 на Иво


  По изключение ще се съглася с многоуважаемия Иво. Политиката на САЩ спрямо американците е още по-важна от политиката им спрямо китайците.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4430 Любопитно

  Точно това ще помогне и на нас. Индия и Пакистан нямат интерес служат на Китай. Те са конкуренти на Китай.
  —цитат от коментар 23 на Иван K


  Хаха... да бе, особено пък Пакистан. Ванка, явно нищо не знаеш за китайско - пакистанските отношения в последните години, пък и цели десетилетия вече. :-D
  Почети малко повече по темата и ще разбереш, че най-големият външнополитически съюзник на Пакистан е точно Китай.


  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1200 Весело

  Едва ли най-голямото външно политическо предизвикателство на САЩ е политиката спрямо Китай. Има много други по належащи теми по които администрацията на Байдън трябва да работи.
  —цитат от коментар 12 на Иво


  Ми да, абсолютно!
  Я какви по-важни предизвикателства има - да се опази енергийната независимост на Германия от лошите газове, да се укрепи демокрацията в Афганистан, Сирия, Ирак и други образцови държави, да се отправи стохилядното "последно предупреждение" към С. Корея и Иран, ей такива неща.
  Китай няма да го закачаме, щото другарят Си не одобрява, а на спонсорите, таковата, мъничко не им изнася...

  Знанието е сила, информацията - власт
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4430 Любопитно

  До коментар [#23] от "Иван K":
  До коментар [#24] от "Иван K":

  Ванка, кога ще разбереш, че европейските и американските фирми (в голямата си част) са части, а не държавни. Не може Байдън или фон дер Лайен да звънне по телефона на шефовете на тези фирми и да им каже: вижте какво пичове от другия месец местите всички ваши производствени мощности (заводи и фабрики) от Китай в Индия и Африка. Освен това искам да закриете всички ваши изследователски центрове там, всички ваши магазини в страната.

  Не става така просто.

  В една свободна икономика борда на директорите на компанията решават къде и с кой да правят бизнес. И те правят това въз основа на печалбите, които реализират в дадената държава най-често.

  Иначе, аз лично също съм за това повече европейски компании да правят бизнес в Африка, да откриват заводи и предприятия там. Това ще е добре както за местните народи, така и за ЕС, защото както ти каза имигрантския натиск от Африка към ЕС ще намалее.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4430 Любопитно

  До коментар [#29] от "pag":

  Щом те интересува моето мнение ще ти го кажа.

  Първо е заздравяването на трансатлантическите връзки между ЕС и САЩ, които бяха силно разклатени от твоя фалшив идол Тръмпи.

  Второ, да оправи нещата около иранската ядрена сделка.

  Трето, ако е възможно да реши вечното предизвикателство в последните и аз вече не зная колко десетки години - палестино-израелският конфликт.

  Четвърто , ако е възможно да сложи край на войните в Сирия, Либия и Йемен.

  Пето, да даде подобаващ отговор на атаките (от всякакъв вид) на Русия и режима на Путин.

  Шесто, да нормализира отношенията между САЩ и Китай.

  Това са външнополитическите предизвикателства, освен тях има и доста вътрешни, които са даже по-важни от външните според мен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Външната политика на Сращ зависи толкова от БайДън, колкото и от Абу Иванка ал Амрики, Обама, Буш , от стар негър с количка пълна със старо жИлязо.
  Демек нищо, абсолютли нищо....... мда

 33. 33 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Положението е много по/страшно. Понеже не сте в ИТ бранша бих могъл да споделя някои лоши новини, Последната година има рязък недостиг на чипове за компщтри, коли и друга апаратура. Причините - Интел изтегли производството от Тайван в САШ, но се провали в 10 нанометра технологията, а в момента в Тайван се произвеждат 8 и 6 нанометра чипове. Освен това ТСМЦ (тайванския и световен лидер в чиповете) има един изгорял завод. Германия и ЕС, както и САЩ настояват тайванците да увеличат производството незабавно. Но опасността Китай да окупира Тайван означава, че Китай опира нож в гърлото на западните технологии. От друга страна САЩ внасят 50% от стоманата и 90% от алуминия. Тези импортни линии лесно могат да се отрежат в случай на конфликт. Това показва огромната опасност от офшорния аутсоурсинг за САЩ и Европа.
  Втората опасност е закостенелият ЕС. ЕС не пожела по времето на Обама да сключи търговско споразумение със САЩ. Страх ги беше за съдбата на субсидираното селско стопанство на ЕС.
  Доналд Тръмп взе адекватни мерки по въпросите за офшорния аутсоурсинг и ЕС.

  така че проблемите са много сериозни, застрашителни и за съжаление са системни, а не виждания само на този или онзи президент на САЩ!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4485 Неутрално

  До коментар [#15] от "angeles":

  Да, започна да се разбира, че и сред някой от умерените демократи в Конгреса има противници на политическите експерименти с минимума от 15 долара поради опасността за малкия бизнес. Ако/след като се приеме определено ще се отрази на броя на наеманите работници (е, те няма да тръгнат на работа при сегашните условия, особено ако се одобрят 1.9 трилиона помощи и платени пособия до края на 2021 които са доста по-високи). Например, в бюджетните организации като моя държавен университет никой не ни вдига бюджета в частта за наемане на студенти, което означава нещо много просто: при 15 долара ще наемаме практически два пъти по малко - сега минимумът е $ 7.25 долара)

 35. 35 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  До коментар [#27] от "Един вампир броди из Европа":

  ####
  По изключение ще се съглася с многоуважаемия Иво. Политиката на САЩ спрямо американците е още по-важна от политиката им спрямо китайците.
  ####

  Дяволът е в детайлите. Политиката на САЩ спрямо американците е пряко следствие на политиката на САЩ спрямо Китай!
  Джокер - връщане на изнесените работни места обратно в САЩ.

  как си личи, че двамата с Иво никога не сте работили в САЩ.


  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 36. 36 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  До коментар [#27] от "Един вампир броди из Европа":####По изключение ще се съглася с многоуважаемия Иво. Политиката на САЩ спрямо американците е още по-важна от политиката им спрямо китайците.####Дяволът е в детайлите. Политиката на САЩ спрямо американците е пряко следствие на политиката на САЩ спрямо Китай!Джокер - връщане на изнесените работни места обратно в САЩ.как си личи, че двамата с Иво никога не сте работили в САЩ.
  —цитат от коментар 35 на Сатана Ликующий


  Сега аз къде съм работил си е моя работа. Имам преателка китайка, математик от класа, мъжът ѝ (китаец) инженер в Апъл, нея я съкратиха поради финансови проблеми (Ковид. . . ) и заради ограниченията на Тръмп имаше проблеми с визата. Надявам се сега да се оправи.

  Към дедето изпитвам съчувствие, подобно на това към Тръмп по време на четиригодишната истерия. По човешки, не по политически съображения. Но едно е ясно: международният ангажимент може да се радва на доверие само ако докажеш, че милееш най-напред за собствения си народ. Иначе звучи кухо и съмнително.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 37. 37 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3304 Весело

  До коментар [#36] от "Един вампир броди из Европа":...международният ангажимент може да се радва на доверие само ако докажеш, че милееш най-напред за собствения си народ. Иначе звучи кухо и съмнително.
  >>> Така , както действа другарят Си и ККП.:) Ето какво е заявил на Националната конференция за борбата с бедността в Китай Си:"Трудната задача за ликвидация на бедността, нищетата в регионален мащаб е решена. Със съвместни усилия на партията и народа са изведени от състоянието на крайна бедност 98.9 милиона селски жители и 128, 000 села. C абсолютната мизерия е свършено, извършено е още едно историческо чудо! Това е велико и славно дело на ККП и на китайската нация !.."

 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4485 Неутрално

  До коментар [#37] от "тулса":

  Една хубава статия на автор от Института Брукингс по този повод е " Deep-sixing poverty in China" на Индермит Гил.
  https://www.brookings.edu/blog/future-development/2021/01/25/deep-sixing-poverty-in-china/
  Общо взето в статията се коментира, че Китай в момента по отношение на съотношението на стандарт и дходи на населението е на нивото на САЩ през 1960-те.
  В случая обаче администрацията на Китай използва като минимален доход 2.25 долара на ден, нещо което е в нормата за Етиопия, но не и за средните доходи в Китай, където минимумът би трябвало да е 5.50 долара.

  "To make this claim, the Chinese government uses a poverty line of about $2.25 a day, in 2011 prices and adjusting for purchasing power. The World Bank believes that a threshold of $1.90 a day is appropriate for countries with per capita incomes of less than $1,000 or so, such as Ethiopia. For lower-middle-income countries such as India—with per capita incomes between $1,000 and about $4,000—it recommends a poverty line of $3.20 a day. For upper-middle-income countries like China, it reckons that a reasonable poverty line is $5.50 a day. In other words, the Chinese government uses a poverty line appropriate for a country making the transition from low- to lower-middle-income, even though China is 10 times as wealthy."
  "

 39. 39 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 962 Неутрално  До коментар [#34] от "daskal1":


  До коментар [#15] от "angeles":Да, започна да се разбира, че и сред някой от умерените демократи в Конгреса има противници на политическите експерименти с минимума от 15 долара поради опасността за малкия бизнес. Ако/след като се приеме определено ще се отрази на броя на наеманите работници (е, те няма да тръгнат на работа при сегашните условия, особено ако се одобрят 1.9 трилиона помощи и платени пособия до края на 2021 които са доста по-високи). Например, в бюджетните организации като моя държавен университет никой не ни вдига бюджета в частта за наемане на студенти, което означава нещо много просто: при 15 долара ще наемаме практически два пъти по малко - сега минимумът е $ 7.25 долара)
  —цитат от коментар 34 на daskal1


  Какво ти пука , бе даскале ? И без това повечето сериозни икономисти предвиждат поне $ 4 - 5 трилиона напечатани тази година . А някои твърдят ,че ще стигнат и до $ 6 трилиона . Няма да се плашиш . Няма начин да не Ви актуализират бюджета .

  Е , следващата седмица дългът ще стигне $ 28 трилиона още преди пакетите да бъдат отпечатани . Значи до края на година няма да е повече от $ 34 трилиона . Да виждаш паникьосани хора тичащи по улицата ? 40. 40 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#39] от "bxr35608444":

  Ще, ще - заплахи в бъдеще време. Нито един от вас обаче не би тревога, когато Тръмп записа рекордни дефицити.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 41. 41 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Не знам г. Шопов дали чете Дневник и коментарите, но ако да, нека поясни следното.

  ''Сега погледът на австралийците се насочва към новата администрация на Байдън.''
  Тука явния подтекст, е че Тръмп е бил абосолютен лузър и задръстеняк и е причинил много вреди на австралийците.

  ''Например т. нар. QUAD с Япония, Австралия и Индия укрепна по време на администрацията на Доналд Тръмп, но сега трябва да бъде доразвит.''
  Значи лузъра Тръмп укрепил нещо си, и на рицаря на светлината/по собствени байдънови думи/ му остава да го доразвие.
  Ще доразвива нещо, започнато от лошия Тръмп, ама той ще го направи добро...

  Г. Шопов, хвала за всички дипломи и учене, но нещо не е както трябва.

  ''Завършил Лондонското училище по икономика и политически науки. Специализирал в университетите в Оксфорд, Лондон, Калифорния, Пекин и в Ново училище за социални изследвания, Ню Йорк. Бил е съветник по европейски въпроси на министъра на вътрешните работи (1997-1998 г.), съветник в Мисията на България към ЕС (1998-2001 г.), съветник на министъра на външните работи (2014 - 2016). ''

  Явно образованието, или поне хуманитарното страшно се е обезценило.

  Тръмп колкото и спорен президент да беше, вдигна тревога за вълка в кошарата.
  Показа ви ,че Китай никога няма да ''играе'' по западните правила. Нещата с Китай са много зле, много по- зле, отколкото може си представите. Китай вече имат самочувствие и сила да покажат истинскота си арогантност и го правят.
  Тепърва ще търсите някой още по- хахав от Тръмп, който да се осмели дори да си помисли да ги спре/реално едва ли е по силите на отделна държава/, ама толкова луди се намират рядко.
  Поздрави от сандман и пишете без да си противоречите след едва няколко реда.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 42. 42 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Три неща от мен.
  1. Нито дума за матушката. Случайност? Не бих казал. С по-малко от 2% от планетарният БВП и страховите оръжия ама видни само на "мултики" няма как да те възприемат сериозно.
  2„ Дерегулация на пазара. В противен случай Китай сбъдва библейското " предказание, че жълтите, т.е. Поднебесната империя "завладява" света. Каквото и да означава това днес.
  3. Бай Дончо правилно се бе надървил на ККП но вместо, на думи практически го обяви, след експанзията на китайският вирус, кръстоносен поход срещу комунизма но се "уплаши" от идеята си и в резултат стана един от малцината американски президенти непреизбран. Социологически проучвания категорично сочеха, че 80% от янките са готови да подкрепят изключителни мерки срещу хибридната агресия на другаря Си. И сега вместо да дуе бузи в голямата Бяла къща трябва да търси яки адвокати защото скоро му предстоят множество срещи с американското правосъдие. По разни дела.

 43. 43 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Три неща от мен.
  1. Нито дума за матушката. Случайност? Не бих казал. С по-малко от 2% от планетарният БВП и страховите оръжия ама видни само на "мултики" няма как да те възприемат сериозно.
  2„ Дерегулация на пазара. В противен случай Китай сбъдва библейското " предказание, че жълтите, т.е. Поднебесната империя "завладява" света. Каквото и да означава това днес.
  3. Бай Дончо правилно се бе надървил на ККП но вместо, на думи практически го обяви, след експанзията на китайският вирус, кръстоносен поход срещу комунизма но се "уплаши" от идеята си и в резултат стана един от малцината американски президенти непреизбран. Социологически проучвания категорично сочеха, че 80% от янките са готови да подкрепят изключителни мерки срещу хибридната агресия на другаря Си. И сега вместо да дуе бузи в голямата Бяла къща трябва да търси яки адвокати защото скоро му предстоят множество срещи с американското правосъдие. По разни дела.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK