Каква е връзката между 30-годишен незаконен павилион и смъртта на едно дете

Павилионът "Орехчето" ползва 7,5 кв. метра от двора на болницата без договор за наем.

© Свободна Европа

Павилионът "Орехчето" ползва 7,5 кв. метра от двора на болницата без договор за наем.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Може ли търговски обект в широкия център на столицата да работи, без да е законен над 30 години? Този случай показва, че това е напълно възможно. А може ли търговският обект хем да е незаконен, хем да има необходимите разрешения за дейността си, издавани от държавните институции? Колкото и абсурдно да звучи, това също се оказва възможно.


И вероятно никога нямаше да научим за тази поредица от нередности, ако електрическото захранване на прочулия се павилион "Орехчето" не беше станало причина по близката шахта да протече ток. Токовият удар уби 16-годишния Людмил пред очите на баща му, докато двамата са чакали на тротоара, за да пресекат столичния булевард "Акад. Иван Евстратиев Гешов" на 14 февруари.
Но това далеч не е всичко. Проучване на "Свободна Европа" показва, че павилионът не просто е незаконно поставен в двора на болница "Св. Иван Рилски" - той дори няма договор за наем с нея. Въпреки че според кмета на София Йорданка Фандъкова има такъв договор.


Тогава на какво основание наемателят ползва павилиона? Това пък става възможно със споразумение за "дарителство", подписано през 2016 г. Защо не договор за наем ли? Защото тогава болницата би трябвало да проведе търг, на който всеки да има право да наддава. В този случай търг не е имало, а павилионът е на това място от 1990 година.


Тези, неизвестни до момента, обстоятелства заплитат още повече достатъчно оплетената и досега картина с прехвърлянето на отговорност след смъртта на детето.


За да стигнем до новите факти обаче, първо трябва да обобщим известното дотук.


Какво знаем до момента?


От деня на смъртта на Людмил (14.02.2021 г.) до момента институциите си прехвърлят отговорността. А семейството не получава ясни отговори защо и как е загинало детето.


След двудневно мълчание Столичната община обвини районната администрация на "Триадица" и електроразпределителното дружество ЧЕЗ.


Районната администрация, в лицето на бившия й главен архитект Иван Шишков, обвини Столичната община в изнасяне на неверни твърдения. И съобщи, че в протворечие със закона павилионът е вписан като сграда в кадастъра, въпреки че в него нямат място преместваеми обекти.


На този фон от ЧЕЗ казаха, че те носят отговорност за електропреносната мрежа само "до електромера". Електромерът пък се намира от другата страна на булеварда.


След преустройството на булевард "Акад. Иван Евстратиев Гешов" през 2012 г., кабелната мрежа по закон минава под асфалта. До 2018 г. елетричеството след излизането от земята (от страната на болница "Св. Иван Рилски") се е включвало в стълб, откъдето след това по въздуха се е разпределяло към обектите абонати на ЧЕЗ. Сред тях от 2011 г. е и павилионът в двора на болницата.


През 2018 г. Столичната община прави преустройство на светофарната уредба. Вследствие на това премахва разпределителния стълб и вкарва всички кабели в шахтата, върху която Людмил бе покосен от токов удар.


Веднъж вкарани под земята, кабелите трябва да стигат до обектите отново подземно. Така е по закон. Но в случая те излизат от шахтата и по оградата на булеварда стигат до различни обекти. Защо това е допуснато - няма отговор засега.


Седмица преди трагичния инцидент, според данни на очевидни, работници без отличителни белези са отваряли шахтата. Кои са те и какво са правили вътре - от Столичната община не знаят, въпреки че шахтата е тяхна.


Кметицата Йорданка Фандъкова каза, че павилионът не е изпълнил необходимите изисквания по Закона за устройство на територията (ЗУТ), което го прави незаконно поставен. Според Фандъкова обектът е трябвало да бъде демонтиран още през 2019 г., когато Столичната община е отнесла въпроса до районната администрация на "Триадица".


Бившият главен архитект на района Иван Шишков обясни, че подобно искане не е имало, а кметът на района Димитър Божилов каза, че писмата са се отнасяли до незаконни "маси и столове", но не и за този павилион.


Наред с това Иван Шишков оповести, че през 2018 г. директорът на болница "Св. Иван Рилски" е опитал да узакони постройката, която междувременно се е появила в кадастралната карта на града. По тази причина той допусна, че собственик на будката е някой "неслучаен човек".


Павилионът е бил там 30 години


Цялата тази бъркотия може да ви накара да мислите, че става дума за някакъв нов павилион и институциите не са имали време да се ориентират. Това обаче не е така.


В район "Триадица" има заведен документ, подписан от тогавашния шеф на болницата д-р Дечо Дечев. Писмото е с дата 14 май 2018 г. и в него д-р Дечев констатира, че двата обекта "не притежават одобрени проекти и разшения" и пита "как да се приведат в съответствие с нормативната уредба".


Понеже теренът е публична държавна собственост, от районната администрация отговарят на болница "Св. Иван Рилски" да се обърнат към главния архитект на София и областната управа на София-град.


Дали това се е случило не е известно. От Областната администрация заведоха в деловодството си въпросите на "Свободна Европа", но отговори до редакционното приключване на текста не бяха получени. Бившият директор на болницата д-р Дечо Дечев не отговори на телефонните позвънявания.


Писмото му обаче разкрива още нещо - незаконният павилион е на държавната територия на болницата повече от 30 години. В изложението си до администрацията д-р Дечев твърди, че постройката е там от "преди 1990 година".


Как на територията на публична държавна собственост функционира незаконен обект, който се намира там от 1990 година - засега отговор не дава нито една институция.


Разрешителните за работа обаче са налични


И въпреки че павилионът "не притежава одобрени проекти и разрешителни", през 2016 година Българската агенция за безопасност за храните (БАБХ) подписва удостоверение за регистрацията му като обект за търговия на дребно.


От БАБХ потвърдиха пред "Свободна Европа" за наличието на разрешително, издадено от тях. Но уточниха, че БАБХ не извършва проверки на електрическата мрежа.


Именно 2016 година е и годината, в която павилионът сменя собствеността си. От 2011 г. дотогава собственик на металната конструкция e фирмата "Нетуно-Пламен Бочев". През 2016 г. Пламен Бончев продава конструкцията на "Дениа 2016".


Собственик на тази фирма е Иван Иванов, чиято съпруга Галина Крайчева - Иванова е била общински съветник във Варна (2011-2015) от групата на Добромир Джиков.


Той пък е бивш районен кмет на "Владиславово", подкрепен на втория тур през 2007 г. от ГЕРБ. През 2014 г. Крайчева - Иванова е кандидат за депутат от основаната от президента Георги Първанов партия АБВ. Когато фирма "Дениа 2016" наема павилиона, той вече е електритфициран от 2011 г.


Не, фирмата няма договор за наем


Когато миналата сряда кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков дадоха пресконференция по повод смъртта на 16-годишния Людмил, те казаха, че "Дениа 2016" има договор за наем с болница "Св. Иван Рилски".


Тази информация обаче не е вярна. "Дениа 2016" наистина има договор с болницата, но той не е за наем.


Документът, с който "Свободна Европа" разполага, регламентира отношенията между търговеца и болницата по следния начин: болницата отстъпва възможността на фирмата да постави "собствен метален павилион върху терен с площ 7,5 кв. м. от прилежащата площ пред основната сграда на болницата". Като търговецът "ще продава хранителни стоки за задоволяване нуждите на лежащо болните в стационара".


В отговор обаче "Дениа 2016" не дължи наем. А се задължава да прави ежемесечни дарения в размер на 1100 лева по сметките на болница "Св. Иван Рилски".


От болницата казаха пред "Свободна Европа", че няма да коментират договора преди приключване на разследването, за да не попречат на следствените действия.


Според юристи обаче това е скрит договор за наем, с който се избягват поне два проблема за лечебното заведение. Първият е провеждане на търг за отдаване под наем на публична държавна собственост, какъвто е дворът на болницата. И вторият - с подобен договор болницата стои настрана от получаване на наем от площ, която няма необходимите разрешителни.


Дали подобни хипотези са верни и има ли заобикаляне на закона от "Св. Иван Рилски" също не пожелаха да коментират с аргумента, че тече разследване.


Засега е ясно следното: павилионът е в двора на болницата, която е държавна собственост, от поне 30 години. От 2011 година е включен от ЧЕЗ към електрическата мрежа законно с договор между електроразпределителното дружество и предишния собственик.


През 2016 г. павилионът сменя собствеността си и при новия собственик - приближен на ГЕРБ и АБВ, болницата сключва скрит договор за наем, а впоследствие постройката се оказва, че без правно основание фигурира и в кадастъра на столицата. Търговецът получава и разрешение за работа от БАБХ.


Сигурно е и друго: елетрическото захранване именно към този павилион уби 16-годишният Людмил, стъпил на металния обков на тротоарна шахта на 14 февруари 2021 година.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 837 Неутрално

  “Каква е връзката между 30-годишен незаконен павилион и смъртта на едно дете“

  Е как каква?! - бац€
  Герб се подвизава в София повече от 15г. Да не би някой да си мисли че фандъкова кметува? По документи да, но реално се разпорежда башбаканина както и в цялата държава.

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Оставям всичките определено неправилни разсъждения и хвърлени с нищо неподкрепени догадки, но на финала се прави и твърдение, че някъкъв собственик е близък до ГЕРБ и АБВ!? Загадка кое води до извода за "близост" с тези две партии :) И това ако е журналистика...

 3. 3 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Фандъкова и Здравков излъгаха за поне три неща в злощастната си пресконференцийка:

  1. Че павилионът имал договор за наем с болницата.
  2. Че писмото до район Триадица е било за статута на павилиона.
  3. Че други райони, като конкретно се спомена Средец, били изрядни в това отношение. Всъщност както стана ясно от репортажа на Спаси София и по думите на кмета Трайков, това не е така.

  Дали лъжат умишлено или просто са мърлячи, които не си проверяват информацията? Всъщност има ли значение?

 4. 4 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#3] от "kapitan_laino":

  Лъжат по навик, но освен това са и мърлячи.

 5. 5 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2133 Неутрално
 6. 6 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 511 Весело

  10 Години Герб "Работа, работа и пак работа", след тях ремонт на ремонта 50 години, че и безплатен ток пуска Баце ей така да разведри обстановката, да видят хората и че и по зле може да е.

  Дела трябват, а не думи.
 7. 7 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  А не трябва ли да има и проверки от пожарната и ХЕИ? Всички тези съществуват, защото уж една институция може да изпусне нещо, но някоя от другите ще го хване и затвори? Но в мутроландоя всъщност тяхното предназначение е да пълнят чекмеджета и да страхуват неудобните, не да служат на обществото.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 8. 8 Профил на xex02646215
  xex02646215
  Рейтинг: 0 Неутрално

  По-скоро заглавието трябва да е:
  "Каква е връзката между 30-годишен незаконен павилион и ГЕРБ?"

  Убийствена.

 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  Каква е връзката? Безхаберието, корупцията, некадърността на калинките от администрацията. Това е общото. Още да изреждам ли?

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Демек - до 2018 г павилиона е бил собственост на "случаен човек". След 2018 г на "неслучаен" човек. Бе тия "случайните" хора, бая време са си вели байряка.

 12. 12 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Това ми прилича на поредната различна гледна точка, която не съвпада с редакционната политика на Дневник.😁😁😁

 13. 13 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  *През 2018 г. Столичната община прави преустройство на светофарната уредба. Вследствие на това премахва разпределителния стълб и вкарва всички кабели в шахтата, върху която Людмил бе покосен от токов удар.
  Веднъж вкарани под земята, кабелите трябва да стигат до обектите отново подземно. Така е по закон. Но в случая те излизат от шахтата и по оградата на булеварда стигат до различни обекти. Защо това е допуснато - няма отговор засега.
  Седмица преди трагичния инцидент, според данни на очевидни, работници без отличителни белези са отваряли шахтата. Кои са те и какво са правили вътре - от Столичната община не знаят, въпреки че шахтата е тяхна.*
  - Шахтата е на СО, жиците са местени от тях, всички друго е подробности от типово изпипана корупционно схема.
  ОСТАВКА на фандъците и истинско разследване на всички участвали или мижали.

 14. 14 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1189 Весело

  Ми да видим кои са били кмет на София и районен кмет преди 30 години (архитекти, строителен надзори и пр. общински лемури) и току-виж сме установили някаква връзка.
  Упс, чакай, тогава на власт бяха духовните предтечи на "градската десница", т.е. не се брои, то е ясно, че ГЕРБ и лично Борисов с машина на времето тайно са инсталирали павилиона преди 30 години защото обичат да убиват деца за развлечение от кражбите, нъл тъй?
  Ето, дарявам тема за следващото ви епохално произведение.

  Знанието е сила, информацията - власт
 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4828 Весело


  Това същият този павилион ли е за който никой нищо не знае?? Той станал на 30 години ей тъй незабелязано без никой да го забележи.😂😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Оставям всичките определено неправилни разсъждения и хвърлени с нищо неподкрепени догадки, но на финала се прави и твърдение, че някъкъв собственик е близък до ГЕРБ и АБВ!? Загадка кое води до извода за "близост" с тези две партии :) И това ако е журналистика...
  —цитат от коментар 2 на svoboden


  При това е разследваща журналистика!

  Абсолютна истина няма и никога няма да има! Ние обаче трябва да умеем да отсяваме плявата от житото!

  Полковник Паликъщов
 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  Няма АБВ, няма ГЕРБ. Има синчета на АБПФК. Те ви яздят.

 18. 18 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Не чета писанията на тази Полина.
  —цитат от коментар 10 на stedim


  Явно сте го прочел.
  За последно.

 19. 19 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Явно правната ни уредбата е толкова сложна, че е невъзможно всичко да бъде законно...

 20. 20 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3030 Неутрално

  за три дена минахме от няма желаещи до няма ваксини. ювелирнио планиране и стратегия

 21. 21 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  Явно правната ни уредбата е толкова сложна, че е невъзможно всичко да бъде законно...
  —цитат от коментар 19 на Лео


  Това е целта, още от раждането си всеки е нарушител или престъпник в зависимост от "случайното" разпределение на дела.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 22. 22 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Връзката е мафията която ни управлява толкова дълго

 23. 23 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Как бе, Фандъкова каза, районния кмет е виновен, щото е от ДБ. Точка. Това кадастър, мадастър, частна държавна собственост, няма значение. ДеБъ са виновни и туй то.

 24. 24 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5665 Неутрално

  До коментар [#23] от "Doge":

  Не бе, виновна е Фандъкова, щото е от ГЕРБ.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8128 Неутрално

  Връзката е връзкарите, на които всичко е позволено.

 26. 26 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4858 Неутрално

  Каква е връзката между 30-годишен незаконен павилион и смъртта на едно дете
  ___________________________________________________

  Връзката е , че предизборната борба вече започна! И всяка партия гледа да обвини друга за виновник, а в същност подобни случаи в Бълагряи са народо-психология!

 27. 27 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 744 Весело

  До коментар [#26] от "Dariya Koleva":

  Ааа, не така! Всичките са маскари важи само на возещите се в Жипката и техния електорат :)

 28. 28 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  болницата отстъпва възможността на фирмата да постави "собствен метален павилион върху терен с площ 7,5 кв. м. от прилежащата площ пред основната сграда на болницата". Като търговецът "ще продава хранителни стоки за задоволяване нуждите на лежащо болните в стационара". В отговор обаче "Дениа 2016" не дължи наем. А се задължава да прави ежемесечни дарения в размер на 1100 лева по сметките на болница "Св. Иван Рилски".
  —цитат от коментар 0 на статия


  Не мога да допусна, че може да има толкова малоумен юрист, бил той нает и като юрисконсулт на заплата по трудов договор. Защото във всеки учебник по облигационно право пише, че предварителен договор за дарение е нищожен. По дефиницията на ЗЗД "дарителят отстъпва ВЕДНАГА и безвъзмездно нещо на дарения", т.е. обещание за бъдещи дарения не може да има...

  Демек, ясно е, че частникът - който и да е той - е корумпирал шефа на болницата, а той е поръчвал на юристите си да пишат подобни безумия (меко казано). Извън това, по необходимост, собственикът на "Орехчето" е действал по същия начин и с районната администрация - "от 1990 г." и досега.

  Случаят е еманация на цялата ни държава и нейното управление. Когато правилата се правят и прилагат от джипката, това е резултатът...

 29. 29 Профил на Gerberche Malko
  Gerberche Malko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Разбира се кмета на общината (от ДБ) е невинен “като две капки вода” с кмета на съседната община Красно Село.

 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1601 Весело

  Павилионът е там от 30 години, ама друг път. Не помня кога го направиха, но със сигурност е след 2000 г.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Мисля че Лили Иванова като малка си е купувала закуски .

  Горд българин с три години стаж в Испания .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK