PR агенции: Партиите да декларират, че няма да използват тролове

Пет комуникационни организации в България се обединиха срещу платените коментатори

© Надежда Чипева, Капитал

Пет комуникационни организации в България се обединиха срещу платените коментаториСедмица преди старта на предизборната кампания пет български професионални организации в сферата на PR и комуникациите излязоха с обща декларация срещу използването на интернет тролове в кампаниите. Тя е насочена към политическите сили, медиите и администраторите на страници и групи в социалните мрежи.


Ние, професионалистите в сферата на комуникациите, членуващи в PR организациите Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО), Българска асоциация на PR агенциите (БАПРА), Асоциация на специалистите по комуникации в общините (АСКО), Дружество на PR специалистите към СБЖ, Българска академична асоциация по комуникации (БААК) и агенции и индивидуални специалисти в PR, водени от намерението постоянно да работим за чиста информационна среда и за възможности за свободен избор на гражданите в България и съобразявайки се с етичните принципи и ценности, приети в Етичен кодекс и професионални правила на обединената комуникационна общност в България (Софийска харта за етични
комуникации), декларираме следното:


Категорично обявяваме използването на платени или провокирани коментатори в социалните мрежи и онлайн медиите, известни като "интернет тролове", за неетично и вредно. Разграничаваме се от прилагането на такава практика и още веднъж заявяваме, че няма да ги използваме в политически или други кампании.
Пандемията постави обществото ни пред изпитание, отчитат се и драстични спадове към доверието в източниците на информация. Истинността на информацията в публичното пространство е един от основните стълбове, на които да се опрем при преодоляването на кризата. Затова се противопоставяме на практиката на създаване и разпространение на фалшиви новини (fake news) и приемаме, че това влияе негативно върху обществото ни и създава тревожност и несигурност у гражданите.


Всичко това е особено опасно в предизборна ситуация и може да повлияе негативно не само в посока манипулиране на резултатите, а и върху позициите на отделни хора и репутацията на кандидатите.


В тази връзка призоваваме:


Всички политически партии ясно да декларират, че няма да използват платени или провокирани коментатори (интернет тролове) в своите кампании.


Всички комуникационни организации, сдружения и практикуващи специалисти да подкрепят настоящата декларация.


Всички медии да модерират отговорно коментарите под материалите и да изтриват тези, които носят фалшива информация и/или използват език на омразата, обидни и нецензурни думи.


Всички администратори на страници, групи или други форми на масова организация в социалните мрежи да модерират коментарите под постовете.


Всички професионалисти, представители на медии и администратори на страници да предприемат необходимите действия за ограничаване на активността на троловете.


Вярваме, че тези действия ще допринесат за създаването на по-добра информационна среда и недопускане нарушаването на демократичността в свободния и мотивиран избор.


Председател на УС на БАПРА: Камелия Димитрова
Председател на УС на БДВО: Илияна Захариева
Изпълнителен директор на АСКО: Михаела Малеева
Председател на УС на ДПВОСБЖ: Любомир Блатски
Председател на УС на БААК: доц. Стефан Серезлиев


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK