Пандемията окончателно показа, че Германия вече не е това, което беше

Пандемията окончателно показа, че Германия вече не е това, което беше


Не, Германия очевидно не е така изрядно подредена и организирана, както вярват самите германци. Пандемията окончателно показа, че Германия вече не е това, което беше. Коментар за "Дойче веле" от Йенс Турау.


А някога Германия минаваше за страната на ефективността и благонадеждността. Германците може и да са малко сковани, гласеше тази гледна точка, те може и да се крият в избата, когато искат да се посмеят на глас, но затова пък винаги са точни и дисциплинирани. А благосъстоянието им открай време се гради върху десетките хиляди средни и малки предприемачи и върху една относително силна държава.


В центъра на всичко стояха широката средна класа и идеята за корпоративизъм, чиято формула най-опростено гласи: отказваме се от някогашните класови борби и решаваме конфликтите по мирен път. Въпреки силните синдикати стачките в Германия са рядкост. В отплата максимално количество хора са приобщени към едно завидно благополучие.


Защо е тази бъркотия?
Дали именно тази култура не отиде окончателно в историята в резултат от пандемията? Промяната започна всъщност доста по-рано: дългогодишните спорове около строежа на подземна жп гара в Щутгарт или на новото берлинско летище бяха първите предвестници, че доказалият се през годините баланс на интересите вече не работи както трябва. Да, полагаха се усилия в решаването на проблемите да участват всички обществени групи, но все по-често се оказваше, че край печката са се струпали прекалено много готвачи: правителството, провинциите, окръзите, градовете, гражданските инициативи, експертните съвети. От старите времена оцеля само една идея: когато се захванат с нещо, германците гледат да го свършат по най-старателния и подробен начин.


След разправиите около жп гарата в Щутгарт и безкрайното отлагане на летището в столицата дойдоха дългите мъки около манипулирания софтуер на концерна "Фолксваген". Да не говорим, че и енергийният обрат, в който германците уж искат да бъдат първопроходници (включително и с отказа си от атомната енергия), така и още тъпче на място.


А сега дойде и пандемията. Вече никой не може да се ориентира в гъсталака от концепции, според които едни училища отварят, а други остават затворени. Канцлерката Ангела Меркел очевидно се е отказала от опитите си да наложи поне някакво подобие на единни правила в борбата срещу пандемията. Позволяваме си лукса да разпределим хората в безброй групи за поредността на ваксиниране - типично по германски, с мисъл и за най-дребния детайл - а в същото време забравяме да поръчаме достатъчно ваксини.


Но това не е всичко. В един момент медиите така очерниха наличната ваксина на AstraZeneca, че много хора вече не искат да се ваксинират с нея - въпреки че ефектът ѝ е доказан. От толкова много дървета престанахме да виждаме гората...


За цялата тази бъркотия съществуват отчасти традиционни причини. Образованието например открай време е в компетенциите на отделните провинции. Абсурдните понякога разлики в образователната политика и в равнището на образованието са се превърнали във всекидневие, но ние си затваряхме очите за тях просто защото тази форма на федерализма работеше много добре, включително и след началото на пандемията.


Тогава, преди година, всички си казвахме: Ние сме германци и ще овладеем тази пандемия. Та нали се справихме по-добре от мнозина други и с финансовата криза, и със сътресенията в еврозоната, и с бежанската криза. Прекалено дълго обаче останахме в обятията на самодоволството. А както знаем, самодоволните понякога изпускат момента. Нека да си го признаем: в сферата на дигитализацията например Германия определено има какво да наваксва. Къде ли другаде в Европа местните здравни служби пращат сводките си за заразените по факса?


Честно за Германия


Германия спешно се нуждае от едно честно взиране в себе си. Не, това изобщо не означава, че трябва да се саморазкъсаме (макар че ние, германците, имаме опит в това). Ние и занапред ще си останем една от икономически най-силните държави на земното кълбо. Ние и занапред твърдо ще се застъпваме за международно сътрудничество в борбата срещу пандемията, за опазване на климата и за гарантиране на мира. И това е добре.


Но определено трябва да преосмислим някои свои нагласи. Да съсипем с икономии държавата само за да постигнем уравновесен бюджет - не, това не е добра идея. По време на пандемията държавата раздаде щедри помощи на безброй фирми и предприемачи, а законодателството за труд при намалено работно време се оказа същинска благословия, както беше и по време на финансовата криза. В същото време обаче забравяме колко важни са и младите основатели на фирми, самонаетите, хората на изкуството и културата, на които почти никой не обръща внимание. И които се задушават от бюрократичните правила за отпускане на помощи.


Време е да подхванем дискусия за онази Германия, която искаме да видим след пандемията. За онази Германия, която ще си остане на добри позиции дори ако вирусът не си отиде, дори ако на вратата ни почука следващата пандемия. Имаме нужда от една ефикасна и успешна държава с колкото може по-малко йерархии. Имаме нужда да видим с нови очи модерните форми на предприемачеството. Да оставим федерализма само там, където ни е нужен - и да си позволим риска от повече централизъм, когато той ни потрябва.


А и по-малко самодоволство никак няма да ни навреди.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  А, що бе? Вкарайте още малко джгитайци и после чакайте ред и дисциплина. Да, ама не.

 2. 2 Профил на Scotsman
  Scotsman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разликата м-у пролетната настинка на германия и сегашната е единствено в числата! А това показва единствено, е който "търси" винаги "намира"...

 3. 3 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Гутен Морген Дойче веле ! Или по-точно Селям Алейкум.

 4. 4 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Проблема не е в немците , проблема е в "пришълците " ,
  които Меркел покани

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Германия доста отпреди 2015 г. не е това, което беше.
  А от оттогава само кьоравите не го виждат.

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Мислех да напиша коментар, после видях, че това е на Дойче Веле. Няма смисъл,
  Германия беше това, което беше преди 80 години - ама нещо не ви харесваше.

 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2351 Весело

  О да - точно с бежанците се справихте най-добре от всички!!! Апотеоз на това "оправяне" беше кьолнската Нова година. Но типично по германски, всички проблеми се замитат под масата и се говори само за хубавото.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Просто германците в Германия намаляха .... и това води след се бе си съответните неблагоприятни промени!

 9. 9 Профил на Grdimi
  Grdimi
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Бавна консервативна и бюрократична страна с 50% лични данъци, ниско ниво на дигитализация, най-бавен и най-скъп интернет в целия свят.

  n/a
 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Откога ви обясняваме с колегата Маркузе колко хубаво ще стане. Още малко търпение.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Ние сме германци и ще овладеем тази пандемия

  Грешка. Вие БЯХТЕ германци. Сега 16 000 000 от вас не са. В големит3 градове това е 1/2 от населението. Сега сте като всички други.

 12. 12 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1461 Весело

  Умнокрасивистията бавно но неумолимо поразява разлагащите се от лицемерие западноевропейски общества.

  Природа, нема празно

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 13. 13 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#4] от "NessaRox":

  да бе, щото точно мюмюн управлява кризата, а не шпан. глупости. а че турски емигранти откриха ваксината е бошлаф.

 14. 14 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Тя пандемията показа, че доста неща не са това, което бяха и през последните 5-10 години са били само зомби обвивка на самите себе си. Вирусът беше само стреса, който разкри липсите. Иначе преди всичко изглеждаше лъскавко и беше почти параноично да се говори, че всъщност светът е на автопилот, върви на магия и навсякъде има некомпетентност.

 15. 15 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Няма я онази Германия и няма да се върне, за жалост!

 16. 16 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Гневно

  "Време е да подхванем дискусия за онази Германия, която искаме да видим след пандемията. За онази Германия, която ще си остане на добри позиции дори ако вирусът не си отиде, дори ако на вратата ни почука следващата пандемия."

  Тия ни готвят някаква още по-голяма дивотия. Накрая ще требе пак кръв да се лее, видяло се е, че явно няма да стане по друг начин, това са си уяли се наглеци.

 17. 17 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Дойчо Велев - и вие сте виновни !

 18. 18 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Демографията е безмилостна !

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 19. 19 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Само да не стане това, което беше края на 30-те и началото на 40-те години.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 20. 20 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Дойче зеле нещо са се объркали. При толкова нови инженери и доктори няма как нещата да не стават все по-добре и все по-добре, да питат мама Мути. Няма страшно, ще се справят :)

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  "Къде ли другаде в Европа местните здравни служби пращат сводките си за заразените по факса?"...
  Ама това наистина ли е така?
  Питам, защото аз ту в изостанала България не си спомням да съм виждал такова нещо от 15-20 години...

  Panta rhei....
 22. 22 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  "справихме по-добре от мнозина други и с финансовата криза, и със сътресенията в еврозоната, и с бежанската криза."

  За финансовата криза - горе - долу. Нищо че след нея делът на малките и средни предприятия в икономиката драстично намалява.
  Но с "бежанската криза"?
  Тепърва ще се усеща това предизвикано от тях самите "сътресение".
  То още не е почнало.
  В един момент "бежанците" ще станат 10%, после 15%, после 20%.
  И в един момент няма да има кой да ги дундурка.
  Голяма част от тях изобщо не си и помислят да се хващат на работа.

  Panta rhei....
 23. 23 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Като германски възшитаник дълго живял, учил и работил там мога да кажа че Германия винаги е имала сериозни различия в обществото си и те не започнаха с гарата или летището а с поколения гастербайтери които не искат да се интегрират. Не искат да приемат немската култура и език а са родени и отгледани там. Цялото тове единство на германския народ се пропуква защото Ханс вижда че Мюмюн е германец като него но не плаща Кирхен щойер, не говори немски и може да прави дюнери и в неделя, когато бакалията на Ханс за щрудели трябва да е затворена. Гермацните много се измориха от това вмешателство в реда им и идеята им че държавноста и корпоративния класов интерес е над всичко. Още душат вмирисани чорапи носещи се от малцинствените маали, заради вмешателството че са длъжни да покажат на света,че не са антисемити или хсенофоби. Но и това ще свърши, както в Юкей

 24. 24 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 48 Неутрално
 25. 25 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Както почти винаги, едностранен коментар. Защо имат толкова големи различия между федералните области? Много ясно, защото когато унифицират всичко, от нямане на друга работа започват да маршируват и накрая бият съседните страни. На два пъти ги умиряваха, стига толкова.
  Германците - дали от глобализацията или по други причини- в последно време са се разхайтили. Решиш да пътуваш с определен влак в 12.30 ч., Бундесбан решил да го отмени. Направиш резервация - станала грешка, ентшулдигунг. И са се научили да лъжат като индобългари.

  master
 26. 26 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Е, що пък веднага минус? Откога работата е нещо лошо? Да не минусчията да е бежанец?

 27. 27 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Вече всички разбрахме, че Германия има проблем с анализирането, хубаво е, че дори и в Дойче Веле тази мисъл вече се е прокраднала. Само 13 години отне, сега дано успеят да предприемат нещо за по-малко от още 13 години. Като начало един честен разговор за "успехите" на Меркел, понеже не личи от статията.

 28. 28 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Пишеш в парцала "работата" и, хоп, веднага минус. Налага се усещането, че в парцала работата е нещо лошо и срамно. А не е. Всъщност е единственото възможно решение. Ма в парцала -- хоп, веднага един минус.

 29. 29 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Понеже вече уточнихме, че в парцала "работата" е нещо лошо и срамно, появява се един внезапен проблем: как тогава е получен горният текст?! Явно не е чрез "работа". Вероятно имаме работа със спонтанно (по Докинз) възникнал текст, и спонтанно самопобликувал се!!!

 30. 30 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#23] от "nix1130":

  "Но и това ще свърши, както в Юкей"

  Юкей изобщо не е тръгнала да разрешава този си проблем. Тя си намали миграцията от ЕС, за да си увеличи външната (и то дори в пандемията). На нея проблема й бяха българите (които в английските представи са поне 30-40 милионна нация), както и поляците например, но не и тези, които визирате. Тя с другите си се разбира отлично, а британските имигранти из Европа търсят къри и кебаб като им стане носталгично.

 31. 31 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 48 Неутрално

  В парцала едни фоги непрекъснато постват десетки хиляди средни пръсти с уточняващ "кор за едикогоси", ма никой не им обръща внимание. Обаче, ако в парцала напишеш думичката "работа", айдааа, веНага минус. Налага се усещането, че фогите са част от парцалената редакционна политика.

 32. 32 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Да не би и форумците да са едни парцалени?

 33. 33 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Да не би парцала да е фашистки?

 34. 34 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Затгова се връщат към историята - преди 80 години е имало чиста раса и други раси, сега ще има ваксинирани и неваксинирани..

 35. 35 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Днес чух по радиото, че Франция удължава сроковете на атомните си централи на 50 години и че 70% от енергията там е от тях, за Германия-12%.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 36. 36 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Не е още откакто се напълни със измета от цял свят !!!

 37. 37 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  "Ние и занапред твърдо ще се застъпваме за международно сътрудничество в борбата срещу пандемията, за опазване на климата и за гарантиране на мира. И това е добре."

  Застъпвайте се, застъпвайте се, продължавайте все така в борбата със световните неправди! Пък те проблемите ще ви се трупат, но кой ли обръща внимание на такива досадни подробности?! Важното е да сте в първите редици на прогресистите!

  :)

 38. 38 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  До коментар [#31] от "Trigonometrik":
  До коментар [#32] от "Trigonometrik":
  До коментар [#33] от "Trigonometrik":

  А ти да би да си попрекалил с някоя субстанция?

 39. 39 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1094 Неутрално  До коментар [#38] от "areta":


  До коментар [#31] от "Trigonometrik":До коментар [#32] от "Trigonometrik":До коментар [#33] от "Trigonometrik":А ти да би да си попрекалил с някоя субстанция?
  —цитат от коментар 38 на areta


  Не , той просто тънко се ебава с драгата редакция .

  Отмъщава им , че са му изтрили някакъв коментар . 40. 40 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 48 Неутрално

  "А ти да би да си попрекалил с някоя субстанция?"

  Ето ги субстанциите, с които съм прекалил:
  --здрав разум;
  --гражданска ангажираност;
  --съвест;
  --болка за човечеството.

 41. 41 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 48 Неутрално

  "драгата редакция"

  Възмущавам се от двойните стандарти и откровеното толериране и подпомагане на разрушителни тенденции.

 42. 42 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Проблема не е в немците , проблема е в "пришълците " , които Меркел покани
  —цитат от коментар 4 на NessaRox


  Проблемът в Германия е 16-те милиона бивши източногерманци, които руската окупация превърна в мързеливи мозъчни инвалиди. С тях на Запад плъзна шуробаджанащината, корупцията, дребното шмекеруване, които още са повсеместни във всички държави, които русия окупира след края на Втората световна война и в които наложи азиатския си режим.

  Турските имигранти в Германия са в пъти по-работливи и дисциплинирани, отколкото източногерманците.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 43. 43 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 48 Неутрално
 44. 44 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#42] от "FourOhFive":

  "Турските имигранти в Германия са в пъти по-работливи и дисциплинирани, отколкото източногерманците."

  Да бе, нали ги гледам всяка година като тръгнат керваните, колко дисциплинирано се държат на пътя. За работливи, турците са работливи. Не знам за германците от бившето ГДР.

 45. 45 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Понеже 42 няма да извади статистика, която да мери източногерманци/турски гастарбайтери, да му дам една, която обяснява защо източногерманците ВСЕ ОЩЕ са малко назад след западногерманците. Хинт: structurally weak regions. И нито думичка за турските гастарбайтери.

  https://www.bmwi.de/Redaktion/EN/Publikationen/jahresbericht-zum-stand-der-deutschen-einheit-2018.pdf?__blob=publicationFile&v=3

 46. 46 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 98 Неутрално

  Като здравна и социална,образователна,банкова системи.Енергетика,икономика,сигурност,инфраструктура.
  Чиста природа,толерантност,визия и мащаб...и т.н. и т.н
  Та с кой да ги сравняваме?С някое бутиково княжество ли?
  Дрън,дрън.Светът си е болен и си върви
  някаква война,и смарангясването е навсякъде.
  Има места където,ако някой посегне на полицай,първо го отгърмяват и после му проверяват документите.Не са решили,не са измели.

 47. 47 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Документът обяснява, че стандартът на живот в Източна Германия е по-нисък от този в Западна Германия. Това се дължи на структурна слабост, която пък води до по-ниска ефективност. Същата зависимост се наблюдава и в районите в Западна Германия със структурни проблеми. Тоест, няма разлика в "мързела" (по 42) на западногермаци и източногерманци. Разликата е в жизнените стандарти, които пък не са уеднаквени заради Германското Правителство.

  Заглавието на документа е:
  Annual Report of the Federal Government on the Status of German Unity 2018

  Пасаж в подкрепа на написаното от мен:

  The Federal Government agrees that
  government support will still be needed where serious structural weaknesses persist. The same applies to structurally
  weak regions in western Germany which likewise require
  effective measures to create “equivalent” standards of living.

 48. 48 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 48 Неутрално

  42, комундрелски лалания вървят в дюнерджийницата.

 49. 49 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Уж умен народ, не видяха ли каво стана с Францата като се наводни с тарамбуки

 50. 50 Профил на wwi56693724
  wwi56693724
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Боже само как ни мапулирате. Хората много добре знаят че няма никаква пандемия, и за това не искат да се имунизират. Типично да доиче веле и дневник.

 51. 51 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Специално за 42, нещо интересно: гастарбайтерът Текоглу се оплаква, че "германците не са се интегрирали":

  "It's been fifty years now – not a single word in Turkish have the Germans learned," says Tekoğlu. "But the Turks learned. Look at me. I can talk. I don't want to be impolite, but I can say to their faces, 'You Germans, you haven't integrated. We have integrated!' We carry ourselves like the Germans, our children or our grandchildren. This state of affairs has to find resonance with the government. The people, who worked hard as gastarbeiter, integrated themselves into society and became multilingual. I am amazed at how people make themselves understood in a variety of languages. They speak German perfectly. They even celebrate Christmas. But the Germans, none of them have ever celebrated Bayram."

  Видяхте ли сЯ к'ва е проблемата: германците не празнуват Байрам!

 52. 52 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Аре ве, 42, четринапет, к'во млъкна!

 53. 53 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Изблъвна си комундрелската отрова и се покри!

 54. 54 Профил на wwi56693724
  wwi56693724
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#42:"FourOhFive"][/quote]

  Точно така, работих със източно германци, наистина не работеха и пречеха на другите чужденци ( а колко са чужденци друг въпрос ) защото тамошните родени емигранти са си забравили дори маичиния си език. А германеца от ДДР му даи само да се заяжда и не случаино не им дават висок пост. Работя в момента със турците, и със наши българи, повярваи ми, нашите са само интриганти, при турците само работа, и след работа през лятото се събират всички колеги на грил и тк.к. А на българите им даи да плюят там където се хранят.

 55. 55 Профил на wwi56693724
  wwi56693724
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "FourOhFive":"Турските имигранти в Германия са в пъти по-работливи и дисциплинирани, отколкото източногерманците." Да бе, нали ги гледам всяка година като тръгнат керваните, колко дисциплинирано се държат на пътя. За работливи, турците са работливи. Не знам за германците от бившето ГДР.
  —цитат от коментар 44 на George Svinarov


  А ние как се държим на пътя? На кое място сме в Европа по убииства, или щом стане дума за турчин, българина трябва да си избие комплексите чрез плюене?

 56. 56 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Етоооо, 54 стига и по-далече от 42: не само източногермаците са по-калпави от турците, ами и българите са по-калпави от турците. Турците са нЕкъв апотеоз на работливостта, пък другите са мързеливци и тунеядци. Но пък китайците са по-работливи от турците, така че к'во прайм?

 57. 57 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Ясно е, че 42 и 54 са платени комундрели от Джо Гаден и подобни.

 58. 58 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Цитат:
  "Да не говорим, че и енергийният обрат, в който германците уж искат да бъдат първопроходници (включително и с отказа си от атомната енергия), така и още тъпче на място."
  *
  Защото беше пълна глупост, затова. От какъв зор си затвориха ядрените реактори за да купуват ток от Франция, която си запази ядрената енергетика?
  *
  Цитат:
  "Позволяваме си лукса да разпределим хората в безброй групи за поредността на ваксиниране - типично по германски, с мисъл и за най-дребния детайл - а в същото време забравяме да поръчаме достатъчно ваксини."
  *
  Пълна глупост е да се разделят хората на не знам колко си групи. С предимство трябва да са лекари, сестри, преподаватели и социални работници. Всички други да се запишат при личния лекар и да си чакат реда в списъка или да отидат и да чакат за ваксиниране пред пунктовете.
  Стига с това как трябвало да се ваксинират първо най-възрастните, после по-малко възрастните и т.н. Тъкмо възрастните могат да си стоят вкъщи, докато останалите трябва да ходят на работа.
  И аз не съм от най-младите, но не смятам, че трябва да се прави разделение по възраст.

 59. 59 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  42, статистика?
  —цитат от коментар 43 на Trigonometrik


  Защо ти е статистикаБ
  Виж примерно САЩ - където е имало руски ботушр как е сега!
  Калифорния - имало е форт Рос !

  Харесва ли ти калифорнийския начин на живот?

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Тече, всичко тече
  времето няма бряг и ни влече.
  Няма как.

 61. 61 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Сеща ли се някой за нешо направено от Меркел, дето да не е глупост?
  Да си затворят атомните централи, така да спасят Гърция, че да я изкупят руснаци и китайци, да приемат всички пълчища от близкия изток и африка, да си таковат майката на икономиката заради един грип. За "по-дребни" неща като състоянието на бундесвера, за натиска над полицаите да не говорим.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 62. 62 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Весело

  Най-после статия от Дойчо веле за Германия, за да можем да съпоставим дережето и с това в България!

  Изненади няма, зле е както в България, което веднага ни насочва към една шефка на ЕК в Брюксел! За Уши е най-важно прическата и да стои цял ден, направи камара от грешки при поръчване на ваксините за цял ЕС!

  Иначе в България били виновни от ГЕРБ?

 63. 63 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Весело

  Няма я онази Германия и няма да се върне, за жалост!
  —цитат от коментар 15 на naskom44


  Гедеронката комсомолка Меркел след 4 мандата на управление направи от ФРГ ГДР 2.0!

 64. 64 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Аре, комундрелския капитализъм -- на боклука!

 65. 65 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Бежанците и турските гастърбайтери може би имат принос в някои от проблемите на германците , но не са те основния. Вижте САЩ , държава от всякакви по народност и етнос хора , а са сила и то световна.
  Да , Германия наистина е различна от преди 20 години. И в статията са показани доста от нещата ,които трябва да се променят или по скоро да се завърнат.
  Истина е също , че расте ново поколение с повече желание да получава , а да дава все по-малко от себе си . Истина е , че германците се главозамаяха от незапомненото благополучие в което се къпеха десетилетия и забравят , че то не е даденост , а ежедневна борба.

 66. 66 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 48 Неутрално

  65, още мноооооого мън-врън ще има: музика в ушите ми!

 67. 67 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Германия като страната с най-голям БВП получава и най-голям "паричен ресурс" от печатницата. Но тя е натрупала и най-големия дълг в Еврозоната. Ако немците в един момент изчистят всичките си дългове, ще станат по-бедни и от нас. Разбира се, това никога няма да се случи.

 68. 68 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 264 Неутрално

  ...беше почти параноично да се говори, че всъщност светът е на автопилот....
  —цитат от коментар 14 на lil_alex


  Това Збигнев Бжежински го каза преди поне 15-20 години.

 69. 69 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 535 Неутрално
 70. 70 Профил на wwi56693724
  wwi56693724
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#57] от "Trigo Ето това е проблема на българина, не може да приеме друг начин на мислене. Не съм комуне, а точно обратното, комунетата сте вие, защото не приемате други. Аз ако бях комуне, нямаше да избягам от България, и да работя в Fraport AG в Франкфурт, ясно е 31 години минаха не ще се промени българина, защото само неговото мнение е важно, а другите не са хора, Почитаи за да те почитат другарю, иначе никои не ще чуе българина.

 71. 71 Профил на xex02646215
  xex02646215
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ами според форумните тролове всички бягат от Германия. Пък всъщност е обратното, бай Ганьо пръв там.

 72. 72 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Умнокрасивистията бавно но неумолимо поразява разлагащите се от лицемерие западноевропейски общества.Природа, нема празно
  —цитат от коментар 12 на Hella Good


  Загнива ли запада? Гробокопаеш ли?

 73. 73 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2115 Весело

  98% от коментарите ”картат мифки” 😂😂😂
  Да се надяваме, че са плод на здравият български хумор а не на патологични изменения и пропуски в образователният процес 😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 74. 74 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Боже само как ни мапулирате. Хората много добре знаят че няма никаква пандемия, и за това не искат да се имунизират. Типично да доиче веле и дневник.
  —цитат от коментар 50 на wwi56693724


  Хората вярват на Мерките!
  Знаят че Маските предпазват!

  Колкото и разни умнокрасивски Отровници да горят публично маски - хората не се манипулират лесно !

  За това и не са се юрнали паникьосани да се боцкат - защото са спокойни с Плана и Мерките!

 75. 75 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Германия вече не е това, което беше - етническите германци все повече намаляват като процент от населението.

 76. 76 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Вкарайте още 1-2 млн инженери и доктори от арабистан и съвсем ще цъфнете.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 77. 77 Профил на mitkoik
  mitkoik
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Само като разбереш, че догодина ще затворят всичките си атомни централи, а ще оставят над 80 въглищни централи да работят поне до 2038г., разбираш, че нещо не е наред.

 78. 78 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Не е още откакто се напълни със измета от цял свят !!!
  —цитат от коментар 36 на valtoro


  факт

  в Берлин навсякъде се чува руска реч

  бившият източноберлински "Люлин", гордостта на панелостроенето - квартал Марцан е приютил близо 1 милион "етнически германци" от бившото сесесере.

  Колко са етнически, един Господ знае, но на вид, звук и най-вече мирис не могат да се отличат от съветските гопници

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 79. 79 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#42] от "FourOhFive":"Турските имигранти в Германия са в пъти по-работливи и дисциплинирани, отколкото източногерманците." Да бе, нали ги гледам всяка година като тръгнат керваните, колко дисциплинирано се държат на пътя. За работливи, турците са работливи. Не знам за германците от бившето ГДР.
  —цитат от коментар 44 на George Svinarov


  Нали знаеш теорията за реалността, която определя съзнанието.

  Мога да се обзаложа на каквото искаш, че керваните, докато са на бундесгебийт се държат образцово, като по учебник. Защо на Балканите се държат по балкански, това е друг въпрос. Много българи също се държат коренно различно в България и в чужбина. Аз когато се прибера в България пораждам много подигравки, че искам да си сложа колана в таксито, да чакам зелен светофар, за да пресека, или че търся кошче да си хвърля боклука.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 80. 80 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 701 Весело

  42, комундрелски лалания вървят в дюнерджийницата.
  —цитат от коментар 48 на Trigonometrik


  Рашка, стига се пъна.
  Не ти чета словесните диарии. Цъкам ти минуса и дасвиданя

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 81. 81 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 701 Весело

  [quote#42:"FourOhFive"]
  —цитат от коментар 54 на wwi56693724
  Точно така, работих със източно германци, наистина не работеха и пречеха на другите чужденци ( а колко са чужденци друг въпрос ) защото тамошните родени емигранти са си забравили дори маичиния си език. А германеца от ДДР му даи само да се заяжда и не случаино не им дават висок пост..[/quote]

  Всеки, който е работил с източногерманци много добре знае, за какво говоря. Неописуем мързел и мрънкане по цял ден. Тях ги бива само да висят по профсъюзните събрания и да искат 20 седмици ваканция, пет години отпуск по майчинство, абсолютна невъзможност за уволнение и прочие.

  Само да дам контекст на специалистите по Германия, които я познават само от телевизионните репортажи на Расия - Адин - това, че Германия е изключително привлекателна за всички мързеливци от целия свят, се дължи на системата, която е такава, каквато е, именно за да задоволи хилядите претенции на предимно източногерманците, които бяха отучени да работят по време на руското робство. От тази търтейска система, съвсем естествено, ще се възползват и пришълците.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 82. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Любопитно

  “Да съсипем с икономии държавата само за да постигнем уравновесен бюджет - не, това не е добра идея. ”

  И как тогава Германия ще се бори срещу пандемията, климата и мира, ако държавата не се съсипва с икономии? Ще преместите образованието в “провинция” Анадола, Исламабад или Сомалия?
  След като немците правят/живеят с детайлни планове, къде са плановете за мутациите на вируса, енергийния баланс на планетата и членството на Германия в Съвета за сигурност с право на вето?

 83. 83 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Етоооо, 54 стига и по-далече от 42: не само източногермаците са по-калпави от турците, ами и българите са по-калпави от турците. Турците са нЕкъв апотеоз на работливостта, пък другите са мързеливци и тунеядци. Но пък китайците са по-работливи от турците, така че к'во прайм?
  —цитат от коментар 56 на Trigonometrik


  Турците са по-работливи и по-малко мрънкащи от българите.

  Факт.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 84. 84 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Истина е , че германците се главозамаяха от незапомненото благополучие в което се къпеха десетилетия и забравят , че то не е даденост , а ежедневна борба.
  —цитат от коментар 65 на Strymski


  Незапомнено благополучие, благодарение на американски инвестиции, пазар и най-вече осигурена безопасност.

  А сега най-модерно в Германия е да се мрази Америка.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 85. 85 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Весело

  До коментар [#42] от "FourOhFive":

  “С тях на Запад плъзна шуробаджанащината, корупцията, дребното шмекеруване,”

  И удари Тръмп повече, Байдън по-малко. В жертва паднаха бащата на британски премиер (Дейвид Камарън), “придворния” челист на Путин и други офшорници.

 86. 86 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Весело

  До коментар [#51] от "Trigonometrik":

  “Видяхте ли сЯ к'ва е проблемата: германците не празнуват Байрам!”

  И не знаят чужди езици, щото английския, датския, шедския са германски езици.

 87. 87 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Проблема не е в немците , проблема е в "пришълците " , които Меркел покани
  —цитат от коментар 4 на NessaRox


  Какво общо има това със статията?!

 88. 88 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Весело

  До коментар [#84] от "FourOhFive":

  “благодарение на американски инвестиции, пазар и най-вече осигурена безопасност. ”

  От кога на кредитите и на репарациите (последната вноска платена преди две години) им викат “инвестиция”?
  То и на Филипините САЩ бяха осигурили безопасност, ама не мръднаха икономически така както Виетнам се организира след САЩисаната опасност.
  Пък и Аз съм Ви осигурил безопасност - да не Ви удари астероид от съзвездието Сириус, ама не ми го признавате ... кешово, поне 2% вместо нахалните Тръмпови 4% от брутния си доход.

 89. 89 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Проблема не е в немците , проблема е в "пришълците " , които Меркел покани
  —цитат от коментар 4 на NessaRox


  Проблема изобощо не е в пришълците а в расизма на германците.

  Марс е изконна Американска територия!
 90. 90 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Весело

  До коментар [#22] от "Molossian":

  “В един момент "бежанците" ще станат 10%, после 15%, после 20%.”

  Зависи с каква ваксина ще бъдат ваксинирани “бежанците” и кой какъв Ковид-сертификат ще им издава.

 91. 91 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Умнокрасивистията бавно но неумолимо поразява разлагащите се от лицемерие западноевропейски общества.Природа, нема празно
  —цитат от коментар 12 на Hella Good


  Нема се пуашиш, от изток идва грозоконсерватията, начело със Си, Ким, Путин и Ердоан!

 92. 92 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  С чужди дъвржави се занимават,
  а своята Родина я занемаряват.

 93. 93 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Хммм ... абсолютно подкрапям статията нба Йенс Трау, че Германия не е това, което беше преди 20 или 30 години. Пример: в края на миналата година купих онлайн на старао смартфон (като втори телефон за България)! За него платих 78,20 Евро, но и до сега не съм получил купеното от мен. Написах жалба до полицията с всички доказателства и банкови извлечения.... но дори и отговор не получих. И да не повярвате... Окръжен прокурор от гред Дортмунд ми отговори, че „платената от мен сума е нищожна“ и не си заслужава разследването по нататък. В заключение, пе...ла пардон окръжен прокурор от Дортмунд постанови, че прекрартява преписката. Не му останах длъжник като му отговорих, че с тълкованията на някои закони и решения на умници като него, превръщат Германия в рай за мошеници и не само!
  На времето, някъде към 1992 -93 год. в къщи дойдоха полицаи и ми съставиха протокол, че семейството ми слушаме малко по-силно музика „след 22:00 часа“ като се подписах на предупреждение и ако наруша подписаното, подлежа не съдебна отговорност!!! Но през 2020 год. Окръжен прокурор от Дортмунд ми обяснява, ай стига бе „робин“ това са нищо и никакви 80 Евро ... абе джобни стотинки, я си глей работата!!!
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 94. 94 Профил на Карабас Барабас
  Карабас Барабас
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Мислех да напиша коментар, после видях, че това е на Дойче Веле. Няма смисъл, Германия беше това, което беше преди 80 години - ама нещо не ви харесваше.
  —цитат от коментар 6 на georgievb


  Да, ама тогава и беше нужен "Lebensraum", който й изяде и главата.

  Германия без ресурси е както и Япония- в един момент удрят тавана.

  Считаю до трёх, а потом как дам больно! https://youtu.be/21lWw2vVL9E
 95. 95 Профил на Карабас Барабас
  Карабас Барабас
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Просто германците в Германия намаляха .... и това води след се бе си съответните неблагоприятни промени!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Балкански расизъм?!

  По- скоро се увеличиха. Или не смяташ всички граждани там, за германци?

  Считаю до трёх, а потом как дам больно! https://youtu.be/21lWw2vVL9E
 96. 96 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Бавна консервативна и бюрократична страна с 50% лични данъци, ниско ниво на дигитализация, най-бавен и най-скъп интернет в целия свят.
  —цитат от коментар 9 на Grdimi


  Хммм, аз пък бях убеден , а и все още съм , че Кралството е с най - бавния интернет

 97. 97 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 554 Неутрално

  а не е и като да няма за какво да се саморазкъсват.

 98. 98 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  До коментар [#51] от "Trigonometrik":

  Ако казваш "интеграция", а разбираш "асимилация" винаги ще имаш проблеми - и в България, и в Германия.

 99. 99 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3607 Весело

  До коментар [#65] от "Strymski":

  Истина е също , че расте ново поколение с повече желание да получава , а да дава все по-малко от себе си . Истина е , че германците се главозамаяха от незапомненото благополучие в което се къпеха десетилетия и забравят , че то не е даденост , а ежедневна борба.

  Е, те това е истината!

 100. 100 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Под мъдрото ръководство на гедерейската лелка, извадена от нищото, за да обслужва пряко интересите на германските концерни, Германия изгуби моралния си ориентир. Вместо лидер на европейския свободен свят, тя се превърна в главен проводник на влияние на путинска Русия и в най-големия и троянски кон,.А В частност -вместо коректор на мафиотското статукво в България , тя стана негов основен крепител с прякото си участие в създаването на мутро-милиционерската партия Герб, вкарването и в ЕНП и наливането на милиарди европейски субсидии в джобовете на мафията, с която явно ги дели под масата. Многото пари и бързите печалби размътиха мозъците на германския политически елит, който става все по-меркантилен ,некадърен и безличен. Достатъчно е да се сравнят личности като Кол, Вайцзекер, Геншер и Вьорнер с Меркел, Щайнмайер, Хайко, Урсула и жалкият Лашез, за да стане ясно степента на деградацията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK