Предсрочните избори в Косово: Шанс за действие

Предсрочните избори в Косово: Шанс за действие

© Associated PressРезултатите от изминалите избори могат да преобразят Косово, но предизвикателствата, пред които се изправят новите лидери, са застрашителни.


Днес (17 февруари 2021 г.) се навършват 13 години от обявяването на независимостта на Косово. Но тази годишнина се различава значително от предишните, тъй като страната е свидетел на един различен политически пейзаж. Най-младата европейска държава проведе поредните предсрочни избори на 14-ти февруари (шести такива от 2010 г. насам), но този път резултатите сочат към драстични и изключителни промени - не само за Косово, но и за региона на Западните Балкани. Безспорният победител е лява партия, оглавявана от бившия студентски революционен лидер Албин Курти, радващ се на популярност сред градските жители и младите хора. Партията на Курти, Vetevendosje, формира предизборна коалиция с дясноцентристката листа, водена от Вьоса Османи, изпълняваща длъжността президент на Косово. Могат ли те да се справят с огромните социално-икономически предизвикателства и очакванията на населението, което все още страда от пандемията?


Партията на Курти е социално-икономически ориентирано движение, но се яви на изборите с обща изборна листа с независимия политик Вьоса Османи. Османи влезе в политиката като поддръжник на бившия президент Ибрахим Ругова и неговия политически пацифизъм - идеология, която Курти отдавна критикува. Но и двамата се ангажираха с политики като борба с корупцията, създаване на работни места и гарантиране на социална справедливост. Победата бе голяма: за първи път на избори в Косово една партия - Vetevendosje - спечели повече от 48 процента, следвана от Демократическата партия на Косово, която си осигури само 17 процента от гласовете. Vetevendosje остави останалите толкова назад, че предизвика големи оставки сред ръководните екипи на губещите партии, по-специално в Демократичната лига на Косово - доскорошен коалиционен партньор на Vetevendosje в предишната краткотрайна администрация. Обнадеждаващо, почти всички политически партии признаха победата и също така обещаха да не възпрепятстват назначаването на ново правителство - рядък признак на политическа зрялост в следвоенно Косово и в региона.
Предизвикателствата са значителни. Косово е изправено пред огромни социално-икономически предизвикателства. От началото на пандемията 120 000 души са се заразили с Covid-19, жертвите са 1 544.


Пандемията изостри и без това тежката икономическа ситуация в Косово и допълнително влоши социалната поляризация, поддържана в продължение на години от непрекъснатите политически кризи. В последния парламент опозиционните партии непрекъснато отказваха да подкрепят законодателни инициативи в отговор на кризата. В един момент гражданите трябваше да теглят пари от пенсионните си фондове, за да свързват двата края при липсата на финансова подкрепа от правителството. Косово остава една от малкото страни в региона, които все още не са започнали ваксинация срещу Covid-19, и в които все още не е планирано началото на такава програма. Едно правителство, което може да получи ясна подкрепа в парламента, ще бъде много по-оправомощено да предприеме необходимите стъпки за борба с пандемията.


Албин Курти и Вьоса Османи

© Associated Press

Албин Курти и Вьоса Османи


Безработицата в Косово остава най-високата в региона - над 30%; в съседна Северна Македония тя е 16%, а в Албания - малко под 13%. През последната година над половината от младите хора в Косово се оказаха без работа. Бизнесът и уязвимите групи като пенсионерите са засегнати тежко от пандемията и от липсата на държавна подкрепа. Новото правителство ще трябва бързо да изготви стратегия, за да гарантира, че бизнесът и уязвимите групи ще получат подкрепа и да се избегне по-нататъшно пропадане под прага на бедността. Също така е от решаващо значение новото правителство спешно да инвестира повече в системата на здравеопазването, която е в критичен момент и твърде често не успява да предостави основни услуги.


Предстоящият втори мандат на Курти също така ще бъде доминиран от външнополитически въпроси и регионални проблеми. Вече има призиви за действия по външнополитическия фронт и не на последно място по линия на дългогодишния преговорен процес със Сърбия. Липсата на консенсус за това как да се подходи към диалога между Прищина и Белград доведе до провала на трите предходни правителства. Върховният представител на ЕС Жозеп Борел и членове на Европейския парламент официално призоваха Косово скоро да сформира правителство и да се съсредоточи върху диалога между Косово и Сърбия.


Въпреки това и Курти, и Османи заявиха, че диалогът няма да бъде сред основните им приоритети. Като политически лидери те няма да могат да игнорират факта, че без дълготрайно решение за сръбската общност в Косово страната ще остане нефункционална и без подходяща евроатлантическа интеграция. Ако пренебрегнат диалога, авторитарното ръководство на Сърбия ще спечели политически. Следователно те трябва да намерят начин за справяне с въпроса за диалога и многобройните вътрешни предизвикателства.


И накрая, на по-широко регионално ниво забелязваме, че гражданите на Косово успяха да извоюват съществена политическа промяна. В Косово има добре функционираща демокрация, а изборите се организират и провеждат сравнително професионално. Това е в контраст със съседни държави, които се провалят в използването на изборите като демократично средство за постигане на промяна. Изборните процеси в Западните Балкани често са не повече от инструмент за поддържане на властта, а не инструмент за промяна. Скептицизмът и ниското доверие към демократичните институции са на най-ниските си нива в региона през последните години - примерът на Косово може да играе малка роля за промяна в това преобладаващо настроение.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2152 Разстроено

  Няма начин някакви си избори да са важни за едно "де факто" племенно общество...!

 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Любопитно

  "Върховният представител на ЕС Жозеп Борел и членове на Европейския парламент официално призоваха Косово скоро да сформира правителство и да се съсредоточи върху диалога между Косово и Сърбия."

  Нещо повече, ЕК официално заяви преди време, че докато Сърбия не признае Косово официално като държава няма как страната да стане членка на ЕС.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  От десетилетия сме се смеели на вицовете за т.нар. "албански реотан", визиращ тогавашната изостаналост на албанците, масовото съзнание ги е причислявало към категорията "диви хора" - някакви чуждоземци, уж в Европа срещу Италия - но като от чужда планета, а пък непонятният им език допълнително ги е отчуждавал от нас.
  Днес Европа е пълна с албанци от Косово, Сев.Македония и Албания, работят в хотели, магазини, много са по строежите. Говорят езика на страната, в която са, внушават скромност и свитост, проявяват видимо старание.
  ... На някаква бензиностанция из магистралите на Европа съм спрял за почивка, която е нарушена от автобус с някакви шумни деца. Деца като деца - весели, шумни, закачат се като всички наши деца. Говорят си обаче на някакъв език, който не мога да причисля към нито един от познатите ми езици.
  Питам едно шишкаво десетинагодишно момченце на английски: "Откъде сте?" Получавам любезен отговор: "От Албания, сър!" ... Почвам да си говоря с него - а то говори прекрасен английски - наобиколиха ни други деца, и те говорят на хубав английски, питам ги: "Къде учите така хубаво английски?" "О, в училище всеки ден и това ми е фейвърит активити" , а едно момиченце казва, че учат и италиански и веднага взе да парларе италиано...
  Тези деца никога няма да бъдат етикетирани като "диви", като "албански реотани" и т.н. Млада нация с висока раждаемост, учат езици и изобщо учат.
  Къде сме ние?

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 4. 4 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Къде е Косово? Да не би автора да има предвид сърбия

 5. 5 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иво":
  " ЕК официално заяви преди време, че докато Сърбия не признае Косово официално като държава няма как страната да стане членка на ЕС."

  Не само това , но няма как да стане членка на ЕС и докато Сърбия има "авторитарно ръководство" , както в статията наричат днешното управление на страната.

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4396 Неутрално

  От десетилетия сме се смеели на вицовете за т.нар. "албански реотан", визиращ тогавашната изостаналост на албанците, масовото съзнание ги е причислявало към категорията "диви хора" - някакви чуждоземци, уж в Европа срещу Италия - но като от чужда планета, а пък непонятният им език допълнително ги е отчуждавал от нас.Днес Европа е пълна с албанци от Косово, Сев.Македония и Албания, работят в хотели, магазини, много са по строежите. Говорят езика на страната, в която са, внушават скромност и свитост, проявяват видимо старание.... На някаква бензиностанция из магистралите на Европа съм спрял за почивка, която е нарушена от автобус с някакви шумни деца. Деца като деца - весели, шумни, закачат се като всички наши деца. Говорят си обаче на някакъв език, който не мога да причисля към нито един от познатите ми езици.Питам едно шишкаво десетинагодишно момченце на английски: "Откъде сте?" Получавам любезен отговор: "От Албания, сър!" ... Почвам да си говоря с него - а то говори прекрасен английски - наобиколиха ни други деца, и те говорят на хубав английски, питам ги: "Къде учите така хубаво английски?" "О, в училище всеки ден и това ми е фейвърит активити" , а едно момиченце казва, че учат и италиански и веднага взе да парларе италиано...Тези деца никога няма да бъдат етикетирани като "диви", като "албански реотани" и т.н. Млада нация с висока раждаемост, учат езици и изобщо учат.Къде сме ние?
  —цитат от коментар 3 на Торбеш


  Албания е била преди ВСВ нещо като италиански протекторат
  и тогава италианският е бил втори език за албанците
  Затова преди години в Албания с по-възрастните албанци
  незнаещи и дума на английски
  човек можеше да комуникира свободно на италиански език

  Албанският език е много странен и труден за изучаване
  Куриозното е че в магазин за обувки имаше етикет с надпис
  ПАПУЦИ ДЕ ГУМА - на едни гумени галоши

  Пътят по който се влиза откъм Елбасан в Тирана
  на албански звучи като
  РУГА И ЕЛБАСАНИТ - с типичното английско Р в албанския език
  Пътят за ЕлбасанОТ както би го казал некой македонски войвода

  Албания днес няма нищо общо с Албания на Енвер Ходжа
  Впрочем дъщеря му на Енвер - възрастна жена сега би трябвало
  да е към 80-те ако е жива е архитект и живее в красива проектирана
  от нея къща в центъра на Тирана близо до бившия Стадиона Кемал Стафа -
  сега има ново име
  Ходжа е фамилно име - не че Енвер е бил ходжа по професия

 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  "В Косово има добре функционираща демокрация, а изборите се организират и провеждат сравнително професионално. Това е в контраст със съседни държави, които се провалят в използването на изборите като демократично средство за постигане на промяна."

  Косово като функционираща демокрация е по-добра държава от съседните Сърбия и Македония , които кандидатстват за членство в ЕС.

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4396 Неутрално

  Къде е Косово? Да не би автора да има предвид сърбия
  —цитат от коментар 4 на plamen peshev


  Авторът изобщо няма предвид Сърбия
  КОСОВО НЯМА НИЩО ОБЩО ВЕЧЕ СЪС СЪРБИЯ
  И заслугата за това е на Тито и Милошевич
  които направиха - особено Милошевич
  и невъзможното за да накарат косовските албанци
  да извоюват НЕЗАВИСИМОСТТА СИ ОТ СЪРБИЯ

  Нерде Ямбол нерде Стамбул

  Нерде Шумадия нерде Косово

 9. 9 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  " Курти, и Османи заявиха, че диалогът със Сърбия няма да бъде сред основните им приоритети"

  Правилно. Излишно е да се преговаря със страна , която не ги е признала.

 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4396 Неутрално

  "В Косово има добре функционираща демокрация, а изборите се организират и провеждат сравнително професионално. Това е в контраст със съседни държави, които се провалят в използването на изборите като демократично средство за постигане на промяна."Косово като функционираща демокрация е по-добра държава от съседните Сърбия и Македония , които кандидатстват за членство в ЕС.
  —цитат от коментар 7 на tacheaux


  Обяснението за НЕИСТОВОТО ОБЛАЙВАНЕ на Албания и Косово
  от страна на СЪРБИЯ на РУСИЯ и на Руските Форумни Никове
  е че И АЛБАНИЯ
  И КОСОВО са ПРОЗАПАДНО и ПРОАМЕРИКАНСКИ ОРИЕНТИРАНИ
  и НЕНАВИЖДАТ ПРОРУСКАТА СРЪБСКА ВЛАСТ - тази на Милошевич
  и сега на наследниците му

  По същата матрица по която биват ОБЛАЙВАНИ украинците
  и биват наричани от Руските Никове "фашаги" а Украйна - "пропаднала държава"
  по същия начин биват ОПЛЮВАНИ и ОБЛАЙВАНИ Косово и Албания

  Като нежно се облажава и хвали НАИСТИНА ПРОПАДНАЛАТА и ПРОПАДАЩА СЪРБИЯ

 11. 11 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Квази държава, не знам защо някои мюсюлмански общности си мислят, че като си направят собствена държава проблемите им свършват, на практика се оказва точно обратното. Време е ислямистите да разберат отчетливо, че светската среда трябва да е по-далеч от културната идентичност. Най-големите ислямски държави видимо изостават в обществено развитие спрямо останалите цивилизации, те винаги позиционират родовообщинният стил на държавно управление, там демокрация не може да има, следователно няма как да им и просперитет с социално икономическите отношения.

  Това го виждаме и в България, ДПС възстанови родовообщинните връзки във всички институции и в много от бизнесите, което ги направи корумпирани и неработещи! Ерудираните личности избягаха с викове от държавните структури, много от тях и от държавата.
  Другата самозаблуда на авторката е наличието на демокрация в бедна държава, това е дървено желязо. Няма как институциите да са демократични при наличие на голяма бедност и безработица, това че има избори и в тях се борят 2 клана, не означава, че изборите са демократични. Авторката трябва да си изясни основните социално-икономически взаимовръзки преди да си позволява да прави анализи, но пък нищо не й пречи да разказва какво се случва на политическата сцена и в бизнес средата.
  1. Държава с основен поминък земеделие или туризъм няма как да е богата и да прави ресурсоемки политики!
  2. Скотовъдството носи по-голяма добавена стойност от земеделието при равни други условия, но без земеделие няма скотовъдство.
  3. Развитието на занаятите (индустриалното производство в днешно време) дава много по-голяма стойност от скотовъдството.
  и т.н.

 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4396 Неутрално

  Къде сме ние?
  —цитат от коментар 3 на Торбеш


  Нас ни тикат в орбатата на РУСИЯ и СЪРБОСЛАВИЯ
  С всичките последствия от това

 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4396 Неутрално

  Време е ислямистите да разберат отчетливо, че светската среда трябва да е по-далеч от културната идентичност.
  —цитат от коментар 11 на otrqdnik


  Да се пише за ИСЛЯМИЗЪМ и ИСЛЯМИСТИ под статии за Косово и Албания
  е дълбоко непознаване на тези държави
  и НАИВНО ТРОПАНЕ НА РУСКИ ОПОРКИ

  БОСНА и ХЕРЦЕГОВИНА
  ЧЕЧЕНИЯ
  ДАГЕСТАН

  Това са ИСЛЯМСКИТЕ АНКЛАВИ в Европа
  Да ама за тях РУСКАТА ПРОПАГАДНА
  и повтарящите я Руски Форумни Никове
  НЕ КАЗВАТ НИЩО

  Дори не се хвалят с това че ВСЯКА ГОДИНА
  ПУТИН ПЛАЩА ДАНЪК НА РАМАДАН КАДИРОВ и ЧЕЧЕНИЯ
  от НАД ШЕСТ МИЛИАРДА ДОЛАРА !!!!!

  Албания и Косово са СВЕТСКИ ДЪРЖАВИ
  като в тях МНОЗИНСТВОТО СА АТЕИСТИ
  Има и МНОГО ХРИСТИЯНИ - както католици така и протестанти
  и ГРЪКО-ПРАВОСЛАВНИ

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Любопитно

  До коментар [#5] от "tacheaux":

  Да, това също! Мерси за допълнението.

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5555 Неутрално

  До коментар [#11] от "otrqdnik":

  Не знам защо, но каскетлиите с червени ленти "Отрядник" мразите албанците, с които ние, българите в исторически план не сме имали никога проблеми и конфликти. За разлика от сърбите, които вие обичате най-много след руснаците, и които в исторически план винаги са били срещу нас и са ни нападали подло в гръб.

 16. 16 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hawaii":

  Ако няма ислямизъм, защо тогава мюсюлманите не си живяха мирно със сърбите? Защо им трябваше да организират покушения над мирни сръбски жители? Преди година убиха и сръбския политически представител в Косово.
  Албания си е светска държава докато не дойде някоя мека тиква като Ердоган и не започне масовата чистка и бавно връщане към ислямизма. Вече там берат плодовете на Ердоган, лирата пак е под сериозен натиск!
  Гледайте ги тези неща, само с лозунги не става, събитията са пред очите ви все пак. Какво става с ислямски Казахстан? Чечения просперира заради руската помощ, това пак говори за квази държава.

 17. 17 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1478 Любопитно

  Какъв шанс, тази изкуствено създадена държава не може да се издържа сама!

  Полковник Паликъщов
 18. 18 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1478 Любопитно

  "Върховният представител на ЕС Жозеп Борел и членове на Европейския парламент официално призоваха Косово скоро да сформира правителство и да се съсредоточи върху диалога между Косово и Сърбия."Нещо повече, ЕК официално заяви преди време, че докато Сърбия не признае Косово официално като държава няма как страната да стане членка на ЕС.
  —цитат от коментар 2 на Иво


  Сърбите не искат членство в ЕС. Питал съм поне 20 сърби, от полицая до нов емигрант в Германия!

  не искат и с право, не искат да си загубят идентичността!

  Полковник Паликъщов
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Любопитно

  До коментар [#15] от "Alarmstufe: Rot":

  Факт, аз последният път когато ходих в Северна Македония получих много добро и приятелско отношение от местните албанци, към мен отколкото от страна на македонците. И в двата случая те ме питаха от къде съм и аз разбира се им казах от България.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Любопитно

  До коментар [#18] от "Полковник Паликъщов":

  В такъв случай е крайно време сръбското правителство да оттегли молбата си за членство в ЕС. Може преди това да проведе и референдум по въпроса. След като мнозинството сърби са против членство в ЕС това ще улесни целия процес.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5555 Неутрално
  До коментар [#18] от "Полковник Паликъщов":

  Не искат, защото не могат.

 22. 22 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5555 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hawaii":Ако няма ислямизъм, защо тогава мюсюлманите не си живяха мирно със сърбите?
  —цитат от коментар 16 на otrqdnik


  По същата причина, по която хървати и словенци не искат да живеят със сърбите, въпреки, че са християни - никой не желае да бъде доминиран от сърбите.

 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8020 Неутрално

  До коментар [#15] от "Alarmstufe: Rot":

  Косово трябва да признае българското малцинство около Призрен, после ще ги мислим!

  [email protected]
 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  До коментар [#15] от "Alarmstufe: Rot":Факт, аз последният път когато ходих в Северна Македония получих много добро и приятелско отношение от местните албанци, към мен отколкото от страна на македонците. И в двата случая те ме питаха от къде съм и аз разбира се им казах от България.
  —цитат от коментар 19 на Иво


  Споделям същите впечатления и аз , когато съм пребивавал в Македония. Албанците имат към българите дружолюбно отношения , докато в очите на индоктринирания в антибългарски македонизъм македонец може да прочетеш само омраза.

 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  До коментар [#18] от "Полковник Паликъщов":В такъв случай е крайно време сръбското правителство да оттегли молбата си за членство в ЕС. Може преди това да проведе и референдум по въпроса. След като мнозинството сърби са против членство в ЕС това ще улесни целия процес.
  —цитат от коментар 20 на Иво


  Подкрепям идеята в Сърбия да се проведе референдум за членство на Сърбия в ЕС и едва тогава преговорите да продължат , ако евентуално резултатите от референдума са в полза на членството.

 26. 26 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5555 Неутрално

  До коментар [#15] от "Alarmstufe: Rot":Косово трябва да признае българското малцинство около Призрен, после ще ги мислим!
  —цитат от коментар 23 на karabastun


  Албания вече призна българското малцинство. Ще го направи и Косово. Но трябва и ние да настояваме.

 27. 27 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 586 Весело

  Албания и Косово са СВЕТСКИ ДЪРЖАВИ
  като в тях МНОЗИНСТВОТО СА АТЕИСТИ
  Има и МНОГО ХРИСТИЯНИ - както католици така и протестанти
  и ГРЪКО-ПРАВОСЛАВНИ
  —цитат от коментар 13 на Hawaii


  Айде по-леко с ентусиазма. В Албания около 60% са мюсюлмани и някъде 20% християни.
  Може да се провери официално в нета.

  Ако на останалите 20-25% казваш мнозинство, си готов за ДаБГ. Те и на 5% казват внушително мнозинство

 28. 28 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6142 Неутрално

  До коментар [#3] от "Торбеш":

  Аз също имам прекрасни впечатления от контактите ми с албанци. Изглеждат доста свестни хора.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Любопитно

  До коментар [#24] от "tacheaux":
  Точно така.

  До коментар [#25] от "tacheaux":
  Разбира се, така е най-добре. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK