Като едно време. Кои са почивните станции за полицаи, военни и магистрати

Правителствената резиденция " Евксиноград" отчита 700 хил. лв. годишна загуба според доклад на Световната банка от 2018 г.

© правителствена пресслужба

Правителствената резиденция " Евксиноград" отчита 700 хил. лв. годишна загуба според доклад на Световната банка от 2018 г.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Искате ли през лятото да отидете на българското Черноморие, да виждате морето от терасата си и да плащате по 9 лева на вечер? Вероятно всички искат, но не всички могат.


Подобни привилегии имат служителите на редица държавни ведомства. Познатите от миналото почивни станции продължават да предлагат евтина почивка за избрани. Тази схема обаче не излиза евтино за данъкоплатците, които трябва да покриват загубите на тези станции. Защото реалната цена на услугата е значително повече от онези 9 лева.
Неефективното управление на тези бази и загубите за сметка на данъкоплатците са доказани черно на бяло. Ведомствата обаче не се отказват, а дори напротив - този месец прокуратурата поиска да придобие поредната си почивна станция.


В следващите редове ще ви покажем къде почиват полицаи, военни, съдии и прокурори. Това не изчерпва списъка с държавните почивни станции в страната, но посочените институции са най-големите собственици.


Картата и навиците от миналото


Преди 1989 г. повечето българи ходеха "на курорт" с карта за почивка от завода, профсъюза или службата. Хотелите бяха малко, а в някои не се допускаха българи.


Трепетното очакване на 14-те дни в почивна база или в бунгало продължаваше с месеци, а за картите се търсеха връзки. Почивката в съветски стил беше един от символите на социализма, където не всички бяха равни. По-близките до комунистическата партия ходеха в по-хубавите курорти, а децата на работническата класа пълнеха базите в Китен, Приморско, Мичурин (днешно Царево) и Ахтопол.


След това повечето предприятия и техните почивни бази бяха приватизирани, а съдбата им е различна - някои вече са превърнати в модерни хотели, други пък са изоставени. Но общото е, че вече не са сред социалните придобивки на работещите.


Не така обаче стои въпросът с почивните бази на държавните служители. Те все още са налични. Привилегията да се ползват - също. Останаха и ниските цени за тези, които ги ползват. За данъкоплатците остана задължението да покриват загубите, натрупани от тази евтина привилегия за избрани.


През 2018 г. Световната банка изготви доклад, според който 115 държавни почивни станции са генерирали оперативна загуба от 22 млн. лв. за година. Докладът е предоставен на Министерския съвет, а "Свободна Европа" разполага с копие от него.


"Управлението на обекти за настаняване на туристи не е типична функция на правителството", пише в доклада и препоръчва оттегляне на държавата от тази дейност. Но властта не се отказва от почивните станции. Дори иска още.


Прокуратурата поиска и "Чайка"


В началото на февруари тази година главният прокурор Иван Гешев поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) да приеме позиция, с която прокуратурата да поиска от правителството и да получи почивна база край Златни пясъци.


Става дума за част от комплекс "Чайка", който разполага с открит и закрит басейн, спа, сауна, фитнес, ресторант, барове и конферентна зала. В момента имотът е собственост на Държавната консолидационна компания. Това е фирмата, в която влизат приходите от приватизация и която управлява останалите държавни дялове във вече продадени предприятия.


Почивната станция в комплекс "Чайка"

© GoogleEarth

Почивната станция в комплекс "Чайка"


Харесаният от Иван Гешев имот не се използва от 2017 г., а разходите за ремонт и привеждането му във вид за ползване ще струва на данъкоплатците над 4 млн. лв. Но пък за сметка на това ще се ползва на преференциални цени от служителите на прокуратурата. Почивката в него ще струва 15 лева на нощ според актуализираните тарифи за ползване на почивните бази в прокуратурата и висшите съдилища. За сравнение - цените на нощувките в Златни пясъци през лятото са в пъти по-високи.


Такива са цените за настаняване и в останалите почивни бази на държавното обвинение. Прокуратурата има почивни станции на брега на морето - в курорта "Св. Св. Константин и Елена", в Бяла, както и къмпинг край Варна. Ако предпочитат планина, прокурорите могат да почиват в една от базите в Цигов чарк, Боровец или до Златните мостове на Витоша.


"Това не са почивни бази, по-скоро са учебни центрове", казаха за "Свободна Европа" от пресцентъра на прокуратурата. От там обясниха, че статистика за заетостта на леглата за миналата година няма да покаже колко се ползват тези бази, заради ограниченията срещу COVID-19. А справка за предишни години "ще отнеме време".


Независимо от пандемията, разходите на прокуратурата за поддръжка на почивни и учебни бази през 2020 г. са били над 6 млн. лв., показва протокол от заседание на ВСС в края на януари.


"Поддръжката на тези бази не е ефективна", каза за "Свободна Европа" Атанаска Дишева, която е член на ВСС. Според нея трябва да има приоритети.


"Не е лошо магистратите да могат да почиват във ведомствени бази, но безвъзмездното им придобиване е само условно, защото след това има много разходи за поддръжка. В същото време средства за Съдебната палата във Варна не се отделят от десетилетия", каза Дишева.


Служителите на двете висши съдилища - Върховния административен съд (ВАС) и Върховния касационен съд (ВКС), също разполагат със собствени бази. ВАС има две - едната е на морето, на първа линия в село Лозенец, а другата е на планина, в самоковското село Бели Искър. ВКС също има две бази - морска в Лозенец и планинска - "Паничище", в местността Зелени преслап в община Сапарева баня.


Почивни станции, на атрактивни места, имат и почти всички министерства и държавни институции. Тук ще обърнем внимание само на най-големите собственици на такива имоти - МВР и Министерството на отбраната.


Къде почиват служителите на МВР


Според доклада на Световната банка годишният оперативен дефицит от почивните бази на МВР е 17 млн. лв. Това също се покрива от данъкоплатците. Средната заетост през годината на тези бази е 50 на сто. Според последно публикувания ценоразпис цената на легло за служители на МВР и членове на техните семейства е около 9 лв. Сауната и парната баня са по 3 лв., физиотерапевтичните услуги са по 1,5 лв.


Най-атрактивните почивни станции на МВР са на морето.


През 2016 г. в почивната база "Изгрев" в Созопол са инвестирани около 150 000 лв. за обновяване на 45 от стаите. Те се предлагат на по-висока цена.


Почивна база "Изгрев" в Созопол разполага с повече от 400 легла

© МВР

Почивна база "Изгрев" в Созопол разполага с повече от 400 легла


"Въпреки лошото си състояние, обектът е много популярен сред служителите на МВР", отбелязва Световната банка.


Почивната база на МВР в Несебър има 345 стаи. Приходите от нея са повече от три пъти по-малко от направените разходи.


"Приходите на почивната станция за 2016 г. са 254 хил. лв., от които 246 хил. лв. са генерирани от настаняването, а ръководството отчита оперативни разходи в размер на 823 хил. лв., най-вече за покриване на разходите за заплати и за поддръжка на обекта", се казва в доклада на Световната банка.


Но това не са всички бази на МВР на брега на Черно море. Отиваме още по на юг. В Китен се намира "Зеленика". Почивната база има 306 легла и е в характерния за вътрешното ведомство стил от 12 етажа.


Станция "Зеленика" се намира на брега

© МВР

Станция "Зеленика" се намира на брега


И служителите на МВР имат избор между морски и планински туризъм. Ведомствената база в Боровец има общо 86 легла. Разполага и с "добре оборудван ски-гардероб и сауна". Според ценоразписа на Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" към МВР наемът на комплект ски, обувки и щеки за ден е 10 лв., а сауната е 3 лв. на посещение. За сравнение - гардеробите за ски, които използват останалите туристи, са поне двойно по-скъпи.


Базите за военни са още повече


Министерството на отбраната има 52 почивни бази с общ капацитет от близо 2800 легла. Годишната заетост е под 50 на сто, а годишният оперативен дефицит - 1 млн. лв., според Световната банка. Над 70 на сто от посетителите са от системата.


Голяма част от почивните бази на военното ведомство са на много атрактивни места. Министерството на отбраната има четири хотела в курорта "Св. Св. Константин и Елена" - "Флагман", "Адмирал", "Фрегата" и "Маяк".


Хотел "Фрегата" в курорта "Св. Св. Константин и Елена"

Хотел "Фрегата" в курорта "Св. Св. Константин и Елена"


До "Флагман" се намира хотел "Адмирал", "където целогодишно на разположение на гостите са два открити басейна с топла минерална вода".


В Созопол хотелът на Министерството на отбраната се намира непосредствено до плажа.


Хотел "Олимп" пък е разположен непосредствено до една от ски пистите в Боровец.


Хотел "Олимп" в Боровец

© МО

Хотел "Олимп" в Боровец


В края на януари тази година министърът на отбраната Красимир Каракачанов е подписал заповед, която определя цените за летен сезон през 2021 г. за служителите на военното министерство. Цената варира според избора - ВИП-апартамент или стая, активен или слаб сезон и се образува като сбор от "цена по социална програма", която е 23,42 лв. и сума според избора на стая. Така например цената за стандартна стая, включваща нощувка, закуска, обяд (с включени безалкохолни напитки) и вечеря е около 30 лв. на човек. Преференциални цени има и за пенсионираните военослужещи. Двойна стая със закуска за тях струва 64 лв.


"Свободна Европа" изпрати писма до прокуратурата, ВКС, ВАС, МО и МВР за актуални данни, свързани с поддръжката и посещаемостта на почивните бази, но до този момент няма отговори.


В цитирания по-горе доклад на Световната банка са анализирани 115 почивни станции. Те обаче са значително повече - някои са преминали към регионални поделения на ведомствата, други са прехвърляни през годините и няма обобщени данни колко точно са почивните станции в България.


Строителството на този тип бази започва в началото на 50-те години на миналия век. През следващите три десетилетия развитието на мрежата от почивни станции (предназначени за българи) и хотели (предназначени за чужденци) води до появата на ваканционните дестинации в България - морските курорти "Св. Св. Константин и Елена", Златни пясъци и Слънчев бряг, както и планинските курорти Боровец и Пампорово.


"Към 80-те години на миналия век, към края на социалистическия период, държавата е субсидирала ваканциите на около 3 млн. българи всяка година", се казва в доклада на Световната банка.


"Въпреки наличието на различни възможности за настаняване в момента, сред държавните служители остава силно чувство на привързаност към ведомствените почивни станции и субсидираните от държавата почивки", пише в доклада.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (126)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 852 Любопитно

  На фона на юридически прецизната "успеваемост" срещу редица престъпления от общ характер, която включва обективно досъдебно производство /без полицейски и/или прокурорски произвол/, като се добави липсата на осъдителни присъди с ефективни наказания по "знакови дела", заради пропуски в прокуроският надзор на такива досъдебни производство и всичко това, като се съпостави с осъдителните решения срещу България в Страсбург и ЗОДОВПГ у нас, можем да заключим следното:
  Тия ахмаци с червените тоги не заслужават луксозни обучителни центрове, защото са некадъници!

 2. 2 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 389 Неутрално
 3. 3 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 849 Неутрално

  ФАЙДА ЗА ОБЩЕСТВОТО ОТ ЧЕНГЕТА И ПРОКУРОРИ -НИКАКВА.
  ЩЕТИ ЗА ОБЩЕСТВОНО ОТ ЧЕНГЕТА ПОКУРОРИ-ОЧЕВИДНИ И ДОКАЗАНИ.
  И ТОГАВА ЗАЩО ОБЩЕСТВОТО ТРЯБВА ДА ГИ УГОЯВА??
  НАПРИМЕР БЕЗДЕЛНИКЪТ-БЪРБОРКО ЦАЦАРОВ СТИГНА С УГОЯВАНЕ И ПРИВИЛЕГИИ ДО 200 КИЛА ЖИВО ТЕГЛО...

 4. 4 Профил на Krasimir Stoyanov
  Krasimir Stoyanov
  Рейтинг: 359 Весело

  Повече от 30 години как гоним 'комунизъма'. В парламента само борци против 'комунизъма', а сега какво се оказва - той така се е пропил в държавните служби, че няма отървия.

 5. 5 Профил на Edge404
  Edge404
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Е то широко затворените очи, за чекмеджета, пАтоци и др. подобни си имат цена ;)

 6. 6 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 493 Неутрално

  То па едни почивни станции са тези, направо нямам думи - повече приличат на концлагери...
  Пари да ми дават няма да отида на такова място, камо ли аз да платя, за да съм там с цял отбор куки

 7. 7 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 849 Неутрално

  ЧЕНОВЕТЕ НА МИЛИЦИОНЕРСКАТА КАСТА СА СВИКНАЛИ ДА СУЧАТ ОТ ДЪРЖАВНОТО ВИМЕ ДО САМАТА СИ СМЪРТ.
  ЗА ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СЕ ПОЛАГА ДА СЕ ГЪРЧИ В "ПАЗАРНИ" УСЛОВИЯ...

 8. 8 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2882 Весело

  При комунизма имаше почивни станции за наши другари. При мутро-комунизма има станции за наши мутро-другари.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 9. 9 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Обикновенно преди да напиша коментар чета повечето статии до края, след това и коментарите (често по интересни от статията, но ТАЗИ статия е интересна). ТУК не можах да се стърпя след като прочетох следното в първия абзац на статията:

  "...През 2018 г. Световната банка изготви доклад, според който 115 държавни почивни станции са генерирали оперативна загуба от 22 млн. лв. за година. Докладът е предоставен на Министерския съвет, а "Свободна Европа" разполага с копие от него...."

  Та се питам (и моля разбирачите да ми обЯснят) ЗАЩО ПО ДЯВОЛИТЕ Световната банка е изготвила този доклад? А не някой разследващ журналист, в такъв или онакъв
  формат?!? Или "сите журналя са мисири/мисирки"?!?

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 10. 10 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 849 Неутрално

  То па едни почивни станции са тези, направо нямам думи - повече приличат на концлагери...Пари да ми дават няма да отида на такова място, камо ли аз да платя, за да съм там с цял отбор куки
  —цитат от коментар 6 на Райчо Иванов


  ЕВКСИНОГРАД???КОНЦЛАГЕР??
  СТЪПВАЛ ЛИ СИ ВЪОБЩЕ ТАМ?

 11. 11 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  защо като едно време - то това време никога не си е тръгвало.
  и после бедна държава сме били, най-бедната в ЕС, видите ли. как ще сме бедна, богата държава сме, трошат се пари на килограм и никой сметка не търси. издържаме политици и прокуратура, които ни крадат; никой не потърси сметката като изчезнаха едни милиарди от ктб; да не говорим за целия начин на 'функциониране' на икономиката.
  ех някой са богати, повечето не, но 'повечето' никога не си търсят правата. само викат - тия ще ни пазят от комунистите или ония ще ни пазят от джендърите, и други подобни глупости. това е мислене на много богати хора.
  също като навремето, което никога не си е тръгвало.

 12. 12 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 493 Весело

  До коментар [#10] от "rkf46690675":

  Чукча чети преди да пишеш какво цитираш - ключовата дума е "повечето", а ти веднага се хващаш за изключението Евксиноград...

 13. 13 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Ба*ти играчите, ние да им плащаме почивките им се прищяло. #Махайтесебе мизерници!

 14. 14 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4433 Гневно

  До коментар [#4] от "Krasimir Stoyanov":

  И какво предлагате Вие, пък всъщност и авторката?
  Понеже възможността за достъпна почивка на работниците и селяните е отнета, дайте да я отнемем и на държавните служители.
  Чисто комунистическо решение - понеже повечето хора живеят бедно, дайте да разкулачим и експроприираме богатите.

 15. 15 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1658 Весело

  Продължих да чета и не зная да се смея ли, да плача ли (въпреки че лично мен това не ме засяга) или...да си търкам клавиатурата (и да събирам минуси от мойте "фенове")😀

  ВАС и ВКС имат по 2-3-4 "почивни станции". Няма данни за броя на леглата, нито колко са служителите в тези ведомства. Ако някой знае-да подсказва.

  За военното министерство има данни за леглата" 2,800 на брой. Доколкото помня сичкото армия е под 20,000 военни и военизиран персонал, колко са цивилните служители не знам. Ама излиза че на 10 човека се пада по едно легло! ОК, с булката/гаджето и децата-на 30 човека едно легло...Малце...таквозинка....кофти ми се вижда тая работа.

  ДА, ЗНАМ, не плащам нищо за това от джоба си-та да си трая ли? 'Ми аз и по океаните не плавам/плувам-и там ли да мълча в статии относно тяхното замърсяване?

  Ама умната с отговора-щото тогава НИКОЙ освен живеещите в Израел да не чирика в т.н. "израелски теми", по същата логика😀😀😀 А някои палестински радиоточици са най активните (ПРЕЗ РАБОТНО ВРЕМЕ) в подобни теми, аде де...😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 16. 16 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1658 Весело

  Продължих да чета и не зная да се смея ли, да плача ли (въпреки че лично мен това не ме засяга) или...да си търкам клавиатурата (и да събирам минуси от мойте "фенове")😀

  ВАС и ВКС имат по 2-3-4 "почивни станции". Няма данни за броя на леглата, нито колко са служителите в тези ведомства. Ако някой знае-да подсказва.

  За военното министерство има данни за леглата" 2,800 на брой. Доколкото помня сичкото армия е под 20,000 военни и военизиран персонал, колко са цивилните служители не знам. Ама излиза че на 10 човека се пада по едно легло! ОК, с булката/гаджето и децата-на 30 човека едно легло...Малце...таквозинка....кофти ми се вижда тая работа.

  ДА, ЗНАМ, не плащам нищо за това от джоба си-та да си трая ли? 'Ми аз и по океаните не плавам/плувам-и там ли да мълча в статии относно тяхното замърсяване?

  Ама умната с отговора-щото тогава НИКОЙ освен живеещите в Израел да не чирика в т.н. "израелски теми", по същата логика😀😀😀 А някои палестински радиоточици са най активните (ПРЕЗ РАБОТНО ВРЕМЕ) в подобни теми, аде де...😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 17. 17 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4433 Весело

  До коментар [#6] от "Райчо Иванов":

  То па едни почивни станции са тези, направо нямам думи - повече приличат на концлагери...
  Пари да ми дават няма да отида на такова място, камо ли аз да платя, за да съм там с цял отбор куки

  Нече баба печено прасенце, оти й не даваю!

 18. 18 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#9] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  това ли ви е проблема? ей ви го и доклада, и разследването. все журналистите ви виновни за вас. хем ги наричатемисирки по примера на мутропремиера, хем очаквате работа да вършат. по същество?

 19. 19 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#4] от "Krasimir Stoyanov":И какво предлагате Вие, пък всъщност и авторката?Понеже възможността за достъпна почивка на работниците и селяните е отнета, дайте да я отнемем и на държавните служители.Чисто комунистическо решение - понеже повечето хора живеят бедно, дайте да разкулачим и експроприираме богатите.
  —цитат от коментар 14 на Patsis


  СТАТИЯТА ТИ ДОКАЗВА,ЧЕ Е НЕНОРМАЛНО ,НО НОРМАТИВНО УРЕДЕНО БЕДНИТЕ ДА ПЛАЩАТ ЗА ЕВТИНИЯ КЕФ НА БОГАТИТЕ.
  ПРЕЗИДЕНТЪТ НА САЩ ПОЧИВА В ЧАСТНАТА СИ РЕЗИДЕНЦИЯ СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ МАНГИЗИ...

 20. 20 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1658 Весело

  До коментар [#4] от "Krasimir Stoyanov":И какво предлагате Вие, пък всъщност и авторката?Понеже възможността за достъпна почивка на работниците и селяните е отнета, дайте да я отнемем и на държавните служители.Чисто комунистическо решение - понеже повечето хора живеят бедно, дайте да разкулачим и експроприираме богатите.
  —цитат от коментар 14 на Patsis


  Ааа, има и друга алтернатива: Достъпът до тези почивни станции да бъде достъпен за всички😀 А не само за "наШтИ хора"😀!
  До коментар [#14] от "Patsis":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 21. 21 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  с какво прокуратурата е заслужила почивни станции?

  да си им плаща пееф ваучерите за почивка, нали той им е работодател.

 22. 22 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#14] от "Patsis":

  не разбирате ли? толкова ли нямате акъл да сметнете две плюс две? тези станции са на загуба. загубата е значителна. загуабата се покрива от вашите данъци, вместо да отиват парите да речем, за образование или здравеопазване. за да се прекрати загубата, тези станции трябва да се продадат. вместо бедни държавни служители да ходят да почиват при мизерни условия. наистина не се иска много акъл, ама трябва малко да го размърдате.

 23. 23 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1658 Весело

  До коментар [#9] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":това ли ви е проблема? ей ви го и доклада, и разследването. все журналистите ви виновни за вас. хем ги наричатемисирки по примера на мутропремиера, хем очаквате работа да вършат. по същество?
  —цитат от коментар 18 на owen


  Ако прочетеш БАВНО И НА ГЛАС първия ми коментар тук може би (ама не съм сигурен) би разбрала какво написах там. Иначе-Не бих нарекъл разследващ журналист "мисир/ка"! Колко такива има в България?!?


  До коментар [#18] от "owen":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 24. 24 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  До коментар [#9] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Защото журналистите работят на свободна практика, или в периферни медии, а в големите медии работят предимно мисирки.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 25. 25 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  станцията на военните на дружба, долу до плажа беше жестока по време на соца.

 26. 26 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Всеки работодател, според възможностите си, се стреми да привлече и задържи служители —> с големи заплати, допълнително заплащане, купони за храна или различни услуги, почивка на дотирани цени и т.н. Казват, че в някои държави големият бонус било да си здравно осигурен от работодателя. Предполагам, че всякъде по света, стремежа е държавните служители да са добре осигурени. Целта е верност към държавата и борба с корупцията. Всякакви такива ”придобивки” като например ведомствена почивна база или столова храна са на принципа на руският виц, ”чуть, чуть, но приятно”

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 27. 27 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 934 Любопитно

  Няма лошо да има почивни станции това е вид социална дейност за привличане на качествен персонал .
  Но ако почивните станции не се издържаха от нашите данъци , и печелеха достатъчно за да се самоиздържат.
  Явно комунизмът не си е отишъл за някои , а всички останали трябва да живеем в дивият капитализъм.

 28. 28 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#20] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  тои достапа е за сички ве.што кат не знаеш се отвараш.в паппоровец при воените стаята е 12 парички а джакузито 2

 29. 29 Профил на Alexander Peytchev
  Alexander Peytchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Строителството на този тип бази започва в началото на 50-те години на миналия век. "

  Доколкото ми е известно, почивни станции за военни, полицаи, железничари и служители на пощите е имало и преди 1944г.

 30. 30 Профил на BezDOM
  BezDOM
  Рейтинг: 104 Неутрално

  Не са само тия. При държавните монополи (НЕК, Булгаргаз и т.н. ) е същото, само дето масрафа се плаща през цените на тока, парното, водата. Един приятел реботещ в НЕК преди години каза, че му е по-евтино да бъде на почивка на море, отколкото да си стои в апартамента в София.

  Не плащам данък обществено мнение
 31. 31 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Гледам, че някои коментатори чак сега научават. Но тя новината за доклада си излезе още тогава през 2018 по всички медии. Включително в Дневник.
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/07/31/3289826_pri_sredna_cena_ot_21_lv_za_noshtuvka_poveche_ot/

  До коментар [#26] от "DDR":

  Всеки работодател, според възможностите си, се стреми да привлече и задържи служители...
  —цитат от коментар 26 на DDR


  Да де, но работодателят си прави сметка, че ще избие парите с повишена производителност, поне някаква лоялност и т.н. Което изобщо не може да се каже за държавната администрация и служби.

  Тук става дума за най-обикновен чиновнически непукизъм, защото тези станции се ползват и от външни посетители, които обаче също плащат под пазарните цени. И освен това са разхвърляни по отделни министерства, така че не всички държавни служители имат достъп до толкова ниски цени.
  Впрочем и оправданието, че били учебни центрове не е вярно. В доклада пишеше, че всъщност се наемат частни зали на други места, въпреки че станциите имат необходимата техника и място.

  Изводите на доклада накратко.
  https://www.economic.bg/bg/a/view/darzhavata-naj-golemiyat-i-neefektiven-hotelier-v-stranata-92668

 32. 32 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#27] от "lout66":

  качествен персонал? нико поне са малко себеуважение няма да отиде на подобни места

 33. 33 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1146 Весело

  [quote#10:"rkf46690675"][/quote]

  "Евксиноград" е правителствена резиденция бе, мозък.
  А малката епистоларна форма по-горе е за "почивни станции на полицаи, военни и магистрати".
  Отде ви поринват такива титани на мисълта?

  Знанието е сила, информацията - власт
 34. 34 Профил на Съдебна Реформа Сега
  Съдебна Реформа Сега
  Рейтинг: 368 Весело

  Да ги продадат! За малко за много, за нищо, някой да направи сделка невероятна и да прави бизнес. Което е старо и не става да се събори.
  В никоя нормална свободна държава няма такива далавери! 9 лева на ден и данъкоплатеца плаща!

  Без Евксиноград разбира се ! По е дворец отколкото истинския в София

 35. 35 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#31] от "tamada":

  не чиновнически, а политически непукизъм. не е работа на чиновниците да продават/да се грижат за самоиздръжката на станциите, а на техните министри. министрите са политици. Ерго, избираеми. ерго зависи от нас. ама най-лесно е да се обвинят масата заспали - като цялото население - чиновници.

 36. 36 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Военните имат и къмпинг Чайка до Обзор. Цените за палатка и каравана са такива, че караваните там стоят за постоянно. А заради ниските цени на бунгалата с няколко стаи, служителите ходят в София да се редят на опашка и не винаги успяват да вземат бунгало за две седмици. Пускат и простосмъртни вътре, но на съвсем други цени и само с палатки и каравани

 37. 37 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1146 Любопитно

  Констатацията че "резиденцията "Евксиноград" отчита загуба" е особено забавна.
  Призовавам великата журналистка Шикерова да посочи 1 (една) правителствена резиденция по света, която отчита печалба и от каква дейност - хотелиерство, може би?

  Знанието е сила, информацията - власт
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  До коментар [#1] от "save_knforest":
  "Тия ахмаци с червените тоги не заслужават луксозни обучителни центрове, защото са некадъници! "

  Държавен обучителен център е оксиморон, защото образованието е безплатно но само до определена въраст.
  Ако някакви служители искат да се обучават, могат да си избират измежду стотици хотели, които предлагат конферентни зали.

  подпис
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Българските политици бавно и полека разделят българите на касти. Каста магистрати, каста пенсионери, каско виши чиновници и накрая черешката на тортата - каста политици.

  подпис
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не са луди тия дето ядат баницата. ГЕРБ = БКП.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 45. 45 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  Така беше, така и ще бъде.

  Еретик
 46. 46 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4433 Весело

  До коментар [#22] от "owen":

  Да, да! И ако се разкулачат всички имотни и на мене и на Вас ще се падне нещичко!

 47. 47 Профил на pdq51696185
  pdq51696185
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Не се разбра каква е целта на статията?
  Лошо ли е това, че има такива станции или не?
  Но се прави някакво внушение, че за останалите работещи няма такива възможности.
  И последно - Генке, как очакваш тези бази да са на печалба, като имат социална функция? То и санаториумите на НОИ не са на печалба, но не ги развяваме по медиите като нещо гадно.

 48. 48 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1658 Весело

  Брей, то било тънка работа разследващата журналистика, ръйш. Взимаш един доклад на СБ от преди три години, прерасказваш отбрани пасажи за отбрани ведомства и готово. Публиката се накокошинила, издателите доволни и хонорара в джоба. А после не разбират защо им викали мисирки. Ми това е комплимент бе, Шекерска!
  —цитат от коментар 38 на Lemmy


  Моля те адресирай този си коментар към госпожа "owen" от коментар 18, та и теб да те понахока малко😀 И да ти нацвъкат и на теб няколко минуса😀 Тъй де, по стар навик първи атакувам/критикувам и само аз ли да отнасям минусите😀😀😀 Не че ми пука, ама съм за равенство😀
  До коментар [#38] от "Lemmy":


  До коментар [#18] от "owen":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 49. 49 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Аз не разбрах какво се пита в статията!? Но знам какво ще се случи.Много бързо ще бъдат приватизирани ,така че статията ще помогне само на настоящите министри.И съм сигурен. Нищо че няма време до 04.04. А имотите на МО са огромни и много апетитни.Вижте на страницата им колко имота са продали през последните 10 години,кой ги е продал,на кого.....

 50. 50 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5626 Неутрално

  Тая в Китен била "райска", казваше една колежка ;-)

 51. 51 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1658 Весело

  До коментар [#31] от "tamada":

  Еваларка че помниш подобни неща, па и линк даваш😀 РЕСПЕКТ😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 52. 52 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4462 Неутрално

  До коментар [#6] от "Райчо Иванов":

  "Пари да ми дават няма да отида на такова място, камо ли аз да платя"

  Да, но плащаш! Плащаш всяка година загубите на тези почивни станции!

 53. 53 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Посещавал съм всички почивни станции на МВР-то в началото на 90-те и след това. Няма защо да завиждате на онези, които Ви защитават, които работят на ненормиран работен ден, които търпят лишения, работят на студ и пек, при постоянен риск за живота и здравето си. Почивните станции на МВР-то бяха изключително добре поддържани до към 1995, но после тотално ги занемариха. От десетина години не съм ги посещавал, защото състоянието им, хотелската им част е толкова мизерна, че повече ще се натовариш, отколкото да си починеш. Панелните постройки, които сте снимали от Созопол са толкова мизерни, такава сауна лятно време, никаква вентилация, мухи и комари и ... и, ако си мазохист, може и да ти хареса. За БЪЛГАРСКИТЕ полицаи, за онези, на които трябва да разчитаме за нашата сигурност, за нашия живот и собственост ДЪРЖАВАТА Е ДЛЪЖНА ДА ОСИГУРИ НАЙ- ДОБРИ УСЛОВИЯ ЗА ОТДИХ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ТО НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

 54. 54 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Преди години момата, която бе PR на фирмата където работехме заедно, първо започна в събота да води предаване по радио Фреш, а след това напусна и започна да води и в работни дни. Разказа ми, че групата към която е това радио си има модерна почивна база в планината и имали и на морето, където отиват да разпускат в отпуските.

  Почивните бази не са само за държавните институции. Обаче ...

  Имах възможност да видя от вътре почивните бази на МВР в Созопол и Несебър и да ви кажа не са мръднали на йота от 70-те/80-те години на 20 век.

  Евтино им е, но е мизерия. Показаха ми мухъл, баните са си с плочките от 70-те години, климатици няма, храната е като в ресторантите от 80-те години. Казаха ми, че повечето служители просто отиват в нормален хотел, а в станциите отиват най-ниско платените.

  preklara rara
 55. 55 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4462 Неутрално

  До коментар [#4] от "Krasimir Stoyanov":И какво предлагате Вие, пък всъщност и авторката?Понеже възможността за достъпна почивка на работниците и селяните е отнета, дайте да я отнемем и на държавните служители.Чисто комунистическо решение - понеже повечето хора живеят бедно, дайте да разкулачим и експроприираме богатите.
  —цитат от коментар 14 на Patsis


  Предлагам да си плащат както всички останали! И да почиват там, където могат да почиват всички останали!

  Не ти се струва спаведливао, нали?

 56. 56 Профил на Krasimir Stoyanov
  Krasimir Stoyanov
  Рейтинг: 359 Весело

  До коментар [#14] от "Patsis":

  И къде точно прочетохте да предлагам това, което сте написал/а?

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Осигуряват мутренската стабилност.

 58. 58 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4433 Неутрално

  До коментар [#47] от "pdq51696185":

  Спекулира се на елементарната човешка завист.
  Мене ми не е да ми е добре, мене ми е Вуте да е зле.

  Болшинството коментари го показват. Вместо да искат достъпна почивка за себе си, коментиращите искат тя да бъде отнета и на другите.

  Те вероятно си мислят, че ако се закрият и разпродадат ведомствените почивни станции, те самите ще идат да почиват в тях.

 59. 59 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  То времето си е едновремешно.
  Но авторката не е права. Държавата не може да осигури прилични доходи на своите служители и трябва да се погрижи за тяхната почивка. И не само. А споменатите "загуби" са всъщност разходите, които държавата прави. Авторката не може да не знае, че разходите ще са десетки пъти по-големи, ако държавата праща своите хора при частни хотелиери и ресторантьори. При социализма почти цялото население ползваше такива "облаги". Сега половината население гледа морето само по телевизията.

 60. 60 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4462 Неутрално

  До коментар [#54] от "edin slep":

  "Разказа ми, че групата към която е това радио си има модерна почивна база в планината и имали и на морето, където отиват да разпускат в отпуските.

  Почивните бази не са само за държавните институции. Обаче ..."

  Загубите на тази почивна станция на групата от нашите данъци ли се покриват?

 61. 61 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 879 Весело

  Преброихме общо 850 легла за МВР по морето, а те нали твърдите, че били 50 000 армия? Айде сега сметайте кога ще му дойде реда на селския полицай от Горно Дуйно да си топне миризливите чорапи в прибоя. През лятото на следващия му живот, вероятно.

 62. 62 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Обикновенно преди да напиша коментар чета повечето статии до края, след това и коментарите (често по интересни от статията, но ТАЗИ статия е интересна). ТУК не можах да се стърпя след като прочетох следното в първия абзац на статията:"...През 2018 г. Световната банка изготви доклад, според който 115 държавни почивни станции са генерирали оперативна загуба от 22 млн. лв. за година. Докладът е предоставен на Министерския съвет, а "Свободна Европа" разполага с копие от него...."Та се питам (и моля разбирачите да ми обЯснят) ЗАЩО ПО ДЯВОЛИТЕ Световната банка е изготвила този доклад? А не някой разследващ журналист, в такъв или онакъвформат?!? Или "сите журналя са мисири/мисирки"?!?
  —цитат от коментар 9 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Не че мисирки липсват, но за да се направи разследване, трябва да се даде достъп до документите.
  А особено като става дума за МВР, МНО, прокуратура, ДАНС, че и съдебните ведомства - питайте шкембе войвода или който и да е от сегашни и бивши минстри на МВР, каскета и останалите баш-началници и ще ви отговорят, че това са строго секретни документи с огромна важност за националната сигурност.

 63. 63 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#55] от "vassilun":

  Само за сведение познаваш ли полицаи, от тези униформените или от разследващите, тези които виждат изнасилените, пребитите, ограбените, изгорените трупове, излъганите пенсионери, тези които се борят с всякакви измамници, прибират изметта от улицата. Тези които всеки ден се срещат с нарко дилъри пробутващи дрога на деца, наркоманите, джебчиите и жертвите им?

  Знаеш ли какъв е процента на алкохолиците сред тях? Знаеш ли колко им плащат?

  Преди 5 години имах работа в НАП, видях им офисите и на тях. Условията са кошмарни за началото на 21 век също като в полицията, също като в агенция по заетостта.

  Много хора в тези институции са там, защото искат да помогнат, да направят нещо за хората. Има и много хрантутници, които се сменят по партийна линия след избори.

  preklara rara
 64. 64 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Хотелите бяха малко, а в някои не се допускаха българи.
  =========================================================
  Това не е вярно, а стара западана пропаганда. Виж сега има хотели , в които не се допускат българи, но се допускат чужденци, чийто майчин език е български.

  Свободата, Санчо...
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на kit10680791
  kit10680791
  Рейтинг: 163 Неутрално

  По време на соца имаше един фонд СБКМ към всички предприятия,който поемаше почти 100% от разхода за почивка.Сега този фонд отива за покупка на луксозни автомобили,яхти,вили,круизи и издръжка на любовници.Ползва се само от избрнници!Лошият "матриал" има само право да гласува,пак за тях!

 67. 67 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4462 Неутрално

  До коментар [#63] от "edin slep":

  Вие вероятно смятате, че мизерните условия на труд и ниските заплати се компенсират от субсидирана почивка на море и планина!

  Не, не се компенсират! Нека парите, давани за субсидии отидат за заплати и подобряване на условията на труд, а не за доплащане на почивките им!

 68. 68 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1658 Весело

  Не че мисирки липсват, но за да се направи разследване, трябва да се даде достъп до документите.
  А особено като става дума за МВР, МНО, прокуратура, ДАНС, че и съдебните ведомства - питайте шкембе войвода или който и да е от сегашни и бивши минстри на МВР, каскета и останалите баш-началници и ще ви отговорят, че това са строго секретни документи с огромна важност за националната сигурност.
  —цитат от коментар 62 на tsvetko_51


  Съгласен съм с всяка дума в твоя коментар😀 За това в първия си коментар тук се зачудих как така Световната банка публикува доклад с тези данни (непълни в статията, и липсва броят на служителите във ведомствата със свои почивни станции)😀 А не български разследващ журналист.

  Щото без данни не става, ама на-"вражеската кап'талистическа" Световна банка се е сдобила с тайните данни! КОЙ Е ШПИОНОТ ИЗДАЛ ДЪРЖАВНА ТАЙНА😀😀😀?!?


  До коментар [#62] от "tsvetko_51":

  -----------------
  Хотелите бяха малко, а в някои не се допускаха българи.=========================================================Това не е вярно, а стара западана пропаганда. Виж сега има хотели , в които не се допускат българи, но се допускат чужденци, чийто майчин език е български.
  —цитат от коментар 64 на Bornagain


  😀😀😀АЙДЕ ЮРУШ НА БАРИКАДИТЕ😀😀😀! Световната банка-враг № 1 на Тутраканската селищна система😀 И разпостранител на зловредна антибългарска пропаганда😀! УУУУУУУУУУУУ!!!😀 ДОЛУУУУУУУУ!!!!!😀😀😀

  Ти тия масали че това било стара западна пропаганда ги разправяй на наборите от 1980 и нагоре😀 По възрастните помнят добре това! Както и фразата в ресторантите "САМО ЗА ЧУЖДЕСТРАННИ ГРУПИ"!!!
  До коментар [#64] от "Bornagain":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 69. 69 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#46] от "Patsis":

  аз не искам на мен да се падне нещичко! що за логика?! вие на 150 г ли сте? не знам какво значи разкалучване в тоя случай.
  искам държавните пари да отиват за образование, а не за подбни дивотии.

 70. 70 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#64] от "Bornagain":

  мм вярно е. знам. случвало ми се е. дете бях, но още помня унижението да не те пуснат в ресторант в българия щото си българин. та прелестите на онова време си ги пазете за вас.

 71. 71 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 105 Неутрално

  До коментар [#35] от "owen":
  "не чиновнически, а политически непукизъм. не е работа на чиновниците да продават/да се грижат за самоиздръжката на станциите, а на техните министри"

  Вицепремиер Христо, чухме, направил големи стъпки в тази посока! Даже е почивал ведомствено, за да подпомогне самоиздръжката.

 72. 72 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#59] от "Judjuk":

  може би ако държавата си управялваше добре парите, което вклюва да не издържа подобни дивотии като т.н. станции, държавата щеше да има апри да дава по-прилични запалти на служителите си. не е толкова сложно, ама соц мисленето умира трудно.

 73. 73 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5626 Неутрално

  Аз специално "никъде не мърдам" докато не роди на Хари жена му, че Ония са си човекоядци.

 74. 74 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#4] от "Krasimir Stoyanov":И какво предлагате Вие, пък всъщност и авторката?Понеже възможността за достъпна почивка на работниците и селяните е отнета, дайте да я отнемем и на държавните служители.Чисто комунистическо решение - понеже повечето хора живеят бедно, дайте да разкулачим и експроприираме богатите.
  —цитат от коментар 14 на Patsis


  Всяка година излизат данни как бг учениците четат, но не разбират за какво става въпрос.Не зная на колко години си, но явно и преди е било така.
  Не стига, че им плащаме заплатите, колите и всякакви там привилегии на държавните служители, но защо и почивката да не им платим.Те дават 10 лв, а ние - останалите 100, а?!И не защото сме по-богати от тях, а защото сме РАЯ!Така ни третират те - овце, които стрижат, доят и колят!
  А такива, като теб, го доказват.Естествено, напълно вероятно е, да си някой от онези държавни служители или поне си някой синковец техен.И как да се откажеш от благинките, които комунистите от ГЕРБ все повече ти увеличават - 30% повишение на заплата, защото сте били засегнати от коронавируса, служебни нови автомобили и огромни бонуси на края на годината за несвършена работа.Е, после винаги им се отблагодарявате - гласувате за тях, че иначе - току виж сте станали простосмъртни.
  Бой за вас, ама здрав и постоянен бой - само с вашите милиционерски методи може да разберете за какво иде реч.

 75. 75 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Хотелите бяха малко, а в някои не се допускаха българи.=========================================================Това не е вярно, а стара западана пропаганда. Виж сега има хотели , в които не се допускат българи, но се допускат чужденци, чийто майчин език е български.
  —цитат от коментар 64 на Bornagain


  Не е лошо да прочетеш малко от Георги Марков - той кратко и ясно пише как беше при комунистите.Тогава - от БКП, днес - от ГЕРБ!!!

 76. 76 Профил на jelezo
  jelezo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  СоциализЪмът продължава за държавните хрантутници. Огромна администрация, в голяма степен не вършеща работа, но с увеличени заплати по време на криза. Криза, в която тези дето плащат данъци едвам оцеляват и свързват двата края, но въпреки това си плащат данъци и осигуровки.
  Същата тази администарция се отглежда, за да може на 4 април да си избере отново същата измет да ни управлява!
  Не трябва да се случи! Гласувайте всички!

 77. 77 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1658 Весело

  До коментар [#64] от "Bornagain":мм вярно е. знам. случвало ми се е. дете бях, но още помня унижението да не те пуснат в ресторант в българия щото си българин. та прелестите на онова време си ги пазете за вас.
  —цитат от коментар 70 на owen


  Виж ти, виж ти, можеш и да си обективна като искаш😀

  Не знам колко е било обидно за дете (все пак е дете) но за по възрастните беше МНОГО обидно. Знам това лично, в два варианта:

  Първо щото и на мен са ми отказвали да влизам в ресторант "запазен за чуждестранни групи".

  Второ-щото аз самия съм казвал това на българи, и не се чувствах добре (още като ученик завърших курсове на Балкантурист за сервитьори с езици, и две лета бачках на Златните).

  А истината беше че сервитьорите предпочитаха български клиенти-те оставяха и бакшиши, освен това което им надписвахме в сметката (признавам си без бой-това беше всеобща практика). Докато "групите" нищо не даваха-те просто не плащаха. Единствената далавера с тях беше някой (двама всъщност) да заменят полагаемата им се бутилка вино за двама и да си поръчат безалкохолно или сок: Тогава плащахме на касата в наши налични пари, а бутилката я продавахме на български клиенти плащащи с кеш, които ги пускаха след като групите приклщчваха. А, да, понякога имаше от 3-40 маси една-две за "свободна консумация" (на българи плащащи с пари) и имаше опашка кой да обслужва тези маси.

  Минало незабравимо😀😀
  До коментар [#70] от "owen":
  ------------------

  Хотелите бяха малко, а в някои не се допускаха българи.=========================================================Това не е вярно, а стара западана пропаганда. Виж сега има хотели , в които не се допускат българи, но се допускат чужденци, чийто майчин език е български.

  —цитат от коментар 64 на Bornagain

  ------

  Не е лошо да прочетеш малко от Георги Марков - той кратко и ясно пише как беше при комунистите.Тогава - от БКП, днес - от ГЕРБ!!!
  —цитат от коментар 75 на Капабланка


  От този очакваш да чете, па и Георги Марков😀😀😀 Я зАбрави това, чо'Уеко громи за жълти с'тинки стари западни пропаганди😀 Без значение дали е кусвал от плодовете на онзи соц'рай, или е набор 1980+++😀


  До коментар [#75] от "Капабланка":

  П.С. А в този форум има не малко хора живяли през соц'а в Бългаия, та помнят! Не мо'Йш 'им разтяга локуми😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 78. 78 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#20] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  Специялно за военните е свободен на други цени и ако няма военни( служители на МО) , които да кандидатстват за мястото/тата. Ще кажа ,че последните 5 г. съм бил 2 пъти ( това е всичко за 37+ г. служба)във Военната станция в Несебър срещу около 15-20 лв на денонощие на човек/ дете-цени последно 2019 г.). Пиша цените защото в статията са други т.е. нещо не е вярно в данните на авторката. Защо ще лъже всеки сам да си прецени! Аз нямам намерение да ходя повече там защото има проблем с хигиената- двата пъти тазо почивка завършваше с повръщане и гадене на цялото семейство. Не мога да кажа от станциятали е , където условията са много далеч от приличните, но за "без пари " толкова, или от мръсното море. Не защитавам никого, ни ведомства , ни служителите им , но авторката не дава цялата картина........

 79. 79 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  За ченгета, военни, и друг редови персонал - нека си имат станции. Ходил съм Олимп в Боровец, не е лошо - обстановката е соц-стил, но има басейн, топло е, яденето ОК в стола, и е точно до пистите. Нека почиват военните на по-ниски цени, защото не вземат големи заплати. Ченгетата също.
  Обаче депутати, прокурори, съдии, мин. на финансите - "станцията" им в Слънчев Бряг си е точно хотел, до плажа е, пеша си до "Какао Бийч", имат басейни, обширен двор, климатизирани стаи... и ядат кюфтета по 60 стотинки. Това са все хора с по 2-3-4000 лв. заплати. Нищо няма да им стане да отидат да си платят на нормален хотел, вместо ние да си субсидираме.

 80. 80 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1146 Весело

  Ииии, как хубаво реват другарите, които инак теоретично са "за законност", срещу органите, които осигуряват въпросната законност, как им завиждат на (инак презрително определяни като "мижави) заплатите и социалните придобивки.
  А когато други тарикати като тях ги прецакат, тичат презглава при презряните полицаи и прокурори, мазнят им се, гледат ги подмазвачески в очите, търсят познати за да ги "оправят", щото са "специални".
  После пак ги плюят и в подходяща компания с превъзходство обясняват колко по-низши интелектуално са тия твари.
  Комплексарска история....

  Знанието е сила, информацията - власт
 81. 81 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#78] от "SSmart":

  Мойше, аз не съм обективна, и това не ми е целта, нито ми е работа. като искате обективност, четете телефонния указател - мисля че марк твен го беше казал.
  това на което повечето българи казват обектвност - вкл. и вие - е когато чуждото мнение съвпада с вашето. това, мой човек, обектвност не е.

 82. 82 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 883 Весело

  А най-якото от всичко е ,че разни стари и възползвали се ченгета и сега с връзки се намърват там и за редовите служители йок.А още по-готино разни новобогаташи с излшлайфани от Евг.Минчев обноски отново се намъкват там за да е на'далавера.Ех селениооо не можеш се скри под какъвто и да е марков анцунг.
  Всички възползващи се ехидно обсъждат как са надцакали тъпаците..и то 'тънко' за тях минали.
  Такива мисли за достойнство или възможност за другите ...са пълни тъпотии за 'елита'.
  А да се мисли за дарение или фондации..само ако има гьовеч/по армейски стил/.

 83. 83 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4574 Весело

  Тук не важи " Пази Боже сляпо да прогледа... " , защото се оказа , че съвсем са си били добре със зрението , а просто са си останали атеисти.....Но, важното е , че винаги ще и си имат електорат!

 84. 84 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Разходите само за подръжката на тези бази и заплати на персонала наистина са чудовищни. При положение, че ведомствата (МО и МВР например) винаги се оплакват, че нямат средства, а тези разходи се плащат от бюджетите им, то сметката никога няма да излиза. От друга пък страна не е добре да се разкулачват тези почивни станции, защото ще се превърнат в поредните оглозгани скелети на изоставени сгради с които по Черноморието и планините е пълно. Гледам по Чамкория, например, какво се случва с всички прекрасни стари вили и къщета, които не са си намерили стопани - рушат се и някои съзнателно са оставени в това състояние, за да се освободи терена за ново строителство.

  CONTADOR GRATUITO!
 85. 85 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#52] от "vassilun":

  не го разбират явно хората. интересно как тази проста икономическа сметка не могат да я направят. все едно на дондуков ги копаят тия пари.
  или се првят, че не разбират? по-добре, иначе трябва да приема, че са тъпи.

 86. 86 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#52] от "vassilun":

  не го разбират явно хората. интересно как тази проста икономическа сметка не могат да я направят. все едно на дондуков ги копаят тия пари.
  или се првят, че не разбират? по-добре, иначе трябва да приема, че са тъпи.

 87. 87 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 915 Разстроено

  И тая работа за евтините почивни бази на определени категории работещи е като оная за осигуровките им - всичко е изцяло за сметка на държавния бюджет; с други думи вместо да има повече за здравеопазване и образование управляващите, които и да са те, си осигуряват изборни гласове от държавни чиновници!

 88. 88 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 828 Неутрално

  То времето си е едновремешно. Но авторката не е права. Държавата не може да осигури прилични доходи на своите служители и трябва да се погрижи за тяхната почивка. И не само. А споменатите "загуби" са всъщност разходите, които държавата прави. Авторката не може да не знае, че разходите ще са десетки пъти по-големи, ако държавата праща своите хора при частни хотелиери и ресторантьори. При социализма почти цялото население ползваше такива "облаги". Сега половината население гледа морето само по телевизията.
  —цитат от коментар 59 на Judjuk


  Логиката на този пост направо ме уби - значи държавата не можела да осигури прилични доходи на държавните служители ( защо ли така?), та затова да се погрижела за почивките им. И загубите щели да бъдат десетки пъти по-големи ако ги пращала на частни хотели !!!

  А че имаме повече на брой държавни служители от една Холандия, никой не го е еня...

 89. 89 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Нека да им вкарат условие да почиват само в август на море. През останалите месеци да се дава на свободния пазар. И поне този борч на полицаите и прокурорите да не плащаме ние, дето им плащаме заплати, осигуровки, почивки, бонуси, компютри и т.н.

 90. 90 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#55] от "vassilun":Само за сведение познаваш ли полицаи, от тези униформените или от разследващите, тези които виждат изнасилените, пребитите, ограбените, изгорените трупове, излъганите пенсионери, тези които се борят с всякакви измамници, прибират изметта от улицата. Тези които всеки ден се срещат с нарко дилъри пробутващи дрога на деца, наркоманите, джебчиите и жертвите им?Знаеш ли какъв е процента на алкохолиците сред тях? Знаеш ли колко им плащат?Преди 5 години имах работа в НАП, видях им офисите и на тях. Условията са кошмарни за началото на 21 век също като в полицията, също като в агенция по заетостта.Много хора в тези институции са там, защото искат да помогнат, да направят нещо за хората. Има и много хрантутници, които се сменят по партийна линия след избори.
  —цитат от коментар 63 на edin slep


  А не би ли било по-добре да се продадат от държавате тези станции и с приходите да се оправаят офисите и инфраструктура, вместо да генерират загуба (т. е. още повече липса на средства), за оправяне на тази инфраструктура?

 91. 91 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1072 Весело

  минавал съм покрай няколко военни хотела (станции) и да ви кажа не съм изобщо впечатлен от тях...как става разпределянето и плащането ,и цени не знам,НО ако съдим че в нашата кочинка шуробаджанащината е издигната в култ ,ясно е че едва ли тези от ниските чинове знаят даже че имат почивни станции и прочие....все пак в казармата командват още другарете, нищо че сме в НАТО....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 92. 92 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Много европейско, няма що.
  Гарантирано от ГЕРБ!


 93. 93 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3903 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Ами да.
  Работа, работа...
  Идва ред на отдиха.

  Подсъдебни производства борят се срещу Съда.

  Обвинения подават... преди нарушителя.
  Анонимен, често, или с достъп хич нелесен.
  В чужбината, примерно.

  Тъй Съдът отхвърля пак
  дела делани с мерак.

  Труд положен, разположен.
  Доказателства... в прахта.

  Магистратите ни, брате, тъй смразява ги труда.
  Отдих заедно ползуват, в общо обща станция.

  Затова Европа казва: властите встрани да са.
  Всека в свой палат, отделно.
  Рекриейтив им... труда

  "Като едно време. Кои са почивните станции
  за полицаи, военни и магистрати"

 94. 94 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Говори се за "привилегии", но се пропускат недостатъците. Въпросните служители по закон нямат право на допълнителни доходи от трудове дейност.
  Как се управляват въпросните почивни станции е съвсем друг въпрос!
  А колко е реалната цена в частния сектор и колко е печалбата там е трети...

 95. 95 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 134 Неутрално

  Само за сведение да знаете - почивните бази на МВР са 8 (осем) с общ брой легла 1713. Тук не влизат санаториумите за долекуване.

  "Ученически отдих и спорт" ЕАД този сезон разполага с 49 бази с общ капацитет 5080 легла. Базите за отдих по морето са 24 с 3380 легла. И това е за всички учащи в цялата република. Базите и снимки на сградите и условията може да видите тук: https://uos-ead.eu/ .

  Базите на М/отбраната, другите министерства, ведомства, прокуратура и т. н., издържани с публични пари може да си ги намерите сами. Приятно смятане!

 96. 96 Профил на Влади Памуклийски
  Влади Памуклийски
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Служител съм на МВР вече 16 години, но до почивка на прословутите бази още не съм се доредил. Примерно на морето за месеците Юли и Август се взимат само от по-наши хора, които всяка година са едни и същи . За кеча остават Юни и Септември. Ако искаш, това е. За това аз съм "За" тези имоти да се продадат и примерно всяка година при излизане в отпуск, веднъж годишно на ВСЕКИ служител да се изплаща някаква сума, според възможностите на министерството. Много по-справедливо е.

 97. 97 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1118 Весело

  До коментар [#81] от "owen":

  то добре, но аз не съм Мойшето!

 98. 98 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#37] от "pag":

  Констатацията че "резиденцията "Евксиноград" отчита загуба" е особено забавна. Призовавам великата журналистка Шикерова да посочи 1 (една) правителствена резиденция по света, която отчита печалба и от каква дейност - хотелиерство, може би?
  —цитат от коментар 37 на pag


  Констатацията не е на Шикерова, а на Световната банка.
  А в Евксиноград от вече над 10 години могат да почиват и частни лица.
  https://dariknews.bg/regioni/varna/v-evksinograd-svyrshiha-svobodnite-mesta-snimki-2035019

  Само дето в началото беше трудничко, защото чиновниците бъкел не разбират от управление.
  http://whata.org/blog/evksinograd

 99. 99 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#59] от "Judjuk":

  Но авторката не е права. Държавата не може да осигури прилични доходи на своите служители и трябва да се погрижи за тяхната почивка. И не само. А споменатите "загуби" са всъщност разходите, които държавата прави.
  —цитат от коментар 59 на Judjuk


  Което не обяснява, защо и цените за външни хора също са на загуба.

 100. 100 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#84] от "г-н Думанов":

  МИсля че точно това е целта на тази статия - дайте да ги продадем на нашите хора те да ги оправят!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK