Трите догми на властта

Съвремието познава два типа държави. В едните най-висшата ценност е Свободата от държавата. Във вторите най-висшата ценност е ... Държавата.

© Юлия Лазарова

Съвремието познава два типа държави. В едните най-висшата ценност е Свободата от държавата. Във вторите най-висшата ценност е ... Държавата.Общото в езика на допусканите до националните телевизии политически коментатори са три догми, които имат за цел да формират мисленето на електората:


Първата догма е, че България е винаги споменавана в тесния смисъл на държава (state) вместо в широкия смисъл на страна ( country). А българите винаги в широкия безличен смисъл на народ (people) вместо в тесния конкретен смисъл на български граждани с техните права на личности (citizens). Това е тоталитарният рефлекс на властта, където държавата (на тези, които я представляват) е всичко, а единицата от народа нищо. Затова и "клетвите" на политиците винаги са пред българския народ, т.е пред никого. Отношението е винаги вертикално държава - народ, както от памтивека. Оттам и разделението на "ние, властта" и "вие, народа", между които реално няма връзка.


Втората догма е стремежът за "обективност", при което мястото на България в геополитиката е на равно отстояние от големите сили в защита на националните, разбирай държавните (на властта) интереси. Тук място за ценностни предпочитания към нашите политически и военни партньорства няма, защото нашият "национален интерес" е да сме добре с всички, т.е да даваме всичко, което ни поискат. Членството пък в съюзи е само, защото властта трябва да получи нещо, представяно за националния (но реално държавния, т.е на властта интерес).
Третата догма е категоричното нарочване на либерализма за враг на държавата, т.е враг на властта. Защото той може да накара народа да стане граждани, които да си поискат държавата. И правата, с които държавата трябва да се съобразява. Затова върховенството на правото е най-опасната за държавата либерална ценност, защото пречи да се управлява според волята на държавата, т.е на властта, а според Правото, което й връзва ръцете. За тази цел "либералното" трябва да се осмее, да се окарикатури, да се изопачи до перверзност, като синоним на крайности в половите и сексуалните отношения. За да се отврати народът и да не иска да стане граждани. А държавата да не се съобразява с правото.


Съвремието познава два типа държави. В едните най-висшата ценност е Свободата от държавата. Във вторите най-висшата ценност е... Държавата.


Уви, България продължава да е във втората група държави.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  "Третата догма е категоричното нарочване на либерализма за враг на държавата, т.е враг на властта."?!?! Къде това?!? Повечето държави са ЗАВЛАДЕНИ от "либерализъма". То един либерализъма, жив комунизъм! Мерси от такъв "либерализъм"! Не е враг на държавата, а на гражданите, за които уж трябва да е полезен!

 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Тюрлюгювеч. Авторът да се съсредоточи на икономиката а не на философията.

 3. 3 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  "За тази цел "либералното" трябва да се осмее, да се окарикатури, да се изопачи до перверзност, като синоним на крайности в половите и сексуалните отношения. "

  Ми не е ли синоним на многополовите, девиациите, мигрантолюбството и т.н.
  Ми те самите либерали това искат.

  Panta rhei....
 4. 4 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 131 Неутрално

  Дневник, като публикувате анализатори, нека наистина се изразяват някакви сериозни предложения, а не либералните изблици на доктор по икономика. Ето ви един "сериозен" анализ, какъвто публикувате ежедневно и ежечасно:
  - снимка на протестите от лятото, на които е събран един огромен сбирток от леви, леви, мислещи се за десни, десни, мислещи се за леви, анархисти, комунисти, войнстващи анти-ковидисти и едно маргинално общество на либерали.
  - непрекъснато повтаряне на едни и същи опорки, идейки и какви ли не опозиционни лозунгчета, често с удебелен шрифт, за да влезе два пъти в мозъка на малкото, които ви вярват
  - пълно заклеймяване на всичко, което е консервативно, като то бива наричано популистко, корумпирано, мутренско, елитистко и прочие. И не, не защитавам ГЕРБ или друга партия, която е срещу тези ваши неолиберални наклонности. Защитавам хората, които вярват в десните идеали.
  ПС. А сега пуснете машината с минуси.

 5. 5 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1461 Весело

  "Третата догма е категоричното нарочване на либерализма за враг на държавата, т.е враг на властта"

  Няма нужда от 'нарочване', изтъканият от крайно лицемерие 'либерал'фашизъм Е чумата на съвременните западноевропейски държави и както се видя дори в Щатите

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Третата догма е категоричното нарочване на либерализма за враг на държавата, т.е враг на властта.
  Кой това ?
  Йончева и Кънев достойно разбиха тази догма, като принудиха Брюксел да накара властта да приеме либерално македонското малцинство и Истанбулските мурафети !

  [email protected]
 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Политическия картел може да прибягва до различни догми с цел при гражданите да изчезне критичното мислене. А дали матряла ще подаде е съвсем друг разговор.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Налагането на философията "управляваме най-добре", "опазихме ви", "управлявах три кризи най-успешно", заедно със "стратегията" да се харесаме на всички минава през превземане на институциите и подчиняването на медиите, иначе прекалено много си личат "видимите резултати" :)
  Разбира се, всичко това гарнирано напоително с ежеднвни джипко-акции във ФБ и щедро платено от данъкоплатците. Български и европейски :)

 9. 9 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  "Първата догма е, че България е винаги споменавана в тесния смисъл на държава (state), вместо в широкия смисъл на страна ( country). А българите винаги в широкия безличен смисъл на народ (people), вместо в тесния конкретен смисъл на български граждани с техните права на личности (citizens)."
  *
  Причината България да се споменава като "държава" е по-скоро историческа. Страна България е имало в смисъл на територия, населена с българи, но държава България не е имало в продължение на 500 години, а ако сложим и византийското владичество към 700. Така, че понятието "държава" се свързва по-скоро с независимост, отколкото с ограничения и репресии.
  Всъщност и в английския събирателното "people" е по-разпространено, отколкото "citizens". Второто се използва предимно когато става дума за гражданство на лице или група лица.
  В българския понятието "граждани" и "граждански" има съвсем конкретен смисъл когато се говори за граждански организации и сдружения, граждански протести, граждански контрол, граждански права и т.н.
  Понятията в българския са си съвсем на място без никакви тоталитарни рефлекси.
  Не виждам за какво е цялото това изложение, в което освен дежурната политическа агитация и нескопосания лингвистичен анализ нищо друго не може да се прочете.

 10. 10 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Първата догма е, че България е винаги споменавана в тесния смисъл на държава (state), вместо в широкия смисъл на страна ( country). А българите винаги в широкия безличен смисъл на народ (people), вместо в тесния конкретен смисъл на български граждани с техните права на личности (citizens)." *Причината България да се споменава като "държава" е по-скоро историческа. Страна България е имало в смисъл на територия, населена с българи, но държава България не е имало в продължение на 500 години, а ако сложим и византийското владичество към 700. Така, че понятието "държава" се свързва по-скоро с независимост, отколкото с ограничения и репресии. Всъщност и в английския събирателното "people" е по-разпространено, отколкото "citizens". Второто се използва предимно когато става дума за гражданство на лице или група лица. В българския понятието "граждани" и "граждански" има съвсем конкретен смисъл когато се говори за граждански организации и сдружения, граждански протести, граждански контрол, граждански права и т.н. Понятията в българския са си съвсем на място без никакви тоталитарни рефлекси. Не виждам за какво е цялото това изложение, в което освен дежурната политическа агитация и нескопосания лингвистичен анализ нищо друго не може да се прочете.
  —цитат от коментар 9 на pamela


  Текстът не е научен анализ на историческия генезис на организирането на териториите в държави, нито научен анализ на думите и използването им от терминологична гледна точка :)
  С две думи-който разбрал текста (лична гл.точка на автора), разбрал, а който иска да хейти, даже не му трябва причина :)
  Здраве да е .

 11. 11 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 935 Весело

  Мдам, виждам че либерализмът е основен и най-подмолен враг на кАмунисти, гербиджанци и прочее. Я погледнете под кревата и подовата настилка да не се е спотаило либералче някакво си.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 12. 12 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Либералния тюрлюгювеч на такива като Кънев е същия като "патриотичния" тюрлюгювеч на "патреотите", Бсп и ГЕРБ. Да защитаваш себе си, семейството, ценностите, историята и традициите си и да не ги натрапваш на друг с други традиции, ценности и история е еднакво "консервативно" и "либерално". Нарича се демокрация. Няма либерална и консервативна демокрация. Или има демокрация, или няма.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 13. 13 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  Догмите са
  суджуци > власт > суджуци прим!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Весело

  До коментар [#10] от "debruckere":

  Много добре разбрахме тезата на автора и понеже нищо ново не е казал по същество е притурил лингвистичния анализ за да стане по-интересно.
  Не е успял.
  П.П. По Вашата логика всяка критика и несъгласие с тезата на автора е хейтърство.

 15. 15 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Либерализмът препоръчва гражданите (the citizen) да се къпят всеки ден. За това либерализмът е враг номер 1. Минусите са от тези, които се къпят един път седмично.

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#2] от "koko65bg":

  Просто поредният му неуспешен опит да бъде "оригинален"...

 17. 17 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Втората догма - стремежът за "обективност", при което мястото на България в геополитиката е на равно отстояние от големите сили в защита на националните, разбирай държавните (на властта) интереси. и третата догма - категоричното нарочване на либерализма за враг на държавата, т.е враг на властта.са присъщи в много по-голяма степен за голяма част от претендентите за властта,отколкото на сегашните управляващи и то сред тях "патриотичните" партньори,околкото в ГЕРБ.В ГЕРБ на такива позиции се сеюам,че новопривлечената "звесда: Георги Марков.

 18. 18 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Втората догма - стремежът за "обективност", при което мястото на България в геополитиката е на равно отстояние от големите сили в защита на националните, разбирай държавните (на властта) интереси. и третата догма - категоричното нарочване на либерализма за враг на държавата, т.е враг на властта.са присъщи в много по-голяма степен за голяма част от претендентите за властта,отколкото на сегашните управляващи и то сред тях "патриотичните" партньори,околкото в ГЕРБ.В ГЕРБ на такива позиции се сеюам,че новопривлечената "звесда: Георги Марков.

 19. 19 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  До коментар [#15] от "wkk57607068":


  Либерализмът препоръчва гражданите (the citizen) да се къпят всеки ден. За това либерализмът е враг номер 1. Минусите са от тези, които се къпят един път седмично.
  —цитат от коментар 15 на wkk57607068


  Стига с тази глупотевица за къпането! В западна Европа църквата /католическата/ им е забранявала изобщо да се къпят. Не са се къпали цял живот, защото е било религионо неприемливо. За това са измислили и парфюмите. Ние тук /по нашите ширини/ винаги сме имали бани и сме се къпали! Аман от идиотии!

 20. 20 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 984 Весело

  Измисляш си три “догми”, разобличаваш ги и хоп! - “анализът” готов, хонорарчето - заработено и като малък, но приятен бонус - физиономията ти седи ден-два в “авторитетен” сайт.
  Направо можеш да го броиш за академична публикация.
  А че “догмите” били пълни глупотевини - кой ти гледа...🤪

  Знанието е сила, информацията - власт
 21. 21 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Свобода или ГЕРБ!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 22. 22 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Прав е човекът!
  Властта в последните 70 - 80 год. наистина отказва населението от участие в собствените си съдбини. Почти сигурен съм, че така е било още по-отдавна...
  И тя /властта / прави каквото си поиска!
  Ясно и точно. Чукайте си минуси, но внуците и още повече правнуците ви няма да знаят нищо за България!
  За мен големият въпрос е: защо в кратките периоди на осъзнаване на населението и приближаването му към "гражданството" НЕ СЕ Е ПОСТИГАЛО НИЩО???
  Например Априлското въстание, първите месеци след 9.9.44, първите месеци след 10.11.89, протестите срещу Орешарски и ББ!!!

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  "А българите винаги в широкия безличен смисъл на народ (people) вместо в тесния конкретен смисъл на български граждани с техните права на личности"
  След повече от 30 години се върнахме пак там, откъдето тръгнахме.

 24. 24 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#12] от "Darcas":
  Текстът е за неразбиращите разликата между либерализъм и либерална демокрация като вас.
  Отворете Уикипедия да видите има ли консервативна демокрация :)

 25. 25 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  Нека не се заблуждаваме. Днес властта се упражнява в най-добрите образци на "късния" соц. Нека го изразя с анекдотичното определение на тодорживковското "преустройство":

  Поглед на запад, поклон на изток, подскок на място.

  Вождът и учителят днес не се различава от вожда и учителя тогава. Интелект, ценности, етика...Бошлаф. Някои термини са претърпели лека трансформация, но съдържанието е същото.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  Либърти =либерализъм= свобода
  Всичките тролчета вкупом в борбата срещу свободата.

 27. 27 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Кратък,точен и ясен текст.Ако някои се правят ,че него разбират или го тълкуват превратно , то си е за тяхна сметка.В Б-ия и трите догми са залегнали във властта през последните 30години (с изключение на управлението на омразния Костов).Трите догми са в основата на болшинството партии , такива като ВМРО, БСП,партиите на спасението ,възраждането , фронтовете и т.н.И това не е случайно - такава е традицията.

 28. 28 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  До коментар [#21] от "Свинчуга":


  Свобода или ГЕРБ!
  —цитат от коментар 21 на Свинчуга


  А не, "свободата" на комунистите я знаем. Мерси много от такива Чегевари, които ще ме "освобождават"!

 29. 29 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#27] от "dlagnikov":
  И как се заражда тази традиция?
  От грамотността, от честността, от религията, от морала на населението?
  Лесно е да кажете, че традицията е такава или инаква!
  Тя се поражда от нещо, някой...

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  До коментар [#12] от "Darcas":

  "Няма либерална и консервативна демокрация. Или има демокрация, или няма."
  ============
  Значи няма. Щото либералите ни натрапват тяхната.

  Еретик
 32. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Думите "либерал", "либерално" действат като червено на бик на една определена и вече добре известна част от аудиторията.,
  Друго си е да си имаш бащица, нисък ( но здрав и упер-джудист)/висок( дебел и бая глупав, но с черен ояс) или а е опулен като Орбан, но като друго няма на пазара - все добре.
  Най-смешното е, чр борците срещу нормалната човешка свобода не си дават сметка, че ако я нямаше, щяха да си мълчат като бити з.дници. Е, има едно изключение. Преди 30-на години имаше едни хора дето можеха да говорят, вярно не всичко, но по събрания, манифестации и банкети, имаха възмжнот да ударят едно чело с правилните си речи.
  Ако с нещо съм изненадан, то е че дне се разбра, че техния брой не е бил никък малък. С една дума "народ"-ец...както казва автора.

 33. 33 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#28] от "Stargate":


  А не, "свободата" на комунистите я знаем. Мерси много от такива Чегевари, които ще ме "освобождават"!
  —цитат от коментар 28 на Stargate


  Правилно! ГЕРБ са комуняги!

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  Политическия картел може да прибягва до различни догми с цел при гражданите да изчезне критичното мислене. А дали матряла ще подаде е съвсем друг разговор.
  —цитат от коментар 7 на Hepo


  Ужасяващото е колко много хора си нямат и понятие от значението на думичката "либерален"!

  За всички критици на либерализма за последен път ще повторя, че либерален означава свободолюбив!

  https://rechnik.chitanka.info/w/либерален

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Либерализъм

  Противниците на либерализма вероятно си мечтаят да живеят в диктатура!

 35. 35 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1461 Весело

  До коментар [#34] от "vassilun":

  "За всички критици на либерализма"

  Критикува се умнокрасивия 'либерал' фашизъм който няма абсолютно нищо общо с либерализма освен яростните опити да присвои термина за лицемерна маска на истинската си същност

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 36. 36 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  До коментар [#34] от "vassilun":

  "За всички критици на либерализма за последен път ще повторя, че либерален означава свободолюбив!"

  То може да означава "свободолюбив", но болшевиките му продадоха съвсем друг смисъл! При тях направо си отива към фашизъм или комунизъм /няма особена разлика/. Важното е, за тях какво означава, а не какво е написано в Уикито!

 37. 37 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  До коментар [#33] от "lz73":


  Правилно! ГЕРБ са комуняги!
  —цитат от коментар 33 на lz73


  Добре, да го кажем така, не желая човек с аватар на Чегевара, да ме "освобождава" от комунистите от ГЕРБ. :-)

 38. 38 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1625 Любопитно

  Казано е изискано......всъщност , разбираемо за електоратите е по-лесно да се каже нещо за същността на " държавата " , управление и прочие детайли.....

 39. 39 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#10] от "debruckere":Много добре разбрахме тезата на автора и понеже нищо ново не е казал по същество е притурил лингвистичния анализ за да стане по-интересно.Не е успял. П.П. По Вашата логика всяка критика и несъгласие с тезата на автора е хейтърство.
  —цитат от коментар 14 на pamela


  Изглежда никак не разбирате логиката ми.
  Първо никъде не визирам Вас, че хейтите, но след като сам (сама) се припознавате, няма да споря :)

  Второ, не смятам всякак критика за хейтърство. Видно е от някоио коментари, че не са точно по темата, но са открито срещу автора

  Трето: Не знам кои сте това "ние". Мислех, че изказвате лична теза

  Четвърто: По Вашата логика, след като това, което авторът е казал не е "ново по същество", доста от материалите по медиите трябва да изчезнат, понеже и те не казват нищо "ново по същество", а само затвърждават добре известни вече неща :)

 40. 40 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2196 Весело

  След повече от 30 години се върнахме пак там, откъдето тръгнахме.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Би станало ако изберем БКП/БСП и пак те управляват!

  Роси, знаем че БСП са ти любима партия, но все по-малко ставате, поради демографския фактор!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 41. 41 Профил на beyond_the_frame
  beyond_the_frame
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Ако може да помоля автора да не споменава повече думи като "либерален", "либерализъм" и т.н., защото много от читателите му отделят прекалено високи нива на норадреналин дори при споменаването на такива, а имайки предвид възрастта им това може да е опасно за здравето.
  Благодаря предварително.

 42. 42 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#34] от "vassilun":"За всички критици на либерализма"Критикува се умнокрасивия 'либерал' фашизъм който няма абсолютно нищо общо с либерализма освен яростните опити да присвои термина за лицемерна маска на истинската си същност
  —цитат от коментар 35 на Hella Good


  Вие може да се плашите и да критикувате и лихвения процент на Плутон или инфлацията на Сатурн, ама такова чудо като "либералфашизъм" в България не съм виждал и чувал, нито съм срещал успешна негова пропаганда, и да има адепти ще са не повече от промил-два от населението на страната. То избщо либерализма у нас се споделя от доста малко хора, ни сме си полуцарщина.
  Интересен текст и анализ на Кънев и много правдив!

 43. 43 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#21] от "Свинчуга":
  А не, "свободата" на комунистите я знаем. Мерси много от такива Чегевари, които ще ме "освобождават"!
  —цитат от коментар 28 на Stargate


  Друго си е бивш комунист, партиен член и Сикаджия да ме "пази" от комунистите, иначе гласували 10% плосък данък, яко впит в еврофондовете като пиявица, вече повече от десетилетие.

 44. 44 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  "върховенството на правото" било според авторът "либерална ценност".
  Ако няма либерализъм няма право. Така звучи логически.
  Какво е либерализмът, от който се оказва според авторът сме толкова зависими? Нима в държави, които не са либерални демокрации няма право? И друго нима във всички страни, които са либерални демокрации има право?
  Има ли страна, която да е демокрация, пък да не е либерална?
  България демокрация ли е?
  И накрая ако държавата е монархия право няма така ли?

  ДБ=БКП
 45. 45 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  До коментар [#34] от "vassilun":

  "Ужасяващото е колко много хора си нямат и понятие от значението на думичката "либерален"!"
  ============
  Хайде да не си говорим с долната част на гърба.
  Ние, дето се "правим" на консерватори, говорим приблизително това, което са говорили либералите преди век или няколко десетилетия.
  Вие бързате, карате на принципа проба - грешка, ние предпочитаме изпитаното.
  Само че напоследък истерясахте с мигранти, малцинства и специални права за "стециални хора", рязко увеличихте половете и диалогът стана труден. Освен това диалог имало само тогава, когато се признае, че вие сте прави.

  Еретик
 46. 46 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#44] от "anonim440":


  Има право и при комунизма.

  Няма върховенство на правото

 47. 47 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#46] от "efg05376884":

  При комунизма няма право. Защото право значи да важи за всички.

  ДБ=БКП
 48. 48 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Добре казано, кратко и ясно - поздравления.

  Също нещо друго което може би аз бих добавил като постоянно повтаряна погрешна мантра е това как премиерът и всеки министър не говорят за решения на правителството, а за решения на държавата.

  Правителството като че ли се идентифицира с държавата, както беше и в НРБ, защото партията е правителството и държавата. С това погрешно (и неусетно) смесване на понятията е по-лесно да се оправдае назначаването на партийни кадри на позиции в държавата/общината без оглед на компетентност и подготвеност за даден пост, а просто на базата на политическата им лоялност.

  Но в страна в която правителството мисли за себе си като за държавата това е в реда на нещата.

  Понятията са важни и формират мисленето и това което приемаме за приемливо.

 49. 49 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  В основата на всичко лежат съвсем други фактори. И не очаквах такова незнаене от доктор по икономика.

  Има тонове изследвания, които показват, че демокрацията е устойчива и се развива само в "златната среда" - на високите доходи за интелектуалния труд, на силната средна класа ( камбановидна доходна крива ), на минималния среден годишен доход от около 12-15 хил. долара (middle income trap), който ако една демокрация не може да прескочи (а повечето развиващи се страни не успяват), е осъдена да бъде претопена от автократичен или тоталитарен режим.
  (Средният годишен доход в България е около 8 хил. долара).

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 50. 50 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1926 Весело

  "Съвремието познава два типа държави. В едните най-висшата ценност е Свободата от държавата."

  Словоблудство!
  Видяхме на протестуцията тези, които смятаха за висша ценност "Свободата от държавата"
  Поливаха с помия България и пееха "Интернационала" и "Белла Чао".
  Щото няма български песни.
  А те са свободни от държавата България.
  Отврат!!!

 51. 51 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#49] от "Сатана Ликующий":

  А как се достига до параметрите позволяващи демокрацията???
  Вие това ни обяснете, моля!

 52. 52 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  До коментар [#47] от "anonim440":

  "При комунизма няма право. Защото право значи да важи за всички."
  ===========
  То и сега си е така. Ако аз премажа някого на пътя, до месец съм в зандана.
  Нещо за Катя Лерца и убиеца на Цветков да кажете?

  Еретик
 53. 53 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#49] от "Сатана Ликующий":

  Това е необходимо, но не достатъчно условие за свобода.
  Справка: Китай

 54. 54 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Текстът е толкова умен, че дори и авторът едва ли го е разбрал. Все повече се убеждавам, че Бойко ще управлява и след смъртта си: "Говоря ви просто за да ме разберат и простите".

 55. 55 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Така е с бивши комунисти и ченгета, начело на държавата.

 56. 56 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 44 Неутрално

  плоско, нищо на тоя свят не е черно или бяло
  Иначе Франклин беше казал, че когато жертваш свобода в името на сигурност, накрая губиш и двете, може и да има нещо такова. Но игра на семантика...

  всичко е суета, Боку ни обра
 57. 57 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#51] от "Gustav Mahlerov Vienski":

  Тя, демокрацията, живее в душата на хората! И ако умре там, никаква конституция, закон, съд, не са в състояние да я съживят!

  Цитирах Ви част от Кодекса на Американските Адвокати.

  Дотук теорията. Практиката е въстанието в Унгария 1956, Пражската пролет 1968, Солидарност в Полша. При нас 12-ти Конгрес на БКП :)

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 58. 58 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#34:"vassilun"][/quote]

  Либерализмът беше употребен от крайно левите, които днес стоят зад понятието либерали, но действията нямат нищо общо със свободата а с потисничеството, цензурата и налагането на идеологии.

  Кога ще го разберете?

  'progressives' is the politically correct word for communists
 59. 59 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Авторът накратко е представил фундаменталните основи на човешкия прогрес, респективно проблемите, като огледален образ за нечовешкото управление в държави, не осъзнаващи фундамента на прогреса, като България. Като се добавят и специфичните особености на българина, деликатно формулирани като краен индивидуализъм, обясняват причината, защо в тази територия управлението, с редки изключения, е авторитарен режим и защо клепоухите, които очевидно са доминиращо мнозинство, харесват режимните форми на управление, довели до безспорният факт, че България е единствената феодална държава в ЕС. Клепоухите с милиционерско мислене, в историческото си развитие, са достигнали до необратимо приемане на задължението да обслужват господаря, в замяна на получаване на редовната си месечна дажба. Пълненето на чекмеджетата на господаря е правилно, защото съдържанието им гарантира ред и дисциплина. Дисциплинирането се поема от милиционерите, които освен за това, за друго не стават, но същевременно получават правото да демонстрират превъзходството си над другите. Така се изгражда здрава вертикална връзка между господаря и клепоухите. Вертикалният модел на управление е другото име на диктатурата. Конституционната демокрация е хоризонтален модел на управление, при който гражданинът и бизнеса са в центъра на вниманието. Не е господарят феодал, който вертикално си пълни чекмеджетата, нищо, че е сниман до тях в хоризонтално положение, а когато не спи обикаля с джипката, щото друго не може. Когато отнемеш образованието на един народ, с него е свършено. Да живее господарят и чалгата. Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме!!!

 60. 60 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#50] от "Дон Кихот":
  Свободата от държавата, байо, значи свобода от репресията на тези, които я предствляват и точно обратното - контрол върху нея.
  На тази ценност се крепи западната демокрация

 61. 61 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#27] от "dlagnikov":

  Напълно съгласен с вашия коментар. Изглежда коментиращата тук публика не може да оцени предимствата на такъв кратък анализ с малко думи да се казват много истини, към които вместо да се стреми, мнозинството просто громи, включително с откровени простотии.
  Поздравления за автора!

 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  UNITED X WWW UNION

  Добър анализ.

  Много верно, но не е "от памтивека".
  Верно е "трите догми на режима".

  Преди век, два, пет... повече във времето,
  повече са били трудни транспорт и комуникация на "големи" разстояния.
  Хората са зависели първо и главно от собствен труд (земеделие и прочее),
  давайки и "дан" данъци.

  Това се променило драстично с насилствено "научно" безбожно Марксистко
  масово "огражданяване", обезземляване, одържавяване, подчиняване...
  на Народи и религиозни институции..... институции предишни.

  През 19 век, 20 век... че и в 21.

  Някои сегашни режими са недоизживяни издънки
  от/на Марксистки тоталитаризъм.

  "Трите догми на властта"

  "Общото в езика на допусканите до националните телевизии политически коментатори са три догми, които имат за цел да формират мисленето на електората:

  Първата догма е, че България е винаги споменавана в тесния смисъл на държава (state) вместо в широкия смисъл на страна ( country). А българите винаги в широкия безличен смисъл на народ (people) вместо в тесния конкретен смисъл на български граждани с техните права на личности (citizens). Това е тоталитарният рефлекс на властта, където държавата (на тези, които я представляват) е всичко, а единицата от народа нищо. Затова и "клетвите" на политиците винаги са пред българския народ, т.е пред никого. Отношението е винаги вертикално държава - народ, както от памтивека. Оттам и разделението на "ние, властта" и "вие, народа", между които реално няма връзка.

  Втората догма е стремежът за "обективност", при което мястото на България в геополитиката е на равно отстояние от големите сили в защита на националните, разбирай държавните (на властта) интереси. Тук място за ценностни предпочитания към нашите политически и военни партньорства няма, защото нашият "национален интерес" е да сме добре с всички, т.е да даваме всичко, което ни поискат. Членството пък в съюзи е само, защото властта трябва да получи нещо, представяно за националния (но реално държавния, т.е на властта интерес).

  Третата догма е категоричното нарочване на либерализма за враг на държавата,
  т.е враг на властта..."

 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Антифашистки констатации.
  Обосновани.

  Ами договедете се.
  Направете изводи предложения, ама полезни за обществото.

  Даже кучето на д-р Павлов не реагирало така прибързано,
  щом прочете нещо за наука, доктор или икономика

  До коментар [#4] от "D04":

  нека наистина се изразяват някакви сериозни предложения,
  а не либералните изблици на доктор по икономика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK