Селекция 2021 – юруш на перифериите

Големите системни партии са предприели походи за избиратели в нови ловни полета. В периферията има всякакви, но главно огромен брой негласуващи.

© Цветелина Белутова, Капитал

Големите системни партии са предприели походи за избиратели в нови ловни полета. В периферията има всякакви, но главно огромен брой негласуващи.Анализът е препубликуван от "Тоест".


"Политиците и пелените трябва да се сменят често - поради една и съща причина." Доста разумен съвет от Марк Твен. Тазгодишната селекция за 45-тия парламент, изготвена от 23 партии и 8 коалиции, заявява определени амбиции. Макар обявеното "проветряване" да не е точно глътката свеж въздух (или чист памперс) за политическата перспектива.


Да не възлагаме прекомерни надежди на листите, след като дотук сме констатирали фундаменталната неспособност на управляващата класа да работи за интересите на обществото. Не че сред кандидат-депутатите не се намират и читави хора с капацитет и стратегическо мислене. Шансовете им да надделеят над партийната целесъобразност по съществени теми обаче никак не са големи.
Но какво показва информацията за една или друга листа, която се появява в медиите - големите системни партии са предприели походи за избиратели в нови ловни полета. На езика на политолозите означава, че се борят за перифериите, защото са се свили до твърдите си ядра. На езика на гражданите - напинят се за повече гласове в урните. "Периферията" е доста обемно понятие. В периферията има всякакви, но главно огромен брой негласуващи: някои - поради отвратеност от политическото и затова алиенирани от процеса; други - гласували за различни партии в различно време; млади хора, които не се интересуват от политика.


Не е лесно да се привличат избиратели от "периферията", след като там "ловуват" и други политически сили. Поради ноторно известния факт, че не се четат предизборни програми, а повечето хора гласуват емоционално, партиите разтварят ветрилото на листите. БСП дори ги и подмлади в опит да излезе извън поколенческата си обремененост от избиратели в третата възраст - и заради осъщественото от председателката Корнелия Нинова вътрешно "проветряване" на "Позитано" 20.


Само ДПС не пробва с "граждани", те разчитат на твърдите ядра - и в краен случай ще натаманят с ромски гласове. Впрочем в първоначалната информация за водачите на листи прави впечатление, че гражданина Пеевски го няма - в Пазарджик, запазения му район, води евродепутатката Искра Михайлова.


Ще кълват ли на медици


Изглежда, че любимата рецепта на политическите централи за омесване на листите е партийни функционери начело, политически номади и просто известни - в различни пропорции. Лекари и преподаватели са особено търсени, актьори, както и величини в спорта (бивши и настоящи), и непременно бизнесмени (плащат добре за местата си и могат да издържат партийни офиси). Както се вижда от информацията за листите, всички специалисти в здравеопазването, станали известни покрай пандемията от COVID-19 - било като критици на правителствената политика, било като нейни изпълнители, - са намерили място в листите. Коронавирусът е наистина големият политически играч


Макар най-често сменяните министри на Борисов да са в здравеопазването, ГЕРБ са атрактивни за известни имена от лекарското съсловие. В Плевен партията слага начело "граждански водач" - известния с роботизираните си операции проф. Георги Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен и шеф на местна болница. Горчев участваше и в инициативния комитет за създаването на партията на Георги Първанов - АБВ, а беше и негов съветник. С пари от излишъка през 2007 г. (му) беше купен и медицинският робот "Да Винчи", с който той беше сертифициран да оперира.


Във Велико Търново ще води министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Как ще бъде употребен шефът на Националния оперативен щаб генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски, засега не се знае. (На местните избори с листата на ГЕРБ в Столичния общински съвет влезе известният кардиолог проф. Иво Петров.)


Популярността си на публични личности, придобита покрай пандемията от COVID-19, ще оползотворят и други лекари - доц. Атанас Мангъров сe оказа водач на софийска листа от гражданската квота на АБВ, а кандидат за народен представител от засега неназована политическа сила (може би ГЕРБ?) е и пулмологът д-р Александър Симидчиев.


БСП също включи в гражданската си квота известен медик - бившия директор на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Димитър Раденовски. За втори депутатски мандат начело на листата в Благоевград е проф. Георги Михайлов, бивш шеф на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.


Слави избухна


Както прогнозирахме, Слави и компания уцелиха момента да излязат на сцената точно когато ръкоплясканията на публиката станаха френетични, а мълчанието им почна да тежи. Трифонов представи всичко накуп, стегнато и ясно - не водачи, а екипи, не приоритети, а политиките с хората, които смята, че ще ги изпълняват.


От гледна точка на комуникацията това е добър ход, защото е изпреварващ - никоя политическа сила още не е представила идеите си за политики, освен на парче. Началото на предизборната кампания е 5 март, регистрацията на листите приключва дни преди това. А лидерът на "Има такъв народ" показа всичките си хора, част от които са достатъчно известни.


И разбираемо за пандемична ситуация, започна най-напред с имена от здравеопазването: с уролога и бивш шеф на Александровска болница д-р Силви Кирилов, кардиолога д-р Николай Драгнев, проф. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология в Института по микробиология "Стефан Ангелов" на БАН, д-р Ивайло Христов - хирург, специалист по болничен мениджмънт, участник в мисията в Афганистан.


Други известни имена са бившият директор на НЕК Иван Хиновски, световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова, Мика Зайкова - бивш експерт към КНСБ, и др.


ВМРО го удря на комасация


Някои партии като ВМРО пък се стремят да комасират националистическия вот. Така можем да си обясним прехвърлянето на бившия дипломат, бивш разузнавач и вече и бивш член на БСП Боян Чуков в листата на ВМРО в Сливен (на трето място). Друг негов съпартиец - изключеният от БСП с обвинение заради побой над съпартиец депутат Иван Иванов - също е присламчен като "гражданин" в листата на ВМРО във Варна. Нещо като "Националисти от сите партии - обединявайте се при нас!"


Лидерът на партията и министър на отбраната Красимир Каракачанов съобщи, че 105 души в листите им са от т.нар. гражданска квота - това е почти половината от всички кандидати. В тях се оказа и актрисата Ернестина Шинова (съпруга на режисьора Андрей Слабаков, който стана евродепутат именно от ВМРО), но и ръководителят на ансамбъл "Българе" Христо Димитров и Давид Александров от сдружение РОД, многодетен баща и активист срещу Истанбулската конвенция.


Една силно притоплена яхния от патриотизъм и българщина - и "силна ръка", разбира се, в лицето на бивши антимафиоти и антитерористи като Арлин Антонов (бивш шеф на контраразузнаването и политик от изтлелия Бизнес блок на Жорж Ганчев), ген. Кирил Радев (начело на НСБОП по времето на Иван Костов), Христо Смоленов, който беше и кандидат за евродепутат от ВМРО. Пак в тази квота е и бившият депутат от партията на Яне Янев "Ред, законност, справедливост" Димитър Чукарски.


Сред "гражданите" на Каракачанов се появи и човек, когото очаквахме да видим сред "гражданите" на Борисов - Кузман Илиев, бивш водещ на предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" по "Нова телевизия", лансиран в кариерата си от Института за дясна политика. Явно в листите на ГЕРБ се е намерило място само за колегата му от същото предаване Владимир Сиркаров. И двамата са млади, обучени, с развити комуникативни умения и добра визия.


Политически номади


Част от хората в листите са политически номади, слизали от една партия и възкачвали се на друга с непосилна лекота. Добрите комуникатори сред тях винаги намират аргументи, с които да обяснят защо са суингъри в политиката: "Оставам в същия политически спектър", "Коригираха неприемливите за мен политики", "Това, което предлагат, е по-близо до моите разбирания" - или просто нищо не обясняват. Политическото номадство е характерно за незрели или дефектни демокрации; може да го срещнете, освен на Балканите, и в африкански държави.


В годините преди Борисов такива типажи бяха рядкост. Като Христо Бисеров и Йордан Цонев например, изключени от СДС през 2001 г. заради корупция (както обясни тогава Иван Костов) и появили се по-късно в ДПС. Цонев се издигна и до зам.-председател. А председателят на Движението Ахмед Доган преди време обясни трансфера с визията си за ДПС: да се превърне в партия, в която съотношението "мюсюлмани-християни" да е "фифти-фифти" - до ден днешен непостигната мечта.


В десетилетието на Бойко Борисов политическото номадство се превърна в практика. С морков и тояга от първия мандат насам лидерът на ГЕРБ прикотка, опитоми и подкупи доста свои критици. Някои от тях споделиха съдбата на памперсите, като Яне Янев например, на други им предстои. Разбира се, рекрутват се и други. Например Любен Дилов-син, известен някога заради Движение "Гергьовден", по едно време водещ в телевизията на КТБ - TV7, вече фалирала, ще води листата на ГЕРБ в Бургас - сигурно защото е любител водолаз


Сега активисти на ГЕРБ - кметове и местни координатори, дори и депутати, вече прескочиха при бившия си съпартиец Цветан Цветанов и неговите "Републиканци за България". Броят ли се за изменници? Какво толкоз - ако не си при единия шеф, си при другия.


Просто известни


Всички тези хора, с които партиите са нашарили листите си, имат една-единствена цел - да убедят колкото може повече граждани да им дадат своя глас. Водач на листа на проруската "Възраждане" в Кюстендил е бившата съдийка Румяна Ченалова, известна от скандала "Двете каки" и онова изявление на бившия френски посланик Ксавие Лапер дьо Кабан за "гнилите ябълки" в съдебната система. Актьорът Веселин Плачков е начело на листата на АБВ в Пловдив.


БСП засега държи първенството, вкарвайки футболни легенди от "Левски" и ЦСКА в една и съща листа, отбелязано дори в прессъобщението на "Позитано" 20 по темата "граждански листи". Изглежда, че в БСП припознават като гражданин и един от верните си съратници, член на инициативния комитет на Георги Първанов при издигането му за втори президентски мандат - издателя Иван Гранитски.


Въпрос за милион е какви граждани ще доминират в най-гражданската от всички политически сили - родената в "Триъгълника на властта" коалиция на "Отровното трио" и "Изправи се.БГ". Преди време оттам обещаха най-малко 70% от местата в листите им да са за граждани, не за политици. С интерес се очакват листите и на обединението "Демократична България", в които гражданските активисти преобладават.


Ако с нещо са важни тези избори за България, то е, че пандемията от COVID-19 приближи твърде бързо човечеството до вододела, отвъд който едни държави ще успеят в модернизацията, в структурирането на постковид икономика, други ще изостанат безнадеждно. Дали хората, които ни се предлагат, могат да преведат държавата по верния път, или са поредните еднакви плоскоглави човечета, скрити зад високоговорител (помните "Магьосникът от Оз")?


А граждани в парламента няма, всички са политици.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Цитат:
  ------------------------------
  Ако с нещо са важни тези избори за България, то е, че пандемията от COVID-19 приближи твърде бързо човечеството до вододела, отвъд който едни държави ще успеят в модернизацията, в структурирането на постковид икономика, други ще изостанат безнадеждно. Дали хората, които ни се предлагат, могат да преведат държавата по верния път, или са поредните еднакви плоскоглави човечета, скрити зад високоговорител (помните "Магьосникът от Оз")?
  ----------------------------

  Цялата статия да се стигне до това. Всъщност спамдемията приближи човечеството до още по зъл комунизъм и социализъм. От тук нататък идва глобалния ресет и новия световен ред. Авторката можеше да ни спести и без това безсмисления си анализ кой кой е в политиката, защото дефакто българина знае че който и да дойде на власт е не да помага на гражданите а да краде от гражданите.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3162 Весело

  "Политиците и пелените трябва да се сменят често - поради една и съща причина."

  Българските партии нямат проблем с носени оцапани памперси ! Кадрите са дефицит и едни и същи щъкат насам натам сменяйки боята по няколко пъти !!!

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  Политическият цирк в България започна.

 4. 4 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1264 Весело

  Мика Зайкова - бивш експерт към КНСБ

  тази е специална нахадка на славиту

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 5. 5 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1264 Весело

  нахОдка

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 6. 6 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  не гласувайте за листи, в които има дс ченгета и дондсници.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 7. 7 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#4] от "sarunka":

  Интересно е как по-скоро десните икономичеси/финансови програми при Слави кореспондират с Мика Зайкова, която си е от от лявата лента.

 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3195 Весело

  До коментар [#7] от "4okuto":

  Какви десни програми, какви 5 лева? Такива няма нито при Слави, нито при Да, България, нито при, особено, Герб. А да вземеш пенсиониран синдикален активист за финансов експерт на нова политическа сила говори достатъчно, че точно икономическата програма няма да е твоята стихия.

 9. 9 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  Запазване на плоския данък, ограничаване на държавните разходи, консервативено ползване на фиска, вдигане на прага за регистрация по ДДС, намаляване на осигурителната тежест с 3%, опрощаване на корпоративен данък при реинвестиране, облекчаване на административната и бюрократична тежест за предприемачите... Дясно си звучи.

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3195 Любопитно

  До коментар [#9] от "4okuto":

  Къде е всичкото това написано черно на бяло, казано съм го чувал тук-там? Ако говориш за Да, България аз поне искам много повече конкретика, иначе остават само пожеланията, примерно с колко точно да се ограничат държавните разходи. А довършване на приватизация, а пенсионна реформа, а 350 болници в здравеопазването? Никой до момента не се е ангажирал с истински десни, нелицеприятни мерки.

 11. 11 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Преди следях предаването "Денят "на Веселин Дремжиев и сега ми се случва,макар и в друга телевизия.Споделям това,защото статията ми напомни за водещите икономисти Сиркаров и Кузман.Образовани,с визия,абе -европейци.От тях например научавах как се движат цените на петрола на световните пазари,не че ми беше изтрябвало.Но един път видях изумената физиономия на младия К.илиев ,когато трябваше да коментира нещо за Русия,търсейки НЯКАКВА икономическа логика."Понеже е млад"си казах,СССР е вече в миналото.Горе-долу същото му каза и Дремжиев.Но когато тези двамцата седнаха на стола му,разбрах,че са пораснали.А сега са вече патриоти и от квотата на ГЕРБ(неопетнени)
  В един от разказите -спомени за Тодор Живков ,Георги Марков описва как за млада актриса ,танцувала с Тато на някакъв прием всички заключили:"Данчето хвана самолета за Париж"
  Г-жо Милчева пишете без свян за политическата и журналистическа проституция в България,защото ,най-малкото,те не са к..ви,а гейши.Тунинговани,с разнообразни хобита,обичат да пътуват и имат стил.А да!!И са патриоти.

 12. 12 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  Това е в сайта на "Има такава държава". В програмите "Икономика" и "Финанси".

 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  ГЕРБ имат полза от слаба избирателна активност, за това по националните медии не се говори за избори. Няма публични прояви, разговори по най-важните за нас теми. Тишина, белким никой не отиде да гласува.
  Защо не направят диспут между лидерите на партии? Поне 2-3 часа, за да видим разликите в позициите?

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  А може и да направят, всеки ще има право на едо изречение...

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5813 Весело

  За ДБ едно единствено късо изречение. За Трифонов и Мая - бурни ръкопляскания.
  И елитарни фрази, като "алиенирани от процеса", смесени с ехидно използване на народняшка реч, запазена марка на Тиквоний.
  С такава кисела чорба, периферия не се събира.
  Или с други думи: с такава надменна елитарност ще има още "алиенирани от процеса".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5813 Весело

  До коментар [#13] от "hope":

  Наде, кампанията започва на 5 март. Рано сме извадили тигана.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Един Антон Арлинов сменяше памперси на всяка позиция,където е бил-в МВР Пазарджик,в Националната служба за сигурност,в Блока на Жоржи,кандидат за вицепрезидент,после кандидат за кмет,навсякъде ,където има вакантна длъжност,сменил N-брой партии и коалиции,вечен кандидат в някаква си листа последните 30 години!Сега пак ни го навират като "експерт".Бойкот срещу такива кандидати и здрав народен шут за тях на предстоящите избори!

 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3046 Весело

  Политическите партии да инструктират троловете си да се държат по-културно в нета за да не отблъскват потенциални избиратели.
  Много активни в миналото избиратели вече не гласуват поради липсата на избор. Това са голям брой десни избиратели, които не намират партия/коалиция, която да отговаря на възгледите им.

 20. 20 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3700 Весело

  Четеш,четеш,четеш и освен чувство да си попднал в стар бардак , с износенни декори и персонал друго не се усеща...... ( Корона-вирусът, явно не си е свършил работата.....). Тези избори , с тази " буламач" кандидатури за управници и лидери е далеч,далеч от очакванията на управляваните......

 21. 21 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  Бях сигурен , че политиците ще атакуват огромния брой от не гласуващото население.
  Е да де ама не гласуващите нямаше да са не гласуващи ако харесваха някоя от партиите във политическия картел.Какво ги кара да си мислят , че е така , като с магическа пръчка ще ги заобичат.

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  До коментар [#13] от "hope":Наде, кампанията започва на 5 март. Рано сме извадили тигана.
  —цитат от коментар 16 на Незнайко в Слънчевия град


  Никаква кампания няма да има. Публичните диспути като Байдън/Тръмп имам предвид. Както и при последните местни избори.
  Исках да видя Фандъкова и Манолова да спорят..

  Любовта ще спаси света!!!
 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  "...имена от здравеопазването: с уролога и бивш шеф на Александровска болница д-р Силви Кирилов, кардиолога д-р Николай Драгнев, проф. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология в Института по микробиология "Стефан Ангелов" на БАН, д-р Ивайло Христов - хирург"

  Докторите сега са на мода, това обаче не означава че са любимци. Футболните агитки са най-големият електорат, но футболът ни е боклук. Оттам читави кандидати не можеш изкара.
  Смяна на политиците няма да свърши работа. Трябва да се смени електората. То и това ще стане, но няма да е бързо.

 24. 24 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Винаги се чудя на хора, дето стават прислуга на тикви и калинки. Как не разбират, че с този "вожд" нямат шанс нещо разумно да прокарат в политиката.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Възгледите на Слави клонят най-много към националистическите формации. Слави е национал-популист и ще обере гласовете на тези, които преди са гласували за "патриотите".
  Националистическата кауза е много благодатна за някаква значителна част от избирателите, обаче лидерите на националистите не струват. Затова и тези високи проценти за Слави.

 26. 26 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Юруш на периферията, юруш на мат"ряла, юруш на доктори, спортисти, артисти
  - ама къде са подготвените икономисти, юристи, финансисти, инженери и всички други, които могат да правят закони /нали това им е работата на депутатите/ и да създават среда за развитие на истинска пазарна икономика, та белким отлепи "тази държава" от дъното и да ни наредят между средноразвитите европейски държави!

 27. 27 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Хубави, лоши, основните играчи вече представиха водачите си, а някои и целите си листи. Само ДБ мълчат като пукали. Сигурно още вървят пехливанските борби между ДСБ и Да, България за повече избираеми местенца. Листи - няма, програма - няма, само претенциите до небето.

 28. 28 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Характерно за тези избори е, че лекарското съсловие излиза на политическия тепих.Тези, които са в екипа на Слави ,се стремят към бърза политически кариера,други са вече в политиката (проф.Ангелов от ГЕРБ), трети искат да реформират здравеопазването и т.н.Но неизкушените от политическите игри са истинските професионалисти, които заслужават уважение.

 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  Възгледите на Слави клонят най-много към националистическите формации. Слави е национал-популист и ще обере гласовете на тези, които преди са гласували за "патриотите". Националистическата кауза е много благодатна за някаква значителна част от избирателите, обаче лидерите на националистите не струват. Затова и тези високи проценти за Слави.
  —цитат от коментар 25 на pamela


  —-

  Слави не е националист, той е про-ЕС.
  Нищо не каза за еврото и ИК.
  В програмата му не чух нищо от протекционизъм и защита на местните бизнеси.

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  Хубави, лоши, основните играчи вече представиха водачите си, а някои и целите си листи. Само ДБ мълчат като пукали. Сигурно още вървят пехливанските борби между ДСБ и Да, България за повече избираеми местенца. Листи - няма, програма - няма, само претенциите до небето.
  —цитат от коментар 27 на dzenlandia  —-
  И продължават да мълчат по темата за Кабинет с ГЕРБ!

  Любовта ще спаси света!!!
 31. 31 Профил на xex02646215
  xex02646215
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ясно. ГЕРБ приготвят изборните фалшификации. Списъците с умрелите души са готови.

 32. 32 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1046 Весело

  До коментар [#1] от "radelmarfx":

  Чудя се за по-умен ли се имаш, когато перифразираш Бай Ганьо и осъзнаваш ли иронията в това?

  До коментар [#9] от "4okuto":

  Омг, това наистина ли е извадка от програмата на Слави? Направо съм шокиран, ще взема сериозно да се зачета в нея, току-виж се намерили общи теми с мойте хора.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 33. 33 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1046 Весело

  До коментар [#13] от "hope":

  Примерно защото лидерът на най-популярната партия толкова се страхува от неудобни въпроси, че от половин година ходи с памперси и не смее да се доближи до работното си място.
  Трудно ще го вкараш в студио, колкото и забавно да е участието му в подобен "диспут".

  До коментар [#19] от "pamela":

  Кои политически партии да го направят това? Тая ли, която финансира появата на десетки фейсбук странички с по 5-6 харесвания, които обаче неспирно бълват тонове пропаганда и патетични опити за мемета, които може да роди единствено главата на държавен служител на заплата в някое министерство? Ако наистина мислиш това, можеш да пишеш мейл на Севда да ги поозапти малко.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 34. 34 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#27] от "dzenlandia":

  Или просто не искат да дадат възможност на ченгетата от ОПГЕРБДПС да започнат с гнусната си компроматна война, която беляза местните избори.
  Във фейсбука на всеки изскачат множество платени реклами от малки странички с по няколко харесвания. Нали се сещаш какво ще последва идните дни, когато тая гнусна кафява мрежа бъде активирана докрай?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 35. 35 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 171 Неутрално

  До коментар [#34] от "Darulio":

  Който го е страх от мечки, да не ходи в гората. Феновете на ДБ са не по-малко агресивни и злобни към представителите на ГЕРБ и си служат с не по-малко фалшиви новини. Класически пример е Стюпида тук. Като него има десетки, изявяващи се във фейсбук.

 36. 36 Профил на D04
  D04
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#27] от "dzenlandia":

  О, моля ти се, Христо Иванов обеща държава без джипки... сигурно ще се превърнем в държава с лодки.

 37. 37 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1046 Весело

  До коментар [#35] от "dzenlandia":

  Десетки? Хахаха

  Сравни ги с десетките хиляди крепостни селяни на държавна заплата - лелки и чичковци от всички краища на страната - които без свян споделят гнусната пропаганда от въпросните страници. Да, сигурен съм, че има привърженици на ДБ, които сипят хули, спамят с фалшиви новини или просто тролят наред, но е несериозно да се оплакваш от тях, а да игнорираш напълно умишлено (няма как иначе да не си забелязал за какво говоря) тоновете помия от феновете на филиите с мас, късите книжки с картинки и кожените седалки на противозаконно закупените Секвои.
  Ако се оплакваш от ниското ниво на политическия дебат, можеш подобно на каката от по-предния ми коментар да пишеш един имейл на Севда. А ако тия гнусотии те устройват, не мрънкай, че някой гради стратегия спрямо тях.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 38. 38 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1046 Весело

  До коментар [#36] от "D04":

  Достатъчно е да се превърнем в държава със служебни Дачии и ще съм доволен. ;)

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 39. 39 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Да игнорираш напълно умишлено (няма как иначе да не си забелязал за какво говоря) тоновете помия от феновете на филиите с мас
  —цитат от коментар 37 на Darulio


  Къде видя да игнорирам или отричам това. Просто казвам, че политическата помия е част от кампанията, използва се от всички партии, не само в България, но и навсякъде по света и изобщо да се коментира е безсмислено.

  Напомням, че ти репликира моя коментар като предположи, че ДБ не били обявили листите, защото се били страхували да не ги хулят. Ще ги хулят, както ще хулят и всички останали кандидати, това трябва да им е пределно ясно и да не ги впечатлява особено.

 40. 40 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#39] от "dzenlandia":

  Окей, в такъв случай просто приеми, че тоя път няма да ти угодят. И на глутницата фейсбук модераторчета на партийна заплата също.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 41. 41 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#6] от "sarunka":

  То значи за никой да не се гласува.

 42. 42 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3027 Любопитно

  До коментар [#6] от "sarunka":

  не гласувайте за листи, в които има дс ченгета и дондсници.
  ^^^^^^^^^^^^^^
  Демек, да не гласуваме изобщо?

  Еретик
 43. 43 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3027 Весело

  До коментар [#36] от "D04":

  "О, моля ти се, Христо Иванов обеща държава без джипки... сигурно ще се превърнем в държава с лодки."
  ============
  Тъкмо щях да си купувам джипка и те щели да ги забраняват....

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK