Докога, г-н Борисов, ще използвате детското здравеопазване за евтин PR

"Децата се лекуват със средства от дарителски кампании, обикаляйки разпокъсаните в цяла София университетски клиники, кувьози се купуват с капачки, а персонал, който да се грижи за болните деца, няма."

© Цветелина Белутова, Капитал

"Децата се лекуват със средства от дарителски кампании, обикаляйки разпокъсаните в цяла София университетски клиники, кувьози се купуват с капачки, а персонал, който да се грижи за болните деца, няма."Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук". Поводът е посещението на премиера Бойко Борисов в ремонтираното отделение по педиатрия в "Пирогов" днес и хвалбите му за "гарантирана максимално добра грижа за децата", при положение че в България все още не съществува модерна детска болница, която да обединява на едно място абсолютно всички отделения, клиники, лаборатории и специалисти, а детската смъртност у нас е сред най-високите в ЕС.


Докога, г-н Борисов, ще използвате детското здравеопазване за евтин PR?


Влизали ли сте в детско отделение в общинска, областна или дори университетска болница, чийто директор не е близък до властта, за да видите излющените мазилки, единствената тоалетна на етажа, ръждясалите креватчета и майките, които спят на стол?
Защо не хвърлихте от джипката някое милионче и за единствената специализирана детска болница, а ремонт на отделенията в 80-годишната сграда се прави от доброволци и с дарения?


Каква е средната възраст на педиатричните медицински сестри, за колко деца се грижат те и какво ще стане, когато след 2-3 години болшинството 60-70-годишни сестри спрат да работят?


Кога в педиатричните отделения заплатите на лекари и медсестри ще достигнат средната работна заплата за страната или поне договореното по КТД?


Как насърчавате младите лекари, като нито едно от исканията ни за промяна в наредбата за специализация през 2019 г. не беше прието?


Какво се случи с обещанията на вашия министър Ананиев Националната детска болница да бъде готова до средата на 2020 г.?


До момента не сме видели нито анализ на нуждите, нито подробно задание, нито архитектурен конкурс, няма и обществен съвет, който да контролира безобразията, които вършите.


Повече от 15 години съм част от детското здравеопазване в България, време, през което вие, г-н Борисов, сте били във властта, 10 от тях - премиер.


Така и не видях за тези години една положителна тенденция към подобряване на детското здравеопазване, напротив - само предизборни обещания, тотално неглижиране и разруха.


Децата се лекуват със средства от дарителски кампании, обикаляйки разпокъсаните в цяла София университетски клиники, кувьози се купуват с капачки, а персонал, който да се грижи за болните деца, няма.


Детската смъртност в България за 2019 г. е била 5.6%о при средна за ЕС 3-4%о.


Имайте поне малко уважение към родителите на тези деца и спрете да се хвалите с детско здравеопазване, за което през всичките си години на власт не направихте НИЩО!


"Десет години сте премиер. Така и не видях за тези години една положителна тенденция към подобряване на детското здравеопазване, напротив - само предизборни обещания, тотално неглижиране и разруха."

© "Фейсбук"/Бойко Борисов

"Десет години сте премиер. Така и не видях за тези години една положителна тенденция към подобряване на детското здравеопазване, напротив - само предизборни обещания, тотално неглижиране и разруха."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK