Забравеният шедьовър: Има ли го изобщо Механизмът за върховенството на правото

Председателите на Европейския съвет и на Еврокомисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен заедно с германския канцлер Ангела Меркел отиват да обявят постигнатия компромис за Механизма за върховенството на закона

© Council of EU

Председателите на Европейския съвет и на Еврокомисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен заедно с германския канцлер Ангела Меркел отиват да обявят постигнатия компромис за Механизма за върховенството на законаВ началото на декември 2020 г. германският канцлер Ангела Меркел като председател на Съвета на ЕС успя да уговори Унгария и Полша да оттеглят ветото си върху спасителния фонд и седемгодишния бюджет на ЕС, което заплашваше да сложи кръст на общите политики за възстановяване от COVID кризата и де факто на Европейския съюз.
Въпреки че различни детайли от това споразумение изтекоха, то никога не беше публикувано и най-вероятно дори не съществува на хартия. Това, което влезе в заключенията на Европейския съвет, беше само резултатът - Механизмът влиза в режим на изчакване.


Според станалите известни факти Унгария и Полша са се задължили до края на февруари да сезират Съда на ЕС с искане за тълкуване дали въвеждания с бюджета на ЕС за 2021 - 2027 г. нов Механизъм за върховенството на правото не противоречи на европейските договори. Срещу изчистването на съмненията за законността на механизма ЕС се съгласи да не го прилага до излизането на решението на съда.


Премиерите на Унгария и на Полша Виктор Орбан и Матеуш Моравецки твърдяха, че тъй като механизмът предвижда страните членки да имат последната дума по лишаването на държава от европейско финансиране, това е политическо действие (правителствата са политически органи за управление). В унгарско-полската версия политически органи не могат да дават оценки по въпроси като спазването на законността, които са компетентност на съдебната власт. Двете държави, които от години имат проблеми с Брюксел с върховенството на правото, смятат, че ще станат жертви на отмъстителни партньори, преследващи политически цели.
Орбан и Моравецки не успяха да постигнат търсените от тях промени в регламента за създаването на механизма, но получиха отсрочка, за да проверят верността на тезата си за незаконността на механизма, като докато справедливостта не бъде въздадена. Европейската комисия не прилага регламента, който влезе в сила на 1 януари 2021 г. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен неколкократно заяви, че информация за съблюдаването на правилата ще се събира и анализира.


Унгария и Полша сменят тактиката


Февруари изтече, но няма и помен от иск до Европейския съд. Погълнат от проблемите с ваксинационната кампания, ЕС изглежда напълно забравил за своя шедьовър - Механизмът за върховенството на правото.


Неговата цел е да установи процедура, чрез която нарушения на законността, засягащи финансовите интереси на ЕС, да бъдат санкционирани чрез спиране или отнемане на европейско финансиране.


Засега той изглежда като не особено нужен, тъй като законодателството, свързано с прилагането на новия бюджет и спасителен фонд, още не е окончателно прието, а механизмът няма обратно действие. Вече е сигурно обаче, че дори Унгария и Полша да сезират Съда на ЕС, той няма да е готов с тълкувания преди средата на годината, когато се очаква спасителният фонд и бюджетът да започнат да плащат.


Отделни съобщения в унгарската преса показват, че Будапеща може би ще внесе искането за тълкуване в съда в първата половина на март. При това отделно от Полша, която ще отправи собствено питане по същия въпрос. Според публикациите Будапеща иска да обоснове съмненията си не върху Лисабонския договор, както беше заявено от Орбан и Моравецки в края на 2020 г., а върху решенията на Европейския съвет от юни. Същото заседание, продължило четири денонощия, което постигна сделка за бюджета и спасителния фонд и което поръча създаването на механизма.


На този етап е малко е известно за юридическите аргументи на Будапеща и Варшава, но ще е интересно да се проследи как ще се съчетаят те с декларацията на двете държави след срещата на върха на ЕС, с която те обявиха победа над механизма и над държавите, които настояха за по-строг контрол върху разходването на европейските средства.


Разделянето на двата иска за тълкуване потенциално създава рискове за удължаване на времето за излизането на решенията на Съда на ЕС, особено ако институцията реши да не ги обединява, а ги повери на различни съдии.


Голямото чакане


След като Унгария и Полша подадат исканията за тълкувания, Съдът на ЕС ще има нужда да се запознае с иска, да разговаря със страните, да изслуша евроинституциите, преди да вземе решение. Европейската комисия се е окопала за дълго чакане. Еврокомисарят за правосъдие Дидие Рейндерс наскоро съобщи, че експертите работят върху детайлите за осъществяване на процедурата, но не се ангажира кога "наредбата" за приложението на регламента ще бъде готова.


"Работим върху предложението за разработване на работните методи на механизма и едновременно събираме доказателства", увери Рейндерс през януари.


Дотогава комисията ще се съсредоточи върху изготвянето на втория доклад за състоянието на върховенството на закона в ЕС, който трябва да е готов през юли.


Еврокомисарят подчерта, че комисията има и други средства да следи за законността като процедурата по чл. 7 от Лисабонския договор и наказателните процедури за неприлагане на европейското законодателство и е решена да ги използва, ако се налага.


До края на пролетта се очаква да бъдат назначени и делегираните прокурори към Европейската служба на главния прокурор, което да позволи най-сетне тя да започне работа, след като това не се случи според първоначалните планове, преди края на 2020 г.


Голeмите надежди


"Проблемът никога не е бил, че Еврокомисията не може да действа, а че прилага инструментите си твърде плахо", смята зам.-председателят на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент Каталин Чех.


Унгарската евродепутатка е сред поддръжниците на идеята за съставяне на черен списък на получатели на европейско финансиране, за които има издадени осъдителни присъди за злоупотреба с европейски средства. Но тази инициатива тепърва търси подкрепа в Брюксел .


Европейският парламент, който не е страна по сделката за механизма, изглежда най-активен в опитите да държи извън забвение новия инструмент за контрол върху финансирането. Евродепутатите приеха резолюция през декември, в която казват, че "регламентът (за механизма - б.а.) трябва да се прилага за всички ангажименти и плащания от 1 януари 2021 г.".


В позицията на Европарламента се казва, че "ако държава членка поиска отмяна на регламента или на части от него, парламентът ще защити валидността му пред съда и очаква комисията да се намеси в подкрепа на позицията на парламента".


След подаването на иск за тълкуване Европарламентът ще поиска съдът да действа по ускорена процедура.


Европарламентът предупреждава, че ще използва клаузата от Лисабонския договор, която позволява да се заведе иск срещу Европейската комисия за бездействие.


Запитана колко ще продължи търпението на институцията, Каталин Чех казва, че председателят на комисията Урсула фон дер Лайен сама си е поставила срок от 6 месеца в пленарната зала, обещавайки новата процедура да е работеща до 6 месеца.


"Дали механизмът ще промени нещата, или ще е поредното законодателство, което събира прах, ще зависи от това дали Европейската комисия е готова да действа. Защото, ако нещата продължат да си текат както и досега - в съвета да се правят сделки на закрито и да се мълчи за проблемите с измамите, корупцията и отстъплението от демокрацията, съществуването на ЕС ще бъде изложено на риск", казва Чех.


За да се случат едното или другото, Унгария и Полша трябва да изпълнят своята част от "германския компромис".


Коментарът е от личния блог на автора


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Със или без европари не трябва да допускаме мигранти в нашите земи.
  С Путин като съсед, източните държави са уязвими, но все пак сме членова на НАТО и НАТО не са само евролицемерите. Има и други по-силни.

  подпис
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Това "върховенство на закона" и котж "светлото бъдеще" на комунистите.
  Нито се знае какво е, нито може да се измери, нито има полза от него. Средство за тормоз на инакомислещите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  Предложението на Каталин Чех за черен списък на злоупотребилите е много добро , само че не списък на държави ,а на имена . Конкретно кой е крал.

 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  И особено едната.

  Баце примира от смех.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Весело

  Това "върховенство на закона" и котж "светлото бъдеще" на комунистите.Нито се знае какво е, нито може да се измери, нито има полза от него. Средство за тормоз на инакомислещите!
  —цитат от коментар 2 на lz2  До коментар [#2] от "lz2":

  Кои са инакомислещите ? Бай Х и прибижените му с къщи за тъщи ?

 6. 6 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  "Забравеният шедьовър: Има ли го изобщо Механизмът за върховенството на правото."
  От Йовка от уорлдпресс.

  Нема нужда от брюкселски лакърдии.
  Просто да обясни: Кметицата на Красно Село подписала със себе си. Не било незаконно..


 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4762 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иван K":

  Пък защото мигрантите напират да останат в България! Те искат само да преминат от тук на път към Германия.

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  [quote#5:"hodounski"][/quote]

  тия, които не искат конвенции кат Истамбулската, за децата и други джендъридиотизми!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1478 Гневно

  ЕС с централа Брюксел окончателно заприлича на СИВ!

  Като се провали някой политик в Германия го наказват с място в Еврокомисията. Уши и Йотингер са най-пресни примери!

  Уши фон дер Лайнен се провали с преговорите и поръчките на ваксини, затова сега е тотална липса, както бананите по соца!

  Можеш да се ваксинираш, ама или дълги опашки или връзки!

  Полковник Паликъщов
 10. 10 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 679 Весело

  До коментар [#2] от "lz2":

  За пишман диктаторчетата путинджий и пребоядисани комунета от източния блок “върховенство на закона” означава “ оставете ни да крадем евро фондове на спокойствие и не ни дръжте сметка за какво ги харчим” .
  Щом не ви харесва - “Одете при Путлер , бе ! “ - както би казала кърджалийската професорка по поцинковане на кофи

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 11. 11 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1189 Любопитно

  До коментар [#1] от "Иван K":Пък защото мигрантите напират да останат в България! Те искат само да преминат от тук на път към Германия.
  —цитат от коментар 7 на vassilun


  Я раздуй наистина ли не виждаш дребното противоречие между писъците за "Механизъм за върховенство на правото" и мераците за държавно каналджийство на нелегални емигранти, щото "Те искат само да преминат от тук на път към Германия".

  Знанието е сила, информацията - власт
 12. 12 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Абсолютен шедьовър е това "върховенство на закона". Истинското му име е, правете каквото ви казваме, иначе ще имаме право да спрем еврофондовете! Либерастите си подреждат поредния инструмент за контрол на местните правителства. А нашите както винаги се продадоха /продадоха и нас разбира се/като представителки на една древна професия.

 13. 13 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#10] от "Al Tikvone":


  До коментар [#2] от "lz2":За пишман диктаторчетата путинджий и пребоядисани комунета от източния блок “върховенство на закона” означава “ оставете ни да крадем евро фондове на спокойствие и не ни дръжте сметка за какво ги харчим” .Щом не ви харесва - “Одете при Путлер , бе ! “ - както би казала кърджалийската професорка по поцинковане на кофи
  —цитат от коментар 10 на Al Tikvone


  Това НЯМА нищо общо с еврофондовете. За тяхното харчене си има механизъм за контрол! Това е механизъм за чисто политически натиск и контрол на местните правителства!

 14. 14 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#6] от "diq55699032":

  А интересно и за онова рапърче дето го заключиха, защото е пял против краля, много ли е халал че испанците правят така?

  Panta rhei....
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8128 Неутрално

  А нас , съвсем са ни забравили.

 16. 16 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Колкото и да не искам да го призная, ЕС е пълен провал.

 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4026 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Мари Йовке,
  забравила си... какво ти липсва.

  Върховенството на Правото не допуска
  да му витят над и влият механизми, механизатори и механизаторки.
  Категорично не.

  "Забравеният шедьовър:

  Има ли го изобщо Механизмът за върховенството на правото"
  Йовка Димитрова
  yovkadimitrova.wordpress.com

 18. 18 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Това е механизъм за чисто политически натиск и контрол на местните правителства!
  До коментар [#13] от "Stargate":

  Какво лошо има в това ?
  И аз и още стотици милиони европейски данъкоплатци сме ЗА пълен контрол и натиск за всички крадливи корумпета пишман-диктатори , които крадат от нашите пари , както се извиват ръцете на кварталния джебчия , който ми бърка в джоба

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4026 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.Лелина

  Не са.
  Ваши патреоти подбуждат ЕС
  Антиинтернационалистически.

  Да вземел да падне.

  А само той ни остана.
  Интернационален съюз на братски народи и ценности.

  пп
  говорим за Европа

  До коментар [#15] от "Роси":

  А нас , съвсем са ни забравили.

 20. 20 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#18] от "Al Tikvone":

  Това е механизъм за чисто политически натиск и контрол на местните правителства! До коментар [#13] от "Stargate":Какво лошо има в това ?И аз и още стотици милиони европейски данъкоплатци сме ЗА пълен контрол и натиск за всички крадливи корумпета пишман-диктатори , които крадат от нашите пари , както се извиват ръцете на кварталния джебчия , който ми бърка в джоба
  —цитат от коментар 18 на Al Tikvone


  Това си е колонизация! Ако не го осъзнавате, значи трябва да помислите пак по темата.
  Ако си мислите, че еврокалинките ще се грижат за интереса на българските граждани много се лъжете. Те се грижат само и единствено за интереса на големите корпорации и кръговете, които са ги назначили там. Защо няма такъв рев срещу България? Защото Борисов им играе по свирката /демек си ни продава съвсем добре/, за разлика от Орбан и Качински ли беше в Полша.

 21. 21 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Това "върховенство на закона" и котж "светлото бъдеще" на комунистите.Нито се знае какво е, нито може да се измери, нито има полза от него. Средство за тормоз на инакомислещите!
  —цитат от коментар 2 на lz2


  Глупости!
  всеки, който иска да краде и "разпределя порции" , както си иска и на когото си иска , хленчи, че върховенството на закона било средство за натиск!
  Хайде , моля Ви се!

 22. 22 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Няма такова нещо "върховенство на правото"! Имало е, има и ще има само един закон - върховенство на парите! Парите правят изборите. Парите се умножават след изборите!
  Доказателство, че изборите в БГ се манипулират и ще бъдат манипулирани от парите: Когато започнаха да правят електронното правителство в Естония, го съчетаха с така наречената административна реформа, която представляваше освобождаване на всички държавни чиновници над 35 години. Било трудно за известно време, но после нещата в държавата рязко се подобрили. Това упорито се крие от нашите управници. Друг, известен на малък кръг хора е, че Естонското правителство предложи безплатно съдействие на българското правителство ускорено да изгради такова, но мълчаливо, предложението им беше отклонено. Вместо това, след оценка на естонското електронно правителство от Финландия, финландците предложиха да се разшири естонското правителство и във Финландия и сега двете държави имат общо такова. Лично аз не виждам причини това да не се случи в България, но финландците и естонците нямат нищо общо с националните особености на българския лов и риболов.
  В Естония електронните паспорти са с вграден електронен подпис, както е и в кредитните и дебитните карти. Електронният подпис или така наречената електронна идентификация е от фундаментално значение за електронното управление, наричано и е-правителство. Когато беше стартиран търга за електтронни паспорти в България, заданието тихомълком се промени и резултатът е сегашните лични карти. В Естония това не се случи и сега там е налице едно от най-модерното работещо е - правителство в света. Можеше и в България да се случи, ако мафията, основно представлявана от ДПС не се намеси. Тогава прекият изпълнител на мафията за търга за паспортите беше Миков - МВР шеф, който спря електронната паспортизация. От тогава, до сега, се имитират 3 търга за електронни паспорти, но ДПС не пуска. Впоследствие ГЕРБ пое ролята на БСП в игрите на ДПС. В резултат на въведеното електронното правителство в Естония, корупцията е сведена до практически нулеви показатели. Но по - важното е, че с електронните паспорти реализират надеждна система за пряко участие на хората във властта чрез постояна връзка между хората и властта посредством електронна система за референдуми. Същата успешно се използва и за електронно гласуване при изборите. Всички български власти упорито се опитват да скрият това и да го представят като някакъв любителски експеримент, неприложим в България. Опитите на Томислав Дончев да внуши, че успешно се прави електронно правителство в България са адресирани до онази част от обществото, която по понятни причини не разбира материята. Както и самият Томислав Дончев, разбира се. Единици са онези, които виждат децентрализираният характер на изграждане на отделните градивни елементи на електронното правителство в България, прикрито зад кухата организация ДАЕУ, която би трябвало да въведе стандартите за изграждане на електронното правителство с цел постигане на синергия в общосистемен план. Вместо това, ДАЕУ узаконява частни интереси, внасяни отвън, предварително съгласувани с ШИШИ, в резултат на което се получават отделни фрагменти, зависими от отделните играчи, опитващи са да налагат свои правила, с които изсмукват значителен финансов ресурс при минимален ефект. По - важното е, че при този чисто корупционен модел, нараства рискът от постигането на така нареченият "зaщитен мoдeл нa нyлeвoтo дoвepиe", при който реализирането на електронен пpoцec подлежи нa пocтoяннa пpoвepĸa нa цялocтнaтa oпepaтивнa ĸapтинa чpeз пoлyчaвaнeтo нa инфopмaция в peaлнo вpeмe, ĸoятo идвa oт мнoжecтвo изтoчници, c цeл oпpeдeлянeтo нa дocтъпa и дpyгитe oтгoвopи нa cиcтeмaтa. Самият генезис на корупционният модел изключва пpиcъcтвиeтo нa cилни мexaнизми зa пoтвъpждaвaнe нa идeнтичнocттa, ĸaĸтo нa пoтpeбитeля, тaĸa и нa използваните ycтpoйcтвa, примерно машини за гласуване, a мyлтифaĸтopнaтa зaщитa на входа на системата, предоставяща е-услуги като пpeпopъчитeлнo ycлoвиe със задължителен характер, която се имитира в момента, поради невъзможност да се реализира при дефрагментирания характер на цялостното изграждане в общосистемен план, улеснява значително ĸpaжбaтa нa дaнни. По същество улесняването на кражбата на данни е еквивалентно на тяхната манипулация при електронното гласуване и електронните референдуми. Това е една от причините да се блокира правенето на електронни паспорти и поддържане на огромен апарат от човешки ресурс в ДАЕУ, който 100% е свръх некомпетентен в областта на електронният свят.
  Парите, които са похарчени до сега за електронно правителство в Бг надхвърлят 4 милиарда. Когато беше направено в Естония с включени приоритетно е-правосъдие, е-здравеопазване и е-гласуване/референдуми, сумата не превишаваше 300 милиона евро. В Естония имаше политическа воля. В България няма. В България се прави обратното на това, което се прави в Естония и не само в Естония. Ако искаш да унищожиш една държава, отнеми и първо образованието, което ще убие духовността. Следва "Аз съм прост и вие сте прости..." и мафията е истинският господар на терена. Затова едни сви*не в България управляват и когато им дойде времето, се сменят с други сви*не от ДПС. ДПС не е партия. ДПС защитава единствено корпоративни интереси. И то на фирми, които не са възникнали в естествен пазарен процес, а са назначавани в мътния първоначален период на прехода". В книгата си "Свидетелства на прехода" Иван Костов, който дойде на власт именно след краха на кабинета "Виденов", припомня как "ръководството на ДПС и особено Ахмед Доган започнаха да стават близки със създадения от репресивните служби на комунистическия режим конгломерат "Мултигруп"."А дълбоката истина е, че репресивните служби създадоха и ДПС и "Мултигруп" и премахнаха Луканов, който си мислеше, че ще е над тях завинаги, като съдружник, притежаващ мажоритарния дял. Не позна. Взеха му го. Както не позна и Илия Павлов, че е избраникът на съдбата "да кара влака". Истинският господар на държавата - могъщата организация, наричана "паралелна власт", създадена от бившите репресивни служби, представлявана от проклятието на България, разпределителя на порциите, с премиер Ирен Кръстева, присвои всички икономически активи на държавата и си купи подкрепата на вождовете на ЕНП, като ги направи съдружници в управлението на активите на България точно по модела на Путин. ГЕРБ е просто пионка с гръмко име в играта.

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  "Забравеният шедьовър: Има ли го изобщо Механизмът за върховенството на правото."От Йовка от уорлдпресс.Нема нужда от брюкселски лакърдии.Просто да обясни: Кметицата на Красно Село подписала със себе си. Не било незаконно..
  —цитат от коментар 6 на diq55699032


  Но има нужда от брюкселски пари и това и е направо тъжна история...

 24. 24 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Как е възможно още в заглавието да има граматична грешка, за която в училище намаляват оценката.
  Пълният член на думата механизъм е абсолютно неправилен - има ли ГО МЕХАНИЗМА (т.е НЕГО). Дори удвоеното допълнение не ви е помогнало.
  Като прибавим и пълната липса на разбиране на разликата между мога и може, нещата стават тъжни.
  Езиковото равнище на "Дневник" пада с всеки изминал ден.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK