Двойното водачество – за някои предизборни хитрости

Така избирателите се вкарват в заблуждение, че гласуват за едни водачи на листи и кандидати, а на практика получават други.

© Надежда Чипева, Капитал

Така избирателите се вкарват в заблуждение, че гласуват за едни водачи на листи и кандидати, а на практика получават други.Скъпи приятелчета, полека-лека се избистрят партийните листи за предстоящите избори. Някои партии обявиха водачите. Скоро ще станат ясни и целите листи. Това ми напомня някои дебати от близкото минало.


Един от въпросите, които бяха обсъждани при приемането на сегашния Изборен кодекс (ИК), беше правото на кандидатите да водят по две листи и изобщо правото им да бъдат в две листи, независимо на кое място в тях. Аз бях от хората, които искаха това право да отпадне, защото така избирателите се вкарват в заблуждение, че гласуват за едни водачи на листи и кандидати, а на практика получават други.


Партиите, които тогава бяха в парламента, категорично отказаха. Основанията им бяха, че с двойното водачество било политически сигнал към избирателите, символно действие за ангажимента на партийното ръководство към съответния изборен район и други али - бали.
Истината, която не се и криеше, е, че партиите имат много тесен и по-широк кръг от хора, от които не искат да се лишат в никакъв случай в бъдещия парламент. Според тях това са идеолозите им и експертите в различни области, които правят бъдещата парламентарна група работоспособна. Подозренията са, че


така се осигурява имунитет на някои хора, които имат заслуги към финансирането на партията,


казано най-общо. Или пък държат връзките с оня електорат, който послушно гласува за когото му кажат срещу заплащане или от кланова лоялност.


Защо ви разказвам тези минали работи? Ами защото не са минали, ами са си много даже актуални и е редно избирателите да ги разпознават. Засега са обявени водачите на листите на основните партии и предлагам да разгледаме някои от тях именно за двойното водачество.


ГЕРБ - двойно водачество има в осем многомандатни избирателни района (МИР) Това са 4-ма водачи. ДПС има двама водачи на по две листи и те са именно на лидера и на неговия заместник. БСП има едно двойно водачество на лидерка си в Пловдив и София. Така са нещата и при "Има такъв народ", като само г-н Трифонов ще води две листи - Варна и Стара Загора.


Безспорен шампион в това надлъгване с избирателите е ВМРО. Там в цели 14 МИР има само 7 водачи на листи. Това значи, че ако се спечели поне по едно място, в парламента ще влезе някой друг. Кой е той или поне кои имат шансове - ще разберем след регистрацията на целите листи.


Засега никой от двойните водачи не е декларирал от кой МИР ще влезе, ако бъде избран. Подозирам, че това ще се държи в тайна от избирателите, колкото се може по-дълго, и най-вероятно ще стане ясно след изборите.


Добре е избирателите да разбират защо се прави това.


Ако тази информация е ясна предварително, то вниманието на медиите, а оттам и на избирателите веднага би се насочило към втория кандидат в листата, а на големите партии и към третия, че и по-назад заради възможното разместване с преференция. Такова пренасочване не е полезно за партиите, тъй като може да извади някои не много положителни страни на кандидатите - минали прегрешения, прехвърляне от партия в партия, бизнес обвързаности, злоупотреби и др. подходящи за очерняне случки. Напомням само, че имаше разследвания за кметове със скъпи коли, за доктори, за къщи за тъщи и т. н. Казвам очерняне, без да влагам нищо негативно.


В този смисъл популярният водач на две листи "пази сянка" за по-задните в листата, които задължително трябва да влязат в парламента. Например в Пловдив. Там лидерът на ГЕРБ ще е водач, но зад него наднича бившият кмет. Той пък беше сниман на видео преди години да дава акъл да се правят повече недействителни гласове. И ако е планирано лидерът да влезе от софийската листа, водач на практика е бившият кмет на града, който сега е "на сянка".


Тази техника не е оставена на случайността. Още сега е известно и изчислено кой точно ще замести водача след като той реши от кой МИР ще влезе. Предполагам, че това е една не много видима работа на социолозите като консултанти на партиите по МИР. Помня как Митко Гронев, лека му пръст, ми обясняваше, че по-добре е да загубиш изборите в гладно село, но да ги спечелиш във Варна


Така че, скъпи приятелчета, именно медиите са тези, които трябва да осветят по-силно вторите, третите и по-задните кандидати, които сега се крият в сянката на двойните водачи на листи. И е още по-добре е самите избиратели да намерят начин да питат тези двойни водачи още сега от коя листа ще влязат, ако бъдат избрани. Така избирателят ще може да направи информиран избор кого на практика ще вкара в парламента, ако гласува за партията, щото много обича водача на листата.


Има още една особена категория кандидати. Звездите!


Колко са звезди, къде и колко светят е друга работа, но са популярни, показват ги в телевизора, пеят ни песни и играят в киното и театъра, ритат топка и често ръсят съвети за всичко, учат ни да живеем, да готвим, да възпитаваме децата си. Как да се обличаме, а някои и как да се събличаме.


Има ли нужда в парламента от такива хора. Безспорно, да. Развлечението е част живота и с него се занимават живи хора с проблеми, нужди групови интереси и те трябва да са в парламента. Друг е въпросът колко и кои трябва да са там.


От селекцията на някои от партиите се убеждавам, че се реализира втората функция на звездите - да са сиренцето в капана за избиратели или стръвта на кукичката за изборни шарани. Присъствието на такава категория кандидати се основава на разбирането, че част от избирателите, предимно млади, лесно се отъждествява с т. нар. звезди в различни области. Този/тази пее много готино. Този е пич, щото е жури в някакъв формат, тази е била най-хубавата в Каспичан преди 20 години.


Така се обира и част от лековатия, случайния и протестния вот. Няма да забравя как преди президентските избори в един техникум стотина ученици се бъзикаха, че ще гласуват за Митьо Пищова, и учителките им се караха. Дали подобни звезди ще влязат или не в парламента, няма никакво значение - те ще налеят гласове на листата. Не е изключено, разбира се, преференцията да изстреля някого на челно място. Този баланс на ползите и възможните вреди е предварително калкулиран.


Но, както показва хронограмата на ЦИК, скоро ще се разсеят облаците и целите листи ще грейнат в пълния си блясък. И ще можем да се вгледаме в детайлите. Кой влачи и кой бута листите изодзадзе както се казва на грузински.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  Страхливите политици се презастраховат. Нищо непознато!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  Избирателите не са толкоз прости. Те знаят, че гласуват за Корнела, Бойко, Слави или Христо. Тези хора трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да влязат в говорилнята, а кои точно след тях, не е толкова важно.
  Давайки гласа си, те подкрепят цялата чета и войводата, а не четник 44. Чунким феновете на ДБ могат да изброят 20 разпознаваеми личности от партията.

  Еретик
 3. 3 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 988 Любопитно

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Що само за ДБ плещиш? Коя партия в БГ има 20 разпознаваеми лица? Никоя! В Родината партиите са по-скоро лидерски от колкото идеологически организации. Последното според мен се основава на народопсихологията и за съжаление е голям минус. Другото въпросче, защо някой/някоя трябва задължително да влиза в Народното Събрание?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 4. 4 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Каквито и хитрости да се прилагат, ние, като избиратели, сме достатъчно прости за да си изберем тези, които си заслужаваме.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 5. 5 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 148 Неутрално

  Принципно съм съгласен, че трябва да фигурираш само в една листа. Това цялото нещо е голямо презастраховане, за да не се окаже в един момент, че Корнелия примерно е лидер на БСП, без да е депутат.

 6. 6 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  Безспорен шампион в това надлъгване с избирателите е ВМРО.
  Патриотари, кво да ги прайш!

 7. 7 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 77 Неутрално

  Добре де другарю Стоилов, защо не кажеш лицата Иванов и Атанасов в колко района са водачи?

 8. 8 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Това наистина е много неправилно, бих казал, че дори и е коварно и подло. Но избирателят има един добър ход - да гласува преференциално. Вярно, така би се разпилял и вотът, но това е единственият начин да се отстранят такива парашутисти.

 9. 9 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 81 Неутрално

  ГЕРБ си купуват гласове в провинцията срещу 100 лв. Но няма кой да ги разследва, полицията е тяхна, прокурори, всички. Ние сме заложници на ГЕРБ. Можем да го променим само с гласуване.

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Воля и НФСБ даже ще отнесат поне с 2% повече ДБ. За какво се занимавате с тях само да дразнене тука 10-те им членове не знам.

 11. 11 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Разстроено

  Бих казал, че у нас етническият вот се контролира , партийния също , а човешкият фактор е от значение само при даване на обещания пред публиката , която за съжаление я има все още.......

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Бойко никога не е участвал в пряк дебат по телевизия. Винаги се крие.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 813 Весело

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":Бойко никога не е участвал в пряк дебат по телевизия. Винаги се крие.
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, както обикновено, пак не позна!

  https://bntnews.bg/bg/a/6142-bojko_borisov_i_sergej_stanishev_v_prjak_debat_v_referendum

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 14. 14 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 48 Неутрално

  До коментар [#7] от "Райчо Иванов":
  Щото статията беше изпратена преди да го разбера. Да, и в ДБ има двойно водачество в три МИР.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  К'во значение има вече. Престъпникът Гойко с държавни пари си напазарува пенсионерите, учители и всякакви бюджетари. За "наш'те бизнесмени" нема да говорим. Малко мангал, купен из гетата. И някой умрял от онези списъци...

 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Весело

  До коментар [#16] от "Хи-хи":

  Тъй, тъй.
  Иначе 99,99% са убедени ДБ-ари ама лошият Бойко ги напазарувал.
  Между впрочем трябва да си си пазар на главата като малък, че да гласуваш за Жеги, ХИ или Има Мирчев. За зелените талибани трябва да си си пазар 3 пъти:)

 18. 18 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  На герб - 4 пъти.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Весело

  До коментар [#13] от "todor._89":

  Прочете ли за екипите? Да се изправи сам срещу врага като мъж.
  АМА НЕ СМЕЕ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Може би щеше да има логика в тази статия, ако избирателите наистина гласуваха за хората в листата. Но 99% гласуват за партията и не знаят дори за кого точно гласуват и кой ще влезе в парламента с техния глас.

 22. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  "Аз бях от хората, които искаха това право да отпадне, защото така избирателите се вкарват в заблуждение, че гласуват за едни водачи на листи и кандидати, а на практика получават други."
  *
  Правилна констатация, обаче някои вождове трябва да си гарантират избирането. И защо една коалиция (умишлено) е пропусната, за нея се очакват много по-мако гласове от тези за ГЕРБ, но пък лидерите са се застраховали всичките?
  Не само трябва да се махне двойното водачество, но и да се въведе мандатност на депутатите за три мандата максимум. Така вождовете рано или късно трябва да отсъпят място на други.

 23. 23 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  До коментар от "Райчо Иванов":
  Добре де другарю Стоилов, защо не кажеш лицата Иванов и Атанасов в колко района са водачи?

  Той искал да каже, ама нямал желание.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 24. 24 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2110 Весело

  Да ви питам всички, като си купите бисквити ''Катеричка'' и ги отворите да не чакате отвътре да ви изкочи катеричка?

  Не, знаете че има бисквити?

  Те така е с листите. Ненужно преекспониране!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2959 Весело

  Генераторите на плюсове и минуси показват единствено изкривена картина на нагласите и не отразяват истинските мнения на четящите и пишещите във форума.
  Такива манипулации не помагат на никого.

 26. 26 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Това с листите и районите е такава парлама, че няма накъде. Разходете се по улицата, попитайте произволно 10на души кой е народния представител от техния район и да видим колко ще знаят. Питайте ги и как точно ги "представя" народния представител, какви са механизмите. Българите като цяло сме крайно неграмотни по отношение на това как функционират институциите дори на елементарно ниво.

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#24] от "Полковник Паликъщов":

  Тоест за тебе е нормално, като си купиш бисквити "Катеричка", вътре да се окажат вафли "Чайка" с изтекъл срок на годност? :)))

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#26] от "kapitan_laino":

  "... Това с листите и районите е такава парлама, че няма накъде..."!

  Но, на хората им харесва да е така.

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1101 Любопитно

  На мен ми липсва един двоен едрогабаритен кандидат? А на вас?

 30. 30 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  "Например в Пловдив. Там лидерът на ГЕРБ ще е водач, но зад него наднича бившият кмет. Той пък беше сниман на видео преди години да дава акъл да се правят повече недействителни гласове. И ако е планирано лидерът да влезе от софийската листа, водач на практика е бившият кмет на града, който сега е "на сянка".

  Но герберите много се обиждат на съмненията за нечестни избори. Дори обръщат тези съмнения в застраховки за бъдеща загуба.

 31. 31 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#26] от "kapitan_laino":"... Това с листите и районите е такава парлама, че няма накъде..."!Но, на хората им харесва да е така.
  —цитат от коментар 28 на Petleshev


  И после се оплакват, че само в София се инвестирало. Еми каква регионална политика да има при положение, че народните "представители" от съответния регион нямат нищо общо с него и грам не ги интересува?

 32. 32 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Статията е доста заблуждаваща.

  Проблем е това, че след изборите ЦИК преразпределя мандатите допълнително между МИР-овете. Партиите ползват този механизъм за да смекчат тази на практика лотария.
  Давам пример : една партия почели достатъчно гласове в общество 30 избирателни района за да има депутат. Но пропорционално общо за страната се оказва, че тази партия трябва да има 25 депутата и ЦИК е длъжна да отреже 5 човека от листите им, които уж трябва да са избрани, но поради преразпределение няма да станат.
  Аналогично се случва партия да получи мандат в повече някъде където не очаква. Тогава партиите решават кой от коя двойна листа да се откаже за да бе е съвсем пълен хаоса.

  Тази боза идва от пропорционалното преразпределение, а не от някакъв пъклен план. Тази статия е манипулация.

 33. 33 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2816 Весело

  До коментар [#9] от "b.rainstorm":

  ГЕРБ го казаха - една панелка в СофЕто е много по-изгодна от едно село, пет-шест панелки от провинциален град. А и столичани са повече като процент за ГЕРБ, може би защото там повече купуват.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Мислете, за кого и за какво гласувате! Да престанем най-сетне да тъпчем на място и да сме все последни.

 35. 35 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#32] от "hellwitch":

  Това има някаква логика за малките партии или за депутатите назад в листата, но двойно водачество при ГЕРБ и БСП е безмислено с аргумент, че може да има преразпределение на мандатите... Освен това, е логично една партия да залага на личността на водача на листата, за да спечели гласовете на местните, което с двойното водачество също се обезмисля...

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#32] от "hellwitch":

  "Тази боза идва от пропорционалното преразпределение, а не от някакъв пъклен план. Тази статия е манипулация."

  Двойственото листване е продължение на пъкления план "пропорционални избори". Авторът е напълно прав, че "двойствените" водачи на листа хвърлят чадър за втория в листата (при 4-10% пропорционален вот за регистрираната коалиция), за третия и/или четвъртия (в случая само за ГЕРБ и БСП). Дори и да се случи феномена "15/15" (преференциално гласуване, при което хард-избирателите "играят на сигурно" - зачеркват номера на партията/коалицията и същия номер за кандидатите), избраният кандидат го самоотказват. Засега само едни, въпреки натиска от БСП, не се отказа и стана евродепутат.
  Между другото, "самоотказването" и избирането струват пари, опс щедро дарение на служебен пост (при самоотказване) и "такса помагане" (при избиране на трети/четвърти в листата).
  А Вашият пример има по-ясно изразяване, когато един единствен кандидат се кандидатира за народен представител и целият 23 многомандатен район (16 мандата) гласува за него (както се случи при Борис Бонев на общинските избори). ЦИК ще резне 15 мандата и ДПС ще получи едни мандат (в 23 МИР), без да има нито един гласувал за Сараите. Ако се кандидатира в два района (3 МИР-Варна с 15 мандат и 23 МИР-София с 16 мандата), както тарикатстват партийните авторитари, максимата на Сталин - "Важно е кой брои бюлетините" ще бъде позлатена - членовете на ЦИК ще имат шанс "да сбъднат детските си мечти" било като консули във Валенсия (Пацо Терацо), посланици, а що не министри или председатели на някоя от стоте агенции от национално значение. Това са 30 мандата, каквито от 20 години не са помирисвали автентичните десени, автентичните патриотари или автентичните популисти (Воля, шоуто на 7/8).

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Има логика двойното водачество да се премахне като възможност.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 39. 39 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Искам да допълня, че има още една форма на заблуждаване на избирателите. Това е фалшивото водачество на партийна листа. Ярък пример за това беше водачеството на Карадайъ и Пеевски на листата на ДПС на евроизборите. Ясно беше, че нито единият, нито другията имат намерение да се местят в Брюксел, но подобно водачество направо смазва интереса към съдържанието на цялата листа. Лоялността на етническия вот към вожда ( а тук са формалният първи и втори в партията) не позволява размисъл. Това е заповед, която се изпълнява без да се мисли.
  Подобен е случаят с водач на листа у нас, който е евродепутат. Така също се дърпа листата без да се дава мегдан за много мислене. Нищо, че евродепутатът едва ли ще стане БГ депутат.

 40. 40 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Ти хубаво пишеш Стоиле, ама да кажеш и какво е решението - 240 едномандатни избирателни района. Тогава да ги питам как ще си намират и търсят кандидатите.

 41. 41 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Така че, скъпи приятелчета, именно медиите са тези, които трябва да осветят по-силно вторите, третите и по-задните кандидати, които сега се крият в сянката на двойните водачи на листи. И е още по-добре е самите избиратели да намерят начин да питат тези двойни водачи още сега от коя листа ще влязат, ако бъдат избрани.

  Ако се гласува мажоритарно няма да има такъв проблем. Ако пък се въведе метод за отзоваване на депутати - избирателите ще имат възможност да им припомнят за какво са избрани в НС

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK