Когато партиите се крият зад "граждански квоти"

25 февруари 2021 г. ВМРО представя гражданската си квота.

© Георги Кожухаров

25 февруари 2021 г. ВМРО представя гражданската си квота.Отрадно е, че най-сетне в публичното пространство тръгна някакъв разговор относно "гражданските квоти" в листите на политически партии. Това е един признак за това, че демократичните идеи продължават да улягат на българска почва, въпреки разрухата, стоварена върху демокрацията в последното десетилетие.


Проблем за обсъждане има. Защото: какво ни казват партиите - особено управляващите такива - с обявяването на кандидати от "гражданската квота"? Всички чуваме, на полу-неосъзнато ниво, следното съобщение: "Ние, партийците, сме общо взето негодници; но ето, привлекли сме и някакви прилични хора, не ни обръщайте гръб"...


Това е, разбира се, продължение на общата философия "всички са маскари в политиката" и като такова работи против самата политика, т.е. против идеята за съществуването на общо благо и против практиките на неговото отстояване. В крайна сметка подобни умонастроения обслужват единолични авторитарни режими, по природата си присмехулни към идеята, че изобщо има общо благо, за което политиците са призвани да жертват време и усилия.
Докато това умонастроение не бъде пречупено, условията за продължаването на сегашната авторитарна кочина в България, както и на безпътицата в ЕС, ще са налице. Затова всеки разговор за основни елементи на демокрацията е полезен, стига да бъде чут от достатъчно хора.


Та - за "квотите".


Има нещо дълбоко нередно, дори неблагодарно в това, да призоваваш свои партийни членове и симпатизанти да жертват времето (и често - парите) си, работейки за каузите на партията ти, а когато дойде време тази твоя партия да навлезе в реалната власт, да кажеш на работните си пчелички: Няма ти да си във властта, та да ползваш нейните лостове за постигането на нашите каузи; вместо теб ще вкараме един певец (футболист, скачач, лекар, фокусник) от гражданската квота...


Човекът, жертващ свободното си време за работа по партийната кауза, е вече политик, дори да е доброволец. Той обслужва някакъв аспект от общото благо. Но не той ще влиза в реалната политика, а някой певец (скачач и пр.), за когото изобщо не е ясно, разбира ли от общото благо и готов ли е да работи за него.
Така стоят нещата при класическите партии. Напоследък обаче те са на отмиране. Затова нека огледаме партийния пейзаж, за да разберем, с кого си имаме работа.


В момента из Европа бродят поне три основни вида партии.


Първият е именно класическият тип - онези партии, които Иван Кръстев удачно нарече "педагогически". Педагогическите партии са ангажирани в постоянно усилие да възпитават своите членове, симпатизанти, избиратели и общества в ценностите и каузите, които тези партии следват, за да постигнат общото благо. Появата на "гражданска квота" по времето, когато тези партии бяха стандартът, би произвело буря от негодование и от недоверие. Какъвто и певец (скачач) да си, преди да бъдеш издигнат за кандидат-депутат, ще трябва да си доказал не само своята принадлежност към съответните ценности и каузи, но и своята готовност да работиш за тях.


Тези партии обаче в момента отстъпват, заривани от пясъците на историята. Част от тях се превърнаха, преди вече едно поколение време, във втория тип партии, бродещи из Европа - т.нар. партии - картели. Накратко: партиите от този тип не схващат себе си като представители на гражданите (и на тяхното общо благо) във властта, а обратно - виждат себе си като представляващи властта, от която се чувстват постоянна част, в средите на гражданите.


Веднъж мутирали в картели, дори най-класическите партии престават да бъдат педагогически организации. Просто нямат ценности и каузи, в които да възпитават последователите си. Тяхната цел е да са винаги част от властта. Това намерение трудно се облича в дрехите на кауза или ценност. Мотивацията вече не е над-индивидуална, а лична и кариеристична. Докато партията е по някакъв начин във властта, нейните по-изявени членове ще могат да се надяват на възходяща кариера, завършваща с добра пенсия.


Това е на светлинни години от истинската политика.


Тя опира до служене и, в повечето случаи, води до доста бързо прегаряне, последвано от връщане към основната професия. В общия случай терминът "политическа кариера" е, в истинската политика, невъзможен. Кариери успяват да правят само най-издържливите от издържливите, а и те имат кариера до първия си изборен провал или публично значим скандал.


Тъй или инак, мутирането на традиционните партии в картелни прекрати педагогическата работа на партиите в обществото. Резултатът беше намаляващо разбиране, сред гражданството, защо е важна политиката. А съсредоточаването на картелните политици върху своите лични кариери доведе до спад на доверието в партиите и стремително намаляващ процент гласуащи.


Има и партии, родени във властта, които директно стават картели, без изобщо да са минали през "педагогически" етап. Такива, у нас, бяха партията СДС (да не се бърка със съюза СДС) и НДСВ, както и множеството техни осколки, появили се в последните месеци на тяхното управление. С падането си от власт, подобни партии бързо изчезват, тъй като не са успели да се вкоренят в средите на гражданите.


Доминацията на картелните партии накара гражданите да им обърнат гръб.


Това бе последвано от илюзията, че гражданите вече не се интересуват от политика - т.е. от общото благо. Партиите въдъхнаха с облекчение, но се оказаха подведени от собствените си анализатори. Гражданите бяха обърнали гръб на картелните партии, но не и на политиката. Напротив, те търсеха нов тип свои политически представители.


Това търсене породи третия тип партии, днес бродещи из Европа - племенно-лидерските партии. За разлика и от класическите, и от картелните партии, племенно-лидерските партии не са цялостен, сложен организъм. Те са просто дрехата, обвиваща тялото на лидера. На членовете и симпатизантите не се предлагат национални каузи (такива, обикновено от квази-фашистки тип, се предлагат на електората). Предлагат се кариери, основани на безусловна вярност лично към вожда.


Самите партии се напълват с еднакви хора, за разлика от класическите и от картелните партии, в които все пак виждаме доста разнообразно присъствие. Тези еднакви хора стават все по-еднакви и все по-некомпетентни, тъй като компетентността им не е фактор, подпомагащ кариерното развитие. Накрая не остават никакви физиономии, които да привличат някаква обществена симпатия. Затова племенно-лидерските партии започват


ударно да рекрутират външни хора за попълване на "гражданската квота".


Именно това виждаме тия дни при ГЕРБ и ВМРО.


Има из Европа и четвърти тип партии, чието политическо бъдеще е все още недокрай ясно. Това са партии, които се опитват да се върнат към класическите корени - партии, които следват ясно изразени каузи, чрез които се стремят да обслужват общото благо. Това са и подчертано педагогически организации, опитващи се да образоват активистите, гласоподавателите и обществата си. Такива са предимно различните зелени и нови леви партии от либерален тип, които направиха пробив на изборите за Европарламент от 2019 година. Междувременно, опитите за възстановяване на класически партии чрез някакви нови социалистически формации от типа на "Сириза" или "Подемос" се оказаха нетрайни.


Духът на времето: Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Накратко: ако политическите партии са истински носители на каузи и функционират като пегадогически организации, те нямат нужда от "гражданска квота", тъй като самите те са пълни с активни граждани. Зад "граждански квоти" имат нужда да се крият точно партиите, които са най-вредни за обществото - картелните и племенно-лидерските.


Възстановяването на демокрацията - и по-важно, на политиката - в Европа не минава през граждански квоти. Минава през измитане от сцената на картелните и племенно-лидерските партии и заместването им с партии от класически (педагогически) тип. След като в политическата система отново се появят партийни актори, следващи общото благо, ще може да последва и следващата крачка: отнемане на институциите от превзелите ги мутри, кариеристи и мафиоти и подчиняването им отново на обществения интерес.


Съвременна Европа е направена от партии; и от възстановяването на партиите може да започне излизането на Европа от сегашните й кризи и задънени улици.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 712 Весело

  ГРАЖДАНСКА квота ли? Гледайки "гражданската" квота на ВМРО (на снимката), ми прави впечатление че някои селяни от нея още не са се научили да си загащват ризите. А за тези с незакопчаните сака си мисля че имат интелектуални затруднения да си изберат подходящия номер на костюма (или обличат костюм за пръв път).

 2. 2 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Лично мнение. Това е реалността, но „измитането„ едва ли ще стане в скоро време...

 3. 3 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Една от грешките на старото, истинското СДС и сетне на неговите наследници беше, че подобно на Дайнов представяше всички избори като изпит, на който избирателите се явяват, а "педагогическата партия" е учителка, която пише висока или слаба оценка на гласоподавателя.
  Симпатизирам и гласувам за тези партии, но ако там наистина има специалисти - а Дайнов явно не е такъв - крайно време е да осъзнаят, че изборите не се печелят по този начин.

 4. 4 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  И Дневник, стига сте ни бомбардирали с тези пед...стки снимки на ВМРО. Разбрахме, че са изцяло мъжка дружинка, много задружна и много близка помежду си, стига сте го натяквали.

 5. 5 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  Партизанщина или професионализъм? Дано партизанщината отстъпи управленските позиции на професионалисти, инвестирали в професионално израстване, а не в партиини сплетни.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 6. 6 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Добра статия. Настоящите листи на повечето родни партии приличат на някакво фрийк шоу.

 7. 7 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#4] от "еспресо":

  Тези по-мъжествени ли ти изглеждат?
  https://amp.dw.com/bg/ще-успеят-ли-да-променят-българия/a-43371233

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Не знам за ВМРО, но за ДБГ с издигането на Мая Манолова от “гражданска квота” излагацията е тотална!

 9. 9 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 81 Весело

  Изключително добра статия! 100% съгласен, голямо БЛАГОДАРЯ на автора! Синтезира неща, който ми бяха неоформени, сега са!

  Отскоро съм член на Да БГ, точно това си мислех, трябва разбиране какво е държавата, как всеки неин граждани участва в това, и че политическите партии са реално тези, които трябва да водят процеса. Сега ми става ясно, защо това в БГ не се случва ... Засега, забелязвам увеличаващ се брой хора, които искат и могат да направят нещо полезно. Надявам се, партиите от класически тип да бъдат възнаградени на тези избори!

  П.С: То ние не сме случили на политици, ама я вижте Тръмп и оня палячо Джонсън ... :-)

 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  "Гражданска квота"-мюрета за мат'ряла.

 11. 11 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Дайнов е пообърнал малко нещата. Не за партии трябва да се говори, да се анализира, а за електоралната база на партиите. Какви партии, какви пет лева при функционална, а и номинална неграмотност на базата, при наличие на база, която чака изборите като възможност да бъде купена и да припечели някой лев, при база живееща с миналото, оскотяваща все повече от манипулациите на настоящото и в страх от неизвестното в бъдещето. Клишетата не лъжат - всеки народ си заслужава партиите.

 12. 12 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Едно уточнение - допълване на класификацията. В статията се споменават като гражданска квота иначе извсетни (с професионалната си кариера, но необвързани с каузи) лица. Има и хора, които са известни с професията си (дори и певци или спортисти), но са известни и с ангажимента си към каузи. По някаква причина, те не желаят да станат партийни членове, макар често да сътрудничат (поне с нашата на професора партия) по определени каузи - предимно зелени и либерални каузи. И в нашата партия участието на такива хора се приема с ентусиазъм от актъивистите (като мен) и сме склонни да работим за кампаниите им, понеже са доказали себе си като активисти и лоялни партньори. :-)

  Никола Йорданов
 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Това "общото благо" някаква мантра ли е, че Дайнов го е повторил толкова пъти?
  Само бегло да напомня, че именно в името на "общото благо" всички тоталитарни режими са извършвали своите репресии и зверства.
  Това "общо благо" е една много размита и относителна категория, която всеки тълкува според "своето благо"... Дано не и Дайнов...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 14. 14 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Ха, Каракачанката, дето се напика от картечницата с торбичката Била, и миналата пролет приказваше, че няма проблем да си тичаш в парка с маска на носа, 200-килограмовият нерез охранен, не знам как мое да гласува някой за него

  всичко е суета, Боку ни обра
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5583 Неутрално

  Всички партии у нас издигат кандидати от гражданската квота. Всички без изключение.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 18. 18 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Дайнов е пообърнал малко нещата. Не за партии трябва да се говори, да се анализира, а за електоралната база на партиите. Какви партии, какви пет лева при функционална, а и номинална неграмотност на базата, при наличие на база, която чака изборите като възможност да бъде купена и да припечели някой лев, при база живееща с миналото, оскотяваща все повече от манипулациите на настоящото и в страх от неизвестното в бъдещето. Клишетата не лъжат - всеки народ си заслужава партиите.
  —цитат от коментар 11 на Мърмор


  Много добре казано. Отличен пример на това е вчерашната "сценка" на Борисов със сакото, обграден от неграмотни и сервилни млади хора, сведени до ролята на клакьори на банкянското недоразумение.

 19. 19 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  "граждански квоти"???
  Някога на това му казваха безпартийни комунисти. В 21 век проксита - следват примера на танте меркел!

 20. 20 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Най-умни и красиви са квотите на ДБ!

 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2643 Весело

  Хе-хе! Педагогически партии?! Смях!
  На какво могат да научи която и да е партия когото и да било? Хората, които имат изградени ценности и са достатъчно образовани за да имат широк поглед върху политиката и различните видове обществени теории едва ли разчитат на някаква си партия да ги "образова".
  Точно обратното: осъзнатите граждани търсят партия, която да се доближава максимално до техните възгледи, но за съжаление някои от тях така и не я намират. Освен това партиите се променят и ако една партия е била приемлива за даден избирател ако се промени в посока, която той не приема, се отказва да я подкрепи.
  Не вярвам в мита, че някой ще влезе в политиката и ще работи за една партия само за да служи на обществото. Има толкова други неполитически каузи, важни за обществото на които да се посвети. За съжаление в политиката е налице отрицателен подбор. Това се дължи от една страна на необходимостта за вярност към "вожда", а от друга - на скромната иначе житейска реализация на посветилите се на партията.
  Затова смятам, че привличането на лица реализирани в професията/бизнеса е глътка свеж въздух в застоялото партийно блато от послушници. Е, би било добре тези известни личности да са от сферата на правото, икономиката, науката и технологиите и затова недоумявам с какво спортисти, треньори и актьори биха допринесли в парламента, но изглежда са много по-разпознаваеми от другите професии.

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Всякак може да се тълкуват, т.н. граждански квоти.
  Положителното може да следва от това, че когато една партия включва не партийни членове в листата си, това да означава стремеж към меритокрация, защото чисто партийното поприще и "професионализъм" няма как да произведе необходимия състав от управляващи. Това разбра се може да се случи и след изборите, като за управляващи се номинират и избират хора със съответната професионална подготовка, но не е обичайаната практика.
  В нашия случай е добре представен отрицателния вариант, с номиниране на "граждани" с малък или никакъв експертен потенциал, за това пък популярни сред хората. Това има връзка и с "таргета" на съответната партия към част от потенциалните избиратели. Имаме примера за издигане на цигански тартори от най-лошия тип, с цел привличане гласовете на хора, за които политика и добро управление са последните неща които ги интересуват ( например бат Сашо и подобни).
  Така или иначе, партиите и електората са тясно свързани - партийния състав и активните поддръжници, особено на по-големите партии са достатъчно представителна извадка на нашето общество и като я допълним с огромното чиновническо и преподавателско съсловие, което е базисно с някакво образование, картината става пълна. Т.е. условното разеляне на партии и партиен състав и от ругата страна някакви "чисти граждани-не политици" е малко изкуствено. Та искам да кажа, че не можем да си прескочим боя, такъв каквъто е и това си проличава и в резутатите от избрите.

 23. 23 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#20] от "balkantourist":

  Щом на вдлъбнатите ДБ ви е все в устата независимо от темата значи най-много ви е страх от тях.

 24. 24 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Както винаги "анализ"няма, има емоционално есе. Но това не е вече изнанеада, а правило.

  В този текст Дайнов отново показва неприятният си двоен стандарт.
  Първо недолюбваните от него "граждански квоти" не ги измислиха ГЕРБ и ВМРО. Досадно е да пришиваш с бели конци всеки политичиски "грях" към знамето на врага си.
  Второ - хайде, Дайнов, не ни прави на маймуни! Когато през лятото ХИ и подобните подскачаха по паветата като "граждани" ти пИса колко по миндянски готина е това... Сега вече "гражданското", щом не е от правилните граждани не е готино, така ли?

  Този месец ще захлебите анализаторите.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  ВМРО, освен че е картелна партия, е и вредна. Чрез лидера си Шкембе войвода ни скараха с най-близката ни съседна страна - Македония. До такава степен, че за българи пътуването там не е препоръчително.

 26. 26 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Добра статия на Дайнов.
  Докосва много интересена тема касаеща принципите на функциониране на държавата . Четейки различни публикации стигам до извода , че всичко ново е забравеното старо. Винаги съществува център на властта, който във времето променя само външната си опаковка,но запазва основния принцип — властта носи на притежателя й облаги недостижими и недостъпни за масата хора.
  Този властови център преди е наричан с различни имена:
  Крал , Цар, Император, по- късно Президент,Парламент,Партиен лидер и.н. но винаги силата,правото да се управлява е била съсредоточена в ръцете на много малка група хора и се отстоява със всякакви средства и способи . Според времето и епохата в която се живее , настъпват катаклизми от различно естество които нарушават установените порядки и това принуждава този Център към мимикрия и конструиране на различни управленски модели които по същество запазват властта единствено и само за въпросните хора. В опит да се сведе до минимум шансът за възникване на нова опасност , Центъра подобрява общото благо в разумни граници , като необходимите ресурси се добиват от друго място и за нечия друга сметка.
  У нас властовия център все още не е достигнал този вододел при който да започне да подобрява общото благо , а продължава да тече процес на консолидиране на капитали и собственост.
  Накратко , изостанали сме и трябва да се навакса.

 27. 27 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#23] от "telqk":

  Да имам нощни напикаван.. от ДБ.

 28. 28 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  ВМРО, освен че е картелна партия, е и вредна. Чрез лидера си Шкембе войвода ни скараха с най-близката ни съседна страна - Македония. До такава степен, че за българи пътуването там не е препоръчително.
  —цитат от коментар 25 на historama


  Проф. Иван Илчев по БНТ: "Боже Господи, какви нищожества стоят начело на българската държава!" ...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 29. 29 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#21] от "pamela":

  Няма да намерите статия в Дневник, която да ви хресва!
  Професор Илчев каза едно към едно каква е причината:

  Проф. Иван Илчев по БНТ: "Боже Господи, какви нищожества стоят начело на българската държава!" .

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 30. 30 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 728 Неутрално

  "класически (педагогически) тип"

  Сиреч елитарно левичарски. Ами защо се пишете десни тогава, Дайнов?

 31. 31 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 301 Неутрално

  нищожествата - това е комсомола, който представлявате, а не дежбчиите.

  До коментар [#21] от "pamela":Няма да намерите статия в Дневник, която да ви хресва! Професор Илчев каза едно към едно каква е причината: Проф. Иван Илчев по БНТ: "Боже Господи, какви нищожества стоят начело на българската държава!" .
  —цитат от коментар 29 на Рим


  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 32. 32 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 301 Неутрално

  да. точно така е. вмро ни скара с на-близката страна, защото защитиха българската национална чест, което никой друг не направи. трябваше да продължим да не показваме гаврата с българщината в "най-близката", да сме пунта мара, за да е добре.
  Аз лично съжалявам, че няма адекватна партия, която да защити тези ценности и още по-категорични, нито подкрепям вмро. Но такива лъжльовци, които си измислят като във Вашия пост, за да звучи добре, макар и без нищо общо с реалността - това е най-гнусното.

  ВМРО, освен че е картелна партия, е и вредна. Чрез лидера си Шкембе войвода ни скараха с най-близката ни съседна страна - Македония. До такава степен, че за българи пътуването там не е препоръчително.
  —цитат от коментар 25 на historama


  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 33. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Любопитно

  Не , че партиите се крият зад "граждански квоти", ами така избягват вътрешнопартийните конфликти !

  [email protected]
 34. 34 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  До коментар [#21] от "pamela":Няма да намерите статия в Дневник, която да ви хресва! Професор Илчев каза едно към едно каква е причината: Проф. Иван Илчев по БНТ: "Боже Господи, какви нищожества стоят начело на българската държава!" .
  —цитат от коментар 29 на Рим


  Добре го каза Проф. Илчев но има хора които не могат и не искат да осмислят казаното. Тъжно е но така им е по-лесно.

  SHADOWS of SOFIA
 35. 35 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#21] от "pamela":
  Има голяма разлика между това известен човек да застане зад каузите на една партия и да работи за тях, без да е партиен член, и тези случайно станали известни хора, които служат за параван на алчни и безхаберни хора и виждат включването си в политиката единствено като далаверка.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  В България стана голям тюрлю гювеч. Някои партии, само за да прескочат бариетата се напълниха с какви ли не щеш хора.Ген. Шивиков, дето цяло лято беше на протестите и викаше "мутри, вън", отишъл при мутрата Марешки. Даниел Митов, дето го мъкнаха по съдилищата, се подредил до Борисов в София. Кристина Димитрова и Искрен Пецов , изведнъж се превърнаха в политици от ВМРО. Голям цирк!

 37. 37 Профил на Ивайло Илиев
  Ивайло Илиев
  Рейтинг: 9 Неутрално

  "продължаването на сегашната авторитарна кочина в България"

  Някой пак е прекалявал със субстанциите.

 38. 38 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Я ти остави зад какво се крият партиите, а раздуй как се живее в две епохи на хранилка? Имам едно желание:теб и останалите номенклатурни отрочета, дето обърнахте палачинката,да ви пратят да бачкате!

 39. 39 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Огромни глупости ! При ВМРО има генерал от НСБОП, доценти, икономисти и мениджъри от бизнеса, вярно и популярни лица от шоу бизнеса, и това не значи, че примерно преди не са имали патриотични нагласа и съзнание. Съюза на патриотичните сили ЗАЩИТА също подкрепи ВМРО с достойни хора. Трупата на Слави като е пълна със сценаристи, певци и звездички от кастингите, с какъв опит в политиката са при близо 13% очакван вот. За тях коментари ?????

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#25] от "historama":

  ,

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK