ЕС е виновен, че "създаде" консерватори като Борисов и Орбан

Повечето новоизлюпени консервативни партии и политици от посткомунистическа Средна и Източна Европа гледаха главно да се присламчат към традиционните западноевропейски консерватори.

© Дневник

Повечето новоизлюпени консервативни партии и политици от посткомунистическа Средна и Източна Европа гледаха главно да се присламчат към традиционните западноевропейски консерватори.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Първото десетилетие на 21-и век, Берлин: В кулоарите на среща на ЕНП Бойко Борисов и Виктор Орбан дебнат Ангела Меркел, за да си направят селфи с нея. Дали е истина или не тази история - не се знае. Факт е обаче, че повечето новоизлюпени консервативни партии и политици от посткомунистическа Средна и Източна Европа първоначално гледаха главно да се присламчат към традиционните западноевропейски консерватори за по някое действително или метафорично "селфи". (Всъщност и самата Ангела Меркел излезе на сцената като "момичето на Хелмут Кол".)


Как се "правят" консерватори
След повече от четири десетилетия съветска диктатура, заквасена с атеизъм и фалшиви ляво-прогресивни идеи, в София, Букурещ, Будапеща и т.н. не бяха оцелели много автентични консерватори. Те трябваше наново да бъдат "правени" с подръчни средства. И Европейската народна партия положи сериозни усилия в това отношение. Така някогашният стипендиант на Джордж Сорос, младият борец за свобода и убеден либерал Виктор Орбан постепенно се превърна в християндемократ.


Така и бившият член на БКП Бойко Борисов, възпитаник на Школата на МВР и на спортно-охранителните структури в България от края на миналия век, също стана консерватор и християндемократ. Допускам, че днес и двамата смятат себе си за вярващи християни и убедени консерватори, но корените им в европейския консерватизъм и неговите ценности са прекалено плитки.


Да, както всяка друга партия и ЕНП е машина за произвеждане на мнозинства. Особено в условията на сложния и недоправен ЕС, където и за най-дребните стъпки напред трябва много да се лавира и преговаря. Тъкмо поради това европейските консерватори не само посрещнаха с отворени обятия новите си съпартийци от Средна и Източна Европа в Европарламента, но и вложиха доста усилия в изграждането на такива партии отвъд някогашната Желязна завеса и в създаването на някаква общоевропейска християндемокрация. Обаче новите им съмишленици от Полша, Унгария, Румъния или България сякаш бяха разбрали само първата половина от предложения им негласен договор: ще си помагаме за сглобяване на мнозинства.


Общите ценности не са политическа фраза


А за същинското спояване на Европа в едно цяло далеч по-важна е втората половина: общите ценности. Защото политическото мнозинство стабилизира структурите, докато общите ценности стабилизират обществата. Новите средно- и източноевропейски консерватори, отраснали с официалната пропаганда на някакви абстрактни комунистическо-пролетарски ценности, по инерция решиха, че и в случая става дума просто за надути политически фрази, за куха идеология, която само трябва да приспива вниманието на гражданите.


Ето как върховенството на закона, доверието към структурите, свободата на медиите, човешките права, християнското състрадание към хората, изпаднали в беда, а в крайна сметка и чисто човешката почтеност - цялата тази втора част от договора между консерваторите в ЕС - в Средна и Източна Европа се оказаха заметени под килима. В Унгария и в Полша систематично извиват ръцете на правовата държава - за България изобщо да не говорим.


В същите тези страни вече от доста време ограничават свободата на словото, а България се срина до последната позиция в Европа по този показател. Християнско състрадание към бежанците от гражданска война? Напразно ще го търсите в Средна и Източна Европа. Добросъвестно отношение към милиардите, които пристигат от еврофондовете? Отговорът и тук гласи: не, тъкмо обратното - корупция, самообслужване и непотизъм.


Вина има и целият ЕС


Такава е картинката в момента, когато партията на Виктор Орбан "Фидес" напусна ЕНП - малко преди да бъде изхвърлена. И за тази тъжна гледка са виновни далеч не само онези новите християндемократи и консерватори, които са на власт в част от средно- и източноевропейските държави и пет пари не дават за ценностите на ЕС. Виновна е и самата ЕНП, пък и целият ЕС, които прекалено дълго си затваряха очите пред грубото погазване на общите ценности - както в Унгария, така и в Полша, а и в България, където протестите през миналата година осветиха като с прожектор лицемерието на политическите компромиси.


След излизането на "Фидес" ЕНП няма да се разпадне. Още повече, че в европарламента тя обикновено сглобява мнозинства със социалдемократите и либералите. И ЕС няма да се разпадне, защото носи прекалено много ползи за всички държави-членки. Но евросъюзът никога няма да се добере до онова идеално състояние на сплотено 450-милионно общество, ако политиците и занапред се отнасят по досегашния двусмислен начин към общите ценности. Защото партиите конструират мнозинства, но ценностите конструират общество.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (138)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 619 Неутрално

  "ЕС е виновен, че "създаде" консерватори като Борисов и Орбан"

  Мисля че освен на "създаде", сте забравили да сложите кавички и на "консерватори".....

 2. 2 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Боко ви само дето не е лазил по корем, пред Европата.

 3. 3 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 262 Неутрално

  ЕС е виновен, че не санкционира Орбан и Борисов? Не знам колко време ще ни трябва да проумеем, че ЕС не е пъдар и съюзът въобще не е замислен да работи по този начин. За Бойко Борисов носим отговорност само и единствено ние, които се редим пред урните!

 4. 4 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  "Защото партиите конструират мнозинства, но ценностите конструират общество."

  А изкуствено създадените партии (ГЕРБ) и изкуствено създадените и налагани "ценности" (ЕС) ги унищожават. Обществата, не мнозинствата.

  В крайна сметка западнохристиянските католико-протестантски ценности нямат нищо общо с източноправославните.

  А ЕС може и да не се разпадне, но за всеки европеец става все по-видно колко излишна е бюрократичната му част - освен ако някой не държи да се ревизира директивата за размера и формата на краставиците (33 страници), която до момента е най-успешното и творение.

  Абе докога ще плащаме милиарди на някви олигофрени, за да си приказват?

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 5. 5 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 830 Неутрално

  ЕС е виновен, че не санкционира Орбан и Борисов? Не знам колко време ще ни трябва да проумеем, че ЕС не е пъдар и съюзът въобще не е замислен да работи по този начин. За Бойко Борисов носим отговорност само и единствено ние, които се редим пред урните!
  —цитат от коментар 3 на L Glassman


  Единственото за което съм съгласен да сме в ЕС, е че от Брюксел няма да позволят в България да има правителство от вида на ИванКостовото. Допускането от Борисов на хора от ДСБ като министри (П.Москов), ме накара да намразя ЕС.


  До коментар [#3] от "L Glassman":

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Българският консерватизъм си отиде с Баце, още преди да се е родил. След 4 години системни усилия понятието консерватор в българския му контекст стана тъждествено на тарикат - лепка към шайката на кюлчетата и чекмеджетата, който е приел консервативната маска, за да защитава Баце, Гешев, Цацаров, Пепи Еврото, Ахмед Доган, Пацо Тераста и т.н., наричайки демократично настроените хора "левичари"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 7. 7 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 696 Неутрално

  За съществуването на такива като Орбан са виновни турболиберастите. А Борисов не е никакъв консерватор, той си е най-обикновен крадец.

 8. 8 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Най не бил ни консерватор, най ни бил консерва.

 9. 9 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  Абе докога ще плащаме милиарди на някви олигофрени, за да си приказват?[/quote]

  А си съгласен да плащаме "някакви милиарди данък Русия" ежегодно, без много приказки?

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До 5:"hrx16647690"]Допускането от Борисов на хора от ДСБ като министри (П.Москов), ме накара да намразя ЕС...."

  Можеше да добавиш и Христо Иванов, и Сачева, и май приключваме с министрите, които работеха?

 11. 11 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  [quote#5:"hrx16647690"][/quote]

  "Единственото за което съм съгласен да сме в ЕС, е че от Брюксел няма да позволят в България да има правителство от вида на ИванКостовото. Допускането от Борисов на хора от ДСБ като министри (П.Москов), ме накара да намразя ЕС."

  Мразиш ЕС, зашото Борисов допуска хора от ДСБ....
  От друга страна се надяваш ЕС, да опази България не от Борисов, а от Иван Костов, който изправи страната, фалирана, изгребана до дъно от виденовото правителство!
  Като мразиш ЕС, какво предлагаш?
  Евразия?

 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2510 Разстроено

  "първоначално гледаха главно да се присламчат към традиционните западноевропейски консерватори за по някое действително или метафорично "селфи" - и днес, второначално, гледат на своите си "ценности", които са присадили към изконните такива. Само където, ашладисването се прави от хора, които са закърмени с любов към това, което правят, знаят как, възпитават и други по такъв начин. Новите ПОЛИтици са типични представители на консуматорското общество от незрели, но пък амбициозни, себични, незабравили корените си, които са положени в "онова" общество, при което лозунгите за идеално общество бяха като днешните - без основа, без същност, без трайно осъзнаване, че трябва да са в полза за всички.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  В България либерастките идиотщини няма как да минат.Която и партия да е на власт. Българите си имат изградена ценностна система и трудно се поддават на пропаганда.
  Но в Централна Европа натискът е много силен.Затова и Орбан и Качински са врагове на либерастите, а Боко минава между капките.

 14. 14 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 72 Разстроено

  ЕС е виновен за много неща, но тия дето гласуват за Буци и ГРОБ са повече виновни. 11 години страната е всеки ден назад...

 15. 15 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Прехласваме по ценностите ИМ,........... ами такива са техните ценности !!! Никога не са били други - цинизъм , двуличие, двойни стандарти, стремеж към печалба от всичко. Това не е сега , а много дълго ..от 1053 година, ТОГАВА ПАПАТА им казал, че сме нещо с Дявола ... За стара Европа) сме нещо , който трябва да цивилизова. Добре ги разбирал тези неща КАЛОЯН ... , и с тях разговорите са все такива. А Наполеон , а Хитлер ....защо все на ИЗТОК ??? Номера е един и същ , ограбването да се представи като ЦИВИЛИЗОВАНЕ. За да има по голяма достоверност на приказката се назначават такава охрана на колонията/ лагера - все тая. От него не се иска УМ , ... иска се охрана и внасяне на ДЕСЯТЪК / ПЕДЕСЯТЪК :(( За разлика от тях ние сме православни по МАНТАЛИТЕТ и да не вярваме в бога, това са неща кото попиваме от род и общност . Ние винаги уважаваме ДРУГИТЕ , техните обичаи , вярвания ,народност ...това е той ОНЗИ ВИЗАНТИЙСКИ ИМПЕРСКИ МОДЕЛ. Най добре се вижда в Русия, където 50-70 народи живеят хармонично , но и в България е така - имаме проблем с техните ценности, защото те са ТАКИВА .

 16. 16 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 554 Неутрално


  не е невярна съвсем тезата, но Меркел и ЕНП не са чак съвсем целия ЕС. Второ, ние сме си виновни - в края на краищата, ако българското население и т.н. елит е готово да търпи едно некадърно мутренско управление, и няма способност да се справи с чуждото влияние във вътрешнополитическия ни живот, отговрността се носи от нас основно. да не забравяме и братята американци, много ви се моля, че те например имат слабост към един простоват милиционер, който доскор беше номер две в държавата.
  Всички я знаем приказката за давещия се, дайте да си мръднем малко мозъците. Не отричам отгворността на чуждите фактори, но тя е толкова голяма отчасти защото ние позволяваме.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Въййй, добре че имаме Дойче велето!

 19. 19 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3051 Весело

  Какви консерватори, какви пет лева. За отношението на ЕС към Борисов единственоо подходяща ми се вижда забележката, приписвана на Рузвелт по повод на никарагуанския диктатор Сомоза - може да е кучи син, но е наш кучи син.

 20. 20 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 914 Гневно

  Автора показва комунистическата си закваска, от която, уви, не може да избяга, каквито и кухи, заучени фразички да използва. Той така е свикнал, все друг да ни е виновен. А истината е, че сме си виновни сами. И не ЕС ни натресе Борисов, а ние им го натресохме на тях. Никой не ни е виновен, че водещи две партии отново са двата клона на БКП. Това иска българина, това и получава. Докато не се промени чипа нищо добро не ни очаква.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  Борисов и Орбан са естествени процеси.....
  ЕС е безсилен, а не виновен в случая....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Неутрално
 23. 23 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#17] от "stein":

  проблемът в тази теза е, че получателите на последиците от герб сме ние, а не ес- пука му на ес за нас. те получават едно послушно правителство, което не възразява за нищо.

 24. 24 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Споко, Боко нема топки за напускане. И въобще даже не си и помисля. Той е като прас. на хранилка - около него всичко е оср.но. А вече се изповяда и на Доналд Туск за кюлчетата, та и там го знаят що за стока е, а може и на тях да им е платил нещо...

 25. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1963 Весело

  До коментар [#4] от "Alan Blackmore":
  "В крайна сметка западнохристиянските католико-протестантски ценности нямат нищо общо с източноправославните."

  Но искаме да получаваме пари от общества, които изработват повече от нас, защото работят следвайки тези католико-протестантски ценности.

  подпис
 26. 26 Профил на Съдебна Реформа Сега
  Съдебна Реформа Сега
  Рейтинг: 20 Весело

  Сега пък ЕС ни е виновен! Мутрата е лидер на държавата заради ЕС! ГЛУПОСТИ
  Когато хората спрат да гласуват за ГЕРБ тогава няма ГЕРБ да са номер 1 на 4 поредни избори за Парламент

 27. 27 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Благодаря за статията. само не разбирам как може Георги Марков да няма нищо общо с ГЕРБ след като втори път влиза в листите на партията? тука нещо логическата връзка в това изречение ми се губи.
  Човекът е психически болен, то е видимо, но какво прави кандидат депутат?

 28. 28 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Специално в България Борисов беше "създаден" от няколко поредни правителства на БПС и ДПС, включително Тройна лкоалиция, които бяха толкоз коруптни, че ЕС ни спря парите!

 29. 29 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Общото между Борисов, Орбан и Меркел е, че никой не е "консерватор". Най-малко пък Меркел.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 30. 30 Профил на Съдебна Реформа Сега
  Съдебна Реформа Сега
  Рейтинг: 20 Весело

  До коментар [#20] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  И аз това казвам, но простаците ми натресоха минусите веднага

 31. 31 Профил на dgs42646262
  dgs42646262
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Консерви ли? Пълен смях. Опортюнисти, кой да вземе келепиреца. Като ги питаш как си предствят една консервативна фискална политика - мигат на парцали: "Ценностите, ценностите..." Бягство в някакви мантри на калъп. И си мислят, че колкото са по-кресливи - толкова повече хваща дикиш. Напротив, взе да опротивява.

 32. 32 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  "Християнско състрадание към бежанците" ??! ..... онзи ден поредният "бежанец" излезе и ръга с нож хора за кеф по улиците .... не, мерси, плюя на "състраданието" ви.

 33. 33 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Борисов ратифицира Истамбулската конвенция, добре че ВМРО и БСП го спряха.
  Борисов е ултралиберал, раздаде България на концесии.

  В коя европейска столица има толкова огромни хипермаркети в центъра? При Боридов може.
  Нищо общо нямат Орбан и Борисов, нищо!!

  Любовта ще спаси света!!!
 34. 34 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Лошото е, че такива като Орбата и ББ са просто маскирани като "декомрати" и "евроатлантици". Иначе са си баш наследници на номенклатурата и авторитарни популисти

 35. 35 Профил на Съдебна Реформа Сега
  Съдебна Реформа Сега
  Рейтинг: 20 Весело

  До коментар [#28] от "Dariya Koleva":

  Съгласявам се с Вас! На Крадливия плъх Станишев ЕС му спря €

 36. 36 Профил на dgs42646262
  dgs42646262
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Християнско състрадание към бежанците" ??! ..... онзи ден поредният "бежанец" излезе и ръга с нож хора за кеф по улиците .... не, мерси, плюя на "състраданието" ви.
  —цитат от коментар 32 на Alex Ivanov


  Ето го мантраджията. А онзи ден в Русия 23-ма пенсионера умряха от глад, още 7 - от домашно произведен алкохол, защото нямат пари да си купят едно патронче водка. Не съм видял европейци да отиват масово в Русия.

 37. 37 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Защото партиите конструират мнозинства, но ценностите конструират общество."А изкуствено създадените партии (ГЕРБ) и изкуствено създадените и налагани "ценности" (ЕС) ги унищожават. Обществата, не мнозинствата. В крайна сметка западнохристиянските католико-протестантски ценности нямат нищо общо с източноправославните. А ЕС може и да не се разпадне, но за всеки европеец става все по-видно колко излишна е бюрократичната му част - освен ако някой не държи да се ревизира директивата за размера и формата на краставиците (33 страници), която до момента е най-успешното и творение. Абе докога ще плащаме милиарди на някви олигофрени, за да си приказват?
  —цитат от коментар 4 на Alan Blackmore


  Първо: християнските ценности, нито са католически, нито православни, нито не знам какви, а са ХРИСТИЯНСКИ!

  Второ: Никакви "милиарди не плащаме", хеле пък точно Вие да плащате милиарди се съмнявам. Напротив-получаваме!

  Трето: Ако го нямаше ЕС, нямаше да има нипътища, ни безсмислени селски стадиони, нито зали, с които да се фука премиера-слънце, нито пари за любимите Ви руски тръби, нито по 50 лв.за пенсионер и т.н. Списъкът е дълъг.

  Четвърто: Такива като ББ и Орбата захлебиха достатъчно от чуждата пара и не им пука дали ще го има ЕС или не. Те са си ОК с каквото дойде. Проблемите са за обикновените българи, които без инжекциите на ЕС, които създадоха заетост, ще го окъсат яко

 38. 38 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#27] от "owen":

  Георги Марков не знам дали е болен. Той е хлъзгав доносник на ДС. И това, че е в листите, показва що за партия е ГЕРБ. И Караянчева разбира се, но тя по друга линия.

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  .... А си съгласен да плащаме "някакви милиарди данък Русия" ежегодно, без много приказки?
  —цитат от коментар 9 на Alexander97


  На нас българите ни много е трудно да се погледнем отстрани, или с очите на другите. Което ни пречи да си видим слабостите. Не че съседите ни са много-много по-добри, но те започват да преодоляват балканското. А точно нашите медии подхранват балканското ни.

 40. 40 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 131 Неутрално

  Не схващам - вината е на ЕС, че гражданите на България и Унгария гласуват за Бойко и Орбан... Ама ние самите си избираме за кого да гласуваме, евродепутатите от ЕНП ли се редят пред урните?
  Дали ГЕРБ е изкуствено създадена партия? По-скоро Борисов беше достатъчно хитър да създаде партията си в момент, когато имаше една голяма ниша от избиратели, разочаровани от по-старите партии. СДС се беше разцепило на десетки партийки, БСП бяха на власт в една безпринципна коалиция, от която пък най-много изгуби НДСВ.

 41. 41 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 143 Неутрално

  Къв консерватор, нали уж беше мафиот

 42. 42 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  [quote#36:"dgs42646262"][/quote]

  Какво общо има с Русия с факта, че либерастите напълниха Европа с терористи и постоянно дтават разни кръвопролития ??! Че с цялата си наглост искат и състрадание, да приемаме още убийци, изнасилвачи, крадци ....

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#28] от "Dariya Koleva":Съгласявам се с Вас! На Крадливия плъх Станишев ЕС му спря €
  —цитат от коментар 35 на НЕнаГЕРББСПДПС


  Финансирането от ЕС е свързано с програми по усвояването им. Кабинетът на Станишев нямаше още необходимия опит, той беше първия. Докато при Борисов в държавните агенции и министерства за 3 години вече се натрупа някакъв опит, концепция и механизъм по усвояването на евросредствата. Вече разбрахме, че на практика те натрупаха опит по "усвояването" на средствата, но резултати няма.

 44. 44 Профил на knu201006282
  knu201006282
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Герберите управлявате. Протестите продължават. Изборите наближават. Българите намаляват. Партиите никнат като гъби. Лидерите точат зъби. Искат да ни управляват. Пак ли ще забогатяват ?! Със подхвърлени трохички ще ли оцелеят всички ? Управата пак добрува. Стадото мълчи, кротува. Социолозите-агенти ще надуват тез проценти. Вождът е непобедим , с подвизи недостижим ! Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран.

 45. 45 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално
 46. 46 Профил на dgs42646262
  dgs42646262
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#36:"dgs42646262"]
  —цитат от коментар 42 на Alex Ivanov
  Какво общо има с Русия с факта, че либерастите напълниха Европа с терористи и постоянно дтават разни кръвопролития ??! Че с цялата си наглост искат и състрадание, да приемаме още убийци, изнасилвачи, крадци ....[/quote]

  А ти разбираш ли статията за какво става въпрос? Престанете с тия путински опорки - "ислямистите, ЛГБТ, турболибералите", че опротивяхте на всички. Като не ви харесва Европа такава - спечелете с новоизлюпения си неоконсерватизъм мнозинство и тогава. Или я напуснете в посока Хабаровск.

 47. 47 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Орбан не е консерватор, Боко още по - малко. И двамата са народняци. Няма как да си консерватор, ако икономически си по - скоро ляво/център, а ролята на държавата в преразпределението на ресурсите е изключително силно застъпена. Липсва и децентрализация на властта при тях.

 48. 48 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  [quote#46:"dgs42646262"][/quote]

  Цитатът за "състраданието" е точно от тази статия ..... по норматив, всеки нео комунист трябва да реве за "клетите бежанци" във всяка статия.

 49. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Какви консерватори, какви пет лева. За отношението на ЕС към Борисов единственоо подходяща ми се вижда забележката, приписвана на Рузвелт по повод на никарагуанския диктатор Сомоза - може да е кучи син, но е наш кучи син.
  —цитат от коментар 19 на boevbisser


  Да се надяваме, че с проваленото ни участие в НАТО-вското учение в Черно море са разбрали, че не е техен.

 50. 50 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Грешка. Орбан и Борисов изобщо не са под общ знаменател. Борисов нямаше нищо против да управлява и с Христо Иванов и Атанас Атанасов. А преди с реформаторския блок. Най-отговорните министерства му бяха оставени. Нищо против нямаше и срещу самия Хр. Ив. когото сложи да прави съдебната реформа. А Атанасов взе стратегическата комисия по сигурността и отбраната. Това, че направи коалиция с т.н. патриоти беше единствено възможния вариант да състави правителство. Ако либералите бяха влезли можеше и с тях да направи коалиция. За него няма проблем. Отношението на дясно-консервативна Европа към Орбан и Борисов също е различно. Тя го защити безапелационно след атаката на БСП и Демократична България в Европарламента.

 51. 51 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#43] от "historama":

  Глупости на търкалета. На Станишев му спряха финансирането заради "батко и братко", заради крадене на пари по САПАРД и по ФАР май беше. С други думи спряха парите, защото комунягите крадяха и с г.з@ си. Много бързо, удобно по-скоро, забравихте някои неща.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Все се надявам, че някакви промени предстоят. Появи се името на Даниел Митов, мимоходом се споменава за Н. Младенов - мисля че Бойковите идиоти си отиват.
  За съжаление ДБ като че ли нямат харизматични, силни фигури. Макар че всеки един от тях ще е в пъти по-полезен от разбойниците от последните 4 години.

 53. 53 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Не "консерватири" те са чиста проба диктатори

 54. 54 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#3] от "L Glassman":

  Не, не е пъдар, но пък активно и целенасочено помагат и подкрепят политици като Борисов и партия като ГЕРБ. Това не може да бъде просто ей така подминато. Точно Меркел и ЕНП дават на Борисов и на ГЕРБ политическа легитимност, но и много, много пари. Уж ги дават на България, но това е твърде несериозно. Без тези пари този "политически" проект много отдавна щеше да се самоизяде и да се разпадне.

 55. 55 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Пътят към ада е постлан с добри намерения.
  Без еврофондовете, и прокуратурата ГЕРБ нямаше да изкара толкова време, те държат и ножа и хляба. ЕС не трябваше да позволява тези средства да се управляват от националните власти в бившите соц. страни. Това е все едно на нарко-дилър да повериш управлението на метадоновата програма за зависимите. А специално ЕНП има вина в подбора си защото, от школата в Симеоново човек с демократични възгледи не може да излезе.

 56. 56 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Обсесията по Борисов продължава. Сън не можете да спите ако не го намесите и оплюете.

 57. 57 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Хахаха! Какво общо имат двамата помежду си? Това са две пълни противоположности! Един интелигентен, суверенен държавник с характер, гръбнак и кураж и един....хмммм[email protected]#№€&*

 58. 58 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 259 Неутрално

  До коментар [#3] от "L Glassman":Не, не е пъдар, но пък активно и целенасочено помагат и подкрепят политици като Борисов и партия като ГЕРБ. Това не може да бъде просто ей така подминато. Точно Меркел и ЕНП дават на Борисов и на ГЕРБ политическа легитимност, но и много, много пари. Уж ги дават на България, но това е твърде несериозно. Без тези пари този "политически" проект много отдавна щеше да се самоизяде и да се разпадне.
  —цитат от коментар 54 на nocomnet


  Комунистите продължавате да ревете. Значи всичко е наред.

 59. 59 Профил на dgs42646262
  dgs42646262
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#46:"dgs42646262"]
  —цитат от коментар 48 на Alex Ivanov
  Цитатът за "състраданието" е точно от тази статия ..... по норматив, всеки нео комунист трябва да реве за "клетите бежанци" във всяка статия.[/quote]

  А статията разбирате ли за какво става въпрос въобще? Че такива неоконсерватори, които се увиват кресливо в знамето и повтарят - ценностите, ценностите, са най-двуличните мижитурки. Оня дето бягаше гол по улиците, не беше ли пазител на орбаниските ценности?

 60. 60 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#58] от "Червен дисибар":

  :-) комунист ще викаш на баща си. Твърде сте плоски и твърде сте злобни. Тука във форума се знаем, и на всички е ясно кой какъв е.

  Когато един хубав ден ББ най-накрая стане безполезен, ти с въздишка ще се подадеш каишката си на следващия господар. Кучешки живот.

 61. 61 Профил на wqc45512416
  wqc45512416
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Бойко няма нищо общо с консерватизъм, той е корумпиран популист, който може в Европа да гласува против Русия и да строи с български при Руски поток. Също да гласува против турска агресия и да им предава пленници срещу всякакви международни конвенции. В Европа просто не са виждали българска мутра и не знаят какво е да нямаш никакви ценности, но започват са се учат, усещам шамари на хоризонта, особено ако ние си свършим работата и пратим свестни хора в парламента.

 62. 62 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 830 Неутрално

  [quote#5:"hrx16647690"]
  —цитат от коментар 11 на Alexander97
  Като мразиш ЕС, какво предлагаш?[/quote]

  Предлагам да работим с ЕС само ако ни помагат да се освободим от интересчии като Атанас Атанасов, Нено Димов Петър Москов и т.н.
  А бе ЕНП да не отпуска никакви пари на ДСБ и ясно да заяви, че създадената от Иван Костов партия (ДСБ) е вредна за развитието на демокрацията в България.


  До коментар [#11] от "Alexander97":


  До коментар [#10] от "historama":

 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  "ЕС е виновен......."!!!!!

  Тоз цитат не е от мен. Записано е черно на бяло в статията.

 64. 64 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 654 Неутрално

  криптокомуниста Андреев се опитва по много тънък начин да внуши , че Борисов е диктатор , т.е. вреден човек ,а както знаем от историята само една политическа идеология на белия свят има право на диктатори и сатрапи ... Само на комунистическата платформа се полага издиганет6на диктатори и съответно те са единствени в правото си да управляват света

 65. 65 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  [quote#59:"dgs42646262"][/quote]

  Статията разбирам за какво е .... за грант. Такива "статии" съм изчел предостатъчно. Всичките са толкова еднакви .... с еднакво финансиране.

 66. 66 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 246 Неутрално

  хаха по същество статията разкрива как ги таковаме с 200

 67. 67 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#66] от "Blaga Yankova":

  Само не е ясно кой кого такова с 200. Нормално е да се радваш, ако си мислиш, че ти си от тези, дето таковат. Но дали е така, трудно е да се каже. Зависи от гледната точка.

  Ето например, един българин може да се радва, ако от европейските пари намазва и той. Ще си купи по-хубава кола от съседа, ще си прати децата в хубаво училище, и ще му е хубаво. Но въпреки това ще живее в една страна, зарината от боклук, най-бедната в ЕС, с най-мръсния въздух, и ще вижда (през прозореца на колата) потиснати, нещастни хора.

  Това ли ви е хубавото?

 68. 68 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  ЕС ли ги е създал, или ние си ги съсздадохме.... Тодор Живков пак ЕС го е създал сигурно

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 69. 69 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Откакто ЕС е създаден, всеки без собствени идеи обвинява ЕС че му пречи да си ги реализира

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 70. 70 Профил на dgs42646262
  dgs42646262
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#59:"dgs42646262"]
  —цитат от коментар 65 на Alex Ivanov
  Статията разбирам за какво е .... за грант. Такива "статии" съм изчел предостатъчно. Всичките са толкова еднакви .... с еднакво финансиране. [/quote]

  Хм, а копейките за руските тролове не са ли ви грант? Или са помощи за гладни кокошки?

 71. 71 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 331 Весело

  не е прав - баце разбира от ценности а най-вече знае как от общи ценности се гради лично богатство и то в евра.....

 72. 72 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  ЕС е виновен, че създаде лилавата мъгла.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 73. 73 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Също така ЕС е виновен, че "създаде" и либерали като Андреев, Дичев и Смилов.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 74. 74 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Поредният излишен "анализ". Карабоев обяснява как неправилно Бойко и останалите станали консерватори. Само дето не е казал кой е правилният начин, сигурно от детската градина. Навремето за две години бяхме "чавдарчета", още две "пионерчета", до 30 г. възраст "комсомол" и накрая партиец. Последното беше височайше одобрение, а останалите идейни степени "няма не искам". Мисълта ми е, че за всяко нещо си има първи път, дали либерал кат Доган, дали консерва, или нещо друго, това са идеи, които си избираш да проповядваш. Какво толкова. Ама те тук в Дневник всички анализатори са Н1-Евгени, Смилов, Дичев, Милчева и пр. пр.

 75. 75 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Точно ЕС е "виновен" за ББ, а не националните катастрофи, които причиняваха БСП всеки път щом се докопат до власт.

 76. 76 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  ЕС ли ги е създал, или ние си ги съсздадохме.... Тодор Живков пак ЕС го е създал сигурно
  —цитат от коментар 68 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Ами специално комуниста Борисов се издигна със щедрата финансова и логистична подкрепа на немските "десни" (а всъщност пълни комунисти) ..... то не е и тайна вече.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  По принцип, като видя Дойче Зеле и не чета, щото само глупости, ама заглавието ми се видя интересно. Уви, пак глупости. Орбан и Борисов не са никакви консерватори, нито създадени нито натурални, а обикновени популисти. Никакво ЕС или ЕНП не ги е създавало, те са продукт на политиката на Русия, в случая с Борисов - и на САЩ. Вината на ЕС в случая е, че с пренебрежителното си, назидателно и унизително отношение към държавите от бившия източен блок, създаде разочарование у хората в тези общества и така - благоприятна среда за избухване на подобни зеленчуци. Вината на ЕНП е, че заради мнозинството си беше готова да приеме и легитимира като десен всеки, вкл. гореспоменатата фауна. ЕНП нямаше никаква необходимост да създава десни политически субекти, защото противно на написаното в статията, източните държави имат нормални истински десни партии, но както вече споменах, разочарованието на хората от ЕС рефлектира върху тези партии, които всъщност вкараха тези държави в ЕС и така те бяха загърбени, НО ЕНП избра лесния път - вместо да подкрепи и помогне на истинските десни партии да си възвърнат позициите и популярността, ЕНП предпочете да припознае като десни популярните популистки партии

 79. 79 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  "... създадената от Иван Костов партия (ДСБ) е вредна за развитието на демокрацията в България..."!

  Добре де...! Коя партия е полезна за развитието на демокрацията в България? ГЕРБ, БСП...? Коя? Може би ДПС? :)))

  Бивш tww09306483.
 80. 80 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#67] от "nocomnet":

  заринато от боклук е единствено черепната ви кутия ... самия начин на мислене ясно и категорично го показва . "Българина се радва ако лапне някое европейско финансиране за да си купи по хубава кола , да прати децата си в по хубаво училище и т.н." ...Това е мисленето от 20 в., от НЕБ представата за добър живот - да гепим чуждите пари за да си оправим живота ...Е докато мислим така не трябва да ни учудва темпа ни на развитие ... BTW някои хора търсят европейско финансиране за да си доизградят бизнеса и чак след като го направят , след като успеят да изградят по успешен бизнес , тогава започват да мислят за по хубава кола и т.н.

 81. 81 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Зелената вълна набира скорост.
  Тръгна от скандинавските държави, премина през държавите от БеНеЛюкс и вече набира скорост през Германия , скоро ще залее и отмие в канала цялата консервативна тиня !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 82. 82 Профил на Divaka
  Divaka
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Още спам от ДВ хахахах ..

  一期一会
 83. 83 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1556 Весело

  Хахаха...аФтора не е заслужил дори да носи ибрика на г-н Орбан ... въпреки, че по принцип ибрикчийството е неговата професия.

 84. 84 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Ако ЕС е имала намерение и предприемала санкции, то те са били срещу Полша и Унгария. Непонятно защо тукашните автори винаги притурят и България към авторитарните държави.
  В България не се закриват университети, фондации, телвеизионни канали, нито се забраняват вестници или се осъждат хора за обида срещу властта.
  Има една приказка "Внимавай какво си пожелаваш!". Да не се окаже, че тези, които настояват за санкции срещу България когато дойдат на власт (а това може да стане след един месец) да започнат да се молят на ЕС да ги отмени, защото те са от добрите, а лошите вече не са на власт. Да, ама в Европа си има процедури на мониторинг и санкциите могат да се вдигнат чак след година. През това време бъдещата опозиция ще прави всичко възможно те да останат.

 85. 85 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Глупава статия от посредствен човек.
  Между Орбан и Боко няма никаква връзка, никаква база за паралел.
  Орбан - критикуван или одобряван в ЕС е забележима и знакова фигура. В ЕС Боко е никой.
  Орбан - добър или лош събира в себе си или уважение, или омраза. Боко никой не го бръсне за слива.
  Боко е бабаит и нахален в България, но в чужбина е плах и потиснат от простоватостта си, незначителността на държавата ни и от това, че не знае езици и не може да комуникира.
  На него гледат със снизхождение и презрение като на дребен балкански хитрец , който с жестовете си ги разсмива и забавлява.
  Орбан е бунтар и води собствена политика, Боко е послушник и повтаря като прилежен, но тъп ученик желанията на Меркел.
  Орбан никога в живота си не би използвал израза : "Каквото решат Големите началници". Той сам се бори да командва парада.

 86. 86 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  До коментар [#80] от "George Pantev":

  Гошко, чини ми се че нито бизнес си правил, нито европейски проекти а само си слушал в училище ЕСнистическата пропаганда. Европейското финансиране приятелю е с такива правила, че може да се усвои само с измислени проекти, структурирани и измислени специално за усвояването на парите и имащи смисъл само в този контекст. Самата идея, че държавата или ЕС ти дава някакви пари ако изпълняваш някакви условия изкривява пазарната среда и съвсем по комунистически подхранва и генерира само корупция, измами и далавери, мимикриране на бизнес и празни лозунги

 87. 87 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#80] от "George Pantev":

  Тези работи можеш да ги разправяш на някой, който не е работил в България и не е виждал какво точно се случва наоколо. Толкова се краде, че когато някой инспектор забележи дори и половинчат опит парите да се използват по предназначение, изпада в недоумение.

  И не, боклуците не са в главите "ни". Погледни просто навън.

 88. 88 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Точно ЕС е "виновен" за ББ, а не националните катастрофи, които причиняваха БСП всеки път щом се докопат до власт.
  До коментар [#75] от "Stoyan Kostov":

  Искаш да кажеш , че ББ е некадърник, щом 11 години след катастрофата БСП , той все още не е успял да възстанови държавата . Цели 3 мандата след катастрофата държавата все още е в крайпътната канавка на Европа , на дъното на всички класации , а държави като Румъния , Словакия , Хърватия и Словения ни подминаха с 200.
  Това е все едно Меркел да се оправдава с лошото наследство на Хитлер или Марио Драги да обвинява Мусолини за кризата в Италия.
  По тоя начин въобше на помагаш на ББ, а Севда трябва да ти намали надницата

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 89. 89 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 680 Весело

  О да, г–н Андреев, и без да ви четем знаем, че все Орбан ви е в гъ//зъ на вас „демократите“. „Демократите“ и „демокрацията“, които меркел създаде, съсипвайки Германия и Европа... А нашенския толуп целият в бяло. Е, тук таме някой и друг кусур имал а ма хубаво ближел...

 90. 90 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  До коментар [#6] от "cinik":

  Не, левичарите се пишете демократи, а това е много объркващо обикновените хора

 91. 91 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  ЕС е виновен, че не санкционира Орбан и Борисов? Не знам колко време ще ни трябва да проумеем, че ЕС не е пъдар и съюзът въобще не е замислен да работи по този начин. За Бойко Борисов носим отговорност само и единствено ние, които се редим пред урните!
  —цитат от коментар 3 на L Glassman


  ===
  Комунягите са свикнали да чакат на дунава с хляб и сол. Трудно ще разберат какво им казваш.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 92. 92 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#90] от "сидер":

  Лошото е, че и "демократите" са левичари, и противниците им. Битката в ЕС е "неолиберали" срещу "неоконсерватори". Няма нито една партия, която да се води от класическата либерална идеология или от десния консерватизъм. И това е нормално, защото тези идеологии пропагандират малко държава, малко бюрокрация, малко "даване" и много лична отговорност, индивидуализъм. Нищо от това не е в интерес на политическата класа. Истински десен човек може да бъде само успелият със собствени сили, с манталитет на победител.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 664 Весело

  До коментар [#5] от "hrx16647690":

  Кажи ми къде си да ти донеса памперси, че не се търпи вече!

 96. 96 Профил на riemann
  riemann
  Рейтинг: 128 Весело

  Пинокио банкянски не е виновен, той толкова си може! Има една поговорка : Какъвто попът такава и енорията! При нас както винаги всичко е обратно - каквато енорията, такъв и попа.

  noblesse oblige
 97. 97 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#15] от "dejmos":

  Така като гледаш какво става тук, какъв е елита на нацията и каква е визията му за тая държава, според теб какви са нашите ценности?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 98. 98 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Липсва свобода на словото?
  Че всеки си пише каквото му хрумне! Проблемът на Европа не е ЕНП а левите начело със Станишев.

 99. 99 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Боци консерватор 😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Боци е страхливец-популист

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 100. 100 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Радвам се ,че все повече става ясно за пагубната роля, която изиграха ХДС-ХСС и ЕНП в създаването на псевдодясната мутро-милиционерска партия Герб и путинския модел в България. Защото по признанието на бившата посланичка на Германия, както и на Душана Здравкова - функционерите на германските християндемократи са тези, които бабуват и благославят скалъпването на тази псевдопартия в пряка договорка с определена част от кадесарската мафия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK