Близо 130 певци и музиканти към Борисов: Музиката не е декоративен лукс

"Музиката е част от българския стопански живот. Това, което бъде загубено сега, после трудно ще бъде възстановено", пишат музикантите.

© Цветелина Белутова, Капитал

"Музиката е част от българския стопански живот. Това, което бъде загубено сега, после трудно ще бъде възстановено", пишат музикантите."С две думи, представете си, че сте музикант - свирите на музикален инструмент от 4-годишно дете по 8 часа на ден, завършили сте музикално училище, музикална академия и към 2019-а свирите с едни от най-успешните музиканти и изпълнители в България... Февруари 2021 - не можете да покриете вашия екзистенциален минимум, защото вие просто не можете да практикувате професията си заради наложените от държавата мерки. Вие не сте певец от "Златния Орфей" в пенсионна възраст, вие сте активен млад човек, работещ здраво като всеки друг гражданин, но за вас (за разлика от почти всички бизнеси) закрила и подкрепа няма."


С това обяснение певицата Рут Колева разпространи отвореното писмо на близо 130 представители на музикалния бранш към премиера Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов. Тя посочва, че това е първата кауза, около която браншът се обединява, откакто тя се занимава с музика.


Уважаеми г-н Борисов,
Обръщаме се към Вас с настояване за изработване на механизъм за подпомагане и компенсиране на музикални творци на свободна практика, които не са обвързани на щат с държавните и общинските културни институции.


От самото начало на корона кризата музикалният сектор прояви разбиране към проблемите и трудностите, които държавата ни трябва да преодолява и с които се съобразяваме. Още преди първия и втория локдаун голяма част от колегите по собствена инициатива отмениха редица концерти и участия, за да дадат добър пример, както и непрестанно призоваваха населението да се съобразява със ситуацията и да спазва всички препоръчителни мерки. Отдавна обаче настъпи моментът, в който форсмажорните обстоятелства, предизвикани от корона вирусната пандемия, поставиха в невъзможност физическото оцеляване на много наши колеги.


Целесъобразните забрани направиха публичните музикални изяви невъзможни. Във всеобхватен колапс е и мрежата от заведения със сцени за жива музика в столицата и в големите градове, осигуряваща при нормални обстоятелства минимални приходи за музикантите.


Поетата мимолетна глътка въздух през летния сезон не успя да компенсира акумулираните преди това загуби, още по-малко успя да обезпечи последвалите я месеци, в които загубихме право да упражняваме правомерно дейността си. Много от нас останаха без абсолютно никакви доходи за неопределено време, което сериозно рефлектира върху личния и социалния статус на нас и нашите семейства.


Колегите от останалите сфери на културата бяха пощадени от заповедите на Министерството на здравеопазването и макар и при органичен капацитет имаха възможност да упражняват дейността си без драстични прекъсвания (театри, музеи, галерии, а последната заповед вече кина, и школи по изкуства), но за музикалните дейци такива възможности няма. От 27.11.2020 г. отново бяхме принудени да преустановим всякаква дейност, в най-активния за сектора период. Бяха отменени стотици корпоративни събития, концерти, участия и частни инициативи.


Всички засегнати сектори в държавата получиха някакъв вид компенсации - някои от тях с процент от годишните обороти за изминали периоди, други със средства за запазване на персонала, трети като колегите ни на щат с гарантирани заплати и бюджети за културните институти, в които упражняват дейността си. Дори заведенията, с които се оказахме събратя по съдба, получиха компенсации за периода, в който не упражняват своята дейност.


Ние, музикантите, обаче, както и всички свързани с дейността ни професии, упражнявани като свободно наети лица, не получихме никаква защита. Ако бизнесът в България, подпомогнат от редицата спасителни мерки, тепърва ще се сблъсква с икономическа нестабилност, нашият сектор е в тежък колапс от една година.


В целия Европейски съюз и във всички развити държави извън него не съществува такъв прецедент, при който една конкретна икономическа група е по такъв начин пренебрегната и изолирана от всички инструменти и програми за подпомагане на бизнеса и засегнатите индустрии при справяне с кризата, причинена от ковид-19.


След месеци на активни дискусии с Министерството на културата, Министерството на труда и социалната политика и с Министерството на икономиката не беше намерен инструмент, с който да бъдат компенсирани огромните загуби, които търпят съвременните музикални изпълнители.


Настояваме за отговорно и солидарно отношение и грижа от ваша страна за всички свободни артисти, работещи професионално в музикалната сфера.


Музиката е част от българския стопански живот. Това, което бъде загубено сега, после трудно ще бъде възстановено. В средносрочен план ще има последици за многообразието на музикалната сцена в България, каквито дори не можем да си представим.


Затова сега повече от всякога важи твърдението: културата, респективно музиката, не е декоративен лукс, който да ценим в добри времена. Колко много имаме нужда от нея - особено в мисията ѝ да поддържа целостта на нацията ни - виждаме сега, когато трябва да се лишим от голяма нейна част. И точно затова е толкова важна сега тази финансова компенсация, в контекста на загубите и на много други бизнес сектори.


Настояваме преди края на мандата си да постановите на ресорните министерства изработването на такъв инструмент, за да запазим съвременната музикална сцена жива.


С уважение,


Рут Колева
Любо Киров
Владимир Ампов-Графа
Иван Лечев
Камелия Тодорова
Антони Дончев
Борислав Бояджиев
Орлин Павлов
Свилен Ноев
Мирослав Иванов
Михаил Йосифов
Христо Йоцов
Румен Бояджиев
Дичо Христов
Велислав Стоянов
Росен Ватев
Филип Александров
Прея Осасей
Белослава Йонова
Милена Николова-Миленита
Ангел Дюлгеров
Георги Янев
Веселин Веселинов-Еко
Георги Дончев
Стоян Янкулов-Стунджи
Милен Кукошаров
Александър Логозаров
Николай Данев
Милена Славова
Рахел Лилия-Тодоров
Даниела Кузманова
Румен Бояджиев-син
Ража ел Мадхун
Илияна Георгиева
Михаела Филева
Мария Каракушева
Светослав Неделчев
Богомил Енчев
Антони Рикев
Васил Вутев
Александър Славчев
Ерсин Мустафов
Ирина Флорин
Благослав Анастасов
Десислава Андонова
Страхил Велчев-KiNK
Георги Георгиев ("Остава")
Никола Груев-Котарашки
Димитър Благоев
Ясен Зердев
Деян Драгиев-Даката
Петко Дреников
Иво Димчев
Мила Роберт
Нина Николина
Борис Таслев
Атанас Русков
Мариана Попова
Жана Бергендорф
Мирослав Морски
Цветелин Атанасов
Волен Милчев
Денис Попстоев
Евден Димитров
Ангел Демирев
Александър Васев
Борислав Петров
Ивайло Стоядинов-Чарли
Деян Каменов
Шибил Бенев
Станислав Арабаджиев
Иван Йорданов
Даниеле Феббо
Димитър Горчаков
Диян Савов-Диян Соло
Светлин Къслев
Димитър Семов
Павлета Семова
Георги Стойков
Иво Казасов ("Акага")
Красимир Куртев ("Акага")
Георги Велев ("Акага")
Красимир Кирилов (Джоджо)
Петър Главанов
Димитър Митев (Дънди)
Калин Петров
Лора Караджова
Симеон Желязков
Владислав Мичев
Пламен Денчев
Илия Колев
Радо Казасов
Атанас Попов
Иван Велков
Ясен Велчев
Христо Михалков
Николай Воденичаров-Никеца
Алекс Атанасов
Красимир Тодоров
Божидар Василев
Арнау Гарофе Фарас
Кирил Хаджиев-Тино
Велека Цанкова
Антоанела Петрова
Нейчо Петров-Реджи
Валери Ценков
Весела Бонева
Росен Кукошаров
Радослав Славчев
Иван Тишев
Георгия Павлова
Димитър Карамфилов
Петър Георгиев
Глория Петкова
Виктория Динкова
Ния Петрова
Етиен Леви
Кръстина Кокорска
Станислав Найденов
Антони Рикев-WahTony
Тихомир Димитров
Елена Сиракова
Фикрет Тунчер Али-Фики Стораро
Тунчер Фикрет Али-Тони Стораро
Георги Черкин
Боян Златков-Барона


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Любопитно

  Тези музикални творци на свободна практика, нали са велики - не са ли спестили някой лев за черни дни ???

  [email protected]
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  Той е фен на цеца величкович. Баш го брига за нашите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Да отварят всичко вече и всеки да действа на лично отговорност. Прави са хората, които са затворени административно. 1-2-3 месеца - ок, но разбрахме, че този вирус няма да си отиде. Това безумие продължава прекалено дълго.

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  И Графчето ли се нареди на опашката?
  Хайде стига.
  Ще работите нещо друго, докато мине короната.
  Всеки иска пари, а ние не сме САЩ и нямаме необезпечена печатница.

 5. 5 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Вари ги, печи ги, все държавата искат да им дава. И много обичат да пеят на предизборни митинги. На чии митинги, няма значение. Професионалисти били :)))

 6. 6 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2270 Любопитно

  Малей, колко лапачи се наредиха на копанята на ББойко! Навремето като им разписвах хонорарни листи за по една бачкаторска заплата на вечер, що не си внасяха осигуровките? Изгорелите архиви са за 50-те и 60-те години! На тези архивите са живи, що не плащаха осигуровки?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 7. 7 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Хем искат да са на свободна практика, без да имат ангажименти към някого, хем искат някой да е длъжен да им дава. Е, не става така.

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Любопитно

  Какво стана с киното?

 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2573 Весело

  брей... нема се спрат докато не му свалят и долните гащи на човека

 10. 10 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Баце ще им отпусне некой леф - предизборно ....

 11. 11 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Тези реват не защото нямат пари, а защото пропуснатите им ползи са големи - нали вземат по 5-10 хиляди за едно участие.

  Както и да е - не съм съгласен Тони Стораро да кара кола за половин милион и да ходи с 5 кила злато по него, а държавата да му плаща от парите взети от работещите хорица.

 12. 12 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ма виж, че и семейство Али са подписали писмото. А иначе всеки се хвали как крие данъци, хонорари, а-у, пък сега опряха. Не че не е разбираемо това криене във всички сектори на икономиката, след като шайка престъпници ти краде парите от бюджета с голямата лопата. Ама е са пак ше им пеят по кампаниите... И пак няма да използват популярността си да поставят акцент на почитателите си как тия нищожества начело на нацията ги тарашат, ами ще им се молят... Всичко е толко объркано, че просто не знам как се излиза от т'ва блато.

 13. 13 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Искаш соц, получаваш соц...

 14. 14 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  "Музиката не е декоративен лукс"?
  Антрополозите може да не са много съгласни. Музиката произлиза от религиозните обреди ако вече не изпълнява тази функция е точно "декоративен лукс".. Същото впрочем важи за цялото изкуство. То е лукс, лукс за душата, продукт на вътрешната творческа потребност на човеците. Истинското изкуство се прави без значение дали се заплаща или не. Платеното изкуство е чиста проба пропаганда. Майтапът е, че левичарите се изхитриха и искат друг да им плаща пропагандата, защото прикачиха масовата "култура" към изкуството.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Весело

  До коментар [#6] от "chichka":

  що не си внасяха осигуровките?
  ---------------
  Щото викаха, ''майната и на държавата '' :)

  [email protected]
 16. 16 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2573 Весело

  след като изчетох списъка на "ежедневната необходимост" настоявам за спешно изработване на механизъм за обезщетяване на слушателите!!!

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Весело

  До коментар [#8] от "selqnin":

  Какво стана с киното?
  ---------
  Отиде на кино :)

  [email protected]
 18. 18 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  Короната е рай за добрите творци да си продават албумите, защото много хора работят вкъщи и могат да слушат музика. Но ако музиката ти е евтин кавър със семпли битове и нямаш ни усет, ни глас, ни свирня - ще просиш, к'во друго ти остава, като бездарността не се купува, 'щото и пет 'стинки не струва.

 19. 19 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 917 Весело

  Ееее,точно вие да се оплаквате?!?

 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6260 Любопитно

  Доколкото знам, когато тяхна песен се чуе по някое радио, то превежда на "Мюзикаутор" някакви пари и Мюзикаутор ги превежда на съответния автор. Ако песните им вървят в ефир, имат някакви приходи.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Истината е, че преди коронакризата са живели на макс като за последно, без кризисни спестявания и с финансови обременености разчитащи ако не на нарастващи, то поне на постоянни доходи в бъдеще. Все си мисля, че хора които преди това са вадили хилядите като вестници е трябвало да заделят нещо в случай примерно на болест или неблагоприятни обстоятелства в семейството.

 22. 22 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4681 Весело

  Бе какво искат тия? Боко нали отвори кръчмите? Да идат да свирят и пеят там? В Дивия Запад по времето на Винету така беше!

 23. 23 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2060 Любопитно

  До коментар [#20] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Малки авторски права...според Закона за авторските и сродните им права...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 24. 24 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Тези близо 130 певци нещо грешат.
  Още предишният финансов министър беше казал, че извън мерките на правителството са останали само маргиналите.


  ----
  Иначе е жалко, че цяло съсловие трябва да се обърне персонално към премиера, за да се сети управрението, че това съсловие съществува. Но такива са реалностите: един за питек начело на държавата не може да има ум за системно управление; всичките му възможности стигат само до персонални договорки ад хок.

 25. 25 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Вари ги, печи ги, все държавата искат да им дава. И много обичат да пеят на предизборни митинги. На чии митинги, няма значение. Професионалисти били :)))
  —цитат от коментар 5 на Smoke


  Иначе по принцип претендират че са "десни".

 26. 26 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  Ми не са прави. Аз не знам един Негов запис, на който да не присъства дискретен и изискан музикален фон.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 27. 27 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Цинично и арогантно отношение към труда на другите! Типично гербарски = просташко!

 28. 28 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Но за чекмеджетата имате!

 29. 29 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Липсата на музикална индустрия в БГ води до това...

 30. 30 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  "Обръщаме се към Вас с настояване за изработване на механизъм за подпомагане и компенсиране на музикални творци на свободна практика, които не са обвързани на щат с държавните и общинските културни институции."
  .................
  Тези музикални творци ще бъдат ли така любезни да покажат данъчните си декларации, за да видим, какво са внесли в държавния и общински бюджет?

 31. 31 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Парите за стимулиращи вещества свършиха, каква творческа драма.

  Свободата, Санчо...
 32. 32 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  Тези реват не защото нямат пари, а защото пропуснатите им ползи са големи - нали вземат по 5-10 хиляди за едно участие.Както и да е - не съм съгласен Тони Стораро да кара кола за половин милион и да ходи с 5 кила злато по него, а държавата да му плаща от парите взети от работещите хорица.
  —цитат от коментар 11 на PoToP


  Ми тва му е личният и социален статус на човека.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 33. 33 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Има хора между подписалите които още по соца бяха много, ама много напред с парите заради музикантските си изпълнения. То групи смениха, то коли, то жени, то чужбина и пак били недоволни.

  Свободата, Санчо...
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  До коментар [#33] от "Bornagain":

  Е, той и Домусчиев едва ли се нужда от помощи, ама си ги взе без притеснения.

 35. 35 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Прея Осасей? Не е ли тя певачката при оркестъра в онова шоу по бтв,имитация на шоуто на Слави?

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 669 Гневно
 38. 38 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 975 Весело

  ама работа има бол ББ строй магистрали,реже ленти на заводи има и недостиг на държавни служители в някой области(военни,пожарна,преподаватели и т.н ) да се преориентират на там ;)


  :D:D:DD::D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 39. 39 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  Въведението към писмото показва, колко често е недооценяван труда на музиканта още повече с усилията, които се влагат от ранни години в обучението и лишенията, които се изтърпяват докато се измине необходимият път. Това е инвестция, която при повече от подписалите е изплатена вече многократно. Сред тях има такива, които са на щатна работа в музикални училища или университети и на тях короната не им се е отразила на заплатите, а на допълнителните доходи. Други пък получават тлъсти приходи от участията си в различни формати, чието излъчване не е спряло и парите за тях също не са намалели. Можем само да се надяваме, че с имената си те по-скоро застават в подкрепа на колегите си, които наистина се издържат само от свирене по заведения или концертна дейност, които са млади и им трябва време да се наложат. Защото другото - ако и тези искат по едно компресче от 350-500 лв. допълнително заради косвени загуби и евентуални пропуснати ползи вече става цигания.
  Прави впечатление липсата на Витков, Мицов, Хазарта и няколко други по-светли личности.

  CONTADOR GRATUITO!
 40. 40 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2270 Гневно

  До коментар [#15] от "karabastun":

  Така е, заслужилите и народните артисти имаха право на двоен хонорар...... нямаш си представа как прибираха 400 лв за 30 минутно участие, а заплатите на бачкаторите бяха 200-250 лв на месец!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 41. 41 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#36] от "бой-кики ра":

  На тази приказка за баба мравка
  и за щуреца - бедния щурец.
  Ний правиме, ние правиме една поправка -
  певецът си е винаги певец
  щурецът си е винаги щурец .
  :)

  CONTADOR GRATUITO!
 42. 42 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Когато си взимал за участие на вечер няколко хиляди и сега нищо, много боли.

  А какво да кажем за хората на минимална заплата, които са си изгубили работата?

  Само Мария Бакалова е напред в тази криза. Но не може всички да са талантливи като нея. :)

 43. 43 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Аз не разбрах, те колко данъци и осигуровки са платили?

 44. 44 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Днес Бойко е обещал средна заплата 2000 лв. през следващият си мандат.
  Тази новина би трябвало да удовлетвори музикантите.

 45. 45 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 676 Неутрално

  От инженери имаме нужда, не от певци и музиканти.

 46. 46 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Работа от вкъщи?
  Без да съм музикант се сещам за доста онлайн платформи където един музикант може да публикува, свири, пее, печели.
  Разбира се концертите ги няма, неудобство е, липса на доход е.
  По същия начин както и за стотици други професии.
  Ама май просто са се наредили за милостиня, а?

 47. 47 Профил на Readit Design
  Readit Design
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Някой от подписалите се имат фирми, журналистите да видят кои са фирмите и дали са получили помощи от държавата. По логиката на артистите, всички работници свързани с производството на техният продукт също трябва да им се помогне с желаните от тях мерки. Аудио инжинери, оператори, видео-монтажисти, гримьори и фризьори, сценаристи и осветители. Те ще направят по-дълъг списък, гарантирано.
  Изкуството ако не е държавна политика с приоритет - както по комунизма (пропагандни причини) е оставено в ръцете на свободният пазар. Свободният пазар търси забавления, не изкуство, за справка гейминг индустрията. Хората с професионални артистични умения и продукти ако не работят за индустрия остават продукта си в ръцете на свободният пазар. Ако продукта им не е съобразен с изискванията и нивото на пазара а отговаря на абстрактна ценностна система логично няма да постигне финансов ефект в голям мащаб. Гореизредените артисти са наясно с това и нямат никаква аргументация към държавата. Ако артистите са легален малък бизнес и плащат заплати на работници си има процедура за кандидастване и еветнтуална помощ. Пример: Пайнера и Саня имат бизнес и получават помощи. Певачка едно и певач две са работници и не получават. Идеята, останала от комунизма че държавата се грижи за културата е абсурдна. И в криза като тази изкуството като бизнес отива на заден план. А хората с призвание на артисти няма да им мине през акъла да искат пари в такава ситуация. Ще творят за да се изразяват и ще оцеляват трудно като повечето си съграждани. И колкото и да не е приятно истината е, че есенциалните неща са свързани с физическото оцеляване всичко след него е добавена стойност.

 48. 48 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Перефразирайки ПКП, като не може да оцелеете, ами умрете бе!

 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  Азис, Камелия, Кондьо.....ги няма в списъка....

  Bukalemun
 50. 50 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Жалка работа. Стават смешни,а са нагли като тиквата.
  И какво толкова са създали 99% пълна боза.
  Не си внасят осигоровките,а сега реват,ами като всички,колкото си се осигурявал толкова,а си получават отделно средства по линия на авторското право.
  Огромната част от тези са просто бездарни паразити.

 51. 51 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4995 Любопитно

  Тези, очевидно нищо не разбират от..." духова " музика , не са се изучили достатъчно....

 52. 52 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#24] от "inn":

  Не му се молете. Помогнете да го изметем.

 53. 53 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5864 Неутрално

  Не ревеш ли няма кинти. Така е в БГто.

 54. 54 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Тези като са големи творци, какво са продали по света?

 55. 55 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  А как са разпределени тези 20 милиона лева?
  https://bird.bg/corona/?q=000695160

 56. 56 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  15 милиона лева на Министерство на културата
  за културни организации и дейци по ПМС № 177 / 31.07.20

 57. 57 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  5 милиона лева на Министерство на културата
  за културни организации, дейци и творци по ПМС № 121 / 12.06.20

 58. 58 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 856 Неутрално
 59. 59 Профил на spectator9713
  spectator9713
  Рейтинг: 21 Неутрално

  О, страхотно! Едно от имената е Глория Петкова. След кратка справка с нейния профил в Инстаграм намирам снимка с чанта на Шанел, която струва 4000 долара.
  Източник на снимката: https://www.instagram.com/p/CLmO6TDlOOL/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
  Чантата в сайта на Шанел: https://www.chanel.com/us/fashion/p/A69900B0546210601/mini-flap-bag-iridescent-calfskin-gold-tone-metal/

 60. 60 Профил на Bixby
  Bixby
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Орлинчо първо зове да се изхвърля едрогабаритния битов боклук, после ходи и се ръкува с него...

 61. 61 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 976 Неутрално

  — Бабо Мравке, где така?— Тичам Щурчо за храна.А ти къде със таз гъдулка?— Днес Калинката е булка,та съм канен на свирня.— А когато сняг забръска,що ще правиш ти зимъска?— Ще поискам срам не срам,аз от твойто житце сбрано.— Аз пък няма да ти дам,гиди дърти мързелан!
  —цитат от коментар 36 на бой-кики ра


  Право в десетката!
  Това обобщава всичко по тая тема!

  И въпреки всичко баба Мравка /Б.Б./ дава 4+ милиона от "сбраното житце"...

  https://pik.bg/първо-в-пик-tv-премиерът-борисов-правителството-ще-отпусне-4-267-000-лева-за-музикалните-т-news1006158.html

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK