"Мамо, коя е родината ми?", попита дъщеря ми на български

"Мамо, коя е родината ми?", попита дъщеря ми на български

© Цветелина Николаева, КапиталТекстът е препубликуван от "Дойче веле". Той е от сборника "Българите в чужбина, толкова близо, толкова далече". Оригиналното му заглавие е "Да превърнеш чуждото в свое".


"Ти не си първата чужденка, която влиза в това семейство", ми казва заговорнически Хани преди много години във Фрайбург, недалеч от източния бряг на река Рейн, немския бряг. За нашата среща бъдещата ми свекърва се е приготвила с най-любимите сладкиши от своето детство в Елзас на западния бряг на река Рейн, френския бряг. Очите ми гледат огромната саварина, поставена в центъра на масата, но паметта ми възпроизвежда картината на шумен рояк деца пред училищната лавка в България, където за голямото междучасие са донесли тави с пресни малки саваринки. Не обичах маслената розичка отгоре, но за самите саваринки просто умирах! И бях готова, ако се наложи, да се боря с всички деца, които не искаха да си изчакат реда на опашката.


Първата хапка, която се опитвам да задържа по-дълго в устата си, сиропът, който неизбежно се стича извън обвивката от твърда хартия и лепне по пръстите - това е запечатан спомен от едно щастливо детство и от кратките междучасия в една държава доста пó на изток от източния бряг на Рейн. По онова време между саварината на бъдещата ми свекърва и моите саваринки с маслени розички се издига желязна завеса - да не би случайно да се срещнат и да разберат колко са близки.
"Чуждото у нас е добре дошло"


Другото сладко изкушение от българското ми детство, което се бори за първото място в сантименталните ми спомени, са купичките с крем карамел на майка ми, които тя приготвяше за специални случаи. Например за случая, който в средата на 1990-те ме доведе в къщата на Хани. Хани също приготвя крем-карамел, но нейният е само един и огромен, под формата на торта. И разбира се обърнат - така, както правеше майка ми с малките купички у дома. Няма значение, че Хани го нарича Flan - вкусът е същият, който те кара да се чувстваш по-специален и дълго очакван.


"Обожавам крем карамел и саварини, защото ме връщат назад към детството ми в България", казвам и виждам как очите на Хани живват от рояка въпроси в главата ѝ. Значи сме се намерили една друга - през годините и хилядите километри, станали сме заговорнички в семейството, създадено от нея. Семейството, в което аз влизам заради сина ѝ. И в което няма да се чувствам чужденка, ня-ма! Усещам, че Хани се е опитала да ме успокои и да ми каже: "чуждото" у нас е добре дошло, от теб и другите зависи дали ще стане свое.


В живота на Хани "свое" и "чуждо" често са сменяли местата си, а разстоянието между двата бряга на Рейн дълго време се е измервало не в километри, а в степени на враждебност и неприязън. Някога, в края на 40-те години на миналия век, когато тя, германката, родената в Париж и израснала във френския Елзас, решава да се омъжи за германец от другия бряг на Рейн, мнозина я заплюват като предателка. Защото не може да си от Елзас, да си преживяла нацистката окупация и да се влюбиш в германец, че и да се събереш с него, пресичайки реката. Не може да си кръстена в католическа черква, а да се омъжиш за протестантски пастор. "Не може", реже като нож съдбата ѝ на няколко пъти, но тя успява да събере парчетата. Също като майка си, германката, дръзнала да роди дете без брак в Париж в началото на 20-ти век. И дори да развие свой бизнес, съсипван на два пъти: най-напред от голямата рецесия, а после от нацистите в Страсбург.


Хани с всички сили се опитва да говори с мен на литературен немски, но мелодията на баденския алемански диалект разбива правилата, проправяйки път и на елзаското наречие. А пък аз, колкото и да се старая с немската граматика, не мога да скрия източноевропейския си акцент, който в крайна сметка все пак се причува като отклонение от езиковата норма. Поне аз си мисля така. Но бъдещото ми семейство изобщо не се впечатлява от говора ми. Децата в този дом са израснали с естественото съзнание, че мама говори по-различно, но пък най-хубаво от всички останали.


И тогава реших: многоезичието ще е моят дом


Така и никога не посмях да питам Хани каква се чувства по националност и коя е родината ѝ. Но интуитивно съм сигурна в отговора ѝ: като елзаска, родена в началото на 20-ти век, чийто роден език е алеманският диалект, към който литературният немски се добавя едва в училище. Десетилетия по-късно в Германия някакъв учител ѝ забранява да говори с децата си на френски, "за да не забави развитието им". По същото време от другата страна на Рейн, в Елзас, немският език е изтикан зад дебелите зидове на къщите, станал е жертва на мъчителните френски спомени от нацистката окупация и на мечтата на пострадалите да изцелят по-бързо раните си.


Още няколко десетилетия по-късно, в средата на 1990-те, влизам в сградата на Съвета на Европа в Страсбург и питам младите колеги от пресслужбата къде мога да включа репортерския си касетофон, за да запиша пленарното заседание. Не получавам отговор, защото явно питам на грешния език. Един от колегите се смилява и тръгва с мен. Останали насаме, той спира да се мъчи с английския и обръща на немски - на онзи немски, познат ми от общуването с Хани. Да, езикът често е превръщан в бойно поле, на което продължават да се водят сражения дълго време, след като бившите врагове са заровили окопите, за да си орат нивите, а войната е затворена в няколкото страници на учебника по история. Тогава реших, че многоезичието ще е моят дом. И че няма да позволя в този дом да ми казват каква трябва да се чувствам или да ме притискат да взема страна, за да воювам срещу "другите".


"Мамо, кой е родният ми език и коя е родината ми?", с нескрита тревожност в гласа попита преди десет години моята тогава седемгодишна дъщеря. Каза го на чист български език. Е, с малко небългарско "р", което така и не се промени въпреки старателното повтаряне на "Рачо реже риба". Беше разтворила читанката от българското училище на страницата с разказа за Стария щърк, който отказва да полети на юг с по-младите, защото иска да умре в родината си. Малката ми дъщеря беше видимо объркана: никой никога дотогава не беше я карал да се самоопределя на принципа "или-или". А и растеше в дом, в който пътуването между държавите, езиците и културите беше неизменна част от живота. Търсена и постигана цел.


Отдавна съм превърнала чуждото в свое


Дъщеря ми е родена в Берлин, но Германия и България присъстват с еднаква тежест в живота ѝ. Нарича прабаба си Марѝ също като баща си - с френското "grand-maman". За дъщеря ми тази множественост е най-нормалното нещо на света. Същото, като да седиш на дивана между татко и дядо, и да им превеждаш - това тя го можеше още на четиригодишна възраст. А аз винаги съм искала детето ми да говори български, за да ме приеме с това, което нося в себе си, и да се приобщи към него. Но не и за да бъде вкарвано в идентификационни матрици, които изключват всичко друго, извън официално наложеното статукво на мнозинството. Затова решихме, че Старият щърк ще си лети до последно, накъдето си поиска, и ще остане там, където се чувства най-добре, без значение дали е роден там, или не.


Никога не съм имала проблем с това, че съм по-различна от повечето хора в страната, в която съм избрала да живея. Че спомените, от които сглобявам пъзела на миналото си, са по-други от тези на съпруга ми, на неговите приятели или на моите колеги. Никой не е успявал да ме накара да се чувствам чужда заради тази различност. Не че не е имало опити. Колкото и да са малко на брой, те сякаш полепват по кожата и години наред мястото дразнещо те сърби. Намазвам го с мехлема на всички приятелства, които съм завързала във времето, на любопитството към мен, към езика и културата, с които съм израснала.


И отдавна съм превърнала чуждото в свое, Хани.


"Мамо, коя е родината ми?", попита дъщеря ми на български


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (171)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ventsi Zashev
  Ventsi Zashev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И въобще не се питате. Каква сте? Дъщеря ви се пита. И отговора е германка. Няма лошо.

 2. 2 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Жените много по-лесно приемат емиграцията (както и да се нарича преминаването в чужда култура). По правило, чуждата култура също много по-лесно ги приема за свои; нещо като придобивка. Мъжете от своя страна се приемат като натрапници и конкуренти; колкото и това понякога да е замаскирано.
  За жената семейството е цел, докато за мъжа е средство. Където е семейството ѝ там е и родината ѝ. За жената най-важното в живота е сигурността (за нея и семейството); носталгията, доколкото я има при нея е много по-слаба.
  Всичко казано с уговорката, че понякога жените са в мъжки тела и обратното.

 3. 3 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Разстроено

  Може да й обясните докато е малка , че в родината й са останали малко под 7 000 000 гласуващи на избори според ГРАО........иначе няма да има смисъл да се връща , защото и тя ще се превърне в дух......

 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Любопитно

  Май не се разбира, че авторката пледира приемане на различни култури като общ дом, и това е отговорът и на въпроса "Коя е родината ми?". всеки от нас носи в себе си своя образ за "родината" и комплекса от лица, емоции, усещания и образи за нея, различен от този на другия. Въпросът е да не натрапваме своето, а да приемаме и други виждания.

 5. 5 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Напротив , разбира се и затова е правилно да й се обясни , откъде и защо , се е отзовала там , като много други.......

 6. 6 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  “ Никога не съм имала проблем с това, че съм по-различна от повечето хора в страната, в която съм избрала да живея. ”
  ——
  Нито пък аз със избраната от мене ... щот по манталитет НЕ съм по-различна от повечето хора в страната. А за акцента, той винаги изскача като си под напрежение, независимо дали е източно-европейски, или източно-тексаски.

  Само не разбрах, обяснихте ли на дъщеря си, че “родина” не са просто джипиес координатите на мястото където по една игра на случайността си се пръкнал?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Чисто технически Родината е там, където човек се е родил (израснал) независимо от това, какви се чувстват той и родителите му. Средата в детството е много важна за изграждането му като светоглед и себеусещане. Което разбира се не означава, че не може да има няколко народностни самоопределения едновременно или на различни нива да се възприема различно.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Любопитно

  Много слаб материал...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Децата на Европа,
  независимо в коя част.
  Независимо,какви са родителите им.
  Бог да ги пази.
  Дано имат мирно и светло бъдеще.

 11. 11 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 913 Весело

  "Ubi bene ibi patria".

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 12. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Разстроено

  И аз често пъти съм се питала:
  ,,Ами ако някога сина ми се ожени за чужденка? Моите внуци на кой език ще говорят? Ще знаят ли български? Ще могат ли да ме разбират?”.....

 13. 13 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#4] от "daskal1":

  Слабо четиво, представящо захаросана лична история с целта накрая да защитава много-идентичния човек, който да е една амалгама от групови идентичности, без значение дали те са национални, културни или джендър.

 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Пуснете си "Пътя" на ПББ , драги ми сънародници ,далеч от родните си места. Всеки има и тежки и добри моменти в емиграция.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#6] от "Gretel":
  "...Само не разбрах, обяснихте ли на дъщеря си, че “родина” не са просто джипиес координатите на мястото където по една игра на случайността си се пръкнал?..."

  Чувството за "родина" не се обяснява, то се чувства. Което не пречи в един момент да си смениш "Родината", и да приемеш за своя новата на децата ти, или на внуците.

  Между другото историята е леко поукрасена. По-вероятно дъщеря й да я е попитала за нейната (на майка си) Родина

 16. 16 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Изобщо не се й съмнявам, че авторката е превърнала чуждото в свое.
  Лошо няма-всеки има право да живее,където поиска.Ама доста лицемерно ми звучат изказвания за обичта към Родината при условие, че са я изоставили.

 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2959 Весело

  До коментар [#12] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Че защо не? Светът е толкова отворен, младите хора искат да пътуват, учат в чужбина и да го опознават. Няма нищо лошо ако си намерят партньор чужденец. Важното е младите да се разбират.
  Бабите и дядовците могат да научат някой чужд език за да се разбират с новите си роднини. Това в кръга на шегата.

 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  "Ама доста лицемерно ми звучат изказвания за обичта към Родината при условие, че са я изоставили...."

  Глупости, тя е отишла да живее с мъжа, когото е обикнала. И Родина е станало мястото, където са се родили децата й.
  Аз познавам много патриоти, бивши комунисти, които са направили всичко възможно децата им да се преселят в Германия, Австрия, Франция.
  Войнствената русофилка, комунистка и патриотка Корнелия също!

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#15] от "historama":

  Между другото в момента, в който дъщерята, говореща все пак български, като види Родината на майка си, и мутрообразните тулупи от елита (с бръснати глави), дали ще има желание да я види отново? В момента просто пропущам разбитите тротоари на родните ни градове, пакркираните в градинките трошки, огромните мерцедеси, паркирани по диагонал на улицата и тротоара, и градчетата от Елзас, излезли като от новогодишни картички.

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Чисто технически Родината е там, където човек се е родил (израснал) независимо от това, какви се чувстват той и родителите му. Средата в детството е много важна за изграждането му като светоглед и себеусещане. Което разбира се не означава, че не може да има няколко народностни самоопределения едновременно или на различни нива да се възприема различно.
  —цитат от коментар 7 на DDR


  Чисто емоционално е това за което би си дал живота или поне би се борил да е по-добре.

  А чисто технически е там където плащаш данъци или там какъвто паспорт имаш. :)

  Но плащането на данъци на дадено място не го превръща автоматически в родина, нито притежаването на местен паспорт.

 23. 23 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Поредната пропагандна статия от ДВ. Ако не си научила дъщеря си коя и е родината, защо трябва да го споделяш в интернет.
  И стига с тия родини, семейството е това което прави всичко, ако имате семейство имате и общество имате и традиции. Те не трбява да са свързани с определена държава, защото държавите са подтисници на точно тия семейства и традиции.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 24. 24 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#12] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":
  Бахси проблема дет имаш,аз със малкия ми син трудно говоря,тя са замъчила за внуците на какъв език ше си лафят!))))))

 25. 25 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Изкърти веле - манипулатор.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 26. 26 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#14] от "Hepo":


  Че то има ли живот някъде без тежки моменти,а за емиграцията.....ми тя не е за всеки!

 27. 27 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  До коментар [#14] от "Hepo":Че то има ли живот някъде без тежки моменти,а за емиграцията.....ми тя не е за всеки!
  —цитат от коментар 26 на angeles


  Така е.

  SHADOWS of SOFIA
 28. 28 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Поредната пропагандна статия от ДВ. Ако не си научила дъщеря си коя и е родината, защо трябва да го споделяш в интернет. И стига с тия родини, семейството е това което прави всичко, ако имате семейство имате и общество имате и традиции. Те не трбява да са свързани с определена държава, защото държавите са подтисници на точно тия семейства и традиции.
  —цитат от коментар 23 на radelmarfx


  Наистина семейството е най-важното, ама с приемането на чужда култура и ценности(ако не емигранта,то децата и внуците му),се плюе на паметта на предците, които са предавали тази култура и ценности през вековете.

 29. 29 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Неутрално

  До коментар [#18] от "historama":

  Лондон е претъпкан от деца на комунисти.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  доста лицемерно ми звучат изказвания за обичта към Родината при условие, че са я изоставили.
  —цитат от коментар 16 на Мусаши


  Точно пък това за изоставената родина вони на нафталин

  Сам си го написал по-горе - всеки има право да живее и работи където пожелае
  Още повече сега сме 21-ви век
  За днес родените басни като тези за родина отечество и прочее
  ще звучат още по-смешно с аромат на нафталин
  Родината на родените в 21-ви век е Целият Свят

  Родината на родените в Северна Корея е само това място от Света
  оградено с бодливата тел и минните полета

 32. 32 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Въпросът е да не натрапваме своето, а да приемаме и други виждания.
  —цитат от коментар 4 на daskal1

  Това го кажи на американците и 700 те им военни бази в цял свят които налагат "демокрацията" в американски вариант и не приемат други виждания. И немците бяха същите докато руснаците ги наритаха както трябва.

  Свободата, Санчо...
 33. 33 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#18] от "historama":Лондон е претъпкан от деца на комунисти.
  —цитат от коментар 29 на Незнайко в Слънчевия град


  Още по добре, той затова процъфтява.

  Свободата, Санчо...
 34. 34 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  [quote#31:"Hawaii"][/quote]

  За интернационалист безродник като теб Родина може и да звучи смешно. Моите предци са умирали за Родината и ако се наложи и аз ще го направя.
  Родината не са комунистите, Шкембе войвода,Боко от СИК или който и да е политик.А много по-ценно нещо, което такива като теб не разбират.

 35. 35 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Разстроено

  Майката направо да каже на детето, че родината му се казва "НПО-шка", че пола му е "То" и че законите са лоши!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 36. 36 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#28] от "Мусаши": Стига си дрънкал глупости бре Мучачи! Всички дето са прекосили океана преди 200+ години са плюли на паметта на предците си..... Светът е отворен за всички! Остават само “родословните дървета”.!

 37. 37 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Родината е там, където са спомените ти и емоционалната ти обвързаност като дете. Нашата родина е България, но на нашите деца и внуци вече не е, независимо дали се чувстватт българи (повечето от тези, които познавам - още да). Така че в примера от статията - детето е германче с майка българка. Дори двамата родители да бяха българи, детето пак ще е германче - но от българското етническо малцинство. Неговото детство и формиране преминават в Германия, образованието му е немско. Ако е и германски гражданин - няма изобщо какво да се питаме къде му е родината.

  Там където плащаш данъци няма нужда да е родина, а страна, в която живееш и работиш.

  E PLVRIBVS VNVM
 38. 38 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#28] от "Мусаши": Стига си дрънкал глупости бре Мучачи! Всички дето са прекосили океана преди 200+ години са плюли на паметта на предците си..... Светът е отворен за всички! Остават само “родословните дървета”.!
  —цитат от коментар 36 на angeles


  Ти ли ще ми кажеш какво да пиша.
  Не помня аз да съм ти казвал подобно нещо. И да-всеки,който е възприел чужда култура ,език, обичаи и ценности е плюл на паметта на предците си.
  Ей ги евреите-от 2000 години ги гонят, избиват и репресират в цял свят и не се отказват от рода и традициите си.
  А българите веднага се претопяват и децата и внуците на емигрантите нямат нищо общо с българите.

 39. 39 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#32] от "Bornagain": Уффффф тия кравари,много те мъчат бе човек! Живота има и хубави моменти! Споко,ще им дойде реда и на краварите! Жужи ще ги нарита за твое успокоение! Къде видя американци в статията,или са те “кирдисали”!)?

 40. 40 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 309 Неутрално

  [quote#28:"Мусаши"][/quote]

  Емигрантите идват защото им обещават социални. В едно общество без държави имигранти биха идвали на определена територия само заради работата не заради подаянията. Това би отсяло качествените пред некачествените.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 41. 41 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  До коментар [#28] от "Мусаши": Стига си дрънкал глупости бре Мучачи! Всички дето са прекосили океана преди 200+ години са плюли на паметта на предците си..... Светът е отворен за всички! Остават само “родословните дървета”.!
  —цитат от коментар 36 на angeles


  Що се занимаваш?

  SHADOWS of SOFIA
 42. 42 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  [quote#28:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 40 на radelmarfx
  Емигрантите идват защото им обещават социални. В едно общество без държави имигранти биха идвали на определена територия само заради работата не заради подаянията. Това би отсяло качествените пред некачествените. [/quote]

  Хахаха-в общество без държави цяла Африка и половината Азия биха се изсипали в Европа. Като няма държава,която да охранява границите кой ще ги спре?

 43. 43 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Майката направо да каже на детето, че родината му се казва "НПО-шка", че пола му е "То" и че законите са лоши!
  —цитат от коментар 35 на chichka


  Ей да не заспиш! Некой Джендър мое да ти смени пола.

  SHADOWS of SOFIA
 44. 44 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Детето се е родило в Берлин и живее в Германия. Коя да е родината му?! Бангладеш ли?! А баща му, германец, дали си задава такъв въпрос?
  Човек трябва да се чувства свободен и да живее където му харесва и смята, че е добре за него и семейството му. Да се чувства жител на планетата, това е родината ни! А не обременен от прекален и криво разбран патриотизъм и родинизъм, да се свива в някое нейно кюше, като животно, което брани територията си и не смее да отиде в чужда. Живеем в глобален свят и тия неща постепенно избледняват. Само прекаралите целия си досегашен живот на едно място не го разбират.
  Не да приличаме на селяндурите от преди 50-100 и повече години, когато като отидат някои в другото село и ония ги набият и изгонят, защото било тяхното, а те не са от техните.
  Изобщо не защитавам пълчищата мигранти, опитващи се незаконно да се преселят някъде, с написаното.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 45. 45 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Весело

  До коментар [#33] от "Bornagain": "Лондон е претъпкан от деца на комунисти.—цитат от коментар 29 на Незнайко в Слънчевия град
  Още по добре, той затова процъфтява."
  ####
  Листните въшки нямат отношение към цъфтежа на растението, върху което паразитират.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 46. 46 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#38] от "Мусаши": Къде видя да ти казвам какво да пишеш???? А и евреите не познаваш! Знаеш ли че има еврей които не са помирисвали синагога,а децата им не знаят какво е това! Абе пич,няма ли работа за теб,добрите адвокати не мога да се свържа с тях,камо ли да си чатя във форума!))))

 47. 47 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мусаши": Къде видя да ти казвам какво да пишеш???? А и евреите не познаваш! Знаеш ли че има еврей които не са помирисвали синагога,а децата им не знаят какво е това! Абе пич,няма ли работа за теб,добрите адвокати не мога да се свържа с тях,камо ли да си чатя във форума!))))
  —цитат от коментар 46 на angeles


  Аха-изчерпа аргументите и премина към лични обиди.
  Ако това ще те успокои,приеми,че съм най-некадърният юрист на света.
  И няма никакво значение ,че някои евреи не влизат в синагога. Те си запазват еврейските култура, ценности,обичаи.И децата им също ще са евреи.За разлика от децата и внуците на бългярите емигранти.

 48. 48 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Любопитно

  Наистина семейството е най-важното, ама с приемането на чужда култура и ценности(ако не емигранта,то децата и внуците му),се плюе на паметта на предците, които са предавали тази култура и ценности през вековете.
  —цитат от коментар 28 на Мусаши


  Ти да не си някой пенсиониран дописник на Работническо дело
  Да пишеш такива вехти ОПОРКИ от времето на СЪВЕТСКА БЪЛГАРИЯ
  в 21-ви век е колкото смешно толкова и тъжно

 49. 49 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  [quote#48:"Hawaii"][/quote]

  Комуне-доносници са баща ти и дядо ти,не аз.
  Комунистите бяха същите безродници като теб.И по време на Народният съд са убивали българи заради"великобългарски шовинизъм".
  Не случайно химнът им беше Интернационалът.

 50. 50 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Никога не съм имал проблем да се проспособя към която и да е страна с изключение на родната такава. Обичам си я, но не мога да живея там.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 51. 51 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Любопитно

  [quote#48:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 49 на Мусаши
  Комуне-доносници са баща ти и дядо ти,не аз.Комунистите бяха същите безродници като теб.И по време на Народният съд са убивали българи заради"великобългарски шовинизъм".Не случайно химнът им беше Интернационалът.[/quote]

  Ха-хаааа
  Само не се представяй за адвокат оттук нататък
  В Юридическите Факултети поне учат студентите да четат правилно
  Не съм написал ДОНОСНИК а
  Д О П И С Н И К
  Ако си достатъчно млад за да не знаеш какво е това - питай някой по-възрастен

  И Нерде народен съд и интернационала
  Нерде ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА и СВОБОДАТА НА РАБОТА и ЗАСЕЛВАНЕ по Целия Свят

  Тези ОПОРКИ могат най-много да те направят ДЕЖУРЕН ФИЛОСОФ
  в Северна Корея - там такива са на мода в момента а и винаги са били
  Плътно от 1950 до днес

 52. 52 Профил на Една Мутра
  Една Мутра
  Рейтинг: 9 Неутрално

  “ Мамо, кой е родният ми език и коя е родината ми?" , “ Дъщеря ми е родена в Берлин” , дъъъъъ. Може да е гражданин на повече от една държава, ама се чудим коя е родината и?

  Адски се дразня от тоя патетично лигав стил на умиление съчетан с риторични въпроси. Ако имаш да казваш нещо смислено го кажи, ако нямаш недей да дрънкаш просто заради самото дрънкане

 53. 53 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мусаши": Нито те обиждам,нито съм казал че си некадърен адвокат! Просто искам да ти обясня(трудно е),че светът отдавна не е това,което ти се иска на теб! Сега и за еврейте,имам и познати на които внуците им няма да са еврей,по простат причина че майката не е еврейка,и не иска да приеме юдаизма!Приемат го,че внуците им,просто ще са американци! Децата им щом са щастливи,и те са! Разбира се не говоря за чифутиъе ортодокси,но такива има и от други религии!

 54. 54 Профил на Милена Асенова
  Милена Асенова
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Чудесен текст!

  Conchita Mas
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Според мен, по-големият проблем е, че в повечето случаи не ни възприемат като равни.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 58. 58 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мусаши": Нито те обиждам,нито съм казал че си некадърен адвокат! Просто искам да ти обясня(трудно е),че светът отдавна не е това,което ти се иска на теб! Сега и за еврейте,имам и познати на които внуците им няма да са еврей,по простат причина че майката не е еврейка,и не иска да приеме юдаизма!Приемат го,че внуците им,просто ще са американци! Децата им щом са щастливи,и те са! Разбира се не говоря за чифутиъе ортодокси,но такива има и от други религии!
  —цитат от коментар 53 на angeles


  Хахаха-никога не съм имал амбиции да променям света според моите възгледи.
  Но всеки си прави своя личен избор.Аз съм имал избор дали да остана в България и да запазя българските си корени,които да предам и на децата си.Вие също сте направили избора децата и внуците ви да се чувстват от друга националност.Ваше си право, мен това не ме бърка.Бърка ме само моят живот.В който съм направил своя избор.

 59. 59 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#12] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":


  До коментар [#17] от "pamela":

  Въпроса не е бабата и дядото да научат някоя и друга чужда дума, въпроса е, че българският родител в семейството, непредавайки езика си на децата си, ги ограбва от възможността, по рождение да имат два равностойни езика. Това съм го забелязал ори много смесени двойки, където единият е българин. Говорят на неособено добърбместен език с децата си. Повечето като ги питам що така, мигат глуповато, някои казват, че се срамуват, какво щели да си помислят околните. Жалко, ограбват езиково децата си. Все пак, имс и такива дето предават езика си нататъка, щото английският е хубаво нещо, ама не е всичко.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 60. 60 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#22] от "realguru":

  Не малко хора биха си дали живота за пари или вещи.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 61. 61 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мусаши": "И да-всеки,който е възприел чужда култура ,език, обичаи и ценности е плюл на паметта на предците си. "

  Безмислието на коментара ти става ясно, ако трябва да го обясниш по отношение на САЩ, където населението е от хора от цялата планета. Тогава започваш да приличаш на шопа с неговите сентенции, нещо от рода на "от България по-хубаво нема!".
  Когато се ражда, човек не може да избере къде и коя да е родината му! Но няма никакъв проблем да направи тоя избор когато порастне и започне сам да определя как да живее. Вече не живеем в комунистическия концлагер "България", който ни набиваха в главите да обичаме повече от себе си. Диктатурите( и монархиите в миналото) много държат на патриотизма, защото диктатора и държавата са почти едно и също!
  А защо някой е "плюл на паметта на дедите си", като се е преместил на живее в друга държава, ще ми е много смешно как ще го обясниш!!!
  А за обичаите и ценностите, примерно лошо ли е арабин да не иска да живее с обичаите и ценностите на джихадистите, да кажем като в Ислямска държава???

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 62. 62 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мусаши":

  Много си зле!!!
  Обичаите и ценностите не са като фузична константа, а се променят с времето във всяка една държава!!! Понякога плавно, друг път насилствено, като след 9-ти септември 1944 г. в България.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 63. 63 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2090 Весело

  Прекрасен текст - поздравления за сънародничката ни! Беше удоволствие да се чете!

  Мараба, С-ДС доносници!
 64. 64 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мусаши": "И да-всеки,който е възприел чужда култура ,език, обичаи и ценности е плюл на паметта на предците си. " Безмислието на коментара ти става ясно, ако трябва да го обясниш по отношение на САЩ, където населението е от хора от цялата планета. Тогава започваш да приличаш на шопа с неговите сентенции, нещо от рода на "от България по-хубаво нема!".Когато се ражда, човек не може да избере къде и коя да е родината му! Но няма никакъв проблем да направи тоя избор когато порастне и започне сам да определя как да живее. Вече не живеем в комунистическия концлагер "България", който ни набиваха в главите да обичаме повече от себе си. Диктатурите( и монархиите в миналото) много държат на патриотизма, защото диктатора и държавата са почти едно и също! А защо някой е "плюл на паметта на дедите си", като се е преместил на живее в друга държава, ще ми е много смешно как ще го обясниш!!! А за обичаите и ценностите, примерно лошо ли е арабин да не иска да живее с обичаите и ценностите на джихадистите, да кажем като в Ислямска държава???
  —цитат от коментар 61 на quatro_4x3


  Е колко ще просъществува САЩ като държава?Още отсега има такива вътрешни противоречия, че разпадът й е неименуем.
  За разлика от САЩ държави с ярко изразена национална идентичност като Япония и Китай съществуват от хилядолетия и ще просъществуват още хиляди години, когато САЩ ще е само спомен.В Европа също ще продължат да съществуват държави като Полша и Унгария, когато в Западна Европа ще е пълно с диваци от Азия и Африка и техните потомци.

 65. 65 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мусаши": "И да-всеки,който е възприел чужда култура ,език, обичаи и ценности е плюл на паметта на предците си. " Безмислието на коментара ти става ясно, ако трябва да го обясниш по отношение на САЩ, където населението е от хора от цялата планета. Тогава започваш да приличаш на шопа с неговите сентенции, нещо от рода на "от България по-хубаво нема!".Когато се ражда, човек не може да избере къде и коя да е родината му! Но няма никакъв проблем да направи тоя избор когато порастне и започне сам да определя как да живее. Вече не живеем в комунистическия концлагер "България", който ни набиваха в главите да обичаме повече от себе си. Диктатурите( и монархиите в миналото) много държат на патриотизма, защото диктатора и държавата са почти едно и също! А защо някой е "плюл на паметта на дедите си", като се е преместил на живее в друга държава, ще ми е много смешно как ще го обясниш!!! А за обичаите и ценностите, примерно лошо ли е арабин да не иска да живее с обичаите и ценностите на джихадистите, да кажем като в Ислямска държава???
  —цитат от коментар 61 на quatro_4x3


  И кой ви е спрял да ходите,където поискате?
  Ваше си право-що пък си мислите,че на някой му пука какво правите.Изборът си е ваш. Мен тая работа изобщо не ме бърка.
  Аз коментирам моят си избор.

 66. 66 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 296 Неутрално
 67. 67 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  И аз често пъти съм се питала:,,Ами ако някога сина ми се ожени за чужденка? Моите внуци на кой език ще говорят? Ще знаят ли български? Ще могат ли да ме разбират?”.....
  —цитат от коментар 12 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Ако синът ти живее със снахата чужденка в чужбина , няма да знаят български и с тях трябва да се разбираш с преводач.
  Ако имаш дъщеря , омъжена за чужденец и живее с него в чужбина , вероятно внуците от нея ще знаят български. Не случайно има израз "майчин език". Децата от най-ранна детска възраст се отглеждат от майките и те ги учат на езици. Най-добре е детето данаучи от детска възраст двата езика , единия на майката , адругия на страната в която живее.
  Бащите чужденци не се занимават с децата си да ги учат на езика на своята родина, но има изключения. Така например българина Махлянов , който беше сумист в Япония, женен за японка и живеещ в Япония казва , че е научил не само децата си, но и жена си да говорят на български.

 68. 68 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#33] от "Bornagain": "Лондон е претъпкан от деца на комунисти.—цитат от коментар 29 на Незнайко в Слънчевия градОще по добре, той затова процъфтява."####Листните въшки нямат отношение към цъфтежа на растението, върху което паразитират.
  —цитат от коментар 45 на Незнайко в Слънчевия град


  Себе си ли имаш предвид в Слънчевия град на капитализма?

  Свободата, Санчо...
 69. 69 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Чудесен текст!
  —цитат от коментар 54 на Милена Асенова


  За оправадание на таива като Майдел и Габриел, европейки от Кюстендилско.

  Свободата, Санчо...
 70. 70 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Прекрасен текст - поздравления за сънародничката ни! Беше удоволствие да се чете!
  —цитат от коментар 63 на Манчо

  В личната и карта пише "штаатсгехьорихкайт дойч" не знам защо смяташ че ни е сънародничка. Нали това им е целта на такива. А на личната карта на Асан Мустафов от квартал Токайто в Пазарджик пише Република България.

  Свободата, Санчо...
 71. 71 Профил на Ivo RadAr
  Ivo RadAr
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мусаши":

  Как пък разбра , че са я изоставили бе селски?! Ти изобщо престрашил ли си се да опиташ да живееш на друго място , та да си изясниш възможно ли е да изоставиш Родното си място и какво е това „изоставили"?!
  Чак пък и „Мусаши" - селяк с инсталирани мисловни филтри...

 72. 72 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#64] от "Мусаши": "Е колко ще просъществува САЩ като държава?Още отсега има такива вътрешни противоречия, че разпадът й е неименуем."

  Да беше написал това в първия си коментар и да не си губя времето да ти пиша каквото и да било.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 73. 73 Профил на Ivo RadAr
  Ivo RadAr
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Един текст , точно за това време - мечтано от много балканци - да пътуват , да се преместват , да учат , работят , творят ДРУГАДЕ. Както и за ония които са се отдалечили от идеологическите тежести на тъпашкия , токсичен , провинциален национализъм , който все още трови множества нашенци...

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мусаши":Как пък разбра , че са я изоставили бе селски?! Ти изобщо престрашил ли си се да опиташ да живееш на друго място , та да си изясниш възможно ли е да изоставиш Родното си място и какво е това „изоставили"?! Чак пък и „Мусаши" - селяк с инсталирани мисловни филтри...
  —цитат от коментар 71 на Ivo RadAr


  Да,личи си градското ви възпитание.

 76. 76 Профил на Kiro
  Kiro
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Вчера на ски лифта се обърнах на български към скиора до мен. Той отвърна на Английски и така обменихме фрази. Когато детето ми ме погледна с неразбиране към Английския ми, той поясни, че то говори не руски или румънски, а Български език....
  Двамата между себе си общуваха на немски...
  Успешно се омъжила нашата българка, явно :)

  Duck
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Ако имаш дъщеря , омъжена за чужденец и живее с него в чужбина , вероятно внуците от нея ще знаят български. Не случайно има израз "майчин език". Децата от най-ранна детска възраст се отглеждат от майките и те ги учат на езици. Най-добре е детето данаучи от детска възраст двата езика , единия на майката , адругия на страната в която живее.
  Бащите чужденци не се занимават с децата си да ги учат на езика на своята родина, но има изключения. Така например българина Махлянов , който беше сумист в Япония, женен за японка и живеещ в Япония казва , че е научил не само децата си, но и жена си да говорят на български.
  —цитат от коментар 67 на tacheaux


  Моите наблюдения са малко по-различни - през последните няколко години тук дойдоха доста младежи българи, завършили в Щатите или Англия. Поне 4-5 момичета се ожениха за чужденци, родиха си по 1-2 деца и като правило им говорят на английски. Доста смешни глдеки са това - дойдат бабите да си видят внуците, а дребосъците не обелват бъкел на български. Жена ми попита няколко пъти защо така, а те - "Ами те децата няма да живеят в България, за какво им е български..."

  Абсолютен нихилизъм...

 79. 79 Профил на mrpetrov
  mrpetrov
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Ето това се получава като оставят хора от езиковите гимназии да пишат за живота. Текстът звучи като захарния сироп по салфетката описан от авторката, сладникав и безмсилен.

  Емиграция в Западна Европа вече няма. По-скоро е екскурзия. Можеш пеша да се прибереш до София, и ако живееш в по-голям град, животът е еднакъв и няма нужда да се променяш много за да се впишеш в средата. Емиграция отвъд океана вече е друга работа.

 80. 80 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Баси, колко народ не може да живее без фалшиво чувство за принадлежност. Не е нужно да си психолог, за да си наясно, че категориите "роден език" и "родина" са натрапени на детето вследствие на възпитанието му вкъщи и в училище.

  "...любов към социалистическата родина, социалистически патриотизъм, вяра в партията и правителството, любов към Европейския Съюз и чувство на дълбока признателност към него, който е наш троен освободител и най-голям брат."

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 81. 81 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  До коментар [#37] от "PavelCZ":

  "....Така че в примера от статията - детето е германче с майка българка. Дори двамата родители да бяха българи, детето пак ще е германче - но от българското етническо малцинство....."


  Зависи и от волята и ценностите на двамата родители, казано най - общо ! Има българи, живеещи в България, родителите са им българи, възпитанието, всичко, но пак викат " тая скапана държава, колко искам да се махна от тук"......Никой не спори, че по родство, емоции и спомени те са си българи ! Като ценностно светоусещане, обаче, такова, каквото ние всички знаем да се проявява в нашите родители, дядовци деди и в техния живот, дела и остъпки, те не са българи, а хора, отдавна отрекли се от своя етнос ! Обратното, има такива, живеещи в далечна точка на света, географски погледнато, които въпреки че се сблъскват с изцяло чужда на етноса им среда, че живеят в нея, че имат деца, родени пак там, съумяват да съхранят българското си самосъзнание и да научат децата си, че и те са българи ! Защо са Българи с голямо " Б" !.....
  ........

 82. 82 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 633 Неутрално

  честно казано нищо не разбрах
  от това. малко като безвкусен хляб.
  а инак Родината е там, където
  най те кефи да живееш. мен
  си ме кефи тука, е малко е нема
  такава кочина, но си ме кефи.

 83. 83 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#78] от "xhi13317223":

  Комично беше когато синът на Мишо Шамара даваше интервю по нова с преводач...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 84. 84 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#24] от "angeles":

  Изгледай как син на звезда ( и вече звезда) за 7-8 г в щатите говори само с преводач
  https://nova.bg/news/view/2020/03/01/279738/звезден-успех-синът-на-мишо-шамара-прави-музика-за-джей-ло-и-бритни-спиърс

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 85. 85 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#59] от "DDR":

  Нямам опит в това отношение, но сигурно си прав.
  Децата бързо научават езици и е хубаво да говорят родните езици и на двамата родители. Езикът дава голяма свобода директен контакт с друга култура и хора от други държави.

 86. 86 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Родината е там, където е сърцето ти.
  Със сигурност Запада дори и мащеха се
  грижи много по-добре за своите граждани,
  отколкото българската държава за своя народ.

 87. 87 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2959 Весело

  До коментар [#67] от "tacheaux":

  Аз пък веднъж срещнах българка с мъж англичанин, който разбираше български и говореше доста прилично.
  Между другото едното дете имаше учител англичанин, женен за българка. Този човек не само говорел български без акцент, но и разбирал идиоматични изрази и други тънкости на езика като местен. Освен това говорел и руски и бил чел "Война и мир" в оригинал.

 88. 88 Профил на Една Мутра
  Една Мутра
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Не й обяснявате за родината. Защото след това трябва да й обясните какво е мутра и ПКП. И как те са я завладели. Да й обясните какво е патриот агент, който утре ще я нарече безродник и ще и забрани да гласува.
  —цитат от коментар 9 на wkk57607068


  Ти пък си откровен .... (избери си сам прилагателно). Дай да не обясняваме на децата си какви са щото има “интересни”моменти в новата или старта ни история.

  А за гласуването не дълга история, която ако малко прочетеш ще разбереш че това е спорна тема навсякъде по-света.

  ТКа че да е живо и здраво детето и катом порасне и може да гласува да гласува по съвест а не по-принуда.

 89. 89 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Бла-бла-бла!Безродни космополити ( Rootless cosmopolitans).

 90. 90 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  До коментар [#78] от "xhi13317223":
  "Поне 4-5 момичета се ожениха за чужденци, родиха си по 1-2 деца и като правило им говорят на английски. Доста смешни глдеки са това - дойдат бабите да си видят внуците, а дребосъците не обелват бъкел на български. Жена ми попита няколко пъти защо така, а те - "Ами те децата няма да живеят в България, за какво им е български..."

  Абсолютен нихилизъм..."

  Една случка , разказана от мой приятел преди години ми направи силно впечатление.
  Пътувал заедно с жена си с кола до Анталия. Пътят е дълъг и на няколко пъти е спирал в крайпътни заведения за почивка. Веднъж в такова заведение му се представил турчин , ухилен до уши , който така фамилиарно и любезно се държал с него , че приятелят ми, който има фирма в която работят турци, в първия момент си помислил ,че е някой от неговите работници , за който не може да се сети. Оказва се ,че човекът е напълно непознат турчин , изселник от България по време на т.н. "голяма екскурзия". Чул българска реч и веднага отишъл при него. Представил си семейството , жена с дете момиченце на 6-7 години . Разказал , че има намерение да се връща в България , където имал голям наследствен имот. Учудващо за моя приятел било , когато детето, родено и израстнало в Турция, проговорило на български език. Как е научило български , попитал. Ами в къщи с жената , и тя от изселническо от България семейство, си говорили на български с цел детето да научи езика , че когато се върнат в България и го запишат в училище , то да не е стресирано от незнание на български език. Приятелят ми останал като гръмнат.

 91. 91 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Весело

  До коментар [#87] от "pamela":

  През миналото хилядолетие като студент през лятото отидох до бюрото за трудоустройство в Малмьо, Швеция. Търсех някаква временна работа, разбира се. Прие ме ръководителката на бюрото, попита ме с какво се занимавам и откъде съм като гражданство, формални въпроси. И, за моя огромна изненада, премина на отличен български. Била на море в България, запознала се и се омъжила за младеж от Бургас, по професия часовникар. Въпросният се оказал езиково "непромокаем", и тя научила български. Поприказвахме, дори ми предложи много примамлив вариант за оставане като икономически имигрант с дъравна стипендия за да си довърша образованието, но страхът за последствията за близките ми ме накара да не се реша на този ход.
  После, след десетилетие, в САЩ се запознах с българин, емигрирал мисля 1958 година заради това, че като син на национализиран не му давали да следва. Завършил добър университет в САЩ, оженил се, и двете му деца с български имена, син и дъщеря. Жена му, американка, много приятна жена, от уважение към съпруга си и културата му беше понаучила български (той до 1991 не беше се връщал като "изменник"). Смеехме се с нея през 1992 г., заедно бяхме в София. Тя съвсем културно мълчала когато тогава нашенци обяснявали на двамата какво е Америка и как се живее там, без да са стъпили в страната и.:-). Синът им се ожени за българка, но езика не е основен в семейството, дъщерите им знаят по някоя дума, но на битово равнище. Дъщеря им е женена за украинец от Чикаго, трето поколение. Важното е обаче че всички имат положително отношение към България и не се срамуват да до подчертаят като единия от корените с който са свързани, независимо че са американци.
  Две различни истории, но и в двете общото е да се приеме многообразието на света, динамиката на транснационалността в съвременния професионален живот и приемане на културите в които се реализираме като един допълнителен шанс за взаимно обогатяване.

 92. 92 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Светът е много шарен, много различен и изключително динамичен, скоро, много скоро въпроси като “ От де си ти?” ще изчезнат, знанието на няколко езика ще е нещо обикновенно и общуването в различни култури също. Това е бъдещето, друга алтернатива просто няма!

  klimentm
 93. 93 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Весело

  До коментар [#92] от "klimentm":

  Според мен въпросът "От де си" все повече ще има информационен характер, типично е да започнеш от познатото. Е, и смешно звучащото "А, от България? Познавам един българин, казва се Джордж, ти познаваш ли го?" или георграфски фантазии на тема "Къде е това?"

 94. 94 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  “ Мамо, кой е родният ми език и коя е родината ми?" , “ Дъщеря ми е родена в Берлин” , дъъъъъ. Може да е гражданин на повече от една държава, ама се чудим коя е родината и? Адски се дразня от тоя патетично лигав стил на умиление съчетан с риторични въпроси. Ако имаш да казваш нещо смислено го кажи, ако нямаш недей да дрънкаш просто заради самото дрънкане
  —цитат от коментар 52 на Една Мутра


  Тя жената го е казала, ама какво ли разбира една мутра от иносказание.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 95. 95 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#67] от "tacheaux":

  Така, така...мои познати, сравнително интелигентни хора, прди доста време забегнаха за САЩ по линия на някакъв научен обмен. Жената и сега преподава там в някакъв университет, а мъжът се занимава с бизнес. Имат две големи деца, от които поне едното не е взело български паспорт, щото мислело да работи във военната индустрия на САЩ... Децата говорят лошо български...и мислят на английски...

 96. 96 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Питам се защо спряха рубриката с рецептите?

 97. 97 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1391 Весело


  "Александър
  Рейтинг: 25
  13:42, 6 мар, '21 / Неутрално
  Родината е там, където е сърцето ти.
  Със сигурност Запада дори и мащеха се
  грижи много по-добре за своите граждани,
  отколкото българската държава за своя народ."

  😂😂

 98. 98 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  Ето ви една много известна песен.

  https://www.youtube.com/watch?v=ABqT_58xKUM&ab_channel=DonCeCo

  Интересното при нея е, че макар и на един-два километра от родното си село детето милее и копнее по родния край.
  Колко много се различава понятието за родно, домашно у това дете и авторката на горенаписаното!?
  Забелязвате ли, че колкото повече се разширява кръгозора на човека, толкова по-голям и по-абстрактен става образа на родината?
  А какво ли ще е разбирането за родина на един астронавт, който е далеч от земята, а ако е извън слънчевата система?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 99. 99 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Хубаво и смислено есе.

 100. 100 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Според мен, по-големият проблем е, че в повечето случаи не ни възприемат като равни.
  —цитат от коментар 57 на PisnaMi


  За момент си представих Борисов и Макрон един до друг. Борисов е по -висок, но излъчването им е различно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK