Скаути отвръщат на сенатори - реакцията на властта само затвърди казаното от Менендес и Риш

Скаути отвръщат на сенатори - реакцията на властта само затвърди казаното от Менендес и Риш


"Тези са ми най-големи приятели, но когато кажат нещо неприятно за мен, то си е тяхно лично мнение, пък и не са ми идвали на гости скоро да видят колко е хубаво, а и единият от тях май нещо беше корумпиран."


Приблизително така изглежда реакцията от ГЕРБ и българското външно министерство на изявлението на сенаторите Боб Менендес и Джим Риш - най-високопоставените представители на Демократическата и Републиканската партия в Комисията за външни работи на Сената във Вашингтон.


Употребата на случая за поредна размяна на удари с президента Румен Радев и Цветан Цветанов едва ли изненадва някого в България, особено в началото на заключителната фаза на предизборна кампания и вече латенто протичащата кампания за президентския вот наесен.
Но ГЕРБ този път "настъпи мотиката" няколко пъти. И само потвърди, че когато у нас се говори за САЩ и отношенията ни с този стратегически партньор, всъщност в огромна степен се разкрива състоянието, до което са доведени управлението и демокрацията в България от тази партия, коалиционните ѝ партньори и т.нар. парламентарна опозиция.

  • В огледалото на българската реалност важно е само това, което казва лидерът, понякога министерствата и на практика никога няма значение какво казват депутатите. Българските и не казват много.

А и в реакцията от София никой не коментира и не опроверга съдържанието на позицията от Вашингтон.


Лично мнение?


Твърдението на външно министерство и ГЕРБ, че изявлението на сенаторите Менендес и Риш е лично мнение, формално е вярно. Но по тази логика също толкова лично мнение щеше да е, ако Доналд Тръмп беше написал в "Туитър", че българите търпят корумпирано управление, нали? Единствено мащабът на последиците е различен.


Само че позицията е на официалната страница на сенатската комисия и това вече я прави незаобиколим факт на двупартийна критика към управляващите в София. Разпространяването ѝ и на официалния сайт на посолството на САЩ само подсилва ефекта.


А помните ли това:


"Правителствата на България системно са разчитали на своето благоприятно тълкуване на доклад или оценка, за да отбележат с отметка нещо за изпъленно и да твърдят, че има подобрение. Те трябва да приемат, че за разлика от глобалната пандемия от COVID-19, ендемичната корупция в България не може да се лекува с единична или двукратна ваксинация. Това е заболяване, което изиасква продължително лечение, усилие и воля. Отчетността започва от лидерите на България, във всяка партия, на всяко равнище, които да подкрепят принципа, че никой не е над закона, включително самите те."


Каза го преди месец и половина Джесика Ким, постоянен съветник по юридическите въпроси към посолството на САЩ в България. Т.е. предствителят в София на Министерството на правосъдието на САЩ, към което е и федералната прокуратура, а министърът е главен прокурор на страната.

  • Според външно министерство казаното от двамата сенатори "не изразява мнението на Сената и не отразява равнището на двустранните ни отношения" и "получихме уверения и от посолството на САЩ в София, и от Държавния департамент във Вашингтон, че това изявление не обвързва правителството на САЩ, което по никакъв начин не би искало да влияе на предизборната кампания у нас."


Неразбиране или заблуда?


Да оставим настрана, че в дипломацията често е по-добре да замълчиш, както и дали е редно българско министерство да казва какво му е заявила американската страна (такива изявления няма на страниците на посолството, на Държавния департамент или Сената). Но това показва и неразбиране - или опит за заблуждаване - на това как функционират институциите в САЩ.


Сенаторите Менендес (вдясно) и Риш.

Сенаторите Менендес (вдясно) и Риш.


Първо, сенатската комисия във Вашингтон е едното от трите основни места, за определяне на външната политика на САЩ (заедно с Държавния департамент и Белия дом). Когато председателят и най-влиятелният републиканец в нея разпространят такава позиция, това вече е важен сигнал и за администрацията. Не че там си мълчат за ендемичната корупция в България - има го в официален документ за инвестиционния климат от 2020 г. Тази комисия влияе и решава и по въпроси, засягащи отношенията САЩ-България в широк спектър - от отбрана и военни поръчки през енергетика до визов режим.


Второ, да наречеш позицията "писана на крак" и под лобистко внушение от опоненти на Бойко Борисов и управлението, е несръчно подтикване на двамата сенатори да официализират написаното и с резолюция на тази комисия. Едва ли биха имали проблем, след като те са ключовите представители на двете големи партии в нея.


Трето, формално няма нищо задължаващо изпълнителната власт - и в частност, Държавния департамент - в изразеното от Менендес и Риш. Само че американската система не работи така. Дипломатите на Вашингтон служат първо на страната си и я представляват в многообразието ѝ. Затова и позицията се появи на сайта на посолството в София, независимо че не идва от Държавния департамент.


Този принцип бе напомнян няколко пъти от стотици от тях, несъгласни с начина, по който Майк Помпео превръщаше външното министерство в изпълнител на волята на Тръмп. Спомнете си също как Пентагонът и висшите военни трябваше в напрегнатите последни месеци от мандата му публично да заявяват, че служат на Конституцията и народа си, а не на Белия дом.


Виж кой говори


Всичко това би трябвало да е познато и на бившия външен министър Даниел Митов, и на сегашния зам.-министър на външните работи Георг Георгиев, който, впрочем, "наблюдава и контролира дейността на Дирекция "Америка" в министерството.


Двамата, разбира се, се появиха не в ролята си на дипломати, а на партийци. Само че и тук ГЕРБ сбърка.


Защото избута пред камерите да отговарят на американски сенатори дори не някой от двамата зам.-председатели Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, а лидерът на младежката организация на партията. Който веднага попадна в конфузна ситуация да размахва разпечатка и да твърди, че това дошло от социалните мрежи, а на първия журналистически въпрос "Как ще коментирате тогава, че е на сайта на сенатската комисия" отвърна с "Ами, аз го видях на личния му профил".


Получи се все едно скаути на Демократическата партия несръчно отговарят на позиция на ръководителите на комисията по външна политика на българския парламент.


Скаути отвръщат на сенатори - реакцията на властта само затвърди казаното от Менендес и Риш

© Велко Ангелов


Митов, който се оказа кандидат за депутат веднага след Бойко Борисов в София, също не е представителен за ГЕРБ. Той дойде от Реформаторския блок и ДСБ и преди година беше окончателно оправдан след триодишно разкарване от прокуратурата по обвинения за злоупотреби, което той самият наричаше "прокурорска измислица". Т.е. лично се е срещал с "политизираното правораздаване", по думите на Менендес и Риш.


И Георгиев, и Митов не забелязаха - или се се направиха, че не забелязват - как сенаторите смекчават позицията за ширеща се корупция, политизираното правораздаване и задушаваните медии с това, че тя се позовава не на американски заключения или дори на такива на ЕС, а на тези на две международни неправителствени организации. И двамата подминаха, че съвместното изявление е за спазването на общи демократични ценности и че българското правителство трябва да ги защитава.


Знаете ли кой оглавява въшната комисия в парламента?


И двамата изтъкнаха, че истинските двустранни отношения се олицетворявали от визитите на Борисов в САЩ и на държавни секретари в София. И тук е поредният гаф.


Нормалните страни поддържат отношения на всички възможни равнища - на ниво правителство, държавен глава, бизнес сдружения, граждански организации, партии, парламент, обикновените хора... Нормалните държави събират информация за партньорите си не само с лични посещения и далеч не само от публични източници.


Да се сещате българският парламент да е направил нещо забележително в двустранните отношения със САЩ по трите критики от Менендес и Риш? Да има някаква позиция от председателя на Комисията по външна политика в Народното събрание? А изобщо на колко хора е известно кой я оглавява в момента?


От 9 септември 2020 г. неин председател е Пламен Манушев (ГЕРБ) - бивш офицер с минимален опит в международните отношения, сочи професионалната му биография.


Сигурно едва шепа хора ще си спомнят, че той бе кандидат за вицепрезидент на (по думите на Борисов) "майката на нацията" Цецка Цачева. На балотажа през 2016 г. тандемът беше разгромен с 23 пункта разлика от сегашния държавен глава Румен Радев, но по-късно самият Борисов сподели, че нарочно пуснал слаби кандидати, защото не искал да спечели - така било добре за демокрацията, да не е всичко в ръцете на една партия.


След президентските избори 2016 - Бойко Борисов с кандидатската двойка на ГЕРБ Цецка Цачева и Пламен Манушев.

© Георги Кожухаров

След президентските избори 2016 - Бойко Борисов с кандидатската двойка на ГЕРБ Цецка Цачева и Пламен Манушев.


През целия си професионален път Манушев служи във военноморските сили, като се издига до вицедмирал, командир на Военноморските сили и Заместник-началник на отбраната (2011). Междувременно е бил за 2 години аташе по отбраната в посолството в Лондон. Зам.-председател бе на парламентарната комисия по външна политика от май 2017 г., ръководена до миналото лято от Джема Грозданова, която най-малко може да бъде обвинявана, че не разбира от международни институции и отношения.


След като напусна парламента и ГЕРБ и се присъедини към "републиканците" на Цветан Цветанов, тя сподели в интервю за Би Ти Ви в каква позиция е била оставена комисията от правителството и ГЕРБ:

    • "След като приключи председателството на Съвета на ЕС (през 2018 г.) темата европейска и външна политика напълно изчезна от българския парламент, не мога да кажа защо. Смятам, че правилникът на Народното събрание не се изпълнява, защото на всеки 6 месеца ние, депутатите, имаме право да чуем какво прави изпълнителната власт, на заседанията на Европеския съвет, нужно е да се отчитат резултати говорене за приоритети, които България има в рамките на дадени председателства на ЕС... Сама не мога да направя каквото трябва, за да работя добре по темата външна политика.

Любопитно е, че Манушев дори не е член на парламентарната група за приятелство България-САЩ до 19 ноември 2020 г. Но пък е член от началото на този парламент на групите за приятелство с Афганистан (зам-председател), Пакистан (председател), Йордания и Украйна.


А знаете ли кой е председател на тази парламентарна група за приятелство със САЩ в момента?


Николина Ангелкова. След като Борисов я махна от правителството и даде поста ѝ на Марияна Николова, депутатът от ГЕРБ Мартин Тинчев напусна парламента, за да се върне в него Ангелкова. И междувременно да стане координатор на ГЕРБ в София-област.

  • В Групата за приятелство със САЩ е смайващо многолюдно - 70 народни представители, сред които и партийните лидери Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, а зам-председатели са Йордан Цонев и Крум Зарков. Това е по-добре от депутатите, приятели на Куба (42) или на Германия (56), но и далеч от абсолютния рекорд на Групата за приятелство България-Русия - общо 113 депутати са се записали в нея или почти половината депутати в 44-то Народно събрание.


Скаути отвръщат на сенатори - реакцията на властта само затвърди казаното от Менендес и Риш

© Юлия Лазарова


Корумпиран ли е сенатор Менендес?


А защо се подхвърляше по телевизиите, че Менендес е бил подсъдим за корупция?


Защото той наистина бе обект на шумен съдебен процес по обвинения от федералната прокуратура заради това, че пътуваше по екзотични места със самолета на свой близък познат лекар (дарител в кампаниите му за избиране и обвинен за измами със здравната каса за много милиони долари) и лобираше за промени, от които приятелят да има полза. В крайна сметка процесът се разпадна, защото прокуратурата не успя да убеди съдебните заседатели, те не стигнаха до заключение за вината му и делото бе прекратено. Прокуратурата се закани, че ще поднови обвиненията, но след няколко седмици се отказа.


Което не попречи сенатската етична комисия остро да осъди поведението му. Както и не му попречи да печели с убедителна преднина изборите за сенатското си място.


Сенатор Менендес може да е с опетнена от всичко това репутация. Но според закона е невинен. И който се кани да му отвръща от София е добре да има предвид с кого си има работа - политик, който може да наеме най-добрите адвокати, да събере достатъчно средства да им плати таксите и спокойно да заяви, че американската държавата, ФБР, прокуратура, министерство на правосъдието, съдебна система, напразно са пропилели милиони долари на данъкоплатците и години наред да го разследват.


Това не е работа за скаути от София.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK