Не е справедливо да приравниш хитреца с тези, които си плащат данъците

"Идеята за раздаване по 4350 лева на около хиляда български музиканти е абсолютно несправедлива и лоша."

© Пресслужба Министерски съвет

"Идеята за раздаване по 4350 лева на около хиляда български музиканти е абсолютно несправедлива и лоша."Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук". Поводът за него е обещанието на премиера Бойко Борисов правителството да подпомогне с по 5 минимални работни заплати музикални творци на свободна практика като еднократна помощ в условията на пандемията от COVID-19. Той се срещна с изпълнители, които преди няколко дни му изпратиха възмутено отворено писмо.


Заглавието е на "Дневник".


Идеята за раздаване по 4350 лева на около хиляда български музиканти е абсолютно несправедлива и лоша. Компенсации (а не "помощи') за 2020 г. трябва да бъдат отпускани според доходите, които музикантът е декларирал, и според данъците и осигуровките, които е платил през последните една, две или три години.
Нищо справедливо няма в това да приравниш хитреца, който крие 90% от доходите си, с някой, който дава десетки хиляди левове на държавата всяка година. Вярвам, че правителството има интерес да стимулира всеки човек да плаща данъци върху реалните си доходи, и смятам, че сега е идеалният момент да го покаже.


Относно задължителната квота за излъчване на българска музика в медиите - това винаги е бил спасителният пояс на всички некадърници. Подобна квота би имало логика да се приложи единствено в държавното радио и в БНТ. Изключително нечестно е да бъдат принуждавани частни медии да излъчват нещо, което не искат.


Като не умееш да направиш хубава песен - дай да направим закон, с който да ни въртят тъпотиите по радиа и телевизии.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK