Аферата "САПАРД": история за един предизвестен прокурорски провал

Март 2010 г. – съдът чете осъдителни присъди, които по-късно ще бъдат отменени. Германците бързо са изправени пред съда и са осъдени още през 2008 г., докато съдбата на българското разследване е по-различна.

© Красимир Юскеселиев

Март 2010 г. – съдът чете осъдителни присъди, които по-късно ще бъдат отменени. Германците бързо са изправени пред съда и са осъдени още през 2008 г., докато съдбата на българското разследване е по-различна."Дневник" препубликува от "Свободна Европа" обзор на сагата с делото за източени милиони от програмата САПАРД, приключило окончателно след 13 години.


Краят на 2006 г. България е на прага на Европейския съюз (ЕС). Настроението в правителството на Сергей Станишев (2005-2009), подкрепяно от БСП, НДСВ и ДПС, обаче е помрачено от неприятна новина, дошла от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Установена е крупна измама с евросредства, в която са замесени имената на близки до управляващите бизнесмени и двама германски граждани.


Германците бързо са изправени пред съда и са осъдени още през 2008 г., докато съдбата на българското разследване е по-различна. През 2007 г. казусът е разделен в две дела, по които следват идентични обрати. През 2010 г. на първа инстанция и по двата процеса са произнесени осъдителни присъди, които след това са отменени. Едното дело приключи окончателно с оправдателни присъди в края на 2016 г., а другото беше прекратено по давност в началото на тази седмица. Осъдени няма.
Става въпрос за т.нар. афера "САПАРД", която през първото десетилетие от членството на България в ЕС се превърна в тест за правораздавателната система на страната в очите на Брюксел. Тест, който 14 години по-късно окончателно се оформи като един предизвестен прокурорски провал.


Как започна всичко


Няколко свързани български дружества получават субсидия по програма САПАРД по проект за купуване на нови месопреработвателни машини. ОЛАФ обаче установява, че с европейските средства от чужбина са купени стари машини на завишени цени. В Германия е образувано дело, по което Улрих Райзахер и Михаел Енгелхарт са осъдени за съставяне на фалшиви фактури по поръчение на хора от България.


Следва сигнал от ОЛАФ до българската прокуратура, която образува свое разследване през декември 2006 г. Половин година по-късно, през май 2007 г., германските власти изпращат в София всички доказателства, събрани по случая.


Българските им колеги ги анализират и в края на същата година решават да ги разделят в две производства. Едното е за престъпна група, източила 7.5 млн. евро - срещу Марио Николов, съпругата му Мариана, Анна Шаркова, Валентин Ангелов, Лазарина Георгиева, Иван Иванов, Григор Главев, Петя Хаджииванова и Радмил Петров. Другото е за пране на пари - срещу Людмил Стойков, Марио Николов, жена му Мариана, Анна Шаркова, Иван Иванов, Григор Главев и Валентин Иванов.


Едни и същи доказателства, различен подход


Сред пратените от Германия доказателства са и серия имейли, в които двамата германци обсъждат издаването на фактури за покупко-продажба на машини за месопреработка с Марио Николов, Анна Шаркова, Петя Хаджииванова и Радмил Петров. В София са изпратени и самите фактури, чието съдържание съвпада с информацията от проследената комуникация между шестимата.


Въпреки това Софийската градска прокуратура (СГП) решава да приобщи доказателствата от Германия само към делото за пране на пари, по което обаче не са повдигнати обвинения на Хаджииванова и Петров. Двамата стават подсъдими само в процеса за източване на средства от САПАРД.


Този развой води до непреодолим проблем - германските разследващи са събрали уличаващи данни за група от четирима българи, която обаче е разделена в две различни дела. За капак - в едното от делата събраните в Германия доказателства отсъстват. Освен това в България никой не е обвинен за фалшивите фактури, за които са осъдени Райзахер и Енгелхарт.


Казано с други думи - нито едно от двете български производства не се придържа изцяло към фактите, установени от германските разследващи. СГП така и не обясни подробно през годините защо възприе този подход. Друг въпрос, останал без отговор, е защо прокуратурата не потърси отговорност по случая от никого в Държавен фонд "Земеделие", въпреки че той извършва общо три проверки на машините по този проект и всеки път констатира, че те са нови.


Краткотраен успех


Първоначално двете дела се движат успоредно и завършват с тежки осъдителни присъди на първа инстанция. През юни 2010 г. тогавашният председател на Софийския градски съд (СГС) Георги Колев осъди Марио Николов на 12 години затвор за източване на 7.5 млн. евро от САПАРД, но оправда Петя Хаджииванова и Радмил Петров. Прокуратурата изненадащо не протестира и така оправдателните присъди на двамата влязоха в сила още тогава.


Повечето ръководители на фирмите, сключили договори с ДФ "Земеделие", получиха 10-годишни наказания - Анна Шаркова ("Родопа мийт"), Валентин Ангелов ("Родопа консерв"), Лазарина Георгиева ("Птицекланица - Чубра") и Иван Иванов ("Палмигра"). Само покойният вече шеф на "Родопа голд" Григор Главев беше осъден по-леко на 3 години условно.


Две години по-късно, през август 2012 г., Софийският апелативен съд (САС) обаче отмени осъдителните присъди, посочвайки в мотивите си, че вместо да ги аргументира, съдия Колев буквално е преписвал пасажи от обвинителния акт. През това време той беше избран от Висшия съдебен съвет за председател на Върховния административен съд, въпреки че до онзи момент не се беше занимавал с административно правораздаване.


Делото за пране на пари по аферата "САПАРД" имаше същата съдба. Съдия Румяна Ченалова от СГС чете осъдителни присъди през 2010 г., с изключение на Людмил Стойков и Марио Николов, които бяха оправдани още тогава. Две години по-късно САС отмени осъдителните присъди на останалите подсъдими.


Прокурорът, който осъди прокуратурата


Междувременно се появи друг не по-малко емблематичен за целия казус сюжет. Прокурор Стойчо Ненков от Софийската апелативна прокуратура (САП) сам се превърна в заподозрян, тъй като оттегли протеста на своя колежка срещу оправдателните присъди на Стойков и Николов.


"Тези дела се наблюдават от екип от Върховната касационна прокуратура. И тримата колеги от този екип са обсъдили с Ненков делото и мнението на всички тях е, че трябва да има протест, но в последния момент Ненков все пак отказва да протестира оправдателните присъди на двамата ключови обвиняеми", обяви на специален брифинг през ноември 2012 г. тогавашният временен главен прокурор Бойко Найденов, който пое поста след назначаването на Борис Велчев в Конституционния съд до избора на Сотир Цацаров.


Прокурор Ненков обаче не си замълча и на свой ред застана пред медиите: "Делото е провалено изначало и сега вероятно някои искат да има някаква изненада. Делото е провалено от тези, които са работили по него - разследващият орган и прокурорите."


Заради намесата си по случая в началото на 2013 г. той стана обвиняем по дело за престъпление срещу правосъдието, което продължи малко повече от година, само за да бъде прекратено от прокуратурата през 2014 г. поради липса на престъпление. Ненков на свой ред заведе дело срещу държавното обвинение, по което през 2020 г. Софийският градски съд му присъди обезщетение от 30 000 лева.


На този фон делото за пране на пари по аферата "САПАРД" беше възобновено от Върховния касационен съд (ВКС) по искане на Бойко Найденов, но приключи с окончателни оправдателни присъди за всички подсъдими през 2016 г.


Финалът в спецсъда


Паралелният процес за източване на 7.5 млн. евро пък акостира през 2014 г. в новосъздадения тогава Специализиран наказателен съд. Докато течеше разглеждането там, изтече давността за участието в престъпната група на няколко от подсъдимите. Така накрая останаха обвиненията само срещу Марио Николов, съпругата му Мариана, Ана Шаркова и Валентин Ангелов, които бяха оправдани и от двете специализирани инстанции.


Прокуратурата протестира пред ВКС, който прие миналата година, че в протеста няма никакви аргументи срещу оправдателните присъди на Мариана Николова и Ангелов и затова делото срещу тях окончателно приключи. По отношение на Марио Николов и Ана Шаркова върховните съдии постановиха, че апелативният спецсъд е извършил процесуални нарушения и затова му върнаха делото за ново разглеждане.


След като процесът беше върнат обратно в Апелативния специализиран наказателен съд, на 1 март той констатира, че абсолютната давност е изтекла и го прекрати окончателно.


Така 13 години след осъждането на Улрих Райзахер и Михаел Енгелхарт в Германия, България сложи точка на аферата "САПАРД" без нито един наказан. Осъдена по този случай е единствено самата прокуратура, но все още не е ясно колко точно обезщетения ще трябва да плати.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Мафията си пази членовете. А прокуратурата е на подчинение на мафията,и каскета е типичен пример за лице обслужващо престъпните мафиотски групировки.

 2. 2 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  ако видим мотивите към всички присъди, ще е по-ясно къде се къса нишката.
  но е факт бавното "правосъдие" - един от големите проблеми в съдебната ни система.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 3. 3 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  В България е така. Иначе няма да има пари за шкафчетата. А който се опита да покаже или разбие този модел веднага е заливан с помия от кафявите медии и армия от платени тролове. Междувременно може да напишете и една статия за това, че година и 7 месеца след задържането на собственика на ТАД груп от прокуратурата няма внесен обвинителен акт в съда за източните данни от НАП. Май и там всичко ще завърши безславно.

 4. 4 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 31 Неутрално

  ИДЕАЛЕН СИНХРОН МЕЖДУ ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ ЗА ДА ИЗКАРАТ КРАДЦИТЕ ЧЕСТНИ.
  В РЕЗУЛТАТ ОТ СЪДЕБНИЯ ПРОЦЕС В БЪЛГАРИЯ ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ СЕ ОКАЗВАТ ОБЕДНЕЛИ ,НО ЧЕСТНИ.
  ПОВРЪЩАМ.
  КОЛКО ЛИ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ СА НАМАЗАЛИ С НОВИ ИМОТИ И КОЛИ ПОКРАЙ СЛУЧАЯ?СИГУРНО МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕРИ...

 5. 5 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 31 Неутрално

  ИДЕАЛЕН СИНХРОН МЕЖДУ ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ ЗА ДА ИЗКАРАТ КРАДЦИТЕ ЧЕСТНИ.
  В РЕЗУЛТАТ ОТ СЪДЕБНИЯ ПРОЦЕС В БЪЛГАРИЯ ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ СЕ ОКАЗВАТ ОБЕДНЕЛИ ,НО ЧЕСТНИ.
  ПОВРЪЩАМ.
  КОЛКО ЛИ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ СА НАМАЗАЛИ С НОВИ ИМОТИ И КОЛИ ПОКРАЙ СЛУЧАЯ?СИГУРНО МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕРИ...

 6. 6 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 31 Неутрално

  ако видим мотивите към всички присъди, ще е по-ясно къде се къса нишката. но е факт бавното "правосъдие" - един от големите проблеми в съдебната ни система.
  —цитат от коментар 2 на sarunka


  ПРАВОСЪДИЕТО Е "БАВНО" ПО ЗАМИСЪЛ И С ЦЕЛ ДА БЪДЕ БАВНО В ИЗБРАНИТЕ СЛУЧАИ.
  МУШМОРОЦИТЕ ОТ СНИМКАТА СА ХВЪРЛИЛИ МНОГО "УСИЛИЯ" ЗА ДА ПОЛУЧАТ "БАВНО" ПРАВОСЪДИЕ. И СА УСПЕЛИ...

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  Всеки един прокурорски провал носи радост на подсъдимата страна ! В случая - и милиони евра в джоба ! Които се разпределят сред всички участници в корупционната схема ! Включително и замесените прокурори !

 8. 8 Профил на Светозар Бъчваров
  Светозар Бъчваров
  Рейтинг: 8 Гневно

  А после "Защо децата ни не искат да работят и правят бизнес тук, а отиват в чужбина?"

 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Любопитно


  "Краят на 2006 г. България е на прага на Европейския съюз (ЕС). Настроението в правителството на Сергей Станишев (2005-2009), подкрепяно от БСП, НДСВ и ДПС, обаче е помрачено от неприятна новина, дошла от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Установена е крупна измама с евросредства, в която са замесени имената на близки до управляващите бизнесмени и двама германски граждани"
  ===============
  И тогава главен прокурор е? Съдиите са? Един прокурор по делото не може да е виновен за всичко.

  Еретик
 10. 10 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Това всичкото написано е много хубаво, но излишно. Излишно е по следните причини:

  - Макар и добре обяснено, все пак непонятно за лаици, тоест 99% от гласоподавателите.
  - Дори и да беше до болка ясно на всеки читател за какво иде реч и какви са изводите, това няма да бъде видяно от достатъчно гласоподаватели.
  - Дори и да бъде видяно и осъзнато от всички, не е ясно какво можем ние поотделно (или заедно?) да направим, за да не се повтори.

 11. 11 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Делата провалени, а Борьо Велчев за награда стана конституционен съдя.
  България е страната на неохраничените възможности.

 12. 12 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Няма как за това да е виновна само прокуратурата.
  И в съда има мафия, повече от сигурно е.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 792 Неутрално

  "Българските им колеги ги анализират и в края на същата година решават да ги разделят в две производства. " - добре е да напишете имената на гениалните колеги и техните мотиви. Страната трябва да знае имената на героите от каскетурата.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Защо предизвестен? Прокуратурата си върши работата, за която е назначена. Всички неудобни разследвания се замитат и провалят успешно. И това е само един от примерите.

 17. 17 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1731 Весело

  По това време Каскетът май е набивал крак в милиционерското училище.

 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Весело

  До коментар [#9] от "Костадин Иванов":

  Е, естествено, че не може, да не говорим, че загазилите не търсят отделен съдия, или прокурор, а търсят сериозна адвокатска кантора, която си има "агентура" от доверени съдии, прокурори, следователи, полицаи, вещи лица. Ама днешните либерали, т. нар. розови комунисти, много от които са близки или работят в подобни кантори, се правят, че падат от небесата...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 19. 19 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 279 Неутрално

  По това време Каскетът май е набивал крак в милиционерското училище.
  —цитат от коментар 17 на мики маус


  Очевидно няма как каскета да е виновен и за това. То си пише, 2006 г, правителството на Сергей Станишев и бизнесмени близки до управляващите тогава. И сега БСП се дере за мафия и как щяла да се бори с мафията.

 20. 20 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Мафията си пази членовете. А прокуратурата е на подчинение на мафията,и каскета е типичен пример за лице обслужващо престъпните мафиотски групировки.
  —цитат от коментар 1 на anty


  Може би много хора са забравили или просто не знаят за връзката на единия главен подсъдим с тогавашния президент (за това е писани много). и ето го резултата., а междувременно същия този успя и да прилапа един от хубавите комплекси на Черноморето, южно от Созопол.

 21. 21 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Същата работа като аферата "САПИО". Само "героите" са различни.

  И в морето ми е до колене .....................
 22. 22 Профил на krokich
  krokich
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Криво правосъдие. Жалко, че огромен обществен ресурс се налива в този сектор, а резултатите са плачевни. Огромни заплати, незаслужени бонуси, куп привилегии и накрая едно нищо. Срамота Господа правораздаващи !

 23. 23 Профил на wqc45512416
  wqc45512416
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Това е дефиницията на мафия. И когато някой се бори против това се мятат гнусните безродни тролове и кафяви помии. Справка Демократична България. Но ще дойде видов ден и за вас боклуци.

 24. 24 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  "Историята с предизвестеният прокурорски провал" може да свърши само с лустрация и анулиране на "дипломите за юристи" на всички с тескерета от ВСШ „Георги Димитров” – МВР, факултети ДС, МВР и ПО” ...... И редица частни измислени университети които никакви знания не предоставят а само "ксерокопие с печатче" в подвързия......

 25. 25 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 861 Весело

  Ако няма обаждане от 'горе' прокуратурата се опитва да ги обвини наистина ,ама пък подсъдимия винаги е готов да 'почерпи' и така се разбират....то така стават нещата ,без значение в какво си обвинен,винаги ще намерят начин да те изперат...примери бол...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 26. 26 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Не знам ще до живея ли да видя справедливост и възмездие по нашите земи.

 27. 27 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Гнусна история. Безгранична некадърност и корупция.

 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  Мафията си пази членовете. А прокуратурата е на подчинение на мафията,и каскета е типичен пример за лице обслужващо престъпните мафиотски групировки.
  —цитат от коментар 1 на anty


  Не само каскета , но всички преди него: Цацаров , внука на члена на Политбюро на БКП и носещ неговото име Борис Велчев , Никола Филчев. Те не са по-различни от каскета. Всички са обслужвали мафията. Прокурорският провал на аферата САПАРД стана по времето на Борис Велчев.

 29. 29 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  ако видим мотивите към всички присъди, ще е по-ясно къде се къса нишката. но е факт бавното "правосъдие" - един от големите проблеми в съдебната ни система.
  —цитат от коментар 2 на sarunka


  Може ли да отгатна къде се къса нишката в едно от делата, моля? Без да съм чел мотивите?

  Ами във факта че в едно от делата ПРОКУРАТУРАТА не е приложила е'мейлите между замесените как се договарят да издадат фалшивите фактури (това германците, осъдени в Германия) и "невинните" българи! И съдия'формалист "отсъжда"-нямам пред себе си доказателства че са представени ФАЛШИВИ И ПОРЪЧАНИ ОТ ОБВИНЯЕМИТЕ фактури. И оп'ла---невинни!
  До коментар [#2] от "sarunka":

  П.С. Впечатлен съм от 9те минуса под твоя коментар. Явно 9 "умника" не са съгласни че има "скъсана нишка" и УМИШЛЕНО МУДЕН съдебен процес!

  П.П.С. По нашенско, и доколкото знам и в САЩ, давността се отнася до вкарването на обвинителния акт в съда. След това делото може да се влачи години, но ако обвинението е внесено преди да е изтекъл срокът за давност-съдебния процес продължава. Да се изкажат юристите кога е променено това логично (според мен) решение-кога свършва давността за едно престъпление?

  ------------
  Няма как за това да е виновна само прокуратурата.И в съда има мафия, повече от сигурно е.
  —цитат от коментар 12 на Боби Колев


  Може, може, за съжаление! Ако прокуратурата внася УМИШЛЕНО КАЛПАВИ доказателства-съдът формално отсъжда само на база на внесените (и приети за внасяне от съда) веществени/други доказателства. Виж първата част на моя коментар.

  П.С. Нещо оф топик-3.3 беше официален празник. Имаше ли след него нормален работен ден, или имаше нещо като "мост" (поредица от почивни дни) и съответно "отработване" (терминът е друг, ама не го знам) на отменения работен ден някой петък в бъдещето.
  До коментар [#12] от "Боби Колев":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  От прокурорски и съдебни провали престъпниците не само не са осъждани , но когато ги оправдават , те осъждат държавата, че са били подложени на прокурорски репресии.
  Прокуратурата в България има две функции. Едната е да защитава престъпниците , а другата да преследва, обвинява и подлага на прокурорски тормоз неудобните на мафиотската власт. И понеже все пак сме в ЕС и съдиите не смеят да дават присъди по политически причини , невинно обвинените и оправданите поради негодни обвинения престъпници , попадат в една категория. Престъпниците получаван индулгенцията на невинни , а невинно обвинените и оправдани получават петно в репутацията си , че са били обвинявани в стопански престъпления и съмнения, че после са оправдани по начина , по който са били оправдавани престъпниците мафиоти.

 31. 31 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Весело

  Така ще е !!!.... Докато членовете на съдебната власт са в стотици пъти повече в различни масонски и други ложи отколкото членовете на Менса....... "Зло на брата не прави"...... и после чакайте вие законност и справедливост.......

 32. 32 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Прокуратурата от доста време се попълва от хора неуспели да станат съдии или адвокати. Нивото на прокурори и следователи не е добро.

 33. 33 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Криво правосъдие. Жалко, че огромен обществен ресурс се налива в този сектор, а резултатите са плачевни. Огромни заплати, незаслужени бонуси, куп привилегии и накрая едно нищо. Срамота Господа правораздаващи !
  —цитат от коментар 22 на krokich


  Ако трябва да сме честни, трябва да кажем, че кучето скача според тоягата. С други думи фриволността на съдебната система е в рамките на закона, т.е. липсата на воля за промяна трябва да се търси в парламента. А кой има мнозинство в парламента в последното десетилетие е ясно! Както е ясно и кой каза, че “съдебната реформа е приключила”.

  ГЕРБ пропиляха златния си шанс! На хората им беше писнало от безобразията на БСП/ДПС/НДСВ и закономерно ГЕРБ дойдоха на власт с огромна подкрепа, но не направиха нищо за качествена промяна на съдебната система. Вече са част от проблема/статуквото.

 34. 34 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Интересно кои мутри сега гони курнелия? Коя мафия гони? А мафиотите на ГоцЭ? Изглежда имат имунитет. Какво ще каже румбата запалката, верен ибрикчия на ГоцЭ, и борец за правда. хахахахаха

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 35. 35 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Очевидно няма как каскета да е виновен и за това. То си пише, 2006 г, правителството на Сергей Станишев и бизнесмени близки до управляващите тогава. И сега БСП се дере за мафия и как щяла да се бори с мафията.
  —цитат от коментар 19 на Червен дисибар


  , Да, представи си, че избирателят е забравил какво е било при управленията на БСП и ДПС!

  Впрочем някой спомена делото Борилски, което е цяла сага с участието на съдии от няколко града, протакат делото въпреки събраните от френските власти доказателства!

  Но медиите в България атакуват само Прокуратурата, така им е удобно!

 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#35] от "Dariya Koleva":

  А ти удобно се правиш на ударен и не споменаваш, че прокуратурата е част от съдебната система. И пребоядисаните милиционери, въобще не искат това да се промени.

  Бивш tww09306483.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#33] от "мики маус":

  ГЕРБ се появиха, като част от статуквото. На приказки бяха силни, но на практика те в нито един момент от тези вече десет години не се проявиха, като противници на това статукво. За жалост българина е с къса памет, гласува с всяка друга част на тялото си, но не и с главата, и по тази причина припознава, като алтернатива БСП и Мая Манолова, които са част, много важна при това, от същото статукво. Целта в крайна сметка е смяна на лицата, но не и на системата. И за пореден път ще им се получи.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#38] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  Да де...! Всеки нормален човек му беше ясно, че няма как хубавеца накичен от Доган с генералски пагони, да не е част от червеното статукво. Но 80-те процента са незаобиколим фактор. Бъдещето на България се определя от късопаметни малоумници. Жалко, но това е истината.

  Бивш tww09306483.
 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  Само сравнението между германските далавераджии/ вкарани набързо в затвора/ и нашите тарикати / спокойно '" дишащи на свобода"/ говори каква бездна ни разделя между Германия /реално функционираща правова държава / и нашите ориенталщини!

 41. 41 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  До коментар [#3] от "У Чен":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  В България Темида кара на принципа:"За кокошка няма прошка- за милиони няма закони"!И точно заради това сме затънали яко в корупционното блато

 42. 42 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  В Германия е образувано дело, по което Улрих Райзахер и Михаел Енгелхарт са осъдени за съставяне на фалшиви фактури по поръчение на хора от България.
  ==========================================================
  Ама как иначе то на Запад са само ангели небесни, ако не са българите да ги корумпират, не че те контролират и раздават парите, ами точно немците.

  Свободата, Санчо...
 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  По това време Каскетът май е набивал крак в милиционерското училище.
  —цитат от коментар 17 на мики маус


  До 17.04.2006 г. е бил следовател, след което става прокурор в Софийска районна прокуратура, а през 2012 г. в Софийска градска прокуратура. През 2018 г. е избран за зам.-главен прокурор, а през 2020 г. заема длъжността Главен прокурор на Република България.

  https://prb.bg/prokuratura/glaven-prokuror/bg/biografia

  В случая с делото "Сапард", проблемът не е точно в прокуратурата, а в държавните структури, фонд "Земеделие", НАП, инспектората при министерство на финансите. Не може да се очаква прокуратурата да открие "измама", ако държавните органи, свързани с източването на програмни/бюджетни средства, укриват измамата. Представят я за законна.
  Ей на, случаят с "Нове Холдинг" - пет години Държавната комисия по хазарта им определя с 50% по-ниска такса за хазартен лиценз. "Нове холдинг" и собственикът му, Васил Божков, са плащали всичко да стотинка, с каквото държавата ги е задължила. Изхвърлянето на Каскетът, че Божков е откраднал 700 млн. лв., няма никаква правна стойност, още по-зле е - няма никакво доказателство. Дори няма жалба/оплаквания от "окрадения" (Всъщност, КОЙ е той - Владислав Горанов или Бойко Борисов?).

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#44] от "historama":

  ще бъдем ли търпеливи да изчакаме как ще привърши делото с убиеца на Милен Цветков, който даже искаше и да сключи брак, за да не си губи времето? Вероятно и деца да си направи, тъй като е почти сигурен, че ще излезе невинен. Дори може и да осъди държавата след това.

 46. 46 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#42] от "Bornagain":

  Отличен коментар!

 47. 47 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#44] от "historama":

  Ти сам каза, че БСП не са крали, а парите са им спрени, защото нямали опит. Това са твои думи:

  "...Финансирането от ЕС е свързано с програми по усвояването им. Кабинетът на Станишев нямаше още необходимия опит, той беше първия..."

  Последно, заради крупни кражби ли им спряха средствата или защото са били невинни и неопитни?

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 48. 48 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Това не е провал, това е победа!
  Тая "прокуратура" за това съществува. За да има такива "присъди".
  За КОЙто трябва.

 49. 49 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Германските балъци поизпраха пешкира, а българските тарикати са чики-рики.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#29] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  ми може и в тези ф-ри да е проблема, но не е сигурно дали това са мотивите за произнесените присъди (все пак на първа инстанция има присъди)

  откакто ковачки на първа инстанция го осъдиха 3 г условно за 16 мил. неплатени данъци, защото бил обществено значим (по мотивите на съдията), хич им нямам вяра

  п.п. ковачки на по -горна инстанция го оправдаха, така че си е невинен

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 53. 53 Профил на dobadoba
  dobadoba
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Цялата ни съдебна система е за... тотална подмяна.
  Накоро казаха(оттам) че чакат вече година 'съдебна екпертиза' за убийството на Милен Цветков! При все, че на видеото черно на бяло се вижда всичко!!! Боже, Боже...

 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  "предизвестен прокурорски провал"
  Това беше и целта на занятието. Пък и какво от големите дела не са провал. Толкова може българската прокуратура.

 55. 55
  werginija
  Рейтинг: 453 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 56. 56 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Борбата с мафията трябва да започне от съда и прокуратурата:

  1. Масово уволнение на всички и преназначаване само след публично излъчван конкурс и проверка на имотното състояние и предишни действия на кандидатите.

  2. Съставяне на вътрешен отдел, чиято единствена цел е да залови боклуците в системата. Това трябва да се направи и за полицията.

  3. Законово постановяване че всички полицаи, съдии и прокурори при осъждане получават по 3 пъти наказанието за "редовите" граждани. Без право на помилване.

  Само че за да се случат горните 3 точки ни трябва Пиночет.

 57. 57 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Нека го кажем така! Изумително добра работа на адвокатите по делото. Всичко друго е лакърдия.

 58. 58 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#1] от "anty":

  мафията нищо не пази човече , просто има едни 7,5 милиона евро , които стигат за всичко... Ти, ако беше вътре , нямаше да се посвениш да оближеш пръстите , без да ти мигне окото... Защото НЯМА българче на този свят , който в подобна ситуация не би го направил - да топне човека в далаверата ...Нарича се манталитет .
  Така че в случая , всеки който хвърля обвинения от рода "мафията си пази хората..." го прави от чиста балканска завист , че и той не е бил около казана да хапне. Сложи ръка на сърце и кажи - не си прав

 59. 59 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#9] от "Костадин Иванов":
  Борис Велчев беше тогава Главен прокурор.
  Но и Цацата, и Каскета отдавна го изпревариха по "успехи":
  -делото за източването на КТБ;
  -Баневи, Арабаджиеви и онези с ракията изгниха по арестите, а присъди няма (не съм сигурен че и до съдебни заседания са стигнали);
  -делото за "пръскачките" е до никъде, не е влязло в съда, обвиняемите са с различни мерки за неотклонение и в момента "трупат стаж" за обезщетения;
  -аферата "Костинброд" катастрофира с оправдателна присъда на обвиняемия Росен Желязков, сега министър, въпреки, че Цацаров лично асистираше с Бареков, Маяма и Лютви Местан, в тази гнусотия;
  Божков избега в Дубай, откъдето сипе обвинения как е плащал десетки милиони такса "спокойствие", актовете за запори и конфискации срещу негови фирми падат един след друг, а прокуратурата не ще "да си го причини";
  "8-те джуджета";
  и накрая - фарсът с Мата Хари, която не само успяла да се промъкне в най-пазената резиденция в страната, но и успяла да нареди и нащрака компрометираща фотосесия от спалнята на премиера, Боко я знае коя е, но прокуратурата не можа да установи...

  При това, на Каскета му остават още 5 години мандат...

 60. 60 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#54] от "Роси":

  Аз съм сигурен, че обвиняемите са си платили пребогато за тоя провал. Това влачене по инстанции, пък веднъж осъдителни, че после оправдателни присъди, непротестирани от прокуратурата и т.н., не е безплатно.

 61. 61 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#47] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  БСП-то управляваха предприсъединителни фондове, а България още не беше в ЕС, когато от ОЛАФ подадоха сигнала. Съответно, точно тия фондове бяха "спрени". Нищо общо с парите по програмите от Кохезионния фонд, Общата селскостопанска политика и т.н., за които 3 правителства на Боко бодряшки рапортуват безпроблемно "усвояване", когато на всеки с поне половин мозък в главата му е ясно, че "крадат и с гъза си".
  На Боко не му спират фондовете, защото като член на ЕС, България чрез гласа си в ЕП и Съвета на Европа осигурява прокарването на решенията на "Великите сили", без да прави проблеми, като някои опърничави страни-членки.

 62. 62 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#9] от "Костадин Иванов":Е, естествено, че не може, да не говорим, че загазилите не търсят отделен съдия, или прокурор, а търсят сериозна адвокатска кантора, която си има "агентура" от доверени съдии, прокурори, следователи, полицаи, вещи лица. Ама днешните либерали, т. нар. розови комунисти, много от които са близки или работят в подобни кантори, се правят, че падат от небесата...
  —цитат от коментар 18 на hamiltonf


  Ами тази “доверена агентура” се състои от тези ,които сте изредили,тоест лица назначени на работа в съдебната система. Какво не ви е ясно?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK