Оценявайте жените по таланта, а не по хромозомите им


Реч на Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, на специалното заседание на Европейския парламент в петък по повод представянето на предложението за законодателна директива за прозрачност на заплащането.
За мен е чест да бъда с вас днес, в компанията на толкова много невероятни жени. И позволете ми да започна, като спомена три оттях, които днес не са тук с нас. Доктор Йозлем Тюречи. Професор Сара Гилбърт. Доктор Кизмекия Корбе.


Някои от вас може би никога не са чували имената им преди. Но ние им дължим много. Те са трима учени от Германия, Великобритания и САЩ. И тези три необикновени жени ръководят екипите, разработили първите три ваксини срещу коронавирус. BioNTech, Moderna и AstraZeneca.


И съм сигурна, че и те като много от нас са се борили срещу всякакви стереотипи. Но ето как жените реагират на стереотипите: Като вървят по своя път, показват лидерство и превъзхождат в своята област. И днес целият свят може да види, че на всички ни е по-добре, когато жените получат възможностите, които заслужават.


Разбира се, жените са създадени за наука. Разбира се, жените са годни да ръководят. Разбира се, кариерата и майчинството могат да вървят заедно. Очевидно е, но за съжаление все още трябва да се казва.


Тази година Международният ден на жената е за жени като тези трима учени. Този ден на жените е за жени на фронтовата линия и за жените, помагащи да работят офисите. То е за здравните работнички, които са били нашите ангели-пазители, и за нашите помощнички по продажбите, които държат супермаркетите ни отворени. И наистина, нека никога не забравяме, че почти 80% от тях са жени.


Денят на жената е и за всички майки, които са се грижили за децата си по време на блокирането на нормалния живот, като същевременно са работили от вкъщи. Но този ден на жените е и за жените, загубили работата си по време на кризата. И Денят на жената е за тези, които вече не искат да се задоволят с дискриминация, несигурност и несправедливост. Като жена лидер бих искала 2021 г. да донесе добри новини на всички тях, на всички европейски жени. И по това работим: Поставянето на жените в центъра на всички наши политики.


И нека да започна с основните.


По-късно тази година ще предложим ново законодателство за борба с насилието над жени. Това стана още по-спешно заради блокировките. Животът без страх и насилие е основно човешко право. И ние трябва да осигурим адекватна защита за всички жени, във всички европейски страни, онлайн и офлайн, и особено у дома.


Второ, жените трябва да са в центъра на възстановяването. Това е ясно изискване за всички национални планове за възстановяване. NextGenerationEU ще финансира добри работни места както за жени, така и за мъже. Тя ще инвестира в качествено образование за момичета и жени, включително научно образование. NextGenerationEU ще бъде за всички европейци, жени и мъже.


Трето, днес наистина представяме новия си план за действие за прилагане на европейския стълб на социалните права. Поставили сме амбициозни цели по отношение на работни места, умения и намаляване на бедността. Това са ясни и измерими цели, които да движат нашата работа.


И нека да взема един от тях: до 2030 г. поне 78% от пълнолетните в Европа трябва да бъдат наети. И това може да бъде постигнато само като има повече жени на пазара на труда. Но за да направим това, трябва да постигнем напредък в баланса между професионалния и личния живот.


Осигуряване на родителски отпуск за майки и бащи. Инвестиране в грижи за деца и добри училища. И наистина създаване на детска "гаранция", така че всички родители от всички социални среди да могат да изпращат децата си на грижи за деца и училище. И ето какво означава овластяване. Свобода да бъдеш майка и да имаш кариера, за всички жени.


И това допълва четвъртата точка, днес ние също предлагаме директива за прозрачност на заплащането. Тя се основава на много проста идея: Равният труд заслужава равно заплащане. А за равно заплащане се нуждаете от прозрачност. Жените трябва да знаят дали работодателите им се отнасят справедливо с тях. И когато случаят не е такъв, те трябва да имат силата да отвърнат и да получат заслуженото.


Оценявайте жените по таланта, а не по хромозомите им

© European commission (audiovisual service)


И накрая, жените винаги трябва да могат да достигнат върха, включително в частни компании. Борих се за това, когато бях министър в Германия. И няма да спра да настоявам за квоти за половете в бордовете, докато не получим справедлива система за всички европейски държави. Ние просто не можем да изключим половината от таланта си от ръководни позиции.


Наличието на жени на ръководна позиция трябва да се превърне в норма, а не в изключение. И бавно, но стабилно, Европа се променя. Сега пет правителства на ЕС се ръководят от жени. За първи път държава от ЕС, Естония, се ръководи от две жени като президент и министър-председател. А вие, Екатерини Сакеларопулу, сте първата жена, избрана за гръцки президент.


За първи път в нашата история не само Европейската комисия се ръководи от жена, но също така постигнахме баланс между половете в Колегията на членовете на Комисията. Както знаете, това е нещо, което обещах при номинацията си. Помолих всяка европейска държава да представи мъж и жена като кандидати за всеки пост. Не винаги беше лесно. Но ние го направихме. И това показва, че всичко може да се промени с неуморно постоянство.


Всичко това има значение. Това има значение за качеството на вземането на решения. И има значение за нашите дъщери. Казва им, че могат да се стремят към върха. Това им казва, че упоритата работа се отплаща. Че ще бъдат оценявани по техните идеи, тяхната отдаденост и талант, а не по техните хромозоми. Европа с баланс между половете е по-добра Европа. Не само за жените, но и за всички нас.


И в този дух: Да живее Европа и честит Ден на жената!


Заглавието, акцентите и преводът са на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Ами ние това правим, ама вие ни натяквате точно обратното с пропагандата си. Жените били равни и тем подобни.

  Да равни са въпроса е пред кой са равни. Когато ЕССР определя правилата тогава ЦК на ЕССР може да каже че всички са равни. Равни пред законите да, но насилствено изравняване на жени и мъже създава огромни проблеми в обществото и ЦК на ЕССР не иска да си признае че прави тия неща целенасочено.

  За съжаление това противоречи на природата и някой ден ще платим за това че си играем с огъня.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4682 Весело

  "Оценявайте жените по таланта, а не по хромозомите им"

  Ако само това ще бъде критерият, Вие госпожо Урсула фон дер Лайнен заслужавате най лошата оценка която е възможна в днешната ляво либерална политика водена в ЕС и най- добрият пример за това е последното изречение от статията:

  "И в този дух: Да живее Европа и честит Ден на жената!"

  Звучи точно като лозунг от 70/80 години на миналия век. Единственото което липсваше на тази статия е снимка на краварка или тъкачка която работи на 1000 тъкачни стана и изпълнява "петилетката" за 2 или 3 години 😁

  "NextGenerationEU ще финансира добри работни места както за жени, така и за мъже."
  А какво ще правим с останалите полове? Те безработни ли ще бъдат или на социални осигуровки? 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  Не знам как се получи
  Но ЕС на управа не случи!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5470 Неутрално

  Да така е, Време е да нахлузим на мъжете домакинската престилка. Честит празник, на "нежната половинка" по света :-))

 5. 5 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Тебе ако трябва да те оценяваме въобще не влизаш в категорията, така че най-добре се скрий.

 6. 6 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Този ден е празник само в Путинова Русия!

  В държавите със силни ЛГБТ, (където някои мъже днес искат да получават подаръци, а някои жени днес не искат да бъдат поздравявани) този ден не се чества като празник.

  А и сега е много по-важна новината за атаката с дрон по нефтените складове в С.Арабия!

 7. 7 Профил на knu201006282
  knu201006282
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Поема за Ирина Бокова : Ирина - богинята една за всички времена . Ирина " звездите " си ги нареди други пък ги разреди. Тя уредите взе да ползва , за да подреди всичките звезди и планетите ги натовари, други пък ги разтовари , за да уреди всичките беди на планетата Земя . Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран.

 8. 8 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Този ден е празник само в Путинова Русия!В държавите със силни ЛГБТ, (където някои мъже днес искат да получават подаръци, а някои жени днес не искат да бъдат поздравявани) този ден не се чества като празник.А и сега е много по-важна новината за атаката с дрон по нефтените складове в С.Арабия!
  —цитат от коментар 6 на bib45647808


  Нефта не се складира в складове а в цистерни от по 50 000 кубика. Научете си пропагандата моля преди да пишете глупости.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  Защо тогава не определяте квоти за таланти в ЕК,ЕП..., а определяте квоти за жени? И след като хромозомите били определящи женското начало какво става със "социалната роля на пола" дето била със сгрешен превод?
  " Да живее Европа и честит Ден на жената!" не звучи ли лицемерно предвид споменаване на хромозоми? Свободата която ЕС даде на "жените" с различни хромозоми да се чувстват поздравени от вас?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Равни пред законите да, но насилствено изравняване на жени и мъже създава огромни проблеми в обществото
  —цитат от коментар 1 на radelmarfx


  Преди 1989г. жените се пенсионирали по-рано от мъжете!
  Защото било социализъм и сме били в СИВ…

  След влизането ни в ЕС и с управлението на ГЕРБ (от ЕНП)
  започна изравняване на пенсионната възраст за двата пола.
  Благодарение на ЕС се даде възможност на жените
  да плащат още 5 години пенсионни осигуровки

  До коментар [#1] от "radelmarfx":

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Абе може и по таланта, но с квоти си е по-сигурно.

 12. 12 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#8] от "radelmarfx":

  Прав сте, че са цистерни, а не складове

 13. 13 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Благодарение на ЕС се даде възможност на жените
  да плащат още 5 години пенсионни осигуровки
  —цитат от коментар 10 на bib45647808


  Това трябва да се смята като плюс ли или като минус. За мен плюс би било когато не трябва да плащаш социални осигуровки а си спестяваш парите. Но някои хора бихя приели че като даваш пари на държавната мафия е плюс.
  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3518 Весело

  До коментар [#4] от "Бланш":Време е да нахлузим на мъжете домакинската престилка

  Кожено бельо? Камшици?
  Честит празник

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  До коментар [#4] от "Бланш":

  Все пак осми март е един ден в годината, ще го изтърпим.

 16. 16 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  Ако оценяваме жените по таланта им, защо трябва да има квоти? Или, като не е талантлива, хайде чрез квотата в управата. Ми, ние си имаме такава система. Тук, в България, ГЕРБ напълни администрацията с калинки, даже и преди призива на Урсула. Ама файда - йок, както казват комшиите в Турция. Само батака се увеличи. И защо равноправие само в ръководните постове? Ами в рудника, под земята? В леярната? В тежката физическа работа? Или тук силния пол да се трепе?

 17. 17 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5470 Неутрално

  До коментар [#14] от "дерибеев":


  До коментар [#15] от "blondofil":

  Благодаря, мечтите са мечти :-)

 18. 18 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Госпожо, а само да попитам, ако аз и някоя адски секси какичка се явим на интервю, що така винаги избират какичката? За един преател питам по принцип.
  Как ли я оценяват, явно ще е голям талант!

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 19. 19 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#14] от "дерибеев":До коментар [#15] от "blondofil":Благодаря, мечтите са мечти :-)
  —цитат от коментар 17 на Бланш


  Наистина ли си мечтаеш за мъж с домакинска престилка?

 20. 20 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1228 Весело

  До коментар [#14] от "дерибеев": Както винаги с мръсното си подсъзнание! Ти сложи ли престилката вече,за другите аксесоари не смея да питам!)))))

 21. 21 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Нищо общо между заглавието и предложенията... Това наистина се превръща в извратен социалистически съюз.

 22. 22 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5470 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":

  Нищо подобно. И днес станах рано, пих кафе, сритах кучето ;-))

 23. 23 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Да така е, Време е да нахлузим на мъжете домакинската престилка. Честит празник, на "нежната половинка" по света :-))
  —цитат от коментар 4 на Бланш

  Съвсем скоро половинката ще стане цяла.
  Между 1973 и 2020 броят на сперматозоидите при западния мъж е спаднал с 59%. Също с толкова е намаляло и количеството на свободния тестостерон в кръвта му. 40% от младите викинги в Дания не са в състояние да оплодят датчанките без лечение за плодовитост (за радост на датчанките има желаещи да заместват от Африка, Близкия Изток, Авганистан и пр.)
  Усилието с което средния западен мъж може да стиска със силната си ръка спада от 117 паунда/фуут на 95 паунда/фуут, с около 20%.
  Ано-гениталното разстояние, което при мъжа е нормално около два пъти по голямо от това на жената, вече видимо намалява при новородените момчета в Дания ( където има най-много изследвания заради проблемите с плодовитостта); т.е. скоро инструмента на момчетата ще се окаже между краката им.
  И така другарката Урсула няма какво толкова да се тревожи. Скоро всички постове в ЕС - ръководни и не толкова ръководни ще се заемат от жени. Честит празник на универсалния джендър.

 24. 24 Профил на Chegobara
  Chegobara
  Рейтинг: 375 Неутрално

  ко речи?

  всичко е суета, Боку ни обра
 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#4] от "Бланш":

  "Да така е, Време е да нахлузим на мъжете домакинската престилка. Честит празник, на "нежната половинка" по света "
  =================
  Нямаш кахър, Пете! Грабвай лопатата и бъркай бетона, а като се прибереш, ще намериш топла супа и пране на въжето.

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА КАКА УРСУЛА И ВСИЧКИ ЖЕНИ!

  Еретик
 26. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":Нищо подобно. И днес станах рано, пих кафе, сритах кучето ;-))
  —цитат от коментар 22 на Бланш


  А мъжът ти излежаваше ли се?

 27. 27 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Тая к'во иска, да станем матриархат ли? Нали е шеф на ЕС...

 28. 28 Профил на Bizarre_infit
  Bizarre_infit
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  Не се ли изхабихте с тоя рев за останали полове ?

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 29. 29 Профил на hpt31648747
  hpt31648747
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Ах каква тежка демагогия! Точно такива като тая ги оценяват по хромозомите и им измислят квоти и пр. глупости.

 30. 30 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 685 Неутрално

  8 март трябва да е празник на майката,а не на жените като цяло,защото каква е разликата между жена на 5 години и мъж на 5 години,че жената да заслужава измислени комунистически празници

 31. 31 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  ЕС влезе на Руския празник , който отричаше досега :)) И.. други неща от Русия ще приемете скоро :))

 32. 32 Профил на Bizarre_infit
  Bizarre_infit
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":

  Долавям че престилката е твоя криптонит или тамян. Нещо плашиш ли те специфично тази вещ?

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 33. 33 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":Долавям че престилката е твоя криптонит или тамян. Нещо плашиш ли те специфично тази вещ?
  —цитат от коментар 32 на Bizarre_infit


  Предпочитам по темата да коментирам с истински жени,а не с женствени мъже.

 34. 34 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Когато и да излезем от този съветски съюз все ще е късно.

  "Регулирането на словото е опасна идея, която не е съвместима с принципите на свободното общество." - Рон Пол
 35. 35 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5769 Весело

  Честит празник на равната половина!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 36. 36 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1175 Любопитно

  И как призива да оценяваме жените по качествата, които притежават, а не по половите белези се връзва с идиотския призив да се определят квоти в бордовете на фирми?

 37. 37 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Осми март е един от тези хитро измислени политически празници, които съчетават пропагандата с жаждата за внимание и подаръци. Едно общество, веднъж заразено с него, трудно се лекува, защото такава е човешката присода — жадна за внимание и подарък...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4110 Любопитно

  "Оценявайте жените по таланта, а не по хромозомите им"

  Не само по таланта, но и по личните им качества. Това трябва да е водещия принцип по който трябва да се оценяват жените. Пък и мъжете също.

  П.П.
  Честит празник на всички дами във форума и всички жени по света!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3498 Весело

  До коментар [#14] от "дерибеев":

  Е, въпрос на вкус, или предпочитания.

 40. 40 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#30] от "Сд":

  Първо, 8 март не е комунистически празник. Ако не сте информиран, потърсете из туй дето се назовава интернет и ще разберете как, къде и поради що е започнало на този ден. И второ, по комунистеческо време 8 март повече приличаше на празник на колежката. Жените приготвяха домашните кексове, курабийки, сладки и т. н., и мъжете го изяждаха. Колкото дали да е празник на майката - Благовещение е по приемливо за такъв ден.

 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4110 Любопитно

  "Разбира се, кариерата и майчинството могат да вървят заедно."

  Разбира се, че това е така! И Урсула е много добро доказателство за това! Майка на 7 ДЕЦА и в същото време беше германска министърка, а днес дори е председател на ЕК!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4110 Любопитно

  Този ден е празник само в Путинова Русия!
  —цитат от коментар 6 на bib45647808


  Това са абсолютни ГЛУПОСТИ! Този ден се чества по целия свят! От Бразилия, през ЕС (включително България) та чак до Китай!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 549 Весело

  Ако трябва да се оценява един човек о таланта му, защо има все повече и повече квоти навсякъде основани на хромозомите му(пол, цвят на кожата)?

  Ебаси и двуличието.

 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4110 Весело

  Нищо общо между заглавието и предложенията... Това наистина се превръща в извратен социалистически съюз.
  —цитат от коментар 21 на 4okuto


  Чокуто, като не ти харесва винаги можеш да напуснеш този извратен съюз! Прав ти път!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2012 Весело

  До коментар [#37] от "DDR":

  Как беше. На жена се дава подарък само, ако е почистила, сготвила и има рожден ден.

  Честит Осми Март на всички !

 46. 46 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Много добре и точно казано!!!
  Сериозен удар по така нареченият "феминизъм"!
  Хромозомите не правят жените или мъжете ценни , просто и само поради факта, че принадлежат на своят пол!
  Жените са изключителни същества,у които нямат необходимост от квоти и конвенции за да го докажат!!!

 47. 47 Профил на doq021005444
  doq021005444
  Рейтинг: 174 Неутрално

  И все повече осеменителни станции трябва да се реализират, другари! Таз година Щерев, догодина Абумелех ел масри. Векторно осеменяване - преоткриване на старите методи но с вносни материали!

 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4110 Весело

  До коментар [#45] от "half truth":

  Честит празник Миме. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2187 Весело

  До коментар [#37] от "DDR":

  Един чисто комунистически и идеологически по произход "празник", който капитализма, напълно рационално превърна в маркетингов "празник" за да си продавам цветята и прахосъбирачките!!!

 50. 50 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#44] от "Иво":

  При такъв левичарски ЕС, то аз съм ОК да се проведе референдум.

 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  В отчаяните си напъни да се били еманципирали жените загубиха най-силното си оръжие - тяхната женственост.
  Доведоха нещата до там да не се разпознава кой е жена и кой мъж.
  После се чудим защо имало толкова много обратни.
  Ми при тази еднаквост на всеки ще му стане все едно с кой ще си легне.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4110 Любопитно

  До коментар [#44] от "Иво":При такъв левичарски ЕС, то аз съм ОК да се проведе референдум.
  —цитат от коментар 50 на 4okuto


  Референдум за какво!? Членството на България в ЕС ли!? Ако е това то аз нямам против, защото съм убеден, че мнозинството българи ще гласуват за членството на нашата страна в ЕС!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#52] от "Иво":

  Много е вероятно мнозинството да желае оставане. Но нека се провери с избор. Евроскептиците стават все повече при подобен завой в лявата лента, но все още са малцинство. Хората с дясно мислене са малко като цяло. За жалост.

 54. 54 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Никога не съм оценявал жените по хромозомите им.
  Не съм чувал за някой, който да оценява жените по хромозомите им.

  Урсула, поредната ти тъпотия.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 893 Разстроено

  Факта, че продължаваме да се "прекланяме" пред жената в този измислен "празник", е показателен за цялата тази бутафория наречена "Ден на жената"! Докога оценка ще ни дават в един ден от годината, оценявайте ни реалистично през всеки ден от годината! Другото е едно безкрайно лицемерие!

 57. 57 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2573 Весело

  До коментар [#37] от "DDR":Как беше. На жена се дава подарък само, ако е почистила, сготвила и има рожден ден.Честит Осми Март на всички !
  —цитат от коментар 45 на half truth


  На жена ( и не само) се дава подарък, когато желаеш да изразиш нещо хубаво, да покажеш отношение, уважение, любов и т.н. Останалото с рожденните дни измислените комунистически и търговски празници е бош лаф.
  А това с готвенето и чистенето е подобно на това за капиталиста изедник -> остатък от минали идеологически постановки, но превлечени до нови дрешки.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 58. 58 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3393 Весело

  Другарката Уши да са благодари на хромозомите си и традициите, че ако я подкараме "по заслугите" ...

  Макар че не мога да не и призная Таланта.
  Разрушителният!

  С Бундесвера за четири години направи това, за което на обединените усилия на СССР, САЩ и Великобритания им трябваха цели пет години!
  А с ЕС откакто са захвана другарката - ще преизпълни, явно, плана!

 59. 59 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3393 Весело

  Никога не съм оценявал жените по хромозомите им. Не съм чувал за някой, който да оценява жените по хромозомите им. Урсула, поредната ти тъпотия.
  —цитат от коментар 54 на Литекс се преименува на ЦСКА минус София


  Мдам.
  Уши, уж лекар, са йе объркАла.
  Убеден съм, че нарочно. Неотроцкистите по дифоут се прискунят и пласират фейкове.

  Мъжете "кълвем" на жените заради феромоните и хормоните.

  Е, вярно, че те са функция от хромозомите, но в смисъла на "посланието" може да не кОпаме толкоз нАучно глибоко ...

 60. 60 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#41] от "Иво":

  Да си беше гледала децата.
  Поразиите, които направи в Бундесвера са за "герой на СССР".

 61. 61 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  ....Оценявайте жените по таланта, а не по хромозомите им.....
  Тц!
  Жените - по хромозомите, творците по таланта, готвачите - по умението да готвят..... и т.н.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 62. 62 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3413 Любопитно

  До коментар [#33] от "Мусаши":

  Я кажи какво е "истинска" жена? А "истински" мъж?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 63. 63 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Толкова много напреднаха жените - и кариери имат, и спестяващи усилия домакински уреди имат, и ръководни постове получават (къде чрез таланта си, къде чрез квоти) и въпреки това при всички проучвания излизат все по-недоволни, и то от всичко - от външния си вид, от сексуалния си живот, от стреса, от качеството си на живот като цяло. Ето например:
  https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/sep/19/uk-survey-finds-sharp-decline-in-happiness-of-young-women-and-girls
  https://scitechdaily.com/study-finds-most-young-women-unhappy-stressed-about-their-sex-lives/
  https://now.org/now-foundation/love-your-body/love-your-body-whats-it-all-about/get-the-facts/

  Май им беше по-добре като си бяха жени, преди да се мъчат да се съревновават с мъжете?

 64. 64 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  "Оценявайте жените по таланта, а не по хромозомите им"
  То това хубаво, а ада го спазвахте и вие, не само да ни призовавате ние да го правим!

 65. 65 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  “Оценявайте жените по таланта, а не по хромозомите им“

  Съдейки по таланта ѝ, фон дер Лайен не е за позицията, която заема. Явно не беше дорасла и за предната си позиция като министър на отбраната на ФРГ, но какво да се прави? Понякога от политкоректност се издигат и непригодни кандидати, стига да са от правилния пол или сексуална ориентация.

 66. 66 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  До коментар [#60] от "ivangabrovo":
  "Да си беше гледала децата.
  Поразиите, които направи в Бундесвера са за "герой на СССР".

  Назначаването и като специалист гинеколог за шеф на Бундесвера беше подигравска с военните. Не толкова заради нейната специалност и пол, колкото затова , че тя няма военно мислене или ако има такова , то е противопоказно за съществуването на армията.
  Но не трябва да забравяме кой я назначи на този пост. Това беше бившата комсомолска секретарка Меркел, която на свой ред направи сума поразии в ЕС.

 67. 67 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  Абе може и по таланта, но с квоти си е по-сигурно.
  —цитат от коментар 11 на blondofil


  С въвеждането на квоти за ръководните постове в ЕС по политически и полов признак, Урсула сама си противоречи.

 68. 68 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3393 Весело

  Абе може и по таланта, но с квоти си е по-сигурно.
  —цитат от коментар 11 на blondofil

  С въвеждането на квоти за ръководните постове в ЕС по политически и полов признак, Урсула сама си противоречи.
  —цитат от коментар 67 на tacheaux


  Нищо подобно, няма ама апцилютну ник'во противоречие!

  Вие изхождате от погрешната идея, че прогресивната пропаганда е кохерентна на прогресивната практика. Ми не е ! И не бива да бъде!
  Щото уйде новоговорът, вЕрата ...

 69. 69 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3973 Неутрално
  Факта, че продължаваме да се "прекланяме" пред жената в този измислен "празник", е показателен за цялата тази бутафория наречена "Ден на жената"! Докога оценка ще ни дават в един ден от годината, оценявайте ни реалистично през всеки ден от годината! Другото е едно безкрайно лицемерие!
  —цитат от коментар 56 на n_kukaleva


  Жалко е, че този чисто комунистически идеологически празник се възприема от левичарска Европа.
  Жените около мен и по-голямата част от тези , които познавам също се дразнят от този измислен комунистически празник. Това е нормална реакция на жените , които уважават себе си като равноправни членове на човешкото общество.

 70. 70 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3973 Весело

  До коментар [#68] от "xm...":
  "Щото уйде новоговорът, вЕрата ..."

  "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила". Все по-често се сещаме за тези думи от антиутопията "1984" на Джордж Оруел.
  Допълваме Оруел: Равноправие се постига като въвеждаме квоти.

 71. 71 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3393 Весело

  До коментар [#68] от "xm...":Допълваме Оруел: Равноправие се постига като въвеждаме квоти.
  —цитат от коментар 70 на tacheaux


  Ъхъм, ъхъм ...

  Ай ся ми посочи поне една грозница, но умна, която е назначена по квота!
  Не се сещаш, нали ...

  Те квотите са същата фейк-пропаганда, за да си назначава който требе моники-люинсченцата ...

 72. 72 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3393 Весело

  До коментар [#30] от "Сд":Първо, 8 март не е комунистически празник. Ако не сте информиран, потърсете из туй дето се назовава интернет и ще разберете как, къде и поради що е започнало на този ден. И второ, по комунистеческо време 8 март повече приличаше на празник на колежката. Жените приготвяха домашните кексове, курабийки, сладки и т. н., и мъжете го изяждаха. Колкото дали да е празник на майката - Благовещение е по приемливо за такъв ден.
  —цитат от коментар 40 на Petia Nikolova


  ... по комунистеческо време 8 март повече приличаше на празник на колежката. Жените приготвяха домашните кексове, курабийки, сладки и т. н., и мъжете го изяждаха ...

  Не, че нещо, ама ... това вашето е като мъжките спомени от казармата.

  Освен купабийки и кексове мъжете пък поднасяха на колежките цветя.
  И се организираше "кратък производствен банкет". С много алкохол ...

  А колко пиени жЕни имаше на 8-ми март ... не е за разправяне!
  И т.н. нататък ...

 73. 73 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 890 Весело

  Никога не съм оценявал жените по хромозомите им. Не съм чувал за някой, който да оценява жените по хромозомите им. Урсула, поредната ти тъпотия.
  —цитат от коментар 54 на Литекс се преименува на ЦСКА минус София


  Г'лей с'я. Един приятел имаше следния лаф: "С жена и с радио не се спори!"

  От друга гледна точка пък, въпросът може да се постави и така: Това е 100% сексистки празник, защо няма "празник на мъжа" и къде остава равенството на половете, за което равенство се парадира?

  Айде наздраве!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 74. 74 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4110 Весело

  До коментар [#60] от "ivangabrovo":

  Хаха.... не ми се вярва, че поразиите й в Бундесфера са толкова големи. Ако бяха, първо щеше да бъде подсъдима и второ нямаше да бъде избрана за председател на ЕК. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  От едно време съм го намразила този празник "на колежката",както му казвахме тогава.

 76. 76 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Скрий се, бе корумпе!
  Калинката Урсула е обратното на всичко това, което е казала, независимо колко красиво и прочуствено е то! Поздравления за автора на речта ѝ!

 77. 77 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Урси, а и негрите ли да оценяваме по таланта, а не по хромосомите им, които правят кожата им черна, или "това е друго"?

 78. 78 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4524 Любопитно

  Това с хромозомите е удар по Истанбулската конвенция, ама може и да е намек.......

 79. 79 Профил на pisymtse
  pisymtse
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Урсулке, ти беше пълен провал като военен министър на Германия, за съжаление се очертаваш като такъв и на сегашния си пост. Такива като тебе съсипват имиджа на жените на ръководни позиции!

 80. 80 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Каква лицемерка само! Вижте й биографията в Уикипедия и после кажете дали е била "оценявана" според таланта й или според наследството й.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK