Седем въпроса към главния прокурор за проверката на "Апартаментгейт"

Седем въпроса към главния прокурор за проверката на "Апартаментгейт"

© Юлия ЛазароваНеправителствената организация "Антикорупционен фонд" публикува седем въпроса към главния прокурор Иван Гешев по приключилата прокурорска проверка на заменките в казуса "Апартаментгейт" с копие до изпълнителния директор на Националната агенция по приходите (НАП) Галя Димитрова.


Уважаеми господин Гешев,


От сигналоподателите от Гражданско движение БОЕЦ разбрахме за постановлението от 25.02.2021 г., с което Върховна касационна прокуратура (ВКП) потвърждава отказа на Специализирана прокуратура, потвърден и от Апелативна прокуратура - София, за образуване на досъдебно производство срещу господин Цветан Цветанов по случая "Апартаментгейт".
На практика се потвърждава становището по случая на Специализираната прокуратура от времето, когато Вие бяхте неин административен ръководител. За нас няма изненада в това отрицателно становище, включително и в начина, по който то не се оповестява гръмко в медиите, нито на сайта на прокуратурата. Няма и съобщение в Twitter, както е обичайно. Тъй като познаваме добре фактологията по случая "Апартаментгейт", бихме искали да зададем следните важни въпроси, които остават без отговор:


1. От постановлението става ясно, че проверките на НАП не са открили никакви нарушения в дейността на строителя "Артекс инженеринг" АД. От журналистическите разследвания обаче стана ясно, че фирмата продава апартаментите си в няколко сгради в столичния район "Изток" на цени в диапазона от 2600 до 3500 евро на квадрат. Как тогава прокуратурата и НАП биха обяснили факта, че същият "Артекс" е сключил освен тази замяна и сделки с няколко високопоставени политици на четири пъти по-ниски цени, документирани в съответните нотариални актове?


2. С постановлението се потвърждава, че размяната на недвижима собственост между строителя и Цветан Цветанов на данъчна оценка, при сериозно разминаване с пазарните цени (най-малко двойно), е напълно законна практика. В постановлението е цитирана "експертиза на лицензиран оценител към Агенцията по приватизация", но не става ясно кой и кога е възложил и платил експертизата, кой е експертът и какви са неговите заключения. Същевременно, ако размяната е била осъществена на пазарни цени, г-н Цветанов е трябвало да плати поне два пъти повече, отколкото е платил по известните ни официални документи. Как бихте обяснили това разминаване и как така се оказва, че сумата за доплащане е точно колкото са декларираните спестявания на разследваното лице?


3. Още един важен въпрос при тези заменки на "старо" срещу "ново" строителство - как според Вас е законна тази типична схема за избягване на плащането на задължителния данък добавена стойност в този случай? И ако това е законно, какви биха били загубите за бюджета, ако от сега нататък всички строителни предприемачи започнат да прилагат тази схема?


4. В постановлението на ВКП се цитира проверка на НАП, според която сумите, платени по сделките, отговарят на доходите, които политиците декларират. Това обстоятелство е известно от самото начало на скандала. Възниква въпросът това ли е единствената проверка, въз основа на която НАП е направила извод за липса на нарушения? Доколко детайлна е била тази проверка? Защо в този случай не са назначени стандартните в практиката на НАП оценителски експертизи? Защо не са изследвани хипотезите за сделки между "свързани лица" по смисъла на Закона за ДДС?


5. Ако господин Цветанов и останалите замесени в скандала политици действително са получили апартаменти на цени няколко пъти по-ниски от пазарните, не са ли се поставили те във финансова и друга зависимост от строителя, който им е предоставил тези апартаменти? Изследвани ли са евентуални съмнения за корупционни престъпления и търговия с влияние?


6. Изследвано ли е как се съотнася платената преференциална цена спрямо законодателната поправка в Закона за устройство на територията, станала известна като поправката "Артекс", за която същите политици са гласували? Актуалността на този въпрос се изостря предвид двукратното произнасяне (през лятото на 2019 г. и през есента на 2020 г.) на два различни състава на Административен съд - София, че тази поправка все пак се прилага за строителството на небостъргача "Златен век".


7. И накрая, може би най-шокиращото за нас в тази важна триинстанционна проверка - защо никъде в документите не се съобщава за дори една извършена проверка на място? Така няма никаква информация каква е стойността на обзавеждането на заменените имоти (в частност сградата на ул. "Латинка" №8), включително на прилежащия частен асансьор, както и видимите отвън охранителни системи. Не е ясно дори каква е реалната площ и строителни параметри на жилището и дали не става дума за феномена "общи тераси за частно ползване", познат ни от имотните скандали от 2019-а година, или за другия широко познат феномен "етаж в покрива", а точно това се вижда от публичнодостъпните сателитни снимки.


Г-н Главен прокурор,


В направените проверки на поверената ви прокуратура не виждаме да са направени усилия за разсейване на основателните съмнения, че в скандала "Апартаментгейт" става дума за многократно по-скъпи имоти в най-луксозния сегмент на пазара, маскирани по документи като нещо много по-скромно. Всички тези наши въпроси явно ще останат без отговор, след като проверката в тази си част на практика е приключила. За нас като гражданска организация остава единствено да задаваме въпросите, на които българската прокуратура или не иска, или не може да даде отговор.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Те от Антикорупционният фонд още ли не са свикнали с такива странни присъди, или отказ от правосъдие.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1147 Весело

  Сичко е точно бе. Кое не разбрахте да Ви го изЯсна ???

 4. 4 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Е защо притеснявате каскета с въпроси сега? Той толкова е мислил как да НЕ направи нищо.....

 5. 5 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 828 Неутрално

  помнете какъв е цецерон, когато гласувате на 4 април.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2521 Весело

  "Няма и съобщение в Twitter, както е обичайно." - изменят се правилата ей, КОЙ както може, но и когато си трЕбе. Вятърът, посоката му, това е важно за БГ "проверките", а духането е без значение. На вятъра де.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 801 Весело

  ей Цвъки, страхотен Каскет имаш !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 10. 10 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветанов призна още, че дори и в момента е служител в една от фирмите на Павел Вълнев и заплатата му е според "средните стандарти за САЩ"........проверка трябва незабавно да се направи от кога ЦвЦв е на хранилка на ведомост в САЩ ......

 11. 11 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  И след като прокуратурата окончателно отказа да разследва ЦвЦв, дали тази гнусотийка не е свързана с друга гнусотийка .......един сключен договор с лобисти в САЩ за помощ пред американското правителство
   https://www.actualno.com/politics/djasnata-ryka-na-cvetanov-e-skluchil-dogovor-s-lobisti-v-sasht-za-pomosht-pred-amerikanskoto-pravitelstvo-news_1546992.html

 12. 12 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2243 Весело

  Сичко е точно бе. Кое не разбрахте да Ви го изЯсна ???
  —цитат от коментар 3 на 442


  Добре е, нали? И
  - няма кой
  - спечелете избори и вие да сте на трапезата
  - Бойко ни пази от комунистите и Русия...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Весело

  Да са живи и здрави тъщите , на един дават чекмеджета, друг ги ползва за параван. Явно Цветанът на мисълта е случил на тъща.

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  Време е да се нашише трактат за къщите и тъщите

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  Да са живи и здрави тъщите , на един дават чекмеджета, друг ги ползва за параван. Явно Цветанът на мисълта е случил на тъща.
  —цитат от коментар 13 на hodounski


  Да дава Господ всекиму такава дащна тъща!

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  помнете какъв е цецерон, когато гласувате на 4 април.
  —цитат от коментар 5 на асен георгиев


  Помнете и от коя партия беше Цветанов по времето на този скандал!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5213 Неутрално

  Нали трябва да имат нещо с което да държат Цв.Цв. ако случайно влезе в парламента

 19. 19 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Отговарям на Антикорупционния фонд - обзалагам се, че официалният отговор няма да е по-различен.
  1. От постановлението става ясно, че проверките на НАП не са открили никакви нарушения в дейността на строителя "Артекс инженеринг" АД. От журналистическите разследвания обаче стана ясно, че фирмата продава апартаментите си в няколко сгради в столичния район "Изток" на цени в диапазона от 2600 до 3500 евро на квадрат.
  Строителят може да си продава на каквато си иска цена. ако клиентите са високопоставени но нископлатени държавни служители
  2 С постановлението се потвърждава, че размяната на недвижима собственост между строителя и Цветан Цветанов на данъчна оценка, при сериозно разминаване с пазарните цени (най-малко двойно), е напълно законна практика. В постановлението е цитирана "експертиза на лицензиран оценител към Агенцията по приватизация", но не става ясно кой и кога е възложил и платил експертизата, кой е експертът и какви са неговите заключения.

  Практиката е законна понеже не е незаконна. Оценителят е лицензиран понеже е анонимен.
  3 Още един важен въпрос при тези заменки на "старо" срещу "ново" строителство - как според Вас е законна тази типична схема за избягване на плащането на задължителния данък добавена стойност в този случай?
  Схемата е законна и може да се прилага и обратно ,,ново" за ,,старо" строителство.
  4 В постановлението на ВКП се цитира проверка на НАП, според която сумите, платени по сделките, отговарят на доходите, които политиците декларират.
  И харчат колкото са декларирали плюс ДДС
  5 Ако господин Цветанов и останалите замесени в скандала политици действително са получили апартаменти на цени няколко пъти по-ниски от пазарните, не са ли се поставили те във финансова и друга зависимост от строителя, който им е предоставил тези апартаменти? Изследвани ли са евентуални съмнения за корупционни престъпления и търговия с влияние?
  Ама какъв скандал? Това са независими и принципни политици, затова получават преференциални цени.
  6 Изследвано ли е как се съотнася платената преференциална цена спрямо законодателната поправка в Закона за устройство на територията, станала известна като поправката "Артекс", за която същите политици са гласували?
  Съотнася се правилно - получавам преференциална цена, гласувам правилно.
  7. И накрая, може би най-шокиращото за нас в тази важна триинстанционна проверка - защо никъде в документите не се съобщава за дори една извършена проверка на място?
  Проверка на място е направена и е установено, че имотът е там където му е мястото.

 20. 20 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1070 Неутрално


  В прокуратурата неадекватни ли са?

 21. 21 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  .....и този сключен договор с лобисти в САЩ за "помощ пред американското правителство" дали не дава отражение и на нашата прокуратура смешна ????? .... или тя е независима, и честна, и принципна..... и...... вижда само стелички за 620 лв........
  https://www.actualno.com/politics/djasnata-ryka-na-cvetanov-e-skluchil-dogovor-s-lobisti-v-sasht-za-pomosht-pred-amerikanskoto-pravitelstvo-news_1546992.html

 22. 22 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  Тия не разбраха ли, че Цветанов е вече от добрите?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#19] от "koko65bg":

  "4 В постановлението на ВКП се цитира проверка на НАП, според която сумите, платени по сделките, отговарят на доходите, които политиците декларират."

  Разбираме, че прокуратурта въобще не се е занимала с това, че петнадесет минути след замяната, пред същия нотариус "Артекс" продават двата апартамента, получени от Цветанов на някакъв гражданин, който дълго време е работил заедно с Цветанов като ИТ специалист в предизборните щабове на ГЕРБ. И то на цена с около 200 000 лева по-висока от обявената при замяната.

  Поради което прокуратурата не е задала някои очевидни въпроси, като например:
  - Защо Цветанов не е продал сам апартаментите за да се разплати с "Артекс"?
  - Ако цените на апартаментите обявени при замяната съответстват на пазарните то защо цените, на които същите апартаменти светкавично са продадени на трето лице са с около 200 хил. лв. по-високи?
  - Полученото всъщност от "Артекс" доплащане не надхвърля ли значително декларираните то Цветанов доходи?
  - Откъде въпросното трето лице има парите за да закупи наведнъж два апартамента и защо точно тези на Цветанов?
  - Какво е направило третото лице със закупените апартаменти?
  - Не е ли твърде вероятно цялата операция да е изпълнена с пари на Цветанов, чиито законен произход той не може да докаже?
  - Участвали ли са в комбинацията и по какъв начин и други лица - например близки роднинини на Цветанов?
  - В крайна сметка не става ли дума не за закупуване на евтин апартамент и спестяване на данъци, а за схема за изпиране на пари?

 24. 24 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Е, никой не е съвършен. И вие да бяхте и вие щяхте да си оближете пръстите след като бъркате в кацата с мед. Човешко е. Важното е, че човекът е евроатлантик и голям приятел на САЩ. Освен това има горещо желание да изобличава корумпирания ББ и въобще да захване яка борба с корупцията. Дайте шамс на ЦвЦв и гласувайте за него.

 25. 25 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Нека познаем-няма да си причини нито четенето, нито отгаварянето, пък било и само на един въпрос :)

 26. 26 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 756 Неутрално

  То да беше само този случай.... А то прокуратурата си играе тенис в джоба при всички такива корупционни скандали. Само те не виждат проблем. Дали някога съвестта ще ги загризе. Макар и в дълбока старост да си получат възмездие. И да знаят, никой не е вечен. Отвръщението ще е трайно!

 27. 27 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 648 Неутрално
 28. 28 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  ,,За нас като гражданска организация остава единствено да задаваме въпросите, на които българската прокуратура или не иска, или не може да даде отговор.”

  Не иска да си го причинява просто...

 29. 29 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Само на мен ли прави впечатление, че Каскетурата, която обслужва знаем #КОЙ, в случая обслужва Цветан Цветанов? Кога мафията е правила услуги на конкурентни кланове или на потенциална конкуренция? Това никога не е било и няма да бъде. Мафията с дива жестокост и непримирима ревност се саморазправя с всяка дори потенциална конкуренция. Постановлението на ВКП е знаково за осветляването на Цветан Цветанов. Така мисля аз.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Любопитно

  Той сега Цветанов е опозиционер, смее ли някой да го пипне?

 36. 36 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#35] от "Dariya Koleva":

  Обратното е - Цветанов стана опозиционер след като Шиши му гарантира, че никой няма да го пипне. В Сарая са решили вместо с агне на Великден да отговяват с едно от трите прасенца.

 37. 37 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#35] от "Dariya Koleva":

  Обратното е - Цветанов стана опозиционер след като Шиши му гарантира, че никой няма да го пипне. В Сарая са решили вместо с агне на Великден да отговяват с едно от трите прасенца.

 38. 38 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  Слаб интерес към въпросите на ведомствения антикорупционен фонд.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 39. 39 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1102 Весело

  До коментар [#19] от "koko65bg":

  "Проверка на място е направена и е установено, че имотът е там където му е мястото."

  Много намясто.

 40. 40 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1102 Весело

  До коментар [#29] от "petyo9":

  "Постановлението на ВКП е знаково за осветляването на Цветан Цветанов. Така мисля аз."

  Точно така, маските паднаха.

 41. 41 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Ех, прокуратурата тъкмо беше решила да скрие папката по това дело, за да държи Цв.Цв. изкъсо и тези натрапници се появиха с въпросите си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK