Какво може да предизвика война между САЩ и Китай

И двете страни трябва да внимават за грешни сметки

© Associated Press

И двете страни трябва да внимават за грешни сметкиАнализът е препубликуван от Project Syndicate.


Когато китайският външен министър Уанг Йи наскоро призова за възстановяване на двустранните отношения със САЩ, говорител на Белия дом отвърна, че САЩ виждат отношенията като остра конкуренция, която изисква позиция на силата. Ясно е, че администрацията на президента Джо Байдън не променя особено политиката на Тръмп.


Някои анализатори, цитиращи Тукидид, който смятал, че Пелопонеската война е заради страха на Спарта от въздигащата се Атина, смятат, че отношенията между САЩ и Китай навлизат в период на конфликт, който изправя утвърден хегемон срещу все по-мощен претендент.
Не съм толкова песимистично настроен.


Според мен икономическата и екологичната взаимозависимост намалява вероятността от истинска студена война - да не говорим за гореща война - защото и двете страни имат стимул да си сътрудничат в редица области. В същото време грешките винаги са възможни и някои виждат опасност пропадане в конфликт, подобно на лунатици, крачещи към катастрофа, както се случи при Първата световна война.


Историята изобилства от случаи на погрешно възприятие за това как се променя балансът на силите.


Например, когато президентът Ричард Никсън посещава Китай през 1972 г., той иска да балансира това, което смята за нарастваща съветска заплаха срещу една западаща Америка. Но това, което Никсън тълкува като упадък, всъщност е връщането към нормалното спрямо изкуствено завишения дял на Америка в глобалното производство след Втората световна война.


Никсън прокламира многополярност, но само две десетилетия по-късно последваха краят на Съветския съюз и еднополюсният момент за Америка. Днес някои китайски анализатори подценяват устойчивостта на Америка и прогнозират китайското господство, но и това може да се окаже опасна грешка.


За американците е еднакво опасно да преувеличават или подценяват китайската мощ, а в САЩ има групи с икономически и политически интереси да правят и двете. Измерена в долари, китайската икономика е около две трети от размера на американската икономика, но много икономисти очакват Китай да надмине САЩ някъде през 30-те години на XXI век, в зависимост от това какво се прогнозира за китайските и американските темпове на растеж.


Ще признаят ли американските лидери тази промяна по начин, който позволява конструктивни отношения, или ще се поддадат на страха? Дали китайските лидери ще поемат повече рискове, или китайците и американците ще се научат да си сътрудничат в производството на глобални обществени блага при променящо се разпределение на властта и силата?


Спомнете си, че Тукидид отдава войната, която разкъсала древногръцкия свят, на две причини: възхода на нова сила и страха, който това предизвиква у установената сила. Втората причина е също толкова важна, колкото и първата. САЩ и Китай трябва да избягват преувеличени страхове, които могат да предизвикат нова студена или гореща война.


Дори Китай да надмине САЩ и да се превърне в най-голямата икономика в света, националният доход не е единствената мярка за геополитическа мощ. Китай се нарежда значително след САЩ по мека сила, а американските военни разходи са почти четири пъти повече от тези на Китай. Докато китайските военни способности се увеличават през последните години, анализаторите, които внимателно разглеждат военния баланс, стигат до извода, че Китай няма да може да изключи САЩ от западната част на Тихия океан, да речем.


От друга страна, САЩ някога са били най-голямата търговска икономика в света и са най-големият й кредитор. Днес близо 100 държави смятат Китай за най-големия си търговски партньор в сравнение с 57 за САЩ. Китай планира да отпусне над 1 трилион долара за инфраструктурни проекти със своята инициатива "Пояс и път" през следващото десетилетие, докато САЩ са намалили помощта си. Китай ще трупа икономическа мощ от огромния размер на своя пазар, както и от чуждестранните инвестиции и помощи за развитие. Общата мощ на Китай спрямо САЩ вероятно ще се увеличи.


Въпреки това е трудно да се прецени балансът на силите. САЩ ще запазят някои дългосрочни енергийни предимства, които контрастират с областите на китайска уязвимост.


Едното от тези предимства е географията. САЩ са заобиколени от океани и съседи, които вероятно ще останат приятелски настроени. Китай има граници с 14 държави, а териториалните спорове с Индия, Япония и Виетнам поставят ограничения върху неговата твърда и мека сила.


Енергетиката е друга област, в която Америка има предимство. Преди десетилетие САЩ бяха зависими от внесената енергия, но шистовата революция превърна Северна Америка от вносител на енергия в износител. В същото време Китай стана по-зависим от вноса на енергия от Близкия изток, който трябва да транспортира по морски пътища, които подчертават проблематичните му отношения с Индия.


САЩ също имат демографски предимства. Това е единствената голяма развита държава, която се очаква да задържи глобалното си класиране (трета) по брой на населението. Въпреки че темпът на нарастване на населението на САЩ се забави през последните години, той няма да се превърне в отрицателен, както в Русия, Европа и Япония. Междувременно Китай основателно се страхува "да остарее, преди да забогатее". Индия скоро ще го изпревари като най-гъсто населената страна и нейната работна сила достигна своя връх през 2015 г.


Америка също остава начело в ключовите технологии (био-, нано-, информационни), които са от основно значение за икономическия растеж на XXI век. Китай инвестира сериозно в научноизследователска и развойна дейност и се конкурира добре в някои области. Но 15 от топ 20 на изследователските университети в света са в САЩ; никой не е в Китай.


Тези, които провъзгласяват раждането Pax Sinica и обявяват американския упадък, не успяват да отчетат пълния набор от властови ресурси. Американската надменност винаги носи опасност, но също така и преувеличеният страх, който може да предизвика свръхреакция. Също толкова опасен е нарастващият китайски национализъм, който, съчетан с увереност в американския упадък, кара Китай да поема по-големи рискове.


И двете страни трябва да внимават за грешни сметки. В крайна сметка най-често най-големият риск, пред който сме изправени, е собствената ни способност да сбъркаме.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (150)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Може да причини елиминиране на един от двата най големи проблема на Човечеството! Китай и Русия са олицетворение на Злото!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Неутрално

  Добро предупреждение за екстремните крила. Не смятам, че има опасност от война между САЩ и Китай, но тук се разглежда една теоретична възможност като повик за избягване на едно заостряне на конфликта.

 3. 3 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Какво може да причини война между САЩ и Китай
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️

  Какво, какво ")) Окупацията на Сибир от Китай

  "Чуждестранен агент"
 4. 4 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  "Какво може да причини война между САЩ и Китай"

  Най краткият отговор е: НИЩО.
  Това просто не може да се случи. Това си е само говорене и вдигане на шум.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  Война между атомни суперсили?
  Не може да има!
  Това е хубавото на ядреното оръжие, възпира войните.
  Напрежение, да. Най-голямото ще се получи ако някога Китай се почувства достатъчно силен за да анексира Тайван.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Тукидид вече не е актуален.

 7. 7 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Снарастване на личното благосъстояние на китайците не е далеч времето когато ще поискат повече лична СВОБОДА !Няма начин това да се случи МИРНО при премаване на сегашната идеологическа матрица и обуславящата я партиина ВЪРУШКА!

 8. 8 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  """"""""""""""""""Америка също остава начело в ключовите технологии (био-, нано-, информационни), които са от основно значение за икономическия растеж на XXI век. Китай инвестира сериозно в научноизследователска и развойна дейност и се конкурира добре в някои области. Но 15 от топ 20 на изследователските университети в света са в САЩ; никой не е в Китай."""""""""""""""""""""""""" Това показва всичко,че САЩ няма да бъдат изместени от Китай на върха на пирамидата в света...Науката,технологиите и университетите са главното в една държава,а САЩ са на светлинни години пред Китай,Русия,Индия взети заедно...Не говоря за Турция,която един двигател на кола не могат да си направят,а камо ли за други технологии...

  shlshlshlshl
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  А онези от Русия почти не ги броят за нищо, само като някакъв суровинен придатък...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Зависи какво се разбира под война. Според мен тя вече върви, изобщо не е в бъдеще време. Ако някой очаква да си разменят ядрени удари, едва ли....или поне още не скоро, опасността ще е, когато някой започне да губи сериозно сегашната фаза на войната.
  Японците в края на 80-те и през 90-те вдигнаха бързо белия флаг, но все пак Китай не е Япония. Ще видим...

 11. 11 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 545 Неутрално

  А онези от Русия почти не ги броят за нищо, само като някакъв суровинен придатък...

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  Нищо, нищо - колко да е нищо?
  Лягат и стават с Русия и Путин.
  Всяка третастатия в медиите за Русия.
  Русия им избира президентите.
  А троловете от твоята порода споменават Русия в статия за Китай.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 12. 12 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Екстремни крила сред хората взимащи решенията в момента едва ли има, пък и двете страни си имат достатъчно други проблеми, че да започват война. Китай за сега разчита на икономическа експанзия, макар и да инвестира все повече във въоръжения, но там изоставането от САЩ е 20-30 години.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 13. 13 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  "Какво може да причини война между САЩ и Китай"Най краткият отговор е: НИЩО. Това просто не може да се случи. Това си е само говорене и вдигане на шум.
  —цитат от коментар 4 на padrino


  Китай има териториални претенции към 18 от своите съседи, като към някои, като Тайван, Монголия и Бутан са за цялата им територия! Война не само, че е възможна, но е много вероятна. Ако червените чайници нападнат Тайван, САЩ със 100% сигурност ще се включи, при това за 3-ти път!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3923 Любопитно

  "САЩ и Китай трябва да избягват преувеличени страхове, които могат да предизвикат нова студена или гореща война."

  А, дано двете водещи държави в света се предпазят от подобно развитие на нещата.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Снарастване на личното благосъстояние на китайците не е далеч времето когато ще поискат повече лична СВОБОДА !Няма начин това да се случи МИРНО при премаване на сегашната идеологическа матрица и обуславящата я партиина ВЪРУШКА!
  —цитат от коментар 7 на Blaga Yankova


  Така е. Китай ще се разпадне на съставните му народи, както това се случи с СССР. Противно на това, което си мислят българите, че Китай е някаква еднородна страна с хилядолетна история, това въобще не е вярно. Китай е съвременно творение от франкенщайнов тип, какъвто беше и СССР, Ирак, Сирия и още куп други страни.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3923 Любопитно

  "Дори Китай да надмине САЩ и да се превърне в най-голямата икономика в света, националният доход не е единствената мярка за геополитическа мощ. Китай се нарежда значително след САЩ по мека сила, а американските военни разходи са почти четири пъти повече от тези на Китай."

  Факт, въпрос на време е Китай да стане икономика номер едно в света (сега е номер две). Когато това се случи обаче САЩ ще продължат да имат най-силната и модерна армия в света. Просто САЩ отделят много повече пари за своята отбрана и армия отколкото Китай. И това едва ли ще се промени в близко бъдеще.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Война може да причини окупацията на Тайван или части от Филипините от континентален Китай.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 19. 19 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3127 Любопитно

  Само един голям суровинен придатък се нада на война между САЩ и Китай!!
  А през това време китайците в Сибир са вече над 1.5 милиона.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 20. 20 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2776 Весело

  Китай е една от най ранните цивилизации ! Щатите като оставят поне две хилядолетия история зад гърба си може и да се окултурят ...

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3923 Любопитно

  До коментар [#17] от "theduloclan":

  Тръмпистке по леко с клеветите и измишльотините по адрес на Байдън!

  Ти знаеш ли колко заведени дела има в САЩ срещу Байдън за изнасилване или блудство на деца!? Ще ти кажа - НУЛА! В същото време твоя фалшив и лъжлив идол Тръмпи е съден от най-малко две жени за изнасилване! В този смисъл има много повече аргументи да наречеш Тръмпи дъртия изнасилвач, отколкото Байдън дъртия педофил.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  В същото време другара Си се обърна към Въоръжените сили, говорейки за Стратегическо възпиране и им заръча да се стягат, за да бъдат готови за "отговор" и да защитят "националната сигурност".

 23. 23 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3127 Любопитно

  До коментар [#16] от "Иво":

  Верно ли ???САЩ отделят едва 4.2%от БВП а Китай някъкви си 6%.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 24. 24 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 829 Неутрално

  "Дори Китай да надмине САЩ и да се превърне в най-голямата икономика в света, националният доход не е единствената мярка за геополитическа мощ. Китай се нарежда значително след САЩ по мека сила, а американските военни разходи са почти четири пъти повече от тези на Китай."Факт, въпрос на време е Китай да стане икономика номер едно в света (сега е номер две). Когато това се случи обаче САЩ ще продължат да имат най-силната и модерна армия в света. Просто САЩ отделят много повече пари за своята отбрана и армия отколкото Китай. И това едва ли ще се промени в близко бъдеще.
  —цитат от коментар 16 на Иво


  И след като огромна част от китайското производство се изнася, на кого ще се продават тези стоки. Да не говорим, че съществена част от производството в Китай е собственост на ... САЩ, Корея, Япония и Европа. И се произвежда с чипове произведени в САШ или Тайван. Една страна става икономически колос, когато има огромно вътрешно потребление, а случаят с китай е точно обратен.
  Слабичко, сИво, слабичко ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3923 Любопитно

  До коментар [#5] от "Таралеж":

  Така е! Ако има нещо хубаво на ядрените оръжия, то това е, точно това - възпиращия момент! Ефектите от една ядрена война ще бъдат катастрофални и за двете страни, които участват в подобна война. Това е основната причина защо Студената война между двете ядрени сили СССР и САЩ не се превърна в гореща (ядрена война).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3923 Весело

  До коментар [#24] от "Сатана Ликующий":

  Слабичък е твоя коментар котарако Сатана. Почти нищо от това което си написал НЕ е вярно! От глупостта, че голяма част от производството се изнасяла от Китай до другата глупост, че в Китай нямало голямо вътрешно потребление. Чети и се ограмотявай и по двете теми:

  https://www.bloombergtv.bg/a/8-novini-ot-sveta/88063-kitay-izmesti-sasht-kato-nay-golemiya-poluchatel-na-preki-chuzhdestranni-investitsii

  https://think.ing.com/snaps/chinadomestic-demand-on-the-rise

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3923 Весело

  До коментар [#16] от "Иво":Верно ли ???САЩ отделят едва 4.2%от БВП а Китай някъкви си 6%.....
  —цитат от коментар 23 на Willy Messerschmitt


  Ти прочете ли статията? И цитирам: "Китай се нарежда значително след САЩ по мека сила, а американските военни разходи са почти четири пъти повече от тези на Китай."

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Нищо не може да я предизвика.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Да не говорим, че съществена част от производството в Китай .. .. се произвежда с чипове произведени в САШ или Тайван
  —цитат от коментар 24 на Сатана Ликующий


  Невероятно интригуващ постинг!

  КОЙ точно, завод за чипове в САЩ изнася за някакво производство в Китай ????

 30. 30 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Китай е най-голямата опасност за света. По един или друг начин, западния свят няма да допусне световно господство на Китай !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 31. 31 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Всичките “точки на конфликт” които виждат САЩ са все или на Китайска територия или в непосредствена близост до Китайската територия.

  Така и не се скараха за правото на достъп до ток и вода на жителите на Тексас или за някакви острови в Карибско море например.

  Така че, какво може да предизвика конфликт... както обикновено конфликт предизвикват САЩ, които се месят навсякъде във всичко, а иначе у дома са цъфнали и вързали.

 32. 32 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  А онези от Русия почти не ги броят за нищо, само като някакъв суровинен придатък...
  —цитат от коментар 9 на hamiltonf


  Байдън го каза в прав текст. Няма да ескалираме напрежението.
  В превод не виждаме ресурсната федерация.Ще ги тормозим в ограничаване на зоната им за маневриране.

  SHADOWS of SOFIA
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3923 Весело

  Китай има териториални претенции към 18 от своите съседи, като към някои, като Тайван, Монголия и Бутан са за цялата им територия!
  —цитат от коментар 13 на Viva la Evolution


  Гоше в статията пише, че Китай има 14 държави за съседи и цитирам: "Китай има граници с 14 държави, а териториалните спорове с Индия, Япония и Виетнам поставят ограничения върху неговата твърда и мека сила."

  А, ти взе че ги увеличи китайските съседи на цели 18! И видиш ли, Китай имал териториален конфликт със всички тези 18 съседи! От къде ги измисляш тези глупости ти се чудя!?

  Впрочем, нека отбележа само някои от държавите съседни на Китай с които те нямат никакви териториални конфликти или претенции: Русия (най-големия съсед на Китай), КНДР, Киргизстан, Казахстан, Непал, Мианмар, Лаос.... и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Освен Тайван другаде не мисля че може да ескалира напрежението. Но се задава тиха война за влияние стратегическите бази в региона. Китай се оказа далновиден- една купчина скали в океана но с писта отгоре се оказват незаменими в региона.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 35. 35 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#24] от "Сатана Ликующий":

  Германия е една от най-развитите икономики в света и произвежда много повече отколкото потребява на вътрешния пазар. В сравнение с тях Китай има много по-голям потенциал да генерира огромно вътрешно потребление с постепенното повишаване на доходите на населението. Затова всички големи компании се натискат да са в Китай и Индия - заради огромните пазари които предоставят. Това няма да стане от днес за утре, но ще стане.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3923 Любопитно

  До коментар [#30] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Разбира се, че няма да има световно господство на Китай в бъдеще. Просто защото светът днес е многополюсен. Един от центрове (полюси) е САЩ, другият е ЕС, трети е Китай, четвърти Индия, пети Япония, шести страните от МЕРКОСУР, пети от АСЕАН, може би някой ден ще има и полюс в Африка в лицето на АС (Африкански съюз). Убеден съм, че и в дългосрочно бъдеще светът ще остане такъв (многополюсен).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#7] от "Blaga Yankova":

  Очевидно не сте наясно как работи китайската политическа система щом говорите такива неща. Съвременната система няма много общо с зле копирания от СССР комунистически модел през 50те и 60те. Държавата днес практически постоянно се допитва до населението по всевъзможни въпроси. Реално политиката се диктува от един постоянен референдум.

 38. 38 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  Ричард Никсън посещава Китай през 1972 г., той иска да балансира това, което смята за нарастваща съветска заплаха срещу една западаща Америка. Но това, което Никсън тълкува като упадък, всъщност е връщането към нормалното спрямо изкуствено завишения дял на Америка в глобалното производство след Втората световна война.
  От 52% производство на световния брутен продукт , спада към 36% по време на Никсън . Той смята това за загуба на икономическото съревнование .Тогава Русия прави 20% БВП, а със останалите страни надминават САЩ .
  Умен президент е Никсън , и едва ли той е смятал тези неща , а анализатори ! Сегашните мисирки на Байдън пеят ПСЛАМИ .... проблемите не са в БП , а в състоянието и формата на обществото . Русия преодоля тежка криза при Горбачов -Елцин . Сега е в другия полюс. Руснаците са горди със своята армия , своите учени , своите спортисти ....Обществото кипи от идеи ! Няма проблем в идеята Русия -велика , а в начините по които се случва . САЩ е в тежък конфликт , и така май -никога не е било . Безконтролен контрол на ФИНАНСОВ КАПИТАЛ води до пълно изтощение на обществото. За проклетия "финансовият капитал" се маскира като борец за справедливост. Близо 50 години тези "американски тарикати" живееха и от
  ПЕЧАТАНЕТО НА ПАРИ , и тупаха колосални власт и влияние ! ТЕ не се посвениха да ИЗТЪРБУШАТ и стопанствената си страна в името на ПЕЧАЛБИТЕ. Американците само говорят един език , а често и не говорят.
  Има огромна част население ,което не е работило ,и не смята да работи
  Има ново население което също не смята да работи
  Има действия да се плащат репарации за робство
  Преразглеждат се американски герой ,свалят се паметници , въвежда се цензура
  Много жестоко се посяга на семейството , и силно се толерират сексмалцинства
  Като капак това се концентрира като агресия срещу белите ..
  Американските служби са станали търговски дружества ..., където всеки гледа да изкара още някой лев ...
  Какъв конфликт , война с участие на САЩ . Да получат допълнителен шамар. Дотук стигнаха САЩ благодарение на приспани 4 мандата (Клинтън , Обама)

 39. 39 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Как си личи, че статията не е от някой новобългарски ентелектуалец.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 40. 40 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#30] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Китай е бил най мощната икономика в света за около 2700 от последните 3000 години. Последно е бил на първо място 1870, когато САЩ го задминава — след като Китай става жертва на колониални войни, опиумна търговия и се нашага да плаща огромни репарации на запада за това, че е загубил войни които не е дори започвал.

  Иначе вие си говорете вашите мантри че никога нямало да бъде. Явно нещо не ви е позната световната история.

 41. 41 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#30] от "'ΕΡΕΒΟΣ":Китай е бил най мощната икономика в света за около 2700 от последните 3000 години. Последно е бил на първо място 1870, когато САЩ го задминава — след като Китай става жертва на колониални войни, опиумна търговия и се нашага да плаща огромни репарации на запада за това, че е загубил войни които не е дори започвал.Иначе вие си говорете вашите мантри че никога нямало да бъде. Явно нещо не ви е позната световната история.
  —цитат от коментар 40 на dpnps


  Искаш ли да влезем в ситуацията на Технологичния гигант Япония+Нова Зеландия +Австралия +Канафа, САЩ и ЕС. Можеш да си коригираш мащаба.Ако добавим и вътрешно азиатското съперничество на Виетнам и Индия нещата съвсем не говорят за Китайско превъзходство

  SHADOWS of SOFIA
 42. 42 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#40] от "dpnps":

  То не всеки с дръпнати очи е китаец.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 43. 43 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  А не може ли поне веднъж да прочетем китайската гледна точка? Е така , за разнообразие просто.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 44. 44 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Гоше в статията пише, че Китай има 14 държави за съседи и цитирам: "Китай има граници с 14 държави, а териториалните спорове с Индия, Япония и Виетнам поставят ограничения върху неговата твърда и мека сила."

  А, ти взе че ги увеличи китайските съседи на цели 18! И видиш ли, Китай имал териториален конфликт със всички тези 18 съседи! От къде ги измисляш тези глупости ти се чудя!?

  Впрочем, нека отбележа само някои от държавите съседни на Китай с които те нямат никакви териториални конфликти или претенции: Русия (най-големия съсед на Китай), КНДР, Киргизстан, Казахстан, Непал, Мианмар, Лаос.... и т.н.
  —цитат от коментар 33 на Иво


  Не става дума само за сухопътни граници. А към половината страни, които си изброила Китай има териториални претенции, като към Русия не само че има, ама и са най-големи. Виж това видео:
  https://www.youtube.com/watch?v=pkT3Mkud1x0&list=WL

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#43] от "schwimmwagen":

  Не е нужно да прочетеш просто погледни картата и се виждат американските сили в ЮК , Япония и Филипините. От тяхна гледна точка помпането на флота и създаването на балистични противокорабни ракети има смисъл. Но в същия ред на мисли трупането на американски части е логично след постоянните намеци за предстоящата унификация с Тайван и строежа на конвейер на амфибиини кораби. Затворен кръг.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 47. 47 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  "Какво може да предизвика война между САЩ и Китай"
  =========================
  Нищо!
  Двете икономики са много тясно обвързани, за да могат да воюват.

 48. 48 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1386 Весело

  До коментар [#36] от "Иво":

  Ивчо мани ги тея Полюси Екологията как ще оправим?
  Освен голямата Боклукчийска кофа Русия освен суровинен придатък да стане и Сметище.
  Велики велики ама Валутен борд с Долара.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 49. 49 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 858 Неутрално

  "Какво може да причини война между САЩ и Китай"Най краткият отговор е: НИЩО. Това просто не може да се случи. Това си е само говорене и вдигане на шум.
  —цитат от коментар 4 на padrino

  Тъкмо се канех да напиша същото.
  Война по начина по който си я представяме, няма как да се случи. Това би означавало край на човешката цивилизация .
  Но виж , война в смисъл търговска , информационна и т.н. да , тя си върви....

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 925 Весело

  А онези от Русия почти не ги броят за нищо, само като някакъв суровинен придатък...До коментар [#9] от "hamiltonf":Нищо, нищо - колко да е нищо?Лягат и стават с Русия и Путин.Всяка третастатия в медиите за Русия.Русия им избира президентите.А троловете от твоята порода споменават Русия в статия за Китай.....
  —цитат от коментар 11 на г-н Саранди Говедаров


  Даже всяка първа говежди! Но не заради, че са нещо велико алкохолиците, а ей така за подигравка и веселба на останалия свят!

  Ето например в кочината успяха да запалят и река Об!

  https://www.youtube.com/watch?v=5oz1rknIjgw&ab_channel=Hi-Dno

  Имало едно време ссср...
 53. 53 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Напоследък доста се говори за война с Русия, сега с Китай и аз се чудя тия хора, които така лежерно си говорят за войни, нормални ли са?!!! Каква война, какви глупости! На фона на регионалните конфликти с бойни действия все едно зорлем се търси някаква "голяма" война, е**ти жалките кретени! Такива съвсем са изкукуригали.

 54. 54 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 27 Неутрално

  "аз се чудя тия хора"

  Чудиш ли се защо мъже влизат в тоалетна за жени? Няма що да се чудиш, комундрелите го направиха реалност. Ся съ чуди дали ще почнат война...

 55. 55 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Няма да има конфликт, поне в близките години. По-скоро, когато САЩ и Китай се ритат по кокалчетата, това ще е за сметка на Третата страна, която е много сгодна и пасваща на апетитите им. Целите им се припокриват - да я разкостят. Цяло чудо ще е, ако някой се върже и проспи генералните им планове.

 56. 56 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3300 Неутрално

  Единственото според мен което може да предизвика такава война е Тайван. И простата причина е, не че Китай смята Тайван за своя територия, това е само идеологията. Причината е, че ако погледнете океана около Китай, ще разберете, че Китай е блокиран. Япония, Тайван, Филипините, Виетнам, Индонезия, ....

  Китай на практика няма широк излаз в океана и трябва да се съобразява със съюзниците на САЩ. Окупацията на Тайван би пробил тази блокада, но от друга страна, не вярвам САЩ и Япония да я допуснат.

  Китай строеше изкуствени острови, но, океана ги измива и и просто тези острови спират да съществуват след време. Това ако е стратегия е стратегията на разхищението, не някаква военна доктрина.

  Другата възможност вероятно е, ако Китай окупира Сибир!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 57. 57 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#30] от "'ΕΡΕΒΟΣ":Китай е бил най мощната икономика в света за около 2700 от последните 3000 години. Последно е бил на първо място 1870, когато САЩ го задминава — след като Китай става жертва на колониални войни, опиумна търговия и се нашага да плаща огромни репарации на запада за това, че е загубил войни които не е дори започвал.Иначе вие си говорете вашите мантри че никога нямало да бъде. Явно нещо не ви е позната световната история.
  —цитат от коментар 40 на dpnps


  Много добър анализ!

  Освен това Китай през цялото си съществуване НЯМА НИТО ЕДНА КОЛОНИЯ и не е водила НИКОГА ВОЙНИ!

 58. 58 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Нищо!

  Китай е спечелил от Запада всичките си кинти и изобщо е 2-ра икономическа сила, само и единствено заради Запада. Запада не само е златната кокошка. Запада освен златна кокошка е и с огромна отбранителна мощ. Китай НИКОГА няма да тръгне срещу Запада! Шансовете Китай да се насочи към Русия обаче са в пъти по-голями, защото Русия има нещо, от което Китай има огромна нужа - празна, богата на ресурси територия! Мисля, че можем да се настаним удобно с пуканките на дивана и да гледаме евразийския сеир :-)

 59. 59 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Америка трябва да разбере че не са богозрани, че другите държави също имат право на съществуване да се развиват, а не да слугуват на САЩ. Не го ли схванат скоро, много скоро ще реват.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 60. 60 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  "САЩ виждат отношенията като остра конкуренция, която изисква позиция на силата."

  Янкито не понася конкуренция. Удариха го кестерме.
  Туй демокрация, справедливост, пазарна икономика, свободна търговия вече са остарели понятия без смисъл и значение. Актуални са само прогнозите на Оруел. Къде сме ние в тази история? Искаме да сме на страната на Победителя, но пак не знаем кой ще е.
  А моята баба Сребра още преди сто години го е казала: Светът ще оцелее, а Победител ще е Китай!

 61. 61 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Китай, митай -- аре секи откъде е!!!

 62. 62 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Факт, въпрос на време е Китай да стане икономика номер едно в света ...
  —цитат от коментар 16 на Иво


  Няма как да стане! Китайската икономика е зависима от Западната! Парите идват от Запада. Т.е. Запада във всеки един момент може да наложи протекции на собствената си икономика и китайците остават на сухо. Тръмп им показа, колко е лесно.

 63. 63 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3300 Неутрално

  Големите проблеми на Китай са, че застарява много по- бързо от Япония през 80-те, има огромни малцинства, по стотина милиона човека и нагоре, които не желаят да живеят в Китай и е тоталитарна (крепостна) държава.

  Индия също расте и наваксва много бързо. Макар и по- малка икономика сега, Индия има много младо и образовано население с висок потенциал за следващите 20-30 години.

  Въобще, Китай има много проблеми, които могат да го превърнат в тенджера под налягане. Нещата в бъдещето не са пълно копие на настоящето. Китай не може да расте след 5-10 години така както расте сега, няма потенциал, или потенциала се изчерпва.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 64. 64 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Ма такааа лиииии, такива ли са големите проблеми на Китайииииии? Ауууу, колко интересно, ма много информираност, тц, тц, тц!!!

 65. 65 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Стар лаф е, че многознайковците трябва да се хвърлят зад борда. Няма си понятие от нищо, ма дава акъл ехейиииииии!!!!

 66. 66 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Мислете! Войните винаги са били за територии и ресурси! Запада няма ресурси и територии, има технологии и култура, които, особено второто, са трудни за крадене. Или поне не с война. Големите свободни територии са до китайската граница и не са на запад :-)

  Единствената пречка пред Китай да вземе териториите са ядрените глави, които обаче с напредъка на технологиите ще загубят боеспособност - Китай се развива технологично, Русия стои на едно място и технологично е изостанала с поне десетилетие.

  Логичният извод е, че Русия за да оцелее, реално ще трябва да се влее в редиците на НАТО ... упс! :-)

 67. 67 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3300 Весело

  Какво бъдеще очаква Китай видяхме в Хонг Конг. Не можеш да имаш едновременно световен финансов и търговски център, и окръжен комитет на ККП, управляван от партиен секретар. Двете неща са несъвместими.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 68. 68 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#40] от "dpnps":

  През 1870-та Китай възможно е бил най-големият производител на лъкове и стрели, докато останалите страни са бракували кремъклийките...

  Eddie lives... somewhere in time!
 69. 69 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#66] от "Гражданин":

  Сибир е рядко населена, но е много труден за усвояване. От друга страна дори Америка не може да неутрализира руският ядрен потенциал, какво остава за Китай. Съседните на Китай страни са доста по-добри за усвояване, но зад много от тях стои (или ще застане при нужда) САЩ. Така че засега китайците избират трети вариант - Африка.

  Eddie lives... somewhere in time!
 70. 70 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Подпалвачите на войни отново се обясняват...

 71. 71 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#66] от "Гражданин":Сибир е рядко населена, но е много труден за усвояване. От друга страна дори Америка не може да неутрализира руският ядрен потенциал, какво остава за Китай. Съседните на Китай страни са доста по-добри за усвояване, но зад много от тях стои (или ще застане при нужда) САЩ. Така че засега китайците избират трети вариант - Африка.
  —цитат от коментар 69 на tigervi


  Китай има остра нужда от ресурси, а и китайската територия не е лесна. Да, засега китайците ще се седят мирни, но както горе писах, въпрос на време е технологиите да решат проблема с ядрените глави.

  Това, което не написах е, че Китай по разбираеми причини няма да бъде оставен, да завладее руската територия. И понеже много добре разбират това, няма и да се опитат :-)

  В общи линии докато икономиките работят и има разтеж, войните са безсмислени. Русия също няма да напада когото и да било, също по разбираеми причини. Можем да спим спокойно :-)

 72. 72 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#69] от "tigervi":

  Нито Запада, нито Русия ще оставят Китай да завладява територии. Това на всяка цена. Много правилно забелязано! :-)

 73. 73 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#69] от "tigervi":

  В общи линии нещата седят така: Запада е огромна сила, но няма апетити за войни, Русия е по-гръмогласна, отколкото способна, Китай няма да го оставят, а останалите могат да се боричкат само локално помежду си. Поради миграцията, войните към днешна дата са се обезсмислили. Боричкането идва главно от разни локални диктаторчета, на които демокрацията им пречи да гепат от народа си. Като процеса е затихващ.

 74. 74 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#73] от "Гражданин":

  Западът и конкретно САЩ са постоянно във война. Русия, за последните 40 г. - също. Китайските конфликти са доста по-малко и с много ниска интензивност. Тук въпросът не е до желание, а до възможности, китайските доскоро не достигаха дори руските. Китай вече е свръхдържава, с много пари, с все по-модерни оръжия и с все по-големи амбиции. Дали китайците ще се пробват някъде, например в Афганистан (или някъде другаде), или поучени от провалите на САЩ и Русия ще се въздържат?

  Eddie lives... somewhere in time!
 75. 75 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#74] от "tigervi":

  Ааа, малки, локални, тролски войнички има, да. Много лошо за местното население, но иначе не са заплаха, освен мигрантските потоци.

  Китай няма да го оставят. Причината е проста - Китай е силен, но не достатъчно, за да тръгне срещу големите. Колкото повече територии придобива обаче, толкова по-силен ще става и в някакъв момент ще се превърне наистина в реална заплаха. Със сигурност никой няма да е доволен от това. Големите нямат нужда от съперници. Брексит например, беше подкрепен от Русия (вероятно работила усилено по въпроса), но също тка беше подкрепен и от САЩ!!! Въпреки че САЩовци уж са на страната на ЕС. Или по друг начин казано - разделяй и владей. Това е основен принцип в доктрината на Русия - колкото по-малки странички има около себе си и изобщо, толкова по-лесно ще ги мачка. Затова и ЕС е огромен трън в очите на Русия! Доскоро Русия владееше източно европейските територии. Сега ядец - в ЕС сме и сме недостъпни. От там и армиите тролове и инвестициите в тролски партии.

 76. 76 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#74] от "tigervi":

  Китай има прекалено малко територия, за да е свръхдържава. Като именно територията е пречката. Затова е толкова важно, да не се позволява на Китай да я увеличи. И съм абсолютно сигурен, че няма да го оставят. Ако Китай тръгне на война, ще срещне отпор и от старна на НАТО и от страна на Русия. Освен другата страна. А Китай дори само с НАТО не може да се мери. Т.е. Китай реално ще се изправи буквално срещу всички останали. Вярно, че са комунисти, но чак толкоз прости не са :-)

 77. 77 Профил на primumnonnocere
  primumnonnocere
  Рейтинг: 11 Любопитно

  Война се води и днес, само че тя не е видима.
  Ето американците пуснаха вируса в Китай по време на 7 световни военни игри с цел да провокират силно анти-китайско настроение по света, тъй като самите те чувствуват, че губят войната, но Китай се справи с проблема само за няколко месеца!!!

  А тази война Китай с лекота може да я спечели само за един ден, ако и когато обяви, че спира да приема УС$, евра и др. подобни валути за разплащателни средства и се минава само на бартер. Гаме овер за САЩ, развития запад и техните сателити!

  Пример - щатите раздават 1.9 трилиона долара за подпомагане на икономиката, като всеки американец под определен доход ще получи $1400. Ако се раздели обаче сумата на 330 милиона, колкото е американското население, се получават по $5757 на калпак. Това засега е възможно само ако има балъци, които са доволни да предоставят реални блага срещу буквално едно нищо (само няколко киловат-часа за компютрите на федералния резерв).
  Тия балъци обаче много скоро (до година-две-три) ще се осъзнаят и ще последват най-големият от тях, когато той тропне с ръка по масата и каже "Край"!

  deagel.com 2025 forecast

 78. 78 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#19] от "Willy Messerschmitt":

  "А през това време китайците в Сибир са вече над 1.5 милиона....."

  През същото време китайците в САЩ са вече над 5.5 милиона.....
  Е,и?

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 79. 79 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#11] от "г-н Саранди Говедаров":
  "Нищо, нищо - колко да е нищо?
  Лягат и стават с Русия и Путин.
  Всяка третастатия в медиите за Русия.
  Русия им избира президентите.
  А троловете от твоята порода споменават Русия в статия за Китай....."

  Как го казвахте вие русоробите... те големите ще се разберат, руснаците да му мислят :-)

 80. 80 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3992 Неутрално

  До коментар [#71] от "Гражданин":
  "Китай по разбираеми причини няма да бъде оставен, да завладее руската територия. "

  Китайвече усвоява руска територия в Сибир. Путин дадена дългосрочна концесия милиони хектара на китайците с право на заселване. Вече над 2 милиона китайци живеят в Сибир. Процесът на раздаване на руски земи на китайците продължава с ускорени темпове.
  Путин става като руския цар Александър втори , който продаде Аляска на Америка , само , че неговата тактика е даване руски земи на Китай на дългосрочна концесия. Въпрос на време е китайците да станат повече от руснаците в Сибир. Мнозина руснаци наричат Путин предател , но това не се отразява в българските медии.

 81. 81 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Време е САЩ да помислят за ликвидиране на Китай, Русия, Турция и арабите. Трудна задача, но те си я направиха такава. Изкараха китайците от блатата и ги направиха хора като инвестираха стотици трилиони долара в китайската икономика вместо в съюзниците си от НАТО. Спасиха СССР през втората световна война, спасиха и Русия при разпадането му. Направиха турците хора и ги свалиха от магаретата, а арабите от камилите. И сега всичките тези неблагодарници съществуващи благодарение само на САЩ им серат на главата. Много има да патят американците, но те са си виновни с простотиите си да хранят враговете си

 82. 82 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#78] от "bulgarin.":
  "През същото време китайците в САЩ са вече над 5.5 милиона.....
  Е,и?"

  Абе така, ама не САЩ са дали под аренда за 50 години на Китай 2 млн хектара (20 хилади квадратни километра) гори в Сибир, Китай не прави демонстративен армейски парад на 30 км от границата на САЩ и не претендира, че американски земи са китайски (за разлика от Сибир).

  Проблясва ли разликата?
  Риторично питам, ясно ми е, че нищо не ти проблясва.

 83. 83 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 687 Неутрално

  При Рейгън САЩ щеше да ликвидира коронавируса с ядрени заради на китайска територия, сега никой не смее да каже че вируса го пуснаха китайците като начало на биологична война срещу запада. Щото Китай е супер сила, а американците са кутки

 84. 84 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2157 Весело

  Доста нелепости са се изписали тук , та ще остана бездумен.......

 85. 85 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3992 Неутрално

  До коментар [#38] от "dejmos":
  "Русия преодоля тежка криза при Горбачов -Елцин . Сега е в другия полюс. Руснаците са горди със своята армия , своите учени , своите спортисти ....Обществото кипи от идеи ! Няма проблем в идеята Русия -велика , а в начините по които се случва . "

  Тежка русофилска болест те е налегнала. Статията е за отношенията между САЩ и Китай , а ти пишеш дитирамби за Русия, които не кореспондират с реалността. Русия се намира в тежка екзистенциална криза , която след Путин ще завърши с поредния етап от своя разпад.

 86. 86 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#80] от "tacheaux":

  Откровено казано нямам инфо. За олигархията в Русия са важни само и единствено кинтите. Че съсипват страната е ясно, но не знам доколко е далновидно да допускат китайци на територията си, затова ... приемам със скептицизъм. Русия по-скоро се стреми да подчини съседни икономики на интересите си, както и работи против демократичните процеси там. Това за да може да ги контролира лесно и да им продава горива и оръжия на завишени цени, с които приходи да се пълнят "шкафчетата". Това е причината и да троли в големи райони, като Беларус и Украйна. На Русия повече територия не и е нужна, тя и сегашната няма да удържи във времето, а населението и е в демографска криза. За чий ти е половин Украйна, ако нямаш хора да я населиш?! Всичко е игра за кинти.

 87. 87 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#74] от "tigervi":

  Китай вече се пробваха. Създадоха коронавируса и заразиха света с него. Удариха птеди всичко САЩ и ЕС

 88. 88 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3300 Весело

  До коментар [#78] от "bulgarin.":

  С няколко съществени разлики обаче:

  1. Китайците идващи в САЩ стават американски граждани и се отказват от китайското гражданство, китайците отиващи в Русия си остават китайски граждани.

  2. Китайците емигриращи в САЩ се заселват в една 370 милионна държава, китайците отиващи в Сибир се заселват в една територия с 10 милиона население.

  3. Разстоянието между Китай и САЩ е половин земно кълбо. Разстоянието между Китай и Сибир е хълма отсреща.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 89. 89 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3300 Весело

  Между другото, китайците са една от нациите които масово изхвърлят китайските паспорти когато имигрират на запад. И причината е съвсем тривиална, китайският паспорт ти носи нищо, Китай има визов режим с почти цял свят. Докато пък западната държава в която китаеца емигрира има безвизов режим с цял свят.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 90. 90 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3992 Неутрално

  До коментар [#19] от "Willy Messerschmitt":"А през това време китайците в Сибир са вече над 1.5 милиона....."През същото време китайците в САЩ са вече над 5.5 милиона.....Е,и?
  —цитат от коментар 78 на bulgarin.  До коментар [#78] от "bulgarin.":"През същото време китайците в САЩ са вече над 5.5 милиона.....Е,и?"Абе така, ама не САЩ са дали под аренда за 50 години на Китай 2 млн хектара (20 хилади квадратни километра) гори в Сибир, Китай не прави демонстративен армейски парад на 30 км от границата на САЩ и не претендира, че американски земи са китайски (за разлика от Сибир). Проблясва ли разликата? Риторично питам, ясно ми е, че нищо не ти проблясва.
  —цитат от коментар 82 на vila


  На този пишман "bulgarin." нищо няма да му проблесне.
  Прочем данните за населяването на китайци в Сибир , които посочваш са остарели. Раздадените на Китай земи са вече над 3 млн хектара в които живеят близо 2 милиона китайци.

  Ето едно четиво на тази тема:

  http://argumentua.com/stati/kak-kitai-sedaet-rossiyu

 91. 91 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#88] от "Realist":

  Точно така, териториалните претенции на Китай могат да са само локални и САЩ са пречка за тях, само доколкото биха се опитали да ги ограничат в това.

  За останалия свят китайците имат мека експанзивна политика - износ на капитали и етнос. За чий им е война ...

 92. 92 Профил на primumnonnocere
  primumnonnocere
  Рейтинг: 11 Весело

  Китайците идващи в САЩ стават американски граждани и се отказват от китайското гражданство, китайците отиващи в Русия си остават китайски граждани.
  До коментар [#88] от "Realist":

  Много горди американски гражданье тука:

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Chinese_spy_cases_in_the_United_States

  https://www.axios.com/china-spy-california-politicians-9d2dfb99-f839-4e00-8bd8-59dec0daf589.html

  https://www.nbcnews.com/news/china/american-universities-are-soft-target-china-s-spies-say-u-n1104291

  https://www.chemistryworld.com/news/1000-chinese-researchers-have-left-the-us-since-spying-probe-intensified-this-summer/4012874.article

 93. 93 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Китайвече усвоява руска територия в Сибир. Путин дадена дългосрочна концесия милиони хектара на китайците с право на заселване.
  —цитат от коментар 80 на tacheaux


  Тук съм гледала един немски документален филм за една китайка, с 3 китайски ресторанта в Сибир. Детето и ходи на руско у1илище, говори перфектно руски и завалено китайски.

  Като го пита репортера от каква народност е каза, че е руснак!

  Затова с по малки лозунги за китайска инвания ще ти е по-комфортно. 94. 94 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#88] от "Realist":

  "китайците отиващи в Русия"...

  Дезинформация. Според форумните тролове никой не ходи в Русия, нищо че там има 15 000 000 нелегални имигранти.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 95. 95 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3300 Весело

  До коментар [#93] от "Dariya Koleva":

  Това сигурно си го гледала по същият канал на който гледа Юта отвисоко. Демек, същата руско- сАвецка боза, далече от реалната истина....

  Ама какви формоват, фрезоват и струговат в тролската фабрика, политпросвета от презрелият соц!'

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 96. 96 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#88] от "Realist":"китайците отиващи в Русия"...Дезинформация. Според форумните тролове никой не ходи в Русия, нищо че там има 15 000 000 нелегални имигранти.
  —цитат от коментар 94 на bulgarin.


  Тази опорка често я цитират, ама е далеч от истината.

  Китай рано или късни ще глътнат Тайван, според мен дори китайците в Тайван ще се присъединят доброволно.

 97. 97 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3300 Весело

  До коментар [#94] от "bulgarin.":

  "Според форумните тролове никой не ходи в Русия"


  Прав си, никой от формните тролове (ушанки) не емигрира в Россия. Всички са на запад, и България е на запад!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 98. 98 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#90] от "tacheaux":
  "На този пишман "bulgarin." нищо няма да му проблесне.
  Прочем данните за населяването на китайци в Сибир , които посочваш са остарели. Раздадените на Китай земи са вече над 3 млн хектара в които живеят близо 2 милиона китайци.

  Ето едно четиво на тази тема:
  http://argumentua.com/stati/kak-kitai-sedaet-rossiyu '

  Ами още по-добре.
  Китай не е стока, но бледнее пред руския алкохолик, така че какво по-хубаво от пълзящия разпад на кочината?
  А нашичките продажници да продължават да се радват на "крепката" руско-китайска (по-скоро китайско-руска) дружба

 99. 99 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#88] от "Realist":Точно така, териториалните претенции на Китай могат да са само локални и САЩ са пречка за тях, само доколкото биха се опитали да ги ограничат в това.За останалия свят китайците имат мека експанзивна политика - износ на капитали и етнос. За чий им е война ...
  —цитат от коментар 91 на Гражданин


  Точно, Китай няма нужда от война, те правят бизнес и са фабриката на света!

 100. 100 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#96] от "Dariya Koleva":

  вероятно и би било жалко за тайванци, но Тайван е плюнка и не е от значение, освен за местното население.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK