Поредица от звучни шамари за политиците и прокурорите

"Основната роля на ВСС е да кадрува в българската съдебна система. Ако неговото КПД е 30%, какъв ли е резултатът от дейността му в България?"

© Юлия Лазарова

"Основната роля на ВСС е да кадрува в българската съдебна система. Ако неговото КПД е 30%, какъв ли е резултатът от дейността му в България?"Анализът е препубликуван от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Когато оставаш системно неразбран, или си гений, или най-вероятно имаш сериозни дефекти в аргументацията. Факт е, че българското управление е в позиция на сериозна неразбраност и неразбираемост, в резултат от което през последната година получи поредица от звучни шамари както от масовите протести в страната, така и в официални реакции от чужбина.


Неразбраността, уви, не е плод на управленска гениалност, с каквато премиерът Борисов обича да се хвали. Не е и случайност или злонамерен заговор на международното положение, подучено от Радан Кънев, Цветан Цветанов, братя Бобокови или арменския поп. Причината за неразбирането е неадекватността на отговорите, които нашите управляващи дават на напълно оправдани въпроси към тях.
"Управляващите" в България, нека да е ясно, е амалгама от политически и съдебни органи, които като юмрук защитават високите етажи на властта - основно фигури от ГЕРБ и ДПС. Ето и най-пресните примери за неадекватността на отговорите, които тази политико-съдебна амалгама изфабрикува.


ВСС отговаря на Кьовеши


Ръководителката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши не успя да разбере защо нашият Висш съдебен съвет (ВСС) ѝ е изпратил седем от десетимата кандидати за делегирани европейски прокурори. Седем отхвърлени от 10 предложени говори не за случайно промъкване на неподходящ кандидат в иначе адекватно подбрана група, а за сбърканост на цялостния подход. ВСС щеше да постигне по-голяма ефикасност, ако беше подбрал кандидатите с лотария - тогава поне съмненията за предубеденост щяха да отпаднат.


Възраженията на Кьовеши са ясни - тя не вижда какви са качествата на кандидатите, които да оправдават техния избор. Много от тях например нямат опит по сложни дела за еврофондове.


Реакцията на ВСС не само че не е прозрачна, но на практика ще бъде засекретена поради "конфиденциалност на комуникацията". "Трябва да не коментираме неща, които имат конфиденциален характер. Моментът за цялостен коментар е след финализиране на процедурата", дава тон за българската реакция главният прокурор Иван Гешев. И донякъде има право, що се отнася до опазване на достойнството на конкретните кандидати. Но ВСС трябва ясно да обясни на обществото - и родното, и европейското, какви са били критериите, по които е направен изборът. И как така представите на европейските прокурори и нашите радикално се разминават по такива важни кадрови въпроси.


Основната роля на ВСС е да кадрува в българската съдебна система. Ако неговото КПД е 30% (трима от десет), какъв ли е резултатът от дейността му в България? Този въпрос също изглежда е конфиденциален.


Управляващите отговарят на Сенатската комисия


Двама високопоставени сенатори - председателят на Комисията по външни работи Боб Менендес (демократ) и най-старшият републиканец в този орган Джим Риш - излязоха с изключително остро, направо сриващо писмо срещу нашите управляващи. В това писмо се казва директно, че в страната има корупция на най-високо ниво, но няма свободни медии и независима съдебна система, които да разобличават и наказват виновните за тези съществени дефекти. В писмото се дава и пълна подкрепа за протестите от миналата година, чиито основни искания бяха оставките на премиера и на главния прокурор.


Сенатската комисия по външни работи е ключов орган, формиращ външната политика на САЩ съвместно с президента и Държавния департамент. Сигнал от такова ниво е абсолютно ясен и еднозначен - още повече, че нито президентът Байдън, нито Държавният департамент са се разграничили от тази позиция в официални съобщения.


На писмото нашите управляващи отговориха така:


- Първо, казаха, че било "лична" позиция, но бързо стана ясно, че това не е вярно. Писмото си е съвсем официално и гордо стоеше на сайта на самата Сенатска комисия - като становище на нейните ръководители;


- Второ, външното министерство обяви, че това не било позицията на САЩ, което също е невярно. И тук въпросът не е дали посолството в София ще качи писмото на сайта или не - самата Сенатска комисия е достатъчно авторитетен орган, чието мнение е показателно за позицията на САЩ. Неслучайно писмото е подписано и от демократ, и от републиканец - за да демонстрира, че това не е партиен въпрос;


- Трето, медиите затънаха в конспирации, според които зад писмото стоят или Цветан Цветанов, или братя Бобокови, които били наели лобистка фирма. Това вече е политически дебилизъм, който не прави разлика между това как сенаторите са разбрали за даден проблем (в което лобисти може и да имат влияние) и защо те са заели съответната позиция и са сложили имената си под нея.


С две думи: отвън ни питат за едно, а ние отговаряме за друго. Същата беше и реакцията към резолюцията на ЕП за корупцията в България от миналата есен. Това, което управляващите измислиха, е, че са жертва на заговор от външни и вътрешни сили. Именно тази формулировка е толкова неадекватна, че прави позицията им напълно неразбираема за нормалните хора във и извън страната.


Главният прокурор отговаря на комисия на ЕП


След споменатата силно критична резолюция на ЕП, евродепутатите отправиха серия от питания към българската прокуратура по повод ключови дела, свързани с политическите скандали от миналата година. Тези въпроси са напълно резонни: записите на премиера автентични ли са; каква е връзката му с къщата в Барселона; шкафчето и парите в него какви са и т.н.


Ето и последните отговори, които питащите получиха от ръководството на нашата прокуратура:


- "Барселонагейт": По този въпрос няма по-нова информация от дадената на Европарламента през септември 2020. Основното в тази предходна информация беше, че на 22 юли нашата прокуратура е изпратила в Испания името на наблюдаващия прокурор от спецпрокуратурата в София. "Въпреки предоставените данни за контакт и изминалия дълъг период, съдебните власти в Кралство Испания все още не са се свързали с българските власти." Ново развитие няма.


- Снимки и записи от премиерската спалня: Предприети са всички възможни действия, но извършителят не е заловен и затова разследването е спряно. "Прекрасната госпожа" и Мата Хари, която премиерът явно познава, се оказа неуловим фантом.


- Записът с гласа на премиера: На въпрос дали е автентичен (тъй като на него става дума за злоупотреба с власт и натиск над опоненти), отговорът гласи: "Главният прокурор и заместниците му не осъществяват ръководство и надзор по конкретни дела, поради което не бихме могли да ви предоставим исканата от вас информация по въпроси от 2 до 4".


Какво се разбира от тези отговори? Че прокуратурата си върши съвестно работата? Че е активна в разкриването на истината? Че не се опитва да прикрива неудобни за управляващите неща? Май и тук става дума за някаква "конфиденциалност".


Българският съд също не разбира българските управляващи


И накрая, за да не остане някой с впечатление, че само чужденци не ни разбират, да разкажем и това: редови български магистрат - административният съдия Антоанета Аргирова - също се оказва изправена пред сериозни херменевтични проблеми при интерпретацията на действията на нашите управляващи.


В решение от 8 март тази година по делото за загубените за бюджета милиони от хазартни такси тя заявява, че нормата на Закона за хазарта е прилагана неправилно и от Държавната комисия по хазарта, и от министъра на финансите в продължение на значителен период - повече от пет години. "И двата държавни органа тълкуват и прилагат превратно нормата, като предоставяща избор на хазартния оператор да организира игрите със залагания. (...) Това тълкуване се поддържа включително и в съдебното производство от юрисконсулта на НАП".


В резултат за този 5-годишен период Държавната комисия по хазарта е следвало да реализира 75% повече приходи спрямо действително събраните. Предвид периода и размера на непостъпилите в държавния бюджет такси и с оглед на фактите по делото, за съда е необяснимо както бездействието на органа, осъществяващ държавния надзор върху хазарта, така и бездействието на министъра на финансите, към който е била ДКХ, се казва още в решението.


Обяснението на необяснимото, което премиер, министър на финансите и прокуратура дават, е, че Борисов и Горанов не са знаели нищо по въпроса и са били подведени от служители, които са им подчинени.


България е изправена пред избор


В заключение трябва да се каже, че зад тези примери за неразбиране и необяснимост не стоят просто изолирани инциденти. Те са свързани в система, която показва, че действията и аргументацията на управляващите се разминават сериозно с действителността. От тази гледна точка България е изправена пред избор: да продължи да поддържа илюзии за вътрешна употреба - или все пак да се вгледа в реалността. Колкото и нелицеприятна да е тя.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3835 Весело

  На масата й харесва , на тях на масата също......

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Гешев затова не смее да се покаже, а все онлайн се включва. И той, като Борисов, взе да се страхува от журналисти. Не му идва на акъла, как ни прави за резил пред света.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Гешев затова не смее да се покаже, а все онлайн се включва. И той, като Борисов, взе да се страхува от журналисти. Не му идва на акъла, как ни прави за резил пред света.

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  Това е напълно неразбираемо за 80-те процента. Предстоящите избори, само ще го докажат за пореден път.

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1158 Весело

  Седем отхвърлени от 10 предложени говори не за случайно промъкване на неподходящ кандидат в иначе адекватно подбрана група, а за сбърканост на цялостния подход. ВСС щеше да постигне по-голяма ефикасност, ако беше подбрал кандидатите с лотария
  ---
  Не съм фен на Смилов, ама това е добро.

 7. 7 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 684 Неутрално

  „…зад писмото стоят или Цветан Цветанов, или братя Бобокови, които били наели лобистка фирма.“ – от Статията
  ------------------------------------------------------------

  Тази „гениална“ мисъл роди „умнокрасавеца“
  и член на ДСБ Даниел Митов - най-умният в ДСБ !

 8. 8 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 638 Неутрално

  В Европа сигурно ни смятат за туземци някакви. Жалка картинка. Но хората гласуват пак за ГЕРБ. Достойнство е само дума в речника.

 9. 9 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Cmaнaxмe държавa om 3-ия cвяm. C meзи политици и прокурори - ckopo и бeз бaнaни щe ocmaнeмe.

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Подработването на матряла стигна дотам, че заместник министърът на образованието Петър Николов от Атака е пуснат да агитира по медиите, че банановата република, която ГЕРБ построи, добра или лоша, си е наша и всичко българско и родно, добро или лошо, трябва да любим, тачим и милеем заедно с корупцията, бухалките, кражбите на фирми и тем подобни реквизити на банановата диктатура:

  https://fakti.bg/mnenia/560629-petar-nikolov-borisov-izglejda-preroden-radev-go-chaka-klopka

 11. 11 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  Това е напълно неразбираемо за 80-те процента. Предстоящите избори, само ще го докажат за пореден път.
  —цитат от коментар 5 на Petleshev


  Не бе, те 80-те процента сън не спят, че някоя си Кьовеши върнала някакви си кандидати за нещо си . Тва доходи,образование,инфраструктура ..., хич не ги интересува, на тях им дай,какво казали двама американски сенатори.После,що пак сме под опашката.

 12. 12 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Абе не разбрахте ли че на нашенците не им пука
  Да спечелят изборите и пак ще си говорим
  И в песните на всички езици в падението няма дъно

 13. 13 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5797 Весело

  ... в резултат от което през последната година получи поредица от звучни шамари както от масовите протести в страната, така и в официални реакции от чужбина.
  ______________________________________________

  Нито имаше масови протести в България (може би за Смилов са масови 500 протестуиращи на жълтите павета), нито имаше отрицателни официални реакции от чужбина!

  Да, някакво становище на една подкомисия, доминирана от либерал-левундери или фейсбук частно становище на 2 американски сенатори, измолени сигурно от Йончева?

  Целият анализ е сглобен от някакви полуистини!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 684 Неутрално

  В Европа сигурно ни смятат за туземци някакви. Жалка картинка. Но хората гласуват пак за ГЕРБ. Достойнство е само дума в речника.
  —цитат от коментар 8 на b.rainstorm


  Мога да ти кажа някои от имената гласували за ГЕРБ.
  - Иван Костов
  - Радан Кънев
  - Атанас Атанасов
  - Спас Гърневски
  - Нено Димов…
  Всичките тези са основатели да ДСБ, продали избирателите си и са гласували за правителство на Тиквата!

  Нито един депутат на БСП не е гласувал за правителство на ГЕРБ.

  До коментар [#8] от "b.rainstorm":

 16. 16 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Няма как толкова прости и корумпирани хора да управляват държавата и прокуратурата. Все пак България е член на ЕС и на НАТО. Американските сенатори го казаха в прав текст. А действията и позицията на Лаура Кьовеши, за пробитата ни прокуратура, бяха безапелационни.
  Тиквата и Каскета са токсични отпадъци и са дестабилизиращ фактор в НАТО и ЕС и в брутална международна изолация. Всеки ден , в който са все още на поста си са тежка щета и позор за България

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 17. 17 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5797 Весело

  - Снимки и записи от премиерската спалня: Предприети са всички възможни действия, но извършителят не е заловен и затова разследването е спряно.
  _________________________________________________

  Тези компромати още ли ги развяват?

  Кюлчетата, пачките, пистолетът, кюлчетата, пачките, пистолетът!

  Дори полякът до мен се смя, като каза, че никой не си държи подобни атрибити в спалня, имало банки за тази цел! Ама още служи за опорка, за да се "доказва" как Борисов бил коруптен!

 18. 18 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 955 Весело

  ... в резултат от което през последната година получи поредица от звучни шамари както от масовите протести в страната, така и в официални реакции от чужбина.______________________________________________ Нито имаше масови протести в България (може би за Смилов са масови 500 протестуиращи на жълтите павета), нито имаше отрицателни официални реакции от чужбина! Да, някакво становище на една подкомисия, доминирана от либерал-левундери или фейсбук частно становище на 2 американски сенатори, измолени сигурно от Йончева? Целият анализ е сглобен от някакви полуистини!
  —цитат от коментар 13 на Dariya Koleva


  Това ....протестуиращи на жълтите павета) в първия момент го прочетох "проституиращите за жълти стотинки",после повторих и се успокоих, че не е така!!!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 19. 19 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Като добавим е днешното знаменателно решение на съда на ЕС в Люксембург, че прокурорска заповед за задържане на обвиняем в страна членка на ЕС, без съдебен контрол е неправомерна спрямо принципите на ЕС работата става "тръгнахме като аслани, пък се върнахме като....". Неслучайно има Резолюция на Парламента на ЕС за липса на върховенство на закона у нас от краят на октомври 2020 г.

 20. 20 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5797 Весело

  "Въпреки предоставените данни за контакт и изминалия дълъг период, съдебните власти в Кралство Испания все още не са се свързали с българските власти." Ново развитие няма.
  ____________________________________________________

  Ми как да има развитие, като цялата "Барселонагейт" е кьор фишек? Испанският съд бая се е чудил какви запитвания идват от България и е оставил запитването да събира прах в некой архив!

 21. 21 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 811 Неутрално

  в страната на тиквите и каскетите всичко е спокойно

 22. 22 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Тва доходи,образование,инфраструктура ..., хич не ги интересува
  —цитат от коментар 11 на uvtest


  Те щото герболята са шампиони в тия сфери. Ба ха ха ха. Ама ... вие вярно си вярвате май, а?

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  До коментар [#11] от "uvtest":

  "... Тва доходи,образование,инфраструктура ..., хич не ги интересува..."!

  Прав си. Не ги интересува. И аз съм се чудил, защо е така?!
  Доходите си ги знаем и няма какво да им се обсъжда. Твърдо сме на опашката в Европа. Конкурират ни само Македония и Молдова. Или бъркам?
  Какво образование? Къде...? В Симеоново или в Югозападния? Може би в Библиотекарския? Не ставай смешен. Масово, децата от които става нещо, отиват да учат в чужбина и остават там. С редки изключения. Това не е някаква тайна.
  Инфраструктурата също си я знаем. Ремонт на ремонта. Това изчерпва повечето инфраструктурни дейности.
  Чудя се, какво точно им харесва на хората. Аз не го разбирам. Това не означава, че няма хора, които да не им харесва.

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Халюцинациите са на голяма почит сред умнокрасивитета.
  —цитат от коментар 14 на Hella Good


  Като халюцинацията "Доган изпрати Христо сам срещу себе си" ли? Или халюцинацията "Иванка за президент"? 😁😁😁

 25. 25 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Не мога да го разбера понякога г-н Смилов. Търси логика там, където е изключено да я намери. Та може ли да очакваш адекватни действия от милиционер, завършил "достойната" ни Магнаурска школа. Пък и е зает човечецът. Жена на пилон ли да гледа, докторат в Благоевградския ли да подготвя. Еееей . . . виждал ли е някой някога милиционер с докторска титла?! Направо си е за "Гинес" това! Тоя ще удари в земята дори и Цецка Цачева с нейния РабФак.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Това все едно от Фейсбук е преписано!?
  —цитат от коментар 2 на svoboden


  Това са факти, които дори и ти, щеш не щеш, си научил и знаеш!
  Няма нищо измислено, нищо преувеличено - и ЕС и САЩ смятат прокуратура и управляващи за нефелни и корумпирани!
  Само ти и такива, като теб - ги мислите за велики и успешни.И си ги избирате!Едва ли ще е така обаче, ако/когато се окаже, че и самият ти се окажеш засегнат от тяхното престъпно безхаберие и некадърност!Дано, защото помиярите днес са в една глутница, но утре започват да се хапят и гонят - все пак сте просто едни бесни псета!

 28. 28 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  Чудя се, какво точно им харесва на хората. Аз не го разбирам.
  —цитат от коментар 23 на Petleshev


  Анджък де, нали това казвам.Не познавате, не разбирате народа, а искате да го управлявате. Еми, няма как да стане.

 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Любопитно

  До коментар [#11] от "uvtest":

  Не светотатствай!!! Всичко казано срещу управляващите от сенатори, търговци, сервитьори или ваксаджии е свещенно!
  Представи си някой заблуден журналист да се разговори с овчар в планините на Хиндукуш.... и овчаря каже че "ББойко льош".... знаеш ли какъв отзвук ще има в тукашните СМИ? Поне 20 материала и три публицистики по 2 часа по ТВ!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Чудя се, какво точно им харесва на хората.
  —цитат от коментар 23 на Petleshev


  Е ти познаваш ли някой, който да харесва ГЕРБ? Аз щото не. Само във форума и ФБ са.

 31. 31 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Любопитно

  До коментар [#17] от "Dariya Koleva":

  ++ Другата седмица ще ни припомнят и милионите фалшиви бюлетини в Костинброд и камионите с двойни дъна...

  Русия- проказата на планетата Земя.
 32. 32 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1093 Весело

  "Когато оставаш системно неразбран, или си гений, или най-вероятно имаш сериозни дефекти в аргументацията."

  Храна за размисъл за ония, дето избирателите не ги разбират.

  Знанието е сила, информацията - власт
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 22 Неутрално

  "Когато оставаш системно неразбран, или си гений, или най-вероятно имаш сериозни дефекти в аргументацията."Храна за размисъл за ония, дето избирателите не ги разбират.
  —цитат от коментар 32 на pag


  В случая с ДБ не става дума за разбиране или неразбиране, а за доверие или недоверие. Така или иначе, поне половината, а вероятно и повече от матриалът не се интересува от политика.

 37. 37 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 738 Неутрално

  "Въпреки предоставените данни за контакт и изминалия дълъг период, съдебните власти в Кралство Испания все още не са се свързали с българските власти." Ново развитие няма.____________________________________________________Ми как да има развитие, като цялата "Барселонагейт" е кьор фишек? Испанският съд бая се е чудил какви запитвания идват от България и е оставил запитването да събира прах в некой архив!
  —цитат от коментар 20 на Dariya Koleva


  И за Мата Хари ли и така? Колко време е нужно за да се установи коя е? Как мислите?

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Следващият шамар - след лишаването от възможност нашата прокуратура да издава европейска заповед за арест - ще бъде да се прехвърлят към външни съдилища спорове за откраднати бизнеси, за семейно насилие и пр. Едно по едно. И така малко по малко нещата ще си дойдат на мястото.

 40. 40 Профил на Strymski
  Strymski
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Абе не разбрахте ли че на нашенците не им пукаДа спечелят изборите и пак ще си говоримИ в песните на всички езици в падението няма дъно
  —цитат от коментар 12 на vjo23696630


  Не им пука защото не им е потърсена сметка както се полага. Когато това се промени , много бързо ще започнат да се учат , що е то законност и правила и , че не може с лека ръка да си развяват байрака на дебилността.
  Е , този път наистина няма да спечелят изборите ! Спечелиха си достатъчно ненавист и никакво раздаване на пари и празни обещания няма да им помогне.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 805 Неутрално

  "...или все пак да се вгледа в реалността. Колкото и нелицеприятна да е тя."
  След изборите винаги има възможност реалността да е по-нелицеприятна от дадената.

 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3886 Весело

  „…зад писмото стоят или Цветан Цветанов, или братя Бобокови, които били наели лобистка фирма.“ – от Статията------------------------------------------------------------Тази „гениална“ мисъл роди „умнокрасавеца“ и член на ДСБ Даниел Митов - най-умният в ДСБ !
  —цитат от коментар 7 на hrx16647690


  Тази мисъл роди бившия член на ДСБ Даниел Митов - най-умния в ГЕРБ.
  Това драги, за разлика от твоята лъжа, се покрива с абсолютната истина!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  Брюксел явно не може или не иска да се оправят нещата. Затова още повече ги обърква. Боко и шайката не са просто европейско отроче, те са европейско изобретение. И то много добре работещо - на мястото на Боко-трети идва Боко-четвърти. Промяна може да стане единствено ако бъде отслабена хватката на Брюксел. Но няма да стане. Брюксел не може да намери по-предана и безскрупулта власт за България. Всичко по-различно само би разклатило безпределната вяра в атлантизма и ценностите. Боко е несменяем, защото е незаменим.

 47. 47 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2955 Весело

  Заради шкафчетата Борисов ще трябва да се оттегли от политиката.
  —цитат от коментар 45 на Сенсей НАНАЙ


  Борисов знае ли, че трябва?Казал си си му ?

 48. 48 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Борисов знае ли, че трябва?Казал си си му ?
  —цитат от коментар 47 на uvtest


  Не можах. Изниза се през задния вход 😁😁😁

 49. 49 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  До коментар [#48] от "Сенсей НАНАЙ":

  Жалко, значи няма да се оттегли.

 50. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3886 Неутрално

  До коментар [#48] от "Сенсей НАНАЙ":Жалко, значи няма да се оттегли.
  —цитат от коментар 49 на uvtest


  Ако се наложи му помогнем!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 51 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  Ако се наложи му помогнем!
  —цитат от коментар 50 на Храбър


  Ако му помагате така, както през лятото, Боко ще иляди.

 52. 52 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#44] от "David Moyseev":

  Докато се получат отговори. Спящият Боко и Мата Хари също ли са глупости?

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#8] от "b.rainstorm":

  Въобще не ни смятат. Просто не съществуваме и точка.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Chedeuvre
  Chedeuvre
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Ма то хубаво бе, Даниеле.....Ама кво от това..?
  Не забравяй, че живееш на една територия (Фиктивна държава) дето като има 1 заразен с вируса и той живее с още 2-3 заедно....всички са под карантина....и нема кой да им купи хляб и юфка...
  Та иначе и аз зная каква съдебна реформа ни трябва....просто е....министъра на правосъдието е и главен прокурор....и тогава да видим все така ли ще е....разбойници да върлуват както им харесва...(вероятно ще върлуват пак ДС: герб-дъпъсъ-бъсъпъ)....но си струва да опитаме, току виж сме ги изритали от върха на фиктивната държава....
  Та така, Даниеле....но преди съдебна реформа трябва филантропия на правителството към обикновения гражданин населяващ територията бг...ако изобщо ме разбираш.....

 57. 57 Профил на Chedeuvre
  Chedeuvre
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#44] от "David Moyseev":

  Приятелю, дай ми некакви твои координати....телефон, мейл....да си уредим среща...да се видим, поговорим...Чакам информация от теб, давидчо....!!!

 58. 58 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Жалко, значи няма да се оттегли.
  —цитат от коментар 49 на uvtest


  Няма страшно, ще му пратя СМС. На латиница, че нали няма кирилица. 😁😁😁

 59. 59 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Ако му помагате така, както през лятото, Боко ще иляди.
  —цитат от коментар 51 на uvtest


  Защо се прествураш, че протестите се отразиха по някакъв начин благоприятно на рейтинга на еднокнижния? Защо не ти понася истината?

 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Да... нема логика.
  Конспиративни мисли витаят.
  Конспиративни антифашисти против държавата.

  Антифашизма е тотално легален от 1945.
  Нема причина да лоби скришом, зад лобистка фирма?

  До коментар [#7] от "hrx16647690":

  „…зад писмото стоят или Цветан Цветанов, или братя Бобокови,
  които били наели лобистка фирма.“ – от Статията
  ------------------------------------------------------------
  Тази „гениална“ мисъл роди „умнокрасавеца“
  и член на ДСБ Даниел Митов - най-умният в ДСБ !

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Хората виждат всеки ден своя премиер да инспектира новата инфрактура на България на място - това някой правил ли го е?? Строи Хемус, Струма, пречиствателни станции, реновира църкви, манастири, джамии, училища!
  —цитат от коментар 55 на David Moyseev


  Що тогаз одобрението му е 23% а пък неодобрението - 64%.

  Обаче ме кефи как придворните ви медии и агенции ви поднасят тая новина: Борисов бил с много голямо одобрение. А това, че на Радев одобрението е наистина високо - не се кава.

 63. 63 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Добре дошъл на Капитан Обвиъс отново. Важното е да се отбележат с подточки неща, които всички знаем, да се направят внушение, на които никой не се поддава и да се приеме желаното за реалност. Даниел Смилов лейдис енд джентълмен!

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 64. 64 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4447 Весело

  Смилов си мислех, че ще коментира днешният дебат по БТВ на кандидатите за власт непредставени политически партии, и бледото, бледото меко казано, много меко казано, представяне на Велизар Шаламанов от "Демократична България"?!
  Да, ама не....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Тя е митологическа матра най най русофилска.
  Столетна метафора за признателност пред и зад кон на Цар Освободител.

  Партията "Демокрация за България" едва ли е в течение на нещата.
  Има няма 4 годинки?

  До коментар [#34] от "Сенсей НАНАЙ":

  После,що пак сме под опашката.
  —цитат от коментар 11 на uvtest

  Тва за "под опашката" беше страхотна опорка за 4 години.

  Все едно, някаква универсална неправота, видиш ли, има в позициите на ДБ
  (която не съществуваше по време на предните избори),
  щото са "под опашката".

 67. 67 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 865 Неутрално

  За 200 лева хонорар това пошло писалище ще надраска пасквил и срещу майка си. Жалко, познавах го като свестен учен, а се превърна в отпадък....

 68. 68 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#29] от "chichka":

  Той пък ако каже, че е добър да видиш какъв отзвук ще има в ПИК, Блиц и Труд.

 69. 69 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 689 Весело

  Гешев затова не смее да се покаже, а все онлайн се включва.
  До коментар [#3] от "Роси":

  При последната си публична проява преди половин година , пробития каскет беше замерван с пачки и банкноти от 500 € . Беше напълнил памперса и се оглеждаше като плъх в тръстика.
  След това го хванаха на тясно в Сливен и го освиркаха мощно, а на него му замръзна усмивката и избегА с 200 , охраната едва свариха да го приберат в Туарега.
  От тогава обикаля селата като шумкарин и се хвали с заловена люцерна в някоя “нарко лаборатория” все едно хванал Ел Чапо за шлифера :))))

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Физиологични онужди ;)

  Коя Боко и кой Мата... питат се питат Интерслужби.
  Снимките представляват ли некоректно "опраскване"на беззащитен субект.
  Топ теч важна информация... втекла се в потока на неприятел?

  До коментар [#52] от "Vesselin Velkov":
  До коментар [#44] от "David Moyseev":

  Докато се получат отговори.

  Спящият Боко и Мата Хари
  също ли са глупости?

 72. 72 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Това насреща... Никита Сергеевич.
  Преди дялово разпределение в друга длъжност?

  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_4184603.jpg

 73. 73 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Логично е да се доуточняват тия прокурори. Както и с другите страни. Тук няма драма. Особено пък за изпълнителната власт. За позицията на двамата сенатори не стана ли ясно. Хайде пак тази публикация от "24 часа":
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9595055
  Иначе за отговорите на прокуратурата за къщата в Барселона, шкафчето и Мата Хари има смисъл да се говори. В контекста на едно видео на чисто гол в сексоргия с две жрици на любовта. Резонно е Смилов да пита прокуратурата ще проведе ли някакво разследване по въпроса. Кои са жриците, кой ги задоволява нестандартно и пр. Защото вървят приказки, че е виден държавен мъж, борец за нов морал и душманин на мутрите.
  Мата Хари, за която Смилов тъй се безпокои, е безплътна, някакво отражение в стъкло, докато двете жрици на любовта и партньора им са от плът и кръв.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 76. 76 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5754 Неутрално

  Аре умната и на 04.04 да направим жипката катафалка.
  —цитат от коментар 65 на Свинчуга


  Планирате да убиете Борисов ли?

 77. 77 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5754 Неутрално

  Логично е да се доуточняват тия прокурори. Както и с другите страни. Тук няма драма. Особено пък за изпълнителната власт. За позицията на двамата сенатори не стана ли ясно. Хайде пак тази публикация от "24 часа":https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9595055 Иначе за отговорите на прокуратурата за къщата в Барселона, шкафчето и Мата Хари има смисъл да се говори. В контекста на едно видео на чисто гол в сексоргия с две жрици на любовта. Резонно е Смилов да пита прокуратурата ще проведе ли някакво разследване по въпроса. Кои са жриците, кой ги задоволява нестандартно и пр. Защото вървят приказки, че е виден държавен мъж, борец за нов морал и душманин на мутрите. Мата Хари, за която Смилов тъй се безпокои, е безплътна, някакво отражение в стъкло, докато двете жрици на любовта и партньора им са от плът и кръв.
  —цитат от коментар 73 на nik_77.


  По този въпрос цари гробовно мълчание от медиите на добрите.

 78. 78 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 536 Неутрално

  За европейците фигурата "следовател" в България е непонятна,при тях такива няма!А знаете ли,че в България има 28 регионални следствени служби + Национална следствена служба,където на хранилка са повече от 500 души,които са с ранг на прокурори,а техните началници-с ранг на зам.окръжен прокурор?Та,тези хора са с всички благинки(пенсионна възраст,премии) и заплати,полагащи се на прокурорите,но по цял ден си чешат органите между краката,защото на практика нямат никакви дела!Е,затова и Кьовеши е питала що за птици са тези и ги е отритнала.Ако при нас тези номера минават,в нормалния свят те не минават!

 79. 79 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 616 Неутрално

  То всичко хубаво е написал Смилов, но на тези избори тези неща няма да имат никакво значение.
  Предизборната агитация ще е нещо такова: областният на ГЕРБ към разни бизнесмени: "Глейте са, ако загубим изборите всичките ви поръчки отиват у киреча". Разни бизнесмени, към работниците: "Или гласувате за ГЕРБ или след месец сте в бюрото по труда". Работниците към семействата "Трябва да гласуваме за ГЕРБ, че имаме кредити, сметки да се плащат, децата тръгвата на училище". И честно казано аз не мога да ги обвинявам.
  Та кви сенатори, ква Кьовеши...

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 80. 80 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Този път прогнозите са избегнати.
  Което не прави текста по-малко комичен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK