Има решение на македонския възел

Има решение на македонския възел

© Associated Press, Associated PressЗа първи път след приемането ни в ЕС всички меродавни институции в България - правителство, Народно събрание и президент - показаха рядко единодушие и не подкрепиха започването на преговори за приемане на Република Северна Македония за членство в ЕС.


Мотивите за това са неизпълнението на Договора за приятелство между двете страни, фалшификации на историята с антибългарска реторика и целенасочено насаждане на негативни стереотипи и омраза към България и към българите като нация.


Това вето изненада Скопие и предизвика неврастенична и дирижирана антибългарска реакция. И ако тази реакция не е толкова учудваща с оглед и на досега водената политика, то реакцията на определени среди в България е дваж по-учудваща.
Тази малобройна и традиционно критикарска група е крайно разнородна. Те с комунистически плам ни убеждават, че нацията и националните интереси са само ненужно бреме по пътя на изграждането на бъдещото глобално общество и в частност - да се откажем от своето минало в името на приемането на РС Македония в ЕС.


И скопските политици, и българските критикари твърдят, че българската позиция е ултиматум, с който се отрича македонската идентичност (идентитет) - съществуването на отделна македонска нация и език. Именно с това твърдение се раздухва безпрецедентна антибългарска кампания в РС Македония и активна външнополитическа пропаганда. Проблемът на Скопие е, че това не просто не отговаря на истината, а е преднамерена лъжа!


Всъщност каква е българската позиция


Първото, което трябва да се подчертае, е, че тя е в пълно съгласие с принципите на международното право и основополагащите идеи на ЕС. В съгласие с принципа на признаване реалностите, създадени след Втората световна война, освен признаването на държавата (което България първа направи!), вече в духа на принципите на ЕС се признават и създадените в нея нови политически реалности. България признава съществуването на отделна македонска нация и официална книжовна норма - т.е. на практика македонски език.


Тогава къде е проблемът?


Проблемът е в това, че в Междуправителствения договор е записано, че имаме обща история, която съвместно да честваме. Създадената на негова основа Междуправителствена научна комисия единствено трябва да установи докога продължава съвместната ни история и кои са най-важните събития и личности, на които да се отдава почит. Това на практика означава официалните власти в Скопие да признаят, че македонската нация и езикова норма са изградени на българска основа.


Тук ясно искам да формулирам това, което политиците в Скопие не искат, а в София не казват ясно - неоспоримата от научна гледна точка истина, че


македонската нация е политическа, а не етническа


Тя е плод на съчетаването на една политически формулирана идея и специфичната политическа съдба на територия и население, откъснато от основната маса на българската нация.


Нервността на Скопие е предизвикана от това, че тази теза влиза в остро противоречие с официално наложения и практикуван македонизъм, базиран върху идеята за етническия характер на македонската нация. Македонизмът е формулиран като политическа идея в края на ХIХ в. от сръбския учен и политик Стоян Новакович, подкрепен от Русия в началото на ХХ в. и накрая (макар и с други цели) наложен на всички комунистически партии през януари 1931 г.


Въпреки различните политически роли, които му се възлагат, той е базиран върху априорната теза за съществуването на македонска народност и нация различни от българската. Затова кражбата на историята става неизбежна. Както винаги, за изпълнителите на политически поръчки фалшивото нагласяване на историческата истина не е било проблем. Дълго време - до идването на власт на комунистическите партии в България и Югославия през 1944/5 г., македонизмът няма много адепти дори в подложената на сърбизация Вардарска Македония.


След това като официална държавна политика, наложена със силата на държавната принуда и масови репресии, процесът се форсира в името на изграждане на Българо-Югославска федерация по инициатива и под егидата на Москва. В нея се предвижда Федералната република Македония, уголемена с българската Пиринска Македония, да бъде самостоятелна единица. Така в комунистическа Югославия македонската държава, нация и език са превърнати в конституционна норма. Това и обяснява защо югоносталгията е толкова силна, а култът към комунистическите величия и специално към Тито продължава да е сакрално ненакърним.


Поради масовата съпротива и краха на идеята за изграждане на федерация през 1948 г., през 1963 г. политиката на насилствена македонизация официално е обявена за грешка от БКП. Освобождаването на историографията от наложените ѝ канони след 1989 г. доведе до еднозначна оценка на насилствената македонизация като едно от най-големите престъпления на комунистическия режим в България. Това влезе в училищните програми, а Георги Димитров вече не е сред най-тачените личности в нашата история. Създадените македонци у нас са бързо стопяваща се групичка.


Този, макар най-кратък преглед идва да ни подкрепи тезата, че македонизмът е политическа концепция, която се реализира с политически средства и най-вече чрез държавата. Или по-ясно - създадената на основата на македонизма нация е политическа. Именно в това е и самата същност на проблема. Още от формулирането си и в духа на ХIХ в., та досега македонизмът е базиран върху априорната теза, че и македонската нация също като останалите на Балканите е етническа - т.е. формирана на основата на отделно и специфично население.


Така кражбата на българската история става основна цел, защото Сърбия чрез македонизма преследва формиране на регионално самосъзнание и така блокира стремежа на доминираща България да промени статуквото и обедини българската нация. Именно антиревизионистичната насоченост на македонизма карат Русия, след това и СССР, а в различни периоди и други велики сили да го подкрепят, това е причината и днес да получава подкрепа.


На това и разчитаха в Скопие. Само че нашите партньори и приятели - ЕС, трябва да си дават сметка, че защитаваният от РС Македония в този му вариант македонизъм е създаден, съществува и ще съществува на антибългарска основа.


С приемането на тази държава за член на ЕС този македонизъм ще бъде узаконен


а това значи, че проблемите само ще бъдат задълбочени и усложнени. Задължително е да се прояви същото далновидно разбиране, че както Гърция с упорство успя да спре мераците на Скопие чрез "антиквизацията" да открадне нейното антично наследство, така и да подкрепи българския стремеж да съхрани своето историческо и културно наследство. Още повече, че ние искаме сближение, а не разделение, а още по-малко конфликти сега и в бъдеще.


Какво е решението?


То е ясно и е пред очите ни. Просто управляващите в Скопие трябва да намерят куража и най-сетне да скъсат с архаичната от XIX век антибългарска матрица и да признаят, че македонската нация е модерна политическа нация.


Какво ще произтече от това?


- Признаваното от България съществуване на отделна македонска нация. Признаване, че тя е окончателно формирана на територията на днешна РС Македония, фактически признавано с отказа на Скопие да иска признаване на македонско малцинство в България. Кога и как е станало - нека учените решат. Впрочем много от съвременните нации са политически (като например американската) и това не е пречка за тяхното успешно политическо, стопанско и културно развитие.


- Признаване, че модерната македонска нация е възникнала на основата на българската народност. Показателно е, че повече от 85 хиляди граждани на РСМ са получили българско гражданство, доказвайки своите български корени, макар част от тях да са с македонско самосъзнание.


- Признаването на отделен македонски език. Кой, кога и как на основата на български диалекти е кодифицирал тази книжовна норма, остава обект за академични занимания.


Такова решение би дало тласък и в РСМ най-сетне да започне, както и във всички останали бивши комунистически страни, трудният процес на преосмисляне на миналото, освободени от идеологически и политически догми и ограничения. Колкото и мъчително да е това.


Приемането на това решение като предварително условие ще реши най-важните проблеми, а именно:


Първо - в ЕС ние ще сътрудничим със сегашна РС Македония с нейните неоспорими от никого вътрешнополитически реалности.


Второ - в съгласие с изискванията на ЕС СР Македония няма да има нерешени конфликтни проблеми със своите съседи.


Трето - ако не спре, то силно ще ограничи възможностите за външна намеса в нейната външна и вътрешна политика.


Най-сетне, решаването на проблема се връща при тези, които могат и трябва да го решат, а именно - отговорните политици в Скопие, София и ЕС. Крайно време е политици и общественици край Вардар да осъзнаят своята отговорност, да скъсат с щраусовата политика и проявят кураж и далновидност в името на по-светло бъдеще.


Приемането на тази очевидна истина ще сложи край на безперспективното вглеждане в миналото и езика на омразата.


Ако България аргументира добре и разгласи широко тази наша позиция, несъмнено ще получим не само подкрепата на нашите партньори в ЕС и НАТО. Защото няма място в ЕС за държава, чиято идентичност и политика се базират на фалшификации и на омраза. Въпросът се свежда не до някакъв историческия спор между България и Македония, а за принципите на бъдещите отношения вътре в ЕС, а с това и за самото му бъдеще.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (198)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2996 Весело

  Има решение !

  Со кротце , со благо и со много кютек ...

 2. 2 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 478 Неутрално
 3. 3 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Правилна е позицията на България.
  В края на краищата, за едната чест живейм!!

 4. 4 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  ,,Тогава къде е проблемът?

  Проблемът е в това, че в Междуправителствения договор е записано, че имаме обща история, която съвместно да честваме. Създадената на негова основа Междуправителствена научна комисия единствено трябва да установи докога продължава съвместната ни история и кои са най-важните събития и личности, на които да се отдава почит. Това на практика означава официалните власти в Скопие да признаят, че македонската нация и езикова норма са изградени на българска основа.”
  Проблемът е,че бе трябваше изобщо да ги признаваме!!!
  Не вето, ами да си живеят като индианци и така щяха да са си все кротички.

 5. 5 Профил на Chegobara
  Chegobara
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Хаха погледът на Боко "ела ек на ек на двора, мишка"

  всичко е суета, Боку ни обра
 6. 6 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#5] от "Chegobara":

  А пък другия се е охилил все едно са му казали че ще влиза в ЕС.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Винаги трябва да се дава възмоност за избор: на Македония е добре да се предложи и друго решение - влизане в ЕС като част от нова съюзна държава - България. Та да избират ...

 9. 9 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 139 Неутрално

  Около 5-10 след като влизането си в ЕС, Македония ще е с поне двоен стандарт на живот от България. Най много да идват чат чат на евтин туризъм, но не вярвам да има огромен интерес. Защо ли!? Питайте телохранителя и ония ченгета дето много им липсва казармата. Въпрос на приоритети!

 10. 10 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Изненадващо добър текст.

  Common sense !
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Веднага нашите да се съгласяват Македония да влезе в ЕС! Още на лято! На кукуво лято!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  Винаги трябва да се дава възмоност за избор: на Македония е добре да се предложи и друго решение - влизане в ЕС като част от нова съюзна държава - България. Та да избират ...
  —цитат от коментар 8 на ivangabrovo


  Те да избират, но ние трябва да им предложим нещо, нещо като "оферта". Някои други държави също могат да им предложат подобна оферта, напр. Гърция. В Европа има държави, в които официалните езици са повече от един (два, три езика дори). Така че приятел, МНОГО Е ВАЖНО кой е начело на държавата, в която живееш!

 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Макетата - да се пробват пак в ЕС след 10 год. Че да разберат и клошарите там за к'во иде реч. Щото сега обикновените хора гледат как политическите лумпени се замерват с интервюта и изказвания...

 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Пхахахааааа единодушие на институциите и имало причина за това. Има разбира се и тя е, че идват избори и средно-статистическия български псевдопатриот, който с удоволствие нарича родината си Булгаеистан или БълХария, дупка, кочина, територия, ще се почувства много засегнат и националните и тераси -много предадени ако някоя институция признае македонски език.

 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  "македонската нация е политическа, а не етническа"

  Ами че те повече от половината нации в света са политически! Дори и в Европа: швейцарска, люксембургска, италианска, испанска, румънска, белгийска, дори и френската...

  ДНЕВНИК, поздравления за статията! Тъжно е, че у нас има хора знаещи, които могат наистина да са строители на модерна България, да защитят интересите ни, но за тях няма място в първата редица на държавата ни.

 16. 16 Профил на Christo Roussanov
  Christo Roussanov
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Халал да са им тия планински пущинаци у Вардаско. Докато Пирин и Рила са български, не ми пука за нищо македонско.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  Хубава статия. Само да има кой да я прочете и разбере. Офф, забравих! Макетата не разбират български език и не могат да го четат.

 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  "не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

  Поздавления за Дневник , че се решиха най-сетне да публикуват мнение не съвпадащо с редакционната позиция на медията, която по отношение на Македония е на страната на антибългарския македонизъм.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  Халал да са им тия планински пущинаци у Вардаско. Докато Пирин и Рила са български, не ми пука за нищо македонско.
  —цитат от коментар 16 на Christo Roussanov


  Ако можем да приобщим Пиротско, къде-къде ще е по-удачно! Но с чалга, сърбомани и любители на Цеца Величкович - забрави!

 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3457 Весело

  " Затова кражбата на историята става неизбежна. Както винаги, за изпълнителите на политически поръчки фалшивото нагласяване на историческата истина не е било проблем. Дълго време - до идването на власт на комунистическите партии в България и Югославия през 1944/5 г., македонизмът няма много адепти дори в подложената на сърбизация Вардарска Македония."


  Най - после и от Дневник откриха топлата вода ! След като досега изцяло подкрепяха същия този Македонизъм под благовидни претексти за европейска интеграция......

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#15] от "historama":

  Разликата е, че тези нации в Европа не се отричат от етноса си. Не казват, че има френски или италиански етнос. Знаят, че са немци.

 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3457 Весело

  " Такова решение би дало тласък и в РСМ най-сетне да започне, както и във всички останали бивши комунистически страни, трудният процес на преосмисляне на миналото, освободени от идеологически и политически догми и ограничения. Колкото и мъчително да е това."

  Началото е дадено, но ще им трябват едни стотина години на комшиите да признаят историческата истина, оптимистична прогноза при това ! И ако все още съществува държава РСМ.....

 28. 28 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3485 Гневно

  Може и по-ясно да се изложи една такава теза....... Все още има държави които са на друго мнение по обосновани причини, ние поради "особености" на националния си характер, избрахме погрешен път, колкото й да ни се втълпява от заинтересованите, че не е така, следователно за да се изсулим от собствената си глупост, е наложително да се предложи формула на "съседката", на която тези които им дърпат конците да немогат да откажат....... например да си направим обща софра......

 29. 29 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Само дето ако ДБ спечели например изборите веднага ще признае РСМ без никакви условия. Неведнъж тук са писали по темата хората на ДБ.
  Така че не знае знае ли се.

  Анатема на комунизма!
 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#15] от "historama":
  "повече от половината нации в света са политически! Дори и в Европа: швейцарска, люксембургска, италианска, испанска, румънска, белгийска, дори и френската..."

  Списъкът на политическите нации по света може да се продължи с нациите на арабските и латиноамериканските страни, които говорят на един и същ език , а са в различни държави.

 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  ЕС ще измисли механизъм да ни притисне да сменим позицията си!
  Най-простият начин е, да ни обявят за корумпирани и да спрат еврофондовете.

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  " С приемането на тази държава за член на ЕС този македонизъм ще бъде узаконен

  а това значи, че проблемите само ще бъдат задълбочени и усложнени. Задължително е да се прояви същото далновидно разбиране, че както Гърция с упорство успя да спре мераците на Скопие чрез "антиквизацията" да открадне нейното антично наследство, така и да подкрепи българския стремеж да съхрани своето историческо и културно наследство. Още повече, че ние искаме сближение, а не разделение, а още по-малко конфликти сега и в бъдеще"

  Браво Дневник ! Днес не мога да ви позная, наистина ! Че нали това го говорим от ден първи, а вие давате трибуна на точно обратната теза : щели сме да бъдем по - добре заедно в ЕС и само шепа диви националисти пречели на всичко това......Е, вече човек започва да вярва, че ставали и чудеса....😂😂😂

 33. 33 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  или че не зачитане правата на ЛГБТИ, или направо ядем живи педали.

  Любовта ще спаси света!!!
 34. 34 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  в ЕС ние ще сътрудничим със сегашна РС Македония с нейните неоспорими от никого вътрешнополитически реалности.
  ============================================================
  Как точно ще сътрудничим, ще внасяме краставици от тях а те ще ни викати татари поради вътрешнополитическите им реалности?

  Свободата, Санчо...
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  В крайна сметка сега преди изборите от ДБ могат да пишат и да говорят всичко.
  Знаем каква е тезата им за РСМ.

  Анатема на комунизма!
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  До коментар [#15] от "historama":Разликата е, че тези нации в Европа не се отричат от етноса си. Не казват, че има френски или италиански етнос. Знаят, че са немци.
  —цитат от коментар 26 на Да вярваме на истината


  Абсолютно съм съгласен. Затова и съм го написал, че е много важно кой е начело на държавата, така че в нея да няма разлика между центъра и периферията, между столицата и прованса.

  Между другото от областните центрове с най-ниски доходи е Благоевград - град в близост до един от най-оживените пътища в Балканите. Не е ли странно?

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Наивно ще е някой да повярва на такива статии. Знаем каква е тезата и на "дневник" и на ДБ по "македонският въпрос".
  Те са на чисто комунистически позиции.

  Анатема на комунизма!
 41. 41 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  " Проблемът е в това, че в Междуправителствения договор е записано, че имаме обща история, която съвместно да честваме. Създадената на негова основа Междуправителствена научна комисия единствено трябва да установи докога продължава съвместната ни история и кои са най-важните събития и личности, на които да се отдава почит. Това на практика означава официалните власти в Скопие да признаят, че македонската нация и езикова норма са изградени на българска основа."

  Проблемът е в над 130 години разделение, изкуствено, насилствено и манипулативно, на една държава и един народ от т.нар. велики сили, което даде възможност и на Сърбия, и на Гърция да проведат етнически геноцид над българите в Македония и Тракия, придадени им по силата на ПСВ, ВСВ, дори още след освобождението ни ! Геноцид, при който няколко милиона българи трябваше да се окажат или сърби, или гърци, или, в най - лошия случай, македонци ! При това национални предатели като Г. Димитров съдействаха да се появи т.нар. македонска нация по коминтерновска линия..... Проблемът е, че днес имаме едни озлобени, комплексирани и мразещи ни комшии затова, че винаги сме ги подкрепяли и сме им помагали, дори до днес......

 42. 42 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3748 Весело

  И от какво ще се издържат куп патреотични политичари, историчари и журналистичари от двете страни, ако бъде разсечен българо-македонския възел?
  Един велик войвода ще трябва да отслабне!

 43. 43 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  До коментар [#38] от "historama":

  В Благоевград затвориха няколко хиляди работни места в цигарената. Нали трябваше да освободим пазарът на цигари за да печелят по-добре “евро-атлантическите ни приятели”.

  Любовта ще спаси света!!!
 44. 44 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Ужас! Явно не схващате, че написаното в статията повтаря буквално позицията на ДБ, но ви харесва, щото не е написано от някой "умнокрасив". Всичко написано е вярно, много вярно. Македония в сегашното си състояние няма място в ЕС и нещата опидани по-горе трябва да се случат. Основният въпрос е КАК? Дали по време на преговорите или преди тях? Щото ако чакаме Македония да си оправи всички бакии и тогава да преговаряме за какво точно ще преговаряме?

 45. 45 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  То интересно къде в провинцията доходите са високи, ако говорим за малките градове?

  Анатема на комунизма!
 46. 46 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  ЕС ще измисли механизъм да ни притисне да сменим позицията си!Най-простият начин е, да ни обявят за корумпирани и да спрат еврофондовете.
  —цитат от коментар 31 на hope


  Погрешно си мислиш ,че ЕС защитава позицията на Македония и , че главна задача на ЕС е приемането на тази държава в Евросъюза. Изискванията на ЕС за членство са към страните кандидати , а не към страните членки на ЕС.

 47. 47 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#44] от "lz73":

  Ами позицията на ДБ не е такава. Позицията на ДБ беше критикувана даже от Костов.
  Позицията на ДБ е да се приеме РСМ в ЕС без никакви условия.

  Анатема на комунизма!
 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  "Поради масовата съпротива и краха на идеята за изграждане на федерация през 1948 г., през 1963 г. политиката на насилствена македонизация официално е обявена за грешка от БКП. Освобождаването на историографията от наложените ѝ канони след 1989 г. доведе до еднозначна оценка на насилствената македонизация като едно от най-големите престъпления на комунистическия режим в България. Това влезе в училищните програми, а Георги Димитров вече не е сред най-тачените личности в нашата история. Създадените македонци у нас са бързо стопяваща се групичка."

  Един от малкото случаи, ако не и единствен когато БКП официално признава, че прави грешка и то още докато е на власт през 1963 г. Но последиците от тази грешка на глупавите български комунисти има огромно отражение и днес. Добър пример за това е съдбата на тленните останки на Гоце Делчев. Той е бил погребан в България с държавни почести, като български герой отдал живота си за националното обединение на България. Но когато идва БКП на власт по молба на СССР и Югославия неговите тленни останки са дадени на Скопие и ново сформираната "мекедонска република". Макетата тогава обявяват Гоце Делчев за техния най-голям национален герой (нещо като нашият Левски). И до днес това е така. И когато ние българите им кажем, той е български герой, учил, живял и починал в България, те отговарят... ако беше българин защо вашите власти ни дадоха тленните останки през 1944 г.?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#47] от "anonim440":

  Ще съм ти признателен ако ми дадеш линк към такова изказване. Или просто така са ти казали....

 50. 50 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5503 Неутрално

  "Македонизмът.......наложен на всички комунистически партии през януари 1931 г."
  @@@@@
  Ето това е.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  "Какво е решението?

  То е ясно и е пред очите ни. Просто управляващите в Скопие трябва да намерят куража и най-сетне да скъсат с архаичната от XIX век антибългарска матрица и признаят, че македонската нация е модерна политическа нация."

  Абсолютно вярно! Македония е НОВА държава (затова и името й трябваше да бъде Нова Македония, а не Северна Македония) създадена като независима едва през 1991 г. Македонската нация също е нова и тя е плод на създадения от сърбите идеология Македонизъм. Това става някъде в края на 19 век.

  Няма нищо лошо и срамно в това да си представител на нова нация и нова държава. Такива винаги е имало през историята и продължават да се появяват на този свят. Примерно Източен Тимор, Южен Судан, Косово... РСМ е една от тези ново появили се държави. Макетата трябва да се примирят с тези факти и реалности... че са нов народ и имат нова държава.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  До коментар [#46] от "tacheaux":

  А с някакви факти можеш ли да подкрепиш тезата си?
  Моята гледна точка се формира, след като видях как ЕС натисна Ципрас /заради което той падна от власт/ за името на Македония. Въпреки социологическите проучвания сред гърците, които сочеха, че не искат признаване нито на “Македония”, нито на “Северна Македония”, бяха принудени, предполагам чрез финансови механизми.

  Любовта ще спаси света!!!
 54. 54 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#49] от "lz73":

  Ето ви "непомнещите".

  https://www.youtube.com/watch?v=18qKtzmlm6k

  Слушайте много внимателно какво казва Костов и как се разграничава от позицията на ДБ.

  Анатема на комунизма!
 55. 55 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#49] от "lz73":

  И се надявам да ми се извините за намеците си.

  Анатема на комунизма!
 56. 56 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1910 Разстроено

  Много добър текст, но за съжаление хората, на които временно поверяваме властта за управление на Отечеството не слушат и не разбират експертните мнения и становища!!!

 57. 57 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Признавам това е първата смислена, рационална и обективна публикация по темата в това издание. Поздравление! Не толкова за автора, колкото за Дневник, който най-накрая се осмели да даде гласност и на една алтернативна гледна точка, която да е различна от тази на ментора Д. Смилов например.

 58. 58 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  До коментар [#32] от "samoedin":

  Гърците нищо не успяха да спрат, ЕС победи им “изви ръцете”, въпреки многохилядните протести в Солун и Атина.

  Любовта ще спаси света!!!
 59. 59 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#44] от "lz73":
  "Всичко написано е вярно, много вярно. Македония в сегашното си състояние няма място в ЕС и нещата опидани по-горе трябва да се случат. Основният въпрос е КАК? Дали по време на преговорите или преди тях? Щото ако чакаме Македония да си оправи всички бакии и тогава да преговаряме за какво точно ще преговаряме?"

  Членството на Македония в ЕС е проблем на Македония , а не на България и още по-малко на ЕС. Така , че България и ЕС никого не чакат или поне не чакат в Евросъюза да влизат страни , които не отговарят на политическите критерии за членство, каквато е днес Македония. Македонската политическа върхушка трябва да преживее катарзис , а той може да се получи не чрез започнали преговори за членство , а преди да започнат такива преговори. Към Македония трябва да се прилага шокова терапия. Отказът за преговори представлява такъв шок за македонските "политичари". Първоначолно той предизвика антибългарска истерия ,но когато времетраенето на този шок продължи , във времето те нямат друга алтернатива , освен да преживеят катарзиса. Този процес ще трае дълго. Може би ще се появат нови политици в Македония, които няма да са индоктринирани като сегашните.
  Ние не чакаме никого. След време , което може да продължи години , когато българските изисквания бъдат изпълнени от македонска страна , те могат отново да почукат на вратата и да попитат , може ли да ги приемем.

 60. 60 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 719 Весело

  До коментар [#9] от "L Glassman":

  И с поне двоен БВП от България...пхахх.
  Комик!

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на Dimitar Materov
  Dimitar Materov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако искат да го приемат.Македонистите са хора без които аз лично спокойно мога да мина.

 63. 63 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 691 Любопитно

  Стюпида сигурно е при💩 докато е чел статията, аце фиромския и той 😂
  Поздравления за автора - достойна позиция!

  Мома, връщай 12 и 12А!
 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Александър Македонски Велики с един раз решил Гордиев възел.
  Дойде етапeн ред за Македонски?

  "Има решение на македонския възел"

  "Поради масовата съпротива и краха на идеята за изграждане на федерация през 1948 г., през 1963 г. политиката на насилствена македонизация официално е обявена за грешка от БКП.
  Освобождаването на историографията от наложените ѝ канони след 1989 г.
  доведе до еднозначна оценка на насилствената македонизация
  като едно от най-големите престъпления на комунистическия режим в България.
  Това влезе в училищните програми, а Георги Димитров вече не е сред най-тачените
  личности в нашата история.

  Създадените македонци у нас са бързо стопяваща се групичка."

  Партия ВМРО, парт. грант субсидии, Воеводи ВМРО...
  бързо стопяваща се групичка?!?

 65. 65 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#43] от "hope":

  Ама как се затвориха тия работни места, а? Ей така, от само себе си ли се затвориха?
  Защо не вземеш да си припомниш, как протече блестящата приватизация на Булгартабак и кой е отговорен за нея?!

  Бивш tww09306483.
 66. 66 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Решението им го подсказа и Люпчо Георгиевски, но античките югославяни го оплюха.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 67. 67 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#56] от "selqnin":

  Ти какво очакваш от червени и милиционери? Не знаеш ли, че тия дето са учили в Симеоново са най-големите експерти? :)))

  Бивш tww09306483.
 68. 68 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  До коментар [#29] от "anonim440":

  Само дето нито на Христо Иванов, нито на Радан Кънев би им хрумнало да радхождат мутресата на Аркан Цеца с Фалкона, и да организират грандомански концерти на сърбоманите в зала Арена!

 69. 69 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 971 Весело

  До коментар [#38] от "historama":
  И другото странно там е ,че е една от областите със слабо влияние/представяне на ВМРО....

 70. 70 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#68] от "historama":

  Само дето това няма нищо общо с РСМ.

  Анатема на комунизма!
 71. 71 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 971 Весело

  До коментар [#43] от "hope":

  Много малко хора се замислят на кого е кръстен този град и въпроснаъа "личност" заслужава ли го!

 72. 72 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  До коментар [#43] от "hope":Ама как се затвориха тия работни места, а? Ей така, от само себе си ли се затвориха?Защо не вземеш да си припомниш, как протече блестящата приватизация на Булгартабак и кой е отговорен за нея?!
  —цитат от коментар 65 на Petleshev


  —-
  България /заради климата/ е била първа в света по производство на ориенталски тютюни, сега не произвеждаме. Пак чрез механизмите на финансиране от ЕС се избира кой, какво да произвежда и колко да печели. Ние сме орязани отвсякъде.

  Любовта ще спаси света!!!
 73. 73 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#71] от "SSmart":

  И защо и до ден днешен този град не се преименува? Също и "димитровград".

  Анатема на комунизма!
 74. 74 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1090 Весело

  До коментар [#33] от "hope":

  Лелка, както винаги, не проявяваш особено висок интелект...

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 75. 75 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Надявам се ДБ да дорасне до известни позиции, които да са поне що годе приемливи за българското гражданско общество. С тази пропаганда на РСМ, сексуалните малцинства и т. н. съмнителни политики трудно ДБ би се превърнала в някаква партия със сериозно място в българският политически живот.

  Анатема на комунизма!
 76. 76 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1090 Весело

  До коментар [#68] от "historama":

  Заиграването с Мая Манолова и Слави Трифонов, хеле пък с Корнелия Нинова не е по-малка свинщина.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 77. 77 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  Проблемът е че тази статия трябва да се закове с пирон на портата на Меркел.

 78. 78 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  Междудругото антибългарските настроения започват още след като македонците са попарени от вестта, че ги връщат под турско робство след Берлинския конгрес. Радостта им е била кратка, а безчинствата на турците да станали още по жестоки. Опожарявали са цели села и са избивали наред.
  Обвиняват Княжество България, че не ги е освободило, нали да българи.

  Любовта ще спаси света!!!
 79. 79 Профил на Jo Koff
  Jo Koff
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Отлично обобщено! Най-накрая вкратце и разбираемо, напълно обективно, е описан генезисът на македонската нация. Няма безсмислени патриотични рефрени, няма глуповати и почиващи на липса на познание либерални уклони.

  Кратко, точно и ясно.

 80. 80 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#73] от "anonim440":

  И аз питам защо! ББ прехвърли решението на местната( горноджумайската власт/общественост) без да обясни ,че навремето решението да се кръсти тоя град ( и другия цитиран от Вас) не е вземано от тях, а е с правителствен декрет. Сега спокойно което и да е правителство може да им смени имената позовавайки се на Закона за декомунизацията или въобще без да се позовава на нищо. но както по -горе много добре е отбелязъл един съфорумец, е по- лесно да разкарваш сръбски певачки с правителствения самолет , отколкото да мислиш за такива "дребни" проблеми....

 81. 81 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Браво за добрата статия и дано всеки българин да застане срещу предателска политика, който и да реши да я провежда срещу България!

 82. 82 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Проблемът е че тази статия трябва да се закове с пирон на портата на Меркел.
  —цитат от коментар 77 на blondofil


  Но първо трябва да се направи някой читав български външен министър да й го обясни/не визирам Катето Захариева във всеки случай/. Меркел не е длъжна всичко да знае и да разбира..

 83. 83 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#9] от "L Glassman":

  Хахахаха... на основата на какво?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 84. 84 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Весело

  До коментар [#74] от "nv":

  От гербаджийка и ердоганистка - толкоз. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 85. 85 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#84] от "Иво":

  Тя и онази Роси (дето май е лидер по рейтинг) винаги са ме изумявали как могат да събират толкова много плюсове с банализмите, които ръсят.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 86. 86 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 687 Весело

  „Има решение на македонския възел“

  Има, как да няма, боко сваля гащи... Както винаги.

 87. 87 Профил на Brighty
  Brighty
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Поздравления и за автора, и за в. ДНЕВНИК, че след месеци скопска пропаганда, днес има възможност да се чуе и едно смислено и обективно мнение!

  Трябва да се търси решение, близко до предлаганото. Трябва обаче България да заяви ясно, веднъж и завинаги, и с това трябва да се започне:
  1. България подкрепя договора, подписан между РСМ и Гърция, винаги е отстоявала, приема и ще отстоява и в бъдеще историческата истина, за която двете страни стигнаха до споразумение - македонците, в това число македонските исторически личности и герои, са дял от историята и културата на Гърция, те нямат никаква етническа, езикова и културна връзка с днешните славяни в РСМ, определящи себе си като македонци, а съгласно Договора - граждани на РСМ. За да няма съмнение у договорилите се страни, че България не уважава подписаното от тях, България се отказва да използва името македонци и прилагателното македонски както за РСМ, така и за Гърция - за лица и обекти от РСМ България ще използва пояснението "на/от РСМ", за лица и обекти от Гърция - ""на/от гръцката област Македония".

  2. България заявява ясно, че не приема и никога няма да допусне поругаването паметта на своите прадеди, светци и герои, родени в миналото на територията на географската област Македония - неззвисимо дали днес е в РСМ, или в Северна Гърция, които историческите паметници, документи или в техни лични такива са се определяли като българи. Както македонските герои, признато в Договора от Преспа, така и на паметниците на всички тези българи, РСМ трябва ясно и недвусмислено да постави табели, аналогични на гръцките герои, че тези светци и герои са дял от българската история, култура и цивилизация.

  За коминтерновското им настояще след 1944 г. да си спорят с който искат - нашите историци не бива да си губят времето и да се унижават да дебатират Титова НРМ, да се броят с албанците и прехласват по сърбите, България не се интересува от всичко това. Днешните славяни в РСМ не са българи, не говорят книжовен български и не заслужават да бъдат свързвани с България. Те не са македонци, като сами признават, тъй като няма как да са гърци, за нас са северномаедонци или граждани на РСМ, езикът им - северномакедонски или език на РСМ. Това са фактите, няма място за тъпи и фалшиви емоции или "романтични истории", нашите прадеди, дошли в Майка България също нямаше да припознаят като "братя" днешните озъбени, злобни и псуващи ни северномакедонци.

 88. 88 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  Обвиняват Княжество България, че не ги е освободило, нали да българи.
  —цитат от коментар 78 на hope


  Не че България не прави всичко по силите си да ги освободи. Водим няколко войни за национално обединение включително и Македония. Но за съжаление губим въпросните войни и заради това Македония остава под властта на Кралство Сърбия (по късно Кралство Юголславия) и Гърция.

  Но погледнато от днешна гледна точка може би не е трябвало въобще да водим тези войни за освобождението на Македония. Заради тях губим Беломорска (Егейска) Тракия. И сега вместо признателност от РСМ и макетата получаваме само омраза и обиди.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 89. 89 Профил на Jo Koff
  Jo Koff
  Рейтинг: 85 Неутрално

  До коментар [#57] от "SoloV":

  Абсолютно! Алтернативна не е точен термин в случая, това е обективнаТА гледна точка : )

 90. 90 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Прекрасна статия.С малко думи се казват повечето от истините.Като се знае,че макета има само през 20 век,а не преди това нещата си идват на мястото.Само не знам какво ще правят с стотиците огромни паметници на древни "македонски" герои.Никой не иска да ги бутат.След като се уточни,че не са античните ,а коминтерновските македонци ще може да се говори с тях нормално.

 91. 91 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  До 54:"anonim440"...До коментар [#49] от "lz73":Ето ви "непомнещите".https://www.youtube.com/watch?v=18qKtzmlm6k Слушайте много внимателно какво казва Костов и как се разграничава от позицията на ДБ...."

  Благодаря за линка. Но ти май не си чул цялото интервю, а самодо 5-тата минута. Дори не си чул за "примитивния национализъм" на Каракачанов. Интервюто е повече от интересно, за да разберем че в България освен политици (като Доган и Борисов), имаме и държавници, с европейско виждане. А не като махленци от 44-то НС.

 92. 92 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  Целият текст е димна завеса. За да прикрие фактът, че Македония има териториални претенции за Пиринска Македония и претенции за наличието на македонско малцинство в България. Същите претенции предявава Република България, но маскирани като обща история, общ език, общи исторически фигури. Казусът е неразрешим с мирни средства.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 93. 93 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4074 Неутрално

  Разгромяваща статия по "позициите" на либерал-"розовите" комунисти!!!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 94. 94 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  До коментар [#68] от "historama":Заиграването с Мая Манолова и Слави Трифонов, хеле пък с Корнелия Нинова не е по-малка свинщина.
  —цитат от коментар 76 на nv


  За това заиграване ни говори най-вече Борисов, но все още не сме чули от него и дума за Слави Трифонов, който май догонва и БСП !? Или не се страхува от Трифонов и неговите хора, а единствено от отслабените Христо Иванов и Р. Кънев?

 95. 95 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 885 Неутрално

  На тия умници от ЕС ако някой се опита да промени историята
  ще реват кански !!!

 96. 96 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#91] от "historama":

  Напротив, чул съм цялото интервю и се критикува не само ДСБ и Радан Кънев, но и позицията на Герб. Само че тези от ДБ въобще не желаят да чуят, че се критикува Радан Кънев и ДСБ.
  Нали за това е темата, че позицията на ДБ (ДСБ е част от ДБ) за РСМ не струва.

  Анатема на комунизма!
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  До коментар [#43] от "hope":Ама как се затвориха тия работни места, а? Ей така, от само себе си ли се затвориха?Защо не вземеш да си припомниш, как протече блестящата приватизация на Булгартабак и кой е отговорен за нея?!
  —цитат от коментар 65 на Petleshev


  Как се затвориха? Начини много, един от тях е, даваш компанията на свои хора, те крадат каквото могат и я фалират.
  Защо в Благоевград никога не спечели Гроб? Точно заради 3000-те хиляди затворени работни места в цигарената. И взимаха много добри заплати.

  Любовта ще спаси света!!!
 99. 99 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4074 Неутрално

  До коментар [#96] от "anonim440":

  За другарите от ДБ, критика, било то и градивна, не съществува, те не могат да бъдат критикувани, и са единствени в света, освен севернокорейската компартия...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 100. 100 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  Не че България не прави всичко по силите си да ги освободи. Водим няколко войни за национално обединение включително и Македония. Но за съжаление губим въпросните войни и заради това Македония остава под властта на Кралство Сърбия
  —цитат от коментар 88 на Иво


  "Освобождение" е малко общо понятие. Местните хора свързват "освобождението" с поемане на съдбините си в свои ръце. А нашето "освобождение" май е сменило само администрацията, а местните много-много не са били допуснати? Нямам информация точно какво се е случило, но в един момент братята македонци са били разочаровани от нашите освободители.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK