Британският вариант на коронавируса вероятно е с по-висок вирусен товар

Според "Science" мерките, които са имали най-голямо значение, са затварянето на училищата и университетите, затварянето на бизнеса и забраната за събиране на повече от 10 души на едно място.

© Цветелина Белутова, Капитал

Според "Science" мерките, които са имали най-голямо значение, са затварянето на училищата и университетите, затварянето на бизнеса и забраната за събиране на повече от 10 души на едно място."Дневник" препубликува откъс от интервюто на вирусолога проф. Радостина Александрова за специализирания сайт clinica.bg. Тя отговаря на въпросите: защо въпреки строгите мерки в Европа заболеваемостта продължава да расте и какво да очакваме в България, след като болниците са затворени за планов прием, но заведенията са отворени. Цялото интервю четете тук.


Това е вирус, който се предава основно по респираторен път и ограничаването на разпространението му е огромно предизвикателство. А в момента сме изправени пред новия му, т.нар. британски вариант. Първата проба, в която е открит в Англия, е взета на 20 септември 2020 година. В края на ноември и началото на декември 2020 г. става ясно, че този вариант се разпространява изключително успешно, 50-70% по-добре от останалите вирусни варианти. Това стана причина да бъде обявен за вариант, който "предизвиква загриженост" от Световната здравна организация. И доведе до третата национална блокада в Обединеното кралство, въведена на 5 януари 2021 година.


Към 15 февруари на него се дължат 95% от случаите на COVID-19 във Великобритания, вариантът настъпва и в други страни (регистриран е в над 80 държави), включително и у нас. Той носи 17 мутации, някои от които му помагат да се предава по-добре от човек на човек, вследствие на поне два механизма.
Първо: мутацията засяга върха на шипчето (Sбелтъка) - онази част от него, която разпознава входната врата на SARSCoV-2 върху клетката (т.нар. клетъчния рецептор) и помага на "ключа" (шипчето) по-добре да се закрепи за "ключалката" (клетъчният рецептор).


Второ: свързването на шипчето с клетъчния рецептор не е достатъчно, за да се осъществи навлизането на вируса в клетката. За тази цел е нужно да се намеси още една клетъчна молекула (ензим), която да среже част от шипчето. И една от мутациите в британския вариант помага на тази молекула да се насочи към това мястото на срязване.


В допълнение, в В.1.1.7 има поне една мутация, за която се предполага, че може да затрудни свързването на неутрализиращите антивирусни антитела с шипчето на SARS-CoV-2. За част от мутациите все още не знаем каква роля изпълняват, дали дават някакво предимство на вируса или са неутрални.


Преди дни, на 3 март, в сп. "Science" излезе публикация посветена на британския вариант, от която става ясно, че той е изпреварил по разпространение 307 други циркулиращи в страната варианти. Засяга в сравнима степен мъжете и жените, както и представителите на всички възрастови групи. Търсейки отговор на въпроса защо този вариант се разпространява толкова успешно, включително в момент, когато във Великобритания е наложена блокада (през ноември 2020 г.), авторите правят модели, въз основа на които изграждат пет хипотези. Според тях усиленото разпространение на британския вариант може да се дължи на няколко неща.


Първо - на по-висок вирусен товар - така заразеният отделя по-голямо количество вирус и по-лесно инфектира околните (Хипотеза 1). Второ - на по-дълъг период на отделяне на вируса, т.е. инфектираният по-дълго време е източник на зараза (Хипотеза 2). Трето - по-висока възприемчивост на децата и юношите до 18 години (през ноември 2020 г., въпреки строгите ограничителни мерки, училищата са били отворени (Хипотеза 3). Четвърто - способността на вируса да бяга от имунния отговор (Хипотеза 4). Пето - по-кратък период на размножаване на вируса (Хипотеза 5).


Хипотезите са съпоставени с голям брой данни - за хоспитализации, необходимост от постъпване в спешно отделение, смъртност, резултати от PCR тестове, наличие на антитела и др. Анализът води до отхвърляне на последните две хипотези. Първите три хипотези пасват добре, за най-вероятна се приема тази за по-високия вирусен товар. Третата хипотеза не е потвърдена при анализирането на данните, свързани със случаи на вторични инфекции в семействата на учениците.


През декември 2020 г. друга статия в "Science" представи анализ на мерките, предприети в 41 държави през пролетта на миналата година, с цел да бъде ограничено разпространението на вируса. Заключението е, че тези, които са имали най-голямо значение, са затварянето на училищата и университетите, затварянето на бизнеса и забраната за събиране на повече от 10 души на едно място.


Сами разбирате колко трудни и болезнени са решенията, които трябва да се взимат. Авторите на публикацията за британския вариант казват в прав текст, че без строги мерки за контрол и ускорено ваксиниране, хоспитализираните и смъртните случаи във Великобритания през 2021 година ще надхвърлят тези от 2020 г.


И нито за миг не бива да забравяме за невероятния натиск върху здравната ни система, за лекарите и целия медицински персонал, които буквално изнемогват, давайки всичко от себе си в опит да спасят живот.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1620 Гневно

  Как си залагат имената и титлите не мога да разбера.
  Коскоджа ми ти Професорка а обикновенна разказвачка на хипотези.
  Ми като не знаеш нещо не се обаждай.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 2. 2 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Не знам аз изкарах короната октомври, с болка в носа, тотална загуба на обоняние, обриви и главоболия за 2 седмици, всъщност се усети като лека варицела (ако сте я карали на стари години). Чувам, че новият щам правел по-класическа хрема със секрети и влажна кашлица, но всеки си приказва.

  До сега, понеже ни отвориха практиките, съм работил с 3-ма пациенти, които на следващият ден се оказаха с ковид, но не съм боледувал от октомври. Надеждата е имунитетът да важи и за новите щамове, дано да е така. Явно се оказа, че въпреки надеждите, че голяма част от населението се е срещала с вируса, явно не е така (малък процент се карантинираха доброволно и дадоха пари за ПЦР, сещате се колко лоша беше процедурата).

  Нещо много сериозно ми подсказва, че този вирус все пак се държи като останалите респираторни вируси - епидемия при променливо време, после затихване и вече ще си го има. Много ме съмнява имунитетът да е траен, като при вирусите които остават в някакви количества в тялото, било то от ваксини или естествен.

  Между другото от приятели, които се ваксинираха, антителата след това са много повече, отколкото при прекарана инфекция с див вирус, но и това не значи нищо. Ще поживеем, ще видим.

  всичко е суета, Боку ни обра
 3. 3 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#1] от "dedoliben":

  Ееех, мъка, мъка....

  Но за едно си прав: хора, които се занимават с нАука, от едната страна, и лаици, от другата - е, те нямат общ език. Граматиката може да е еднаква, думичките на пръв поглед едни и същи, но зад тези думи се крият съвсем различни понятия. Няма да се хабя да ти обяснявам, защото, както и ти сам казваш, смисъл няма.

 4. 4 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  Коронавирус БГ
  Данните от нощес.
  Продължава увеличаването на броя на откритите новозаразени. Средно на ден:
  15-21.1. - 416 /минимум/
  ...
  25-31.1 -562
  ...
  1-7.2 – 712
  ...
  8-14.2 – 849
  ...
  15-21.2 – 998
  ...
  22-28.2 – 1482
  ...
  1-7.3 – 1896
  2-8.3 – 1954
  3-9.3 – 2111
  4-10.3 – 2342
  5-11.3 - 2474
  Още в края на януари, когато започна бавното все още нарастване на броя на заразените, писах, че се наслагват две криви - намаляващата на разпространението на старите варианти и нарастващата на разпространението на британския щам...

 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  Броят на починалите също расте, достигайки стойностите от средата на ноември. Среднодневно:
  3-29.1. - 30 /минимум/
  ...
  25-31.1 - 32
  ...
  1-7.2 – 41
  ...
  8-14.2 – 42
  ...
  15-21.2 – 33
  ...
  22-28.2 – 48
  ...
  1-7.3 – 60
  2-8.3 – 65
  3-9.3 – 73
  4-10.3 – 84
  5-11.3 - 84

 6. 6 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  За 1 година великата напреднала медицина не успя да установи нищо. Разказват ни за изгледа на вирусчето. А не казват защо баба ми на 88 години, лежащо болна, изкара вируса в къщи, с тридневни леки симптоми, а приятел тичащ всеки ден, неболедувал, беше 15 дена на системи и кислород.

 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  Репродуктивното число на вируса е по-ниско отколкото през октомври-ноември /около 1,5/, защото голяма част от населението вече се е срещала с вируса.
  21-31.1 – 1,16
  ...
  27.1 – 6.2 – 1,17
  ...
  4.2 – 14.2 – 1,14
  ...
  11.2 – 21.2 – 1,09
  ...
  18.2 – 28.2 – 1,27
  ...
  25.2 -7.3 -1,18
  26.2-8.3 – 1,19
  27.2-9.3 – 1,20
  28.2 -10.3 – 1,26
  1-11.3 – 1,25

 8. 8 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  "Според "Science" мерките, които са имали най-голямо значение, са затварянето на училищата и университетите, затварянето на бизнеса и забраната за събиране на повече от 10 души на едно място."

 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lazarus":

  Тя, баба ти, знаеш ли колко вируси е изкарала за 88 години, за да доживее до тази възраст?

 10. 10 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как си залагат имената и титлите не мога да разбера.
  —цитат от коментар 1 на dedoliben


  те душичките си заложиха, включително и тази

  още се чака реална снимка на чудовището
  и да обяснят нашите родни експерти как различават породите
  засега не будят доверие а напротив

 11. 11 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lazarus":

  И аз нямам обяснение.
  Предполага се, вероятно, не е доказано, имам чувството че става въпрос за някакви гадатели.

  Common sense !
 12. 12 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 40 Неутрално

  "И нито за миг не бива да забравяме за невероятния натиск върху здравната ни система, за лекарите и целия медицински персонал, които буквално изнемогват, давайки всичко от себе си в опит да спасят живот." - нямам какво повече да добавя.
  Пазете се, защото стана ясно, че нито ваксини ще има, нито мерки.

 13. 13 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2359 Весело

  Да му откраднем тогава товара и ще отворим и бард........

 14. 14 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Санкции за Лондон ,че завъдиха собствен щам . Ако бяха в Унията , такива своеволия нямаше да има. Да живее афроафрикснския нигерийски щам. Долу колониалния ,расистки режим в Лондон .

 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#2] от "Chegobara":

  Този тип вируси ги има от хилядолетия. Свински грип, птичи грип, САРС, ТОРС - все от коронавируси. А човечеството е оцеляло.

 16. 16 Профил на Едмон Дантес
  Едмон Дантес
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#9] от "Patsis":

  Бабата е прекарала много вируси, а за децата които не го усещат какво ще кажеш?

 17. 17 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Оня ден се появи едно генетично изследване, което твърди, че има голяма вероятност британския щам да се появил след ваксинирането мРНК ваксините. Това можело да обясни бързата му поява в различни точки от света.

 18. 18 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#9] от "Patsis":

  А децата, като сина ми, който няма никаква имунна система и изкара ковид с температура за около 35 мин.

 19. 19 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Е6ем ви науката, хипотеза 1 до хипотеза 5 и после гледаме как пасва стъкмисриката. Така скоро ще измислите и лекарство и мерки за борба с вируса.

 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1845 Весело

  До коментар [#18] от "Lazarus":

  А къде му е имунната система? Да не я е забравил у баба му?

 21. 21 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lazarus":
  То е ясно - вирусният товар при бабата е бил по-малък. И в статията е казано.

 22. 22 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Първата проба, в която е открит в Англия, е взета на 20 септември 2020 година. В края на ноември и началото на декември 2020 г. става ясно, че този вариант се разпространява изключително успешно, 50-70% по-добре от останалите вирусни варианти. Това стана причина да бъде обявен за вариант, който "предизвиква загриженост" от Световната здравна организация.
  —цитат от коментар 0 на статия


  Йес - с налагането на британския вариант ще имаме честта да се срещнем с най-достойната от вариациите на вируса. Както е казва в народната мъдрост "Орелът мухи не лови". Джошуа ще се боксира с Фюри, не с някай фърфалак от махалата.

  Моите уважения към знанията на дамата в една специална област - вирусологията. повече от нормално е да се изказва като специалист точно по това: S-белтъка, клетъчните рецептори и пр. Обаче забавното е, че проблемът не е само вирусологичен, нито само медицински, нито само на обществено здраве, проблемът е ОБЩЕСТВЕН. Мерки - не-мерки, разпространение, смърт, оздравяване, забравяне на проблема, връщане към свободата ни. И това непременно ще стане. Та - пак казвам, моите уважения към знанията на вирусолога професор, обаче точно свръх-специалните ѝ знания, май ѝ пречат да види изхода. За напипването на изхода трябва широчина на погледа (да не звучи нелепо - дава го философията). Та философите, още Аристотел е казал: Всичко в света се стреми към равновесие. Няма начин между короната и човека да не се случи точно това. Та, "по-високият вирусен товар" не значи нито повече, нито по-малко по-бързо влизане в равновесие между двата вида, и то: при НАЙ-ИЗГОДНОТО ЗА ДВАТА ВИДА РАВНОВЕСИЕ. Да приемем с чест "новия британски вариант", а не да се страхуваме от него...

 23. 23 Профил на tbw22567486
  tbw22567486
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "dedoliben":

  Съгласен ,и как изглежда “здравословно“ на снимката.

 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Любопитно

  До коментар [#18] от "Lazarus":

  Що да няма никаква имунна система, има някакво заболяване ли?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 25. 25 Профил на NamelessOne
  NamelessOne
  Рейтинг: 62 Неутрално

  До коментар [#2] от "Chegobara":Този тип вируси ги има от хилядолетия. Свински грип, птичи грип, САРС, ТОРС - все от коронавируси. А човечеството е оцеляло.
  —цитат от коментар 15 на Vlado Nikolov


  Птичият и свинският грип не са коронавируси, те са грипни вируси. (то си личи от името им де, ама чукча явно писател, а не читател)

 26. 26 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Весело

  Британският вариант на коронавируса вероятно е с по-висок вирусен товар
  ---------------------------------------------------------------------------------------

  Много ги обичам подобни "елсперти", дето работят с думи като вероятно, може би или ще видим!

 27. 27 Профил на NamelessOne
  NamelessOne
  Рейтинг: 62 Неутрално

  Оня ден се появи едно генетично изследване, което твърди, че има голяма вероятност британския щам да се появил след ваксинирането мРНК ваксините. Това можело да обясни бързата му поява в различни точки от света.
  —цитат от коментар 17 на 4u4o


  Я дай линк, че не можах да намеря, стана ми интересно как се е получила една и съща идентична мутация и то по едно и също време, това е наистина изумително! Иначе ми изглежда малко като теорията, че 5Г разпространява вируса, то и това може да обясни бързата му поява в различни точки от света.

 28. 28 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Весело

  Как си залагат имената и титлите не мога да разбера.Коскоджа ми ти Професорка а обикновенна разказвачка на хипотези.Ми като не знаеш нещо не се обаждай.
  —цитат от коментар 1 на dedoliben


  Професор от БАН!

 29. 29 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#1] от "dedoliben":

  ???
  Разните му там квантови физици или космолози, да си затварят устите! Нали?
  Big Bang...Грънци! В Библията и Корана е опизано всичко!

 30. 30 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Срешу по-голям вирусен товар ще отговорим с по две маски, като Байдън на инагурацията!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 31. 31 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#26] от "Dariya Koleva":

  Мда, те така си говорят, експертите.... нищо не им се разбира. А ето наш Бойко като каже нещо, всяка дума тежи на мястото си: "затваряме!" "отваряме!" "приоритетни групи!" "зелени коридори!" "шенген!" "еврозона!" "магистрали!" "потоци!"

 32. 32 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#16] от "Едмон Дантес":

  Моите внуци си го усетиха и четиримата /4, 9, 10и 11 годишни/ .

 33. 33 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Е6ем ви науката, хипотеза 1 до хипотеза 5 и после гледаме как пасва стъкмисриката. Така скоро ще измислите и лекарство и мерки за борба с вируса.
  —цитат от коментар 19 на uq


  Умните хора винаги се съмняват, глупаците са категорични. Докато умните се наумуват, лудите се налудуват.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 34. 34 Профил на losovelamigusi
  losovelamigusi
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lazarus":

  "За 1 година великата напреднала медицина не успя да установи нищо. Разказват ни за изгледа на вирусчето. А не казват защо баба ми на 88 години, лежащо болна, изкара вируса в къщи, с тридневни леки симптоми, а приятел тичащ всеки ден, неболедувал, беше 15 дена на системи и кислород."

  Не е за вярване Лазаре, но без да искаш си уцелил това, което е най- характерно за SARS cov 2, а именно, че независимо дали си млад, здрав и прав, няма никакъв начин да знаеш със сигурност как ще протече и завърши заболяването, ако се заразиш. И не се засягай, но не ти си точно човекът, който може да оцени напредъка на "великата медицина" през последната година (а той е "космически")...просто защото нямаш нужната компетентност в тази област. Но едно ти е достатъчно да знаеш- SARS cov 2 е заплаха, толкова съдбоносна и сериозна, пред каквато човешката популация столетия не се е изправяла.
  Всеки трябва да направи максималното на което е способен, за да опази и себе си и останалите около него.

 35. 35 Профил на losovelamigusi
  losovelamigusi
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#18] от "Lazarus":

  "А децата, като сина ми, който няма никаква имунна система и изкара ковид с температура за около 35 мин."

  Лазаре, това определено ще си го запиша в тетрадката с "бисери"!
  Може би имаш предвид, че синът ти е пеленаче (при децата имунната система е доста "незряла" до шестия месец след раждането). Искрено се надявам, че не се касае за случай на вроден тежък имунен дефицит.

  И въпреки всичко Лазаре, абсолютно погрешна стратегия е от "девет дерета" вода да събираме, за да убеждаваме себе си, колко всъщност "безобиден" е Ковид- 19. Зариването на главата в пясъка, определено рискува да ни "изяде главата"!

  И още нещо, много се спекулира, къде ли не, с това дали шефът на "Пфайзер" се е ваксинирал или не. Мога да успокоя всички "разтревожени и загрижени", че на 10/03/21 шефът на "Пфайзер" официално бе ваксиниран с втората доза на ваксината на компанията, която ръководи.

 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Неутрално

  До коментар [#30] от "Корки":

  Между другото, те и го спазват.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 37. 37 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#2] от "Chegobara":

  > Нещо много сериозно ми подсказва, че този вирус все пак се държи като останалите респираторни вируси

  Нещо изключително неочаквано ?

  કટાક્ષ
 38. 38 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Не съм вирусолог и няма да давам оценки на професора, но едно се вижда и и прави чест - не лъже.
  Иначе пазете се, имунизирайте се ( кой когато и с кавото може), помага и повечко късмет, та да се разминем или ако не, да го минем по-леко.
  Едно е сигурно, нито ние ( българите де, дето сме спокойни, че шкембе войвода ще ни опази историята), нито света. Все пак не е чак толкова ужасно смъртоносен, въпреки че вдигна данните. Май само пенсионните фондове и производителите на хапчета ще изкярат.

 39. 39 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Тая сама като я погледне човек на снимка - 120 кила е ясно че ще иска да стоим затворени до безкрай. Заплатата си върви. Работи си от фотьойла вкъщи дистанционно. Като я пускат до хладилника и на магазин за да напълни хладилника друго не и трябва.

 40. 40 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Министър - хомосексуалист, с афинитет към актьорчета. Началник - мутра. Народ ... - ще видим на 4.4.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 41. 41 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  .....Между другото от приятели, които се ваксинираха, антителата след това са много повече, отколкото при прекарана инфекция с див вирус, но и това не значи нищо. Ще поживеем, ще видим.
  —цитат от коментар 2 на Chegobara

  По-конкретно, колко са антителата след ваксиниране?
  И от какъв зор ваксинираните си мерят антителата?
  Откъде знаете колко са антителата на прекаралите заразата?

  Или просто така си тролим в стил ЕЖК?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 42. 42 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 185 Неутрално

  Тези пренаписаха медицината за една година...спайкчета, шипчета, белтъци и жълтъци...все дно грип не е имало в последните 10 000 години,,,сега всеки медиен парцал стана лауреат по вирусология и буфосинхронист в хора на гларусите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK