На местната власт ѝ липсват ресурси и капацитет

Общинските харчове се определят до голяма степен от централното правителство.

© Цветелина Белутова, Капитал

Общинските харчове се определят до голяма степен от централното правителство.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна иономика (ИПИ).


Препоръките на международните организации към България по-често се съсредоточават върху проблемите на национално ниво - от корупцията през съдебната система до качеството на законотворчеството. Новопубликуван анализ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) вместо това се фокусира върху особеностите на местната власт, предизвикателствата пред децентрализацията и растящото неравенство между отделните райони на страната и столицата.


На първо място анализът установява, че България е постигнала значителен прогрес в социално-икономическото си развитие в трите десетилетия след краха на социалистическия режим. Това, очаквано, идва и с трансформация на свърхцентрализираните институции към система на управление и вземане на решения на много равнища. Въпреки това анализаторите на ОИСР отбелязват също, че въпреки скъсяването на дистанцията с икономическото развитие на ЕС, страната остава на опашката и среща значителни проблеми както с подоходното неравенство, така и с бедността.
Сред притеснителните тенденции, очертани в доклада е и задълбочаването на социално-икономическите различия както между отделните региони на страната, така и спрямо централноевропейското равнище след влизането на страната в ЕС, въпреки големите инвестиции в регионално развитие, финансирани от кохезионните фондове.


Анализът описва казуса на България като "остров на просперитет", в който има малка добре развита територия и изостанала периферия - големите разлики в развитието са между столицата и останалите райони, като това важи дори за целия Югозападен район за планиране, който съсредоточава почти ½ от националния БВП, с тенденция делът му да се увеличава; същото важи и за София (столица). Авторите отбелязват развитието на Пловдив, Варна и Бургас като алтернативни икономически центрове и балансьори на столицата, но отвъд тях останалата част от страната остава назад в развитието си.


Като цяло, според доклада регионалното развитие се увенчало със "смесен успех". Според авторите страната е положила усилия за създаване на по-интегриран подход към регионалната политика, но те са били възпрепятствани от една страна от икономическите проблеми, породени от кризата след 2008 г., а от друга - от все по-задълбочаващите се социални и демографски проблеми на редица региони. Като проблем се изтъква и централизирания ("отгоре-надолу") подход към разработването на регионални политики, който често изключва местната власт от процеса.


Анализът поставя акцент върху обстоятелството, че въпреки няколкото програми и стратегии за децентрализация, България остава силно централизирана. Общините - посочени като единственото равнище на реална децентрализация - реализират едва 20% от публичните разходи (или 7% от БВП на страната), на фона на 34% средно за ЕС (15% от БВП). Фискалната децентрализация се посочва като най-слабото звено на общия процес на децентрализация, въпреки че се наблюдават дефицити и в политическата и административна децентрализация.


Като основно предизвикателство пред местната власт се посочват ниската фискална автономия и ограничените бюджети на общините, които ги възпират да предоставят качествени услуги, да правят инвестиции и да насочват развитието си, особено предвид че общинските харчове се определят до голяма степен от централното правителство. Анализът вижда проблеми и в административния капацитет и демократичния процес на местното ниво.


В най-общ план, авторите на анализа на ОИСР препоръчват няколко стъпки за постигане на реална децентрализация, по-добро регионално развитие и подобряване на дейността на местната власт:


- Преминаване към движен от местното ниво и интегриран подход за регионална политика. Според анализа регионалните политики следва да вземат предвид особеностите на различните райони на страната, и да поставят в центъра на процеса на вземане на решения местната власт. Акцент се поставя и върху качеството на процеса на вземане на решения, прозрачността и координацията между различните местни власти.


- Подобряване на общинската децентрализация: повече капацитет и ресурси и по-добро общинско управление. Авторите посочват, че е необходимо реформиране на настоящите поставени цели за общинска децентрализация и мерките за постигането им. От значение са и подобряването на механизмите на координация между различните равнища на управление, по-ефективната административна децентрализация, както и реалната фискална децентрализация и повишаването на фискалната отговорност на местната власт.


- Реформиране на местната власт с цел повишаване на капацитета и постигане на регионалните цели. Докладът посочва, че е необходимо изясняване на ролите на различните равнища на местна власт. Според авторите областите следва да оперират като деконцентрирани териториални администрации, чиято роля е вертикалната и хоризонтална интеграция и контрол над общините, но не и пряко да се занимават с регионално развитие.


Голяма част от изводите на анализа на ОИСР съвпадат и с тези, направени от ИПИ в рамките на дългогодишната работа на института в областта на местната власт и регионалното развитие. Повече за предложенията на ИПИ за реална децентрализация можете да прочетете на специализирания сайт за фискална децентрализация dvenasto.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Централната има ресурс, но няма капацитет и експертиза.

 2. 2 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4574 Неутрално

  Интелигентно поднесената критика за българската администрация по принцип е валидна за всичките й нива и достатъчно е да посетиш няколко из страната за да забележиш , колко всичко и всички си приличат по външен вид, работа, кафета и разни други.......

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  Единствената разнос м/у централната и местната власт е липсата на ресурси за последната. Иначе са еднакво некомпетентни, крадливи, корумпирани,, некадърни и мързеливи. Да не изреждам повече. Да откриеш знаещ, можеш и работлив чиновник е все едно да спечелиш шестица от тотото.

 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  Единствената разлика м/у... Проклет автокоректор.

 5. 5 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Централната има ресурс, но няма капацитет и експертиза.
  —цитат от коментар 1 на Vesselin Velkov


  Т.е няма ресурс...

 6. 6 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Цялата власт,и местна и централна гъмжи от мутри и комунисти.Да хващат пътя за Москва,че ни погубиха

 7. 7 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 731 Неутрално

  "Отровната"среда е пречка в администрацията да работят мотивирани специалисти, калинки с партийна окраска са хората, които определят облика на администрацията. Вожда определя къде на кой и колко, да ни е жив здрав, че без него ще настъпи мор.

 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Местната власт не може да има кой знае какви успехи, защото в следствие на българското демографско чудо ”малко, но качествени” липсва човешки ресурс от който да се избира. Така по места и ”едноокият” е цар. А на много места и почти ”слепият”. На места средната възрадт на населението е над 50 години... От къде свежи идеи и енергия?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Видяхме в Красно село какво се случва с парите дадени на местната власт. И това се случва с представител на титаните на антикорупцията. Всяка власт развращава.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2258 Весело

  Видяхме в Красно село какво се случва с парите дадени на местната власт. И това се случва с представител на титаните на антикорупцията. Всяка власт развращава.
  —цитат от коментар 9 на Корки  До коментар [#9] от "Корки":

  Корки, ми се корка! Щото, най-добре се вижда в СО, под "вещото" ръководство на Учительницата! ;)

 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  "На местната власт ѝ липсват ресурси и капацитет"

  Това не е съвсем така. Често ресурсите , колкото и да са оскъдни , се прахосват за глупости. На общинските власти най-често липсва чувството за отговорност както и липса на усет за стопанисване на общинските имоти. От пръв поглед личи в даден град кметът добър стопанин ли е или не.

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  Цялата власт,и местна и централна гъмжи от мутри и комунисти.Да хващат пътя за Москва,че ни погубиха
  —цитат от коментар 6 на Сд


  Мафиотизирането на страната започна най-напред от общините. Често може да се видят представители на различните местни власти като кметове , съдии, прокурори както и представители на местния бизнес, заедно да си пият питиетата в някое луксозно местно заведение. Вече дори не правят усилия да прикриват връзките помежду си. Невъзможно е да се търси правосъдие. Ако не си послушен или ако си неудобен , местната мафия винаги може да те смачка както си иска.

 13. 13 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1027 Весело

  А на централната власт въпреки ресурсите и липсва даже индуктивност. За тези дето ще попитат “шо тъй” - квадратен корен от капацитет по индуктивност е период. В случая период на действията, а не между два избора. Такава късо период на власт действа просто хаотично или както казва народът като муха без глава.

  73! Go Go
 14. 14 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Абе нали има зали и стадиони по селата. ГоУема работа, че нЕма ресурс и капацитет :):)

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2196 Разстроено

  Местната власт вече 30 години е в следната ситуация при ВСИЧКИ правителства:
  От една страна са растящите функции и отговорности, които правителството стоварва върху местните власти!
  От друга страна е пълната липса на политическа воля НА ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА за провеждане на РЕАЛНА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ, която да осигури ресурси и възможности местните власти ефективно и успешно да осъществяват възложените им отговорности!!!

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  "На местната власт ѝ липсват ресурси и капацитет"
  Ресурсите си ги делят помежду си. Но най-важното, което и липсва е акъл и морал.

 17. 17 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  "На местната власт ѝ липсват ресурси и капацитет"Ресурсите си ги делят помежду си. Но най-важното, което и липсва е акъл и морал.
  —цитат от коментар 16 на Роси


  Нормално, предвид приказката за рибата и главата :)

 18. 18 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Общините харчат само когато сутринта се събуди Боеку и реши хей така да даде едни милиони на еди-коя си община, защото така решил. Типичен пример е незаконният водопровод от София до Перник. 28 потрошени милиона лева, дадени всъщност за успокояване на населението. А водопроводът - проектиран аджамийски, предизвикал после аварии във водопроводната мрежа, незаконен (няма как да бъде узаконен) и най-важното - няма никога да бъде ползван.

  Така се харчат обществените пари - по прищевките на един неграмотен човек, обсебил властта и разпореждащ се еднолично, противно на всякакви закони и Конституция.

 19. 19 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5626 Неутрално

  Най-свидния път, пътя до бащината къща.

 20. 20 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  На България ѝ липсват ресурси и капацитет като цяло. Хората бягат на запад.
  И няма да останат хора. Днес четох поредната статия в българска медия, че заплатите не можело да се вдигат. Ами като не могат да се вдигат да си внасят работници. Само дето работодателите ги е страх, защото народа ще се вдигне. Някои си изнасят бизнеса от България.
  В България на работещите се гледа като на балъци дето трябва да бъдат лъгани и да им се подхвърля по някоя стотинка. А работодателят се вживява като някакъв тарикат, дето е успял да излъже балъците да му работят за жълти стотинки. И в чужбина българинът работодател е същият. Затова между българите в чужбина има един лаф "Никога не работи за българин".

  Анатема на комунизма!
 21. 21 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#20] от "anonim440":

  Не могат да внасят работници, ако същите не работят за чест и слава, защото ще чуят, че в Холандия дават гражданство след 6 години плюс тройна заплата, и ще запрашат натам преди да са си взели българската заплата. То така и става. Някаква друга схема за работници.

 22. 22 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#21] от "Славейко":

  Взимат се азиатски работници, които нямат гражданство в ЕС и така.

  Анатема на комунизма!
 23. 23 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  На местната власт й липсва, защото е назначена от държавната власт, на която тотално й липсва и капацитет, и знания, и ресурси, и визия. Те взаимно се поддържат и подкрепят. Резултатът е видим. Айде, още един месец и дим да ги няма!

 24. 24 Профил на Диана
  Диана
  Рейтинг: 172 Неутрално

  Местната власт е предимно БСПарска - те печелят избори по провинциите и малките населени места! Не можеш да искаш едни хора да правят нещо положително за икономиката на района, когато те гледат как да го съсипят и обвинят за това управляващите! БСП трябва да се саморазпусне като партия с антидържавна политика или да бъде съдена за греховете си към народа ни и Държавата! - докато всеки не си получава заслуженото, никой на никого не може да вярва и съответно ще се движим от хаоса и неволята...Нужен е силен контрол, наблюдение и адекватни реакции на всеки проблем...Колко хора са осъдени за лъжа и клевета, да не говорим за манипулация. обида, натиск, фалшификации?!...- никой! А влезте в един сайт, блог или вестник - мръсотиите на БСП са безкрайни...Ако си получат заслуженото за всяко тяхно прегрешение - сигурно до края на живота си всички БСПари трябва да стоят по затворите и можем да си върнем поне половината от откраднатите от тях пари и материални цанности...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK