Съсиреци: пет причини, поради които могат да се появят

Съсиреци: пет причини, поради които могат да се появят

© ReutersПрез последните дни има много притеснения относно кръвни съсиреци, особено след съобщения за хора, развиващи мозъчна венозна тромбоза - кръвен съсирек в мозъка - след получаване на ваксината Oxford / AstraZeneca. От AstraZeneca казаха, че понастоящем няма доказателства, че съсиреците са свързани с ваксината, а броят на хората с такова състояние след поставяне на ваксината не е по-голям от тоози, който би се случил в обичайна ситуация.


Съсирването, известно още като коагулационна система, е изключително важна функция в човешкото тяло. Съсирването помага да се предотврати прекомерна загуба на кръв както вътре, така и извън тялото, когато кожата, вътрешните органи или съдовете ни са понесли някаква щета.


Макар че това може да е нормален и съществен процес, ако съсирекът се измести от мястото, където се е образувал, той може да стане опасен - особено ако попадне в орган или в артерия, която е твърде тясна, за да може да премине. Това обикновено е известно като емболия. Тя може да блокира артериалния кръвен поток, който е от съществено значение за жизненоважни органи, и може да доведе до белодробна емболия (кръвен съсирек в белите дробове), исхемичен инсулт (съсирек в мозъка) или инфаркт. Те също могат да блокират вените - като дълбоката венозна тромбоза на краката - известна като тромб.
Много неща могат да увеличат шанса на човек да развие кръвен съсирек. Ето пет:


1. Затлъстяване


Хората със затлъстяване са повече от два пъти по-склонни да развият тромб (кръвен съсирек в крака) в сравнение с хора с нормално тегло. Това е така, защото затлъстяването причинява хронично възпаление и намалена фибринолиза (способност за разграждане на съсиреци).


Хроничното възпаление се случва и в резултат на по-ниск ониво на азотен оксид в организма. Азотният оксид е молекула, която защитава специализирания ендотел (лигавицата на кръвоносните съдове) и предотвратява залепването на клетките върху ендотелната повърхност. Дори в ранна възраст хората със затлъстяване имат значително по-ниски нива на азотен оксид. Именно това намалено количество азотен оксид при затлъстели хора увеличава увреждането на лигавицата на кръвоносните съдове и, от своя страна, увеличавайки риска от образуване на съсиреци.


2. Пушене


Пушенето увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци до три пъти.


Както при затлъстяването, тютюнопушенето намалява количеството на азотен оксид в организма и подпомага кръвта да се "слепва", образувайки съсиреци. Този процес се управлява отчасти от значително повишени нива на фибриноген, важен компонент в съсирването, присъстващ в кръвта на пушачите. Химикалите в цигарите също стимулират оформянето на тромбоцитите в кръвта. Заедно тези фактори правят кръвта по-плътна, това затруднява сърцето да я изпомпва из тялото, което от своя страна уврежда вътрешната обвивка на кръвоносните съдове.


3. Пътуване и застояване


Пътуването на дълги разстояния в самолет или обездвижването за дълъг период след тежка операция може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци под формата на дълбока венозна тромбоза (DVT) - кръвни съсиреци в краката. Типичната честота на DVT е един случай на 1000 души, но тя се увеличава до три пъти при полети, по-дълги от три часа.


Тъй като кръвта не се движи толкова много, клетките и протеините в кръвта се утаяват и образуват "бучки". Когато човек започне да се движи отново, тези съсиреци могат да поемат да се движат по тялото и да блокират кръвоносен съд, ако не са разбити. Повишеният индекс на телесна маса, възрастта и тютюнопушенето увеличават риска от развитие на ДВТ поради бездействие или при полети.


4. Травма и рак


При всеки четвърти човек, който е претърпял сериозна травма, която причинява увреждане на кръвоносните съдове - например ако са счупени големи кости - се образуват съсиреци. В такива случаи образуването на съсиреци е свързано както с нараняванията на самите кръвоносни съдове, така и с често продължителната почивка в леглото, наложена от лечението и възстановяването.


По същия начин хора с рак имат 5 до 7 пъти по-голяма вероятност да развият кръвни съсиреци. Това е така, защото някои видове рак произвеждат нарастващи количества коагулационни фактори, които стимулират съсирването. Ракът уврежда и здравите тъкани, което ги кара да се подуват и "запушват".


5. Противозачатъчни


Установено е, че жените, приемащи комбинирани орални контрацептивни хапчета, съдържащи изкуствен естроген и прогестерон, имат леко повишен риск от образуване на кръвни съсиреци. Други орални контрацептиви показват сходни нива на увеличение, с около 6-17 допълнителни инцидента на всеки 10 000 лекувани жени в зависимост от използваното лекарство, в сравнение с жените, които не приемат оралните контрацептиви.


Съставките в контрацептивите повишават нивата на няколко фактора на кръвосъсирването, циркулиращи в кръвта, което увеличава вероятността кръвта да образува съсиреци във вените.


COVID-19


Изследванията също така показват, че пациентите с COVID-19 имат значително повишени нива на молекула, която се образува при наличие на съсиреци. Това е така, защото COVID-19 атакува ендотелните клетки, покриващи кръвоносните съдове, причинявайки увеличаване на съсиреците в тялото, което представлява съдово заболяване.


Проучване установи също така, че между 2-9% от пациентите с COVID-19 развиват белодробни емболи (кръвни съсиреци в белите дробове). А пациентите с COVID-19 са между три и шест пъти по-склонни да развият кръвни съсиреци във вените в сравнение с останалата част от населението. Други фактори - като постелен режим и възраст - могат да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци при COVID-19.


Но докато много фактори могат да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци, все още няма доказателства, които да предполагат връзка между ваксината AstraZeneca и кръвните съсиреци.


Авторът е професор и директор на Центъра по клинична анатомия на Университета на Ланкастър. Текстът е от изданието The Converstation, в което учени популяризират и обясняват теми, актуални за масовата аудитория.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  .........времето ще ПОКАЖЕ........има данни ,че и трите ваксини правят кръвни съсиреци........учЕните са на ХОД.........!!!!!????!!!!!!.......при всички случай става въпрос за ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 2. 2 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1646 Любопитно
 3. 3 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Хора по цяла Европа получават съсиреци и емболии след ваксинация, но няма абсолютно никаква връзка с ваксинацията. Хора, влезли с едно тежко заболяване в болница, умират от Ковид. Но смъртта им няма никаква връзка със заболяванията, им заради които са в болница.
  Логиката е ясна.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 4. 4 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 748 Неутрално

  6-тата причина:Ваксина на АЗ

 5. 5 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Значи има няколко (по-малко от 10) случая с недоказана връзка при няколко милиона ваксинирани и да спреш ваксината е все едно да кажеш ето тук аима една река дето плуват крокодили и има мост, ама моста е 99,9% сигурен, затова аз ще се опитам да преплувам реката.

 6. 6 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  Сега почнаха да носят вода през девет дерета за да доказват, че ваксината на АстраЗенека била добра?

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Весело

  Нещо не чета за още един "виновник" - стреса...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 908 Весело

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  Има още, ей онуй състояние на продължителна ерекция, къде може да се образува тромб и да “тръгне” из кръвоносната система. То даже и хапче май имаше някакво, за да предизвика такова състояние;)

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 9. 9 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1275 Неутрално


  - Благодаря, това исках и аз да разбера - дали се съобщават такива случаи и за другите ваксини.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Любопитно

  До коментар [#8] от "Bullet":

  На мен ми е интересно, дали някои от заразените с коронавирус, са изкарали това:
  62-гoдишeн фрaнцузин, приeт в бoлницa във Вeрcaй, ce e oплaкaл oт тoвa, чe e имaл прoдължитeлнa eрeкция. Лeкaритe ca уcтaнoвили, чe тoй e бил нocитeл нa кoрoнaвируc и имeннo зaрaзaтa e билa винoвнa зa нeгoвoтo cъcтoяниe.
  Причинитeлят нa зaбoлявaнeтo e зaпушил cъдoвe, cнaбдявaщи c кръв мъжкия пoлoв oргaн. Кръвтa e влязлa в пeниca, нo нe e мoглa дa ce върнe oбрaтнo.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Аз си мисля, че докато не се разбере какво точно причинява по-високата честота на емболиите при COVID, няма да се знае със сигурност и дали ваксините срещу коронавирус не го причиняват. Все пак те вкарват генетичен/антигенен материал от вируса.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 12. 12 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Ми ....да , имам част от проблемите , но пия аспирин -протект , водка , уиску,ракия .....в умерени количества (50 - 99 мл) .....с изключение на празниците ...

 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Демек ако имате работа която изисква цял ден да сте седнал, рискът да получите съсирек е много по-голям отколкото недоказания риск от ваксиниране.
  Също и ако сте прекалено пълен, пушете, не се движите,......

 14. 14 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1646 Весело

  Демек ако имате работа която изисква цял ден да сте седнал, рискът да получите съсирек е много по-голям отколкото недоказания риск от ваксиниране.Също и ако сте прекалено пълен, пушете, не се движите,......
  —цитат от коментар 13 на Таралеж


  .........аспирина на баиер е безценнен в подобни случай на заседнало работно място..........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 15. 15 Профил на SliceOfLife
  SliceOfLife
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Както при всяко нещо по-голямо, българинът в кратки срокове стана експерт и по разработка на ваксини и последиците от тях. Сигурно тия изводи си ги правят от научните данни, които анализират... Или пък не? Аз по-скоро бих се доверил на експертите и учените, но явно една не малка част от населението е на доста високо ниво по медицина, фармация, разработка на лекарства и ваксини, лечение срещу коронавирус и т. н. Да ни завидят чак.

 16. 16 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  А от неправилно поставена ваксина? Например необезвъздушена добре инжекция. Въздушна емболия...

 17. 17 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  Е те за това разправях онзи ден, че преживях такова състояние, по време и след заразяването. Явно, покрай социалната изолация, много са го отдали на близостта с половинката, а не на вируса.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 18. 18 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#9] от "keen":

  Има данни не само за ваксините против ковид. Редки заболявания на кръвта се случват след всички ваксини, като причинно следствена връзка е доказана само за морбили-рубеола-паротит ваксината.

 19. 19 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Весело

  Причинитeлят нa зaбoлявaнeтo e зaпушил cъдoвe, cнaбдявaщи c кръв мъжкия пoлoв oргaн. Кръвтa e влязлa в пeниca, нo нe e мoглa дa ce върнe oбрaтнo.
  —цитат от коментар 10 на hamiltonf


  Недей така, сега половината мъже от форума ще почнат да търсят връзки да си ръгнат АстраЗенека!

 20. 20 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  От СЗО казаха точните числа. С АстраЗенека са ваксинирани 12,5 млна човека, от които 37 са поличили съсиреци. И не може да се твърди, че е от ваксината, защото при клиничните изследвания не е наблюдаван такъв ефект при нито един пациент.

 21. 21 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#11] от "keen":

  Ти като ядеш свинската пържола, не си ли вкарваш свински генертичен материал ?

 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5751 Неутрално

  Благодаря на Дневник за статията, беше ми полезна.

 23. 23 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Както при всяко нещо по-голямо, българинът в кратки срокове стана експерт и по разработка на ваксини и последиците от тях. Сигурно тия изводи си ги правят от научните данни, които анализират... Или пък не? Аз по-скоро бих се доверил на експертите и учените, но явно една не малка част от населението е на доста високо ниво по медицина, фармация, разработка на лекарства и ваксини, лечение срещу коронавирус и т. н. Да ни завидят чак.
  —цитат от коментар 15 на SliceOfLife

  ++++++
  Споделям мнението напълно!

 24. 24 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Статията е добре написана, но според германски експерт (прочетох го в Билд) съсиреци във вените на мозъка в Германия се случват годишно на около 50 души. Вече има няколко, които са го получили след ваксинацията - всичките са жени.
  Един наш лекар каза, че много е мислил и не може да разбере кое вещество във ваксината би могло да предизвика съсиреци, но аз бих му опонирал, че основната съставка на ваксината не е точно "вещество", в смисъл че не може да се напише химическата и формула. Основната съставка е модифициран вирус, така че обясненията не са прости.
  Трябва да имаме предвид че тези случаи са изключително редки - до няколко на милион и не следва да смятаме ваксината за опасна. Подобни неща могат да се случат при приемането на почти всяко лекарство.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  До коментар [#24] от "blagoj":

  Има ли статистика на починалите от някакви лекарства.

 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  кръвен съсирек в мозъка - след получаване на ваксината Oxford / AstraZeneca
  _____________
  Ми то още 5-10 години трябват за да са ясни страничните ефекти , това е само началото!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Весело

  " в резултат на по-ниско ниво на азотен оксид в организма"
  Локдаун, нема транспорт, нема източници на азотен окис и организмът ... затлъстя;

  "тя (тромбазата) се увеличава до три пъти при полети, по-дълги от три часа."

  Който спи повече от три часа, е мъртъв! Требе да се работи непрекъснато - слизане и качване в джипка.

  "някои видове рак произвеждат нарастващи количества коагулационни фактори, които стимулират съсирването."
  Кои клетки произвеждат "коагулационните фактори"? Лимфоцитите, образувайки антитела срещу туморите (същото е и при ваксините)? Защото туморните клетки са лакомни и поглъщат всичко само и само да се делят.

  "жените, приемащи комбинирани орални контрацептивни хапчета, съдържащи изкуствен естроген и прогестерон, имат леко повишен риск от образуване на кръвни съсиреци."
  Тия, които са на 50 и повече години, на практика, починалите по повод Ковид ваксинацията, общо взето не им трябват противозачатъчни средства.

  След такива "популистки" обяснения, как човек да вярва на науката!?

 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Весело

  До коментар [#21] от "slon":

  Едно е да вкарваш "генетичен материал" в стомаха, друго е генетичен материал директно в рибозомата на клетката. В първия случай, "генетичният материал" умира; във втория случай, клетката умира.

 29. 29 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#25] от "Роси":

  Не зная за такива статистики, но гледам листовката за Аспирин на BAYER. Там като много редки,

 30. 30 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#25] от "Роси":

  Не ми излезе целия текст, опитвам пак - като много редки странични ефекти на Аспирин - по-малко от едно на 10 000 са следните: мозъчен кръвоизлив, едем на Квинке, анафилактичен шок. Все състояния които могат да доведат до смърт. Тромбозите при ваксината се случват при 0.0004%, което прави едно на 250 000 случая. Ако се съди по листовката Аспирин може да е по-опасен от ваксината, дори 10 пъти по-опасен.

 31. 31 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Това с декларираното съгласие , говори повече от качествата на предлаганите ваксини.

 32. 32 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Значи има няколко (по-малко от 10) случая с недоказана връзка при няколко милиона ваксинирани и да спреш ваксината е все едно да кажеш ето тук аима една река дето плуват крокодили и има мост, ама моста е 99,9% сигурен, затова аз ще се опитам да преплувам реката.
  —цитат от коментар 5 на Doge


  Браво! много удачен пример за чугунените антиваксъри!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 33. 33 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 649 Неутрално

  От всички изброени причини само на заразени с COVID 19 слагат инжекции Хепарин (разрежда кръвта). Не съм чул на някой затластял или пушач да си слага антикуаголанти

 34. 34 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#30] от "blagoj":
  Тромбозите при ваксината се случват при 0.0004%, ко
  От 0.6% на 0.0004%ли станаха? Само питам. 😷

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  .........аспирина на баиер е безценнен в подобни случай на заседнало работно място..........
  —цитат от коментар 14 на kesh


  Бе то и с аспирина не бива да се прекалява.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Аз мисля, че отделните и единични случаи могат и вероятно се дължат на съвпадение. То е все едно, ако след като са те ваксинирали, да те сгази кола и да е виновна ваксинацията.
  А защо така силно се акцентира върху тази ваксина - за мен отговора е лесен. Конкуренцията, чиито ваксини с 10-20 пъти по-скъпи не дремят.

 37. 37 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#3] от "Darkman":

  По скоро кинтите са ясни. Като има кинти, ще има статии тип Работническо дело и вярата в курса на партията.

 38. 38 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Малко прясна научна информация, значи досега в Англия са направени повече от 20 милиона дози ваксини, от които 11 милиона само със АЗ....
  и в останалата част на Европа са сложени милиони дози....общо около 17 милиона дози АЗ.само в Европа......и досега всички странични ефекти са напълно в рамките на статистистическото предвиждане.......Във Англия е установено следното - 45 случая на тромбоза на 100 хиляди души ваксинирани с АЗ, и 47 случая на тромбоза на 100 хиляди ваксинирани със Пфайцер.......Що се отнася до тромбозата - това е третото по честота заболяване на кръвоносните съдове, годишно в Италия има по 60 хиляди случая на тромбоза и БЕЗ ваксини........Ваксините са предпазно средство против Ковид и неговите последици.....не са еликсир за безсмъртие 🙃

 39. 39 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  До коментар [#8] от "Bullet":На мен ми е интересно, дали някои от заразените с коронавирус, са изкарали това:62-гoдишeн фрaнцузин, приeт в бoлницa във Вeрcaй, ce e oплaкaл oт тoвa, чe e имaл прoдължитeлнa eрeкция. Лeкaритe ca уcтaнoвили, чe тoй e бил нocитeл нa кoрoнaвируc и имeннo зaрaзaтa e билa винoвнa зa нeгoвoтo cъcтoяниe.Причинитeлят нa зaбoлявaнeтo e зaпушил cъдoвe, cнaбдявaщи c кръв мъжкия пoлoв oргaн. Кръвтa e влязлa в пeниca, нo нe e мoглa дa ce върнe oбрaтнo.
  —цитат от коментар 10 на hamiltonf

  Не трябваше да съобщаваш това.
  Сега жените ще си лягат само с хора с положителен тест.

 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Кой точно Българин?
  Голям ли е... Корполентен?

  Авторът на статията, експерт от The Conversation, обяснява
  Пет причини, поради които могат да се появят съсиреци.

  Първата:
  1. Затлъствяване.

  Накрая, че: ваксината AstraZ не е доказано тревожна.

  Добра напомнително-образователна публикация
  за тревожни фактори и последици.

  Едно само липсва в публикацията.
  Съветче за лек некав, достъпен, облекотяващ фактор.
  Аспиринче против съсирек, тромбоза или нежелателна коагулация
  (примерно).

  Или Ацетизал.
  Който е туршии ял, вероятно е разбрал.
  Този лек успешно ползвали още древните Римляни,
  в умерена доза, внимателна.

  До коментар [#15] от "SliceOfLife":

  както при всяко нещо по-голямо, българинът в кратки срокове
  стана експерт и по разработка на ваксини и последиците от тях.

  Сигурно тия изводи си ги правят от научните данни, които анализират...
  Или пък не?
  Аз по-скоро бих се доверил на експертите и учените

 41. 41 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Хайде да си говорим сериозно. Ако приемем, че ваксинацията причинява смърт при 1 на 350000 (сподед статистиката до момента), което тепърва трябва да се доказва и най-вероятно ще се окаже, че леталният изход не е свързан с това, то излиза, че ваксината е по-безопасна от аспирина. Моля да имате предвид, че според листовката при 1 на 10000 аспиринът причинява мозъчен кръвоизлив.

 42. 42 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Хайде да си говорим сериозно. Ако приемем, че ваксинацията причинява смърт при 1 на 350000 (сподед статистиката до момента), което тепърва трябва да се доказва и най-вероятно ще се окаже, че леталният изход не е свързан с това, то излиза, че ваксината е по-безопасна от аспирина. Моля да имате предвид, че според листовката при 1 на 10000 аспиринът причинява мозъчен кръвоизлив.
  —цитат от коментар 41 на Никола Николов

  Много хора, като теб бъркат лекарство с ваксина.
  При първото имаш моралното право да смяташ % полза/вреда, защото касае болен човек.
  При ваксините имаш здрав човек. И ако от милион навредиш само на един си е предумишлено и непрофесионално.

 43. 43 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пфахахахаха. Няма и доказателства, че ваксината НЕ предизвиква съсиреци. И ко праим?

  На калпава ваксина "причините" и пречат. Със същия успех можеха да добавят "дишане" като една от основните причини.

  То глупост, бива наглост, но някои граници в евтината пропаганда са отдавна надминати.

 44. 44 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хайде да си говорим сериозно. Ако приемем, че ваксинацията причинява смърт при 1 на 350000 (сподед статистиката до момента), което тепърва трябва да се доказва и най-вероятно ще се окаже, че леталният изход не е свързан с това, то излиза, че ваксината е по-безопасна от аспирина. Моля да имате предвид, че според листовката при 1 на 10000 аспиринът причинява мозъчен кръвоизлив.
  —цитат от коментар 41 на Никола Николов


  Предполагам, нямаш нищо против ти или детето ти да сте сред тези 1 на 10000?

  Да се жертвате за общото благо един вид... Нали сте фенове на статистиката.

  Аман от психопати. Лекарства се пият от болни хора, които така или иначе за взели дали. Ваксините се прилагат изключително при ЗДРАВИ. Затова трябва да е 1000% сигурно, че преди всичко не вредят . Колко са ефективни е съвсем друга тема.

  Научете разликата.

 45. 45 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#44] от "johnwick":

  А бе, ти малоумен ли си или под въздействие на писхотропни вещества? (Това е риторичен въпрос.) В случая статистиката е едниственият начин да направиш рационален избор. Смъртността от КОВИД у нас е 4 на 100. Това прави ваксината логичния избор.
  А, ако майка ти не ти е обяснила, аз ще ти кажа, за да не се излагаш. Ааспирин не се приема само "взели-дали". Напротив, понякога се пие превантивно и от здрави хора.

 46. 46 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Пичове, не сте ли чували за антикоагуланти (като Ривароксабан). Вземайте по 10мг всеки ден и няма да имате тромбоза. Много по-безвредно е от аспирина.

 47. 47 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Варфарин и аценокумарол - като по-евтини (но ще те боцкат всеки месец)

 48. 48 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "johnwick":А бе, ти малоумен ли си или под въздействие
  —цитат от коментар 45 на Никола Николов


  Прав бях. Клиничен психопат и лъжец.

  Първо за лъжите. Смъртността от ковид по данни на СЗО беше 0.2% предполага се, че още е паднала.

  Второ за рационалните избори. Погледнато реалистично най-рационално би било майка ти да те абортира докато си ембрион, понеже планетата е вече доста пренаселена.

  Но за съжаление си все още жив и хабиш ресурси, нали?

 49. 49 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#27] от "wanderer":

  Виждам, че ги разбираш нещата. Обясни сега механизма, по който се предизвиква тромбозата, да разберем.

 50. 50 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 717 Любопитно

  След като вече е изяснен от германските учени механизмът за предизвикване и предотвратяване на тромбози, вие сте длъжни да проявите елементарно чувство за отговорност и коректност ! Може ли да твърдите, че съществуват широко известни и достъпни антикуагуланти и в същото време да заявявате, че вместо да се прилагат превантивно при ваксиниране, те следва да бъдат използвани постфактум едва след като вече сте получили тромбозна емболия т. е. мозъчен или белодробен инсулт или инфаркт ? Що за идиотско предписание ? Изяснете по коректен начин това на хората, които и без това са достатъчно разтревожени и объркани !

 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  До коментар [#49] от "stefan_b":

  "Обясни сега механизма, по който се предизвиква тромбозата, да разберем."

  "очевидно ваксината може в отделни случаи да задейства определен защитен механизъм в човешкото тяло. Този имунен отговор пък на свой ред активира тромбоцитите, което е съвсем естествена защитна реакция - например при кръвотечение вследствие на нараняване, когато кръвта трябва да се съсири, за да сe затвори раната."
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/03/19/4187907_v_germaniia_razpratiha_preporuki_kak_da_se_reagira_pri/

  Само ще допълня, че вирусът SARS-CoV-2 "може в отделни случаи да задейства определен защитен механизъм в човешкото тяло. Този имунен отговор пък на свой ред активира" ... каквото си изберете.

 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  До коментар [#46] от "rumen5252":

  "Пичове, не сте ли чували за антикоагуланти"

  За ония, които изчезнаха от аптеките!? И то преди старта на ваксинацията.
  "Недостиг на антикоагуланти в аптеките в София установи проверка на "Хоризонт". Оказва се, че проблемът не е от вчера, но заради пандемията от коронавирус количествата от този вид лекарства драстично са намалели. За това сигнализираха потърпевши в социалните медии.

  "Аз в продължение на дни никъде не намирах тази терапия в аптеките или имаше отказ, или обяснение, че са пренасочени към болниците и благодарение на много хора и майки, които ми пратиха по няколко бройки, една фармацевтка се свърза с мен и успя да ми осигури последните няколко кутии от аптеката си, в момента имам терапия за следващите 2 месеца", каза за "Хоризонт" Теодора Тодорова."
  https://bnr.bg/post/101371716/nedostig-na-antikoagulanti-v-aptekite-v-sofia

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK