Държавата изпадна в летаргия за заменките на гори

Почти 12 години се оказаха крайно недостатъчни за Бойко Борисов да направи нещо за един от най-големите грабежи на прехода, както самият той го определяше, преди да дойде на власт.

© Юлия Лазарова

Почти 12 години се оказаха крайно недостатъчни за Бойко Борисов да направи нещо за един от най-големите грабежи на прехода, както самият той го определяше, преди да дойде на власт.Текстът е препубликуван от страницата на "Зелени закони".


Почти 12 години се оказаха крайно недостатъчни за премиера Бойко Борисов да направи нещо за един от най-големите грабежи на прехода, както самият той, преди идването си на власт, определяше заменките на гори, извършени от Тройната коалиция.


За това време и три правителства, ръководени от него, държавата успя да си върне едва около 80 хиляди лева или стойността на два гаража в София, а едва четирима от заменителите се съгласиха да развалят сделките и да върнат имотите. Изглежда с наближаването на изборите и това вяло усилие е спряло, тъй като регистърът на възстановената държавна помощ към Министерството на финансите не е обновяван от 23 октомври миналата година, или повече от пет месеца.
Отговорно за връщането на тази помощ е Министерството на земеделието, храните и горите.


Преди година и половина министър Десислава Танева обяви, че държавата ще си поиска обратно 80 милиона лева, с колкото според изчисленията на държавни оценители е била ощетена от скандалните заменки на гори.


Възразихме срещу тази оценка, тъй като сравнение с пазарните цени от периода 2007-2009 година показва, че реалната щета от замяната на едни от най-красивите земи по морето и планинските курорти на България надхвърля един милиард евро.


Не сме и предполагали, че държавата ще прояви такава пасивност и нежелание да си върне дори нищожната сума от 80 милиона лева и ще се задоволи с това да получи стойността на два гаража в по-периферни софийски квартали или на гараж - гараж и половина в Лозенец.


Голямата цел би трябвало да бъде разваляне на колкото се може повече сделки, така че едни от най-ценните кътчета в страната да бъдат запазени. Представяме ви един такъв пример от Благоевград, който показва как гора, създадена за да защитава града от свлачища и наводнения, ще бъде запазена, а не изсечена за строителство на нов квартал.


За съжаление, едва четири от заменените 132 имота там са върнати на държавата.


Нееднократно сме предлагали среща по темата на премиера Бойко Борисов и на ресорните министри. Единствената, която се срещна с нас бе министър Танева, която преди година ни обясни, че проблем няма. Миналата седмица изпратихме ново искане за среща до Министерския съвет, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на околната среда и водите. Предложението ни съдържа конкретно решение как да се възстанови законността на най-голямата група заменки, тази в местността Камчийски пясъци. Отговор не сме получили.


По тази причина внесохме петиция в Европейския парламент, която е отворена за подписване и ще бъде разгледана от Комитета по петициите на институцията. Подпишете петицията и поискайте европейските институции да предприемат действия.


История на случая:


С Решение на ЕК от 5.09.2014 г. относно схема за държавна помощ № SA.26212 (2011/C) като неправомерна държавна стойност са обявени 132 разпоредителни сделки за замяна на частни и държавни горски парцели през периода 2007 - 2009 г. (Заб.: решението не обхваща заменките на гори преди 2007 г., както и всички земеделски заменки, имащи обща площ от над 100 000 дка).


Съгласно това решение българската държава бе задължена да установи разликите между нормативно определените продажни цени на заменените гори спрямо реалните пазарни цени в района на заменените гори, след което да стартира процедура по възстановяване на държавната помощ при сделките с установени разлики.


В резултат на обществения натиск и започналото разследване на ЕК, още през 2009 г. с промени в Закона за горите през същата година заменките на гори бяха прекратени, а за вече заменените държавни имоти бе наложена забрана за промяна на предназначението. За съжаление, тогава бяха отхвърлени предложенията на неправителствените организации и


не беше наложена забрана върху разпоредителните сделки


с придобитите от частните фирми държавни гори.


Още през 2015 г. е изнесена информация, че държавата е направила опит да възложи оценката на заменките чрез методика, която да прикрие незаконната държавна помощ изцяло. Тази методиката бе сходна на тази, по която са извършени самите заменки. След реакция от страна на ЕК, държавата бе задължена да използва методика, която се базира на реални пазарни цени. На 20 ноември 2019 г. МЗХГ обяви, че въз основа на оценителна експертиза от държавната фирма Агролеспроект ЕООД е преценено, че от 132 заменки с обща площ 25 хил. дка само при 103 заменки е установена неправомерно получена държавна помощ за малко над 80 млн. лв.


Още тогава от "Зелени закони" обявихме, че тази сума е много пъти по-ниска от реалната стойност на държавната помощ и от тогава досега публикувахме множество анализи и сравнителни оценки, за да покажем каква е действителната щета. Смятаме, че най-доброто решение в случая е държавата да предприеме действия, за да си върне заменените имоти, част от които би трябвало да са изключителна държавна собственост.


В отговор от 6 юли 2020 г. на парламентарен въпрос от българския евродепутат Радан Кънев, Европейската комисия посочва, че при невъзможност България да възстанови незаконната държавна помощ от заменките, държавата ще бъде съдена по реда на чл. 108 (2) от Договора за Европейската общност. В същия отговор Комисията посочва, че вече разглежда жалбата на инициатива "Зелени закони" с доказателства за манипулиране на пазарните оценки.


Така ще се стигне до това, че не само държавата няма да успее да си върне заграбените от шепа олигарси красиви кътчета по Черноморието и в планините, но и всички граждани ще трябва да ги платим.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  Какво стана с лютите закани за заменките другарю бойко???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  А какво обещания бяха! С какъв комсомолски плам се громяха пустите му замени! Помните ли? Само дето реки от мед и масло не потекоха. Ама няма и да потекат. Виж, едни други неща текат във варненския район - силно миризливи, ама това е друга бира.

 4. 4 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Уфф, само това да е!
  Ами "къщите за гости", ами подарените общински парцели по морето за "крайно нуждаещите се" ?

 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  НАли въведоха специализирани съд и прокуратура , заплащани с данъците на данъкоплатеца ,за да разследват и хващат всички такива участници в източването на държавата и европарите .Какво се случва , има също комисия за конфискуване на незаконно придобито имущество ,също с бюджет от десетки милиони ,плащани пак от данъкоплатеца , те също не се интересуват точно от този въпрос , какво се случва.Хиляди магистрати , милиционери ,органи за контрол ,администрация , които също вземат пари от данъкоплатеца ,също да му защитават интереса и собствеността на държавата ,какво се случва ,как тази собственост отива в наши хора , депесари и комунисти и гербаджии и никой нищо нито чул нито разбрал .

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  " Нееднократно сме предлагали среща по темата на премиера Бойко Борисов и на ресорните министри. Единствената, която се срещна с нас бе министър Танева, която преди година ни обясни, че проблем няма."

  В заменките е пряко обвързана мафията на ДПС, БСП и, разбира се, гербиджа ! Има ли смисъл да продължавам коментара ?......

 7. 7 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1153 Весело

  Какво циврите бе, патенца?
  Всички заменки са извършени СЪГЛАСНО ЗАКОНА, такъв, какъвто го гласуваха вашите бъдещи коалиционни партньори от БСП и ДПС.
  Какво очаквахте да направи Борисов, да опита да развали сделките в нарушение на правото, че да ревнете в един глас с червените, че "няма правова държава"?
  Споко, като спечелите изборите и направите с червените новото коалиционно правителство, може да се пробвате да навиете червените собственици сами да ги анулират, мухахахахаха.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  При Станишев заменките си вървеха бурно. Дойде Буци на още по-бурна вълна как ще ги накаже и ще въздаде справедливост. И нищо!
  Политическия картел си прави каквото иска.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3197 Весело

  До коментар [#4] от "jmf29537805":

  И всичките те при тройната коалиция, нали?
  Ха сега докарайте пак БСП на власт да започнат с нови мурафети за ограбване!

 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#7] от "pag":

  Ние това го знаем. Не знаем само, защо Борисов излъга, когато обещаваше възмездие.
  Тройната това, тройната онова. Те са такива, те са онакива. Аз като спечеля властта ще развалям договори и ще върна на държавата обратно заграбеното. Общо взето такива ги приказваше Борисов през 2009-та година. Ти сега ни казваш, че всичко е точно и законно.
  Кого виждаше в огледалото Борисов...? ;)

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1232 Любопитно

  До коментар [#7] от "pag":

  Що обещавахте тогава?

 12. 12 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#10] от "Petleshev":

  Не знам какво трябва да се случи за да се престраши някой журналист в национален ефир да пита гербаджиите какво е изпълнено от предишните им обещания. 10 години назад. Да направи един списък с какво е обещавано и какво е изпълнено.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Заменки, гори, презастрояане о орета и планини, с наши пари прокарваме руски тръби...Списъка е безкраен. но това не означава, че трябва да сменим баце с кака или да дадем всичко в ръцете на философа или клоуна, за стража на родната история, видния поне по размери шкембо, не ми се и споменава:)
  Така че мислете, така или иначе изборите са на ход.

 14. 14 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Е как, много от хората му са замесени във далаверата !!!

 15. 15 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5696 Весело

  До коментар [#4] от "jmf29537805":И всичките те при тройната коалиция, нали? Ха сега докарайте пак БСП на власт да започнат с нови мурафети за ограбване!
  —цитат от коментар 9 на pamela


  Памела, една част от българите наистина пак ще си гласуват за коруптното БСП, с надежда може би да се облажат от изобретателните бесепари!

  Заменките не са правени при управление на ГЕРБ, обаче пак ГЕРБ са виновни!

 16. 16 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#10] от "Petleshev":Не знам какво трябва да се случи за да се престраши някой журналист в национален ефир да пита гербаджиите какво е изпълнено от предишните им обещания. 10 години назад. Да направи един списък с какво е обещавано и какво е изпълнено.
  —цитат от коментар 12 на kapitan_laino


  Като начало требе Буци да спре да се крие.
  И понеже PR-те много добре знаят какво ще се случи, този мутрьо не се вествал в Народното събрание от една година и не се явява на пресконференция по никакъв повод.
  Обаче, има наглостта да прекъсне пресконференция на НОЩ за да си отправи безответните обвинения и да си тръгне.

 17. 17 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5696 Любопитно

  Заменки, гори, презастрояане о орета и планини, с наши пари прокарваме руски тръби...Списъка е безкраен. но това не означава, че трябва да сменим баце с кака или да дадем всичко в ръцете на философа или клоуна, за стража на родната история, видния поне по размери шкембо, не ми се и споменава:)Така че мислете, така или иначе изборите са на ход.
  —цитат от коментар 13 на tsvetko_51


  И кой искате да управлява, пак БСП, която инициира корупционната схема със заменките?

 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1153 Весело

  До коментар [#7] от "pag":Ние това го знаем. Не знаем само, защо Борисов излъга, когато обещаваше възмездие.Тройната това, тройната онова. Те са такива, те са онакива. Аз като спечеля властта ще развалям договори и ще върна на държавата обратно заграбеното. Общо взето такива ги приказваше Борисов през 2009-та година. Ти сега ни казваш, че всичко е точно и законно.Кого виждаше в огледалото Борисов...? ;)
  —цитат от коментар 10 на Petleshev  До коментар [#7] от "pag":Що обещавахте тогава?
  —цитат от коментар 11 на kapitan_laino


  Ми нали сте много умни, що се вързахте, като "знаехте", че няма да стане, а?
  Пинокио две години се прави на министър и роди едни правила за избори на главен прокурор, дето след като го изритаха от копанята моментално спряха да му харесват....

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  [quote#18:"pag"][/quote]

  Успокой се. Колкото и да се напъваш фактите са си факти.
  Станишката позволи заменките а Буци се възползва и дойде на власт лъжейки , че ще въздаде справедливост.
  Е, заменките са факт а няма виновни.Къде е обещаната от Буци Справедливост?

  SHADOWS of SOFIA
 20. 20 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 402 Неутрално

  АЛО администратора защо ми блокирате коментара???????????????

 21. 21 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#15:"Dariya Koleva"][/quote]

  ХАХА Хайде пак противопоставяне зад което се крие ПОЛИТИЧЕСКИЯ КАРТЕЛ!Пример :в парк ""Росенец ""в Бургас "НАШИ"хора заграбиха държавна земя и противозаконно си построиха палати !Депутати от ГЕРБ се опитаха чрез преходните разпоредби да им ги УЗАКОНЯТ!Повечето от грабителите са бивши БСП кадри !Тук видимо става въпрос че политиците са оплетени като свински черва от ЗАВИСИМОСТИ използвайки ВЛИЯНИЕТО си за ЛИЧНИ ОБЛАГИ!Целта е да бъде разсечен ГОРДИЕВИЯ ВЪЗЕЛ –премахване на този политически картел и създаване условия да не се ВЪЗПРОИЗВЕЖДА!! Още 2015 г румънския министър на правосъдието Моника Мокавей
  ни посъветва ""прочистете правосъдната система и тя ще изчисти всичко останало""! След предприетите РЕФОРМИ и Кьовеши набута крадливата им политическа СГАН из занданите вече питаме ""кога ще ги стигнем румънците""?

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Боко каза, квот сме обещали, сме изпълнили. Явно това ,със заменките, са го обещали на някой друг. И...са го изпълнили.

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dariya Koleva":

  "... Заменките не са правени при управление на ГЕРБ..."!

  Да, знаем. Обаче при управлението на ГЕРБ много удобно се проспаха 10 години и изтекоха давностните срокове.
  Същата работа и за приватизацията. Борисов рева, рева... Обаче не пипна никой и нищо. А приватизацията на БМФ просто доказа, че ГЕРБ прикриват и замитат далаверите на Тройната и само обясняват, как нищо не можело да се направи.

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#7] от "pag":

  'Дръжте на власт тоя, който прикрива далаверите на комунистите, за да не би случайно да се върнат комунистите'. ГЕНИАЛНО! (тва е сарказъм, нищо гениално нивгаш не излиза от устата герберски)
  Ами че те едни и същи бе, драги - две метастази на един тумор. Аз тумори не ща! Режеш и ако другата метастаза почне да се разраства, режеш и нея!
  Няма по-малко зло. И двете трябва да се махнат с все комсомолчетата си.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 25. 25 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1098 Весело

  До коментар [#18] от "pag":

  И пак лъжеш! Пинокио!

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 26. 26 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 656 Неутрално

  заменките са само за видни комунисти - това военни, полиция, право и друга номенклатура, те си живеят винаги на гърба на държавата

  BG e мини империя на злото.
 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#22] от "Роси":

  Аха...! Обещали са, ама да ги покрият! Ние грешно сме разбрали. :)))

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#18] от "pag":

  Я пак? Кво общо има "Пинокио" с лъжите за заменките?

 29. 29 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 659 Неутрално

  САЛ АЗ ОСТАНАХ С ГОРИЧКАТА СИ НА МАЙНА СИ РАЙНА😭😭😭😭😭😭
  А МОЖЕХ ДА Я ШИТНА ЗА ПАРЦЕЛЧЕ ДО ЕВКСИНОГРАД.
  МАМОООО,ЩО НЕ СИ МЕ РОДИЛА КРАДЛИВО МИЛИЦИОНЕРЧЕ?😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

 30. 30 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 659 Неутрално

  НИЕ,МИЛИЦИОНЕРИТЕ СМЕ ПРИНЦИПНИ.
  КАТО КРАДЕМ ,КРАДЕМ ЗАВИНАГИ.
  КРЪВ ПОВРЪЩАМЕ,КРАДЕНО НЕ ВРЪЩАМЕ.😎😎😎😎😎😎😎😎😎

 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#21] от "Blaga Yankova":

  Може ли да ми обясните в какво точно се изразява грабежът при заменките? Питам сериозно.
  И понеже мразя общите приказки,ще дам пример. Дядо ми работеше във въгледобивна мина и веднага след "10-ти" Мината му предложи да закупи апартамента в който живееше,(и ние децата и внуците му също) и който беше нейна собственост,на преференциални цени,доста по-ниски от пазарните. Той разбира се го купи. През 2001г. обаче го продадохме на много по-висока цена. Тоест,според Вашата логика,ние сме измамили и ограбили,кого всъщност,като сме купили по-евтино и продали по-скъпо въпросният апартамент?!

 32. 32 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Във връзка стази статия е редно да се прочете и стотията ""Лонгоза:как прокурорите бранят строежите в защитени зони""!Имено за зоните от заменки!

 33. 33 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 659 Неутрално

  АКО БОЧКО ОТРЕЖЕ ЗАМЕНКИТЕ,НА НЕГО ЩЕ МУ ОТРЕЖАТ ТОПКИТЕ.
  НА НЕГО МУ Е КАЗАНО САМО ДА "ГОВОРИ "ЗА ОТМЯНА НА ЗАМЕНКИ-ДАЛАВЕРКИ,НО НИКОГА ДА НЕ ГО "ПРАВИ".

 34. 34 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 659 Неутрално

  АКО БОЧКО ОТРЕЖЕ ЗАМЕНКИТЕ,НА НЕГО ЩЕ МУ ОТРЕЖАТ ТОПКИТЕ.
  НА НЕГО МУ Е КАЗАНО САМО ДА "ГОВОРИ "ЗА ОТМЯНА НА ЗАМЕНКИ-ДАЛАВЕРКИ,НО НИКОГА ДА НЕ ГО "ПРАВИ".

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#21] от "Blaga Yankova":Може ли да ми обясните в какво точно се изразява грабежът при заменките? Питам сериозно. И понеже мразя общите приказки,ще дам пример. Дядо ми работеше във въгледобивна мина и веднага след "10-ти" Мината му предложи да закупи апартамента в който живееше,(и ние децата и внуците му също) и който беше нейна собственост,на преференциални цени,доста по-ниски от пазарните. Той разбира се го купи. През 2001г. обаче го продадохме на много по-висока цена. Тоест,според Вашата логика,ние сме измамили и ограбили,кого всъщност,като сме купили по-евтино и продали по-скъпо въпросният апартамент?!
  —цитат от коментар 31 на deaf


  ПРОСТО Е.
  Първа подлост:Заменките бързо бяха уредени само за "наши" хора милиционери.На останалото население "не му се отвори паращута"
  Второ: Виж цената на парцел на първа линия до моренцето и на пущинак в Странджа.Разликата в цените е отишла в джобовете на милиционерите и корумпираните чиновници вместо в бюджета.
  Та такава мръсотия са "заменките".
  Уж бяха,"ЗА всеки", А се оказаха "само за някои"...

 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#36] от "rkf46690675":

  Държавният бюджет е загубил нищожни пари. Държавата с колко облага такива сделки с недвижими имоти? Вероятно с някакъв мижав процент от сорта на 0.02%?

  Ощетеният е този,който е закупил парцела на морето. Но това си е за негова сметка,а не на теб и мен.

  Виж,разбирам че има измама,но тя не бърка в джобовете на народа.


  До коментар [#32] от "Blaga Yankova":

  Не знам да има строежи в защитени (еко) зони?! Това си го измисли.

  Наскоро гледах американски филм по ТВ-1000 с Чарли Шийн,Оуен Уилсън,Морган Фрийман и Сара Форсет,(Господи каква красавица!) Действието на филма се развиваше в щата Хавай. В него Морган Фрийман играеше висш съдия и притежаваше парцел на морето с петнадесет бунгала,които отдаваше под наем. Повтарям,висш американски съдия ОФИЦИАЛНО притежава къмпинг с бунгала на Хаваите. Това се счита за нормално в САЩ.

 38. 38 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#21] от "Blaga Yankova":Може ли да ми обясните в какво точно се изразява грабежът при заменките? Питам сериозно. И понеже мразя общите приказки,ще дам пример. Дядо ми работеше във въгледобивна мина и веднага след "10-ти" Мината му предложи да закупи апартамента в който живееше,(и ние децата и внуците му също) и който беше нейна собственост,на преференциални цени,доста по-ниски от пазарните. Той разбира се го купи. През 2001г. обаче го продадохме на много по-висока цена. Тоест,според Вашата логика,ние сме измамили и ограбили,кого всъщност,като сме купили по-евтино и продали по-скъпо въпросният апартамент?!
  —цитат от коментар 31 на deaf


  ГОСПОДИНЕ ВИЕ СТЕ ИЗМАМНИК С ТЪПИ ЧЕНГЕДЖИИСКИ НОМЕРА !!!!!!!!!!!ВАШИЯ КОМЕНТАР НЯМА НИЩО ОБЩО С МОЯ В №21

 39. 39 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#36] от "rkf46690675":Държавният бюджет е загубил нищожни пари. Държавата с колко облага такива сделки с недвижими имоти? Вероятно с някакъв мижав процент от сорта на 0.02%?Ощетеният е този,който е закупил парцела на морето. Но това си е за негова сметка,а не на теб и мен. Виж,разбирам че има измама,но тя не бърка в джобовете на народа. До коментар [#32] от "Blaga Yankova":Не знам да има строежи в защитени (еко) зони?! Това си го измисли.Наскоро гледах американски филм по ТВ-1000 с Чарли Шийн,Оуен Уилсън,Морган Фрийман и Сара Форсет,(Господи каква красавица!) Действието на филма се развиваше в щата Хавай. В него Морган Фрийман играеше висш съдия и притежаваше парцел на морето с петнадесет бунгала,които отдаваше под наем. Повтарям,висш американски съдия ОФИЦИАЛНО притежава къмпинг с бунгала на Хаваите. Това се счита за нормално в САЩ.
  —цитат от коментар 37 на deaf


  Вие сте тук за да ТРОЛИТЕ!БЛА БЛА ИЗВЪН ТЕМАТА !А тя е дали българското общество функЦионира на ""СПРАВЕДЛИВА ""основа чрез върховенството на ПРАВОТО! За съжаление е далеч от стандартите на БЕЛИТЕ държави!ЗАМЕНКИТЕ са само един от многото ФАКТИ доказващи как ""селския хитрец ""успява да докопа ""кокъла""и това да е привидно законно!!Дадох ви КОНКРЕТЕН ПРИМЕР /който чрез ченгиджииски номера се опитахте да замъглите//ФАКТ :""селски хитреци"" с власт и пари са заграбили ДЪРЖАВНА ЗЕМЯ /не чрез заменки а буквално като циганите –с тая разлика че са си постнроили НЕЗАКОННИ ПАЛАТИ!!!!!ФАКТ:ОСЕМ ДЕПУТАТИ ОТ ГЕРБ СЕ ОПИТАХА ЧРЕЗ ПРЕХОДНИТЕ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ НА ДРУГ ЗАКОН ДА УЗАКОНЯТ ТОЗИ ГРАБЕЖ!!!!!!

 40. 40 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Горите са дадени на ДПС. Там всички си траят, защото ще търсят доган за коалиция.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 41. 41 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Горите са дадени на ДПС. Там всички си траят, защото ще търсят доган за коалиция.
  —цитат от коментар 40 на PETZL


  Всички заменки на СерГея бяха през наглото му управление за да задоволи нагона за лесни пари не само на ДПС, но и на себе си и собствената си партия. Финансовият министър Велчев, продал държавния дълг на Тато на възможно най-високата цена на долара за 30 години и зет на прочутия ЦК на БКП престъпник Стенмарк , получи например хиляди декари по морето за да си построи цели хотелски комплекси в и около Слънчака. Защо забравяте кой и как направи заменките и кой трябва да плаща на Брюксел за поредната комунистическа кражба на едро от българските данъкоплатци? Пак ли Борисов е виновен, че не ги разстреля на място тези червени кхмери на кражбите от България?? пак ли за Бойкикев-Маджото, СерГея и Крадлена Милиончева и за Маямата ще гласуваме???

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK