Лекари за спряната ваксинация: Нивото на комуникацията е плачевно

"При всички случаи ваксина, дори с ниска активност, е по-добър вариант от тежко протичане на болестта."

© Надежда Чипева, Капитал

"При всички случаи ваксина, дори с ниска активност, е по-добър вариант от тежко протичане на болестта."Вече седмица масовата ваксинация е спряна, а хората са оставени на собствените си страхове. Какво мислят лекарите за ситуацията, в която се намираме, и за ваксините? "Дневник" подбра няколко мнения от БНР и "Фейсбук".


д-р Стефан Митев, София:


Спирането на ваксинацията е груба грешка. Ето аргументите:
Първо, няма доказана връзка между имунизацията и тромбоемболични усложнения. Не само тук, но и в целия свят. Приложени са стотици милиони дози. Досега не съм видял данни за надвишена заболеваемост от белодробен тромбоемболизъм. Ако имате такива, покажете ги.


Второ, хора умират всеки ден от всякакви причини. Само за последните десет дни в клиниката, където работя, починаха двама тежко болни пациенти (без да са ваксинирани), вероятно от тромбоемболизъм . Това е честа причина за смърт и се случва с определена честота, независимо дали ни харесва или не, независимо дали правим профилактика при рискови пациенти или не. Важният въпрос е наблюдава ли се зачествяване на случаите в резултат на масовата ваксинация.


Трето, трябваше да се покаже анализ, който да включва - базова честота на случаите на белодробен тромбоемболизъм у нас (преди започване на ваксинацията), актуална честота (например за последния месец), има ли статистически значим ръст в случаите, ако да, има ли други причини, които могат да го обяснят. Трябва да се представи подробна информация за придружаващите заболявания на починалите хора - имат ли предразполагащи фактори към тромбоза, вземани ли са в миналото профилактични мерки. Чак след като разполагаме с подробна информация, може да се вземе решение за спиране на ваксинацията. Но ние пак действаме хаотично. И обикновено грешим.


Четвърто, антиваксърите ликуват. Прибързаните действия на правителството ще разколебаят и без това дезинформираната публика. Нивото на комуникация е плачевно. Не можете да кажете спираме и точка, без обяснения и мотиви. Просто не можете. Съвсем скоро ще видите негативните последици - както откъм нежелание за ваксинация дори и с другите налични ваксини, така и откъм ръст на случаите.


Пето, показахте, че у нас НЕ се практикува медицина, базирана на доказателства, а основана на субективни мнения, интуиция, политическа ситуация и обществени настроения. Върнахте ни 70 години назад, когато началникът удря по масата и всички слушат авторитета му. Медицината отдавна се практикува въз основа на научни доказателства. Но явно не и у нас.


Жалко. Разочарован съм. Мислех, че нивото на знания, умения и комуникация е по-високо. Грешал съм.


д-р Аспарух Илиев, Берн:


Няма никаква научно обоснована причина за който и да е човек с поставена ваксина на "Астра Зенека" да има каквито и да са тревоги и притеснения за тромбози. Споделям световната научна позиция по въпроса, не лично мнение, нито мнение на някой политик или политическа партия. Не обръщайте внимание на лични недоказани позиции на всякакви лица, всяващи страх - говорят за прибързаност, некомпетентност и дори за злонамереност (включително и финансово-обоснована).


Форумите в интернет кипят с интерпретации и теории за евентуалните ефекти на ваксините върху кръвосъсирването. Темата е толкова сериозна и сложна, че на човек може да му се завие свят, дори да е учен, работещ в близка сфера. Мили хора, абсурд е да се коментира по форуми, още повече, че има такива малки детайли от огромно значение, което не се разбират и не се знаят дори от специалисти понякога, само ли от неспециалисти. Това е тема за крайно специализиран разговор от тесни експерти. Затова и моля да ме извините, но няма да се впускам в разяснения на една толкова комплексна тема.


До момента фактите, които са категорично ясни, са:


1. Няма статистически данни за проблем с тромбози с ваксината на "Астра Зенека", данните от Германия засега не се потвърждават в друга държава, а дори и те са с пренебрежимо малко отклонение от средностатистическите. Ваксината е изключително сигурна, със сигурност повече от противозачатъчните ви, аспирин протект или антибиотика, който пиете. Сега следва да се проучи дали няма единични партиди с технически отклонения, но дори при тези партиди няма данни за проблем. От 17 милиона ваксинирани във Великобритания има 15 случая на тромбози.


2. Единични примери не са доказателства за ефект или доказателство за връзка с ваксината. Трябва статистика.


3. Колкото повече хора се ваксинират, толкова повече ще докладват за здравни проблеми, но несвързани с ваксината - просто защото много хора боледуват от нещо със или без ваксина, но след слагане на ваксината имат повод да се вглеждат в себе си. Експертите имат за цел да отсеят оплакванията, които са вероятно свързани с ваксината, от несвързаните и да ги анализират, суровите данни не значат нищо.


4. Ситуацията с Ковид в България е без пресилване драматична. Това е много по-важната тема. Носете маски, спазвайте дистанция, избягвайте събирания на хора (дори близки и приятели, вирусът не подбира само неприятелите ви). Здравната система е на колене.


д-р Борис Таблов, Германия:


Процесът твърде много се политизира, докато експертите не са категорични. Ваксините са основният коз за изход от кризата - примерът с Израел и Великобритания.


За всеки е ясно, че в крайна сметка правенето на ваксина е на базата полза - риск. За съжаление, цялата сага с ваксината на "АстраЗенека" нанася вреди върху процеса на имунизация. Твърде много се раздухва случаят. От малки цифри се създават големи проблеми


д-р Анна Койчева, Уелс:


Какво означава ефективност 92% или 95% , или 97%, или 77% на дадена ваксина? Знае се, че която и да било ваксина - било то срещу варицела, срещу инфлуенца,или срещу К-19, има определен процент ефективност. Няма такава ваксина, която да гарантира сто процента ефективност.


Ваксините се създават, за да предотвратят нови случаи в тези, които са получили ваксината. Целта на ваксинирането е постигане на стадния имунитет, колкото се може по-рано, и предотвратяване на предотвратими смъртни случаи и жертви на усложнения на болестта. За стаден имунитет можем да гтоворим едва тогава, когато достатъчна група от населението е защитена от болестта и като така разпространението на патогена се забавя и спира. Стаден имунитет при сегашната пандемия не може да бъде постигнат по друг начин освен чрез ваксиниране.


По време на сегашната пандемия шансовете на тези, които не са ваксинирани да се разболеят от вируса, са десетки пъти по-високи, отколкото на тези, които вече са ваксинирани. Пример - когато се пише, че една ваксина има 92 процента ефикасност, това не означава, че 92 процента от населението са се сдобили с индулгенция или с тамян против уроки. Не! Числото 92 означава, че понеже сте ваксиниран, шансовете ви за заболяване са по-малко от 8 процента. В сравнение с вас обаче тези, които не са ваксинирани, се излагат на риск да се разболеят и шансът им да се разболеят е 92%.


д-р Петър Марков, Лондон:


Ваксината на "АстраЗенека" в момента на много места в Европа е спряна от употреба за имунизации. Аз не бих казал, че обективно от данните за заболелите и смъртните случаи при ваксинираните с тази ваксина има реална опасност, която може да се види, и бих казал, че тази реакция е по-скоро проява на свръхвнимание,. Това е защото обществото е свърхчувствително към имунизациите и рисковете от тях и затова е трудно за хората, които управляват тези процеси, да не проявяват също подобно свърхвнимание и да не спрат ваксинациите за малко, докато ситуацията се изясни.


Но реално в данните няма повишена заболеваемост от каквото и да е било сред ваксинираните. Тези случаи на белодробна тромбоемболия и тромбоза, ако се види статистиката, сред ваксинираните броят е даже малко по-нисък, отколкото обичайно. Просто хората развиват тези симптоми така или иначе със или без ваксинация.


Това, което трябва да се следи реално, е има ли по-висока степен на заболеваемост сред ваксинираните, отколкото сред общото население и точно за такава няма данни сред ваксинираните и това е основанието да не се притесняваме като учени за риска от ваксинирането.


По принцип ваксините са най-безвредната интервенция, известна на човечеството, която спасява милиони човешки животи в миналото и сега. Това е и причината обаче сега всеки случай на странични реакции сериозно да се разследва и да се спира имунизацията.


Руската ваксина "Спутник V" е по модела на "АстраЗенека" и не очаквам да е много по-различна като ефективност от нея. Все още не се знае точно върху колко доброволци е тествана и до каква степен е безопасна. Затова трябва да се изчака решението на Европейската агенция по лекарствата.


България трябва да вземе спешни мерки за ограничаване на вируса, за да не се достигне до критични нива, в които болниците да не могат да приемат болните и да се постигнат много високи нива на смъртност.


д-р Радосвета Филипова, секретар на Националния ваксинационен щаб:


Всяка реакция се наблюдава, описва се, анализира се. Увеличават се сигналите, което не е ненормален феномен. Но призовавам хората да не правят прибързани заключения. Нека изчакаме Европейската агенция по лекарствата. Ако има съмнения за ваксината, ЕМА ще предложи решение".


Щетите с доверието ще останат, но се надявам, че хората ще са разумни и ще предпочетат да се имунизират, отколкото да останат на ръцете на съдбата. При всички случаи ваксина, дори с ниска активност, е по-добър вариант от тежко протичане на болестта.


д-р Десислава Кателиева, Национална асоциация на работещите в спешната помощ:


Пристигат често и пациенти, ваксинирани с "АстраЗенека". Пристигат с паник атаки, а те не са болни, но се страхуват. В повечето случаи ваксината не е причина за разболяване, за загиване, ваксината в цял свят спасява човешки животи. Така че, хората трябва да се ваксинират, но да са тествани преди това, че са здрави.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  Лекарите са прави, явно обществото сега е изключително изнервено и нагласено да реагира на раздухани трагедии и нещастия, една доста плашеща жажда за скандални новини...

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#1] от "daskal1":

  Другарите ръководители направиха всичо, дори и немислимото, да създадат паника и хаос.
  И го постигнаха успешно с некомпетентност и безкрайни лъжи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Неутрално

  Нивото на комуникация не е плачевно, защото за да има ниво, трябва да има комуникация, а такава нямаше. Т. нар. ваксинация в България ще остане като христоматиен пример за провал - от поръчката на ваксини, през липсата на консистентен план за поставянето им, през липсата на публична комуникация, през хаосът в записването, през доставките на самите ваксини, разпространението и поставянето им, през отварянето и затварянето на някакви коридори и пр.

 4. 4 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Безспорно у нас няма никаква информационна кампания. За сведение-при старта на ваксинирането във Великобритания известни в обществото лица /сър Елтън Джон, Майкъл Кейн/ направиха клипове с ползите от ваксиниране. Ние тука слушаме глупостите на ПКП за справянето с КОВИД 19 пандемията, независимо от хилядите починали, пълните болници и неадекватните управленски решения. Пълна демагогия!

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Не с лошо. Виновни са предишните.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4280 Весело

  До коментар [#3] от "boevbisser":Не с лошо. Виновни са предишните.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Костов...Костов е виновен😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":

  Днес се очаква нов управленски тюрлю гювеч

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Весело

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Този път предишните няма как да са виновни, затова е виновна ЕК, че не е поръчала достатъчно ваксини. Ти да видиш наглост. Всъщност България /Борисов/ е една от малкото държави, решила да се прави на умна и да наруши принципа за разпределение на база население, а сега премиерът реве като карпатска мечка, че някой му срал в гащите. Умерено се надявам показаното безхаберие и некомпетентност да бъдат наказани на изборите.
  Успешен ден и на теб, и на съфорумците, да поработим.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  Предишните и хората са виновни.
  Казват го вече няколко пъти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Говорим за ползи от ваксинирането в условия на тотален дефицит на ваксини. Масовото ваксиниране означава много ваксинирани за кратък период. Ицо Хазарта ще се окаже прав ... докато ми дойде ред да се ваксинирам или ще съм пукясал, или ще съм го преболедувал. Оправданието, че производителите не изпълняват заявените количества са неоснователни, защото дори да бяха доставили цялото количество, пак щяхме да сме до никъде. "Зелените" коридори са най- глямата простотия на Борисов.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 11. 11 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1508 Весело

  Кво стана бре. Нали щеше да има по 100000 въкцинации дневно?

  мурзилка
 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Две неща :
  1-трябва статистика. Като ваксинират 70% от хората, ще има и по - точна статистика. От това по - леко ли ще им стане на починалите и роднините?
  2-ваксината предпазва от разболяване. Ми не, не предпазва. Можеш да се заразиш, да се разболееш пак и да заразяваш други хора. Вече го знаем. Но помага да изкараш болестта много по - леко.

 13. 13 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  А ключа от палатката се крие в:

  > Пристигат с паник атаки, а те не са болни, но се страхуват.

  Набивай постоянно в главите на хората как 'Яко ще се Мре' от най-новия седем пъти по опасен 'щам'. И по-лабилните сами ще почнат да си заминават, без да го дочакат.

  કટાક્ષ
 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4280 Весело

  Абе докато си говорим за ваксини и имунитети....какво стана с теорията как в Източна Европа били "Богопомазани" защото били ваксинирани с БЦЖ?
  По едно време беше много "модерно" тук във форума и всичкото "капацитет" обясняваше как западняците ще измрат щото я нямали? 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1508 Любопитно

  До коментар [#12] от "Vlado Nikolov":

  Освен ако не се разболееш от щам, за който няма никакъв имунитет. Лекото изкарване, явно е само за оригиналният щам, за който са правени сегашните въкцини? Нещо се прави реклама на янсен, че щяла да предпазва и от британския щам, ама и той вече далеч не е само един вариант.

  мурзилка
 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4280 Весело

  А ключа от палатката се крие в:> Пристигат с паник атаки, а те не са болни, но се страхуват.Набивай постоянно в главите на хората как 'Яко ще се Мре' от най-новия седем пъти по опасен 'щам'. И по-лабилните сами ще почнат да си заминават, без да го дочакат.
  —цитат от коментар 13 на Ан Он


  Това не е вярно 😂😂 Днес всички умират от Ковид, други болести или причини НЯМА. Ти поне трябва да го знаеш, нали следиш темата всекидневно 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4280 Весело

  [quote#16:"padrino"][/quote]

  Забравих да включа и починалите от ваксината на АстраЗенека 😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Фармацевтичните гиганти нямат никакъв проблем да "убедят" всяко светило в медицината да им препоръчва продукта.
  Гледам "морални" доктори препоръчват даже лекарство за краста, досега използвано в България само във ветеринарната медицина, на учудващо бързо одобрено от Агенцията по Лекарства и за хуманната медицина. Е малко скъпичко, ама здравето цена няма!

 19. 19 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 394 Неутрално

  интервю със случаен гражданин пардон лекар
  Като знае как с прави да го направи той

 20. 20 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Проф Чорбанов го каза ясно. Не се прави имунизация по време на пандемия, прави се преди!

 21. 21 Профил на Christo Roussanov
  Christo Roussanov
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Крайната цел е ниска избирателна активност.

 22. 22 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 792 Разстроено

  Такава глобална европейска простотия трудно можеше да се очаква. Някакви датчани и норвежци вдигнаха паника, големите страни уж проявиха разум, След като загуби изборите в няколко провинции, Меркел изведнъж реши, че ваксината на АстраЗанека трябва да се спре. Един вид, грижа за хората. Ако Германия прави нещо, Франция не си го спестява - хоп, и във Франция се сещат за "приниципа за предпазливостта". А що италианското правителство да е по-назад от френското - и те спряха васкината на АстраЗенека. Направо верижна реакция на глупостта с огромни отрицателни ефекти върху борбата с ковида. Днес щели да чуят мнението на съответната европейска агенция и да вземат нови решения - що не питахте, преди да правите дивотии? За нашите тикви и калинки, дето копират всичко, няма да коментирам.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 23. 23 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Хаос Герберов Калинков.

 24. 24 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#11] от "Маршалов":

  Масовата ваксина ще дойде до 10-15 дни ,тогава ще стане ясно ,че проблема не е в комуникацията или липса на ваксина ,а в нежеланието на българина да се ваксинира и в сопосбността му да смята всички други за глупаци ,включително и лекарите си и научните си кадри ,които му обясняват за ползата от ваксинирането .Сега е ясно ,че всички управляващи били виновни , здравеопазването било виновно , лекарите са виновни , но никога пациента ,който нищо не желае да спазва ,да не си нарушава кефа, разходките и ваканциите ,да не се ваксинира ,щото много било страшно ,умирали ,а виж като се разболее ,изведнъж почват всички други да са виновни , само той не ,е да ,ама не .Поради тъпотията на нацията , до лятото още поне 30000 ще си загубят живота , а лошото е ,че няма да само пенсионери .

 25. 25 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#21] от "Christo Roussanov":

  Целта беше определена с точна дата и свободен избор от президента ,което няма нищо общо с властта

 26. 26 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 58 Неутрално

  става въпрос за две неща - за много, много човешки съдби и много, много пари. Проблема идва от това, че населението не е уверено, че преуритетите на учени, лекари и политици са насочени на 100 процента към първото.

 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  След като стана известно, че ваксините помагат за изчистване на постковид синдроми, ще се повиши търсенето на ваксините.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 28. 28 Профил на primumnonnocere
  primumnonnocere
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Новият вариант(-и) идват точно от местата, където са тествани досегашните ваксини и то с благородната и безкористна помощ на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, който са страшно загрижени за вашето персонално благополучие и благоденствие!
  https://seed177.bitchute.com/0oZQckWMAYU2/2KzEQ0B63Moi.mp4

  Справки (на английски):
  Трите големи "варианта"на вируса - УК B.1.1.7, Южна Африка B.1.351 и Бразилия P.1
  https://www.visualcapitalist.com/the-3-major-covid-19-variants/

  Статия в голямото медицинско списание Лансет за трети етап на тестване на ваксина за коронавирус:
  https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736 (20)32661-1/fulltext
  тествани в УК, Южна Африка и Бразилия

  Спонсори:
  UK Research and Innovation, National Institutes for Health Research (NIHR), Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, Bill & Melinda Gates Foundation, Lemann Foundation, Rede D’Or, Brava and Telles Foundation, NIHR Oxford Biomedical Research Centre, Thames Valley and South Midland's NIHR Clinical Research Network, and AstraZeneca.

  А ето го и отвореното писмо на Dr. Geert Vanden Bossche
  https://alliedacademies.com/profile/Geert Vanden Bossche
  "A former Bill and Melinda Gates Foundation Senior Program Officer in Vaccine Discovery, former Head of the Vaccine Development Office for the German equivalent of the CDC, and university professor, has released an open letter to the scientific community and to the world warning that the present mass vaccination program may “wipe out large parts of our human population.”

  “…it’s becoming increasingly difficult to imagine how the consequences of the extensive and erroneous human intervention in this pandemic are not going to wipe out large parts of our human population. One could only think of very few other strategies to achieve the same level of efficiency in turning a relatively harmless virus into a bioweapon of mass destruction…”

  https://mcusercontent.com/92561d6dedb66a43fe9a6548f/files/bead7203-0798-4ac8-abe2-076208015556/Public_health_emergency_of_international_concert_Geert_Vanden_Bossche.01.pdf

  While the science behind his explanation is somewhat complex, Bossche argues that vaccinated subjects and Covid-19 seropositve people will lose “both, their acquired and innate immune defense against Covid-19.”
  https://twitter.com/GVDBossche/status/1368232172872732675

 29. 29 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#28] от "WhereTheHellAreW":

  В началото на пандемията имаше разни умници, дето "статистически" доказаха, че източните страни са предпазени от ковида заради БЦЖ. И ти ни пробутваш подобна конспирология, само че от някакъв професор. Неадекватни професори има навсякъде, например във Франция се прочу един Дидие Раул, у нас предполагам сам ги знаеш.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 30. 30 Профил на primumnonnocere
  primumnonnocere
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#16] от "padrino":
  "Това не е вярно 😂😂 Днес всички умират от Ковид, други болести или причини НЯМА. Ти поне трябва да го знаеш, нали следиш темата всекидневно 😂"


  Тук не сте напълно прав - 100%-ово умират от Ковид... само ако не са ваксинирани!

  След като се ваксинират обаче, почват да измират от придружаващи заболявания или естествена смърт - ваксината не те правела безсмъртен!

 31. 31 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Отиде си танзанският президент антиковидист и отборът на президентите антиковидисти се стопява, останаха Лукашенко и фигуранта.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 32. 32 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Така става когато политиката и жаждата за печалба се намесят в медицината.
  Не съм очаквал в европейски държави да се допуснат такива атаки срещу медицински продукт. Имам напредвид ваксината на АстраЗенека. Интересно как 17 млн англичани си я поставиха и нямаше данни за усложнения, а в Германия, че и в България ваксината причинявала смъртни случаи.
  Астра зенека, Спутник, китайските са векторни ваксини и с нищо не са по лоши от прехвалените модерна и Пфайзер.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 33. 33 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Хаос Герберов Калинков.
  —цитат от коментар 23 на wkk57607068


  Хаосът идва от Европа, ние последни спряхме АЗ.

  Любовта ще спаси света!!!
 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Защо не оставят хората сами да решат, дали искат да се ваксинират с АЗ?

  Любовта ще спаси света!!!
 35. 35 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  До коментар [#15] от "Маршалов":

  При този тип вируси, мутацията е нещо обичайно. Ще измислят нови ваксини, последва ново боцкане. И така, до края на света, образно казано. И нови печалби за фармацевтичните гиганти. СЗО нали каза, че вируса остава с нас завинаги. Но забрави да каже, че хората от хилядолетия живеят с коронавирусите.. Само за последните 20 години, свински грип, птичи грип, САРС, ТОРС и така нататък.

 36. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Работата е там уважаеми, че ако всички тези статистики и научни методи се приложат И срещу COVID-19, ще се покаже и там реалната ситуация и че хора с емболия бяха писани починали от COVID, без да е доказана връзка, и че се лекува масово с антибиотици и разни лекарства, без никакъв ефект срещу вируса, и че няма никакви доказателства как вируса причинява тежки и трайни увреждания на сърдечно-съдовата система, на мозъка на каквото се сетите, но ВИЕ тиражирахте охотно тези слухове, за да плашите хората и да правите пари на техен гръб. Сега сме изненадани, че хората се боят и вярват на слухове- ами ВИЕ ги наплашихте и разпространявате слухове

 37. 37 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Има си орган който да се произнесе и това е ЕМА. Нямаа какво да умуваме.

 38. 38 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Има си орган който да се произнесе и това е ЕМА. Нямаа какво да умуваме.
  —цитат от коментар 37 на az_medikyt


  Глупости! В този орган българи има ли?

  За нашата държава си решаваме ние.
  Нямам никакво доверие на пазарно ориентираната им медицина на ЕС.
  Много по-голямо доверие имам на българските лекари, отколкото на тези оядени бизнесмени в западна Европа. Те и нашите вървят натам, но е останала все още някаква човещина.

  Любовта ще спаси света!!!
 39. 39 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Мега експеримента върху Човечеството си върви и разните цвилещи доктари няма да Го спрат! Малко е " тука има- тука нема " , ама карай е , ко толкова

 40. 40 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Няма спасение за един народ, който вярва повече на анонимни Фейсбук тролове, отколкото на дипломирани и доказани в практиката си учени. Ефектът "Една жена на пазара каза" важи с пълна сила в България. Българинът масово не прави разлика между слухове, факти и потвърдена информация. Ето последния случай с тромбозата - сестрата на починалата ваксинирана казала, че "сестра й умряла заради ваксината". Въпросната опечалена сестра сигурно е чистачка в закусвалня или пък продавачка в бакалия, но с голяма увереност твърди, че сестра й умряла заради усложнения от ваксината! Да не би въпросната жена да има диплома "Доктор по медицина"? Поразително е, че дори докторите не могат да дадат 100% сигурна причина от какво е умряла васинираната, но една жена без медицинско образование е сигурна - от ваксината е! Още по-поразително , че този случай се раздухва масово из антиваксърските групи в социалните мрежи и все повече хора се хващат на кукичката.

  Получава се една абсурдна верига - медицински неграмотните потребители на ФБ вярват на една малка група медицински неграмотни антиваксъри, които пък се опират на личното мнение на една медицински неграмотна жена, сестра на починала ваксинирана.

  Подкрепям с две ръце мнението, че ваксинационната кампания се прави хаотично и накадърно. Няма широко разпространена медийна информация по ТВ, радио и интернет за потенциални нежелани ефекти от ваксините за Ковид. Няма засилено присъствие на учени, които да обясняват на хората какво е ваксината, имали 5Г чипове вътре, има ли живак, имали вируси вътре и т.н. И още нещо много важно - който се е ваксинира против грип знае, че ваксина се бие само на здрави хора. Ако някой има симптоми на настинка, болно гърло, температура, задух - той може би има вирус. Тогава в никакъв случай не бива да се ваксинира. Но това някой казал ли го е публично? Всички невежи се хвърлиха масово да се ваксинират, без да знаят здравословното си състояние. Накрая някой, вече заразен с Ковид и после ваксиниран, умира и се започва отново антивъксърската простотия - "ваксиниран умря". Ами, умрял е - ваксината не лекува Ковид, а предпазва здравите от него... Но кой да го каже? Къде са лекарите? Къде е обществената информация? Как искаме народът да бъде правилно информиран, щом чете обяснения само от Фейсбук, писани от антиваксъри?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  ... От това по - леко ли ще им стане на починалите и роднините? 2-ваксината предпазва от разболяване. Ми не, не предпазва. Можеш да се заразиш, да се разболееш пак и да заразяваш други хора. Вече го знаем. Но помага да изкараш болестта много по - леко.
  —цитат от коментар 12 на Vlado Nikolov


  Добре е да си спомним, че хората боледуват и от други болести. напр. хипертония, сърце, диабет, и подобни съпътстващи болежки се срещат и при 35-годишни. Което означава, че ваксинацията на конвейр е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

 42. 42 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#18] от "nij50393132":

  За лекарството за краста откривателите му получиха нобелова награда за медицина. В момента в който го пуснат като инхалатор и си става директно лекарство срещу коронавируса

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#41] от "historama":

  Нормалният процес на ваксинация е преди началото на епидемията, а не по време на епидемията - христоматийно правило. Има мнения, че ваксината по време на епидемия предизвиква ускорено щамове. Дори да е само хипотеза - защо е тази повсеместна истерия за ваксинация по време на епидемия?

 44. 44 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":

  Виновен е, че ни натресе царя крадец и крадливите му червени царедворци

 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":Виновен е, че ни натресе царя крадец и крадливите му червени царедворци
  —цитат от коментар 44 на rexdog2004


  А какво да кажем за мъдрия български на-од?

 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  А какво да кажем за мъдрия български на-од?
  —цитат от коментар 45 на historama


  Който на всеки 4 години настъпва мотиката! Напоследък и по-често.

 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Д-р Стефан Митев: "Второ, хора умират всеки ден от всякакви причини."

  Така е, не само от Ковид 19.
  Но в България всички умират от К19. Според последните статистики.

 48. 48 Профил на dvbsjsjadjasdasdjas
  dvbsjsjadjasdasdjas
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Повечето хора си мислят, че 80% ефикасност на ваксина означава следното — от 1000 ваксинирани, 800 са защитени и не се разболяват, а 200 се разболяват. Това си го мислих и аз известно време, но НЕ е така.

  80% ефикасност означава следното. Взимаш две групи от по 1000 човека — неваксинирани (или ваксинирани с плацебо) и ваксинирани. От ваксинираните 1000 за определен период при контакт с вируса се заразяват, да кажем, 100, или 10%.

  80% ефикасност на ваксината, означава че ТОЗИ процент на заразени намалява с 80% при ваксинираната група. Тоест, вместо при ваксинираната група да се заразят 100 от 1000 (като при неваксинираната), ще се заразят 20 от 1000. Или ваксината е имала 80% ефикасност при предотвратяването на заразяване при хора, които статистически без нея биха се заразили.

  Това е десеткратна разлика — ако разбираш ефикаснот по първата формула получаваш че 200 ваксинирани на 1000 се разболяват, а ако го смяташ по реалната, 20.

  Стойностите са изцяло примерни, но е крайно време някой да излезе да го обясни това, за да разберат хората какво означават стойностите на ефикасност. Да не говорим и за това, че ваксините премахват почти изцяло хоспитализациите и тежкото протичане на болестта.

  Ето, за който му се чете:
  https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099 (21)00075-X/fulltext

 49. 49 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1508 Весело

  До коментар [#24] от "edin drugii":

  Ти колко пъти по 10-15 дни я чакаш тая масова въкцинация. Трети месец вече!

  мурзилка
 50. 50 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1508 Любопитно

  До коментар [#48] от "dvb50616197":

  Демек, сичко тия проценти пробутвани от щабовете и необразованите и политкоректни журналя, са фейк. Щото не разбират, или щото им е платено/наредено да лъжат, или лъжат дори да разбират без да им се поръчва, надявайки се все пак че някой ще ги забележи и поощри в бъдеще?

  мурзилка
 51. 51 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Георги Кадиев: зa мeн тoвa e клacичecкa търгoвcкa вoйнa.

  Cинхрoнизирaнa aтaкa cрeщу Acтрa Зeнeкa. Пoлитицитe oт 11 държaви нaпрaвихa тoвa, кoeтo пoлитицитe прaвят нaй-дoбрe при кризa: нaмeрихa cи винoвeн.
  Вcъщнocт тe ce прoвaлихa. Гeрмaния при 80 млн. души нaceлeниe вaкcинирa нa дeн пo-мaлкo oт 10-милиoнeн Изрaeл, и тoвa e прoблeм нa oргaнизaция, нe нa Acтрa Зeнeкa.

  https://fakti.bg/upload/mnenia/562523-georgi-kadiev-targovska-voina-sreshtu-astra-zeneka

  Сам съм, други няма...
 52. 52 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  До коментар [#18] от "nij50393132":За лекарството за краста откривателите му получиха нобелова награда за медицина. В момента в който го пуснат като инхалатор и си става директно лекарство срещу коронавируса
  —цитат от коментар 42 на rexdog2004


  Пастите за зъби с цинк и калай могат да неутрализират коронавируса с 99,9% за две минути. До такива изводи са стигнали американски учени в хода на лабораторните изследвания. Резултатите са публикувани в British Dental Journal

  http://www.focus-news.net/news/0000/00/00/2829466/

  Сам съм, други няма...
 53. 53 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 849 Любопитно

  С това правителство - толкова. На 4ти април - всички за демокрацията

 54. 54 Профил на Down Tempos
  Down Tempos
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ан Он":

  Това е и целта :)

 55. 55 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#52] от "MilliVanilli":

  а белината още по-бързо го неутрализира... ще си натъркаш ли носа с паста за зъби :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 56. 56 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 108 Весело

  До коментар [#1] от "daskal1":Другарите ръководители направиха всичо, дори и немислимото, да създадат паника и хаос.И го постигнаха успешно с некомпетентност и безкрайни лъжи.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Те го постигнаха или безпомощната опозиция в опит да ги очерняват? 😆😂🤣

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov
 57. 57 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 76 Весело

  "Зелените" коридори са най- глямата простотия на Борисов.
  —цитат от коментар 10 на ь

  За повечето неща съм съгласен, но не и за Зелените коридори и масовата ваксинация.

  В повечето европейски страни имаше приличен брой хора които можеха и искаха да се ваксинират и имаше смисъл да се приоритизират тези хора, за да може безпроблемно да го направят! Например пенсионерите - това са хората които трябваше масово да се ваксинират за да не се налага да чакат - време с което не разполагат. Другите можеше да изчакаме няколко месеца!

  Обаче какво стана? Желание за ваксиниране имаха 10%, много от тях не се явяваха на часът си, много от тях имаха ПРЕТЕНЦИЯ за тип и вид на ваксина!??!

  И така 90% от населението чака за претенции, цупене и мусене, ЗАЩО?!? След като има ваксини (в случая АстраЗенека на склад) и НЕЖЕЛАНИЕ на големи групи от хора с приоритет, то естествено, че трябва да зпочне и ваксиниране на хора извън тези групи, които имат желание и НЯМАТ претенции.

  От позицията на времето, зелени коридори и масова ваксинация трябваше да има още от първия ден, като бройките отпускани за "всички останали" трябваше да се съобразят с желанието на приоритетните групи.

  Аз лично не познавам, човек който да е имал право и желание за ваксиниране и да не е могъл да се ваксинира. За сметка на това познавам адски много хора които би трябвало да се ваксинират, в рискови групи са, НО или категорично искат да чакат месеци или години за съвсем нови и още не започнати тип ваксини (като например с впръскване в носа) или изобщо нямат намерение да се ваксинират нито днес, нито след година.

  Е, до кога да ги чакаме? До коя година да се ваксинират за да може и другите да имаме право?!?

 58. 58 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 76 Весело

  "Зелените" коридори са най- глямата простотия на Борисов.
  —цитат от коментар 10 на ь

  За повечето неща съм съгласен, но не и за Зелените коридори и масовата ваксинация.

  В повечето европейски страни имаше приличен брой хора които можеха и искаха да се ваксинират и имаше смисъл да се приоритизират тези хора, за да може безпроблемно да го направят! Например пенсионерите - това са хората които трябваше масово да се ваксинират за да не се налага да чакат - време с което не разполагат. Другите можеше да изчакаме няколко месеца!

  Обаче какво стана? Желание за ваксиниране имаха 10%, много от тях не се явяваха на часът си, много от тях имаха ПРЕТЕНЦИЯ за тип и вид на ваксина!??!

  И така 90% от населението чака за претенции, цупене и мусене, ЗАЩО?!? След като има ваксини (в случая АстраЗенека на склад) и НЕЖЕЛАНИЕ на големи групи от хора с приоритет, то естествено, че трябва да зпочне и ваксиниране на хора извън тези групи, които имат желание и НЯМАТ претенции.

  От позицията на времето, зелени коридори и масова ваксинация трябваше да има още от първия ден, като бройките отпускани за "всички останали" трябваше да се съобразят с желанието на приоритетните групи.

  Аз лично не познавам, човек който да е имал право и желание за ваксиниране и да не е могъл да се ваксинира. За сметка на това познавам адски много хора които би трябвало да се ваксинират, в рискови групи са, НО или категорично искат да чакат месеци или години за съвсем нови и още не започнати тип ваксини (като например с впръскване в носа) или изобщо нямат намерение да се ваксинират нито днес, нито след година.

  Е, до кога да ги чакаме? До коя година да се ваксинират за да може и другите да имаме право?!?

 59. 59 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#40] от "Lou":

  1) Това е така, защото дипломираните и доказалите се, всъщност доказаха многократно и категорично, че твърденията им са точно толкова несъстоятелни, колкото и фейсбук форумите. Те се отричаха един друг и дори себе си в рамките на няколко месеца. Да вземем ген. Годжи който за два месеца еволюира от просто грип до ще измрем яко. Твърденията и действията им освен това често противоречаха на елементарния здрав разум. Така те доказаха, че дипломите и титлите им не струват 5 пари и всъщност компетентността им е на нивото на фейсбук трол
  2) За какъв "народ" става дума, след като това е така в момента в цял свят?! Пак ли ви е калпав матр'яла? Пак ли са ви виновни хората? Пак ли го играем ние умни ма народа прост и маргинален?

 60. 60 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#48] от "dvb50616197":

  То е същото.

 61. 61 Профил на sgannn
  sgannn
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#28] от "WhereTheHellAreW":

  Надявам се, че си проверил и знаеш, че тоя велик белгийски доктор е всъщност ветеринар?

 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Ами след като хората почнаха да умират само от Ковид, защо да не вярват на всякакви инсинуации.

 63. 63 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 998 Весело

  относно ваксинациите,сегашните герберастки пеперудки не могат да стигнат организационното ниво на комунетата от преди 1989

 64. 64 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Абе докато си говорим за ваксини и имунитети....какво стана с теорията как в Източна Европа били "Богопомазани" защото били ваксинирани с БЦЖ? По едно време беше много "модерно" тук във форума и всичкото "капацитет" обясняваше как западняците ще измрат щото я нямали? 😂😂😂
  —цитат от коментар 14 на padrino


  То и КметО беше един от апологетите ѝ!

 65. 65 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#64] от "4ort":

  Всъщност имаше друго обяснение защо източна Европа изкара с по-малко болни първата вълна - по-бедни са и по-малко хора бяха ходили на ски в Австрия и Италия, от където всъщност пламна първата вълна в Европа

 66. 66 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Основната причина здравната система в България да е на колене: в статията една камара българи, завършили медицина тук, а работещи някъде си. Затова ТАМ здравните системи не са на колене.

 67. 68 Профил на primumnonnocere
  primumnonnocere
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#61] от "sgannn":
  "Надявам се, че си проверил и знаеш, че тоя велик белгийски доктор е всъщност ветеринар?"
  ==========================

  https://be.linkedin.com/in/geertvandenbossche

  Head of the Vaccine Development Office
  German Centre for Infection Research (DZIF)
  Aug 2017 - Feb 2018 7 months

  Chief Innovation & Scientific Officer
  Univac
  Nov 2014 - Nov 2016 2 years 1 month

  Program Manager
  Global Alliance for Vaccines and Immunisation (GAVI)
  Mar 2015 - Mar 2016 1 year 1 month

  Senior Program Officer, Global Health, Vaccine Discovery
  Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF)
  May 2008 - Jun 2011 3 years 2 months

  Global Project Director Influenza Vaccines
  Solvay Biologicals
  Jul 2007 - May 2008 11 months

  Director, Research Program Leader and Head of Adjuvants
  Novartis Vaccines & Diagnostics
  Aug 2006 - Jul 2007 1 year

  Head of Adjuvant Technologies and Alternative Deliveries, R&D
  GlaxoSmithKline Biologicals
  May 2001 - May 2006 5 years 1 month

  GSK Biologicals
  6 years 4 months
  Senior Project Leader ‘Adolescent Vaccine Projects'
  Jun 1998 - May 2001 3 years
  New Biotech Vaccine Development and QC-QA Manager
  Feb 1995 - May 1998 3 years 4 months

  Ветеринар казвате???

  А ако някой си беше направил труда да прочете отвореното му писмо, ще разбере че той не е анти-ваксер.

  Той просто смята, че за справяне с Ковида трябват нов тип ваксини, докато тези, които в момента се използуват ще доведат до масово измиране на голяма част от населението!!!

 68. 69 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  Ако ваксините станат платени , комуникацията ще стане перфектна.

 69. 70 Профил на Теслата
  Теслата
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Лъжливо и платено докторче.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK