В Европа преиграха с принципа за предпазливост при ваксината на "Астра Зенека"

В Европа преиграха с принципа за предпазливост при ваксината на "Астра Зенека"

© ReutersПоявата на ефективни ваксини срещу COVID-19 е една от малкото добри новини за пандемията. Въпреки това обясненията за безопасността на ваксините отдавна са трудни, както показват повечето страни, които имат някакво колебание за ваксинирането, включително за ваксините срещу COVID-19.


Регулаторните органи - като Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти в Обединеното кралство (MHRA) - разполагат със системи за оценка на това дали ваксините работят. Те създават и внимателно обмислени планове за безопасност на ваксините, за да се справят с всички сигнали за безопасност, появяващи се след поставянето на ваксините.


Тази седмица обаче планът на ЕС за безопасност на ваксините беше объркан. Най-малко 12 държави от ЕС прекратиха употребата на ваксината AstraZeneca COVID-19 поради опасения за възможна връзка между ваксината и кръвни съсиреци. Тези опасения са регистрирани в спонтанни публикации, когато пациент или медицински специалист подозира връзка между неблагоприятно събитие, на което са били свидетели, и ваксината. Репортерите и съобщаващите не са длъжни да са сигурни в наличието на такава връзка и тези статии не доказват, че има връзка между ваксината и събитието.
Броят на инцидентите със съсиреци, отчетени сред хората, приемащи ваксината - дори ако допуснем, че има доста високо ниво на недостатъчното им докладване - изглежда, не е по-висок от очакванията за общото население. След ваксинацията се случват много неща, които биха се случили и без ваксината.

 • Въпреки това в някои страни като Норвегия и Германия се съобщава за изключително рядка форма на кръвен съсирек в мозъка, наречена церебрална венозна синусова тромбоза (CVST). Честотата на CVST в нормалната популация е трудна за измерване, въпреки че Johns Hopkins Medicine казва, че може да засегне около един на всеки 200 000 души всяка година. В Германия честотата на CVST след ваксинация е надвишила този процент, така че EMA внимателно проучва всеки случай, за да търси възможни фактори, допринасящи за това.

Досега обаче Световната здравна организация, EMA, MHRA и AstraZeneca заявиха, че няма доказателства за причинно-следствена връзка между ваксината и съсиреците, и EMA заяви, че е твърдо убедена, че ползите от ваксината далеч надхвърлят рисковете. И все пак, ако случаят е такъв, защо консултативните комитети на някои държави от ЕС са решили да замразят поставянето на ваксината?


Основна причина, изглежда, е неправилното прилагане на принципа на предпазливостта. При него се предприемат изпреварващи действия, за да се избегнете потенциална вреда, дори когато доказателствата около тази вреда са несигурни. Той може да бъде полезен инструмент, когато трябва да се вземе решение в ситуация, включваща риск и несигурност.


Принципът на предпазливост се появява заради критики към оценките на риска, които се основават на научни методи. Твърдяло се е, че те са твърде консервативни, изискват твърде много доказателства, за да докажат риск, и затова може би са склонни да показват, че няма вреда.

 • Смята се, че най-ранните форми на принципа са възникнали в Западна Германия през 70-те години, където Vorsorgeprinzip е бил използван в политиката за опазване на околната среда с цел ограничаване на действия, за които се подозира - но не е доказано - че причиняват екологични щети. Предишни проучвания на вреди, за които е имало ранни предупреждения, но едва по-късно са се появили действителни доказателства (азбестът например), демонстрират този тип резултати, които принципът може потенциално да помогне да бъдат избегнати.

По отношение на обявената пауза на ваксинирането с AstraZeneca, принципът е цитиран изрично от някои държави от ЕС. При други на него негласно са се позовавали офииални лица в интервюта, заявявайки, че "ще заложат на предпазливостта". Обаче бяха направени компромиси - и това е основната причина, поради която можем да кажем, че принципът е бил приложен погрешно.


Ваксините COVID-19 се използват за предотвратяване на смърт. Решенията за спиране на употребата им ще забавят ваксинационните кампании, като намалят наличността на ваксини. Замразяването може също да повлияе като цяло върху приемането на ваксините, като предизвика по-широки опасения за безопасността сред обществеността. Доверието към ваксината AstraZeneca и без това вече е сравнително ниско в Европа, включително заради коментари на високопоставени лица за нейната ефективност.


Така че вместо да избягва риска, прилагането на принципа отдалечи страните от един риск (кръвни съсиреци) и ги насочи към друг (по-нисък обхват на ваксината). Въздействието на последния може да бъде много по-голямо.


Дори и да не беше така, принципът все още може да се прилага погрешно. Плановете за мониторинг на безопасността на ваксината COVID-19 досега се основаваха на строга научна оценка на сигналите за безопасност, внимателни комуникации, за да се гарантира, че колебанието на населението към ваксината не се увеличава, и да се гарантира, че сигналите се изследват, за да се проучи дали рискът изисква регулаторни действия.


Тъй като потенциалните сигнали за безопасност на ваксини и лекарства възникват често, като много от тях са фалшиви, принципът на предпазливост не е подходящ за такива планове. Той е твърде чувствителен и в случая с ваксините срещу COVID-19 не предизвиква никакви нови оценки за безопасност, които вече не се правят..


Както видяхме тази седмица, неправилното прилагане на принципа на предпазливостта води до хаотично вземане на решения, което не успява да направи точно това, за което е предназначен: да намали риска. Взетите решения биха могли да имат дългосрочни последици за здравето както в ЕС, така и в световен мащаб. В резултат на това може да се каже, че трябва да бъдем по-предпазливи относно прилагането на принципа на предпазливостта.


Авторът е преподавател по клинична фармация и безопасност на лекарствените средства в Университета на Бирмингам. Статията е от изданието The Conversation.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 817 Неутрално

  С тези корумпирани политици Европа отива на кино. Те правят само каквото им наредят банкстерите.

 2. 2 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  След като наложиха масово ваксиниране с ваксини с недобре проучени или изобщо неизследвани дълготрайни ефекти, няма какво да преиграват сега с картата "ползата е по-голяма от вредата". Защото това ще го знаем чак след минимум пет години.

 3. 3 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Всички повтарят едни и същи глупости под ръководството на "експерти".

 4. 4 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Абе няколко човека умрели, дребна работа. Важното е, да се внася Астра и бизнеса да върви.
  Това се опитва да ви каже човекът, какво се дърпате!

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 5. 5 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Много точна статия. И западните политици нямат идея какво е принципът на предпазливостта, макар някои страни (например Франция) да са го записали даже в конституциите си.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 6. 6 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Лесно е да се пишат статии, трудно е когато си политик и отговаряш за твои решения пред цял народ!

 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  Това платена реклама ли е на английската фирма ?:)

 8. 8 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "...EMA заяви, че е твърдо убедена, че ползите от ваксината далеч надхвърлят рисковете."

  Рискът да умрете от инфаркт, инсулт или рак след ваксиниране с АЗ е пренебрежимо малък.
  ЕМА - Да не допуснем нито един човек да умре неваксиниран!

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  Здравният ни министър каза без да иска истината за тази ваксина.Астра Зенека не причинява нищо.Аз го чета като - Нито ще ви навреди - нито ще ви помогне.И да не забравяме,че ваксинирането е все още по желание.

 10. 10 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 379 Неутрално

  След като наложиха масово ваксиниране с ваксини с недобре проучени или изобщо неизследвани дълготрайни ефекти, няма какво да преиграват сега с картата "ползата е по-голяма от вредата". Защото това ще го знаем чак след минимум пет години.
  —цитат от коментар 2 на Хелиана


  Хели, Хелииии ти и след 50 години нищо няма да знаеш...

 11. 11 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Със АЗенека е свършено. Поне с ваксината им.
  Не че за мен е важно. Аз няма да си бия никоя ваксина, колкото и да е добра. Удрям по две дози гръцка ,, ваксина,, всяка вечер. Превентивно. Проверявам и да не съм загубил вкус..
  Мда

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Разстроено

  АЗ влязоха в учебниците по масова комуникация в главата :"КАК НЕ СЕ ПРАВИ"!!!
  Простреляха се в слепоочието, а конкурентите им се възползваха!
  АЗ не просто и само изгубиха търговската война, те си причиниха репутационна щета, чието неутрализиране ще им отнеме МНОГО ресурси и поне 10 години!!!

 13. 13 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Те в Европа преиграха и с мерките срещу ковида и за това втората вълна беше най-свирепа и сега сме пред прага на трета...

 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално  Астра Зенека стана по-известна дори от Мария Бакалова.

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2876 Весело

  "След ваксинацията се случват много неща, които биха се случили и без ваксината."

  Например, да се заразиш с корона вирус!?

 16. 16 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 696 Неутрално

  При британския вариант девет от десет изложени на вируса ще се заразят, ако не са ваксинирани. Ако са ваксинирани девет от десет няма да се разболеят. Един на сто неваксинирани ще почине. Ако се увеличат със сто процента случаите на тромбози тоест от един на двеста хиляди души да се увеличат на двама на двеста хиляди души то ще спасим един от тромбози и ще загубим две хиляди от коронавируса. Това са прости сметки, които нашите празноглави тикви не могат да сметнат

 17. 17 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Има много индикации че вълната от психически заболявания и депресии свързани с налаганите карантини, ще бъде много голяма, и ще бъде с много по-дълготрайни ефекти. Икономическите последици от карантините също ще са дълготрайни, и засега не се знае колко болезнени. Колкото по-бързо голяма част от населението бъде ваксинирана и ограниченията бъдат снети, толкова по-малки ще са щетите за хората и за икономиката. От тази гледна точка статията е добра. И правилна.

 18. 18 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 503 Разстроено

  Хммм... към днешна дата няма какво повече да добавя, освен да попитам... при вас има ли някой горе? (коментара ми от 16. Март с голямо съкращение).
  Хммм... все още държа на коментара си към статията - От Норвегия до Тайланд - кой още спря ваксинирането с "Астра Зенека" от 12.03.2021
  ...................................................................................
  Всяка една страна сама за себе си може да реши как да постъпи, както и „умниците“ във форума с цъкането на минуси. Нека да припомня, че смътрните случаи от Коронавирус в световен мащаб са малко над 3,1% от заболелите, а починалите ваксинирани са 0,0002% (дори да приемем, че ваксината е причината).
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 19. 19 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 696 Неутрално

  За десет дни спряна ваксинация не са ваксинирани триста хиляди души, от тях три хиляди ще починат от коронавируса.

 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Неутрално

  До коментар [#14] от "Нинов":

  А Форд са преустановили производството на модела "Астра".
  За всеки случай...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1831 Весело

  До коментар [#10] от "Misinformed_808":

  Форумът е отличното място човек да научи от другите основни неща за себе си.

 22. 22 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1831 Любопитно

  До коментар [#19] от "rexdog2004":

  Я пак.

 23. 23 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Голямо преиграване наистина, абсолютно безпричинно:
  -нямаше никакви проблеми при клинични изпитания. Нищо, че така и не стана ясн кой какво е объркал и в коя група колко и какви дози са администрирани.
  -Нямаше проблеми и относно васинацията на лица над 65 години- просто някои държави я спряха, ама няма значение дали е ефективна, поне не вреди.
  -различни хора започнаха да умират след ваксинация от една единствена ваксина. няма значение шансът да ви се случи е малък.
  И да знаете Астра Зенека е най-хубавата ваксина, всичко е прибързано и се ваксинирайте. Или както казва СЗО в никакъв случай не носете маски, абе всъщност носете маски....

 24. 24 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#14] от "Нинов":А Форд са преустановили производството на модела "Астра". За всеки случай...
  —цитат от коментар 20 на Незнайко в Слънчевия град


  Опел.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 25. 25 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#22] от "Хелиана":

  Е, ние нямаме триста хиляди дози от Астра зенека, но имаме сто хиляди дози, което означава че на хиляда души е поставен под риск живота , което нямаше да се случи ако не беше спряна ваксинацията у нас и на три хиляди души щеше да им се даде възможност да поживеят още ако имахме достатъчно ваксини

 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#16] от "rexdog2004":

  Ако се случи на теб или твой близък трпмбозата, става 100%

 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Любопитно

  Може да е най-добрата ваксина , но прави ли се ваксинация по време н епидемия ? Как ще реагира човек заразен и ваксиниран едновременно? Ако има имунолог във форума да каже .

 28. 28 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 794 Неутрално

  АстраЗенека е лоша (британска) - не се ваксинирайте, крийте си в дупките като мишки още няколко години и яжте брюкселско зеле за имунитет...

 29. 29 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  Гледам днес Ди Велт. Две статии една до друга. Едната, със снимка на зловещо изглеждаща спринцовка в мъртвешко синьо, информира, че днес ЕМА по всяка вероятност ще разсее съмненията около оксфордската ваксина. Другата, украсена с портретче на "нашите" Угур и Йозлем във весели цветове, носи заглавие "Историята зад невероятния възход на немските герои на ваксината".

  Първата статия е алиби. Имаше някаква истина и ние като сериозно издание ви я съобщихме. Втората е пропаганда. Работи.

  От четирите сериозни ваксини в момента само Модерна е разработена в САЩ. Файзер е разработена в Германия, АстраЗенека -- в Оксфорд, Великобритания, Янсен -- в Лайден, Нидерландия. Европейците сме о'кей, само мисирките и политиците ни издишат. С непогрешим усет финансират Санофи и Кюревак, водят търговски войни в интерес на този, който плаща най-добре, за нас не им пука.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dariya Koleva":

  На Борисов никак не му е трудно. Той си дрънка, каквото му влезе в устата и взема решения без да мисли за последствията.

 31. 31 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Продаваш на пазара ябълки /сорт АЗ/ по 2 лева. До теб застава друг и продава ябълки по 40 лева /Сорт Пфайзер или Модерна/
  От кого ще си купите ябълки??? или както искате.
  Този дето продава ябълки по 40 лева пише навсякъде - ябълките на колегата от по 2 лева са отровни, купувайте от мен....

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1732 Весело

  До коментар [#20] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Забраниха и Луций Сенека за всеки случай.

 34. 34 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1732 Весело

  До коментар [#26] от "hodounski":


  Ако се случи да умреш ти или твой близък от Ковид, колко % е. Щото шансовете за едното или другото са несравними.

 35. 35 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Съвсем малко асоциативност в наблюдението е нужно, за да се забележи една шега на съдбата:
  Точко колкото стадото лапна по свърхопасността от ковид (такава има, но ковид не е особено опасна инфекция), точно толкова същото това стадо сляпо и панически лапна по "опасността от страшната ваксина на А-З".
  В основата и на двете реакции стои едно и също: безкритично лапане на информация от знайни и незнайни източници и капацитети...

 36. 36 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Има пряка връзка между произведените БМВ-та или Пежа или каквито други коли се сетите и хора, убити по пътищата. Пряка като продуктът го е блъснал и убила. Защо не ги забранят? Защото има ползи и обществото е приело, че някакви количество загуби са приемливи за сметка на ползите. Същото е и с ваксините, няма технология или процес, който да се прилага в голям мащаб и да няма странични ефекти, със сигурност индивидуални трагедии, но като цяло обществото е в по-добро състояние.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 37. 37 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Може да е най-добрата ваксина , но прави ли се ваксинация по време н епидемия ? Как ще реагира човек заразен и ваксиниран едновременно? Ако има имунолог във форума да каже .
  —цитат от коментар 27 на hodounski


  По принцип ваксинация не се прави по време на епидемия, но ако това е единствения критерий. Има оптимизация, има многокритериална оптимизация, и те дават различни резултати. За себе си мога да кажа, че от години спрях да се ваксинирам срещу грип, въпреки препоръките на личния лекар. А сега ще се ваксинирам срещу КОВИД. И не само защото смъртността от Ковид е по-висока, а и заради всички психо-икономически фактори.

 38. 38 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  До коментар [#36] от "fpyyh":

  Ами според науката дали обществото ще е станало по-добре от ваксините ще го знаем след минимум пет години. Политиката реши, че на този етап ще сме по-добре с ваксините, и това е едно чисто политическо решение. Аз, като човек на науката, предпочитам първото. Оттам нататък всеки решава за себе си на какво да вярва повече.

 39. 39 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  До коментар [#25] от "rexdog2004":

  Ти нещо май имаш големи проблеми с аритметиката. Или с функционалната грамотност. Прочети пак двата си поста (и тези, които са ти писали плюсове) и се опитай да си представиш какво си написал. Ами то ковид се оказа според теб смъртоносен колкото чумата 😀😀😀

 40. 40 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 837 Неутрално

  От година насам, в цял свят се върви от тъпи към по-тъпи решения. Естаблишментите показват некомпетентност, популизъм, лутане и не-решаване на проблема. Нанесоха огромни вреди с локдауни, затваряне на граници и бизнеси, които имаха повече негативен отколкото добър ефект. Политизира се лечението, проглушиха ушите с Ремдисивир, който се оказа неефективен, но пък е 25 пъти по-скъп от лечението с Хлорохин и Зитромицин и поне 50 пъти по-скъп от Ивермектин. Политизираха и ваксините. Затова, не вярвайте на правителства, медикал и фарма институции - дълбоко, много дълбоко корумпирани системи. Здравето на хората им е последна грижа. Главното се върти около едни пари, много пари. Пазете се, носете си маски и дезинфектанти, имайте си запас от Зитромицин и Хлорохин, при ковид диагноза не чакайте, а веднага атакувайте с тия средства - главното е, вирусният товар да е малък, тогава организмът ви ще се справи. Останалото са политически и финансови машинации от глобален мащаб. Не се поддавайте на пропагандата на мас-медиите, четете и проверявайте достоверността на източниците, преди да си направите изводи за самите вас и за това как да действате. Медицинските институции са дълбоко нехуманни и корумпирани от страна на Биг-Фарма (сума ти лекари предписват лекарства на компаниите, които ги канят по семинари в Пукет или Кейп-Таун, с платени билети и 5-звездни хотели, няма как да го наречеш корупция в легален формат, но всички знаем, че това е по-зле от корупция, понеже засяга една толкова иначе хуманна професия и я превръща в обикновен бизнес). Болници и лекари станаха като автосервизи - фактурите им край нямат. Един приятел забеляза, че му начисляват даже чаша чешмяна вода на цена като в ресторант! Всеки човек, индивидуално трябва да има чувство на отговорност, да се пази и да пази другите! Не разчитайте на държави, институции, медии и пр. Спасявайте се поединично и индивидуално-семейно. И да - вредата от спирането на Астра-Зенека ваксината е много по-голяма от презумираната съмнителна полза. И ако ЕС се ръководеше от хора на място, Европа трябваше да има досега поне 100 милиона ваксинирани, както е в Щатите. Но понеже Европа няма лидери, а една камара бюрократи, затова ще изостава все повече. А можеха да осигурят ваксините. Израел е предплатил тройни и четворни цени още от Септември-Ноември и сега има 90% имунизирани. Британия също си осигури бройките. Европа можеше да направи това, можеше да организира производство на всякаква ваксина, включително Спутник (която ваксина се оказа добра и Ланцет писаха за това). Тъпа и хаотична политика. Локдауните умориха народа във Франция без никакъв епидемиологичен резултат. А беше просто - минимум обществен транспорт (главен развъдник), икономиката да работи нормално, авиолиниите също (няма да се заразите и при 10-часов полет поради особеностите на климатичните системи на самолетите с нагрев на рециклираната част от въздуха и филтрите, плюс че се обменя въздухът в кабината за 5 мин.), можеха да организират производство на маски в началото, а не да излизат с глупостите, че маските не пазели и как трябвало да се изхвърлят след 2 часа употреба (напръскваш със спирт, прибираш в плик или джоб и маската е напълно готова и безопасна за следваща употреба). Затвориха даже паркове и планини, плажове (тук в ЮАР са същите идиоти, бяха затворили плажовете през Януари-Февруари (лично аз пък досега не съм бил на морето всеки ден, както направих през това затваряне (има много места, където никой няма да провери или види))). Ковидиотизъм в глобален мащаб. Не им вярвайте и се пазете, ако имате близки лекари - да ви пишат рецепти, вземете и се запасете с Хлорохин, Зитромицин, Ивермектин и най-важното - ако се констатира, че сте с ковид, дори да не сте зле - веднага атакувайте с тия лекарства, плюс Витамин С в конски дози от типа 5000 мг на ден и аспирини. Питайте лекари за дозите, както и се консултирайте в Интернет (с внимателно пресяване на фейк нюз-а от полезната информация).

 41. 41 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Ваксината за мен беше решаващ фактор за да ми поставят изкуствена клапа на сърцето. Трябваше да чакам до ваксина за да тръгна по болници. Сметката ми е много елементарна - едно заразяване прави напразни всички болки и усилия.
  Слава Богу дочаках до зелен коридор с АЗ. След още 3 седмици направих преглед, тест ПСР и утре постъпвам на лечение. Като чета утре е май последния влак за постъпване в болницата.
  Сега да видим доколко помагат антиваксърите.
  Реално на мен ми помогнаха. Ако не беше тяхната лудост и другите дето им вярваха, аз нямаше как да се уредя с ваксина.
  Бог да пази антиваксърите и всички тролове дето разбират от видовете ваксини.

  подпис
 42. 42 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#4] от "libretto":

  НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА МОТИВИТЕ НА СУБЕКТИТЕ ,КОИТО СА ВИ ДАЛИ МИНУСИ.

 43. 43 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#35] от "inn":

  ЗА ПЪРВОТО СТЕ ПРАВ ,САМО ,чЕ ВАКСИНИТЕ ЗА КОВИДЕ СЪВСЕМ НЕ СА БЕЗОПАСНИ ,НАПРАВО СИ Е РУСКА РУЛЕТКА СЪС ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА ТИ.

 44. 44 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Не е от глупост, не е и от незнание - след като тази ваксина е много по-евтина, винаги ще се намерят хора да "споделят" колко е лоша. Та а се харчат и ваксини, които са 20 пъти по-скъпи.
  С Астра Зенека са ваксинирани над 17млн човека, 13 млн само в ВБ-то и не се е чуло острова да се е обезлюдил. Може и да понамалеят островитяните, ама не от ваксината, а защото са се разбягали от доброто управление на Борето.

 45. 45 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Нямало лоша реклама !? С AZ не е така.Толкова скандали не могат да не се отразят. Сега се крепят защото ваксините не достигат.

 46. 46 Профил на Nikolay Chushev
  Nikolay Chushev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "Doge":

  "Ако се случи да умреш ти или твой близък от Ковид, колко % е. Щото шансовете за едното или другото са несравними."
  Точно в това е проблема, от самото начало се настиява за колектувен имунитет и да се ваксинират колкото може повече хора. За голяма част от хората обаче КОВИД не е особенно опасно заболяване и ако се окаже че ваксината е опасна това би било проблем, още повече, че това не е единствената ваксина, т.е. алтернатива има.

 47. 48 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Не се притеснявам за АЗ.
  Имат заводи в Индия - ще произведат милиарди дози и за Африка още толкова. Разликата в цената е брутална, 5÷10 пъти.
  За семейно ваксиниране с Модерна или
  китайска, африканеца трябва да си даде годишния доход.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 48. 49 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#35] от "inn":ЗА ПЪРВОТО СТЕ ПРАВ ,САМО ,чЕ ВАКСИНИТЕ ЗА КОВИДЕ СЪВСЕМ НЕ СА БЕЗОПАСНИ ,НАПРАВО СИ Е РУСКА РУЛЕТКА СЪС ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА ТИ.
  —цитат от коментар 43 на bnc59488372


  Руска рулетка може да бъде само руската ваксина. Другите са толкова добри и съвършени, че дори не е необходимо да се ваксинираш, а само да помислиш за тях и си защитен. Прекрасен пример за това е Президентът на Фризера, който отказа да се ваксинира със собствената си ваксина. Коментарът е излишен.

 49. 50 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Ситуацията е напълно нормална. Държавите делегираха отговорността за безопасността и ефективността на ваксините на ЕК. Органите, натоварени да се произнесат по тези въпроси са някакви имагинерни, позициите в тях се заемат от хора, които вероятно имат медицинско образование, но отдавна нямат нищо общо с медицината. Критериите за одобряване са базирани на някакви декларации от производителя. Тъй че дори и да има формално отговорни, те не носят морална отговорност, нито лична финансова. Производителите имат достатъчно финансов ресурс да водят дела следващите 50 години. Поуката е, че всеки сам трябва да избере на кого да се довери.
  Иначе по отношение на АЗ, мисля че ги цака конкуренцията в лицето на германско фармацевтично лоби покрай амбициите Германия да стане номер 1 в медицината и фармацевтиката.

 50. 51 Профил на Ангел
  Ангел
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Здравният ни министър каза без да иска истината за тази ваксина.Астра Зенека не причинява нищо.Аз го чета като - Нито ще ви навреди - нито ще ви помогне.И да не забравяме,че ваксинирането е все още по желание.
  —цитат от коментар 9 на chicago514


  Не си се ваксинирал, затова така говориш. Е аз се, и вече имам антитела - преди това нямах. Но да, те лабораториите също лъжат.

 51. 52 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 175 Неутрално

  Тука вече се хвърля боб кой щял да умре без ваксина и кой не,,а е спрете се малко е, дебили

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK