Европа трябва да се възползва от напускането на ЕНП от "Фидес"

Европа трябва да се възползва от напускането на ЕНП от "Фидес"

© ReutersДиктаторът идва", промърмори тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на срещата на върха на ЕС през 2015 г., малко преди да поздрави унгарския премиер Виктор Орбан с плясване по лицето. Срещата перфектно обобщаваше дългогодишните отношения между Унгария и Европейския съюз, който никога не е наказвал Орбан за неговото отстъпление от демокрацията през последното десетилетие.


Но това вече може да се промени. На 3 март "Фидес" на Орбан заяви, че ще напусне Европейската народна партия (ЕНП), след като 80% от членовете на парламентарната група гласуваха в подкрепа на нови правила, които проправиха пътя за нейното блокиране или изключване. В гневно писмо до лидера на ЕНП Манфред Вебер той обясни, че няма друг избор, освен да декларира оттеглянето на всички 12 членове на ЕП от "Фидес".


Едно е ясно: ЕНП трябваше да покаже на Орбан и неговата партия вратата много по-рано. Замразяването на членството на "Фидес" преди две години беше в най-добрия случай не докрай искрено. Прекалено дълго ЕНП се правеше, че не вижда какво става, и толерираше антидемократичната и дясна политика на Орбан, както и неговите популистки атаки срещу институциите в Брюксел и техните представители.
Откакто встъпи в длъжност преди около десет години, правителството на "Фидес" непрекъснато подкопава върховенството на закона в Унгария. То ограничи свободата на медиите, въведе правни мерки за възпрепятстване на работата на критични към правителството неправителствени организации, започна война срещу академичната свобода в страната и приложи ксенофобска политика по отношение на мигрантите и бежанците. В резултат на това Унгария е обект на няколко висящи процедури за нарушение правилата и законите на ЕС и процедури за върховенство на закона.


Орбан поддържа партията си на власт, като търси външен враг и изкупителна жертва в Брюксел. В този процес неговите партийни колеги в ЕНП многократно са били подлагани на остри критики. Преди две години напрежението между "Фидес" и ЕНП ескалира, когато Орбан се насочи към Юнкер, член на групата, с мащабна публично финансирана плакатна кампания в Унгария, базирана на конспиративни теории. Съвсем наскоро унгарският член на ЕНП Тамаш Дойч беше отстранен от позицията си в групата, след като той обвини Вебер, че използва методите на Гестапо в дебата за върховенството на закона.


Писмото, с което днес "Фидес" обяви напускането на ЕНП.

Писмото, с което днес "Фидес" обяви напускането на ЕНП.

С оглед на своите антидемократични тенденции и лични нападки срещу лидерите на ЕС, "Фидес" е в особено деликатна ситуация, тъй като икономическият подем на Унгария през последните години се основава главно на плащания от Брюксел. Transparency International изчислява, че половината от всички обществени поръчки и цели 90% от големите инфраструктурни проекти в Унгария се финансират от ЕС. Въпреки този огромен приток на средства от ЕС, лоялни на властта предприемачи от обкръжението на Орбан и членовете на семейството му станаха изключително богати. Според службата на ЕС за борба с измамите OLAF, 4% от финансирането на ЕС за Унгария е присвоено от 2015 г. насам - връх в злоупотребата с такива средства.


Тези тенденции показаха на ЕС, че има нужда от нов набор правила за финансиране. Но Унгария и Полша блокираха седемгодишния бюджет на ЕС и фонда за възстановяване от 1.8 трилиона евро в края на миналата година в знак на протест срещу механизма за върховенство на закона, който други държави-членки се опитаха да приложат към мерките. Това изнудване беше поне частично успешно, тъй като в крайна сметка ЕС се съгласи да отслаби механизма.


Погледнато в тази светлина, напускането от "Фидес" на ЕНП бележи повратна точка в отношенията между ЕС и Унгария. В продължение на години колебливият подход на ЕНП към унгарската управляваща партия символизира неспособността и нежеланието на институциите на ЕС сериозно да се справят с нарастващия авторитаризъм в Унгария. Сега границата между политическите сили, отдадени на върховенството на закона, и тези с различна концепция за европейските ценности, става все по-видима.


Фактът, че Фидес оцеля в ЕНП толкова дълго време, се дължи главно на германските консерватори от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), които защитиха Орбан в името на икономическите интереси на Германия. Винаги можеше да предположи, че големи германски компании с операции в Унгария - като Audi, Bosch или Daimler - ще гарантират, че управляващите партии в Германия поддържат добри отношения с "Фидес". И Орбан можеше да разчита на германския канцлер Ангела Меркел да похвали добрите икономически отношения между двете страни.


И все пак той стана по-самотен в Европа. Маркус Зьодер, член на ХСС, който може да стане следващият канцлер, поиска "Фидес" окончателно да напусне ЕНП. Досега той реагираше доста предпазливо за оттеглянето на "Фидес" от групата - както и Армин Лашет, лидерът на ХДС и друг потенциален кандидат за канцлер.


Орбан ще липсва на своите съюзници, особено когато членовете на ЕНП организират мнозинства с право на глас и по друг начин се координират помежду си в началото на срещите на върха на Европейския съвет.


Вероятно парламентарната групичка на "Фидес" сега ще търси нов политически дом. Тя може да избере Европейската група на консерваторите и реформаторите, която включва управляващата в Полша партия "Право и справедливост". Възможно е също "Фидес" да се присъедини към още по-дясната парламентарна група "Идентичност и демокрация", която е дом на радикалната, дясна "Алтернатива за Германия". Независимо какво реши "Фидес", и двете фракции прилягат много по-добре на характера на партията, отколкото ЕНП.


След десетилетие на отстъпление от демокрацията, тази нова политическа реалност предоставя на ЕС шанс да заеме по-строга позиция спрямо Будапеща. Тъй като Унгария отчаяно се нуждае от финансиране от Брюксел, ЕС трябва да използва този лост, за да се противопостави най-после по подходящ начин на нарастващия авторитаризъм на страната.


Наскоро ЕС предприе съдебни действия, за да принуди Будапеща да изпълни решението на Съда на Европейските общности по унгарския закон за чуждестранни неправителствени организации. Съдът също така ще реши дали обвързването на върховенството на закона с бюджета и фонда за възстановяване на ЕС, е съвместимо с правото на ЕС, след като Унгария и Полша подадоха жалба относно механизма миналата седмица.


Догодина унгарските избиратели ще могат да ускорят промяната чрез урните. Последното проучване на "Евробарометър" показва, че около половината от тях имат положителна представа за ЕС. Въпреки цялата си националистическа реторика, "диктаторът" поне не успя да промени това отношение сред унгарската общественост.


Преводът е на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Орбан е единствения останал нормален човек в ЕП.
  Но ние точно това заслужаваме - кризи и изп3д3растяване. И ще става още по зле. Щото който много папка от заемчета, после много трябва да слушка. Който реже баницата, той диктува правилата. Евро-атлатически извръщения.

 2. 2 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  ЕС не само ще се възползва но ще и олекне от постоянните обструкции на "Фидес"/

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2137 Неутрално
 4. 4 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1007 Неутрално  " Европа трябва да се възползва от напускането на ЕНП от " Фидес " .

  Европа все повече прилича на СДС , който непрекъснато се люспеше още от 1991 година . В момента даже не съм сигурен дали тази организация въобще съществува . Дори да съществува все още формално дълбоко се съмнявам да е изпълнена със съдържание .

  Апропо , веднага след победата на " Брекзит " на референдума в Англия , Бойко Борисов каза , че последните две страни , които ще останат в Европейския Съюз са Румъния и България . Пророчески слова . 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1387 Весело

  Еврозелките упорито унищожават идеалите и постигнатото от хора като Моне и Кол.

  Впрочем според наратива на умнокрасивите гьобелсовци Кол сега би бил крайнодесен хомофобо незнамсикъв екстремист :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 7. 7 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Широко им е на унгарците, могат да си позволят да бъдат независими.

 8. 8 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Еврозелките упорито унищожават идеалите и постигнатото от хора като Моне и Кол.Впрочем според наратива на умнокрасивите гьобелсовци Кол сега би бил крайнодесен хомофобо незнамсикъв екстремист :)
  —цитат от коментар 6 на Hella Good


  Наритаха сенсея ти и си готов да прегърнеш руските мекерета щото ти се струват достатъчно грознотъпи? Преглътни сълзичките и продължи напред. :)

 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Неутрално

  ЕНП са защитници на корупцията. Една патриотична партия като Фидес няма място там.
  ЕНП=ГЕРБ

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2191 Неутрално


  Голият педерунгел по брюкселските олуци, от « Фидес « ли беше ?
  Ако « да «, значи вече има един педерунгел по-малко !
  А, иначе Орбъня няма нищо общо с Кремъл и всяка прилика е случайна . Чакаме коментар по този повод от миризливото ДС-ченге « Николай « - този отврат щом се появи по медиите и тутакси започава с дитирамби и преклонение към Орбан .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Живот и здраве, скоро и ГЕРБ

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 12. 12 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 842 Весело

  "Европа трябва да се възползва от напускането на ЕНП от "Фидес"

  И да приеме "Мутри, вън", БОЕЦ, "Българско лято" и Йоло Денев.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 13. 13 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1387 Весело

  До коментар [#8] от "bobyb":

  Почнал си да халюцинираш по-добре от умнокрасивците :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Весело

  Абе тя Европа щеше да се възползва и от напускането на Великобритания, но не виждам признаци да върви по-добре....

 15. 15 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Не прави чест на ЕНП, че търпяха подобен субект толкова дълго.

 16. 16 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Живот и здраве, скоро и ГЕРБ
  —цитат от коментар 11 на cinik


  Няма такава опасност - Бочко слушка - той не е проблем за Брюксел.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  ЕНП прегърна либерастката идеология. Под действията на ЕНП би могъл да се разпише Станишев и никой няма да разбере разликата.
  Крайно време е консервативните десни партии да образуват своя група покрай "Право и справедливост "и"Фидес".

 19. 19 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Някои от критиките на Орбан заслужават внимание......

 20. 20 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 305 Неутрално

  С левичарските си (мултикулти, джендър, зелени и всякакви подобни) политики, европейските политици ще накарат много от иначе умерените в своите възгледи хора да се хванат за някаква спасителна сламка, пък ако ще и подадена от авторитарен режим.

  Поздрави!
 21. 21 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ivanov":

  Откога да крадеш като за световно и да си правиш с парите авторитарка е дясна политика, а да те наритат за това - лява политика? Орбан е крадец и лъжец, всичко друго му е театър и популизъм.

 22. 22 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 683 Неутрално

  ЕНП трябваше да натири "Фидес" преди около две години.

  А комунишката шайка ГЕРБ - много по-рано.

  Структури като "Фидес" и ГЕРБ нямат място в ЕНП.
  Само че на заплатополучаващите чиновници не им пука къде какво и защо става.
  За съжаление.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 23. 23 Профил на Christo Roussanov
  Christo Roussanov
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Орбан е крадец и лъжец. Борисов е крадец и лъжец.

 24. 24 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Източноевропейците или по-точно фрустрираните поколения с чип още от комунистическата диктатура, си мечтаят тъмните времена да се върнат и Орбан е точно от тези популисти, коитпо се възползват от регресивните поколения, останали в миналото ...

 25. 25 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#16] от "Jazzdevil":

  Напротив. Вече е проблем. Дори и да слуша. Репутационен.

 26. 26 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Диктаторът идва", промърмори тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ...
  __________________________________________________________________

  Какъв диктатор е Орбан, господа другари от Брюксел?

  Той е избиран на демократични избори в Унгария!

 27. 27 Профил на Пламен Михайлов
  Пламен Михайлов
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#5] от "elector-bg-org":

  #GerbDown

  artmosphere
 28. 28 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  ЕНП са мъртви за мен.Толко.

  Sic transit gloria mundi
 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#8] от "bobyb":

  Той и преди да бъде наритан Тръмп си беше русофил като неговия "сенсей"!

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#17] от "elector-bg-org":

  Пачки има и Орбан! Неговата рода и приятели печелят над 50% от обществените поръчки в унгария!

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мусаши":

  Да си вземат и ГЕРБ в тази група на "десни" партии! ГЕРБ е дясна партия, защото ще бори картела при горивата не с независима КЗК, а с Държавна петролна компания!

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#28] от "Hristov":

  "ЕНП ка мъртви за мен. Толко."

  Да не си мислиш, че ще накривиш на някого калпака?!

 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  Впрочем според наратива на умнокрасивите гьобелсовци Кол сега би бил крайнодесен хомофобо незнамсикъв екстремист :)
  —цитат от коментар 6 на Hella Good


  А Тачър изобщо не искат да я споменават като първата жена премиер на Англия :)

  Като чуят Тачър и забравят за феминизма. :)

 34. 34 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Диктаторът идва", промърмори тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ...__________________________________________________________________Какъв диктатор е Орбан, господа другари от Брюксел?Той е избиран на демократични избори в Унгария!
  —цитат от коментар 26 на Dariya Koleva


  Хитлер също.

 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Ми той и И.К се "възползва" от разпадането на СДС

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  Орбан е крадец и лъжец, всичко друго му е театър и популизъм.
  —цитат от коментар 21 на Ruse_Island


  Както искаш му викай, но след като няма Алах Акбар, бум, изнасилвания, турски, чеченски и марокански кланове да делят черните пазари на дрога, проституция и др. нелегални дейности - може и да е на прав път. :)

 37. 37 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#32] от "vassilun":

  Знае ли човек?! Като гледам тренда им на избори в последните години, може и да го накривя..

  Sic transit gloria mundi
 38. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Що му измислят кусури на Орбан? Да кажат направо, че не е политкоректен и не зачита достатъчно "евроатлантическите демократични ценности". Ако е толкова трудно да се говори истината, то какво точно и т. н. европейски съюз?

 39. 39 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 304 Неутрално

  "Демократичните" ценности на ЕНП явно се свеждат до чекмеджето на старейшината им... Авторчето доста се е изложило, май.

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 40. 40 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#8] от "bobyb":Той и преди да бъде наритан Тръмп си беше русофил като неговия "сенсей"!
  —цитат от коментар 29 на vassilun


  Цъ, не беше. Откак "прогледна" и намрази умните и красивите, не забелязва руските мерзости, само некакви умнокрасивщини му се привиждат у всеки който говори грамотно. :)

 41. 41 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Както искаш му викай, но след като няма Алах Акбар, бум, изнасилвания, турски, чеченски и марокански кланове да делят черните пазари на дрога, проституция и др. нелегални дейности - може и да е на прав път. :)
  —цитат от коментар 36 на realguru


  Баси филма си си прожектирал. Викаш преди Сенсей Орбан тея върлуваха, ама той долетя на бял кон и ги разгроми.

 42. 42 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  С левичарските си (мултикулти, джендър, зелени и всякакви подобни) политики, европейските политици ще накарат много от иначе умерените в своите възгледи хора да се хванат за някаква спасителна сламка, пък ако ще и подадена от авторитарен режим.
  —цитат от коментар 20 на Ivanov

  ++++++++++++++

  Освен това, един режим е тоталитарен, когато започне репресии срещу тези, които му противоречат.
  Плюнките се леят с кофи, репресии няма. Какво точно искат?

  Еретик
 43. 43 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мусаши":Да си вземат и ГЕРБ в тази група на "десни" партии! ГЕРБ е дясна партия, защото ще бори картела при горивата не с независима КЗК, а с Държавна петролна компания!
  —цитат от коментар 31 на vassilun


  Какъв ГЕРБ?Какво общо имат те с консерватизма?

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Сега следва да изхвърлят и ГЕРБ.

 45. 45 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Сега следва да изхвърлят и ГЕРБ.
  —цитат от коментар 44 на Роси


  ГЕРБ са техни.

 46. 46 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#4] от "bxr35608444":

  Другият месец пророка ще вдигне кръвно.

 47. 47 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Да се чете, левите трябва да вземат властта в Европа. Сякаш калинките от ЕНП не са достатъчно леви, та сега баш марксистите да насадим да управляват. Както в САЩ! Там драмата за 2 месеца е пълна. Изхарчиха 3 трилиона само за 60 дни. Мисля, че за 4 години ще опукат поне 20 трилиона.

 48. 48 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Орбан дали си го слага с оня дето слизаше по улуците? Изобщо няма да се учудя, те всичките консерватори са хомосексуалисти.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 49. 49 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Поредният, който си мисли, че той е Европа.
  Кралят-Слънце ряпа да яде.

 50. 50 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ruse_Island":

  Орбан не е взел и 1 /10 от това , което са взели гърци и португалци от ЕС , но Унгария има по висок стандарт от Гърция и сходен с този на Португалия, та ако Орбан е откраднал нещо , то е трохи , но на него му ги броите за разлика от на другите , но там управляват джендъри ....

 51. 51 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  Орбан е крадец и лъжец. Борисов е крадец и лъжец.
  —цитат от коментар 23 на Christo Roussanov


  Само , че Орбан напуска ЕНП , а Борисов остава.
  Има нещо гнило в цялата тази работа.

 52. 52 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  Сега следва да изхвърлят и ГЕРБ.
  —цитат от коментар 44 на Роси


  Даже не се разисква това в ЕС , докато Фидес го коментираха години преди да го изхвърлят от ЕНП.

 53. 53 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Много отдавна трябваше да се освободят от орбаниста!
  Няма как поведението ти да бъде в стил :"Давайте ми парите на европейските данъкоплатци и не ми говорете за демокрация и ценности"!!!
  Съвсем друг въпрос е, че ЕНП е в дълбока криза и има необходимост от дълбоки и бързи промени!!!

 54. 54 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 212 Неутрално

  Какво ли може да пише в този материал, излизащ от НПО, основана от Сорос?

 55. 55 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ЕС днес е нищо повече от сбирщина на корумпирани некадърници и задължително трябва да се разпадне в сегашният си вид.

 56. 56 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#9] от "Веселин Дечев":

  Да, прилича отвсякъде!

  Малинчо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK