Европа трябва да се възползва от напускането на ЕНП от "Фидес"

Европа трябва да се възползва от напускането на ЕНП от "Фидес"

© ReutersДиктаторът идва", промърмори тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на срещата на върха на ЕС през 2015 г., малко преди да поздрави унгарския премиер Виктор Орбан с плясване по лицето. Срещата перфектно обобщаваше дългогодишните отношения между Унгария и Европейския съюз, който никога не е наказвал Орбан за неговото отстъпление от демокрацията през последното десетилетие.


Но това вече може да се промени. На 3 март "Фидес" на Орбан заяви, че ще напусне Европейската народна партия (ЕНП), след като 80% от членовете на парламентарната група гласуваха в подкрепа на нови правила, които проправиха пътя за нейното блокиране или изключване. В гневно писмо до лидера на ЕНП Манфред Вебер той обясни, че няма друг избор, освен да декларира оттеглянето на всички 12 членове на ЕП от "Фидес".


Едно е ясно: ЕНП трябваше да покаже на Орбан и неговата партия вратата много по-рано. Замразяването на членството на "Фидес" преди две години беше в най-добрия случай не докрай искрено. Прекалено дълго ЕНП се правеше, че не вижда какво става, и толерираше антидемократичната и дясна политика на Орбан, както и неговите популистки атаки срещу институциите в Брюксел и техните представители.
Откакто встъпи в длъжност преди около десет години, правителството на "Фидес" непрекъснато подкопава върховенството на закона в Унгария. То ограничи свободата на медиите, въведе правни мерки за възпрепятстване на работата на критични към правителството неправителствени организации, започна война срещу академичната свобода в страната и приложи ксенофобска политика по отношение на мигрантите и бежанците. В резултат на това Унгария е обект на няколко висящи процедури за нарушение правилата и законите на ЕС и процедури за върховенство на закона.


Орбан поддържа партията си на власт, като търси външен враг и изкупителна жертва в Брюксел. В този процес неговите партийни колеги в ЕНП многократно са били подлагани на остри критики. Преди две години напрежението между "Фидес" и ЕНП ескалира, когато Орбан се насочи към Юнкер, член на групата, с мащабна публично финансирана плакатна кампания в Унгария, базирана на конспиративни теории. Съвсем наскоро унгарският член на ЕНП Тамаш Дойч беше отстранен от позицията си в групата, след като той обвини Вебер, че използва методите на Гестапо в дебата за върховенството на закона.


Писмото, с което днес "Фидес" обяви напускането на ЕНП.

Писмото, с което днес "Фидес" обяви напускането на ЕНП.

С оглед на своите антидемократични тенденции и лични нападки срещу лидерите на ЕС, "Фидес" е в особено деликатна ситуация, тъй като икономическият подем на Унгария през последните години се основава главно на плащания от Брюксел. Transparency International изчислява, че половината от всички обществени поръчки и цели 90% от големите инфраструктурни проекти в Унгария се финансират от ЕС. Въпреки този огромен приток на средства от ЕС, лоялни на властта предприемачи от обкръжението на Орбан и членовете на семейството му станаха изключително богати. Според службата на ЕС за борба с измамите OLAF, 4% от финансирането на ЕС за Унгария е присвоено от 2015 г. насам - връх в злоупотребата с такива средства.


Тези тенденции показаха на ЕС, че има нужда от нов набор правила за финансиране. Но Унгария и Полша блокираха седемгодишния бюджет на ЕС и фонда за възстановяване от 1.8 трилиона евро в края на миналата година в знак на протест срещу механизма за върховенство на закона, който други държави-членки се опитаха да приложат към мерките. Това изнудване беше поне частично успешно, тъй като в крайна сметка ЕС се съгласи да отслаби механизма.


Погледнато в тази светлина, напускането от "Фидес" на ЕНП бележи повратна точка в отношенията между ЕС и Унгария. В продължение на години колебливият подход на ЕНП към унгарската управляваща партия символизира неспособността и нежеланието на институциите на ЕС сериозно да се справят с нарастващия авторитаризъм в Унгария. Сега границата между политическите сили, отдадени на върховенството на закона, и тези с различна концепция за европейските ценности, става все по-видима.


Фактът, че Фидес оцеля в ЕНП толкова дълго време, се дължи главно на германските консерватори от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), които защитиха Орбан в името на икономическите интереси на Германия. Винаги можеше да предположи, че големи германски компании с операции в Унгария - като Audi, Bosch или Daimler - ще гарантират, че управляващите партии в Германия поддържат добри отношения с "Фидес". И Орбан можеше да разчита на германския канцлер Ангела Меркел да похвали добрите икономически отношения между двете страни.


И все пак той стана по-самотен в Европа. Маркус Зьодер, член на ХСС, който може да стане следващият канцлер, поиска "Фидес" окончателно да напусне ЕНП. Досега той реагираше доста предпазливо за оттеглянето на "Фидес" от групата - както и Армин Лашет, лидерът на ХДС и друг потенциален кандидат за канцлер.


Орбан ще липсва на своите съюзници, особено когато членовете на ЕНП организират мнозинства с право на глас и по друг начин се координират помежду си в началото на срещите на върха на Европейския съвет.


Вероятно парламентарната групичка на "Фидес" сега ще търси нов политически дом. Тя може да избере Европейската група на консерваторите и реформаторите, която включва управляващата в Полша партия "Право и справедливост". Възможно е също "Фидес" да се присъедини към още по-дясната парламентарна група "Идентичност и демокрация", която е дом на радикалната, дясна "Алтернатива за Германия". Независимо какво реши "Фидес", и двете фракции прилягат много по-добре на характера на партията, отколкото ЕНП.


След десетилетие на отстъпление от демокрацията, тази нова политическа реалност предоставя на ЕС шанс да заеме по-строга позиция спрямо Будапеща. Тъй като Унгария отчаяно се нуждае от финансиране от Брюксел, ЕС трябва да използва този лост, за да се противопостави най-после по подходящ начин на нарастващия авторитаризъм на страната.


Наскоро ЕС предприе съдебни действия, за да принуди Будапеща да изпълни решението на Съда на Европейските общности по унгарския закон за чуждестранни неправителствени организации. Съдът също така ще реши дали обвързването на върховенството на закона с бюджета и фонда за възстановяване на ЕС, е съвместимо с правото на ЕС, след като Унгария и Полша подадоха жалба относно механизма миналата седмица.


Догодина унгарските избиратели ще могат да ускорят промяната чрез урните. Последното проучване на "Евробарометър" показва, че около половината от тях имат положителна представа за ЕС. Въпреки цялата си националистическа реторика, "диктаторът" поне не успя да промени това отношение сред унгарската общественост.


Преводът е на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK