Нарцистични лидери - могат ли да се преструват, че им пука за вас

Нарцистични лидери - могат ли да се преструват, че им пука за вас

© ReutersВзаимоотношенията на работата имат голямо значение за нашето благосъстояние и може би няма работни отношения, които да ни влият по-силно от тези, които имаме с нашия ръководител. Всъщност хората, които напускат работата си, често съобщават, че техният мениджър е най-важната причина за това.


Нарцистичните наклонности на мениджърите често са ключов проблем, който затруднява отношенията им със служителите. Въпреки че нарцисистите обикновено правят добро първо впечатление, истинската им същност се разкрива с течение на времето и показва, че те се грижат преди всичко за себе си, а не за другите.


Неотдавнашните ни проучвания показват, че нарцистичните мениджъри са лошо подготвени да развиват добри, устойчиви взаимоотношения с другите, защото егоистичното им поведение и пренебрегването на хората около тях подкопават това, което е в основата на всички добри взаимоотношения - доверието.
Затова с моите колеги изследователи се зачудихме: Може ли някои нарцистични ръководители да развият способността да маскират липсата си на загриженост за другите и да накарат другите да им се доверят, като създават впечатлението, че им пука?


Как нарцисистите се възползват от доверието


Нарцистичните индивиди показват редица егоцентрични характеристики, включително егоизъм, убеденост в правотата си, арогантност и експлоатация на хората с цел постигане на лична изгода. Те се смятат за по-важни, талантливи и привлекателни от другите, но освен това са несигурни за себе си и имат силна нужда да им се възхищават. По този начин нарцисистите едновременно жадуват за утвърждаване и утвърждаване на раздутия образ, който имат за себе си, и смятат, че имат право на внимание и възхищение.


Тази двойственост на жадуването за възхищение и чувството, че то им се полага, кара нарцистичните индивиди да се смятат за родени за лидери и да се чувстват в правото си на лидерски позиции - позиции, на които могат да бъдат видени и да им се възхищават.

 • За съжаление, ние сме склонни да тълкуваме прекомерната самоувереност на нарцистичния индивид като сигнал, че всъщност е компетентен и че би станал добър лидер.

Така стремежът на нарцисистите към лидерски позиции, съчетан с добрите първоначални впечатления, които те оставят, може да им позволи да се издигнат в йерархии. Затова и резултатът е нарцистичните черти да са относително често срещани сред мениджърите.


Въпреки че нарцистичните индивиди могат да направят добро впечатление първоначално, те могат да бъдат неподходящи за лидерски позиции, тъй като ефективното лидерство изисква развитие на взаимоотношения, взаимност, доверие с другите. Вместо това, както постоянно откриват нашите изследвания, нарцистичните ръководители се считат за по-малко надеждни от тези, които работят за тях. Това е така, защото развиването на доверие изисква почтеност към другите и загриженост за тях. Нито едното, нито другото е естествено за нарцистичните индивиди.


Всъщност, нарцистичните лидери е вероятно да поставят собствените си интереси пред интересите на другите и дори могат буквално да газят другите, когато това е необходимо, за да постигнат лична изгода. Следователно, както потвърдиха нашите проучвания, нарцистичен, ненадежден лидер ще накара хората да се чувстват несигурни да поемат рискове, да допускат грешки и да се изразяват открито.


Лесно ли се разкрива кой е нарцистичен


Тъй като ефектите от действията на нарцистичните лидери вероятно в един момент ще излязат наяве и истинската им същност може да бъде разкрита с течение на времето, изкушаващо е да мислим, че бихме могли да открием нарцистичен мениджър е лесна работа. Ако случаят беше такъв, можем просто - чрез тестове за подбор при набиране на служители в организацията например - да се опитаме да ги открием и да се осигурим, че те няма да бъдат допуснати до ръководни длъжности.


Подобни усилия със сигурност си струват, тъй като нарцистичните индивиди обикновено не се притесняват да признаят, че искат да им се възхищават или дори да пренебрегват интересите на другите. Всъщност, като цяло нарцисистите не се представят за приятни или скромни. Нарцисистите обаче не са некомпетентни и имат способността да се научат, че могат да бъдат още по-ефективни при постигането на своите егоистични цели, ако се представят по социално приемлив начин или, с други думи, ако замаскират отсъствието на грижовност и "летят под обхвата на радара".


Устойчива констатация в нашите проучвания е, че някои нарцистични мениджъри използват техники, за да управляват впечатлението, което другите имат от тях. Те активно се стремят да се държат по начин, който ги кара да изглеждат искрени с другите.


Нещо повече, нашите открития показват, че тези техники за управление на впечатлението, което изграждат, могат да бъдат успешни. Служителите започват да смятат силно нарцистични ръководители, които се опитват да се покажат искрени, за по-надеждни, отколкото други силнонарцистични колеги, които не се заемат с такова управление на поведението, изграждащо впечатленияе. Поради това, служителите им се чувстват в безопасност и се изказват открито.


Накратко, такива нарцисисти могат да фалшифицират, че им пука.


Как изглежда такава фалшификация


Когато някой се държи по начин, който изглежда грижовен, може да е трудно да се разбере дали го фалшифицира или не. За щастие може да се проявят някои признаци.


Като цяло фактът, че нарцистичните индивиди трябва да се научат как да създават у другите впечатлението, че им пука, означава, че те не могат да разчитат на спонтанно поведение и реакции. Това означава, че тяхното на пръв поглед искрено поведение вероятно ще изглежда неловко или като по сценарий.

  • Пример
  • 1. Някой, който наистина е загрижен, вероятно ще ви попита спонтанно как се справяте и вероятно ще е наясно какво се случва във вашия живот. За разлика от това, човек, който всъщност не се интересува, е по-малко вероятно да ви попита спонтанно подобно нещо. Вместо това може да се окаже, че нарцисистите винаги питат как сте, след като току-що сте ги попитали същото. Може просто вашият въпрос да им е напомнил в замяна да изразят загриженост за вас. Освен това е малко вероятно те да задават последващи въпроси, след като са демонстрирали своята повърхностна грижовност. В крайна сметка те не се интересуват истински от вас.

2. Някой, който наистина е загрижен, вероятно ще изслушва и ще бъде по-съпричастен. За разлика от това, ако откриете, че разказвате история за собствения ви опит, но изведнъж се оказва за нарцисистите история за тях, привидно емпатичната им реакция на вашата история всъщност може за тях да е само възможност да разкажат история за себе си. По същия начин е възможно тяхната реакция на вашата история изобщо да не е съпричастност, да остане изкуствена и единствено да се придържа само към фактите.
 • 3. В същото време, ако ви оставят само да говорите и никога не правят връзка с разказаното от вас и не го съпреживяват, може да се окаже, че са ви накарали да повярвате, че се интересуват от вас, но всъщност не им пука. Някой, който е грижовен и на когото човек може да се довери, вероятно ще изрази доверие към вас - например, като сподели за собствения си живот. Защото хора, на които можем да имаме доверие, е вероятно да възприемат отношенията като двупосочна улица, като процес, в която всеки споделя и проявява разбиране.

Повечето хора имат естествена склонност да се доверяват на другите, които проявяват признаци на загриженост. Така че сме уязвими към допускането, че нарцисистите имат добри намерения, особено онези от тях, които полагат допълнителни усилия, за да изглеждат искрени.


Известното осъзнаване на този ефект и начините, по които можем да разпознаем фалшивите грижи, е полезно за защита на добронамерените хора от това да се възползват от тях и да ги манипуларат.


Авторката е асистент по лидерско и организационно поведение в IÉSEG School of Management в Лил, Франция. Това е едно от най-добрите висши училища по менидмънт - на 21 място в света според класация на "Файненшъл таймс". Текстът е от изданието The Conversation, преводът е на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  Само нашия си свали последната дреха от гърба и я подари на съпартиец в нужда(голяма) !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Е то в Библията е записано "Обичай ближния си" :)

  Та мен силно ме съмнява на някой да му пука за някой по-далечен.

  А въпросът на първо време е дали е лидер или не. Щото ако не е лидер никакво значение няма дали е нарцистичен или не. :)

 3. 3 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 794 Гневно

  Защо за пореден път Дневник се опитват да насаждат индиректни внушения на читателите си, когато илюстрират текст с НЕГАТИВНО звучене с кадър от центъра на Лондон!?
  !?
  !?
  !?
  В ролята на "кучетата на Павлов" за пореден път са поставени наивната българска общественост.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#2] от "realguru":

  У нас поне няма такива самовлюбени. Нали другарю!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  Той носи маска. Стои си зад нея. А лицето му пораства докато пасне в нея.
  Ерик Артър Блеър (Дж. Оруел)

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Няколко пъти чета статията и не мога да разбера какво казва
  Що трябват такива сложнотии да разберем Боко
  Ние дето разбираме не сме тъпи
  За останалите не зная
  Ако някой ме убеди,че и аз съм като него ще съм благодарен 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Само нашия си свали последната дреха от гърба и я подари на съпартиец в нужда(голяма) !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Никак не е случайно,че издигнали се социопати в бизнеса и политиката се консултират с такива като асистентката по лидерско и организационно поведение в IÉSEG School of Management в Лил, Франция, за да изглеждат по-емпатични към робите си!
  Най-често към робините и любовниците - купуват им служебни коли , къщи, билети за бизнес класа и т.н. да не говорим за Баце какво прави за хубавиците!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Весело

  От всички лидери на партии или движения в България за мен най-голям нарцист е Христо Иванов! Както се казва трябва да си гледаш под леглото преди да легнеш, щото може да изскочи посред нощ с поредния си клип!

  От цялото движение само той има право да прави клипове, Атанасов го дават съвсем малко.

 9. 9 Профил на ywr53649513
  ywr53649513
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Тиквата е най-големия нарцис по всички изброени критерии. Редно е всеки кандидат за министър, премиер и пр. да минава независим психоанализ в бела държава.

 10. 10 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Няма политик на земята, на който да му пука за белите, работливи, спестовни, хетеросексуални хора.
  Пука им само до там да крадат парите им.

  ... с двеста...
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Весело

  До коментар [#2] от "realguru":

  Библия: обичай ближния!
  Кама Сутра: ближи обичания!
  Библия: подайте другата буза!
  Кама Сутра: разтворете бузите...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Любопитно

  Няма политик на земята, на който да му пука за белите, работливи, спестовни, хетеросексуални хора.Пука им само до там да крадат парите им.
  —цитат от коментар 10 на Суджук Герберите


  Христо Иванов, Корнелия Нинова, Мая Галева, отровените и те ли са от тоя сорт политици?

  Питам за една приятелка от Лудвигсбург!

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Тиквата е най-големия нарцис по всички изброени критерии. Редно е всеки кандидат за министър, премиер и пр. да минава независим психоанализ в бела държава.
  —цитат от коментар 9 на ywr53649513


  Принципно няма ни един читав милиардер или висш политически послушко, всичките има гардероби в по 250 ризи, часовници за по 50х. долара и обичат да гледат умно и тъжно когато някой е в нужда.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  [quote#13:"Dariya Koleva"][/quote]

  А единствения нарцис е господин Методиев. Всеки момент и крилца ще му пораснат.
  Аз , аз, аз , дадох, построих, наредих. Такива комедианти сте БУДАлите.

  SHADOWS of SOFIA
 16. 16 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Любопитно

  Нарцистичните индивиди показват редица егоцентрични характеристики, включително егоизъм, убеденост в правотата си, арогантност и експлоатация на хората с цел постигане на лична изгода.
  __________________________________________________________________

  В България има толкоз много нарцисти и всеки ни убеждава, че само той с неговата партия ще ни осигури добра визия за съществуване, но малко са искрени.

  Малките маргинални партии имат само една цел, да бутнат правителството, дори с някакви протести, за да се настанят те на държавната каца с мед!

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  До коментар [#12] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Библията ни учи да обичаме ближния си, а Кама Сутра ни учи как точно да го обичаме. :)

 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1540 Весело

  Когато някой се държи по начин, който изглежда грижовен, може да е трудно да се разбере дали го фалшифицира или не.
  ....
  И за ваксините така - изведнъж всички корпорации и правителства се загрижиха за добруването на народа?!

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Весело

  Могат и да отвоюват български бряг на полза роду дори

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1540 Весело

  До коментар [#10] от "Суджук Герберите":

  "Няма политик на земята, на който да му пука за белите, работливи, спестовни, хетеросексуални хора.
  Пука им само до там да крадат парите им."

  Е ДОБЪР ДЕНЬ!
  Това би трябвало на всеки над пет годинки да му е ясно?!

  В Русия съм! В Русия съм!
 21. 21 Профил на i.s
  i.s
  Рейтинг: 233 Любопитно

  До коментар [#8] от "Dariya Koleva":

  "(...) трябва да си гледаш под леглото преди да легнеш, щото може да изскочи посред нощ с поредния си клип!"

  Параноя?

 22. 22 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 457 Неутрално

  На Фончо не му пука за друго, освен да си спаси крадливия си задник и да избегне затвора заради плановия геноцид следствие на "управлението" му последните 10+ години.
  Патологиният лъжец и нарцис днес е в Разград на инспекция в завода на Домуса, където по съвет на псевдаTV разтяга поредните лъжи и мушенгии, опитвайки се да замаже провала на гробокопачите с ваксинацията и т.нар. български модел на управление на кризата. Заводът още не е построен, камо ли някой да е издал сертификати и разрешения за производство на ваксини, но Фончо вече ЩЕ произвежда и спасява милиони.

  Имаме готовност за започване производството на милиони ваксини. Обещах пред ЕК да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България. Много държави ще си отдъхнат. За 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи. Радвам се, че страната ни е напред в иновациите. Другите дори днес да започнат, ние сме напред с 16 месеца с този завод, каза премиерът.

  В новата база ще се произвеждат стотици милиони ваксини, които ще спасят милиони животи, посочи Борисов.

  https://dnes.dir.bg/obshtestvo/borisov-ot-razgrad-gotovi-sme-da-proizvezhdame-milioni-vaksini-video

 23. 23 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Властта подлудява, а може ли на един луд да му пука за някого

 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Може ли някои нарцистични ръководители да развият способността да маскират липсата си на загриженост за другите
  _____________
  Лесна работа, няма да си показват личния живот,яхтите именията и държанките.
  Трябва да се правят на филантропи и да повтарят постоянно колко трудно е всичко и как те решават всеки ден да спасят света.


  До коментар [#12] от "Незнайко в Слънчевия град":Библията ни учи да обичаме ближния си, а Кама Сутра ни учи как точно да го обичаме. :)
  —цитат от коментар 17 на realguru


  Новото нормално е как да обичат нарциса шеф или нарциса политик, ако си едно от двете купи си курс при асистент по лидерско и организационно поведение в IÉSEG School of Management в Лил, Франция, за да знаеш как да се държиш пред нисшите за да са лоялни и да ти вярват а не да искат да си мъртъв или в затвора само защо ти си нарцистичен и не ти пука за лузърите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Как бе Кмете у нас такива, нашите са едни възвишени души, само дето една душа си мисли, че е много по-възвишена, ама нейсе!

 26. 26 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Разстроено

  Обещах пред ЕК да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България. Много държави ще си отдъхнат. За 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи. Радвам се, че страната ни е напред в иновациите. Другите дори днес да започнат, ние сме напред с 16 месеца с този завод, каза премиерът.В новата база ще се произвеждат стотици милиони ваксини, които ще спасят милиони животи, посочи Борисов.https://dnes.dir.bg/obshtestvo/borisov-ot-razgrad-gotovi-sme-da-proizvezhdame-milioni-vaksini-video
  —цитат от коментар 22 на SaveBG


  И какво лошо има в това, България да си произвежда сама ваксините?

  Доскоро критики, че зависим от ЕС!
  Сега критики, че ще има завод за ваксини в България!

  На умнкрасивите не можеш да угодиш!

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Весело

  До коментар [#25] от "nij50393132":

  Само ти ме разбра. Виж гербиджа как не е съгласен

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Весело

  До коментар [#26] от "Dariya Koleva":

  кажи другарко коя ваксина ще произвеждаме и на коя дата ТОЧНО започва производството!!1
  И това НЯМА да е завод на българия а на определен човек !!!
  Дано разбереш . То това е малко като с ремонта на тунела. Но ако ти е трудно - питай. Ще ти обясня.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1251 Весело

  До коментар [#19] от "дерибеев":

  След което да ближат сладоледа и да молят за парче от баницата

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Любопитно

  До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Защо пишеш България с малка буква?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Разработка достойна за Българската академия на науките.
  Много редове и нищо.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Много добре даже се преструват. А има и кой да им вярва.

 33. 33 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#26] от "Dariya Koleva":

  Докато започнат да произвеждат ваксините, дали ще остане кой да се ваксинира у нас? С тази скорост на заболяване и ваксинирането, което върви със скоростта на охлюв.

 34. 34 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5556 Неутрално

  До коментар [#10] от "Суджук Герберите":

  ++++++++++++

 35. 35 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  Разработка достойна за Българската академия на науките.Много редове и нищо.
  —цитат от коментар 31 на hieros_logos


  Абсолютно!

 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#33] от "ikar_01":

  Това е истината за този завод. Не е за ваксини.
  https://www.mediapool.bg/biovet-shte-stori-nov-zavod-v-razgrad-za-400-mln-lv-news319484.html

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Весело

  Между другото, по нарцистични лидери освен Бойко, от тези в "Да България" и "Демократи за силна България", няма в България!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 38. 38 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Любопитно

  До коментар [#37] от "hamiltonf":

  Станислав Трифонов?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 39. 39 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  До коментар [#38] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Него тепърва ще го гледаме в политиката...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 40. 40 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#36] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ще използват лекарство или съставка от вет.медицина за направа на ваксините


  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#40] от "NessaRox":

  Толкова за говорещия истини.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Весело

  До коментар [#40] от "NessaRox":

  За съжаление, отново тролите, г-жа, Бул Био - НЦЗПБ ЕООД вече са доста напреднали, в момента приключват изпитанията върху мишки, след това започват клинични такива върху хора. Естествено, това политкоректни медии не го отразяват.
  А колкото до Хювефарма, същите имат заети сериозни пазарни пространства в тези страни:
  Albania


  Andorra


  Austria


  Belarus


  Belgium


  Bosnia and Herzegovina


  Bulgaria


  Croatia


  Cyprus


  Czech Republic


  Denmark


  Estonia


  Faroe Islands


  Finland


  France


  Germany


  Gibraltar


  Greece


  Guernsey


  Holy See (Vatican City)


  Hungary


  Iceland


  Ireland


  Isle of Man


  Italy


  Jersey


  Latvia


  Liechtenstein


  Lithuania


  Luxembourg


  Malta


  Monaco


  Montenegro


  Netherlands


  North Macedonia


  Norway


  Poland


  Portugal


  Republic of Moldova


  Romania


  Russia


  San Marino


  Serbia


  Slovakia


  Slovenia


  Spain


  Svalbard


  Sweden


  Switzerland


  Ukraine


  United Kingdom


  Åland Islands


  Global
  А във вашата любима Русия, имат огромен пазарен дял...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 43. 43 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 718 Весело

  До коментар [#40] от "NessaRox":
  При толкова заспали овце у нас с какво мислите, че ще ги ваксинират освен с ветеринарни препарати.

 44. 44 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няколко пъти чета статията и не мога да разбера какво казваЩо трябват такива сложнотии да разберем БокоНие дето разбираме не сме тъпиЗа останалите не знаяАко някой ме убеди,че и аз съм като него ще съм благодарен
  —цитат от коментар 6 на vjo23696630

  Възхищавам ти се. Аз дори веднъж не можах да я прочета.

 45. 45 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Не ми пука за нарцистичните лидери, сменям ги одма. Досега рекорда ми е 5 години в една фирма, да се пуйчат на другите. Относно политиката:всеки си има пристрастия, тук играят емоциите, не прагматизма.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 46. 46 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#11] от "Суджук Герберите":
  До коментар [#8] от "Dariya Koleva":

  “Умри, майка ти...”
  ——
  Е, не така директно, де! Дай да напраим една чрезвичайка за парлама преди да я гръмнем.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 47. 47 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Някъде бях прочела, че лъвовете на българският герб трябва да бъдат сменени с овце. Бих добавила и червеи, увити около краката им.

 48. 48 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#42] от "hamiltonf":

  Не говоря за цитираната от Вас , Бул Био - НЦЗПБ ЕООД .

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 49. 49 Профил на knu201006282
  knu201006282
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Висшист започнал да говори , за да уговори някаква игра значи е в беда . Учен да те защити от "селските черти " и " градските мечти " значи , че греши , защото най-голямата беда е планетната мечта . Автор: Георги Илиев Митев. София (2014) . Потърпевш от милицията, военните,полицията медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK